Video Kluci v akci
Z archivu ČT si můžete pustit video, kde je vidět celý recept na přípravu moravského vrabce i s receptem na chlupaté knedlíky, které Kluci v akci použili jako přílohu.
Z archivu ČT si můžete pustit video, kde je vidět celý recept na přípravu moravského vrabce i s receptem na chlupaté knedlíky, které Kluci v akci použili jako přílohu.
V naší poradně s názvem KULAJDA - KLUCI V AKCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav.
Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.
Zdraví Cempírek!
Zdroj: Příběh Kulajda - Kluci v akci
Těstoviny uvařte dle návodu, propláchněte a nechte vystydnout. Pak přidejte na nudličky pokrájenou vepřovou šunku. Kukuřici i hrášek slijte, nechte okapat a přidejte do salátu. Rajčata omyjte, nakrájejte na kostičky a vše promíchejte. Na závěr vmíchejte zakysanou smetanu a dochuťte solí a pepřem.
Zdroj: Těstovinový salát
Těstoviny uvařte v osolené vodě, propláchněte studenou vodou, nechte vystydnout. Zeleninu očistěte, omyjte a nakrájejte na menší kostičky. Tofu sýr nakrájejte na kostičky asi 1krát 1 cm, slijte nálev z kukuřice a vše promíchejte. Osolte, opepřete a na závěr vmíchejte bílý jogurt. Důkladně promíchejte, případně dle potřeby dochuťte.
Zdroj: Těstovinový salát
V příběhu JAK UDĚLAT DOMÁCÍ AVIVÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dandyk.
parada, zkusime, ale pouzivam ted avivaze z nemecka, koupene na shopu http://www.ze-zahranici.cz koupili jsme v akci, tak musim pockat, az vycerpam :-)
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Zdroj: Příběh Jak udělat domácí aviváž
V Čechách jsou velmi oblíbené nejrůznější pořady o vaření, a jedním z nich jsou i Kluci v akci, kteří si získali diváky svým zápalem a láskou k vaření, i proto se jim daří své diváky nalákat na to, aby doporučené recepty sami vyzkoušeli.
Jedním z jejich receptů je i "hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborový knedlíkem".
Kombinace masa, špenátu a bramborového knedlíku je v Čechách velmi oblíbená a každá kuchařka (a samozřejmě i kuchař) ji dělá po svém, ochucuje ji tak, jak to jí / jemu a jejím / jeho strávníkům vyhovuje. I Kluci v akci mají tento recept osvědčený.
V příběhu DENDROBIUM NOBILE PŘESAZOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.
Dobrý den mám problém nevím jak mám přesadit tuto orchidej,má od stonku kořeny s výhonkama.Děkuji:)
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.
Koupila jsem si v OBI nadhernou metrovou Dracenu,ktera byla v akci kolem 300Kc.Pravda mela nektere listy viditelne odstranene ze stredu ruzice a jine zase meli nevzhledne ustrizene spicky,dokonce i celou polovinu listu.Coz jsem tolik nevnimala,nebot radost z toho,ze si muzu splnit muj sen mi vyradila z provozu rozum.Podvedomi se mi,ale asi na sekundu restartovalo,protoze jsem si to i s Dracenou namirila k prodavaci s otazkou,jest-li mi Dracena neuhyne a vzpamatuje se.Odpovedel ze ano a pridal dalsi rady ohledne pece.Asi po 3 tydnech se zacala moje "botanicka zahrada" menit na ..... ani nemam slov.Zpozornela jsem...aaaa do prdele puklice....hlavou mi letel rozhovor s prodavacem....vzapeti si nadavam do "bububu" ....jasne,ze se vzpamatuje...psychologie prodeje,na co jsem ji studovala?....proc rikam dceri: nez si neco koupis dobre si to prohlidni... kam jsem cumela ja?....na ten silnej kmen a jak je krasne vysoka....blbo uzavrela debatu sama se sebou.Co slo jsem ostrihala,celej zarostlej strop vodenkou strhla a kdyz jsem zkoncila rozbrecela se.Tolik let piplani a radost z kazdeho noveho listecku a ted holy klacky :-( Rady z internetu nepomahali,za to prazdne kvetinace se mi mnozili.Az jsem nasla navod na vetsinu skudcu.Obycejny slupky z cibule,cim.vic tim lip a 2 dny je louhovar ve srudeny vode,pak vsechny kytky postrikat.Dalsi dny plne nadeje a ocekavani....HURAAA...JASAM A MAM SNAD JESTE VETSI RADOST,NEZ KDYZ JSEM SI "SPLNILA MUJ SEN".ZADNE DALSI NOVE NAPADENE LISTY A TO NA ZADNY KYTCE.PRO JISTOTU PO TYDNU OPACKO S POSTRIKEM.. .KYTKY SE ROZRUSTAJI A "MOJE BOTANICKA" NA KTEROU SE CHODIL KOUKAT CELEJ BARAK VCETNE NAVSTEV NAJEMNIKU BUDE BRZY JAKO DRIV A V OBI UZ NEKOUPIM NIKDY NIC!!!
