Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KEŘ S MALYMI ČERVENYMI PLODY

OBSAH

Sušené aronie

Plody aronie lze snadno sušit, a to v sušičce, vlažné otevřené troubě nebo i na sluníčku. Suché plody používáme do moučníků místo rozinek (do těsta nebo do tvarohové či makové nádivky). Rozsekané nebo rozdrcené plody spařujeme při přípravě „obyčejného“ černého čaje nebo je můžeme přidat do ovocné směsi na čaj ovocný. Rozkousaná a polknutá polévková lžíce sušené aronie zastaví průjem při viróze nebo po dietní chybě.

Zdroj: Aronie

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk Valenta.

Dobrý den
Poradíte mi kdy je nejlepší doba na sklizeň rakytníku.?Zkoušeli jsme ho natrhat koncem října,byl to boj,plody jsou hodně měké,nejdou od větvičky a rozmačkávají se mezi prsty.Děkuji za odpověď Zdeněk V.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie Novaková.

Dnes je červenec a na půl keři rakytníku jsou plody zralé a listy suché a na druhé půlce je zelený a plody ještě nejsu zralé. O co se jedná? Mám plody sebrat na té suché straně? Děkuji

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku

Plody

Mnohé zdroje tvrdí, že jsou plody jedovaté a u domácích zvířat vyvolávají otravu. Také dětem by mohly být osudné. Nedoporučuje se tedy jejich výsadba poblíž keřů plodících ovoce.

Zdroj: Prunus laurocerasus

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olda.

Říjen je na sklizeň rakytníku dobrý čas. Sběr plodů vyžaduje trochu cviku a zručnosti, protože rakytník bodá svými ostny a jeho plody jsou velmi měkké. Plody rakytníku se nejlépe získají tak, že nastříháte větvičky rakytníku a i s plody je dáte na hodinu zmrznout do mrazáku. Pak s těmito zmrzlými větvičkami zatřepete a plody se snadno samy oddělí a spadnou na připravenou podložku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

myslím, že sklizeň v říjnu je pozdě, už mění chuť a když přejde mrazem,
je úplně jiné, horší chuti. Já sklízím v srpnu, než začnou bobule měknout
a chuťově jsou výborné

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku

Kompot z aronie v troubě

Ingredience: 450 g cukru, 1 kg aronie

Technologický postup: Omyté plody promícháme s cukrem, pak v troubě pod pokličkou dusíme, dokud směs nepustí šťávu. Měkké plody lžící vybereme a nasypeme do sklenic. Nakonec je polijeme pěnou z převařené šťávy.

Zdroj: Aronie

Poradna

V naší poradně s názvem NERODÍCÍ HRUŠKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den.Prosím o radu mám krásnou hrušku ale ještě neměla nikdy plody.Na jaře krásně kvete ale pak plody nemá.Dá se s tím něco dělat.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Dá se s tím dělat to, že se strom přeroubuje.

Zdroj: diskuze Nemoc ostružin

Využití plodů ačokči

Plody zbavené semen lze plnit masitou nádivkou podobně jako plněné papriky. Ačokča se také používá k přípravě leča, smaženice, můžeme ji nakládat do skladkokyselého nálevu jako okurky či kapie, lze ji používat jako zeleninu do polévky či rizota. Syrové plody se dají použít do různých druhů salátů.

Zdroj: Jak se pěstuje ačokča

Diskuze

V diskuzi ČERNÁNÍ OŘECHŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

Dobrý den.Mám velký problém s ořešákem,listy v pořádku plody na stromě černé.Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef Motyčka.

plody na stromě černají

Zdroj: diskuze Černání ořechů

Sklizeň

Rakytník je využíván zejména kvůli vitamínům obsaženým v dužině jeho plodů. Plody se bohužel špatně sklízí, jsou poměrně malé a visí na krátkých stopkách. Doporučuje se proto spíše soukromé pěstování. Nejlehčí a osvědčenou metodou sklízení je zmrazování plodů. V době, kdy byl rakytník nejvíce využíván na Sibiři, se tento způsob praktikoval v přírodních podmínkách. Rakytník se i s plody nechal ladem a vzhledem k místnímu podnebí plody s příchodem zimy zmrzly. Následně se plody z rakytníku sklepaly do pytlů umístěných pod ním a ihned se zpracovaly. V našich podmínkách je tato metoda hůře uskutečnitelná. Během sklizně se obvykle ostřihávají větve, na kterých jsou plody ve snopečcích (je však možné odstřihnout maximálně 30 % rostliny, když se tato hranice přesáhne, může dojít k radikálnímu zásahu do jejího životního cyklu). Následuje zmražení větví na teplotu -18 °C v mrazácích pro to určených. Poté se plody setřepou a zpracují.

Zdroj: Rakytník naložený v medu

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlaďka.

Dobrý den,ostřižení keře s plody se nemusíte bát.Je dobré aspoň 30 % větví nechat a rakytník zase obrazí. Taky už budu tak do 14 dní sklízet.Teď hodně zalívám,plody se krásně nalévají a čekám ještě na správnou chuť.Čím vyzrálejší tím lepší.Určitě nebudu čekat se sklizní až na září.Plody by šli špatně sklízet.Záleží na teplém počasí.Ať se daří oranžové zlato! Vlaďka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Právě jsem dosbirala .loni chtěla v říjnu byli měkké a vůbec nic z toho nebylo.spatne chuti jak by už přezrálé kvasné .

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku

Kdy sklízet okurky

Jako většina zeleniny jsou okurky šťavnaté a nejchutnější, když jsou sklizeny mladé, než jsou jejich semena plně vyvinuta. Salátovky se sklízí když jsou asi 15 až 20 cm dlouhé. Nakládačky sklízíme ve velikosti 7 až 12 cm. Nedovolte, aby plody okurek přezrály, protože to rostlině signalizuje, že proces vývoje semen je dokončen a zastaví se růst nových. Sklízejte zralé plody, abyste podpořili další produkci. Plody sklízejte brzy ráno, než na okurky dopadne slunce, abyste získali nejlepší chuť a texturu.

Asi 30 až 40 dní před prvním očekávaným mrazem vyštípněte všechny květy na okurkových rostlinách. To povzbudí rostliny k tomu, aby přinesly veškerou energii na zbylé plody a umožnily jim dozrát, než je mráz usmrtí.

Zdroj: Pěstování okurek

Diskuze

V diskuzi ZAŠTIPOVÁNÍ HOKAIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.

prosím jestli máte zkušenost s pěstováním prolezl jsem mraky článku a nikde nic dají se zaštipovat???dik za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Steinmetzova.

Dobrý den .
Potrebovala bych zjistit střiháni rakytniiku ( samice) . Říká se ostríhat větve kde jsou plody . Nojooo, ale to my zbyde jen kmen . Loni už taky měl plody, ale nevhala jsem ho jak byl. Letos uz musím asi něco ostřihat , jinak bude uvnitř suchej a jen konce ponesou plody . Co mám dělat , jak to mám udělat ? Prosím , odpoví mi někdo , kdo má už zkušenosti ?
Děkuji. Steinmetzová

Zdroj: diskuze Zaštipování hokaida

Použití hypermanganu

Hypermangan je silný oxidant (okysličovadlo) používaný v lékařské praxi k jednoduchým dezinfekčním zákrokům. Jeho účinek spočívá v silném okysličení, které likviduje zárodky houbových chorob a patogeny. V zahradnické praxi se hypermangan používá při různých plísních i pro moření sadby cibulnatých a hlíznatých rostlin.

Obecně platí, že plody rostlin napadené plísní bramborovou nejsou vhodné ke konzumaci. Vyhnout by se jim měli zejména nemocní, starší lidé a děti, u kterých mohou být účinky toxinů zesílené. Záleží také na stupni napadení a postižení plodů, určitě je škoda vyhodit krásné plody jen s malými kazy na kráse, ale v tom případě bychom plody měli ještě navíc tepelně zpracovat. Plíseň na plodech se řadí mezi houbové choroby, navíc se mohou rozvíjet na rankách plodů i různé další houby. V těchto případech je pak těžké zodpovědně a jednoznačně odpovědět, zda je možné takovéto plody konzumovat, protože každá houba (ať makro- nebo mikroskopická) totiž žije z podkladu, jehož látky využívá jednak ve svůj prospěch a růst a část pak vrací ve formě toxinů, často velice jedovatých a zdraví nebezpečných. Dnes už také nikdo nedoporučuje ani vykrajování nahnilých jablek a o zelenině to platí podobně. Tudíž zvažte ošetření plodů již nakažených plísní.

Velice dobrou radou je prevence spočívající v použití hypermanganu na zahrádce či zahradě v zálivkové vodě již u mladých výsevů rostlin. Dávkování je nutné trošku prakticky odzkoušet, protože odolnost rostlin je závislá nejen na jejich stáří (mladé semenáčky budou citlivější), ale i na vytvořené voskové vrstvičce na listech – otužená sadba je připravenější snášet podmínky venku lépe než neotužená, u níž se vosková vrstvička po vynesení ven teprve musí během několika dnů vytvořit. Hlízy a zásobní orgány rostlin snesou mnohonásobně vyšší koncentrace. I tady se vyplatí opatrnost a praktická zkušenost, takže ze začátku raději používejte koncentrace nižší. Zdravotní závadnost takto ošetřených rostlin a plodů by měla být mizivá, navíc před každou konzumací přeci vše důkladně myjeme a zbytky hypermanganu jsou snadno rozpustné a tím i odstranitelné. Vždy však hypermangan u plodů používejte jen jako prevenci. Nikdy nekonzumujte již plísní napadené plody.

Zdroj: Použití hypermanganu na zahradě

Diskuze

V diskuzi KANADSKÉ BORŮVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karla Kolářová.

Mám 10let Muchovníky ale nemají žádné plody ,letos poprvé trochu ketly ale plody zase žádné, je pravda že jsou hodně vysoké je pro ně prostor,chtěla bych je přesadit a ostříhat . Poraďte prosím . Kolářová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karla Kolářová.

Mám 10 let Muchovníky , letos poprvé kvetly ,ale plody pořád žádné.
Coudělat aby plodily. děkuji Kolářová

Zdroj: diskuze Kanadské borůvky

Marmeláda z aronie

Ingredience: 2 l plodů aronie, 1 kg krystalového cukru, 1/2 l vína (i ovocného), 1/2 lžičky skořice, 5 roztlučených hřebíčků, 1 sklenka rumu, větší špetka sorbanu

Technologický postup: Plody otrháme ze stopek, propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Vysypeme je do kastrolu, polijeme vínem a vaříme asi půl hodiny. Poté plody podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme sorban proti plísním a trošku rumu. Ještě vroucí marmeládu lijeme do menších skleniček, které otočíme dnem vzhůru.

Zdroj: Aronie

Diskuze

V diskuzi ZASTŘIHÁVÁNÍ VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Mám 2m výhony nad plody co s tím ustřihnout?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zastřihávání vinné révy

Keř josta

V tomto případě nejde o keř okrasný, ale užitkový. Josta je totiž kříženec černého rybízu a angreštu. Její plody mají osvěžující chuť černého rybízu a zároveň jemně nakyslou chuť angreštu. Bobule jsou velmi zdravé, neboť mimo jiné ve velké míře obsahují vitamin C, dozrávají obvykle v červenci. Josta netrpí žádnými chorobami ani škůdci (kromě mšic). Oproti angreštu nemá trny.

Tento keř nemá žádné zvláštní nároky na pěstování. Snese i částečné zastínění, ale nejlepší plody jsou přece jen z plně osluněného keře. Chcete-li si zasadit více keřů, umístěte je aspoň dva metry od sebe, protože josta dost vyroste. Plodné větve se mohou ponechat až 8 let. Řez by se měl omezit na prosvětlování keře a zkracování převislých větví. Občas jostu přihnojte.

Zde si můžete prohlédnout plody josty.

Zdroj: Nejoblíbenější keře

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEZ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina Trusinová.

Dobrý den,na zahradě máme vinnou révu, netušíme jak je stará,jen by jsme chtěli aby plody nebyly u souseda,my máme jen kmen jinak je vše za plotem,moje otázka:je možné ji nějak uřezat či střihnout,tak aby se nepoškodila a plody byly na naší straně, máme vlastně jen dřevo, děkuji za odpověď, Trusinová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Jde to ji uřezat. Z kmene pak vyraší nové výhony, na kterých bude dál plodit. Řez ale můžete provést jen v době klidu, nejlépe v únoru. Tuto sezónu se bude ještě z úrody radovat váš soused.

Zdroj: diskuze Řez vinné révy pro začátečníky

Sirup z aronie

Tepelná úprava sice nezničí veškeré cenné látky, ale řadu z nich ano. Proto je dobré alespoň část úrody zpracovat za studena.

Ingredience: 2 l plodů aronie, 80 g kyseliny citronové, 2 kg cukru

Technologický postup: Do čtyřlitrové sklenice vložíme otrhané a umyté plody aronie. Přidáme potravinářskou kyselinu citronovou a zalijeme vodou až po hrdlo. Za 32 až 36 hodin scedíme a plody lehce zmáčkneme. Získáme tak silně zabarvenou šťávu. Na každý litr šťávy přidáme 1 kg cukru a zastudena občas mícháme, dokud se cukr zcela nerozpustí, což se stane přibližně po 2 až 3 hodinách. Poté sirup slijeme do láhví.

Zdroj: Aronie

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vaclav.

Čím ošetřit svvestku která má plody chycen plísní a jsou také některé cervave

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra.

MÁM NA POLHED COC PĚKNÝ ČESNEK,ALE DNES JSEM ZKOUŠELA NĚKTERÝ ,KTERÝ MÁ NAŽLOULÉ LISTY VYTRHNOUT
zJISTILA JSEM ,ŽE JE UŽ PLESNIVÝ.
PROSÍM O RADU. MŮŽU HO JEŠTĚ ZACHRÁNIT KTERÝ JE V ZEMI?
mNHOHO KRÁT DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ
S POZDRAVEM VĚRA

Zdroj: diskuze Postřik česneku

Léčivé účinky ačokči

Plody ačokča obsahují důležité látky pro náš organismus, jako například beta-karoten, vitamíny B1, B2, C, uhlohydráty, rostlinné bílkoviny, soli a minerály, vápník, hořčík, fosfor, selen, železo a zinek.

  • Konzumace čerstvých plodů pomáhá tělu metabolizovat cukry a zlepšovat psychickou pohodu.
  • V syrovém stavu rostlina velmi dobře pomáhá proti cukrovce.
  • Šťávou lze léčit zánět středního ucha.
  • Listy mají protizánětlivé účinky.
  • Sušený plod se používá při léčbě i prevenci nemocí oběhového systému.
  • Plody snižují hladinu cholesterolu v krvi a snižují krevní tlak.
  • Může napomáhat při snižování nadváhy.
  • Pomáhá zpomalovat stárnutí buněk a příznivě je ovlivňuje.

Zdroj: Jak se pěstuje ačokča

Překážky

Pokud vaší malé okurce překáží půda, plot, stonek vlastní rostliny, jiné plody, může se zdeformovat jednoduše proto, že nemá prostor k růstu. Zkuste dát okurkám mřížovinu usazenou několik centimetrů nad zemí, abyste jim dali více prostoru k růstu, udrželi je čistější od hlíny a usnadnili jejich sklizeň. Plody okurek jsou schopny viset na svých úponcích a není třeba je přivazovat nebo napichovat.

Mřížka může být něco tak snadného jako kus starého drátěného plotu, starý žebřík, motouz navlečený mezi dvě laťky nebo mřížovina zakoupená v obchodě. U mřížoviny se ujistěte, že vaše mříž je dostatečně pevná, aby unesla tyto masivní okurky!

Zdroj: Kroucení okurek hadovek


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP