Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KAUFLAND BÍLÝ OCET

OBSAH

Kde se dá koupit

Bílý ocet se dá koupit v různých kamenných nebo internetových obchodech. Prodej je například možný v obchodním řetězci Tesco či Kaufland, kdy se jeho cena pohybuje od 16 do 50 korun v závislosti na objemu a výrobci.

Zdroj: Destilovaný bílý ocet

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ OCET NA PRÁDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Prosím o radu, kde se dá koupit bílý ocet?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Bílý ocet je u nás běžně k dostání v obchodech s potravinami. Vyskytuje se ve dvou variantách a to jako bílý ocet kvasný a bílý ocet destilovaný. Vyzkoušejte, který bude pro váš účel použití ten lepší. Zde jsou vidět ceny, za které je bílý ocet v prodeji: www.zbozi.cz/potravi…

Zdroj: diskuze Bílý ocet na prádlo

Bílý ocet na praní

Zkuste použít ocet místo aviváže – změkčuje totiž vodu, a navíc vám pomáhá odstranit zbytky prášku a vyčistit pračku. Dávkování octa záleží na objemu pračky a je nutno jej vyzkoušet, při testování začněte s podobnou dávkou jako u běžné aviváže, prádlo by po uschnutí nemělo být octem vůbec cítit.

Ocet využijete i při praní prádla. Dokáže totiž prádlo změkčit, a dokonce i vybělit. Perfektně se proto hodí například při praní špinavých záclon.

Zdroj: Destilovaný bílý ocet

Poradna

V naší poradně s názvem KDE SE PRODÁVÁ BÍLÝ OCET V PRAZE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mamyna.

Dobrý den ,prosím o radu -kde koupím bílý ocet v Praze?.

Děkuji za Vaši reakci,Stehlíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Bílý ocet je k dostání v kterémkoli supermarketu. Je to naprosto běžná věc.

Zdroj: diskuze Kde se prodává bílý ocet v praze?

Bílý ocet na bělení prádla

Bílého prádla docílíte přidáním dávky bílého octa do pracího cyklu. Bílý ocet zjemňuje tkaninu a vrací oblečení zpět jeho jas a hebkost.

Zdroj: Babské rady jak vybělit prádlo

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ OCET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

kde se dá koupit bílý ocet,kdo mi poradí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je například několik nabídek na prodej z internetu: www.zbozi.cz/potravi…

Zdroj: diskuze Bílý ocet

Bílý ocet

Ocet vzniká kvašením tekutin obsahujících etylalkohol, který se přemění v kyselinu octovou. Nejběžnější kvasný lihový ocet se obvykle vyrábí z destilovaného alkoholu získaného z brambor, žita nebo cukrové řepy. Běžný lihový ocet se prodává nejčastěji v 8% koncentraci. U koncentrovanějších octů, případně octových esencí, je třeba dbát zvýšené opatrnosti stejně jako při práci s kyselinami.

Ocet jako slabá kyselina vzniká v různých situacích i běžně v přírodě. Poměrně nízká koncentrace používaných potravinářských octů tedy nepředstavuje po rozředění v odpadních vodách pro životní prostředí nebezpečí. V čističkách odpadních vod nezpůsobuje žádné problémy a beze zbytku se odbourá.

Zdroj: Destilovaný bílý ocet

Kde ji koupit

Rychlosůl je dostupná na internetu i v kamenných obchodech a občas i v řetězcích, jako je Kaufland, Tesco, Albert či Billa. Na internetu naleznete zde.

Na trhu jsou k dostání i větší balení, a to o váze 1 kg, 5 kg, 10 kg a 50 kg.

Zdroj: Kde se dá koupit rychlosůl Praganda

Diskuze

V diskuzi KDE SE PRODÁVÁ BÍLÝ OCET V PRAZE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mamyna.

Dobrý den ,prosím o radu -kde koupím bílý ocet v Praze?.

Děkuji za Vaši reakci,Stehlíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondřej.

Bílý ocet, tedy koncentrovanější verzi, která se nebarví karamelem a je vhodná i jako čistící prostředek V Praze pořídíte na vídejním místě eshopu Aromky Brno ve Strašnicích - www.aromka.cz/ocet-10/

Zdroj: diskuze Kde se prodává bílý ocet v praze?

Kde se dá Praganda koupit

Rychlosůl Praganda se dá koupit v některých drogeriích, prodejnách Albert, Tesco, Kaufland a v internetových obchodech. Cena za malé balení (250 g) se pohybuje kolem 12 korun. Na trhu jsou k dostání i větší balení, a to o váze 1 kg, 5 kg, 10 kg a 50 kg.

Zdroj: Rychlosůl Praganda

Ocet na vodní plevel

Ocet nastříkejte během slunečného dne na plevel a sledujte, jak seschne. Dávejte ovšem pozor, aby se nedostal na rostliny, které pěstujete záměrně.

Zdroj: Likvidace plevele octem

Diskuze

V diskuzi DESTILOVANÝ BÍLÝ OCET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LIbovicka IvANA.

Dobrý den,
prosím , četla jsem, že 20 % octem se dá hubit plevel, ale nebylo tam napsáno, kde se tak vysoká hodnota dá koupit. V obchodech prodávají myslím nejvýše 8% ocet. Kde ho prosím mohu objednat či koupit. A pomáhá to skutečně na hubení plevele. Děkuji moc za odpověď.
Srdečně zdraví
Ivana Libovická

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondřej.

Dobrý den, podrobné info k tomuto tématu najdete zde.
www.aromka.cz/blog/k…

V eshopu Aromky Brno pak můžete koupit jak 10% bílý ocet, tak Kyselinu octovou 25%

Zdroj: diskuze Destilovaný bílý ocet

Jablečný ocet – tablety

Jablečný ocet je hodně kyselý a některým lidem po něm není dobře. Zředit jej můžete vodou. Pokud vám jablečný ocet „nevoní“ vůbec, nahradit jej lze tabletami s obsahem octa, které prodávají v lékárnách. Jablečný ocet mohou užívat i těhotné a kojící ženy, ne však za účelem snižování váhy.

Jablečný ocet je přírodním prostředkem pro zvýšení kyselosti v trávicím traktu. Kyselé prostředí žaludku ničí většinu mikroorganismů, které se dostávají s potravou do trávicího systému. Účinek jablečného octa se projeví postupným úbytkem škodlivých bakterií ve střevě. Jablečný ocet se proto doporučuje pro úpravu látkové výměny v organismu.

Jablečný ocet je produktem fermentace drcených jablek, při níž se štěpí cukry. V prvním stupni jsou přeměněny na alkohol, konečným produktem je ocet. Hlavní složkou (nejen) jablečného octa je kyselina octová. Octy však obsahují i další kyseliny, vitamíny, minerální látky a aminokyseliny.

Dávkování

1–2 tablety jablečného octa 2x denně.

Zdroj: Léčivé účinky jablečného octa

Octový zábal na štípance

Stačí, když jablečný ocet zředíte vodou v poměru 1 : 1 a namočeným tamponem si přetřete postižené místo.

Zdroj: Octový obklad na otok

Čištění pračky kyselinou citronovou a octem

Spousta lidí používá k čištění pračky – a nejen pračky – také ocet. Stačí místo pracího prášku nalít do pračky hrnek octa, do bubnu vložit starý hadr a spustit program vyvářky. Stejným způsobem můžete použít kyselinu citronovou nebo prací sodu. Ocet je velmi účinný i na vodní kámen, jen ho používejte s rozmyslem, protože velké množství octa poškozuje gumové části pračky a místo čisté pračky byste mohli mít stroj nenávratně poškozený. Budete-li kombinovat kyselinu citronovou a ocet, budete mít pračku bez vodního kamene i bez plísně.

Zdroj: Čištění pračky kyselinou citrónovou

Poradna

V naší poradně s názvem MALINOOSTRUŽINA-BÍLÝ POVLAK NA STONCÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip Vesely.

Dobrý den,na mladém malinoostružiníku se mi tvoří na stoncích jakýsi bílý práškový povlak..nevím o co se jedná,nikde jsem o tom nic nenašel.Prosím poradíte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Bílý prášek na rostlinách maliníku je plíseň způsobená houbou Sphaerotheca macularis, která ovlivňuje maliny a způsobuje zkadeření listů. Obvykle jsou plísní pokryty spodní strany listů. V těžkých případech se houba objeví na horním povrchu listu. Normálně je tato plíseň známa jako padlí jahodníkové a používá se i stejná chemická ochrana jako u jahod. Pro postřik se používá fungicid z řady dostupných výrobků, z kterých nejznámější je TALENT. Mezi další účinné fungicidy patří: AMISTAR | COSAVET DF | DAGONIS | FLOSUL | IQ-CRYSTAL l | KUMULUS WG | LUNA PRIVILEGE | LUNA SENSATION | ORTIVA | SERENADE ASO | THIOVIT JET | TOPAS 100 EC | ZATO 50 WG.
Postřik proveďte co nejdříve v den, kdy nebude po dlouhou dobu pršet. A opakujte ho dvakrát po třech týdnech. Větve, které jsou napadeny a můžete je obětovat, tak radši hned ostříhejte a spalte.

Zdroj: diskuze Malinoostružina-bílý povlak na stoncích

Jaké pH má ocet

Ocet se vyrábí fermentací tekutin, které obsahují etylalkohol. Právě tento druh alkoholu totiž bakterie při kvašení přeměňují na kyselinu octovou. Koncentrace kyseliny se v jednotlivých octech liší, v obchodech jsou ale zpravidla běžně k dostání octy s obsahem 5–8 % kyseliny octové. Při výběru se vždy pečlivě podívejte na označení výrobku. Slovo „ocet“ znamená, že se jedná o biologicky vyrobený ocet. Právě ten by měl být vaší volbou do kuchyně i k léčebným účelům. Octy vyrobené ze syntetické kyseliny octové nejsou vhodné, protože neobsahují žádné aromatické látky. Bývají označeny jako „ocet vyrobený z kyseliny octové“ nebo „ocet vyrobený z octové esence“.

Kromě klasického kvasného lihového octu, který vzniká zkvašením čistého etanolu, je k mání celá řada dalších octů. Každý z nich má svou specifickou chuť a své využití v kuchyni – některý se hodí do salátů, jiný je skvělý k přípravě ryb či omáček. Nejčastěji se používá ocet vinný, jablečný, balzamikový, v asijské kuchyni je pak nejoblíbenější rýžový ocet. Vyzkoušet ale můžete i ocet sladový nebo syrovátkový.

Jablečný ocet je velmi prospěšný pro udržení zdravé hladiny alkalického pH v těle. Aby bylo tělo zdravé, musí udržovat rovnovážný stav pH a acidobazickou rovnováhu v normálním rozmezí 7,35–7,45. Podle výzkumů je nerovnovážný stav pH důvodem nedostatečného množství energie a výskytu většího počtu infekcí.

Běžný ocet má pH 5, tudíž by měl být silně kyselinotvorný.

Rýžový ocet má pH 7,5 a je mírně zásadotvorný.

Jablečný ocet má pH 8–7,5 a je mírně zásadotvorný.

Zdroj: Ocet a jeho pH

Ocet jako přírodní herbicid na plevel

Vědci zjistili, že 5% až 10% koncentrace octa zabíjí plevel během prvních dvou týdnů po vynoření se z půdy. Starší rostliny pak vyžadují vyšší koncentrace. Při vyšších koncentracích domácí přípravek na hubení plevelů s octem s 85% až 100% rychlostí likvidoval plevel ve všech růstových stadiích. Nicméně vytrvalý plevel byl octem pouze dočasně zlikvidován; kořeny přežily a vyklíčily nové výhonky; rostlina byla schopna se plně zotavit a kvést. Je tedy lépe použít ocet o vyšší koncentraci, a to minimálně s 6,25% kyselinou octovou a ethanovou. Stolní ocet obsahuje cca 5 % kyseliny octové. Ovšem nečekejte zázraky. Vytrvalý plevel tímto nezlikvidujete.

Zdroj: Likvidace plevele octem

Bílý ocet na úklid

Čisticí účinky obyčejného octa jsou prověřené historií. Ocet má však své místo i v moderní domácnosti. Je ekologicky nezávadný a má široké spektrum použití. Obzvláště v situacích, kdy je potřeba odstraňovat vodní kámen, by měl být ocet volbou číslo jedna. Úklid domácnosti s pomocí octa navíc nijak zvlášť nezatíží vaši peněženku.

V některých situacích při úklidu je aplikace octa přímo z lahve nepraktická. Zkuste tedy přelít část octa do rozprašovače, ideálně také s funkcí stříkání úzkým proudem. Tuto pomůcku využijete například při čištění toalety, kde se tak s octem snadno dostanete i pod okraj mísy. Při práci však vždy dbejte na to, abyste si ocet nestříkli do očí, a mějte ochranné rukavice. Kontakt s neředěným octem může vyvolat podráždění kůže.

O octu se dá podobně jako o citronové šťávě říci, že jde o skutečně univerzálního pomocníka. Pomůže vám odstranit vodní kámen, mastnotu i opravdu hodně „zažrané“ skvrny na keramice, dřevě, skle, vodovodních bateriích či na látkách. Připravte si tedy dva díly bílého octa, přilijte jeden díl vody a pro zjemnění štiplavého odéru přidejte kapku voňavého oleje dle svých preferencí. Nyní se můžete pustit do boje se skvrnami.

Destilovaný ocet navíc vytváří prostředí, které zabraňuje množení plísní a některých druhů bakterií, jako jsou třeba E. coli a salmonela. Ocet zředěný jedním až dvěma díly vody vám tak poslouží jako mírná dezinfekce k mytí povrchů a odstranění zápachu (chladnička, kuchyňská pracovní deska, vnitřní plochy kuchyňských skříněk, podlahy a podobně).

Ačkoliv se to možná zpočátku zdá málo pravděpodobné, ocet z vašeho bytu či domu pomůže odstranit i nepříjemné pachy. Ať už se jedná o cigaretový kouř, zápach z lednice, nebo pach, který zůstává po zvířecích mazlíčcích. Ocet stačí nalít do menší misky a umístit ho na problematické místo.

Ocet si dokáže poradit i se skvrnami od vosku, které jsou velmi odolné i vůči nejrůznějším chemickým čističům. V takovém případě nechte vosk trochu změknout (můžete použít například horký vzduch za pomoci fénu) a následně zbytky vosku odstraňte setřením látkou napuštěnou octem.

Rovněž s ucpanými trubkami a odpady vám pomůže ocet – nalijte ho do nich neředěný a nechte působit cca třicet minut.

Pokud máte doma plíseň, nastříkejte ocet přímo na plíseň, po patnácti minutách jej smyjte a nechte místo pořádně vyschnout.

Chcete-li se zbavit u napařovací žehličky usazenin z tvrdé vody, naplňte žehličku směsí vody a octa, zmáčkněte knoflík na páru, žehličku vypněte a nechte vychladnout. Poté octovou vodu vylijte a nádobu vypláchněte vodou.

Zdroj: Destilovaný bílý ocet

Octový zábal na otok

Máte oteklé koleno nebo kotník, a navíc cítíte horkost v těchto místech? Použijte na otok octový zábal, tzv. ocet na otoky.

Účinky

Jak již bylo popsáno, ocet snižuje teplotu a působí protizánětlivě. Octové obklady se dávají na končetiny, či přímo na postižené oteklé místo, protože snižují horkost a otok. Obklady můžete tedy s úspěchem použít na kotník nebo na koleno.

Recept

Namočte utěrku do octa nebo octové vody a přiložte si ji na nohy. Nechte půl hodiny působit.

Zdroj: Octový zábal

Recept na jablečný ocet

Postup: Omytá jablka zbavíme stopek a jádřinců. Nastrouháme jablka i se slupkou a vložíme do nádoby o objemu 5 litrů. Zalijeme studenou vodou tak, aby byla jablka ponořená. Zakryjeme poklicí a necháme stát poblíž zdroje tepla. Třikrát denně jablka promícháme. Kvasný proces ukončíme cca po 8 až 10 dnech. Jablka přecedíme a šťávu vlijeme do jiné nádoby. Přikryjeme a uložíme na chladné a tmavé místo po dobu 3 týdnů. Hotový jablečný ocet poznáme podle tmavší žlutohnědé barvy. Opět jej přecedíme a slijeme do menších lahví. Skladujeme v chladu po dobu 1 roku.

Neupravovaný (nepasterizovaný) jablečný ocet obsahuje vitamíny, minerály i stopové prvky: vitamíny skupiny B, niacin, vitamín C, draslík, fosfor, fluor, křemík, jablečný pektin a přírodní enzymy. Chemická úprava však ocet zbavuje prospěšných látek. Zázračný lék to není, ale přírodní jablečný ocet určitě pomůže při čištění rány, jako obklad při pohmožděninách, jako kloktadlo při nachlazení či ke zlepšení trávení.

Zdroj: Léčivé účinky jablečného octa

Domácí aviváž

Výroba domácí aviváže není vůbec složitá, a navíc je i ekonomicky výhodná.

Základem domácí aviváže je bílý ocet, který je nejen přírodním změkčovadlem, ale také odstraňuje zbytky mýdla v pračce a snižuje statické výboje v sušičce.

Možné postupy

Postup č. 1

Potřebujete: 1 láhev octa

Návod: Používejte jako běžnou aviváž.

Postup č. 2

Potřebujete: 6 šálků bílého octa a 1 šálek sody

Návod: Vše promíchejte a používejte jako běžnou aviváž.

Postup č. 3

Potřebujete: 6 šálků vody, 3 šálky bílého octa, 2 šálky vlasového kondicionéru

Návod: Smíchejte vodu, ocet a kondicionér na vlasy ve velké nádobě, vše promíchejte. Netřeste, jelikož by tato manipulace způsobila pěnění. Obsah tekutiny přelijte do uzavíratelné nádoby. Výroba domácí aviváže je hotová za 5 minut.

Postup č. 4

Potřebujete: 6 šálků vody, 2 šálky vlasového kondicionéru (můžete použít jakýkoliv), 3 šálky bílého octa, 20 kapek esenciálního oleje

Návod: Ingredience smíchejte a netřepejte. Přelijte tekutinu do uzavíratelné nádoby. Používejte jako běžnou aviváž.

Postup č. 5

Potřebujete: 1 lahev bílého octa, 30–40 kapek esenciálního oleje, můžete použít levanduli, pomeranč, citron a mátu

Návod: Éterický olej nakapejte do octa a používejte jako běžnou aviváž.

Postup č. 6

Potřebujete: 2 šálky teplé vody, 1 šálek jedlé sody, 1 šálek bílého destilovaného octa

Návod: V nádobě smíchejte teplou vodou a jedlou sodu, vše pomalu přidejte do octa. Tekutina bude šumět a vyvěrat. Po vyšumění přelijte tekutinu do uzavíratelné lahve a používejte jako běžnou aviváž.

Zdroj: Domácí aviváž


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP