Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KAPUSTA DUŠENÁ S BRAMBOREM A MASEM

OBSAH

Dušená kapusta s vepřovým masem

Ingredience: 700 g vepřového boku, 1 cibule, 1 hlávka kapusty, kmín, mletá sladká paprika, sůl, mletý černý pepř

Postup: Vepřový bok vykostíme, odstraníme kůži a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme také na kostičky. Kapustu rozebereme a důkladně omyjeme. Nakrájíme na proužky. Maso dáme na pánev a při mírné teplotě necháme vyškvařit sádlo. Přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Maso osolíme, opepříme a zaprášíme mletou paprikou. Poté přidáme kapustu, přisypeme kmín, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Dušenou kapustu s vepřovým masem podáváme s vařeným bramborem.

Zdroj: Kapusta s vepřovým masem

Diskuze

V diskuzi CUKETOVÉ BRAMBORÁKY S BRAMBOREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olda.

Na oslavu jako chuťovky to je perfektní a dobře potom chutná pivečko.Moc to chutnalo.Díky za recept.O.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cuketové bramboráky s bramborem

Dušená kapusta jako příloha

Ingredience: 1 malá hlávka kapusty, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sůl, drcený kmín, olivový olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a na troše oleje osmažíme dozlatova. Na cibuli nasypeme na nudličky pokrájenou kapustu, promícháme, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou chvilku podusíme, až kapusta lehce změkne (nerozvaříme, necháme křupavou). Nakonec vmícháme rozmačkaný česnek podle chuti.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Diskuze

V diskuzi NUTRIE RECEPT MANIPULACE S MASEM NUTRIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.kotink.

Dobrý den, mám dotaz. Má se ulovená nutrie ponechat v srsti nějaký čas jako zajíc, nebo se musí hned stáhnout z kůže a vyvrhnout. Děkuji za radu a přeji hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Nutrie se hned stahuje.V kožichu se nenechává...kůže se stahuje a namáčí do přípravků a pak napína. Vyčiní se.Nutrii se odstraní vnitřnosti a vše jak u králíka.Má zdravé maso, ktré se kdysi dodávalo do nemocnic...a taky se z něj dělaly výborné kobásy..vím to, protože jsme je doma měli a ne v malém množství...i zlaté nutrie :)

Zdroj: diskuze Nutrie recept Manipulace s masem nutrie.

Dušená kapusta – příloha s bramborem

Ingredience: 6 brambor, 3 šunkové klobásy, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 kostky zeleninového vývaru, 1 hlávka kapusty, 3 lžíce oleje, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Nakrájíme nadrobno cibuli, kterou zpěníme na oleji ve větším hrnci. Kapustu rozčtvrtíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky, které přidáme do hrnce, podlijeme vodou, vhodíme zeleninovou kostku a cca 10 minut dusíme pod pokličkou. Poté přidáme brambory, které nakrájíme na kostičky a za občasného promíchání dusíme doměkka. Pokud jsou brambory a kapusta měkké, přidáme klobásy nakrájené na kostičky. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Dušená kapusta od babičky

Ingredience: 1 kapusta, 500 g brambor, 2 cibule, 6 stroužků česneku, sádlo, voda, hladká mouka, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Kapustu nakrájíme nahrubo, cibuli najemno. Brambory oloupeme, propereme a nakrájíme na kostky. Česnek očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Do většího hrnce dáme na sádlo osmažit nakrájené cibule, přidáme kapustu, osolíme, opepříme, asi 5 minut dusíme pod poklicí. Přidáme brambory, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Rozmícháme mouku ve vodě a přilijeme ke kapustě. Vaříme, dokud brambory nejsou hotové. Odstavíme a přimícháme česnek.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka.

