Téma: 

kalendář pro vinaře

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - LEDEN

Slovníček použitých odborných výrazů

  • rosné kořeny – kořeny umístěné mělce pod povrchem
  • ramování – odstraňování rosných kořenů u mladých keřů
  • spící očka – očka na starém dřevě, vyrůstají z nich jalové výhony
  • podlom (ometání kmínků) – odstraňování nežádoucích výhonů z kmínku a dalších částí starého dřeva
  • réví – jednoleté dřevo, v předchozím roce zelené letorosty
  • letorost – zelený výhon vyrůstající z očka
  • apikální dominance – růstová převaha vrcholu
  • fenofáze – část vegetačního cyklu přesně popsatelná
  • slzení – vytékání míry z řezných ran na jaře
  • vatička – narašené pupeny, u kterých je viditelné chmýří
  • holoubě – více narašený pupen s viditelným narůstajícím zeleným letorostem
  • čepička – útvar vzniklý srůstem korunních plátků na horní části květu
  • zavěšování hroznů – otáčení odkvetlého květenství ze vzpřímené polohy do polohy visící
  • uzavírání (zapojování) hroznů – dorůstání bobulí do konečné velikosti, vyplňování prostorů v hroznech
  • dormance, postdormance – vegetační klid

Zdroj: Kalendář pro vinaře - leden
Zveřejněno dne: 27.1.2016

Diskuze: Re: Pěstování vinné révy pro začátečníka

Přečtěte si náš kalendář pro vinaře: www.ceskenapady.cz/k…
Kalendář obsahuje důležité informace pro začátečníky rozdělené do měsíců. Obsahuje i informace o péči o malé sazenice vinné révy.

Zdroj: diskuze Opora pro víno
Odesláno dne: 4.8.2017 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - ČERVEN

Slovníček použitých odborných výrazů:

  • čepička – srostlé korunní plátky, při kvetení odpadávají
  • sprchávání – jev, kdy některé kvítky nejsou opylené
  • auxin – fytohormon řídící prodlužovací růst
  • interkostální chloróza – pletiva listové čepele ztrácejí chlorofyl kromě hlavních cévních svazků a jejich bezprostředního okolí, zabarvování do žluta nebo do červena
  • úlet – odborný výraz pro poškození rostlin při aplikaci chemických látek na jiné parcele, často s odlišnou pěstovanou kulturou

Zdroj: Kalendář pro vinaře - červen
Zveřejněno dne: 9.8.2016

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - ČERVENEC

Slovníček použitých odborných výrazů

  • osečkování – odstraňování vrcholů letorostů s auxinem, hormonem podporujícím růst
  • apikální dominance – převaha vrcholových výhonů nad spodními, daná auxinem
  • osečkovač – stroj nesený traktorem, zakracující výhony
  • iniciace oček – zakládání buněk, ze kterých budou v následujícím roce květenství a po odkvětu hrozny
  • padlí – houbová choroba, rozvíjející se převážně za sušších podmínek a vyšších teplot
  • peronospora – plíseň révy, houbová choroba rozvíjející se v dobách s delším výskytem srážek a vyšších teplot
  • ochranná lhůta přípravku – počet dní po aplikaci přípravku, po kterou se nesmí sklízet plody
  • biopřípravek – přípravek na ochranu rostlin nahrazující chemický přípravek
  • lalokonosec rýhovaný – na révě se málo vyskytující škůdce, který způsobuje požery na listech

Zdroj: Kalendář pro vinaře - červenec
Zveřejněno dne: 16.9.2016

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - DUBEN

Slovníček použitých odborných výrazů

  • fytohormony – látky řídící různé biochemické procesy v rostlinách
  • vata – počátek rašení oček
  • holoubě – vyrašené očko, zatím bez rozpoznatelných částí výhonu
  • výhony ze spících oček – vyrůstají ze starého dřeva, nejčastěji z kmene
  • podlom – odstraňování nežádoucích letorostů
  • apikální dominance – růstová převaha vrcholu
  • kadeřavost – poškození způsobená hálčivcem révovým (roztoč)
  • nekrotizace – odumírání poškozených buněk pletiv
  • plstnatost - poškození způsobená vlnovníkem révovým (roztoč)
  • erineum – vychlípeniny na rubech listu vzniklé jako reakce na sání vlnovníkem révovým
  • Typhlodromus pyri – dravý roztoč, přirozený predátor roztočů škodících na révě
  • antagonistické vztahy mezi živinami – vzájemné ovlivňování příjmu jednotlivých živin při jejich nevyváženém poměru
  • zásobní hnojení – hnojení před založením vinice
  • udržovací hnojení – dohnojování živin odebíraných révou v době vegetace.

Zdroj: Kalendář pro vinaře - duben
Zveřejněno dne: 11.5.2016

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - ÚNOR

Vysoké vedení

Také jste zmiňovala závěsné tvary, co to je?

To je zvláštní kategorie tvarů pro vysoké vedení, kdy kmínek je veden až k vrcholu sloupků tvořících opěrnou konstrukci, takže celá zelená hmota keřů včetně hroznů visí dolů. Příkladem je tvar zvaný jednoduchá záclona, což je krátké kordonové ramínko, na kterém se nařezávají čípky. Složitějším tvarem je dvojitá záclona, někdy označovaná GDC, která na řádku tvoří dvě za sebou visící plochy. Do našich klimatických podmínek se však příliš nehodí. Zvláštním tvarem je vertikálně vedený kordon, mezi vinaři označovaný Vertiko. Jde o svislé rameno, na kterém se nařezávají tři patra se čtyřmi dvouokými čípky. Toto vedení bylo jednu dobu hodně rozšířené, ukázalo se však, že pro velké plochy příliš vhodné není. Hodí se však, jako všechny kordonové tvary, do zahrádek, kde pěstitelé mají dostatek času se mu věnovat.

Zdroj: Kalendář pro vinaře - únor
Zveřejněno dne: 14.3.2016

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - ÚNOR

Slovníček použitých odborných výrazů

  • zatížení keře – počet oček ponechaných na keři po řezu
  • řez – odstraňování nežádoucích částí keře
  • krátký řez – čípek o dvou až pěti očkách (plodonosné dřevo)
  • zásobní čípek – dvouoký čípek, zásoba výhonů pro využití pro následující řez podle principu Guyotova řeru
  • plodonosné dřevo – jednoleté dřevo s očky, (v předchozí vegetaci to byly zelené výhony), s předpokládanou produkcí hroznů
  • dlouhý řez – tažně o délce šest a více oček
  • tažeň – jednoletý výhon s více očky, jeho konec se uvazuje
  • princip Guyotova řezu – dvouoký zásobní čípek morfologicky umístěný pod plodonosným dřevem
  • vrcholový tvar – tvar keře zakončený tažněm nebo více tažni
  • kordonový tvar – tvar keře s ramenem nebo rameny ze starého dřeva
  • závěsné tvary – tvary s výškou kmene až na vrchol opěrné konstrukce, letorosty visí dolů
  • drátěnka – opěrná konstrukce pro jeden řádek výsadby révy, tvořená sloupky a mezi nimi umístěnými dráty
  • predátor – užitečný organizmus živící se škůdci, nahrazuje chemickou ochranu


Zdroj: Kalendář pro vinaře - únor
Zveřejněno dne: 14.3.2016

MENSTRUAČNÍ KALENDÁŘ

K čemu slouží menstruační kalendář

Vedení menstruačního kalendáře je pro každou ženu velmi užitečná a praktická věc. Žena si jím může sama kontrolovat svůj zdravotní stav. Údaje z menstruačního kalendáře jí poskytnou přehled o termínu plodných a neplodných dnů. Menstruační kalendář umožní přehled o posunu budoucí menstruace, třeba kvůli dovolené, sportovkyně si podle menstruačního kalendáře vypočítávají a plánují trénink a podobně. Do kolonek pro jednotlivé dny si žena vyznačuje intenzitu a délku menstruačního i mimomenstruačního krvácení, dále výtok, bolest, pohlavní styk, podání léků, eventuálně onemocnění a jiné podrobnosti. Součástí menstruačního kalendáře bývá i tabulka pro údaje získané z měření bazální teploty ženy. Sledování křivky bazálních teplot umožní určit dobu ovulace, kdy je otěhotnění nejpravděpodobnější. Optimální doba pro oplozovací soulož je ve dnech s přechodným poklesem bazální teploty ženy, tedy před jejím vzestupem nad 37,0 °C. Přetrvávání vyšších bazálních teplot při vynechání menstruace svědčí o otěhotnění. Pokud bazální teploty ženy, která plánuje těhotenství, tvoří opakovaně stálá křivka bez výkyvů, měla by se žena obrátit na svého gynekologa, který určí příčinu a doporučí léčbu.

Zdroj: Menstruační kalendář
Zveřejněno dne: 12.8.2015

MENSTRUAČNÍ KALENDÁŘ

Jak použít menstruační kalendář k určení pohlaví plodu

V kalendáři jsou vyznačeny dny s červeným podkladem, například 26. 9. je den, kdy může dojít k početí podle fáze Měsíce. Tento den se nazývá „plně červený den“. Tři dny před plně červeným dnem se nazývají „červené dny“. Do kalendáře si žena sama vyznačuje průběh svého menstruačního cyklu. K prvnímu dni, kdy začalo menstruační krvácení, připočítá 15 dní a tento den si v kalendáři zobrazí zeleně. Tento den se nazývá „plně zelený den“. 6 dnů před plně zeleným dnem a 6 dnů po něm je pojmenováno jako „zelené dny“. V těchto dnech může dojít k početí podle klasické metody. Plodný den lze rovněž učit i jinak, a to měřením bazální teploty, symptotermální metodou, analýzou slin a podobně. Dny menstruace se značí modře. Pokud chcete potomka určitého pohlaví, mělo by dojít k pohlavnímu styku jeden den před plně červeným dnem, u kterého je vyznačeno požadované pohlaví. Jestliže chcete chlapce, mělo by dojít k pohlavnímu styku podle našeho příkladu 25. 9. V ostatních dnech je třeba použít antikoncepci. Pokud dojde k početí v zelených dnech, nelze spolehlivě určit pohlaví budoucího dítěte. Antikoncepci je třeba používat i po vynechání menstruace, a to až do doby, než lékař potvrdí těhotenství. Vynechání menstruace není spolehlivou známkou těhotenství, a tak by mohlo dojít k početí v nežádoucím termínu.

Menstruační kalendář online.

Menstruační kalendář ke stažení.

Menstruační kalendář k vytisknutí.

Zdroj: Menstruační kalendář
Zveřejněno dne: 12.8.2015

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - KVĚTEN

Postřik

A co přímá ochrana?

Přímá ochrana – to znamená zásah vhodným chemickým přípravkem. Samozřejmě existují metody prognózy výskytu padlí révového, používají je hlavně velcí producenti, kteří si nechávají dělat jak prognózy výskytu, tak následné doporučení přípravku. Pro drobné pěstitele, a především pro ty, kteří pěstují běžné evropské odrůdy, by se dalo obecně říci, že v době před kvetením je potřebné provést jeden až dva postřiky přípravkem proti padlí. V současné době je vhodné použít některý z přípravků na bázi síry, např. Sulikol K, Kumulus WG nebo nějaký jiný. Následné opakování chemické ochrany závisí na průběhu počasí a vývoji tohoto patogenu.

I po takovémto ošetření se výskyt houbových onemocnění může opakovat?

Samozřejmě že ano, a za vhodných podmínek také velmi pravděpodobně bude! Ochranou proti chorobám a škůdcům se během vegetace ještě budeme zabývat i v následujících měsících.

Aby chorob a škůdců ubývalo a radosti z pěstování révy přibývalo, vám přejí Hanka Synková a Ludmila Svobodová.

Text: © Hanka Synková a © Ludmila Svobodová

Zdroj: Kalendář pro vinaře - květen
Zveřejněno dne: 30.6.2016

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - KVĚTEN

Slovníček použitých odborných výrazů:

  • auxin – fytohormon řídící prodlužovací růst
  • klasické pěstování – intenzivní hnojení, preventivní aplikace přípravků na ochranu, předpoklad vysokých výnosů bez ohledu na stav vinice a životní prostředí
  • rezidua postřiků – zbytky účinných látek postřiků, které zůstávají v půdě
  • integrovaná produkce – pěstování s ohledem na životní prostředí, omezené hnojení, ochrana podle signalizace
  • bioprodukce – pěstování za přísných podmínek, bez používání přípravků na ochranu na chemické bázi, velmi limitované hnojení, výsledkem „biovína“
  • interspecifické odrůdy – odrůdy pocházející z křížení mezi různými druhy rodu Vitis, rezistentní nebo tolerantní k houbovým chorobám nebo mrazu
  • sporangiofóry – nosiče sporangií, útvary vyrůstající z podhoubí, na nich se vytvářejí plodnice
  • sporangia – plodnice, nacházejí se na sporangioforech, obsahují spóry
  • spóry – výtrusy (rozmnožovací tělíska pro nepohlavní rozmnožování hub a jiných mikroorganizmů)
  • oospory – silnostěnné spóry schopné přežívat v nepříznivých podmínkách (např. v zimě)
  • zoospory – výtrusy opatřené bičíky k snadnému pohybu
  • nekrotizace – odumírání
  • patogen – biologický původce (vir, houba nebo škůdce), poškozující jiný organizmus

Zdroj: Kalendář pro vinaře - květen
Zveřejněno dne: 30.6.2016

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - ZÁŘÍ

Slovníček použitých odborných výrazů

  • sprchávání – projev nedostatečného opylení z různých důvodů (srážky v době kvetení, přehnojení dusíkem, virová onemocnění), kdy bobule jsou malé a bez semen nebo v hroznech úplně chybí
  • karoteny, xantofyly, kvercetiny – barviva ve slupkách bílých a červených odrůd
  • antokyany – barviva ve slupkách modrých odrůd, u některých odrůd i v moštech
  • barvířky – skupina odrůd, které mají antokyanová barviva i v moštech, např. Neronet nebo Rubinet
  • glukóza, fruktóza – monosacharidy obsažené v moštech, kvasinky je (na rozdíl od vyšších sacharidů) bez problémů umí zkvašovat
  • cukernatost – obsah monosacharidů v hroznech, jednotka 1°NM
  • fenolické a aromatické látky – organické sloučeniny různého složení, podílející se na barvě, vůni a chuti vín
  • redukce hroznů – snižování množství budoucí sklizně ve prospěch její kvality, odstřihávání hroznů
  • štěpování – spojování roubu s podnoží (starý výraz specifický především pro vinohradnictví)
  • školkování – proces zapěstování kořenů na štěpovancích v révové školce
  • novošlechtění – tvorba nových odrůd křížením vybraných rodičovských odrůd s cílem vylepšit některé jejich vlastnosti
  • ampelografie – část vinohradnictví, zabývající se popisem znaků a vlastností odrůd révy vinné

Zdroj: Kalendář pro vinaře - září
Zveřejněno dne: 1.2.2017

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - LISTOPAD

Cibéby

Tím přehled kategorií vín podle našeho vinařského zákona končí?

Ne tak úplně. Na konec jsem si nechala zvláštní kategorii vín, na jejichž kvalitě se podílí jedna z houbových chorob, a to plíseň šedá. Tato kategorie vín se nazývá „výběr z cibéb“, minimální cukernatost je 24°NM a mezi bobulkami musí být také takové, kterým se říká cibéby. O cibébách jsme mluvili v souvislosti s touto houbovou chorobou v srpnu, a proto jen krátce. Pokud šedá plíseň napadne hrozny v době, kdy už je v nich alespoň 18°NM cukernatosti, bobulky nezačnou hnít, ale houba začne zapouštět do bobulek své hyfy (vlákna podhoubí) a ty odtud odebírají vodu. Bobulky se začnou scvrkávat, a tím se zvyšuje koncentrace sacharidů v moštech, čili roste cukernatost. Takováto vína mají specifické aroma a chuť, což se vinařsky označuje jako „chlebovinka“. Pochopitelně jsou velmi sladká. Co se týká sladkosti vín posledních tří kategorií, kde je nějakým způsobem zahušťován mošt pro zvýšení cukernatosti, je dobré poznamenat, že limity dané zákonem jsou velmi nízké. Běžně se stává, že hrozny pro vína ledová, slámová a výběry z cibéb dosahují při sklizni cukernatosti dokonce okolo 40 - 60°NM.

Zdroj: Kalendář pro vinaře - listopad
Zveřejněno dne: 8.8.2017

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - BŘEZEN

Slovníček použitých odborných výrazů

  • slzení – první aktivní projev vegetace, z řezných ran vytéká míza
  • suchá vazba – vazba částí keřů (kmenů, ramen a hlavně tažňů před nástupem do vegetace
  • aktivní teplota – průměrná denní teploty vyšší nežli 10°C (např. 10,1°C)
  • suma aktivních teplot – součet číselných hodnot aktivních teplot za rok
  • iniciace – zakládání zárodečných buněk pro květenství v následujícím roce
  • „sprchlé“ hrozny – hrozny obsahující některé bobulky malé a nevyvinuté (ztráta výnosu)
  • suma srážek – součet hodnot všech srážek za rok
  • černý úhor – nakypřený povrch půdy bez rostoucích plevelů
  • ozeleňování vinic – zeleň cíleně pěstovaná pod keři révy několik let
  • zatravnění – travní směsi vyseté a udržované pod keři
  • přirozené ozelenění – sekané porosty plevelných rostlin ponechávané v meziřadí
  • výsevy směsek na ozeleňování – vyseté druhově pestré směsi bylin určených k obohacování půdního profilu
  • zelené hnojení – pěstování vybraných druhů rostlin, produkujících biohmotu, která se následně zapravuje do půdy jako organické hnojivo
  • bakteriální nádorovitost – vznik nádorů především na starších částech keře
  • fytoplazmové žloutnutí nebo červenání listů révy – karanténní onemocnění stolbur brambor, vyskytující se u révy
  • žilnatka vironosná – křís přenášející fytoplazmózu

Zdroj: Kalendář pro vinaře - březen
Zveřejněno dne: 27.4.2016

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - LEDEN

Kdy réva kvete?

„Většinou v druhé polovině června a na začátku července. Velmi záleží na počasí, především na teplotě.

Kvetení se projevuje opadáváním čepiček, což jsou srostlé korunní plátky, vždy zelené barvy. Po opadnutí čepiček (někdy současně s nimi) se uvolňují pylová zrna z prašníků tyčinek a dopadají na bliznu. Tam se zachytí v sekretu, který je na blizně udrží do doby, než pylová láčka začne prorůstat čnělkou do semeníku k vajíčkům. Po opylení se semeníky zvětšují a mění se na bobule. Vinaři tomuto stádiu říkají nasazování bobulí. Délka doby kvetení je opět závislá na teplotě.“

Když kvetou růže, voní. A co réva?

„Květy révy také voní - krásně jemně.

A pak už se objevují bobulky...

„Bobule dorostly do velikosti semen hrachu, a v důsledku zvětšující se hmotnosti se ze vzpřímené polohy ohýbají dolů. Této fenofázi se proto říká velikost hrášku nebo také zavěšování hroznů.“

A hrozny se nalévají... a odborníci pro to jistě mají nějaký výraz?

„Poslední fenofází období růstu je uzavírání hroznů nebo také zapojování hroznů. Bobule dorostly do takové velikosti, že se navzájem dotýkají a hrozen se zaplňuje, děje se tak nejčastěji na konci července a v srpnu.

Následuje období vyzrávání. Především vyzrávají letorosty, které postupně dřevnatí, ztrácejí chlorofyl a pomalu začínají vypadat jako jednoleté dřevo.“

Zdroj: Kalendář pro vinaře - leden
Zveřejněno dne: 27.1.2016

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - ZÁŘÍ

Dozrávání hroznů

Jak réva vinná pokročila ve svém vegetačním cyklu? Už se máme začít těšit na zralé hrozny?

Na většinu zralých hroznů si ještě chvíli počkáme. V září, u některých odrůd již na konci srpna, réva vstupuje do posledního období aktivního vegetačního cyklu, kdy začíná vyzrávat to, co vyzrávat může a co vyzrávat má. Proto tomuto období říkáme období zrání. Kromě hroznů ještě také vyzrávají letorosty, o nichž budeme mluvit v dalších měsících.

První fenofází, která toto období zahajuje, je zaměkání bobulí. Je to často doba, kdy vinař už se nejen těší na sklizeň, ale kdy už začíná mít konkrétní představu, jaká ta sklizeň bude. Bobule v předchozí fenofázi uzavírání hroznů dosáhly své konečné velikosti a dále nerostou. Hrozny jsou plné, husté, podle toho, co je jim dáno v genech. Pochopitelně, pokud nesprchly. (Vysvětlení tohoto pojmu viz Kalendář pro vinaře v měsících duben, červen, červenec.) Jak název fenofáze naznačuje, během zaměkání se mění konzistence dužniny v bobulích. Buňky se naplňují vodou, bobule se na omak stávají pružné, dají se zmáčknout mezi prsty.

Chlorofyl až do této fenofáze sloužil - jako všude jinde v  zelených částech keře - k fotosyntéze, ovšem v bobulích se teď začíná rozkládat. Postupně se v nich objevují další barviva, která byla do té doby chlorofylem zakryta. Barviva jsou u většiny odrůd umístěna ve slupkách nebo v pletivech těsně pod slupkou. Nechci článek příliš zatěžovat chemickými termíny, nicméně bych ráda uvedla názvy některých barviv, vyskytujících se u bílých odrůd: karoteny, xantofyly, kvercetiny. Pro modré odrůdy jsou typická barviva ze skupiny antokyanů. To jsou barviva, která se nacházejí v řadě ovocných druhů, jako jsou borůvky, ostružiny nebo třeba v bezinkách. U některých modrých odrůd se antokyanová barviva ukládají nejen ve slupce a těsně pod ní, ale také v moštu. Takovým odrůdám se říká barvířky a jejich vína mají velmi tmavou, intenzivně červenou barvu.

Postupně zaměkající bobule na hroznu:

Postupně zaměkající bobule na hroznu

O antokyanových barvivech už řada spotřebitelů ví, že jsou zdraví prospěšná a že patří k takzvaným antioxidantům. Jak říkával například Miroslav Horníček, červené víno je možné považovat za „mléko starců“. Možná by konzumenty i pěstitele vína zajímalo také to, proč jsou bobule modré, ale vína z nich jsou pak červená?

Protože antokyanová barviva mění svoji barvu mezi červenou a modrou podle pH: při nízkém pH jsou červená a při vysokém modrá. Jistě to znáte ze sbírání borůvek. Vaše prsty i rty jsou červené, a když se pak umyjete mýdlem (tuhé mýdlo bývá zásadité), máte ruce černé. A protože ve vínech jsou vždy kyseliny, jsou bobule modré podle prostředí ve slupce, a při kvašení se barvivo dostane do kontaktu s kyselinami z dužniny; proto jsou vína červená.

Zdroj: Kalendář pro vinaře - září
Zveřejněno dne: 1.2.2017

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - ÚNOR

Kordony

A jaké je uplatnění kordonových tvarů?

U kordonů je široký výběr možností, které je vhodné využívat zvláště malými pěstiteli na „hobby“ viničkách nebo na zahrádkách. Samozřejmě kordony se dají nařezávat na nízkém, středním a vysokém vedení, stejně jako vrcholové tvary. Lze z nich tvarovat celé stěny, například k zakrytí nevzhledné stěny stodoly, k rozdělení prostoru apod. Je možné z nich vytvořit loubí, které může dominovat celému prostoru. A nejlepší využití kordonová ramena pochopitelně najdou na pergolách. Jistě je romantické posedět pod pergolou, kde vám nad hlavou visí dozrávající hrozny nějaké stolní odrůdy a dát si skleničku vína. Viz následující obrázky:

Uplatnění kordonových tvarů

Uplatnění kordonových tvarů

Uplatnění kordonových tvarů

Řez na kordonech je pracnější, protože se řežou střídavě zásobní a plodonosné čípky (už víme jak a proč), je nutné více přemýšlet, kde a jak říznout a také vyžadují více pozornosti během vegetace. Základním problémem prostorových tvarů je nebezpečí, že budou příliš zahuštěné a -jak už jsme zmiňovali - houbové choroby tam budou mít lepší podmínky k šíření. Na toto je potřeba při řezu myslet. A když je řez dokončen, je dobré se znovu zamyslet nad jeho zatížením, zkontrolovat, kolik jsme vlastně ponechali oček s přihlédnutím k vitalitě keře, a případně ještě některé čípky odstranit.

Zdroj: Kalendář pro vinaře - únor
Zveřejněno dne: 14.3.2016

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - SRPEN

Slovníček použitých odborných výrazů

  • uzavírání hroznů – dorůstání bobulí do konečné velikosti; bobule se vzájemně dotýkají, až vytlačují ven z hroznu
  • osečkování – odstraňování vrcholů letorostů s auxinem, hormonem podporujícím růst
  • odlisťování – odstraňování části listů, aby hrozny byly lépe osluněny
  • cibéby – bobule napadené ušlechtilou formou plísně šedé; plíseň odebírá z bobulí vody a zahušťuje mošt
  • chlebovinka – speciální vůně a chuť cibéb, typická pro některé druhy vín, např. Tokajské
  • ppm – speciální veličina, udávající množství živin v půdě, tj. 1 ppm přestavuje 1 mg živiny, např. draslíku nebo fosforu, v 1 kg půdy
  • mineralizace – přeměna organických forem živin na anorganické, týká se především dusíku
  • zelené hnojení – jedna z forem organických hnojiv; směska pěstovaná na místě a posléze zapravená do půdy
  • sorpční komplex – „zásobárna“ některých živin v půdě; tvoří ho buď částice jílu, nebo humus
  • rigolační pluh – pluh převracející půdu do větší hloubky
  • parafínování – ošetření místa srůstu na révové sazenici na ochranu před vysycháním
  • zpravokořenění sazenice – úhyn kořenů rostoucích na podnoži a rozvoj rosných kořenů vyrůstajících z roubu
  • kontejnerovaná sadba – sazenice révy prodávané za vegetace s kořenovým balem
  • etiolizovaný výhon – vybělený výhon, rostoucí pod povrchem půdy bez přístupu světla, nemá vytvořený chlorofyl
  • ramování – odstraňování rosných kořenů po výsadbě a v dalším následujícím roce

Zdroj: Kalendář pro vinaře - srpen
Zveřejněno dne: 21.12.2016

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - ZÁŘÍ

Choroby vinné révy v září

Vína ledová, slámová či výběry z bobulí jsou velmi chutná, ovšem cena odpovídá kvalitě... Raději se vraťme do práce, tedy na vinici. Je potřebné v září ještě aplikovat nějaké prostředky na ochranu?

K tomuto tématu už jen stručně. Když si zopakujeme informace o jednotlivých druzích houbových onemocnění, musíme dojít k závěru, že škodit v této době mohou jen ta onemocnění, která už nejsou závislá na teplotě, ale jen na vlhkosti. A to je především plíseň šedá, a které jsme mluvili minule. V září je poslední možnost aplikace některého přípravku na ochranu před touto chorobou. Často se doporučují přípravky např.: Melody combi 65,3 GW, Teldor 500 SC nebo jiný, nejlépe systémový přípravek. Jednu věc je však nutné zdůraznit: je bezpodmínečně nutné porovnat ochrannou lhůtu uvedenou na obalu postřiku, ve které se ještě nesmí hrozny sklízet, s počtem dní, které ještě naše hrozny stráví na keři. Jinak bychom se dostali do situace, že potřebujeme začít sklízet, třeba kvůli nástupu řady deštivých dní, a přitom ochranná lhůta ještě neuplynula. Rezidua postřiků na bobulích nejenže nesvědčí našemu zdraví, ale už vůbec neprospívají kvasinkám, které mají mošty nebo rmuty zpracovávat.

Zdroj: Kalendář pro vinaře - září
Zveřejněno dne: 1.2.2017

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - LEDEN

Hroznové víno

Když se řekne víno, každému se vybaví něco jiného. Někdo si představí vinohrad, někdo kulaté bobulky a někdo láhev s tekutinou...

„Na keři či v obchodě s ovocem jsou k mání hrozny. Vínem se stávají až po vykvašení. Profesionální vinaři neradi slyší, když révě nebo hroznům říkáme víno. A tak plodům jejich práce říkejme stejně jako oni víno, nebo důvěrně vínečko.“

Vinaři někdy používají slova, kterým mladá generace už mnohdy ani nerozumí...

„Ano, jde třeba o archaická slova, jako jsou rosné kořeny, tažně, fazochy, podlom, vyklučení aj. Vysvětlíme si je později.“

Proti některým vinařským termínům by i botanici mohli mít námitky. Tradice však má navrch, viďte?

„Jednou z nepřesností je označování rostlin révy vinné slovem keř. Podle botanických zásad je réva liána a liána není keř! Pomineme-li posledních sto padesát let, kdy existuje vinařské vzdělávání, vinařství se vyvíjelo pouze cestou předávání zkušeností z generace na generaci. A tak zůstaly zachovány nejen některé staré odborné výrazy, ale z úcty k tradici zůstáváme u výrazu „keř“, i když víme, že botanicky není správný. Nebo výraz hlava - ten řada vinařů používá jako synonymum révového keře, i když se ve většině vinic rozhodně již „na hlavu“ neřeže.“

Zdroj: Kalendář pro vinaře - leden
Zveřejněno dne: 27.1.2016

KALENDÁŘ PRO VINAŘE - SRPEN

Sazenice vinné révy

Plevelům se na povrchu té nevyhnojené půdy tolik dařit nebude, zatímco réva bude mít lepší podmínky. Musí se sazenice na výsadbu nějak připravit?

Záleží na tom, jak je připravená z révové školky. Sazenice při vyorávání ze školky mají dlouhé kořeny a na vrcholu dobře vyzrálý delší letorost – jak to nařizuje vyhláška o sadbě. Některé školky však pro zákazníky sazenice předem částečně upravují tak, že výhon zakrátí nanejvýše na dvě viditelná očka a celou vrchní část sazenice včetně místa srůstu podnože a roubu zaparafínují. To pak umožní výsadbu tzv. „na vysoko“, kdy místo srůstu bude trvale nad povrchem půdy a nebudou se tak vyvíjet rosné kořeny. Ty je totiž nutné v prvních letech odstraňovat nůžkami, aby se nestalo, že sazenice „zpravokoření“. Tím by se eliminovala ochranná funkce podnože před mšičkou révokazem, jak jsme o tom mluvili v lednu. Odstraňování rosných kořenů se odborně nazývá „ramování“.

Pokud sazenice ze školky zakrácené a naparafínované nejsou, musí se odstřihnout na dvě očka před výsadbou a musíme je vysadit hlouběji, aby místo srůstu (parafínem nechráněné) nevysychalo. Pak se ovšem ramování nevyhneme. Kořeny se zakracují tak, aby se bez problémů vešly do jamky a neměly tendenci se obracet nahoru – pak by nerostly. Obvykle je to na šířku dlaně, tady asi na 8 – 10 cm. Tyto úpravy se dělají bezprostředně, nejvýše den před výsadbou, a sazenice se pak na několik hodin, nejlépe přes noc, namočí, aby nasály vodu.

Zdroj: Kalendář pro vinaře - srpen
Zveřejněno dne: 21.12.2016