Téma: 

kapusta


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

DUŠENÁ KAPUSTA

Dušená kapusta na slanině

Suroviny:

  • 600 g kapusty
  • 50 g cibule
  • 50 g slaniny
  • 30 g sádla
  • 30 g hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

Očištěnou kapustu nakrájejte na nudličky, podlijte osolenou vodou a bez pokličky krátce povařte. Slaninu nakrájejte na kostičky, přidejte sádlo a osmažte na něm na drobno pokrájenou cibulku. Vložte scezenou kapustu, přidejte sůl, pepř, utřený česnek, podlijte trochou vývaru a poduste. Jakmile bude kapusta měkká, zaprašte ji moukou, osmahněte, podlijte vývarem z kapusty a doduste. Servírujte s bramborovými kroketami nebo se smaženými brambory.

Detail odstavce: Dušená kapusta na slanině
Zdroj: Dušená kapusta
Zveřejněno: 28.6.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: zavařování kapusty

Nechte kapustu zkvasit podobně jako zelí. Výsledný produkt je bezlepkový, paleo a je vhodný pro vegany i vegetariány. Tady je recept na dva litry kysané kapusty:

Suroviny:
1 velká hlava kapusty
4-5 šálků organického kadeřávku - velké stonky jsou odstraněny a listy nazřezány na tenké proužky
1 malá organická červená cibule - nakrájená na kostičky
4 čajové lžičky himalájské růžové soli
1 lžíce loupané organické bílé buničiny z kůry citronu
3 stroužky oloupaného česneku
4½ šálků teplé čisté vody (40° C)
1 čajová lžička organického kokosového cukru nebo Rapadury
1 balíček bakteriální kultury pro mléčné kvašení www.amazon.com/gp/aw…
2 čisté skleněné zavařovací sklenice s víčkem

Postup
1. Odstraňte 4 vnější listy z kapusty, opláchněte, osušte a odložte. Odstraňte košťál a nakrájejte zbývající časti kapusty na tenké plátky nebo použijte kuchyňský robot. Umístěte kapustu a nakrájený kadeřávek do velkého sítka a důkladně opláchněte vodou. Možná to budete muset udělat v několika dávkách v závislosti na velikosti sítka.
2. Do velké mísy dejte omytou kapustu s kadeřávkem, přidejte červenou cibuli, posypte dvěma lžičkami růžové soli a promíchejte čistýma rukama, dokud kapusta a kadeřávek nezačne vadnout a neuvolní kapalinu. Pak to nechte stranou a přejděte k přípravě solanky.
3. Do mixéru dejte zbývající 2 lžičky růžové soli, bílou kůru z citronu, rozmačkaný česnek, vodu, cukr a rozmixujte, dokud to nebude hladké. Nakonec ručné přimíchejte mléčné kultury. Nechejte slanou vodu odležet po dobu 10-15 minut, aby se dobrá bakterie probudila a začala se krmít cukrem. Nalejte slanou vodu na nakrájenou zeleninu a dobře promíchejte rukama, dokud nebude veškerá zelenina pokryta solankou.
4. Směs nandejte do čistých skleněných sklenic a důkladně to rukama nebo velkou lžičkou umačkejte, dokud slanina nezakryje všechnu zeleninu. V horní části každé nádoby ponechte nejméně 6 cm místa na zakrytí.
5. Na začátku odložené 4 okrajové listy z kapusty přeložte a umístěte na vrch fermentované zeleniny, zatlačte dolů na listy, aby se zakryly solankou. Opakujte to i pro druhou sklenici. Tímto dalším krokem pomůžete udržet vaši fermentovanou zeleninu pod solankou. Můžete také použít malou čistou sklenici, která se vejde do nádoby a zeleninu přitlačí ke dnu. Ujistěte se, že máte alespoň 3 nebo 6 cm slaného nálevu nad horní částí fermentované zeleniny a složených listů.
6. Sklenice umístěte do lepenkové krabice, abyste je chránili před světlem. Nechte zeleninu kvasit při pokojové teplotě po dobu 5-7 dnů. Ochutnejte malou část po 4 dnech v letních měsících a 5-6 dnech v chladnějších měsících, abyste zjistili, zda se vám líbí chuť. Pokud se vám líbí chuť, odstraňte horní listy zelí a umístěte fermentovanou zeleninu do ledničky. Čím déle zeleninu kvasíte, tím více bude kyselejší. Poté, co dokončíte fermentaci, umístěte zeleninu do chladničky po dobu až 6-8 měsíců.
7. Pokaždé, když ujíte kysanou zeleninu, ujistěte se, že zbylá zelenina je zatlačena pod solanku, abyste si ji ochránili po dlouhou dobu.

Zdroj: diskuze Zavařování kapusty
Odesláno: 8.10.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KAPUSTA S BRAMBOREM

Dušená kapusta jako příloha

Ingredience: 1 malá hlávka kapusty, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sůl, drcený kmín, olivový olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a na troše oleje osmažíme dozlatova. Na cibuli nasypeme na nudličky pokrájenou kapustu, promícháme, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou chvilku podusíme, až kapusta lehce změkne (nerozvaříme, necháme křupavou). Nakonec vmícháme rozmačkaný česnek podle chuti.

Detail odstavce: Dušená kapusta jako příloha
Zdroj: Kapusta s bramborem
Zveřejněno: 27.6.2017

KAPUSTA S BRAMBOREM

Zadělávaná kapusta

Ingredience: 1 kapusta, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, kmín, 250 g uzeného masa, 4 kusy brambor, 2 lžíce mouky

Technologický postup: Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme uzené maso, orestujeme, dále přidáme nakrájenou kapustu a na kostky nakrájené brambory, zalijeme trochu vodou, přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme doměkka. Potom zahustíme sádlovou jíškou a přidáme prolisovaný česnek. Recept výborně chutná, ale kvůli svému vzhledu není moc oblíbený.

Detail odstavce: Zadělávaná kapusta
Zdroj: Kapusta s bramborem
Zveřejněno: 27.6.2017

JAK DĚLAJÍ DUŠENOU KAPUSTU KLUCI V AKCI

Postup přípravy:

Nejprve si nakrájíme cibuli na kostičky, poté ji na oleji osmahneme dosklovata. K cibuli se přidá kapusta nakrájená na kostky a kmín. Vše se zasmahne a přidá se nahrubo nasekaný česnek. Vše se krátce opeče a zastříkne octem, osolí se a případně i podlije vodou (pokud je potřeba), aby se kapusta mohla dusit doměkka. Změklá kapusta se na závěr dochutí mletým pepřem.

Detail odstavce: Postup přípravy:
Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci
Zveřejněno: 24.9.2018

KAPUSTA S BRAMBOREM

Dušená kapusta od babičky

Ingredience: 1 kapusta, 500 g brambor, 2 cibule, 6 stroužků česneku, sádlo, voda, hladká mouka, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Kapustu nakrájíme nahrubo, cibuli najemno. Brambory oloupeme, propereme a nakrájíme na kostky. Česnek očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Do většího hrnce dáme na sádlo osmažit nakrájené cibule, přidáme kapustu, osolíme, opepříme, asi 5 minut dusíme pod poklicí. Přidáme brambory, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Rozmícháme mouku ve vodě a přilijeme ke kapustě. Vaříme, dokud brambory nejsou hotové. Odstavíme a přimícháme česnek.

Detail odstavce: Dušená kapusta od babičky
Zdroj: Kapusta s bramborem
Zveřejněno: 27.6.2017

DUŠENÁ KAPUSTA

Dušená kapusta jako příloha

Suroviny:

  • 1 malá hlávka kapusty
  • 1 velká cibule
  • 2–3 stroužky česneku (nebo více, záleží na chuti)
  • sůl
  • drcený kmín
  • olivový olej

Postup:

Nejprve na troše oleje dozlatova osmažte na drobno pokrájenou oloupanou cibulku. Poté k cibulce přidejte na nudličky nakrájenou kapustu, promíchejte, osolte, okmínujte, podlijte mírně vodou a pod pokličkou chvilku poduste, dokud kapusta lehce nezměkne (nerozvařte ji, nechte ji křupavou). Nakonec vmíchejte rozmačkaný česnek. Můžete podávat jako přílohu k pečenému masu či jíst jen s chlebem nebo uvařenými brambory.

Detail odstavce: Dušená kapusta jako příloha
Zdroj: Dušená kapusta
Zveřejněno: 28.6.2015

DUŠENÁ KAPUSTA

Dušená růžičková kapusta

Suroviny (na 1 porci):

  • ½ kg růžičkové kapusty
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • kmín

Postup:

Růžičkovou kapustu očistěte a krátce povařte v osolené vodě. Kapustu sceďte a nechte okapat. Poté v hrnci rozehřejte olivový olej, vložte kapustu, nalijte pár lžic vody a ochuťte trochou drceného kmínu. Přidejte i oloupaný a na plátky nakrájený česnek. Růžičkovou kapustu duste, dokud nebude měkká (stačí chvilku).

Detail odstavce: Dušená růžičková kapusta
Zdroj: Dušená kapusta
Zveřejněno: 28.6.2015

KAPUSTA S BRAMBOREM

Dušená kapusta – příloha s bramborem

Ingredience: 6 brambor, 3 šunkové klobásy, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 kostky zeleninového vývaru, 1 hlávka kapusty, 3 lžíce oleje, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Nakrájíme nadrobno cibuli, kterou zpěníme na oleji ve větším hrnci. Kapustu rozčtvrtíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky, které přidáme do hrnce, podlijeme vodou, vhodíme zeleninovou kostku a cca 10 minut dusíme pod pokličkou. Poté přidáme brambory, které nakrájíme na kostičky a za občasného promíchání dusíme doměkka. Pokud jsou brambory a kapusta měkké, přidáme klobásy nakrájené na kostičky. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem.

Detail odstavce: Dušená kapusta – příloha s bramborem
Zdroj: Kapusta s bramborem
Zveřejněno: 27.6.2017

KAPUSTA S BRAMBOREM

Pečená kapusta s bramborami a uzeným masem z jednoho pekáčku

Ingredience: 1 hlávka kapusty, 6 brambor, vařené uzené maso, 1 velká cibule, 4 stroužky utřeného česneku, sůl, kmín, 1 lžíce sádla

Technologický postup: Jestli nám nezbyl výpek, rozpustíme sádlo a opečeme na něm nakrájenou cibuli. Kapustu nakrájíme na proužky, oloupané brambory na větší kostky. Do výpeku dáme nakrájenou cibuli, kapustu, brambory a posypeme kmínem, solí a pepřem. Podlijeme lehce vodou, jen asi do 1/3. Kapusta změkne a zmenší obsah. Pekáč přikryjeme a dáme na 30–35 minut do trouby. Občas zkontrolujeme. Poté přidáme nakrájené maso a promícháme. Přimícháme česnek, případně dochutíme a dopečeme asi 15 minut. Šťáva by měla být skoro vypečená. Není třeba zahušťovat, ale kdo chce, zapráší před dopečením šťávu lžící mouky.

Detail odstavce: Pečená kapusta s bramborami a uzeným masem z jednoho pekáčku
Zdroj: Kapusta s bramborem
Zveřejněno: 27.6.2017

KAPUSTA S VEPŘOVÝM MASEM

Dušená kapusta s vepřovým masem

Ingredience: 700 g vepřového boku, 1 cibule, 1 hlávka kapusty, kmín, mletá sladká paprika, sůl, mletý černý pepř

Postup: Vepřový bok vykostíme, odstraníme kůži a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme také na kostičky. Kapustu rozebereme a důkladně omyjeme. Nakrájíme na proužky. Maso dáme na pánev a při mírné teplotě necháme vyškvařit sádlo. Přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Maso osolíme, opepříme a zaprášíme mletou paprikou. Poté přidáme kapustu, přisypeme kmín, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Dušenou kapustu s vepřovým masem podáváme s vařeným bramborem.

Detail odstavce: Dušená kapusta s vepřovým masem
Zdroj: Kapusta s vepřovým masem
Zveřejněno: 6.9.2017

KAPUSTOVÁ POLÉVKA

Kapustová polévka s houbami

Ingredience: 1 kapusta, 1 cibule, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, mletý bílý pepř, sůl, 50 g sádla, 100 g hub, petrželová nať

Technologický postup: Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobné kostičky a zpěníme ji na rozehřátém sádle. Potom přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, které podusíme. Kapustu nakrájíme nadrobno a uvaříme ji ve slané vodě. Když je kapusta měkká, zahustíme polévku jíškou, kterou jsme si připravili z másla a hladké mouky. Přidáme podušené houby, ochutíme pepřem a solí a dobře povaříme. Podáváme ozdobené sekanou petrželkou.

Detail odstavce: Kapustová polévka s houbami
Zdroj: Kapustová polévka
Zveřejněno: 29.9.2016

KAPUSTA S BRAMBOREM

Kapusta s bramborem a masem

Ingredience: 500 g vepřového masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kapusta, sůl, mletý pepř, ½ lžičky kmínu, sádlo, 1 lžíce hladké mouky

Technologický postup: Vepřové maso omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a utřeme nebo prolisujeme. Kapustu očistíme, zbavíme košťálu, překrájíme listy na menší kousky a spaříme horkou vodou. V hrnci rozpustíme vepřové sádlo, na kterém osmahneme nakrájenou cibuli. Na cibuli vložíme maso, osolíme a dochutíme pepřem a kmínem, podlijeme vlažnou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme do poloměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vlažnou vodou a mícháme. Poloměkké maso zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, doředíme vlažnou vodou a rozmícháme. Nakonec přidáme spařenou kapustu a prolisované stroužky česneku. Za občasného míchání dusíme, dokud není vše měkké. Dušené vepřové maso s kapustou podáváme s vařenými brambory.

Detail odstavce: Kapusta s bramborem a masem
Zdroj: Kapusta s bramborem
Zveřejněno: 27.6.2017

DUŠENÁ KAPUSTA

Dušená růžičková kapusta se sýrem

Suroviny (na 4 porce):

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 1 lžíce másla (nejlépe přepuštěného)
  • 2 stroužky česneku
  • 30 g sýra Gran Moravia nebo parmezánu
  • sůl
  • pepř

Postup:

Z omytých kapustiček oberte vrchní oschlé lístky, odkrojte okraj košťálu a dejte je vařit cca na 15 minut do vroucí osolené vody. Uvařené kapustičky sceďte. V hlubší pánvi rozpusťte lžíci másla, vložte růžičkovou kapustu, lehce ji osmahněte, zalijte 0,5 dcl vody, osolte a opepřete. Duste, dokud se neodpaří všechna voda, těsně před koncem dušení přimíchejte ke kapustě dva rozetřené stroužky česneku. Servírujte posypané nastrouhaným sýrem.

Detail odstavce: Dušená růžičková kapusta se sýrem
Zdroj: Dušená kapusta
Zveřejněno: 28.6.2015

DUŠENÁ KAPUSTA

Dušená kapusta s uzeným masem

Suroviny:

  • 40 dkg uzeného masa
  • kapusta
  • 1 větší cibule a 1 malá cibulka
  • 1 pórek
  • sůl
  • pepř
  • 3–4 dkg sádla
  • 0,5 kg brambor

Postup:

Do vroucí, lehce osolené vody vložte tučnější uzené maso a vařte jej společně s cibulí a pórkem do měkka. Uvařené maso poté nakrájejte na drobné kostky. Následně jednu větší kapustu zbavte vrchních tuhých listů i košťálu, nakrájejte ji na nudličky, vložte do hrnce, přidejte dvě naběračky vařící osolené vody z masa a nechte na okraji plotny pod pokličkou asi 5 minut spařit. Pak kapustu sceďte. Na kastrolek dejte sádlo, drobně nasekanou cibulku, nechte ji lehce zežloutnout a poté k ní přidejte spařenou kapustu, špetku pepře, soli dle chuti a duste do měkka. Před koncem dušení přidejte nakrájené uzené, 0,5 kg vařených, loupaných a na malé kostky nakrájených brambor a nechte společně ještě 10 minut podusit. Servírujte třeba z jedné velké porcelánové mísy.

Detail odstavce: Dušená kapusta s uzeným masem
Zdroj: Dušená kapusta
Zveřejněno: 28.6.2015

KAPUSTA S BRAMBOREM

Zapečená kapusta s bramborem

Ingredience: 750 g kapusty, 750 g brambor, 100 g anglické slaniny, 3 cibule, 3 lžíce másla, sůl, pepř, 250 ml vývaru, 100 g strouhané goudy, ½ svazku pažitky

Technologický postup: Očistíme kapustu, rozčtvrtíme ji a nakrájíme na nudličky. Omyté brambory oloupeme a rozkrájíme na plátky, slaninu nakrájíme na nudličky. Pokrájíme cibuli. Troubu předehřejeme na 175 °C. V ohnivzdorné nádobě rozehřejeme máslo a cibuli na něm osmahneme. Přidáme slaninu a opečeme. Vložíme kapustu a brambory, osolíme a opepříme. Podlijeme vývarem, přiklopíme a pečeme v troubě asi 60 min. Povrch posypeme strouhanou goudou. Zapékáme nepřikryté tak dlouho, až se sýr rozteče. Pažitku omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Zapečené brambory s kapustou jí posypeme, naservírujeme na talíře a podáváme horké.

Detail odstavce: Zapečená kapusta s bramborem
Zdroj: Kapusta s bramborem
Zveřejněno: 27.6.2017

KAPUSTA S VEPŘOVÝM MASEM

Dušená kapusta s uzeným masem

Ingredience: 1 kapusta (menší nebo 1/2 velké), 2 cibule, 5 stroužků česneku, 100 g slaniny (v celku, může být i anglická slanina), 200 g moravského uzeného, 200 g vepřové krkovice, 5 stroužků česneku, instantní jíška (nebo připravená doma z mouky a tuku), trochu sádla, 1 bobkový list, trochu mletého kmínu, vývar (nebo voda), pepř, sůl

Postup: Kapustu nakrájíme na nudličky (jako krájíme zelí), cibuli na malé kousky, slaninu na menší čtverečky, maso na proužky. Do hrnce dáme sádlo se slaninou a necháme rozpustit. Přisypeme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Pak přidáme maso a necháme ho zalité vývarem nebo vodou podusit. Když začne maso měknout, nasypeme připravenou kapustu, ještě trochu zalijeme, přidáme bobkový list, kmín, pepř, osolíme a necháme vše dusit. Před koncem, kdy už je všechno měkké, dáme rozmačkaný česnek a jíšku a necháme cca 15 minut vařit odkryté. Nezahušťujeme moc, jen tak, aby nám zbyla šťáva.

Detail odstavce: Dušená kapusta s uzeným masem
Zdroj: Kapusta s vepřovým masem
Zveřejněno: 6.9.2017

DUŠENÁ KAPUSTA

Kapustové zelí

Suroviny:

  • 600 g kapusty
  • 1 cibule
  • 30 g sádla
  • cca 0,4 l vody na podlití
  • kmín
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

Na sádle dozlatova orestujte na malé kostičky nakrájenou cibuli, přidejte na hrubší kusy krájenou kapustu, orestujte, osolte, opepřete, přidejte drcený kmín, zalijte vodou a duste doměkka.

Detail odstavce: Kapustové zelí
Zdroj: Dušená kapusta
Zveřejněno: 28.6.2015

KAPUSTA S BRAMBOREM

Dušená kapusta na slanině s bramborem

Ingredience: 1 hlávka kapusty, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sádla, 1 plátek slaniny, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Kapustu rozkrojíme, umyjeme pod studenou vodou a nakrájíme na nudličky. V hrnci kapustu podlijeme vodou a krátce podusíme. Nepřikrýváme pokličkou. Do kastrolu dáme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme sádlo a nakrájenou cibuli, kterou necháme zrůžovět. Kapustu přecedíme a přidáme k opražené cibuli. Ochutíme solí, pepřem a česnekem. Měkkou kapustu zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, podlijeme trochou vody a povaříme nejméně 5 minut. Do dušené kapusty můžeme přidat uzenou klobásu nebo plátek uzeného masa. Dušenou kapustu se slaninou podáváme s vařenými brambory. Brambory nakrájené na kostky se mohou dusit společně s kapustou. Tím si ušetříme špinavé nádobí a čas.

Detail odstavce: Dušená kapusta na slanině s bramborem
Zdroj: Kapusta s bramborem
Zveřejněno: 27.6.2017

KAPUSTA S BRAMBOREM

Dušená kapusta s brambory

Ingredience: 1 hlávka kapusty, 4–5 brambor, sůl, kmín, mletý pepř, majoránka, česnek, 1 cibule, olej, 2 lžíce hladké mouky

Technologický postup: Kapustu nakrájíme na drobné nudličky, dobře propláchneme, dáme do hrnce a podlijeme vodou (aby sahala asi do poloviny výšky kapusty). Přidáme na kostičky pokrájené oloupané brambory, osolíme, okmínujeme a necháme vařit. Zatím na troše oleje zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme mouku za stálého míchání a připravíme růžovou cibulovou jíšku. Přidáme ji ke kapustě a bramborám, přisypeme po špetce majoránky a pepře, promícháme a dovaříme do změknutí brambor. Po vypnutí vmícháme podle chuti prolisovaný česnek, případně dosolíme. Podáváme s vařenou či opečenou klobásou, případně volským okem. Přikusujeme chléb, nejlépe celozrnný vlastní výroby.

Detail odstavce: Dušená kapusta s brambory
Zdroj: Kapusta s bramborem
Zveřejněno: 27.6.2017

DUŠENÁ KAPUSTA

Dušená kapusta s vepřovým masem

Suroviny:

  • 500 g vepřového masa (raději plecko)
  • kapusta
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • trocha soli
  • pepř dle chuti
  • 1/2 lžičky kmínu
  • na smažení trocha sádla
  • 1 lžíce hladké mouky

Postup:

Vepřové maso omyjte a nakrájejte na menší kousky. Cibuli oloupejte a pokrájejte na drobno. Česnek oloupejte a utřete nebo prolisujte. Kapustu očistěte, zbavte košťálu, listy pokrájejte na menší kousky a spařte je horkou vodou. Poté v hrnci rozpusťte vepřové sádlo a na něm osmahněte nakrájenou cibulku. Přidejte maso, osolte a dochuťte pepřem a kmínem, trochu osmahněte, poté podlijte vlažnou vodou, přikryjte poklicí a duste do poloměkka. Během dušení podle potřeby podlévejte vlažnou vodou a míchejte. Poloměkké maso zaprašte hladkou moukou, osmahněte, zřeďte opět vlažnou vodou a rozmíchejte. Nakonec přidejte spařenou kapustu a prolisované stroužky česneku. Za občasného míchání ještě doduste, dokud nebude vše měkké. Kapustu prvních deset minut duste bez poklice, bude mít lepší chuť i vůni. Dušené vepřové maso s kapustou podávejte nejlépe s vařenými bramborami.

Detail odstavce: Dušená kapusta s vepřovým masem
Zdroj: Dušená kapusta
Zveřejněno: 28.6.2015

KAPUSTA S BRAMBOREM

Gratinovaná kapusta se slaninou

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 150 g slaniny, 250 g listů kapusty, 1 cibule, 2 stroužky česneku, ½ lžičky drcených sušených chilli papriček, 20 g másla, 125 ml smetany ke šlehání, 125 ml mléka, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, 600 g brambor, 100 g strouhaného ementálu, sůl, drcený černý pepř

Technologický postup: Nejprve si připravíme slaninu, kterou nakrájíme najemno, jednotlivé listy kapusty očistíme a natrháme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, česnek prolisujeme, brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, sýr nastrouháme. Zahřejeme troubu na 180 °C. Nepřilnavou pánev zahřejeme na vysokém plameni, vlijeme olej, vsypeme slaninu a opékáme 2–3 minuty, dozlatova. Poté přisypeme kapustu, cibuli, česnek a chilli a opékáme 3–4 minuty, aby kapusta zavadla. Zapékací nádobu o objemu 1 litr vymažeme máslem. Smetanu, mléko a muškátový oříšek přivedeme v rendlíku k varu, hned odstavíme. Do nádoby navrstvíme brambory, kapustovou směs a sýr, nahoře by měly být brambory. Posypeme zbylým sýrem. Přelijeme smetanou, zapékáme minimálně 45 minut, aby brambory změkly.

Detail odstavce: Gratinovaná kapusta se slaninou
Zdroj: Kapusta s bramborem
Zveřejněno: 27.6.2017