Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KAJENSKÝ PEPŘ KOUPIT


KAJENSKÝ PEPŘ KOUPIT, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Tortilla de patatas je původně tradiční španělské jídlo, skládající se v základu z vajec, brambor, cibule a případně další zeleniny. Kromě obvyklé bezmasé tortilly se běžně připravují varianty s přidanou šunkou Jamón nebo krevetami. Tortilla de patatas se podává teplá nebo studená, obvykle o tloušťce 3 cm, nakrájená na dílky podobně jako pizza. Slouží jako hlavní jídlo nebo příloha k zelí, červenému masu, případně rybám. Španělská tortilla se podobá české omeletě, rozdíl je však ve způsobu přípravy, kdy se jako první připravují brambory smažením na pánvi v olivovém oleji, a až jsou měkké a částečně opečené, přidá se cibule a před dokončením rozmíchaná vejce.


Zapečená tortilla s kuřecím masem

Ingredience na maso: 2 menší kuřecí prsa, oblíbené koření na maso, například provensálské bylinky a kajenský pepř, olivový olej, sůl

Ingredience na fazolový krém: 1 plechovka červených fazolí (425 ml), 1/2 lžičky římského kmínu, 1/2 lžičky kajenského pepře, 1 menší stroužek česneku, 1 lžíce bílého jogurtu, sůl

Ingredience na náplň: 4 velké tortilly (i celozrnné), 2 menší červené cibule, 10 cherry rajčat, 1 avokádo, 1limetka, čerstvý koriandr, 1 malý kelímek bílého jogurtu, sůl a čerstvě mletý pepř

Postup: Maso potřete olivovým olejem a trochou soli, kajenským pepřem a provensálskými bylinkami a opečte ho z obou stran dozlatova (doba opékání záleží na velikosti masa - mně to trvalo cca 7 minut). Pak jej nechte chvíli odpočinout, aby z něj nevytekla všechna šťáva. Připravte si fazolový krém. Fazole sceďte, odeberte z nich asi tři lžíce bokem (ty dáte dovnitř tortilly) a zbytek fazolí rozmixujte. Přidejte k nim česnek, římský kmín, kajenský pepř, lžíci jogurtu, sůl a všechno společně rozmixujte. Rozpalte kontaktní gril, nakrájejte rajčata, maso, avokádo i cibuli na plátky a přidejte do tortilly.

Tortillu nejprve nahřejte na kontaktním grilu, ale můžete i na suché pánvi (stačí pár vteřin), aby změkla a dobře se rolovala. Pak na ni vždy rozetřete velkou lžíci fazolového krému a naskládejte postupně všechny ingredience tak, aby byly blíž k jedné straně a ne uprostřed. Všechno ještě trochu osolte, zakápněte limetkovou šťávou a přidejte trochu jogurtu. Pak tortillu zabalte tak, že překlopíte nejbližší stranu přes náplň, pravý a levý kraj přehněte dovnitř a pak už jen dorolujete. Takto zabalenou tortillu dejte asi na pět minut zapéct do kontaktního grilu. Pokud nemáte gril, zkuste grilovací pánev (tortillu zkuste zatížit třeba talířem a poté otočte na druhou stranu), anebo si udělejte jenom wrap (bez zapečení). Do tortilly můžete přidat cokoliv, co máte rádi, a tak pokaždé můžete mít jiné náplně. Výborná je třeba i kuřecí tortilla s bazalkou, mozzarellou a rajčaty.

Zdroj: článek Tortilla s kuřecím masem

Příběh

Ve svém příspěvku KDE SE DÁ V PRAZE KOUPIT ŠTÁVA Z KYSANÉHO ZELÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

Nevíte někdo kde se dá v Praze koupit šťáva z kysaného zelí?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena.

Já si kupuju kysané zelí u Alberta 500g v celofánové fólii a z něho si vymačkávám čerstvou šťávu. Je jí tam vždycky 1 až 1,5 deci a pytlík stojí pár korun.

Zdroj: příběh Kde se dá v Praze koupit štáva z kysaného zelí

Cibulová polévka podle Zdeňka Pohlreicha

Ingredience: hovězí vývar, 500 g španělské cibule, pšeničná mouka, 1/2 l bílého vína, 30 g másla, nastrouhaný parmezán, tymián, stroužek česneku, sůl, pepř, kajenský pepř, 3 lžíce olivového oleje, čerstvá bageta.