Děkuji za info o valfarinu. Manzel bude brát lék 1x denne jedna se o valfarinu orion 5 mg. Má rád ovoce jako je meloun jahody, jablka, broskve, meruňky švestky. Je možné toto ovoce při léků varfarin konzumovat. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při léčbě Warfarinem je potřeba hlídat příjem vitamínu K. Ten je obsažen ve všem, co vyrostlo jako rostlina. Nejvíce vitamínu K je obsaženo v zelených potravinách, jako je zelí, kapusta, okurky, brokolice, rajčata. Na tyto potraviny je potřeba dát pozor a nárazově se jimi nepřejídat.
Zkuste, ať se manžel stravuje jako do teď. Lékař při zavádění léčby Warfarinem bude kontrolovat účinky a kdyby byly ve stravě manžela problémy, tak je objeví.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Kapusta s bramborem a masem

Ingredience: 500 g vepřového masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kapusta, sůl, mletý pepř, ½ lžičky kmínu, sádlo, 1 lžíce hladké mouky

Technologický postup: Vepřové maso omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a utřeme nebo prolisujeme. Kapustu očistíme, zbavíme košťálu, překrájíme listy na menší kousky a spaříme horkou vodou. V hrnci rozpustíme vepřové sádlo, na kterém osmahneme nakrájenou cibuli. Na cibuli vložíme maso, osolíme a dochutíme pepřem a kmínem, podlijeme vlažnou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme do poloměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vlažnou vodou a mícháme. Poloměkké maso zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, doředíme vlažnou vodou a rozmícháme. Nakonec přidáme spařenou kapustu a prolisované stroužky česneku. Za občasného míchání dusíme, dokud není vše měkké. Dušené vepřové maso s kapustou podáváme s vařenými brambory.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Poradna

V naší poradně s názvem BRYNZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..

muzu brynzu delam s ni pomazanku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když užíváte Warfarin, tak můžete jíst úplně všechno, jen u některých věcí musíte dávat pozor na množství. Nejrizikovější jsou zelí, kapusta, ledový salát, jarní cibulky, okurky, chřest a brokolice. Například u zelí, kapusty nebo salátu stačí jen 3 velké listy a pokryjí vám veškerý limit pro příjem vitamínu K, který ve vašem případě činí 90 mikrogramů. Zelí se tedy hodí tehdy, když víte, že jste za den nesnědla žádnou zeleninu, tak si můžete dát tři listy zelí a víte, že jste OK, protože vitamínu K nesmíte jíst mnoho ale ani méně, protože jinak Warfarin nefunguje správně.
Co se týče brynzy, tak tu samozřejmě jíst můžete, ale musíte s ní počítat ve svém denním příjmu vitamínu K. 200 gramů brynzy obsahuje 10 mikrogramů vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Dušená mrkev s kuřecím masem

Suroviny:

  • 750 g mrkve
  • 200 g kuřecího masa
  • 1 cibule
  • 1 lžíce oleje
  • mletý kmín
  • sůl

Postup:

Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli a na nudličky pokrájené maso, osolíme, okořeníme a podusíme. Přidáme očištěnou, na kostičky nakrájenou (nebo nahrubo nastrouhanou) mrkev, podlijeme a dusíme doměkka. Podáváme s vařeným bramborem.

Zdroj: Recepty na dušenou mrkev

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ KAPUSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Keilová.

Prosím zavařoval jste někdo kapustu??? jak na to ?? díky Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nechte kapustu zkvasit podobně jako zelí. Výsledný produkt je bezlepkový, paleo a je vhodný pro vegany i vegetariány. Tady je recept na dva litry kysané kapusty:

Suroviny:
1 velká hlava kapusty
4-5 šálků organického kadeřávku - velké stonky jsou odstraněny a listy nazřezány na tenké proužky
1 malá organická červená cibule - nakrájená na kostičky
4 čajové lžičky himalájské růžové soli
1 lžíce loupané organické bílé buničiny z kůry citronu
3 stroužky oloupaného česneku
4½ šálků teplé čisté vody (40° C)
1 čajová lžička organického kokosového cukru nebo Rapadury
1 balíček bakteriální kultury pro mléčné kvašení www.amazon.com/gp/aw…
2 čisté skleněné zavařovací sklenice s víčkem

Postup
1. Odstraňte 4 vnější listy z kapusty, opláchněte, osušte a odložte. Odstraňte košťál a nakrájejte zbývající časti kapusty na tenké plátky nebo použijte kuchyňský robot. Umístěte kapustu a nakrájený kadeřávek do velkého sítka a důkladně opláchněte vodou. Možná to budete muset udělat v několika dávkách v závislosti na velikosti sítka.
2. Do velké mísy dejte omytou kapustu s kadeřávkem, přidejte červenou cibuli, posypte dvěma lžičkami růžové soli a promíchejte čistýma rukama, dokud kapusta a kadeřávek nezačne vadnout a neuvolní kapalinu. Pak to nechte stranou a přejděte k přípravě solanky.
3. Do mixéru dejte zbývající 2 lžičky růžové soli, bílou kůru z citronu, rozmačkaný česnek, vodu, cukr a rozmixujte, dokud to nebude hladké. Nakonec ručné přimíchejte mléčné kultury. Nechejte slanou vodu odležet po dobu 10-15 minut, aby se dobrá bakterie probudila a začala se krmít cukrem. Nalejte slanou vodu na nakrájenou zeleninu a dobře promíchejte rukama, dokud nebude veškerá zelenina pokryta solankou.
4. Směs nandejte do čistých skleněných sklenic a důkladně to rukama nebo velkou lžičkou umačkejte, dokud slanina nezakryje všechnu zeleninu. V horní části každé nádoby ponechte nejméně 6 cm místa na zakrytí.
5. Na začátku odložené 4 okrajové listy z kapusty přeložte a umístěte na vrch fermentované zeleniny, zatlačte dolů na listy, aby se zakryly solankou. Opakujte to i pro druhou sklenici. Tímto dalším krokem pomůžete udržet vaši fermentovanou zeleninu pod solankou. Můžete také použít malou čistou sklenici, která se vejde do nádoby a zeleninu přitlačí ke dnu. Ujistěte se, že máte alespoň 3 nebo 6 cm slaného nálevu nad horní částí fermentované zeleniny a složených listů.
6. Sklenice umístěte do lepenkové krabice, abyste je chránili před světlem. Nechte zeleninu kvasit při pokojové teplotě po dobu 5-7 dnů. Ochutnejte malou část po 4 dnech v letních měsících a 5-6 dnech v chladnějších měsících, abyste zjistili, zda se vám líbí chuť. Pokud se vám líbí chuť, odstraňte horní listy zelí a umístěte fermentovanou zeleninu do ledničky. Čím déle zeleninu kvasíte, tím více bude kyselejší. Poté, co dokončíte fermentaci, umístěte zeleninu do chladničky po dobu až 6-8 měsíců.
7. Pokaždé, když ujíte kysanou zeleninu, ujistěte se, že zbylá zelenina je zatlačena pod solanku, abyste si ji ochránili po dlouhou dobu.

Zdroj: diskuze Zavařování kapusty

Pečená kapusta s bramborami a uzeným masem z jednoho pekáčku

Ingredience: 1 hlávka kapusty, 6 brambor, vařené uzené maso, 1 velká cibule, 4 stroužky utřeného česneku, sůl, kmín, 1 lžíce sádla

Technologický postup: Jestli nám nezbyl výpek, rozpustíme sádlo a opečeme na něm nakrájenou cibuli. Kapustu nakrájíme na proužky, oloupané brambory na větší kostky. Do výpeku dáme nakrájenou cibuli, kapustu, brambory a posypeme kmínem, solí a pepřem. Podlijeme lehce vodou, jen asi do 1/3. Kapusta změkne a zmenší obsah. Pekáč přikryjeme a dáme na 30–35 minut do trouby. Občas zkontrolujeme. Poté přidáme nakrájené maso a promícháme. Přimícháme česnek, případně dochutíme a dopečeme asi 15 minut. Šťáva by měla být skoro vypečená. Není třeba zahušťovat, ale kdo chce, zapráší před dopečením šťávu lžící mouky.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Dušená kapusta na slanině s bramborem

Ingredience: 1 hlávka kapusty, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sádla, 1 plátek slaniny, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Kapustu rozkrojíme, umyjeme pod studenou vodou a nakrájíme na nudličky. V hrnci kapustu podlijeme vodou a krátce podusíme. Nepřikrýváme pokličkou. Do kastrolu dáme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme sádlo a nakrájenou cibuli, kterou necháme zrůžovět. Kapustu přecedíme a přidáme k opražené cibuli. Ochutíme solí, pepřem a česnekem. Měkkou kapustu zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, podlijeme trochou vody a povaříme nejméně 5 minut. Do dušené kapusty můžeme přidat uzenou klobásu nebo plátek uzeného masa. Dušenou kapustu se slaninou podáváme s vařenými brambory. Brambory nakrájené na kostky se mohou dusit společně s kapustou. Tím si ušetříme špinavé nádobí a čas.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Kapustové karbanátky s uzeným masem

Suroviny:

  • kapusta
  • 150g uzeného masa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • mléko
  • trochu strouhanky
  • sůl, pepř
  • nasekaná petrželka
  • olej

Postup:

Kapustu uvaříme doměkka v osolené vodě. Scedíme a umeleme společně s uzeným masem. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme hladkou moukou a osmahneme. Za stálého míchání přilijeme mléko a uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout, vmícháme žloutky, sůl, pepř, nasekanou petrželku a umleté maso s kapustou. Z takto připravené směsi tvarujeme karbanátky, které před smažením obalíme ve strouhance. Smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Servírujeme s bramborovou kaší nebo bramborem.

Zdroj: Kapustové karbanátky

Dušená kapusta s hovězím masem

Suroviny:

  • 1 větší hlávka kapusty
  • 400 g vařeného hovězího masa
  • 1–2 stroužky česneku
  • 200 g strouhanky
  • 1/8 kg másla
  • 1/2 l mléka
  • 3 vejce
  • čerstvá petrželka
  • 50 g slaniny
  • sůl
  • mletý muškátový květ
  • tuk na vymazání

Postup:

Hovězí maso z polévky nakrájejte na menší kousky. Kapustu omyjte, zbavte košťálu, rozčtvrťte a uvařte v osolené vodě. Vychladlou kapustu pomelte. Žloutky utřete se solí a s půlkou másla, přidejte muškátový květ, posekanou zelenou petrželku, prolisovaný česnek a pomletou kapustu. Tuto směs zahustěte strouhankou navlhčenou mlékem a nakonec vmíchejte ušlehaný tuhý sníh ze tří bílků. Pekáček vymažte tukem, vysypte strouhankou a přidejte půlku kapustové směsi, tu přikryjte masem, které znovu zakryjte druhou částí kapusty. Takto připravené vložte do vyhřáté trouby a nechte cca 30 minut zapékat. Zapečenou kapustu na talíři dle chuti posypte osmaženou slaninou. K tomuto pokrmu se nejvíce hodí vařené brambory.

Zdroj: Dušená kapusta

Dušená kapusta s uzeným masem

Suroviny:

  • 40 dkg uzeného masa
  • kapusta
  • 1 větší cibule a 1 malá cibulka
  • 1 pórek
  • sůl
  • pepř
  • 3–4 dkg sádla
  • 0,5 kg brambor

Postup:

Do vroucí, lehce osolené vody vložte tučnější uzené maso a vařte jej společně s cibulí a pórkem do měkka. Uvařené maso poté nakrájejte na drobné kostky. Následně jednu větší kapustu zbavte vrchních tuhých listů i košťálu, nakrájejte ji na nudličky, vložte do hrnce, přidejte dvě naběračky vařící osolené vody z masa a nechte na okraji plotny pod pokličkou asi 5 minut spařit. Pak kapustu sceďte. Na kastrolek dejte sádlo, drobně nasekanou cibulku, nechte ji lehce zežloutnout a poté k ní přidejte spařenou kapustu, špetku pepře, soli dle chuti a duste do měkka. Před koncem dušení přidejte nakrájené uzené, 0,5 kg vařených, loupaných a na malé kostky nakrájených brambor a nechte společně ještě 10 minut podusit. Servírujte třeba z jedné velké porcelánové mísy.

Zdroj: Dušená kapusta

Kapusta s bramborem a klobásou

Ingredience: 1 kg brambor, 40 g uzené slaniny, 1 cibule, 200 g uzené klobásy, 500 g kapusty, sůl, kmín, 2,5 dcl mléka, 2 vejce, černý pepř, olej

Postup: Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na plátky, slaninu nakrájíme na kostky a na troše oleje rozškvaříme. Přidáme nakrájenou cibuli, opražíme, vložíme na kolečka nakrájenou klobásu a krátce vše opečeme, aby se nám spojily chutě. Kapustu nakrájíme na proužky a krátce v osolené vodě povaříme cca 5 minut. Poté ji scedíme a okapanou přidáme ke směsi s klobásou. Okořeníme a ochutíme kmínem, vše promícháme. Do vymazaného pekáče vložíme polovinu na plátky nakrájených brambor, osolíme, rozložíme kapustu s klobásovou směsí. Zakryjeme druhou polovinou brambor, osolíme a zalijeme vejci rozšlehanými v mléce. Takto připravený pokrm zapečeme v troubě. Servírujeme se salátem nebo s kyselou okurkou.

Zdroj: Kapusta s vepřovým masem

Dušená růžičková kapusta

Suroviny (na 1 porci):

  • ½ kg růžičkové kapusty
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • kmín

Postup:

Růžičkovou kapustu očistěte a krátce povařte v osolené vodě. Kapustu sceďte a nechte okapat. Poté v hrnci rozehřejte olivový olej, vložte kapustu, nalijte pár lžic vody a ochuťte trochou drceného kmínu. Přidejte i oloupaný a na plátky nakrájený česnek. Růžičkovou kapustu duste, dokud nebude měkká (stačí chvilku).

Zdroj: Dušená kapusta

Dušená kapusta na slanině

Suroviny:

  • 600 g kapusty
  • 50 g cibule
  • 50 g slaniny
  • 30 g sádla
  • 30 g hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

Očištěnou kapustu nakrájejte na nudličky, podlijte osolenou vodou a bez pokličky krátce povařte. Slaninu nakrájejte na kostičky, přidejte sádlo a osmažte na něm na drobno pokrájenou cibulku. Vložte scezenou kapustu, přidejte sůl, pepř, utřený česnek, podlijte trochou vývaru a poduste. Jakmile bude kapusta měkká, zaprašte ji moukou, osmahněte, podlijte vývarem z kapusty a doduste. Servírujte s bramborovými kroketami nebo se smaženými brambory.

Zdroj: Dušená kapusta

Dušená kapusta s uzeným masem

Ingredience: 1 kapusta (menší nebo 1/2 velké), 2 cibule, 5 stroužků česneku, 100 g slaniny (v celku, může být i anglická slanina), 200 g moravského uzeného, 200 g vepřové krkovice, 5 stroužků česneku, instantní jíška (nebo připravená doma z mouky a tuku), trochu sádla, 1 bobkový list, trochu mletého kmínu, vývar (nebo voda), pepř, sůl

Postup: Kapustu nakrájíme na nudličky (jako krájíme zelí), cibuli na malé kousky, slaninu na menší čtverečky, maso na proužky. Do hrnce dáme sádlo se slaninou a necháme rozpustit. Přisypeme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Pak přidáme maso a necháme ho zalité vývarem nebo vodou podusit. Když začne maso měknout, nasypeme připravenou kapustu, ještě trochu zalijeme, přidáme bobkový list, kmín, pepř, osolíme a necháme vše dusit. Před koncem, kdy už je všechno měkké, dáme rozmačkaný česnek a jíšku a necháme cca 15 minut vařit odkryté. Nezahušťujeme moc, jen tak, aby nám zbyla šťáva.

Zdroj: Kapusta s vepřovým masem

Zapečená kapusta s bramborem

Ingredience: 750 g kapusty, 750 g brambor, 100 g anglické slaniny, 3 cibule, 3 lžíce másla, sůl, pepř, 250 ml vývaru, 100 g strouhané goudy, ½ svazku pažitky

Technologický postup: Očistíme kapustu, rozčtvrtíme ji a nakrájíme na nudličky. Omyté brambory oloupeme a rozkrájíme na plátky, slaninu nakrájíme na nudličky. Pokrájíme cibuli. Troubu předehřejeme na 175 °C. V ohnivzdorné nádobě rozehřejeme máslo a cibuli na něm osmahneme. Přidáme slaninu a opečeme. Vložíme kapustu a brambory, osolíme a opepříme. Podlijeme vývarem, přiklopíme a pečeme v troubě asi 60 min. Povrch posypeme strouhanou goudou. Zapékáme nepřikryté tak dlouho, až se sýr rozteče. Pažitku omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Zapečené brambory s kapustou jí posypeme, naservírujeme na talíře a podáváme horké.

Zdroj: Kapusta s bramborem


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP