Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KAPUSTOVÁ POLÉVKA S UZENÝM


Zajímá vás téma KAPUSTOVÁ POLÉVKA S UZENÝM? Tak právě pro vás je určen tento článek. Kapusta patří mezi košťálovou zeleninu. Známe hned několik druhů kapusty, ale setkáváme se především se třemi – s hlávkovou, růžičkovou a kadeřavou, takzvaným kadeřávkem. O tom, že je kapusta zdravá, se moc dobře vědělo už v 16. století. A aby taky ne – kapusta obsahuje vitamín B1, B2, B3, B9, vitamín C, E a K, z minerálů pak například vápník, hořčík, sodík, železo, selen a další. To už je solidní přínos pro náš organismus.


Kapustová polévka s uzeným masem

Ingredience: 300 g kapusty, 250 g uzeného masa, 2 cibule, 100 g celeru, 100 g zelené papriky, 4 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, chilli paprika, černý pepř, sladká paprika, sůl

Technologický postup: Maso odřízneme od kosti, opláchneme je pod tekoucí vodou a dáme vařit společně s jednou nahrubo nakrájenou cibulí, dvěma stroužky česneku, celerem a pepřem. Přivedeme k varu a pak teplotu snížíme a vaříme 40 minut. Kapustu očistíme a nakrájíme na nudličky. Maso nakrájíme na malé kostky a česnek na plátky. V kastrolu rozpálíme olej, přidáme na kostičky nakrájenou druhou cibuli a mícháme, dokud nezesklovatí. Přidáme maso, opečeme ho, zasypeme paprikou a zalijeme scezeným vývarem. Polévku přivedeme k varu, přidáme kapustu, papriku, česnek, chilli a vaříme, dokud kapusta nezměkne, což trvá asi 20 minut. Při podávání můžeme polévku doplnit hustým bílým jogurtem s bylinkami.

Zdroj: článek Kapustová polévka

Příběh

Ve svém příspěvku DÝŇOVÁ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jane.

Hmm zrovna se na ní chystám, díky https://www.ceskenapady.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.

Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.

Zdroj: příběh Dýňová polévka z dýně Hokaido

Kapustová polévka na hubnutí

Díky níže uvedenému postupu vznikne lahodná polévka, kterou si rádi vychutnáte znovu a znovu. Zamilovat byste si ji měli nejen pro její chuť, ale i pro prospěšnost samotné kapusty, která je ideální sezónní zeleninou od podzimu do jara. Je pro člověka přirozeně vhodná a jeho zdraví prospěšná.

Ingredience: 200 g kapusty, 1 cibule, 1 mrkev, 2 stroužky česneku, 1 celer, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, 550 g brambor bez slupky (nakrájených na kostičky), 1,5 l zeleninového vývaru, pepř, sůl, kmín

Technologický postup: Česnek, cibuli, mrkev a celer nakrájíme najemno, v hrnci rozpálíme olej a máslo, poté do hrnce přidáme zeleninu a několik minut restujeme. Přidáme brambory, osolíme je a opepříme, restujeme cca 5 minut, vlijeme vývar, přidáme kmín podle chuti a polovinu kapusty nasekané na nudličky (bez tuhých částí). Vše přivedeme k varu, jakmile jsou brambory měkké, rozmixujeme směs tyčovým mixérem a dochutíme. Na závěr přidáme zbylou kapustu a ještě několik minut povaříme.

Zdroj: článek Kapustová polévka

Příběh

Ve svém příspěvku CUKETOVÁ POLÉVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Čámská.

Vždy jsem ráda vařila a sbírala recepty. Mám jich doma dost, ale ted musím vařit dietně, takže uvažuji jak na takovou cuketovou polévkou - bez koření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Cuketová polévka

Kapustová polévka s kroupami

Ingredience: 1 kapusta, 1 l hovězího vývaru, 200 g uvařených krup, 1 cibule, 150 g sušených hub, 5 stroužků česneku, sádlo, hladká mouka, kmín, dobromysl, sůl

Technologický postup: Houby namočíme do trochy vody, kapustu nakrájíme na nudličky. Česnek utřeme s troškou soli. V hrnci rozpustíme sádlo, na kterém dozlatova osmahneme oloupanou a nakrájenou cibulku. Vše zaprášíme hladkou moukou a osmažíme. Zalijeme vývarem, pečlivě rozmícháme, přidáme uvařené kroupy, kapustu, houby, kmín, dobromysl, česnek a vše patnáct až dvacet minut povaříme.

Zdroj: článek Kapustová polévka

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: příběh Www.hovězí polevka-čistit

Kapustová polévka s rýží

Ingredience: 150 g kapusty, 3 lžíce rýže, 1 lžíce másla, hovězí bujón, sůl, vegeta, petrželová nať, 4 lžíce strouhaného sýra

Technologický postup: Kapustu omyjeme a nakrájíme na čtverečky. Rýži přebereme a spaříme horkou vodou. Poté vsypeme do vroucí osolené vody a vaříme 5 minut. Přidáme kapustu, hovězí bujón, podle chuti vegetu a sůl a vaříme dalších 7 minut, dokud kapusta i rýže nezměknou. Nakonec vmícháme máslo. Jemnou kapustovou polévku s rýží podáváme sypanou jemně pokrájenou petrželkou a strouhaným sýrem.

Zdroj: článek Kapustová polévka

Kapustová polévka s houbami

Ingredience: 1 kapusta, 1 cibule, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, mletý bílý pepř, sůl, 50 g sádla, 100 g hub, petrželová nať

Technologický postup: Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobné kostičky a zpěníme ji na rozehřátém sádle. Potom přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby, které podusíme. Kapustu nakrájíme nadrobno a uvaříme ji ve slané vodě. Když je kapusta měkká, zahustíme polévku jíškou, kterou jsme si připravili z másla a hladké mouky. Přidáme podušené houby, ochutíme pepřem a solí a dobře povaříme. Podáváme ozdobené sekanou petrželkou.

Zdroj: článek Kapustová polévka

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍHÁNÍ MALIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.

Jak teď poznám o jaké maliny se jedná. Chci je ostříhat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jak poznat o jaký typ maliny jde kvůli stříhání? Jak před stříháním malin poznat, jestli plodí v létě a nebo až na podzim? Když v zimě rostlina maliníku spí, tak na ní můžete poznat, o jaký typ se jedná, prozkoumáním jejich výhonů.
Malina, která plodí brzy v létě a potřebuje k tomu dvouleté dřevo, tak má dva druhy výhonů odlišených barvou a strukturou kůry. Jedny výhony mají hladkou a hnědou kůru a druhé mají kůru šedou až světle hnědou, hrubou a kůra se u nich také loupe.
Maliny, které plodí až na podzim na letošním dřevu mají všechny výhony stejné šedé s hrubou olupující se kůrou. Jak můžete maliny v zimě ostříhat?
Malinám plodícím v létě uřízněte hned u země VŠECHNY šedé výhony s olupující se kůrou a skovejte si je na podpal letních táboráků. Prostříhejte slabé a neperspektivní výhony s hnědou hladkou kůrou tak, aby vám zůstal vždy nejsilnější výhon s dostatečným prostorem pro skvělé pronikání světla a dobré proudění vzduchu. S ohledem na to začněte odstraňovat všechny tenké, zakrnělé, zkroucené výhony a pokračujte v prostříhávání, dokud se nepořádek nevyčistí. Pokud máte málo místa, můžete výhony zkrátit o 1/3. Pak připevněte výhony k rámu nebo mříži. Použijte biologicky odbouratelný provázek, jako je juta, a přivažte s ním každý výhon volně, ale pevně k rámu / mříži / drátu. Přivázání zabrání jejich ohýbání pod tíhou plodiny. Také to velmi usnadňuje prořezávání v dalších letech – přivázané výhony jsou ty, které příští zimu odstraníte.
U malin, které plodí až na podzim a mají v zimě všechny výhony stejné (šedé a hrubé), tak seřízněte všechny až u země.

Zdroj: příběh Stříhání malin

Krémová kapustová polévka

Ingredience: 300 g kapusty, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 5 brambor, 100 g celeru, 100 g mrkve, 1 lžíce oleje, 1 000 ml zeleninového vývaru, 100 g zakysané smetany, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Kapustu nakrájejte nadrobno stejně jako oloupanou cibuli, česnek, brambory, celer a mrkev. Na rozehřátém oleji osmažte všechnu zeleninu včetně brambor – několik kostiček brambor si nechte stranou. Vše krátce poduste, zalijte vývarem, osolte, opepřete a na mírném ohni 20 minut povařte. Zbylé kostičky brambor opražte na nepřilnavé pánvi, aby byly křupavé. Uvařenou polévku rozmixujte, dochuťte a podávejte s bramborovými kostičkami a trochou smetany.

Zdroj: článek Kapustová polévka

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKŮDCI NA SPODNÍ STRANĚ LISTŮ VINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Standa.

Takové prhledné kapky nebo co to je mám na spodní staně listů a stoncích vinné révy.Velikost se liší tak půl až 1 mm.nevíte někdo co to je a jak se to dá zničit.

škůdci na spodní straně listů vina
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše fotografie ukázala, že se nejedná o révu vinnou, ale o rostlinu s latinským názvem Parthenocissus tricuspidata, česky Přísavník trojcípý, lidově řečeno "psí víno". Sice patří do čeledí Vitaceae, ale s révou vinnou má společného jen málo. To, co nacházíte na listech, jsou s největší pravděpodobností exudáty (výpotky), které se u tohoto druhu mohou objevovat často. Souvisí s dobrou výživou a s dostatečnou zálivkou. Takže se tím nemusíte znepokojovat. Pokud by šlo o nějaká vajíčka, nebyla by tak roztroušena po ploše listu, ale nacházela by se v kupkách. Navíc ani profesionální rostlinolékařové málokdy rozpoznají škůdce jen podle vajíček.
Myslím, že se Vaším nálezem nemusíte znepokojovat.
Ještě malou připomínku ke způsobu vedení. Tato rostlina se přísavkami přichytává na zdi či jiné opory. Pokud se tedy rozhodnete k tomuto způsobu vedení, je dobré na jaře (ještě v bezlistém stavu) všechny výhony značně zkrátit. To vyprovokuje vytváření přísavek.

Zdroj: příběh Škůdci na spodní straně listů vina

Kapustová polévka s brambory

Ingredience: 1,2 l vody, petrželová nať, 4 lžíce oleje, 2 cibule, 3 lžíce hladké mouky, zeleninový bujón, 3 brambory, 300 g kapusty, drcený kmín, sůl, 2 stroužky česneku

Technologický postup: Cibuli pokrájíme nadrobno. Česnek oloupeme, prolisujeme a utřeme se solí. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Kapustu rozebereme na listy, ty důkladně omyjeme a nakrájíme na nudličky. Pokud chceme zkrátit dobu vaření, můžeme kapustu spařit. Na oleji pomalu zpěníme cibuli. Zasypeme ji moukou a lehce zasmahneme. Poté vše zalijeme vodou a přidáme brambory. Asi 5 minut základ povaříme a přidáme kapustu. Polévku okořeníme kmínem, přidáme bujón a vaříme doměkka. Hotovou kapustovou polévku dochutíme rozetřeným česnekem, solí a doplníme jemně pokrájenou petrželovou natí. Ihned podáváme.

Zdroj: článek Kapustová polévka

Příběh

Ve svém příspěvku KDYŽ NECHCE JÍST GEKONČÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Urbančiková.

Prosím o radu

Když nechce jíst gekončík
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gabča Benešová.

Ahoj, přicházím tu s dotazem ohledně gekončíka nočního, který mi přestal jíst (sameček). Mám ho něco málo přes půl roku a s krmením nikdy problém nebyl, akorát jsem ho musela krmit z pinzety (byl nemotorný a nebyl většinou schopný si cvrčka či švába ulovit sám). Pravidelně mu dávám vitamíny a vodu měním denně či obden. Už nejí cca 7 dní a potřebovala bych poradit jak mám dál jednat (někdo tvrdí, že sedm dní je v pořádku, ale už si všímám tenčího ocásku a o jídlo ani nezavadí pohledem). Včera jsem ho přemístila do "karanténního boxu", abych zabránila rozšíření případné nemoci (mám v teráriu ještě dvě samičky) a mohla vybrat trus, který pošlu na rozbor. Ještě bych chtěla dodat, že jsem v teráriu našla nestráveného moučnýho červa (nevím jestli ho vyloučil přirozenou cestou či vyzvracel a ani nevím jestli to bylo od toho samečka), taky jsem si všimla, že místo nebo někdy s močí vylučuje světle bílou až průhlednou tekutinu s malými kulatými částečkami. (vypadá to jak malinké vajíčka - pro upřesnění) a to jsem doposud v teráriu neviděla, tak nevím jestli to s tím nějak souvisí. Předem děkuji za jakoukoliv odezvu a pomoc. Přikládám fotku terária. Gabča.

Gekončík noční přestal jíst
🔍 ZVĚTŠIT

Zdroj: příběh Když nechce jíst gekončík

Kapustová polévka s klobásou

Ingredience: 1 menší kapusta, 4 brambory, 1 klobása, 1 cibule, mletá sladká paprika, mletá pálivá paprika, špetka drceného kmínu, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 1 l vývaru, olej nebo sádlo, sůl

Technologický postup: Na oleji zesklovatíme cibuli a orestujeme na kolečka nakrájenou klobásu. Zasypeme moukou, chvilku mícháme a pak posypeme paprikami. Rychle promícháme a zalijeme vývarem. Dobře vše rozmícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Potom přidáme nakrájené brambory a kapustu, okmínujeme, osolíme a vaříme do změknutí. Občas promícháme.

