Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

JOGURTOVÝ DRESINK

OBSAH

Jogurtový dresink s česnekem

Ingredience: 4 lžíce bílého jogurtu, 2 lžičky slunečnicového oleje, 1 lžička octa, 1 lžička hořčice, špetka soli, špetka pepře

Postup: V misce smícháme olej a ocet, aby se obě chutě promíchaly. Poté přidáme hořčici, opět promícháme a nakonec přimícháme jogurt. Dresink dochutíme a přeléváme jím například grilované maso.

Zdroj: Jogurtový dresing

Jogurtový dresink s koprem

Ingredience: 1 kelímek bílého jogurtu, snítka kopru, 1 stroužek česneku, sůl, pepř

Postup: Do kelímku od jogurtu přidáme nadrobno posekaný kopr a rozetřený česnek. Důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Jogurtový dresing

Jogurtový dresink do tortilly

Ingredience: 1/4 šálku jogurtu, 120 g sýra s modrou plísní (například nivy), 1/4 šálku smetany, 2 lžíce majonézy, sůl, 2 lžíce citronové šťávy, mletý černý pepř

Postup: Sýr rozdrobíme a rozšleháme ho se smetanou na hustou pastu. Pak přidáme jogurt, citronovou šťávu a majonézu a vše důkladně promícháme. Nakonec dresink dochutíme solí a pepřem. V uzavřené nádobě ho můžeme v ledničce uchovat až týden.

Zdroj: Jogurtový dresing

Jogurtový dresink s bylinkami

Ingredience: 1 limetka, bílý jogurt, pepř, sůl, koriandr, šalvěj

Postup: Čerstvé bylinky nadrobno nasekáme. Poté smícháme s jogurtem, do kterého vymačkáme šťávu z jedné limetky, můžeme přidat i trošku nastrouhané limetkové kůry. Přidáme sůl, pepř a necháme v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.

Zdroj: Jogurtový dresing

Americký dresink

Ingredience: 2 lžíce majonézy, 100 g bílého jogurtu, svazek čerstvých bylinek, sůl, mletý pepř, 50 ml kysané smetany, 1 stroužek česneku, 3 lžičky kečupu, tabasco

Technologický postup: Bylinky umyjeme, osušíme a česnek očistíme. Všechno nadrobno nasekáme. Bylinky a česnek smícháme se smetanou, jogurtem, majonézou a kečupem. Americký dresink dochutíme solí, kořením a trochou tabasca. Dresink necháme vychladit a můžeme podávat.

Zdroj: Studené omáčky k masům

Jogurtový dressing k masu

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 majonéza, 1 stroužek česneku (podle množství surovin), 1 větší kostka obyčejného taveného sýra, sůl, pepř

Postup: Do misky dáme bílý jogurt, přidáme prolisovaný česnek, majonézu, sýr a smícháme vše dohromady. Dochutíme pepřem a solí.

Zdroj: Jogurtový dresing

Jogurtový dressing s hořčicí

Ingredience: 1 jogurt, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce dijonské hořčice, sůl, pepř

Postup: Kvalitní jogurt smícháme s majonézou a hořčicí, dochutíme solí a pepřem a necháme odpočinout v lednici. Přidat můžeme také čerstvě nasekané bylinky nebo naložená hořčičná semínka.

Zdroj: Jogurtový dresing

Jogurtový dressing na těstovinový salát

Ingredience: 1 bílý jogurt, 1 lžička oregana, 1 lžička olivového oleje, 1 lžička balzamikového octa, sůl, pepř, šťáva z citronu

Postup: Smícháme bílý jogurt s oreganem, kávovou lžičkou olivového oleje a balzamikového octa, lehce opepříme, osolíme a pokapeme šťávou z citronu.

Zdroj: Jogurtový dresing

Jogurtový dressing na lososa

Ingredience: 3 polévkové lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce citronové šťávy, trocha citronové kůry, čerstvá petrželová nať

Postup: V malé misce smícháme tři velké lžíce bílého jogurtu se lžící citronové či limetkové šťávy, citronovou kůrou a trochou nasekané petrželky. K rybám se hodí něco kyselého, proto se vždy do jídel z ryb přidává trochu citronu (kůra, šťáva či obojí).

Zdroj: Jogurtový dresing

Jogurtový dressing k zelenině

Ingredience: 500 ml bílého jogurtu, 1 hrst lístků bazalky, 2 stroužky česneku, 2 menší rajčata, podle chuti mletý černý pepř, sůl

Postup: Česnek oloupeme a nasekáme najemno společně s bazalkou. Rajčata omyjeme a nakrájíme na drobné kousky nebo také jemně nasekáme. Vše promícháme s bílým jogurtem. Velmi chutný a krásně hustý je například Choceňský jogurt. Dressing už jenom podle chuti osolíme a opepříme. Pokud nemáme čerstvou bazalku, můžeme použít sušenou. Sice není tak výrazná a voňavá, ale dressing je chutný i tak.

Zdroj: Jogurtový dresing

Jogurtový dressing k rybě

Ingredience: 150 g bílého jogurtu, spíš tučnějšího, 1 ks čerstvé mladé cibulky nebo česneku, pažitka, sůl, pepř, extra panenský olivový olej, čerstvá citronová šťáva

Postup: Pažitku a česnek či cibulku omyjeme a najemno nasekáme. U cibulky či česneku přitom využijeme i kus nadzemní části, prostě použijeme to, co je v dobré formě. Do misky dáme jogurt, pažitku, cibulku/česnek (necháme ještě trošku na posypání hotové omáčky), pár pořádných kapek olivového oleje, pár kapek citronové šťávy a osolíme a opepříme. Zamícháme a dochutíme. Pokud se použije dobrý tučnější jogurt, omáčka je krásně krémová a plná chuti.

Zdroj: Jogurtový dresing

Pečené brambory v alobalu

Ingredience: 4 středně velké brambory, alobal

Smetanový dresink: Lučina, 150 ml zakysané smetany, 150 ml bílého jogurtu, česnek, křen, pažitka, petrželka, sůl a pepř

Postup: Brambory důkladně omyjeme a každou zvlášť zabalíme do alobalu. Naskládáme na mřížku trouby a pečeme 45 minut. Do upečeného bramboru lehce bouchneme pěstí, potom ho vyjmeme z alobalu a na talíři vidličkou rozevřeme. Osolíme, zalijeme dresinkem, posypeme nasekanými bylinkami a podáváme se zeleninovým salátem. Dresink si připravíme tak, že Lučinu smícháme se smetanou a bílým jogurtem a rozdělíme na dvě části. Jednu část ochutíme rozetřeným česnekem, pepřem a solí, druhou dochutíme nastrouhaným křenem, solí a pepřem.

Zdroj: Pečené brambory

Čokoládový moučník na plech

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek třtinového cukru, 400 ml jogurtu, 1,5 dl mléka, 0,5 dl oleje, 1 balíček kypřicího prášku, 2 lžíce kakaa, 1 lžička sody, 300 g čokolády na vaření, 50 g másla

Postup: Do mísy vsypeme prosátou mouku, kypřicí prášek do pečiva, jedlou sodu, kakao a třtinový cukr. Přidáme jogurt, olej a mléko. Všechny suroviny na jogurtový koláč dobře promícháme a poté šleháme, dokud nám nevznikne hladké kakaové těsto. Do těsta vmícháme na kousíčky rozlámanou čokoládu (150 g). Těsto na jogurtový koláč vlijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Koláč pečeme při 175 °C asi 35 minut. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme zbytek čokolády společně s máslem. Koláč po upečení necháme zcela vychladnout a poté jej polijeme čokoládovou polevou. Polevu rovnoměrně rozetřeme stěrkou a v chladu necháme zatuhnout. Podáváme s kopečky zakysané smetany.

Zdroj: Hrníčkové recepty na moučníky na plech

Jogurtový koláč s ovocem

Suroviny:

  • 2 bílé jogurty
  • 1/2 kelímku krupicového cukru
  • 1 a 1/2 kelímku polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • ovoce dle sezóny

Postup:

Do misky dáme jogurt, do mouky přidáme prášek do pečiva. Jogurt smícháme s cukrem, přidáme mouku a těsto rozetřeme do vymazané formy. Potom poklademe ovocem, které máme rádi, a upečeme. Pečeme při 180 stupních asi 30 minut.

Zdroj: Recepty na jogurtové pečivo

Postup

Nejprve si připravíme dresink. V mixéru rozmixujeme ančovičky se strouhaným parmezánem a trochou vody. Když se ančovičky rozmixují, přidáme majonézu, hořčici, česnek, dochutíme solí a pepřem a znovu krátce promixujeme nebo promícháme metličkou v misce. Z toastového chleba okrájíme kůrku a zbytek nakrájíme na malé pravidelné kostičky, které dáme na plech a usušíme je v troubě při 100 °C, dokud nebudou křupavé. Na větší pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje nebo másla, ve kterém rozmícháme nastrouhaný česnek a prohodíme na něm připravené krutony. Proprané listy římského salátu překrájíme na širší nudle a promícháme s dresinkem. Na talíři salát dozdobíme plátky parmezánu a česnekovými krutony.

Zdroj: Caesar salát podle Pohlreicha

Vepřová krkovice na pánvi

Ingredience: 4 plátky krkovice, olej, 2 ks cibule, sůl, pepř mletý, steakové koření

Technologický postup: Plátky vepřové krkovice naklepeme tak, aby nezůstaly moc silné, posypeme kořením na steak a potřeme olejem. Necháme v chladu uležet, nejlépe do druhého dne. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Plátky vepřové krkovice opékáme na rozpáleném oleji z obou stran, z každé asi 10 minut. Pak pod maso nasypeme kolečka cibule a společně opékáme do zhnědnutí cibule. Osolíme, opepříme, případně ještě dochutíme kořením. Opečené plátky masa na talíři poklademe osmaženou cibulí a polijeme vypečenou šťávou. Tato jednoduchá minutka z vepřové krkovice chutná s rýží nebo hranolky, ale postačí i chléb. Doplníme čerstvou zeleninou, můžeme přidat tatarku nebo dresink podle vlastní chuti. Při nákupu masa vybírejte krkovici libovější, ne příliš prorostlou.

Zdroj: Krkovice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP