Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KARLOVARSKÝ KNEDLÍK RECEPT KLUCI V AKCI

OBSAH

Karlovarský knedlík video

Zde můžete vidět, jak se vaří karlovarský knedlík.

Zdroj: Jak se dělá karlovarský knedlík

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.

My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.

Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.

Zdroj: diskuze Recepty na karlovarský houskový knedlík

Karlovarský knedlík video

Zde je několik video-návodů, na kterých je vidět jak uvařit karlovarský knedlík.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík

Video Kluci v akci

Z archivu ČT si můžete pustit video, kde je vidět celý recept na přípravu moravského vrabce i s receptem na chlupaté knedlíky, které Kluci v akci použili jako přílohu.

Zdroj: Recept na chlupaté knedlíky podle Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.

Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kulajda - Kluci v akci

Karlovarský knedlík kluci v akci

Ingredience: 250 g starších žemlí, asi 250 ml mléka, 2 žloutky, sůl, muškátový oříšek, 20 g másla, 40 g hrubé mouky, 2 bílky (sníh)

Postup: Žemle pokrájíme na kostičky, zvlhčíme je mlékem rozšlehaným se žloutky a solí a necháme prosáknout. Po chvilce vmícháme rozehřáté máslo, mouku, tuhý sníh z bílků a těsto vytvarované do šišky vložíme do navlhčeného, vyždímaného ubrousku. Ubrousek ovineme kolem knedlíku, na obou koncích ho zavážeme provázkem nebo nití, potom ještě o 1 cm dále, vložíme do osolené vody a vaříme mírným varem. Po 5 minutách varu nitě těsně u těsta rozstřihneme, knedlík obrátíme a vaříme ještě asi 20 minut. Uvařený knedlík vybalíme z ubrousku, ostrým tenkým nožem nebo kráječem na knedlíky nakrájíme na kolečka a podáváme.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík

Chlupatý knedlík, co to znamená?

Kluci v akci ve svém pořadu řešili otázku: Proč se říká těmto knedlíkům chlupatý knedlík? Protože chlupaté knedlíky, narozdíl od klasických bramborových knedlíků, obsahují dva druhy brambor - vařené a syrové. Vařené brambory se v těstu smísí s moukou a vytvoří pevný základ kdelíku. No a zbylé nevařené brambory, jak jsou nastrouhané, tak trčí z knedlíků jako chlupy. A tyto jejich chlupaté knedlíky jsou extra chlupaté, protože je v nich navíc ještě zelí.

Zdroj: Recept na chlupaté knedlíky podle Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muchovník marmeláda recept

Karlovarský knedlík z Prostřeno

Ingredience: 20 kusů rohlíků, 3 vejce, 100 ml mléka, 1 svazek nasekané petrželky, špetka muškátového květu, špetka soli

Postup: Rohlíky nakrájíme na kostky, přidáme vejce rozkvedlané v mléku, muškátový květ a jemně nasekanou petrželku. Promícháme a tvarujeme větší kuličky. Vaříme v páře asi 20 minut, poté vyzkoušíme, zda je knedlík uvnitř hotový, ale neměl by se převařit.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík

Diskuze

V diskuzi JAK UDĚLAT DOMÁCÍ AVIVÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dandyk.

parada, zkusime, ale pouzivam ted avivaze z nemecka, koupene na shopu www.ze-zahranici.cz koupili jsme v akci, tak musim pockat, az vycerpam :-)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak udělat domácí aviváž

Kuchařská pohotovost karlovarský knedlík

Ingredience: 250 g starší housky, 2 vejce, 100 g hrubé mouky, 2 dl mléka, petržel, sůl, muškátový květ, bílý pepř

Postup: Starší housky nakrájíme na kostičky, které lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a bílého pepře a necháme asi 10 minut odležet. Poté zlehka vmícháme sníh z bílků a těsto na karlovarský knedlík je hotové. Vytvarujeme ho do úhledné šišky. Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, zabalíme ho do olejem vymazaného alobalu, ve kterém ho budeme asi 20 minut vařit.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík

Poradna

V naší poradně s názvem PEČENÍ CHLEBA V ELEKTR.PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Kalina.

Mám problém.Když mě chléb v pekárně krásně vykyne a zahájím pečení,vždy po vypnutí pekárny se chléb ve středu propadne a je z toho neforemný kus upečeného chleba.Dík azdraví Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste jiný recept na pečení. Tady je podrobně vysvětlen netradiční recept z kvásku: www.ceskenapady.cz/d…

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Recept na omáčku na paprice

Kluci v akci vezmou osmažená stehna bez bylin a oleje a vloží je do hrnce, kde je osmahlá cibule s vývarem a vše dusí 1,5 až dvě hodiny. Tuk, ve kterém se smažila stehna Kluci odloží na později a použijí ho na orestování žampiónů a papriček. Nyní po dvou hodinách vaření je vidět, že šťáva z dušených stehen je krásně zahuštěná rozvařenou cibulí, takže není třeba zahušťovat jíškou, jen se chuť zjemní smetanou, kterou nalijí do vroucí omáčky. Zamíchají a odstaví.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Poradna

V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.

Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na cibulovou šťávu je tady: www.ceskenapady.cz/j…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.

Zdroj: diskuze Cibulová šťáva

Karlovarský knedlík podle Pohlreicha

Ingredience: 7 dkg másla, sůl, 6 vaječných žloutků, ½ l mléka, 56 dkg mouky, 20 dkg housky, 2 dkg másla, ze 6 bílků tuhý sníh, 2 dkg másla na ubrousek a 3 dkg másla na polití

Postup: Housku nakrájíme na kostičky a usmažíme na másle. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Máslo utřeme se solí do pěny a vmícháme jeden vaječný žloutek po druhém, po lžících přiléváme do směsi mléko a přisypáváme mouku. Poté přidáme nakrájené a usmažené housky a sníh z bílků a ze všech surovin v míse vypracujeme těsto. Ve staročeské kuchyni se karlovarský knedlík často dělával v utěrce. Proč to nezkusit i dnes a nezachovat dobový postup? Látkový ubrousek potřeme máslem a dáme do něj těsto. Zavážeme jako knedlík a vaříme asi 1 hodinu ve slané vodě v hrnci. Hotový karlovarský knedlík krájíme za pomoci nitě a podáváme politý rozpuštěným máslem.

Zdroj: Jak se dělá karlovarský knedlík

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: diskuze Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Recept na základ

Kluci v akci si nejdříve nadrobno nakrájí cibulku. K tomu přidají na plátky nakrájený česnek. Rovněž si nákrájí papriku na tenké krátké proužky a na plátky také rozkrájí žampióny. Nyní na oleji osmahnou cibulku s česnekem. Restují jen zlehka tak, aby cibule nezhnědla a na závěr k cibuli přidají sušenou mletou papriku. Promíchají a zalijí to slepičím vývarem a nechají vařit dokud nepřidají stehna.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Diskuze

V diskuzi VÝROBA MEDOVINY ZA STUDENA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kutina Jindrich.

Muzete mi poslat recept na Medovinu za studena dekuji .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výroba medoviny za studena recept

Karlovarský knedlík podle Dity P.

Ingredience:80 g hrubé mouky, 80 ml mléka, 1 vejce, sůl, muškátový oříšek, 2 starší housky, petrželová nať

Postup: Z hrubé mouky, mléka a žloutku vytvoříme těsto a ochutíme solí a muškátovým květem. Do těsta přidáme na kostky nakrájenou housku, nasekanou petrželovou nať a sníh ušlehaný z bílku. Směs lehce promícháme a vytvoříme šišky, zabalíme do potravinové fólie, vložíme do vroucí vody a vaříme cca 20 minut.

Zdroj: Jak se dělá karlovarský knedlík

Hovězí roštěná podle Kluků v akci

V Čechách jsou velmi oblíbené nejrůznější pořady o vaření, a jedním z nich jsou i Kluci v akci, kteří si získali diváky svým zápalem a láskou k vaření, i proto se jim daří své diváky nalákat na to, aby doporučené recepty sami vyzkoušeli.

Jedním z jejich receptů je i "hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborový knedlíkem".

Kombinace masa, špenátu a bramborového knedlíku je v Čechách velmi oblíbená a každá kuchařka (a samozřejmě i kuchař) ji dělá po svém, ochucuje ji tak, jak to jí / jemu a jejím / jeho strávníkům vyhovuje. I Kluci v akci mají tento recept osvědčený.

Zdroj: Jak dělají hovězí roštěnou Kluci v akci

Video

Na stránkách české televize je k dispozici video s dílem Kluci v akci, kde připravují tento skvělý pokrm. Odkaz na video.

Zdroj: Jak dělají hovězí na česneku Kluci v akci

Karlovarský knedlík v hrnku

Ingredience: 1 hrníček hrubé mouky, 1 hrníček mléka, 2 žloutky, 2 bílky, které rozšleháme na sníh, 4 rohlíky, sůl

Postup: Rohlíky nakrájíme na malé kostky, vložíme do mísy, přidáme sůl, mléko, sníh, žloutky a zamícháme. Hrníčky vymažeme olejem, naplníme směsí do ¾ a dáme do hrnce s vroucí vodou, který přiklopíme pokličkou. Vaříme 30 minut bez odklápění pokličky. Voda v hrnci musí sahat nejvýše do ¾ hrnečku.

Zdroj: Recepty na karlovarský houskový knedlík

Servírování

Nyní si Kluci v akci orestují pokrájené žampiony a papriku na oleji ze smažení stehen. Servírují to tak, že na talíř umístí stehno, polijí ho trochou omáčky a navrch nakupí orestované žampiony s paprikou. Celé to pak ozdobí snítkem rozmarýnu použitého při smažení stehen. Já osobně bych pokrm doplnila o knedlíky, protože omáčka je s nimi velice chutná.

Zdroj: Recept na kuře na paprice podle Kluci v akci

Vysočinský chlupatý knedlíky

Recept na vysočinské chlupaté knedlíky Kluci v akci předvedli v rámci přípravy moravského vrabce. Kluci v akci si nejdříve připravili ingredience. Udusili bílé kysané zelí, které předtím pokrájeli na třícentimetrové kousky a hodili je na pánev, kde před tím osmahli na drobno nakrájenou cibuli na kousku sádla. K zelí přidali rozdrcený kmín a sůl a orestovali to. Dále si připravili brambory, z toho 1/3 uvařili ve slupce doměkka. Po uvaření a oloupání nastrouhali všechny brambory (vařené i syrové) na jemném struhadle. Potom k tomu přidali jedno vejce, sůl a hrubou mouku. Vše dobře rukama smísili dohromady, až z toho vzniklo kompaktní těsto.

Zdroj: Recept na chlupaté knedlíky podle Kluci v akci


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jitka Konášová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP