Ingredience: 1 kapusta, 1 cibule, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, mletý bílý pepř, sůl, 50 g sádla, 100 g hub, petrželová nať
Technologický postup: Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobné kostičky a zpěníme ji na rozehřátém sádle. Potom přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, které podusíme. Kapustu nakrájíme nadrobno a uvaříme ji ve slané vodě. Když je kapusta měkká, zahustíme polévku jíškou, kterou jsme si připravili z másla a hladké mouky. Přidáme podušené houby, ochutíme pepřem a solí a dobře povaříme. Podáváme ozdobené sekanou petrželkou.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.
Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.
Ingredience: 1 kapusta, 1 l hovězího vývaru, 200 g uvařených krup, 1 cibule, 150 g sušených hub, 5 stroužků česneku, sádlo, hladká mouka, kmín, dobromysl, sůl
Technologický postup: Houby namočíme do trochy vody, kapustu nakrájíme na nudličky. Česnek utřeme s troškou soli. V hrnci rozpustíme sádlo, na kterém dozlatova osmahneme oloupanou a nakrájenou cibulku. Vše zaprášíme hladkou moukou a osmažíme. Zalijeme vývarem, pečlivě rozmícháme, přidáme uvařené kroupy, kapustu, houby, kmín, dobromysl, česnek a vše patnáct až dvacet minut povaříme.
Technologický postup: Na oleji zesklovatíme cibuli a orestujeme na kolečka nakrájenou klobásu. Zasypeme moukou, chvilku mícháme a pak posypeme paprikami. Rychle promícháme a zalijeme vývarem. Dobře vše rozmícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Potom přidáme nakrájené brambory a kapustu, okmínujeme, osolíme a vaříme do změknutí. Občas promícháme.
Technologický postup: Kapustu omyjeme a nakrájíme na čtverečky. Rýži přebereme a spaříme horkou vodou. Poté vsypeme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut. Přidáme kapustu, hovězí bujón, podle chuti vegetu a sůl a vaříme dalších 7 minut, dokud kapusta i rýže nezměknou. Nakonec vmícháme máslo. Jemnou kapustovou polévku s rýží podáváme sypanou jemně pokrájenou petrželkou a strouhaným sýrem.
V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.
Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.
Ingredience: 300 g kapusty, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 5 brambor, 100 g celeru, 100 g mrkve, 1 lžíce oleje, 1 000 ml zeleninového vývaru, 100 g zakysané smetany, sůl, mletý pepř
Technologický postup: Kapustu nakrájejte nadrobno stejně jako oloupanou cibuli, česnek, brambory, celer a mrkev. Na rozehřátém oleji osmažte všechnu zeleninu včetně brambor – několik kostiček brambor si nechte stranou. Vše krátce poduste, zalijte vývarem, osolte, opepřete a na mírném ohni 20 minut povařte. Zbylé kostičky brambor opražte na nepřilnavé pánvi, aby byly křupavé. Uvařenou polévku rozmixujte, dochuťte a podávejte s bramborovými kostičkami a trochou smetany.
Ingredience: 1 kapusta, 1 vejce, ½ kostky zeleninového bujónu, 200 g brambor, 50 g slaniny, 40 g hladké mouky, 1,5 l vody, mletý pepř, sůl
Technologický postup: Kapustu očistíme, opláchneme a nakrájíme na nudličky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pak do hrnce vložíme nakrájenou kapustu a brambory, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Poté nakrájíme slaninu na malé kostičky, které na pánvi rozškvaříme. Rozškvařené kostičky slaniny posypeme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vývarem z kapusty a brambor, přidáme ½ kostky bujónu a povaříme 5 minut. Potom do polévky přidáme vařené brambory, kapustu a rozšlehané vejce, které necháme srazit. Nakonec polévku dochutíme pepřem, solí a podáváme.
Ingredience: 1,2 l vody, petrželová nať, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 3 lžíce hladké mouky, zeleninový bujón, 3 brambory, 300 g kapusty, drcený kmín, sůl, 2 stroužky česneku
Technologický postup: Cibuli pokrájíme nadrobno. Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme se solí. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kapustu rozebereme na listy, ty důkladně omyjeme a nakrájíme na nudličky. Pokud chceme zkrátit dobu vaření, můžeme kapustu spařit. Na oleji pomalu zpěníme cibuli. Zasypeme ji moukou a lehce zasmahneme. Poté vše zalijeme vodou a přidáme brambory. Asi 5 minut základ povaříme a přidáme kapustu. Polévku okořeníme kmínem, přidáme bujón a vaříme doměkka. Hotovou kapustovou polévku dochutíme rozetřeným česnekem, solí a doplníme jemně pokrájenou petrželovou natí. Ihned podáváme.
Díky níže uvedenému postupu vznikne lahodná polévka, kterou si rádi vychutnáte znovu a znovu. Zamilovat byste si ji měli nejen pro její chuť, ale i pro prospěšnost samotné kapusty, která je ideální sezónní zeleninou od podzimu do jara. Je pro člověka přirozeně vhodná a jeho zdraví prospěšná.
Ingredience: 200 g kapusty, 1 cibule, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 1 celer, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 550 g brambor bez slupky (nakrájených na kostičky), 1,5 l zeleninového vývaru, pepř, sůl, kmín
Technologický postup: Česnek, cibuli, mrkev a celer nakrájíme najemno, v hrnci rozpálíme olej a máslo, poté do hrnce přidáme zeleninu a několik minut restujeme. Přidáme brambory, osolíme je a opepříme, restujeme cca 5 minut, vlijeme vývar, přidáme kmín podle chuti a polovinu kapusty nasekané na nudličky (bez tuhých částí). Vše přivedeme k varu, jakmile jsou brambory měkké, rozmixujeme směs tyčovým mixérem a dochutíme. Na závěr přidáme zbylou kapustu a ještě několik minut povaříme.
Ingredience: 300 g kapusty, 250 g uzeného masa, 2 cibule, 100 g celeru, 100 g zelené papriky, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, chilli paprika, černý pepř, sladká paprika, sůl
Technologický postup: Maso odřízneme od kosti, opláchneme je pod tekoucí vodou a dáme vařit společně s jednou nahrubo nakrájenou cibulí, dvěma stroužky česneku, celerem a pepřem. Přivedeme k varu a pak teplotu snížíme a vaříme 40 minut. Kapustu očistíme a nakrájíme na nudličky. Maso nakrájíme na malé kostky a česnek na plátky. V kastrolu rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou druhou cibuli a mícháme, dokud nezesklovatí. Přidáme maso, opečeme ho, zasypeme paprikou a zalijeme scezeným vývarem. Polévku přivedeme k varu, přidáme kapustu, papriku, česnek, chilli a vaříme, dokud kapusta nezměkne, což trvá asi 20 minut. Při podávání můžeme polévku doplnit hustým bílým jogurtem s bylinkami.
Postup: Houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky. Oloupané syrové brambory nakrájíme na kostičky a společně s houbami povaříme v osolené vodě, do které jsme přidali koření (kmín, nové koření, pepř, bobkový list). Když jsou brambory měkké, přidáme smetanu s rozkvedlanou moukou, promícháme a krátce povaříme. Podle chuti kulajdu osolíme, okyselíme octem a přidáme nasekaný kopr. Rozklepneme čerstvá vejce a zlehka je upustíme do polévky. Tři minutky mírným varem povaříme a dalších 5 minut necháme vejce dojít mimo tepelný zdroj. Žloutky vajec musí být poloměkké a polévka navoněná houbami a koprem. Použijete-li vejce domácí, barva žloutku bude nepřekonatelná.
Polévka má název podle frankfurtského párku a v Čechách se vše, co obsahovalo párek, jmenovalo stejně, například frankfurtská pečeně. Název polévky tedy není odvozen podle oblasti či města, ale podle frankfurtských párků.
Postup: Na másle necháme zesklovatět nakrájený pórek, přidáme sýr, aby se roztavil, stále mícháme, přidáme bujón a vodu. Povaříme, přisypeme zavářku, rozkvedlané vejce a nakonec rozsekaný libeček. Polévka by měla mít hustou konzistenci.
Ingredience: 3 větší brambory, 250 g brokolice, 1 cibule, olej, 3 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, drcený kmín, majoránka
Postup: Brokolici opláchneme a odstraníme z ní tvrdé košťálové části a pak nakrájíme nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji, přidáme brokolici a krátce osmahneme. Zalijeme vroucí vodou, přidáme očištěné a pokrájené brambory, sůl, pepř, kmín a česnek. Je vhodné dát česnek až na konci, polévka má tak pikantnější chuť. A uvaříme doměkka. Hotovou polévku dochutíme majoránkou a podáváme s pečivem.
Tip: Tato polévka je určená jedincům, kteří nemají rádi krémové polévky.
Ingredience: 5 větších brambor, 100 g mražené míchané zeleniny, 1 lžičku sušené petrželky, 1 kg uzených žeber
Postup: Uzená žebra uvaříme v tlakovém hrnci do měkka. Do vývaru dáme na menší kousky nakrájené brambory. K téměř měkkým přidáme zeleninu, krátce povaříme a doplníme obraným masem. Na závěr polévku dochutíme solí a petrželkou.