Zdroj: článek Kapustová polévka

Kapustová polévka se slaninou

Ingredience: 1 kapusta, 1 vejce, ½ kostky zeleninového bujónu, 200 g brambor, 50 g slaniny, 40 g hladké mouky, 1,5 l vody, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Kapustu očistíme, opláchneme a nakrájíme na nudličky. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pak do hrnce vložíme nakrájenou kapustu a brambory, osolíme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Poté nakrájíme slaninu na malé kostičky, které na pánvi rozškvaříme. Rozškvařené kostičky slaniny posypeme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vývarem z kapusty a brambor, přidáme ½ kostky bujónu a povaříme 5 minut. Potom do polévky přidáme vařené brambory, kapustu a rozšlehané vejce, které necháme srazit. Nakonec polévku dochutíme pepřem, solí a podáváme.

Zdroj: článek Kapustová polévka

Kapustové karbanátky s uzeným masem

Suroviny:

  • 1 kapusta
  • 150g uzeného masa
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 cibule
  • mléko
  • trochu strouhanky
  • sůl, pepř
  • nasekaná petrželka
  • olej

Postup:

Kapustu uvaříme doměkka v osolené vodě. Scedíme a umeleme společně s uzeným masem. Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme hladkou moukou a osmahneme. Za stálého míchání přilijeme mléko a uvaříme hustou kaši. Necháme vychladnout, vmícháme žloutky, sůl, pepř, nasekanou petrželku a umleté maso s kapustou. Z takto připravené směsi tvarujeme karbanátky, které před smažením obalíme ve strouhance. Smažíme na oleji z obou stran dozlatova. Servírujeme s bramborovou kaší nebo bramborem.

Zdroj: článek Kapustové karbanátky

Hrachová kaše s uzeným

Ingredience: 500 g loupaného hrachu, 150 g sádla, 5 stroužků česneku, 2 cibule, 500 g uzeného masa, 1 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, majoránka

Technologický postup: Cibule oloupeme, jednu nakrájíme nadrobno a druhou na kolečka. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova. Česnek oloupeme a rozetřeme. Hrách pořádně propláchneme pod tekoucí horkou vodou a dáme vařit. Vaříme tak dlouho, dokud se hrách zcela nerozvaří. Poté ho rozšleháme metličkou, přidáme osmaženou cibuli, dolijeme podle potřeby vodou, zavaříme, dohustíme hladkou moukou, osolíme, opepříme, přidáme majoránku, rozetřený česnek a za stálého míchání provaříme. Plátky uzeného masa opečeme zvolna na sádle po obou stranách. Opečené maso vyjmeme, do zbylého tuku vsypeme cibuli nakrájenou na kolečka a osmažíme dorůžova. Na talíř servírujeme hrachovou kaši, na ni položíme plátek uzeného masa a přidáme osmaženou cibuli. Hrachovou kaši s uzeným masem podáváme s čerstvým chlebem.

Zdroj: článek Hrachová kaše

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Ingredience: 1 kg brambor, 300 g uzené krkovice, 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, 2 lžíce hladké mouky, 4 cibule, 1 vejce, sádlo, voda, sůl

Na přílohu: podušené sladkokyselé červené zelí, osmažená cibulka

Postup: Den předem si uvaříme brambory ve slupce. Druhý den brambory oloupeme a na jemno nastrouháme. K bramborám přidáme hrubou mouku, krupici a vejce, vypracujeme těsto, které necháme 20 minut odpočinout. Vál pomoučíme hladkou moukou, vyválíme plát asi 5 mm silný, z něhož vykrájíme čtverce o velikosti 6 x 6 cm, doprostřed dáme lžíci nasekaného uzeného masa a zabalíme. Knedlíky vaříme v osolené vodě 10–12 minut, až začnou plavat na povrchu, pak je vytáhneme a necháme okapat. Bramborové knedlíky plněné uzeným podáváme s červeným zelím a s cibulkou osmaženou na sádle dozlatova.

Zdroj: článek Plněné knedlíky

Plněné knedlíky s uzeným masem

Ingredience: 400 g uzeného masa, 1 sklenice sterilovaného zelí, 1 cibule, olej, cukr, sůl, 500 g polohrubé mouky, 2 dl mléka, 1 kostka kvasnic, 1 vejce, máslo, sádlo, vývar z uzeného masa, 1 lžíce hladké mouky

Postup: Nejdříve si připravíme kynuté těsto, než nám těsto vykyne, uvaříme uzené maso, poté ho necháme vychladit a nakrájíme na kostičky. Vykynuté těsto rozdělíme na menší díly, naplníme uzeným masem a zabalíme do tvaru knedlíků. Knedlíky vaříme na páře 20 minut, po vyndání propíchneme vidličkou. Připravíme si zelí, a to tak, že jej podusíme na cibulce a dochutíme cukrem a solí. Knedlíky dáme na talíř a přidáme zelí. Poléváme máslem nebo sádlem. Můžeme také použít vývar z uzeného masa, který zahustíme moukou a provaříme.

Zdroj: článek Plněné knedlíky

Chlebová polévka

Rychlá polévka, při níž využijeme cenné suroviny, je současně i zdravá.

Nestává se to často, ale i sebechutnější chléb může občas zbýt. Protože domácí chléb peču z kvalitních surovin, jako je špaldová mouka, určitě využiji i zbylý chléb.

V předstihu (nejlépe večer) kousky chleba namočím asi do dvou litrů vody. Na lžíci olivového oleje nebo másla dám zpěnit na kostičky nakrájenou cibulku. Nastrouhám kousek mrkve, celeru, petržele. Zeleninu s cibulkou lehce orestuji, až voní. Přidám chléb i s vodou, v níž se namáčel. Osolím bylinkovou solí. Rozvařím. Rozmixuji ponorným mixérem. Přiliju ve studené vodě rozmíchaný biobujón (1-2 lžičky). Krátce povařím. Ochutím čerstvě mletým pepřem. Na talíř dám nasekanou petrželku a přeliji polévkou. Každý si může polévku ochutit dle svého citrónem nebo umeoctem.

Vylepšená chlebová polévka

  1. Do polévky můžeme přidat zakysanou smetanu nebo jogurt.
  2. Usmažíme vajíčka a dáme je do talíře, kam budeme polévku servírovat.
  3. Do polévky dáme podušené houby.
  4. Při vaření použijeme též sušený zázvor - polévka bude pikantnější.
  5. Při vaření použijeme čerstvý libeček. Polévka bude „masovější“.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu
autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Zdroj: článek Domácí chleba z kvásku

Fazolová polévka s uzeným

Ingredience: uzené kosti (mohou být žebra), 250 g fazolí, 200 g brambor, 2 ks bobkového listu, 200 ml smetany, máslo a mouku na jíšku, česnek, sůl, pepř, 2 lžíce octa

Postup: Do hrnce dáme vařit fazole, ty propereme a nemusíme je namáčet. V žádném případě nesolíme! Vložíme také uzené kosti a přidáme uvedené koření kromě soli. Až jsou fazole uvařené „al dente“, tak přihodíme brambory, a pokud nemáme uzené, nebo je na kostech málo masa, přihodíme kostku masoxu. Dosolíme a vaříme, dokud brambory nezměknou. Jakmile je polévka dovařená, vyjmeme koření (bobkový list a celý pepř) a taky kosti. Maso z nich obereme a nakrájené vkládáme do polévky při servírování, nebo jednoduše rovnou do polévky zamícháme. Uděláme si světlou jíšku – množství podle chuti nebo potřeby. Jíšku zředíme smetanou (vždy studená tekutina do horké jíšky nebo naopak, aby se neudělaly hrudky; když použijete instantní jíšku, postupujte dle návodu na krabičce). Dochutíme trochou octa, prolisujeme česnek a ochutíme solí, pepřem, a pokud jsme to přehnali s octem, tak neuškodí trocha cukru. Pro obměnu je možné podávat s volským okem a chlebem jako večeři.

Zdroj: článek Recepty na fazolovou polévku

Čočková polévka s uzeným

Ingredience: 1,5 l vývaru, 130 g čočky, 200 g uzeného masa, 30 g hladké mouky, 30 g tuku, 2 stroužky česneku, 1 cibule, drcený kmín, majoránka, mletý pepř, sůl

Technologický postup: Přebranou a opláchnutou čočku zalijeme dostatečným množstvím vody, uvedeme do varu a pak zvolna vaříme téměř doměkka. Na tuku v hrnci osmahneme dorůžova nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Do světlé jíšky přilijeme studenou vodu nebo vývar z čočky, sůl, majoránku, pepř, kmín a za občasného míchání vaříme cca 20 minut. Ke konci do polévky přidáme uvařenou čočku, uzené maso pokrájené na malé kostky, utřený česnek se solí a ještě krátce povaříme.

Zdroj: článek Čočková polévka

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Hanka Synková


kapustová polévka s klobásou
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
gulášová polévka pohlreich
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.