Postup: Nejprve cibuli nakrájíme na tenké plátky a nasypeme do hrnce na rozpuštěné máslo. Až cibule v hrnci zhnědne, poprášíme ji malým množstvím pšeničné mouky a podlijeme hovězím vývarem. Polévku osolíme, opepříme, přidáme kajenský pepř a na kousky nakrájený česnek. Krátce povaříme. V misce smícháme část nastrouhaného parmezánu s vínem (dobře promícháme). Tuto směs nalijeme do polévky a odstavíme ji ze zdroje tepla. Polévku důkladně promícháme. Takto připravenou polévku nalijeme do zapékacích misek, posypeme parmezánem a dáme zapéct do trouby na 160 °C. Bagetu nakrájíme na tenké plátky, potřeme olivovým olejem a posypeme parmezánem. Takto připravenou bagetu vložíme do pekáčku s pečicím papírem a dáme rovněž do trouby zapéct. Polévku servírujeme buď s bagetou v polévce, nebo necháme bagetu na talířku u polévky.

Zdroj: článek Cibulová polévka – recepty

Příběh

Ve svém příspěvku RÝMOVNÍK KDE KOUPIT V PRAZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Loudová Eva.

Prosím o sdělení ,kde se dá koupit v Praze rýmovník ? Díky za odpověd a zdravím ...Loudová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kaplanová.

Dobrý den,
pokud máte zájem o sazenice rýmovníku tak je nabízím na Praze 4 - Spořilov.
Osobní odběr, případně po domluvě někam přivezu.

Hezké dny.
Kaplanová

Zdroj: příběh Rýmovník kde koupit v praze

Pivní flamendr

Ingredience

  • 1½ kg vepřového masa na guláš, z kýty, nakrájené na kostky;
  • 500 g cibule hrubě nakrájená;
  • olej;
  • 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku;
  • 6 sušených rajčat, sušená, hrubě nakrájených;
  • 1½ litru sladového piva;
  • sůl a pepř;
  • oregano;
  • bobkové listy;
  • paprikový prášek;
  • kajenský pepř.

Postup

Maso opečte v několika dávkách. Přidejte cibuli, dobře poduste s rajčatovým protlakem a sušenými rajčaty. Pomalu přilijte teplé pivo (ne najednou), přidejte koření a bylinky a duste 1,5 až 2 hodiny.

Množství piva, které celkem použijete, silně závisí na kvalitě použitého kastrolu. Někdy se při dušení odpaří hodně tekutiny a může být nutné přidat čtvrtou plechovku sladového piva. Pokud budete kotlík s gulášem péct v troubě na 200°C, jsou 3 plechovky zcela dostačující.

Omáčka chutná velmi koncentrovaně a po převaření ji není třeba zahušťovat. Podává se s knedlíkem, noky nebo vařeným bramborem.

Zdroj: článek Vepřový flamendr

Příběh

Ve svém příspěvku KDE KOUPIT RÝMOVNÍK? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava2525.

Dobrý den,dočetla jsem se o rýmovníku?Ale,kde ho koupit?
31.10.2017 budu v Praze,pak se přesouvám směr Morava - Opava.
Pomůžete?
Děkuji Mirka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav Vaněk.

Ja jsem koupil rymovnik v zahradnictvi u STARKLA v Caslavi meli ho tam hodne.

Zdroj: příběh Rýmovník pěstování

Recept na krůtí karbanátek s celerem

Ingredience

  • 3 lžíce rostlinného oleje, rozdělené;
  • 1 malá cibule, nakrájená na tenké plátky;
  • 1/2 hrnku jemně nasekaného celeru;
  • 1/2 hrnku jemně nakrájeného zeleného jablka;
  • 1/2 kila libového mletého krůtího masa;
  • 1 lžíce nasekané petrželky s hladkými listy;
  • 1/2 lžičky soli;
  • 1/4 lžičky černého pepře;
  • 2 lžíce dijonské hořčice;
  • 1/4 hrnku lehké majonézy;
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry;
  • 1 lžíce citronové šťávy;
  • špetka kajenského pepře;
  • 4 briošky, rozkrojené a opečené.

Postup

Ve velké nepřilnavé pánvi rozehřejte 1 lžíci rostlinného oleje na středním plameni. Přidejte nakrájenou cibuli a za občasného míchání opékejte, dokud nezměkne a nezhnědne (asi 15 minut). Cibuli přendejte do misky a pánev vytřete.

Na pánvi rozehřejte další lžíci rostlinného oleje na středním plameni. Přidejte celer a jablko a vařte, dokud nezměknou (asi 4–6 minut). Přelijte do misky a přidejte krůtu, petržel, sůl a pepř. Dobře promíchejte.

Rukama vytvarujte ze směsi čtyři placičky o tloušťce 1,2 cm.

Do pánve přidejte zbývající 1 lžíci rostlinného oleje a zahřejte na středně vysokém plameni. Přidejte karbanátky a smažte 5 minut, poté je otočte a smažte dalších 5 minut, nebo dokud uvnitř nezrůžoví.

Mezitím v malé misce smíchejte hořčici, majonézu, citronovou kůru, citronovou šťávu a kajenský pepř. Dejte stranou.

Jakmile jsou karbanátky propečené, přendejte je na talíř. Potřete každou řeznou stranu bulky obyčejnou majonézou a položte je na pánev lícem dolů asi na 2 minuty nebo dokud nebudou lehce opečené.

Majonézovou směsí potřete horní poloviny bulek a na spodní poloviny bulek položte krůtí karamelizovanou cibulku. Navrch posypte karamelizovanou cibulí, housky uzavřete a podávejte.

Zdroj: článek Krůtí karbanátky

Příběh

Ve svém příspěvku PRODEJ MASA Z NUTRIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Huza.

Mam zajem koupit maso z nutrie ale bohuzel nevim kde

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonín Smolik.

Kde se dá koupit maso z nutrie

Zdroj: příběh Nutrie na maso

Kde koupit maso z nutrie

Čím dál častěji se zajímáte o to, kde se dá koupit maso z nutrií. Volně žijící nutrie jsou chráněné, takže se nedají upytlačit. Legálně si je můžete koupit u chovatele. Nabídka masa se odehrává vesměs na doporučení a nebo prostřednictvím internetových bazarů nebo inzerátů. Nabídky masa z nutrií na internetu můžete vidět tady: kde koupit maso z nutrií.

Zdroj: článek Nutrie

Příběh

Ve svém příspěvku ROSTLINU GALGÁNU KOUPIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Kde lze koupit rostlinu galgánu nebo jak získat semena rostliny nebo přísadou? Děkuji. Renča.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Rostlinu galgánu koupit

Falafel

Suroviny:

  • 2 šálky cizrny uvařené doměkka
  • 4 stroužky nakrájeného česneku
  • 3 lžíce másla z burských oříšků
  • 1 nakrájená jarní cibulka
  • 1 cibule nasekaná na kousky
  • 1 vejce
  • 1/4 lžičky drceného koriandru
  • 1/4 lžičky drceného římského kmínu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Postup:

Přes noc namočenou cizrnu spařte, vodu slijte a cizrnu uvařte v neslané vodě doměkka. Poté v mixéru připravte z měkké cizrny pyré. Do pyré přidejte česnek, máslo, zelenou cibulku, cibuli, vajíčko, koriandr, římský kmín, kajenský pepř a sójovou omáčku a opět velmi dobře rozmixujte až na hladkou pastu. Pomocí lžíce tvarujte z pasty kuličky, které se v horkém oleji a na mírném ohni smaží dohněda ze všech stran.

Zdroj: článek Koriandr setý

Příběh

Ve svém příspěvku SEKUNDOVÉ LEPIDLO NA ZUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Palino.

Prosim o adresu a nazov sekundoveho lepidla extra silneho na zuby a kde by som ho kupil.
dakujem palino

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Lepidlo na slepení zubní protézy se dá koupit v Německu v internetovém obchodě Amazon za 8 éček. Přijde to poštou kamkoliv do po České republice. Lepidlo je součástí sady, se kterou se dají udělat celkem tři samostatné opravy. Sada se jmenuje Denture repair kit. Tady je odkaz na web, kde se to dá koupit: https://www.amazon.de/Dente…

Zdroj: příběh Sekundové lepidlo na zuby

Pomazánka z avokáda a vajec

Ingredience: 2 zralá avokáda, 4 uvařená vejce, 4 lžíce zakysané smetany, hrst nasekané jarní cibulky, 1 lžička plnotučné hořčice, sůl, kajenský pepř

Technologický postup: Avokáda podélně rozpulte až k pecce a kroucením proti sobě od sebe oddělte obě poloviny. Vyjměte pecku. Pomocí lžíce vydlabejte dužinu a v kuchyňském robotu ji rozmělněte spolu s vejci, smetanou, jarní cibulkou a hořčicí na hladkou kaši. Dochuťte a podávejte s pečivem, ozdobené zbylou cibulkou a nahrubo namletým pepřem.

Zdroj: článek Avokádová pomazánka

Poradna

V naší poradně s názvem KDE KOUPIT PRAGANDU A SMES NA SALAMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Koštál.

D.den jsem z Vlašimska a chtel bych koupit pragandu ,
tři sáčky po 250g a 3 sáčky na výrobu salamu, udejte místo nákupu neb zašlete na
adr. Antonín Koštál,Družstevní 291,25765 Čechtice neb volejte 773877493 dik za info Ko

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pragandu i kořenící směsi do salámů můžete koupit na internetu v mnoha obchodech. Jejich seznam je uveden zde:
- praganda: https://www.zbozi.cz/hledan…
- koření: https://www.zbozi.cz/hledan…

Zdroj: příběh Kde koupit pragandu a smes na salamy

Švestková omáčka

Ingredience: 2,5 dl kuřecího vývaru, ½ cibule, 3 lžíce švestkových povidel, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička hnědého cukru, 1/2 lžičky kajenského pepře

Technologický postup: V hrnci svaříme švestková povidla, oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, kuřecí vývar, sójovou omáčku, hnědý cukr a kajenský pepř. Vše rozmixujeme na hladkou a hodně hustou omáčku, je-li příliš řídká, ještě ji krátce povaříme, aby se odpařila tekutina. Omáčku nalijeme do misek nebo šálků a podáváme k masu, aby si každý mohl maso omáčkou podle chuti přelít.

Zdroj: článek Studené omáčky k masům

Druhy filodendronů

U nás se nejvíce pěstují popínavé liánovité druhy, ale z celkového počtu asi 900 různých druhů filodendronů je mnoho těch, jejichž velké laločnaté listy vyrůstají ze samonosného nebo stonek vytvářejícího kmene a jsou tak buď stromovitého, nebo keřovitého vzrůstu. Dokonce i u nás mohou v příznivých podmínkách vytvářet vzrostlé rostliny velkolistých druhů filodendronů nádherné exotické květy. Velké palicovité květenství je obklopeno krémově bílým nebo purpurově červeným závojem z květního toulce. Tato krása bohužel vydrží jenom pár dní, květy velmi rychle odkvétají.

V našich podmínkách se nejčastěji pěstuje Philodendron scandens, který je pnoucí. Mezi stromovité a keřovité druhy patří Philodendron wendlandii, Philodendron eichleri a Philodendron bipinnatifidum.

Filodendron scandes

Jedná se o filodendron vystoupavý, který má temné popínavé stonky. Listy tmavozeleně srdčité. Je to převislá nebo pnoucí rostlina. Použít ji můžeme do závěsných nádob anebo k popínání.

Filodendron se dá koupit v některých květinářstvích, zahradnictvích nebo na internetu. Cena rostlin je odvislá od velikosti a stáří rostliny.

Filodendron erubescens

Jedná se o filodendron císařský, někdy též zelený. Má šplhavý popínavý vzrůst, silnější kmínek a mnoho vzdušných kořenů. Listy jsou větší, až dvaceticentimetrové, mají šípovitý tvar. Barva listu je na lícové straně zelená a z rubu je fialová. Tato odrůda potřebuje oporu a můžeme ji použít do hydroponie.

Tento filodendron se dá koupit v některých květinářstvích, zahradnictvích nebo na internetu.

Filodendron xanadu

Filodendron xanadu je nejčastěji pěstovaný druh našich domácností. Listy má mnohem menší, ale kompaktnější a hustší. Jedná se o vzpřímenou odrůdu. Barva listů je zelená.

Tento filodendron lze zakoupit v některých květinářstvích, zahradnictvích nebo na internetu.

Filodendron selloum

Filodendron selloum je nápadný svými širokými listy, které jsou zbarveny zeleně. Jedná se o pnoucí rostlinu, vyžaduje tudíž oporu. Někdy se též nazývá jako domácí topení, a to z toho důvodu, že v době květu potřebuje kolem sebe rostlina teplotu kolem 38 °C, aby mohla být opylena. Květenství tak nedocílíme v běžném domácím prostředí. Listy tohoto druhu se využívají ke zdobení řezaných květin.

Tento filodendron se dá koupit v některých květinářstvích, zahradnictvích nebo na internetu.

Zdroj: článek Filodendron

Poradna

V naší poradně s názvem BALKÓNOVÉ ROSTLINY NA SEVER A DO STÍNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

prosím jak se množí ze semen bramboříky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Výsadba semen bramboříku je poměrně snadná, ale trvá to docela dlouho a nedodržují se u toho obvyklá pravidla, na která můžete být zvyklá při klíčení semen. Semena bramboříku dozrávají v červeneci, kdy je také nejlepší doba k jejich výsadbě. Semena můžete sklízet sama ze svých rostlin a nebo si v obchodě koupit zralá semena. Můžete si také koupit sušená semena, ale jejich klíčivost nebude tak dobrá. To můžete obejít namočením sušených semen ve vodě s několika kapkami Jaru na nádobí po dobu 24 hodin před výsadbou. Výsadba semen bramboříku vyžaduje dobře vyzrálý kompost smíchaný s pískem. Do každého květináče s průměrem cca 13 cm zasaďte asi 20 semen a přikryjte je jemnou vrstvou kompostu nebo písku a udržujte mírně vlhké. V přírodě semena bramboříku klíčí na podzim a v zimě, což znamená, že se jim líbí chladno a tmavo. Umístěte květináče na chladné místo, nejlépe okolo 15 °C a zakryjte je něčím, co úplně zablokuje světlo. Po výsadbě semen bramboříku může trvat i několik měsíců, než dojde k vyklíčení. Jakmile semena vzejdou, sejměte kryt a květináče položte pod růstová světla, která koupíte v zahradnictví. Udržujte rostliny stále v chladu - brambořík roste v zimě. Pokud vaše růstová světla vytváří teplo, tak je nutné chladit rostliny ventilátorem. Postupně, jak se rostliny zvětšují, je můžete přesadit do samostatných květináčů. Až přijde léto, přestanou kvést, ale pokud se vám podaří udržet je v chladu po celou dobu i v létě, porostou i v létě a narostou rychleji. To znamená, že v prvním roce pravděpodobně neuvidíte žádné květy.

Zdroj: příběh Balkónové rostliny na sever a do stínu

Kde koupit včely

Včelstva je možné koupit přímo od včelaře nebo si je lze objednat na internetu přes nějaký obchod. Matky je možné koupit také přes internet nebo přímo u některého včelaře. Další odkazy a přehled aktuálních nabídek získáte zde: prodej včelstva.

Zdroj: článek Prodej včelstva

Příběh

Ve svém příspěvku DESTILOVANÝ BÍLÝ OCET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LIbovicka IvANA.

Dobrý den,
prosím , četla jsem, že 20 % octem se dá hubit plevel, ale nebylo tam napsáno, kde se tak vysoká hodnota dá koupit. V obchodech prodávají myslím nejvýše 8% ocet. Kde ho prosím mohu objednat či koupit. A pomáhá to skutečně na hubení plevele. Děkuji moc za odpověď.
Srdečně zdraví
Ivana Libovická

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondřej.

Dobrý den, podrobné info k tomuto tématu najdete zde.
https://www.aromka.cz/blog/…

V eshopu Aromky Brno pak můžete koupit jak 10% bílý ocet, tak Kyselinu octovou 25%

Zdroj: příběh Destilovaný bílý ocet

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Jana Válková

 Nina Vinšová


kájenský pepř diskuze
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kajeput střídavolistý semena černý sazenice
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.