Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KAPUSTA S BRAMBORY

OBSAH

Dušená kapusta od babičky

Ingredience: 1 kapusta, 500 g brambor, 2 cibule, 6 stroužků česneku, sádlo, voda, hladká mouka, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Kapustu nakrájíme nahrubo, cibuli najemno. Brambory oloupeme, propereme a nakrájíme na kostky. Česnek očistíme a nastrouháme na jemném struhadle. Do většího hrnce dáme na sádlo osmažit nakrájené cibule, přidáme kapustu, osolíme, opepříme, asi 5 minut dusíme pod poklicí. Přidáme brambory, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Rozmícháme mouku ve vodě a přilijeme ke kapustě. Vaříme, dokud brambory nejsou hotové. Odstavíme a přimícháme česnek.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Diskuze

V diskuzi ZAPEČENÉ BRAMBORY V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

A jaké brambory na bramboráky? Kamarádka říká C a jiná říká A.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Juraj.

Stačí trochu hledat, takže www.pomodo.cz/stitky…

Zdroj: diskuze Zapečené brambory v troubě

Dušená kapusta – příloha s bramborem

Ingredience: 6 brambor, 3 šunkové klobásy, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 2 kostky zeleninového vývaru, 1 hlávka kapusty, 3 lžíce oleje, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Nakrájíme nadrobno cibuli, kterou zpěníme na oleji ve větším hrnci. Kapustu rozčtvrtíme, omyjeme a nakrájíme na nudličky, které přidáme do hrnce, podlijeme vodou, vhodíme zeleninovou kostku a cca 10 minut dusíme pod pokličkou. Poté přidáme brambory, které nakrájíme na kostičky a za občasného promíchání dusíme doměkka. Pokud jsou brambory a kapusta měkké, přidáme klobásy nakrájené na kostičky. Dochutíme prolisovaným česnekem, solí a pepřem.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Diskuze

V diskuzi DOTTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kott Jaroslav.

Dnes jsem zjistil, že asi u každého hnízda brambor sje v zemi díra a do ní nalézají včely či vosy. Brambory dobře zalévám. Letos zde na chalupě pěstuji brambory poprvé a jsem z toho pryč-bojím se i brambory okopávat. Poraďte prosím co mám dělat. Děkuji za radu. Kott Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iva.

Dobrý den,
měla jsem vosy v záhonu s jahodami. Zkoušela jsem kdeco, nakonec jsem se jich (spíše náhodou) zbavila tak, že jsem do díry nastříkala sprej proti vosám, zastrčila tam hořící sírový papírek a ono to blaflo. Vosy tam pak už nelítaly.

Zdroj: diskuze Dottaz

Dušená kapusta na slanině

Suroviny:

  • 600 g kapusty
  • 50 g cibule
  • 50 g slaniny
  • 30 g sádla
  • 30 g hladké mouky
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř

Postup:

Očištěnou kapustu nakrájejte na nudličky, podlijte osolenou vodou a bez pokličky krátce povařte. Slaninu nakrájejte na kostičky, přidejte sádlo a osmažte na něm na drobno pokrájenou cibulku. Vložte scezenou kapustu, přidejte sůl, pepř, utřený česnek, podlijte trochou vývaru a poduste. Jakmile bude kapusta měkká, zaprašte ji moukou, osmahněte, podlijte vývarem z kapusty a doduste. Servírujte s bramborovými kroketami nebo se smaženými brambory.

Zdroj: Dušená kapusta

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.

Hotové jídlo nesmí obsahovat mouku, výrobky z mouky, rýži ani brambory. Po krátké době by začalo ve sklenicích kvasit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jirka.

Zdravim proc ani ne brambory ?
Dnes jsem koupil pastiku ve skle brambory tam byli.
A
Ja je mel.v polévce acca měsíc ok.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Zapečená kapusta s bramborem

Ingredience: 750 g kapusty, 750 g brambor, 100 g anglické slaniny, 3 cibule, 3 lžíce másla, sůl, pepř, 250 ml vývaru, 100 g strouhané goudy, ½ svazku pažitky

Technologický postup: Očistíme kapustu, rozčtvrtíme ji a nakrájíme na nudličky. Omyté brambory oloupeme a rozkrájíme na plátky, slaninu nakrájíme na nudličky. Pokrájíme cibuli. Troubu předehřejeme na 175 °C. V ohnivzdorné nádobě rozehřejeme máslo a cibuli na něm osmahneme. Přidáme slaninu a opečeme. Vložíme kapustu a brambory, osolíme a opepříme. Podlijeme vývarem, přiklopíme a pečeme v troubě asi 60 min. Povrch posypeme strouhanou goudou. Zapékáme nepřikryté tak dlouho, až se sýr rozteče. Pažitku omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Zapečené brambory s kapustou jí posypeme, naservírujeme na talíře a podáváme horké.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KNEDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Recepty na knedlíky

Zadělávaná kapusta

Ingredience: 1 kapusta, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, kmín, 250 g uzeného masa, 4 kusy brambor, 2 lžíce mouky

Technologický postup: Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme uzené maso, orestujeme, dále přidáme nakrájenou kapustu a na kostky nakrájené brambory, zalijeme trochu vodou, přidáme sůl, pepř, kmín a dusíme doměkka. Potom zahustíme sádlovou jíškou a přidáme prolisovaný česnek. Recept výborně chutná, ale kvůli svému vzhledu není moc oblíbený.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Dušená kapusta jako příloha

Suroviny:

  • 1 malá hlávka kapusty
  • 1 velká cibule
  • 2–3 stroužky česneku (nebo více, záleží na chuti)
  • sůl
  • drcený kmín
  • olivový olej

Postup:

Nejprve na troše oleje dozlatova osmažte na drobno pokrájenou oloupanou cibulku. Poté k cibulce přidejte na nudličky nakrájenou kapustu, promíchejte, osolte, okmínujte, podlijte mírně vodou a pod pokličkou chvilku poduste, dokud kapusta lehce nezměkne (nerozvařte ji, nechte ji křupavou). Nakonec vmíchejte rozmačkaný česnek. Můžete podávat jako přílohu k pečenému masu či jíst jen s chlebem nebo uvařenými brambory.

Zdroj: Dušená kapusta

Diskuze

V diskuzi ŽIDOVSKÉ BRAMBORY TOPINAMBURY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

topinambury miluju , kupuji je na diatop.cz

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Židovské brambory topinambury

Pečená kapusta s bramborami a uzeným masem z jednoho pekáčku

Ingredience: 1 hlávka kapusty, 6 brambor, vařené uzené maso, 1 velká cibule, 4 stroužky utřeného česneku, sůl, kmín, 1 lžíce sádla

Technologický postup: Jestli nám nezbyl výpek, rozpustíme sádlo a opečeme na něm nakrájenou cibuli. Kapustu nakrájíme na proužky, oloupané brambory na větší kostky. Do výpeku dáme nakrájenou cibuli, kapustu, brambory a posypeme kmínem, solí a pepřem. Podlijeme lehce vodou, jen asi do 1/3. Kapusta změkne a zmenší obsah. Pekáč přikryjeme a dáme na 30–35 minut do trouby. Občas zkontrolujeme. Poté přidáme nakrájené maso a promícháme. Přimícháme česnek, případně dochutíme a dopečeme asi 15 minut. Šťáva by měla být skoro vypečená. Není třeba zahušťovat, ale kdo chce, zapráší před dopečením šťávu lžící mouky.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Diskuze

V diskuzi DOTAZ NA APLIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Řihošek.

Dobrý den, chci se zeptat jestli je možné aplikovat postřik na již rozkvetlé brambory.
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz na aplikaci

Gratinovaná kapusta se slaninou

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 150 g slaniny, 250 g listů kapusty, 1 cibule, 2 stroužky česneku, ½ lžičky drcených sušených chilli papriček, 20 g másla, 125 ml smetany ke šlehání, 125 ml mléka, ¼ lžičky strouhaného muškátového oříšku, 600 g brambor, 100 g strouhaného ementálu, sůl, drcený černý pepř

Technologický postup: Nejprve si připravíme slaninu, kterou nakrájíme najemno, jednotlivé listy kapusty očistíme a natrháme na menší kousky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, česnek prolisujeme, brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, sýr nastrouháme. Zahřejeme troubu na 180 °C. Nepřilnavou pánev zahřejeme na vysokém plameni, vlijeme olej, vsypeme slaninu a opékáme 2–3 minuty, dozlatova. Poté přisypeme kapustu, cibuli, česnek a chilli a opékáme 3–4 minuty, aby kapusta zavadla. Zapékací nádobu o objemu 1 litr vymažeme máslem. Smetanu, mléko a muškátový oříšek přivedeme v rendlíku k varu, hned odstavíme. Do nádoby navrstvíme brambory, kapustovou směs a sýr, nahoře by měly být brambory. Posypeme zbylým sýrem. Přelijeme smetanou, zapékáme minimálně 45 minut, aby brambory změkly.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Dušená kapusta s brambory

Ingredience: 1 hlávka kapusty, 4–5 brambor, sůl, kmín, mletý pepř, majoránka, česnek, 1 cibule, olej, 2 lžíce hladké mouky

Technologický postup: Kapustu nakrájíme na drobné nudličky, dobře propláchneme, dáme do hrnce a podlijeme vodou (aby sahala asi do poloviny výšky kapusty). Přidáme na kostičky pokrájené oloupané brambory, osolíme, okmínujeme a necháme vařit. Zatím na troše oleje zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme mouku za stálého míchání a připravíme růžovou cibulovou jíšku. Přidáme ji ke kapustě a bramborám, přisypeme po špetce majoránky a pepře, promícháme a dovaříme do změknutí brambor. Po vypnutí vmícháme podle chuti prolisovaný česnek, případně dosolíme. Podáváme s vařenou či opečenou klobásou, případně volským okem. Přikusujeme chléb, nejlépe celozrnný vlastní výroby.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ BRAMBOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel M. Chalupníková.

Letos se podařilo kamarádce vypěstovat z jedné odrůdy brambory,které se po uvaření nedají jíst,jsou hořké. Čím by to mohlo být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

V bramborách může být solanin a ten produkuje hořkou chuť, i když brambory nemají žádné zelené skvrny. Někteří lidé jsou citlivější na solanin a vnímají jeho hořkou chuť silněji než ostatní lidi.

Zdroj: diskuze Pěstování brambor

Dušená kapusta na slanině s bramborem

Ingredience: 1 hlávka kapusty, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sádla, 1 plátek slaniny, 1 cibule, 1 lžíce hladké mouky, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Kapustu rozkrojíme, umyjeme pod studenou vodou a nakrájíme na nudličky. V hrnci kapustu podlijeme vodou a krátce podusíme. Nepřikrýváme pokličkou. Do kastrolu dáme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme sádlo a nakrájenou cibuli, kterou necháme zrůžovět. Kapustu přecedíme a přidáme k opražené cibuli. Ochutíme solí, pepřem a česnekem. Měkkou kapustu zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, podlijeme trochou vody a povaříme nejméně 5 minut. Do dušené kapusty můžeme přidat uzenou klobásu nebo plátek uzeného masa. Dušenou kapustu se slaninou podáváme s vařenými brambory. Brambory nakrájené na kostky se mohou dusit společně s kapustou. Tím si ušetříme špinavé nádobí a čas.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Kapustová polévka s klobásou

Ingredience: 1 menší kapusta, 4 brambory, 1 klobása, 1 cibule, mletá sladká paprika, mletá pálivá paprika, špetka drceného kmínu, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 l vývaru, olej nebo sádlo, sůl

Technologický postup: Na oleji zesklovatíme cibuli a orestujeme na kolečka nakrájenou klobásu. Zasypeme moukou, chvilku mícháme a pak posypeme paprikami. Rychle promícháme a zalijeme vývarem. Dobře vše rozmícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Potom přidáme nakrájené brambory a kapustu, okmínujeme, osolíme a vaříme do změknutí. Občas promícháme.

Zdroj: Kapustová polévka

Kapustová polévka se slaninou

Ingredience: 1 kapusta, 1 vejce, ½ kostky zeleninového bujónu, 200 g brambor, 50 g slaniny, 40 g hladké mouky, 1,5 l vody, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Kapustu očistíme, opláchneme a nakrájíme na nudličky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pak do hrnce vložíme nakrájenou kapustu a brambory, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Poté nakrájíme slaninu na malé kostičky, které na pánvi rozškvaříme. Rozškvařené kostičky slaniny posypeme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vývarem z kapusty a brambor, přidáme ½ kostky bujónu a povaříme 5 minut. Potom do polévky přidáme vařené brambory, kapustu a rozšlehané vejce, které necháme srazit. Nakonec polévku dochutíme pepřem, solí a podáváme.

Zdroj: Kapustová polévka

Postup přípravy:

Nejprve si nakrájíme cibuli na kostičky, poté ji na oleji osmahneme dosklovata. K cibuli se přidá kapusta nakrájená na kostky a kmín. Vše se zasmahne a přidá se nahrubo nasekaný česnek. Vše se krátce opeče a zastříkne octem, osolí se a případně i podlije vodou (pokud je potřeba), aby se kapusta mohla dusit doměkka. Změklá kapusta se na závěr dochutí mletým pepřem.

Zdroj: Jak dělají dušenou kapustu Kluci v akci

Kapusta s bramborem a masem

Ingredience: 500 g vepřového masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kapusta, sůl, mletý pepř, ½ lžičky kmínu, sádlo, 1 lžíce hladké mouky

Technologický postup: Vepřové maso omyjeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a utřeme nebo prolisujeme. Kapustu očistíme, zbavíme košťálu, překrájíme listy na menší kousky a spaříme horkou vodou. V hrnci rozpustíme vepřové sádlo, na kterém osmahneme nakrájenou cibuli. Na cibuli vložíme maso, osolíme a dochutíme pepřem a kmínem, podlijeme vlažnou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme do poloměkka. Během dušení podle potřeby podléváme vlažnou vodou a mícháme. Poloměkké maso zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, doředíme vlažnou vodou a rozmícháme. Nakonec přidáme spařenou kapustu a prolisované stroužky česneku. Za občasného míchání dusíme, dokud není vše měkké. Dušené vepřové maso s kapustou podáváme s vařenými brambory.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Dušená kapusta jako příloha

Ingredience: 1 malá hlávka kapusty, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, sůl, drcený kmín, olivový olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme, pokrájíme nadrobno a na troše oleje osmažíme dozlatova. Na cibuli nasypeme na nudličky pokrájenou kapustu, promícháme, osolíme, okmínujeme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou chvilku podusíme, až kapusta lehce změkne (nerozvaříme, necháme křupavou). Nakonec vmícháme rozmačkaný česnek podle chuti.

Zdroj: Kapusta s bramborem

Kapusta s bramborem a klobásou

Ingredience: 1 kg brambor, 40 g uzené slaniny, 1 cibule, 200 g uzené klobásy, 500 g kapusty, sůl, kmín, 2,5 dcl mléka, 2 vejce, černý pepř, olej

Postup: Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na plátky, slaninu nakrájíme na kostky a na troše oleje rozškvaříme. Přidáme nakrájenou cibuli, opražíme, vložíme na kolečka nakrájenou klobásu a krátce vše opečeme, aby se nám spojily chutě. Kapustu nakrájíme na proužky a krátce v osolené vodě povaříme cca 5 minut. Poté ji scedíme a okapanou přidáme ke směsi s klobásou. Okořeníme a ochutíme kmínem, vše promícháme. Do vymazaného pekáče vložíme polovinu na plátky nakrájených brambor, osolíme, rozložíme kapustu s klobásovou směsí. Zakryjeme druhou polovinou brambor, osolíme a zalijeme vejci rozšlehanými v mléce. Takto připravený pokrm zapečeme v troubě. Servírujeme se salátem nebo s kyselou okurkou.

Zdroj: Kapusta s vepřovým masem


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP