Recept je podle Kluků v akci koncipován pro šest porcí.
Ingredience maso: 2 kg jehněčí kýty s kostí, mletý pepř, sůl, 150 g másla
Postup:Kluciv akci jehněčí kýtu vykostí a stáhnou řeznickým provázkem. Cibuli nakrájejí na hrubé klínky, rozloží ji na dno pekáče, vloží kýtu, kterou osolí a opepří. Poté Kluciv akci přidají bobkový list, máslo i kost z kýty. Podlijí vše vodou, přiklopí a pečou za občasného přelití vypečenou šťávou doměkka.
Ingredience na koprovou omáčku: 100 g másla, cca 100 g hladké mouky, 1 l 33% smetany, cca 80 g cukru, sůl, svazek kopru
Postup: Kluciv akci na másle připraví jíšku, kterou za stálého míchání zalijí smetanou a provaří 20 minut. Během vaření ochutí směs cukrem, solí a přidají sekaný kopr.
Aby byl pokrm dokonalý, tak Kluciv akci doporučují podávat hned dvě přílohy. A to brambory s tvarohem a halušky s máslem.
Ingredience na brambory s tvarohem: 1 kg brambor, 200 g tvrdého tvarohu, sůl, 100 g másla
Postup: Kluciv akci brambory oškrábou a uvaří v osolené vodě, dále doporučují přidat kmín. Scezené brambory Kluciv akci podávají se strouhaným tvarohem, přelévané přepuštěným máslem.
Ingredience na halušky s máslem: 200 g syrových brambor, 1 kg hladké mouky, 2 dl mléka, voda podle potřeby, sůl, přepuštěné máslo
Postup: Kluciv akci syrové brambory oškrábou a nastrouhají najemno, v míse je smíchají s mlékem, moukou, solí, podle potřeby přidají vodu – těsto by nemělo být ani příliš řídké, ani příliš husté, doporučují Kluciv akci, prostě takové, aby se dalo dobře protlačit sítem na halušky (noky). Halušky pak zavaří do vroucí osolené vody.
Obě přílohy v rozumném množství Kluciv akci podávají současně. Jedině tak vznikne dokonalá souhra chutí jehněčí kýty se sladkou koprovou omáčkou, bramborami s tvarohem a haluškami.
V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.
Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.
Hovězí na houbách dle Kluků v akci s bylinkovou nádivkou
Ingredience na 4 porce: 600 g hovězí loupané plece, tříbarevný mletý pepř, hrubozrnná mořská sůl, 600 g kachního sádla, směs sekaných bylinek (tymián, bazalka, rozmarýn, petrželka)
Postup:Kluciv akci maso osolí a opepří čerstvě drceným pepřem, který dobře vpracují do masa. Maso opečou na troše kachního sádla z obou stran a vyjmou. Poté hovězí obalí v nasekaných bylinkách a vloží je do pekáče s kachním sádlem. Pečou pozvolna ve vyhřáté troubě při 125 °C 3−4 hodiny. Během pečení Kluciv akci maso otáčejí a nádobu nepřiklápí. Po upečení hovězí vyjmou, porcují a podávají s nádivkou a přelévají omáčkou s houbami.
Bylinková nádivka
Ingredience: 400 g starších žemlí, 4 vejce, 250 ml mléka, 50 g másla, 300 g špenátových listů, 2 hrsti čerstvých bylinek, muškátový oříšek, sůl, máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
Postup:Kluciv akci žemle nakrájejí na malé kostičky, navlhčí je mlékem, přidají žloutky, ochutí muškátovým oříškem a solí a nechají prosáknout. Pro zjemnění Kluciv akci přidají i rozpuštěné máslo, ale není podmínkou. Poté vmíchají špenát (mají-li mladý, dávají čerstvý, starší výhonky spaří a vymačkají, rozmražený taktéž vymačkají) a nasekané čerstvé bylinky, na závěr pevný sníh z bílků. Vloží do pečicí nádoby vymazané máslem a vysypané strouhankou. Pečou dozlatova při 180 °C.
Houbová šťáva
Ingredience: výpek z masa, 1 cibule, 500 g čerstvých lesních hub, drcený kmín, sůl, 30 g másla
Postup: Očištěné houby nakrájejí Kluciv akci na hrubší kousky, cibuli na kostičky. Z masa odeberou výpek a opečou na něm houby s cibulí, přidají kmín, osmahnou a po chvilce odstaví. Na závěr Kluciv akci pokrm osolí a zjemní máslem.
V naší poradně s názvem JELENÍ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva..
Může se občas jíst jeleni guláš na warfarin.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Při léčbě Warfarinem je důležité hlídat příjem vitamínu K na stejné úrovni každý den. Jelení maso, stejně jako maso ostatních zvířat, obsahuje jen málo vitamínu K a proto není třeba jeho konzumaci nijak hlídat. 200 gramů syrového masa z jelena obsahuje 2,2 mikrogramů vitamínu K. Když si dáte jelení guláš s houskovým knedlíkem nebo s rýží, tak ho můžete jíst podle libosti neomezeně. Rýže totiž neobsahuje žádný vitamín K a pšeničná mouka v knedlíkách má jen zanedbatelné množství vitamínu K. Pšeničná mouka a rýže a výrobky z nich jsou nejlepší přílohy pro pacienty užívající Warfarin. Brambory jsou na tom o něco hůře. Jedna středně velká brambora obsahuje 4 mikrogramy vitamínu K. Přeji dobrou chuť.
Ingredience: 1 kg srnčí kýty, 2 větší cibule, 2 lžíce sladké mleté papriky, kmín, 3 lžíce rajčatového protlaku, sůl, pepř, 4 stroužky česneku, 4 lístky bobkového listu, 2 lžičky nového koření, 1 lžička celého pepře, špetka jalovce, olej, 30 g másla, 4 lžíce hladké mouky
Postup: Srnčí maso Kluciv akci zbaví povrchových blan a nakrájí na kostky. Ty vloží do misky a zalijí marinádou. Marinádu připraví Kluciv akci z oleje, prolisovaného česneku, jalovce, pepře a soli. Vše nechají uležet do druhého dne v chladu. Do hrnce si poté dají olej, na kterém nechají orestovat najemno nakrájené cibule. K cibulím přidají maso a také ho orestují. Když je maso zatažené, přidají rajčatový protlak, mletou papriku, restují 1 minutu a zalijí vodou nebo vývarem. Kluciv akci omáčku ochutí solí, pepřem, novým kořením, kmínem, jalovcem, bobkovým listem a nechají vařit. Když je maso měkké, tak ho z omáčky vyjmou, omáčku přecedí a přivedou k varu. Zahustí jíškou, kterou si připraví z másla a mouky, vloží maso zpět a nechají ještě minimálně 10 minut znovu provářet, aby se odstranila chuť mouky. Jako vhodnou přílohu doporučují Kluciv akci houskový knedlík nebo chléb.
Kluci uvádějí, že na 5 až 6 porcí budete potřebovat:
2 velké cibule
6 stroužků česneku
2 lžíce sladké mleté papriky
kohoutí, slepičí, kuřecí vývar nebo vodu
1 kohouta
sůl
snítku rozmarýnu
1 lžičku mleté papriky
250 ml 33% smetany
1 kapii nebo červenou papriku
4 žampiony
slunečnicový olej
Postup
Kluciv akci nejprve na oleji orestují do sklovata na kostičky nakrájenou cibuli, přidají česnek, zarestují, pak zapráší mletou paprikou, krátce osmahnou, zalijí vývarem, osolí a přivedou k varu.
Části naporcovaného kohouta Kluciv akci na straně kůže naříznou, osolí, opečou na oleji ze všech stran dozlatova, přihodí snítku rozmarýnu, během opékání lehce popráší mletou paprikou, poté maso vyjmou (olej uchovají i se snítky rozmarýnu) a vloží do základu na omáčku, přiklopí, dusí do měkka, na závěr zalijí smetanou, nechají přejít varem a podávají.
Na oleji po opečeném mase Kluciv akci orestují papriku na krájenou na nudličky a na větší kousky nakrájené žampiony. Papriku s žampiony kladou na každou porci kohouta, navrch ozdobí snítkou opečeného rozmarýnu.
Jako přílohu doporučují Kluciv akci špecle, bramborové noky, knedlíky nebo rýži.
Ve svém příspěvku SEGEDÍNSKÝ GULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel László.
Účelom môjho komentáru nie je kritika, ale objasnenie pôvodu Segedínskeho gulášu.
V Maďarsku všeobecne známy pôvod nemá vôbec nič spoločné s Vaším popisom pôvodu.
Známy spisovateľ, básnik a novinár Székely József je považovaný za prvého konzumenta tohoto gulášu. A neskôr na jeho počesť bol guláš pomenovaný po ňom. V Maďarsku sa nazýva Székely gulyás. Názov Segedínsky vznikol na Slovensku v čase Rakúsko-Uhorska, ktorého Slovensko bolo súčasťou. Prečo práve Segedínsky, čo mnohí "historici" dávajú do súvislosti s mestom Szeged, nemá žiadnu historickú cenu.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Kluciv akci líčka očistí, rozkrojí napůl, osolí a opepří. Zeleninu nakrájejí nahrubo, cibuli na kostičky. V hrnci rozehřejí olej a opečou líčka ze všech stran, zprudka a krátce, poté je vyjmou a ponechají stranou. Do hrnce do výpeku po líčkách Kluciv akci vloží kořenovou zeleninu a opečou ji do zlatohněda. Následně přidají cibuli. Na závěr přidají celé divoké koření, tymián, rozmarýn, nasekaný česnek, osmahnou, přidají trochu přepuštěného másla, dále rajský protlak, opět zarestují, zalijí vínem a vývarem, přivedou k varu a zavaří.
Poté Kluciv akci do základu vloží opečená líčka, přiklopí a dusí v předehřáté troubě na 140 °C asi 1,5–2 hodiny doměkka. Hotová líčka vyjmou na talíř, vyndají koření a omáčku rozmixují, nebo ji radí propasírovat. Dochutí solí, pepřem, případně lehounce osladí cukrem a okyselí citronem. Těsně před podáváním Kluciv akci do horké omáčky zašlehají máslo.
Jako přílohu na másle zprudka opečou dozlatova žampiony, osolí je, opepří a posypou nasekanou petrželkou, vše upraví na talíř společně s bramborovým pyré. Tento recept, jak uvádějí Kluciv akci, je určen pro 4–6 porcí.
Ve svém příspěvku JAK UDĚLAT DOMÁCÍ AVIVÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dandyk.
parada, zkusime, ale pouzivam ted avivaze z nemecka, koupene na shopu http://www.ze-zahranici.cz koupili jsme v akci, tak musim pockat, az vycerpam :-)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Postup: Kluciv akci si nejprve připraví marinádu. Nasekají rozmarýn, petržel i česnek, smíchají vše s olejem a maldonskou solí. Maso potřou olejem, opepří a z obou stran prudce opečou, poté potřou připravenou marinádou a vloží do trouby vyhřáté na 65−70 °C a dopečou tak, aby bylo maso na řezu šťavnaté, růžové, nikoliv zcela propečené. Maso krájí Kluciv akci na tenké plátky a podávají například s žampionovým ragú.
Žampionové ragú s chřestem
Ingredience: 1 šalotka, olivový olej, 400 g hnědých žampionů, 400 g zeleného chřestu, střik vína, střik koňaku, čerstvě mletý pepř, 200 g crème fraîche, sůl
Postup: Šalotku Kluciv akci nakrájejí nadrobno a osmahnou ji na oleji dosklovata, přidají nakrájené žampiony, osmahnou je, zastříknou vínem, koňakem a znovu osmahnou. Na závěr Kluciv akci ochutí pokrm solí, vmíchají smetanu a očištěný, nakrájený chřest.
Ve svém příspěvku DENDROBIUM NOBILE PŘESAZOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Dobrý den mám problém nevím jak mám přesadit tuto orchidej,má od stonku kořeny s výhonkama.Děkuji:)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.
Koupila jsem si v OBI nadhernou metrovou Dracenu,ktera byla v akci kolem 300Kc.Pravda mela nektere listy viditelne odstranene ze stredu ruzice a jine zase meli nevzhledne ustrizene spicky,dokonce i celou polovinu listu.Coz jsem tolik nevnimala,nebot radost z toho,ze si muzu splnit muj sen mi vyradila z provozu rozum.Podvedomi se mi,ale asi na sekundu restartovalo,protoze jsem si to i s Dracenou namirila k prodavaci s otazkou,jest-li mi Dracena neuhyne a vzpamatuje se.Odpovedel ze ano a pridal dalsi rady ohledne pece.Asi po 3 tydnech se zacala moje "botanicka zahrada" menit na ..... ani nemam slov.Zpozornela jsem...aaaa do prdele puklice....hlavou mi letel rozhovor s prodavacem....vzapeti si nadavam do "bububu" ....jasne,ze se vzpamatuje...psychologie prodeje,na co jsem ji studovala?....proc rikam dceri: nez si neco koupis dobre si to prohlidni... kam jsem cumela ja?....na ten silnej kmen a jak je krasne vysoka....blbo uzavrela debatu sama se sebou.Co slo jsem ostrihala,celej zarostlej strop vodenkou strhla a kdyz jsem zkoncila rozbrecela se.Tolik let piplani a radost z kazdeho noveho listecku a ted holy klacky :-( Rady z internetu nepomahali,za to prazdne kvetinace se mi mnozili.Az jsem nasla navod na vetsinu skudcu.Obycejny slupky z cibule,cim.vic tim lip a 2 dny je louhovar ve srudeny vode,pak vsechny kytky postrikat.Dalsi dny plne nadeje a ocekavani....HURAAA...JASAM A MAM SNAD JESTE VETSI RADOST,NEZ KDYZ JSEM SI "SPLNILA MUJ SEN".ZADNE DALSI NOVE NAPADENE LISTY A TO NA ZADNY KYTCE.PRO JISTOTU PO TYDNU OPACKO S POSTRIKEM.. .KYTKY SE ROZRUSTAJI A "MOJE BOTANICKA" NA KTEROU SE CHODIL KOUKAT CELEJ BARAK VCETNE NAVSTEV NAJEMNIKU BUDE BRZY JAKO DRIV A V OBI UZ NEKOUPIM NIKDY NIC!!!
Květákové placičky s kuskusem a smetanovou omáčkou
Kluciv akci ve svém pořadu předvedli recept na skvělé květákové kuličky s kuskusem. Při vymýšlení tohoto receptu se nechali inspirovat zeleninovými koulemi, kterými se krmí Richard v pražské ZOO (Richard je gorilí samec). Nic méně to nemění nic na tom, že tento skvělý smažený pokrm je dalším možným řešením, jak si vytvořit velmi chutné květákové placičky podle pořadu Kluciv akci. Stačí, když místo kuliček vytvoříte placičky. Podívejte se, co na to budete potřebovat:
Ingredience
200 ml suchého kuskusu,
250 g spařeného květáku,
100 g mrkve,
200 ml horké vody,
3 lžíce olivového oleje,
2 hrsti petrželky kudrnky,
100 g mungo klíčků,
sůl,
2 vejce,
sušené pohankové nebo pšeničné klíčky na zahuštění,
slunečnicový, olivový nebo palmový olej na smažení.
Kluci nejdříve připraví kuskus. Zalijí ho ve větší míse vařící vodou a nechají nabobtnat, podle nich stačí oblíbených 15 až 20 minut. Potom si spaří květák vařící vodou a nastrouhají jej na hrubém struhadle, stejně tak nasekají mrkev a petrželku. Vše smíchají s kuskusem, přidají klíčky mungo, olej a sůl.
Do směsi kuskusu přimíchají vejce a vytvoří těstíčko, ze kterého tvarují kuličky. Pro náš záměr si vytvarujeme placičky. Pokud je potřeba, směs kluci zahustí sušenými pohankovými nebo pšeničnými klíčky. Těsto nechají chvilku odležet.
Kuličky / placičky kluci smaží ve vyšší vrstvě oleje – krátce ze všech stran dozlatova. Podle nich je praktické smažit placičky v menším kastrolu nebo menší hlubší pánvi – nespotřebuje se tolik oleje.
Recept na omáčku
2 zakysané smetany,
2 lžíce olivového oleje,
ředkvička nebo křen,
sůl.
Kluci rychle smíchají zakysanou smetanu s olejem a najemno nastrouhaným křenem nebo ředkvičkou, osolí a podávají se smaženými kuličkami / placičkami.
Kluciv akci tento recept nedoplnili s hráškem, ale i tak je jejich dušená mrkev skvostem. Kdo chce, může si do mrkve přidat i zmrazený zelený hrášek. Kluci si nejdříve v hrnci ohřejí mléko, rozpustí v něm máslo a decentně osolí. Do této vroucí směsi nasypou krupičku a nechají zhoustnout. Aby nevznikaly hrudky, tak je možné krupici přidávat pomaleji po menších částech. Kluci z krupice a mléka za stálého míchání vytvoří hustou směs, a míchají do té doby, než se přestane přichytávat na stěny kastrolu. Pak hrnec odstaví a nechají trochu zchladnout. Krupice nemusí být úplně studená, ale nesmí při doteku pálit. Vychladlou krupici vyškrábou z hrnce do skleněné mísy a přidají k ní dvě celá vejce a důkladně vše promíchají rukou. Ze vzniklého těsta pak tvarují pomocí dvou navlhčených lžic malé noky. Podle kluků v akci má nok mít 3 strany, dva vrcholy a musí být dobře utažený, aby se při vaření nerozpadl. Všechny noky si předpřipraví na talířek a pak je teprve najednou uvaří ve slané vodě.
Nyní si kluci nakrájí mrkev na drobné jehlany a najemno nakrájí i cibulku. V hrnci si rozpustí máslo, přidají cibuli a nechají ji zesklovatět. Cibule nesmí být spálená ani tmavá. Ke smažící se cibuli přidají nakrájenou mrkev a krátce ji orestují. Orestovanou mrkev zapráší hladkou moukou a vytvoří světlou jíšku smažením po dobu tří minut. Pak ji zalijí vývarem a dobře promíchají, aby v omáčce nebyly hrudky. Nyní je možné do hladké omáčky přidat rozmrazený zelený hrášek. Omáčku kluci ochutí muškátovým květem, bílým pepřem a trochou soli. Společně to pak povaří asi 15 minut při průběžném míchání.
Dušená mrkev se podle Kluků v akci servíruje tak, že se nejdříve na talíř položí nočky a k nim se přidá omáčka s mrkví.
V naší poradně s názvem PAPRIKA ZHOŘKNE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.
Babičky bramborový guláš
rád bych věděl proč ta paprika zhořkne. do osmažené cibulky dám papriku a chviličku
míchám do 10. vt. a hned zalévám připravenou horkou vodu. vložím maso a dusím atd . nic nezhořkne!!!!
fanda
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Paprika zhořkne, když ji budete delší dobu smažit. Ostatnímu koření to nevadí, ale sušená mletá paprika při vyšších teplotách mění chuť a hořkne.
Ingredience: 1 malá dýně hokaido, olivový olej, snítka tymiánu, mletý pepř, sůl, 30 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1,5−2 l kachního vývaru, 200 g crème fraîche, dýňový olej
Ingredience na podávání: kachní knedlíčky, kostičky z muškátové dýně opečené na másle, dýňový olej, tymián
Postup: Kluciv akci dýni hokaido zbaví semen, ne slupky! A nakrájí ji na klínky. Pokapou olivovým olejem, posypou drhnutým tymiánem, opepří a osolí. Pečou ve vyhřáté troubě při 180 °C asi půl hodiny, až dýně získá zlatohnědou barvu. Mezitím si Kluciv akci připraví máslovou jíšku – v hrnci do rozpuštěného másla vmíchají mouku, osmahnou ji a zalijí vývarem (použijí část, zbytek nechají na případné naředění polévky). Přivedou k varu a provaří cca půl hodiny. Do vývaru Kluciv akci vloží pečenou dýni, rozmixují, vmíchají crème fraîche, ochutí dýňovým olejem, popřípadě dosolí. Kluciv akci takto připravenou polévku podávají se smaženými kachními knedlíčky, kostičkami muškátové dýně opečené na másle, zakápnou dýňovým olejem a pokladou lístky tymiánu.
Ve svém příspěvku ČEVABČIČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janak.
Chtěla bych pravý recept , ten je bez česneku a cibule , tyhle recepty jsou na karbanátky , a obaluje se to v mouce .
to nejní přesný
děkuju
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jurko.
Ano, naprostá pravda. Tady se , nejenom tyto stránky, kašle na pravý recept. Tady si každý dělá co chce, ale propůjčuje si název jídla. Dle ČSN (15418) patří do čevabčiči směs hovězího a vepřového masa 500g - 500g umletého s 150g cibule osoleného, přidána mletá paprika 5g, pepř 1g. Vše smícháme a vytvoříme 30 dílků masa které rozválíme na tenké válečky a ty pak v sádle opečeme do zlatova. Podáváme s najemno nakrájenou cibulkou a hořčicí. K tomu chléb, nebo brambor. Toť vše.
PS. je mi líto, že se na základní jídla nepoužívají normy. Pak si člověk někde dá něco a přinesou mu úplně něco jiného než čekal. Ještě že Svíčkovou musí vařit alespoň přibližně. Protože třeba guláš pod určitým názvem je všude jiný
Pěkný den
Hovězí na houbách Kluciv akci se žampiony a bramborovým krémem
Ingredience na 4 porce: 800 g hovězího krku, 50 g hladké mouky, 50 ml oleje, 200 g kořenové zeleniny, 50 g perličkové cibulky, snítka rozmarýnu, snítka tymiánu, 500 ml kuřecího vývaru, 500 ml červeného vína
Ingredience na žampiony: 100 g žampionů, 50 g másla, mletý pepř, sůl
Ingredience na bramborový krém: 400 g brambor, 50 ml smetany, 50 ml mléka, sůl
Postup: Maso Kluciv akci nakrájejí na větší kostky, zapráší moukou, opečou na oleji, vyjmou a ponechají stranou. Do stejného hrnce přidají trochu oleje a opečou na něm nakrájenou zeleninu a cibulky do zlatohněda. Do tohoto základu vloží Kluciv akci bylinky, opečené maso, zalijí vývarem a červeným vínem. Dusí při 120 °C asi dvě hodiny. Poté maso vyjmou a šťávu svaří na polovinu.
Kluciv akci připravené maso podávají s bramborovým krémem a žampiony.
Očištěné žampiony nakrájejí na čtvrtky a orestují na másle, osolí a opepří. Oškrábané a uvařené brambory rozšťouchají nebo vyšlehají dohladka, teprve poté smíchají s teplou smetanou a mlékem v hedvábný krém, podle chuti osolí.
Ve svém příspěvku ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MM.
Hotové jídlo nesmí obsahovat mouku, výrobky z mouky, rýži ani brambory. Po krátké době by začalo ve sklenicích kvasit.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Venas.
Měl jsem do dneška zavařený hovězí guláš kde byl nastrouhaný brambor i mouka a nic mu ani po 3 měsících nebylo. Tak nevím jestli je pravda to, že začne kysat. Možná je to pravda, ale mně vydržel bez úhony.
Ingredience: 3 vepřová kolena, 500 ml černého piva (může být i řezané), 15 stroužků česneku, 4 cibule, 8 lžic plnotučné hořčice, mletá sladká paprika, nové koření, pepř černý celý, bobkový list, kmín, 300 ml vody na podlití, instantní jíška tmavá nebo chlebová střídka na zahuštění šťávy, mletý černý pepř, sůl, provázek, hořčice, čerstvý strouhaný křen
Postup: Kluciv akci vepřové koleno vykostí, kůži nakrojí na mřížky a do masa řádně vetřou hořčici, sůl, pepř, kmín, sladkou papriku a česnek nakrájený najemno. Zarolují a dobře svážou provázkem. Takto připravené maso Kluciv akci vloží do pekáče, osolí, okmínují, zasypou hrubě nakrájenou cibulí, přidají nové koření, bobkový list a celý pepř. Zalijí pivem, zakryjí alobalem nebo poklicí a dají péct do trouby při 180 °C cca na 1–1,5 hodiny. V průběhu pečení maso podlévají a přelévají. Jakmile je maso měkké, odkryjí alobal a maso dopékají na barvu a dokřupava. Veškerou šťávu s rozpečenou cibulí Kluciv akci slijí do hrnce, zredukují a lehce dohustí jíškou nebo chlebovou střídkou. Podle potřeby dochutí. Z masa odstraní provázek. Prokrojené koleno podávají Kluciv akci se šťávou a šťouchanými brambory a vše doplní hořčicí a strouhaným křenem.
Ve svém příspěvku ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.
Jak dlouho zavařování segedínský guláš z bůčku a jak dlouho vydrží v mrazáku
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.
Při zavařování čehokoliv v mikrovlnce, nikdy neutahuji šroubovací víčko silou, neboť zahříváním na vysokou teplotu hrozí, že se ze sklenice stane granát, který je schopen nejen způsobit prasknutí sklenice, ale i zdemolovat dvířka mikrovlnky. Víčko se dotahuje tzv. na doraz, ihned po ukončení sterilizace. To by ale mělo platit při sterilizaci i troubě, zavařovacím hrnci, apod.
Kluciv akci utřou změklé máslo s cukrem, postupně vmíchají žloutky a stále šlehají do pěny. Přidají rozmixované banány (tyčovým mixérem, nestačí pomačkat vidličkou) a postupně střídavě vmíchají mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a nasekanou čokoládu. Nakonec Kluciv akci opatrně vmíchají opravdu tuhý sníh z bílků. Těsto vlijí do vymazané a hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečou ve středně vyhřáté troubě cca na 170 °C. Propečenost těsta Kluciv akci vyzkouší špejlí. Když se těsto na špejli nelepí, je upečeno.
Jak říkají Kluciv akci, upečená bábovka vonící po banánech je vláčná a lahodná. Tak neváhejte a zkuste ji právě podle jejich receptu.
Srnčí maso je jemné nejen svou chutí ale i vůní, která není tak aromatická jako u jiné zvěřiny. Zvěřinové maso (tedy i to srnčí) je vhodné ke konzumaci i v rámci různých diet. Navíc obsahuje dostatek železa, zinku, aminokyselin a vitamíny ze skupiny B.
Někteří lidé se srnčího masa obávají ze zdravotních důvodů, ale srnčí maso prodávané v českých obchodech prochází veterinární kontrolou, která stanoví, zda je maso nezávadné. Není teda potřeba mít z něj obavy. I maso získané přímo od mysliveckých spolků, by mělo být testováno. U takovýchto zdrojů není třeba mít strach o své zdraví (ke kontrole zdravotní nezávadnosti konkrétního kusu zvěře se vystavuje i písemné potvrzení).
Pro srnčí maso je typická jeho červenohnědá barva, jemná struktura svalového vlákna (čím starší je zvíře, z něhož maso pochází, tím je pevnější struktura masa i jeho chuť je výraznější). „Dietáři“ jistě ocení i nízký obsah tuku u tohoto masa. Jako u jiných typů masa, i u srnčího platí, že velmi žádané je maso z mladých srnců (zhruba okolo jednoho roku věku).
Srnčí maso není vhodné k dlouhým tepleným úpravám, protože má tendenci se snadno vysušit (vliv na to má nepochybně nízký podíl tuku v mase). Proti vysušení mu může pomoci třeba prošpikování slaninou, nebo obalením do ní (navíc slanina dodá srnčímu masu zajímavou chuť).
Za nejušlechtilejší srnčí maso se považuje hřbet, který se podává i jako carpaccio (maso se nakrájí na velmi tenké plátky a krátce se opeče). Stejně tak se ale může hřbet péct vcelku, nebo třeba jako srnčí medailonky.
Na steaky se ze srnčího masa nejvíce hodí vrchní a spodní šál. K pečení se zas doporučuje třeba kýta a plec (tu kuchaři využívají i na různé masové rolády). Pro přípravu omáček, srnčího guláše nebo masové směsi se využívá srnčí bok, pupek i hrudí.
Cena srnčího masa je různá. Například srnčí kýta bez kosti se prodává zhruba za 500 Kč za kilogram, srnčí plec bez kosti pak asi za 350, srnčí svíčková zhruba za 800 Kč a cena za maso na srnčíguláš se pohybuje kolem 250 korun.
Tradiční domácí kulajda patří do skupiny klasických českých jídel. Receptů, názvů a modifikací je celá řada. Taková kulajda se zakysanou smetanou, se žampiony, nebo z čerstvých hub potěší vaše chuťové pohárky. No, a jak kulajdu dělají Kluciv akci, se můžete dočíst níže. Jsou zde uvedeny dvě varianty: jedna s použitím instantní jíšky a druhá z klasické domácí jíšky.
Ingredience
800 ml vody, 300 g brambor, 30 g sušených hub, 200 ml smetany ke šlehání, 1 snítka čerstvého kopru nebo 2 lžíce sterilovaného, 5–7 lžic instantní jíšky, 50 g másla na zjemnění, 4 vejce, kmín, sůl, bílý pepř, ocet
Recept
Nejdříve kluci namočí sušené houby minimálně na 1 hodinu, nejlepší je to podle nich přes noc. Dále kluci očistí brambory a nakrájí je na hrubé kostky, zalijí vodou, a přidají namočené houby včetně vody, ve které byly namočené, osolí, opepří, přidají kmín a vaří, dokud nejsou houby a brambory měkké, tedy cca 15–20 minut. Pak to kluci zalijí smetanou, zahustí instantní jíškou, ochutí octem, zjemní máslem a přidají pokrájený kopr. Do mírně osolené a octem okyselené vroucí vody vloží v naběračce rozklepnuté vejce a zavaří ho tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 3 minutách varu vejce vyjmou a vloží je do studené vody, aby se zatáhla. Při podávání vkládali do každé porce polévky jedno zastřené vejce.
Květákové placičky s květákovým pyré a pečenou cizrnou
Kluciv akci ve svém pořadu ukazují také další recept na květákové placičky. Tentokrát ale placičky nejsou tvořeny z rozmačkaného květáku, ale jde o pevná kolečka nakrájená z celého květáku. Ty se pak orestují jako steaky a dopečou v troubě. K tomu mají výborné květákové pyré z kousků, které odpadly při krájení květáku posyp z lískových oříšků. Báječné jídlo. Podívejte, co na to potřebujete:
Ingredience
200 g vařené cizrny v plechovce,
2 lžičky koření harissy (zde můžete vidět jak vypadá a kolik stojí harissy cena),
2 lžíce olivového oleje,
1 květák,
4 jarní cibulky (bílé části),
2 lžíce ghí,
200 ml smetany 33%,
sůl,
pepř,
2 lžičky tahini pasty (zde můžete vidět jak vypadá a kolik stojí tahini pasta cena),
ještě trochu olivového oleje,
koření harissa (dle chuti),
100 g lískových ořechů,
hrst plocholisté petržele.
Postup
Nejdříve kluci v pekáčku smíchají cizrnu s harissou a olivovým olejem a potom ji nechají péct 10 až 15 minut na 180 stupňů.
Potom kluci statečně nakrájí květák napříč asi na 2 cm silné pláty, okrajové části, které jim při tom odpadnou si nechají na pyré. To připravují tak, že si nakrájí odpadlé kousky na ještě menší drobné kousky. Bílé části jarní cibulky také nakrájí nadrobno a osmahnou ji v hrnci na ghí. Přisypou k ní kousky květáku a společně ještě chvíli restují. Osolí, opepří, zalijí smetanou a nechají společně asi 20 minut krásně povařit. Poté vše rozmixují do hladkého pyré. Přidají tahini pastu, doplní ještě trochou soli a společně vše promíchají. Mňam.
Nyní si kluci připraví placičky z nakrájeného květáku. Plátky květáku z obou stran pokapou olivovým olejem a posypou harissou. Krátce osmahnou na pánvi s ghí a vloží do trouby na 160 stupňů a nechají péct 15 až 20 minut.
Mezi tím si kluci připraví oříškový posyp. Lískové ořechy rozsekají na menší kousky a nejprve na sucho opečou v rozehřáté pánvi. Pak je zakápnou olivovým olejem a přidají nasekanou petržel.
Výsledný pokrm pak servírují jako steak z květáku s květákovým pyré a pečenou cizrnou. Další výtečná variace jak připravit květákové placičky na mnoho způsobů. Celý postup můžete vidět v pořadu ČT zde: Květákové steaky s květákovým pyré a pečenou cizrnou.
Podle kluků v akci lze marinované libové vepřové maso připravit velmi jednoduše, chutně a ještě s efektem! Kluci ho zprudka a krátce opečou, což podle nich zaručí, že nebude vysušené a zůstane krásně křehké.
Ingredience
Na 4 porce
600 g minutkových plátků z vepřové pečeně.
Na marinádu
50 g kremžské hořčice;
50 ml oleje;
50 ml vody;
hrst plocholisté petržele;
mletý pepř;
sůl.
Na krokety
600 g brambor vařených ve slupce;
1 šalotka;
3 stroužky česneku;
1 lžička mleté papriky;
1 lžička drceného kmínu;
mletý pepř;
sůl;
2 žloutky;
1 lžíce plnotučné hořčice;
worcesterská omáčka;
olej na smažení.
Na kapustičky
500 g růžičkové kapusty;
80 g másla;
4 snítky tymiánu;
1 lžíce krupicového cukru;
střik bílého vinného octa;
mletý pepř;
sůl
Postup
Ze všech ingrediencí na marinádu kluci vymíchají lák, do nějž vloží na hodinu plátky vepřového masa. Poté marinované plátky napíchají na špízy, vloží na plech vyložený pečicím papírem a pečou ve vyhřáté troubě při 250 °C po dobu 8−10 minut.
Během marinování si kluci připraví krokety. Nejdříve nastrouhají brambory na jemném struhadle a smíchají je s nadrobno nakrájenou šalotkou, česnekem utřeným se solí, ochutí mletou paprikou, drceným kmínem, pepřem a solí, plnotučnou hořčicí a worcesterskou omáčkou. Ještě nakonec vše promíchají se žloutky. Z hotové směsi tvarují krokety a smaží je v oleji dozlatova.
Po dobu, co se peče maso na špízech, tak si kluci připraví růžičkovou kapustu. Nejdříve ji očistí, nakrájí na půlky či čtvrtky, opečou na rozehřátém másle, přidají snítku tymiánu, zasypou cukrem, a zahřívají, než cukr zkaramelizuje. Pak zastříknou octem a dochutí pepřem a solí.
Hotový pokrm podávají na talíři se špízy, kapustičkami a smaženými kroketkami.