Zdroj: Příběh Dendrobium nobile přesazování
Kluci v akci vezmou osmažená stehna bez bylin a oleje a vloží je do hrnce, kde je osmahlá cibule s vývarem a vše dusí 1,5 až dvě hodiny. Tuk, ve kterém se smažila stehna Kluci odloží na později a použijí ho na orestování žampiónů a papriček. Nyní po dvou hodinách vaření je vidět, že šťáva z dušených stehen je krásně zahuštěná rozvařenou cibulí, takže není třeba zahušťovat jíškou, jen se chuť zjemní smetanou, kterou nalijí do vroucí omáčky. Zamíchají a odstaví.
Ingredience: 2 kuřecí prsa, špetka kari, mletý pepř, sůl, olivový olej, 4 plátky anglické slaniny, 1 římský salát, 150 g parmazánu, 2 žemle (veka nebo bageta)
Ingredience na dressing: 2 žloutky, střik vinného octa, 1 lžička dijonské hořčice, 1 lžička krystalového cukru, mletý pepř, sůl, 100 ml oleje, 1 stroužek česneku, 4 ančovičky
Postup: Kluci v akci nakrájí žemle na kostky a ve středně vyhřáté troubě je vysuší dokřupava. Česnek a ančovičky nakrájí najemno. V míse vymíchají žloutky s vinným octem, cukrem, hořčicí, pepřem a solí dohladka a postupně, za stálého míchání, přilévají olej, až získají majonézovou emulzi. Vmíchají ančovičky s česnekem a dají do lednice vychladit.
Kuřecí prsa očistí, ochutí špetkou pepře, kari, solí a lehce zakápnou olejem a vetřou do masa. Maso opečou na troše olivového oleje dozlatova společně s plátky slaniny. Salát natrhají na kousky a promíchají s dressingem.
Na talíř servírují salát, nakrájená kuřecí prsa, slaninu, krutony a zdobí hoblinami parmazánu.
Zdroj: Salát césar
Těstoviny uvařte dle návodu, propláchněte studenou vodou a nechte úplně vystydnout. Mezitím si omyjte rajčata a papriky. Papriky zbavte jadýrek a obojí nakrájejte na kostičky. Oloupejte cibuli a nakrájejte najemno. Vše smíchejte se studenými těstovinami, osolte, opepřete a přidejte majonézu. A teď je na vás, jak budete chtít pokračovat. Tuňáka, nejlépe ve vlastní šťávě, buď promíchejte do salátu, nebo salát naservírujte na talíř a tuňáka dejte navrch. Můžete ještě dozdobit na kolečka nakrájenou jarní cibulkou.
Zdroj: Těstovinový salát
Nyní si Kluci v akci orestují pokrájené žampiony a papriku na oleji ze smažení stehen. Servírují to tak, že na talíř umístí stehno, polijí ho trochou omáčky a navrch nakupí orestované žampiony s paprikou. Celé to pak ozdobí snítkem rozmarýnu použitého při smažení stehen. Já osobně bych pokrm doplnila o knedlíky, protože omáčka je s nimi velice chutná.
150 g másla
3 střední cibule
80 g hladké mouky
800 ml masového vývaru
200 ml smetany
100 g čerstvého křenu
Mletý bílý pepř
Sůl
Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci
Kluci v akci si nejdříve nadrobno nakrájí cibulku. K tomu přidají na plátky nakrájený česnek. Rovněž si nákrájí papriku na tenké krátké proužky a na plátky také rozkrájí žampióny. Nyní na oleji osmahnou cibulku s česnekem. Restují jen zlehka tak, aby cibule nezhnědla a na závěr k cibuli přidají sušenou mletou papriku. Promíchají a zalijí to slepičím vývarem a nechají vařit dokud nepřidají stehna.
Těstoviny uvařte dle návodu, nechte úplně vystydnout. Mraženou kukuřici a hrášek vsypte na rozpálenou pánev s trochou olivového oleje nebo másla, osolte a nechte povolit. Nechte vychladnout. Všechnu zbylou zeleninu omyjte a nakrájejte na drobné kostičky. Vše promíchejte. Přidejte na kostičky nakrájený sýr eidam i mozzarellu. Osolte, přidejte provensálské koření, zakápněte olivovým olejem a důkladně promíchejte, případně ještě dochuťte.
Zdroj: Těstovinový salát
Nejprve si najemno nakrájíme cibuli. Na připravené pánvi si přepustíme máslo a na něj orestujeme cibulku dosklovata. Poté k ní přisypeme mouku a orestujeme ji s cibulkou, dokud nevznikne světlá jíška. Jíšku je třeba stále míchat a pak do ní přilít vývar, který se povaří 20 minut. Vývar se pak osolí, dochutí bílým pepřem a zjemní smetanou. Vzniklý bešamel se ještě povaří a přidá se do něj nastrouhaný křen.
Kluci v akci doporučují podávat tuto křenovou omáčku s plátky teplé šunky.
Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci
Recept na vysočinské chlupaté knedlíky Kluci v akci předvedli v rámci přípravy moravského vrabce. Kluci v akci si nejdříve připravili ingredience. Udusili bílé kysané zelí, které předtím pokrájeli na třícentimetrové kousky a hodili je na pánev, kde před tím osmahli na drobno nakrájenou cibuli na kousku sádla. K zelí přidali rozdrcený kmín a sůl a orestovali to. Dále si připravili brambory, z toho 1/3 uvařili ve slupce doměkka. Po uvaření a oloupání nastrouhali všechny brambory (vařené i syrové) na jemném struhadle. Potom k tomu přidali jedno vejce, sůl a hrubou mouku. Vše dobře rukama smísili dohromady, až z toho vzniklo kompaktní těsto.
Houbová omáčka s hovězím masem je klasický český pokrm a každá rodina má svůj osvědčený návod na jeho přípravu. Používají se například roštěnky, které se připravují v papiňáku, a omáčka se zjemní smetanou.
A jak dělají hovězí na houbách Kluci v akci?
80 g másla, 250 g hřibů, drcený kmín, hovězí vývar, 200 ml sladké smetany, 100 ml zakysané smetany, 1–2 lžíce hladké mouky, sůl, střik octa, 600 g vařeného hovězího masa zadního
Kluci nejdříve na rozehřátém másle osmahnou nakrájené houby s kmínem, přiklopí je, a až houby pustí šťávu, zalijí je vývarem. Následně přidají obě smetany s rozkvedlanou moukou a provaří je cca dvacet minut. Na závěr to kluci ochutí solí a octem. Omáčku podávali s plátkem vařeného hovězího masa a s houskovým knedlíkem.
A co vy? Jaká je vaše roštěná s houbami a se smetanou, pochlubte se svým návodem!
Těstovinový salát je taková klasika která neurazí ani nějak extra nenadchne. Což samozřejmě nemyslím ve zlém. Těstovinový salát se podle mě nejvíce hodí na oslavy, kde víte, že je hodně lidí a potřebujete něco co je zaplácne a zároveň toho bude hodně. Když pak něco zbyde a my to nechceme používáme drtiče odpadu.
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Omlouvám se, ale s kulajdou to nemá nic společného, ale jiný mail jsem nenašel: prosím proč se brambory servírují se slupkami? Kdysi se loupaly. Má to vztah k mykotoxinům apod. Já poprvé v životě viděl servírovat brambory se slupkami v SSSR v r 1984, to jsem se ale domníval, že jsou chudí (bylo to v "kolektivnoj kvartire"), čili 2-3 rodiny v paneláku 3+1. Proč prosím se servírují neoloupané? Mně to při pokus to sníst trochu vázne vkrku.
MB
Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět
Brambory se slupkou jsou z výživového hlediska lepší, než loupané. Proč? Protože slupka obsahuje velké množství vlákniny.
Polovina vlákniny z celé brambory je právě ve slupce. Vláknina pomáhá předcházet zácpě a může snížit riziko rakoviny tlustého střeva, srdečních chorob a cukrovky 2. typu. Vláknina také pomáhá udržovat zdravou váhu. Konzumace potravin s vlákninou pomáhá předcházet náhlému poklesu krevního cukru, který může způsobit hlad a vést k bezduchému mlsání.
Brambory se běžně servírují se slupkou, když jsou pečené. Je to obvyklé jídlo české kuchyně bez ohledu na sociální vrstvu. Pečenou bramboru ve slupce dostanete i v drahé restauraci na Staroměstském náměstí v Praze jako přílohu za úctyhodných 100 Kč.
Zdraví Cempírek!
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
parada, zkusime, ale pouzivam ted avivaze z nemecka, koupene na shopu http://www.ze-zahranici.cz koupili jsme v akci, tak musim pockat, az vycerpam :-)
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět
Koupila jsem si v OBI nadhernou metrovou Dracenu,ktera byla v akci kolem 300Kc.Pravda mela nektere listy viditelne odstranene ze stredu ruzice a jine zase meli nevzhledne ustrizene spicky,dokonce i celou polovinu listu.Coz jsem tolik nevnimala,nebot radost z toho,ze si muzu splnit muj sen mi vyradila z provozu rozum.Podvedomi se mi,ale asi na sekundu restartovalo,protoze jsem si to i s Dracenou namirila k prodavaci s otazkou,jest-li mi Dracena neuhyne a vzpamatuje se.Odpovedel ze ano a pridal dalsi rady ohledne pece.Asi po 3 tydnech se zacala moje "botanicka zahrada" menit na ..... ani nemam slov.Zpozornela jsem...aaaa do prdele puklice....hlavou mi letel rozhovor s prodavacem....vzapeti si nadavam do "bububu" ....jasne,ze se vzpamatuje...psychologie prodeje,na co jsem ji studovala?....proc rikam dceri: nez si neco koupis dobre si to prohlidni... kam jsem cumela ja?....na ten silnej kmen a jak je krasne vysoka....blbo uzavrela debatu sama se sebou.Co slo jsem ostrihala,celej zarostlej strop vodenkou strhla a kdyz jsem zkoncila rozbrecela se.Tolik let piplani a radost z kazdeho noveho listecku a ted holy klacky :-( Rady z internetu nepomahali,za to prazdne kvetinace se mi mnozili.Az jsem nasla navod na vetsinu skudcu.Obycejny slupky z cibule,cim.vic tim lip a 2 dny je louhovar ve srudeny vode,pak vsechny kytky postrikat.Dalsi dny plne nadeje a ocekavani....HURAAA...JASAM A MAM SNAD JESTE VETSI RADOST,NEZ KDYZ JSEM SI "SPLNILA MUJ SEN".ZADNE DALSI NOVE NAPADENE LISTY A TO NA ZADNY KYTCE.PRO JISTOTU PO TYDNU OPACKO S POSTRIKEM.. .KYTKY SE ROZRUSTAJI A "MOJE BOTANICKA" NA KTEROU SE CHODIL KOUKAT CELEJ BARAK VCETNE NAVSTEV NAJEMNIKU BUDE BRZY JAKO DRIV A V OBI UZ NEKOUPIM NIKDY NIC!!!
Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět