KNEDLÍK V HRNKU je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Třebaže knedlíky nemají historicky český původ, v současnosti jsou přílohou charakterizující českou kuchyni. Mnozí z nás si tradiční české omáčky, jako je rajská, svíčková či koprová, nedovedou bez knedlíků vůbec představit. Ani „vepřo-knedlo-zelo“ nebo guláš by nebyly bez nich kompletní. Základními surovinami na knedlíky jsou mouka, vejce, sůl, mléko, krájená houska, na kypření pak droždí či pečivový prášek, nebo tuhý bílkový sníh. Kvalita knedlíků je závislá na vypracování těsta, jeho tuhosti a na správném vaření. Připravit si můžete klasické houskové knedlíky nebo knedlíky kynuté, bramborové, chlupaté, špekové, plněné ovocem a další. Nechte se inspirovat našimi recepty.
Historie knedlíků
Historie knedlíku sahá v podstatě až do středověku. V této době ale knedlík znamenal něco jiného, nazývala se tak malá kulička nebo šištička smíchaná z masa, máčené housky a případně i jiných přísad (bylinek, koření) a oproti dnešku se tyto „knédle“ smažily na ohni. Mouka se do nich začala přidávat teprve v 17. století. Tehdy se knedlíky podobaly spíše buchtám, zadělávaly se z mouky, vajec, kvasnic, soli a pekly se. Hostům se polévaly máslem nebo se v rozpuštěném másle máčely. Kdy se začaly knedlíky vařit ve vodě nebo kdy se do nich začalo přidávat ztvrdlé pečivo, není přesně známo.
Knedlíky se těšily stále větší oblibě a s rozvojem obchodu se začaly z rakouských a bavorských zemí šířit také do českých zemí. Název knedlík se u nás uchytil v dobách národního obrození v 19. století, kdy byl odvozen z německého slova „knödel“, které označovalo pokrm připravující se z krájené housky, vajec a bílé mouky.
V 19. století byly knedlíky hlavním pokrmem, ne přílohou jako dnes. A asi proto, aby gurmánům nezevšedněly, objevila se tehdy spousta zajímavých variant. Postupně tak vznikly knedlíky tvarohové, špekové, žemličkové, krupicové se smetanou a jiné. K přípravě knedlíků se mimo jiné mohla používat i rýže. Také dnešní česká kuchyně se může pyšnit mnoha druhy kyprých knedlíků. Variací na nejrozšířenější houskový knedlík je například knedlík karlovarský, jehož chuť zvýrazňují bylinky a zároveň je zjemněn vaječným sněhem. Mezi časté přílohy patří i knedlík bramborový, oblíbený je také knedlík chlupatý, kdy se s moukou mísí nastrouhané syrové brambory. Zapomenout nemůžeme ani na knedlíky plněné, ať už slané či sladké. Slané se obvykle plní špekem, slaninou nebo uzeným masem. Sladké knedlíky se plní ovocem, marmeládou, tvarohem či mákem.
Ve svém příspěvku RECEPTY NA KARLOVARSKÝ HOUSKOVÝ KNEDLÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucasice.
My doma veškeré knedlíky děláme už jen na páře.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hary.
Před 49 lety jsem okoukal vaření knedlíků v páře od své nastávající tchýně a od té doby to jinak nedělám. Nemusím mít strach z rozvaření, spolehlivě vytvořím knedlíky, které jsem ještě nikdy nevařil.
Ingredience: 8 ks rohlíků, 5 vajec, 200 g hrubé mouky, 400–500 ml mléka, 4 lžíce zelené posekané petrželky, 3 špetky muškátového květu, dle chuti bílý pepř a sůl
Postup: Starší pečivo (cca 1–2 dny uložené v pytlíku, aby neztvrdlo) nakrájet na kostky a lehce opražit v troubě. Do jedné míchací misky oddělit bílky a do druhé míchací misky odlít žloutky. Dále do misky ke žloutkům přidat nasekanou petrželku (nebo sušenou), mléko, vmíchat mouku, osolit, přidat muškátový květ a bílý pepř. Promíchanou zálivku nalít do mísy s nakrájeným a upraženým pečivem a jemně promíchat tak, aby se pečivo příliš nerozpadlo. Takto připravenou směs nechat asi 10–15 minut odležet. V první míchací misce ušlehat sníh z bílků dotuha a vmíchat do odstáté směsi pečiva – a těsto na karlovarský knedlík je hotové. Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, naplníme z jedné strany zavázaný igelit na tlačenku (průměr cca 13 cm) hotovým těstem. Po naplnění zavážeme také druhou stranu provázkem tak, aby se nám výsledná šiška vešla do hrnce. Jinou možností je zabalit šišku do olejem vymazaného alobalu nebo do potravinové fólie. Hotovou šišku (šišky) pak budeme asi 20–25 minut vařit. Při vaření je knedlík na hladině, takže je potřeba jej asi po 10 minutách otočit. Cca po 10 minutách vaření je potřeba propíchnout igelit na tlačenku, aby tlak uvnitř igelitu nerozvázal provázek. Knedlík krájejte buď keramickým nožem, nebo režnou nití.
Předehřejte troubu na 175 °C. Vymažte a vysypte moukou 25cm formu na bábovku.
Ve velké míse ušlehejte máslo s bílým cukrem do světlé a nadýchané směsi. Postupně zašlehejte vejce. Postupně vmíchejte 2 hrnky moučkového cukru. Vmíchejte mouku a ¾ hrnku kakaového prášku. Vmíchejte nasekané vlašské ořechy. Nalijte těsto do připravené formy.
Pečte v předehřáté troubě 60 až 65 minut, troubu neotevírejte! až na konci doby zkontrolujte zda špejle zapíchnutá do středu dortu vyjde čistá. Nechte 1 hodinu chladnout ve formě, poté vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Když troubu otevřete příliš brzy, tak bábovka spadne a nebude pěkná.
Poleva
V malé misce smíchejte 3/4 hrnku moučkového cukru a 1/4 hrnku kakaa. Postupně přilévejte mléko, po lžíci, dokud nedosáhnete požadované konzistence polevy. Lžící naneste na dort.
Ingredience: 7 dkg másla, sůl, 6 vaječných žloutků, ½ l mléka, 56 dkg mouky, 20 dkg housky, 2 dkg másla, ze 6 bílků tuhý sníh, 2 dkg másla na ubrousek a 3 dkg másla na polití
Postup: Housku nakrájíme na kostičky a usmažíme na másle. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Máslo utřeme se solí do pěny a vmícháme jeden vaječný žloutek po druhém, po lžících přiléváme do směsi mléko a přisypáváme mouku. Poté přidáme nakrájené a usmažené housky a sníh z bílků a ze všech surovin v míse vypracujeme těsto. Ve staročeské kuchyni se karlovarský knedlík často dělával v utěrce. Proč to nezkusit i dnes a nezachovat dobový postup? Látkový ubrousek potřeme máslem a dáme do něj těsto. Zavážeme jako knedlík a vaříme asi 1 hodinu ve slané vodě v hrnci. Hotový karlovarský knedlík krájíme za pomoci nitě a podáváme politý rozpuštěným máslem.
Přílohová porce knedlíků, ať už houskových nebo bramborových, se obvykle pohybuje v rozmezí 160 – 200 gramů. Konkrétní hmotnost se může lišit podle velikosti porce a typu knedlíku. Například houskový knedlík může mít porci kolem 160 g, zatímco bramborový knedlík se může blížit spíše 200 g.
Příklady hmotností přílohové porce knedlíků:
Houskový knedlík: 160-200 g (5 plátků);
Bramborový knedlík: 200 g (5 plátků);
Chlupatý knedlík: 200 g;
Je dobré se při objednávání knedlíků informovat o konkrétní hmotnosti porce u daného podniku, protože se to může lišit. Některé podniky uvádějí i počet knedlíků v porci.
Ingredience: 10 rohlíků, svazek hladkolisté petrželky, sůl a pepř, 3 vejce, 250 ml mléka, 50 g másla
Postup: Rohlíky očistěte od máku a nakrájejte je na kostičky o straně přibližně 1 centimetr. Kostičky pak rozprostřete na plech a nechte ideálně přes noc „okorat“ a trochu ztvrdnout. Druhý den rohlíky přesypte do velké mísy, přidejte k nim sůl, pepř, mléko, rozpuštěné máslo a také žloutky. Dodejte nasekanou hladkolistou petrželku (nebojte se toho množství, jen ať je knedlík pěkně barevný!), z bílků vyšlehaný sníh a rukama vypracujte hmotu, která alespoň trochu drží při sobě. Pracovní plochu pokryjte potravinovou fólií. Polovinu rohlíkového základu položte doprostřed a vytvarujte podélnou šišku. Tu poté zabalte do připravené fólie, strany pořádně zafixujte a celý knedlík ještě jednou pro jistotu obalte ve fólii. Stejně postupujte i v případě druhé poloviny těsta. Oba knedlíky ve fólii vložte do parního hrnce nebo do páry na podložku v hrnci a vařte 30 minut. Když je hotovo, položte knedlíky na prkénko a propíchejte je vidlicí, aby unikla pára. Poté už jen potravinovou fólii zcela odstraňte, knedlíky nakrájejte (postačí ostrý nůž) a servírujte.
Ingredience: 250 g starších žemlí, asi 250 ml mléka, 2 žloutky, sůl, muškátový oříšek, 20 g másla, 40 g hrubé mouky, 2 bílky (sníh)
Postup: Žemle pokrájíme na kostičky, zvlhčíme je mlékem rozšlehaným se žloutky a solí a necháme prosáknout. Po chvilce vmícháme rozehřáté máslo, mouku, tuhý sníh z bílků a těsto vytvarované do šišky vložíme do navlhčeného, vyždímaného ubrousku. Ubrousek ovineme kolem knedlíku, na obou koncích ho zavážeme provázkem nebo nití, potom ještě o 1 cm dále, vložíme do osolené vody a vaříme mírným varem. Po 5 minutách varu nitě těsně u těsta rozstřihneme, knedlík obrátíme a vaříme ještě asi 20 minut. Uvařený knedlík vybalíme z ubrousku, ostrým tenkým nožem nebo kráječem na knedlíky nakrájíme na kolečka a podáváme.
Ingredience: 250 g starší housky, 2 vejce, 100 g hrubé mouky, 2 dl mléka, petržel, sůl, muškátový květ, bílý pepř
Postup: Starší housky nakrájíme na kostičky, které lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku muškátového květu a bílého pepře a necháme asi 10 minut odležet. Poté zlehka vmícháme sníh z bílků a těsto na karlovarský knedlík je hotové. Vytvarujeme ho do úhledné šišky. Aby se knedlík nerozpadal a měl hezký tvar, zabalíme ho do olejem vymazaného alobalu, ve kterém ho budeme asi 20 minut vařit.
Na slabý sirup uvařte 6 hrnků vody a 2 hrnky cukru. Získáte tak 7 hrnků sirupu.
Na střední sirup uvařte 6 hrnků vody a 3 hrnky cukru. Budete mít 6 ½ hrnku sirupu.
Na silný sirup uvařte 6 hrnků vody a 4 hrnky cukru. Tak budete mít 7 hrnků sirupu.
Směs pomalu míchejte, aby se cukr rozpustil. Přiveďte vodu k mírnému varu a nechte ji vřít. Cukr můžete v nízkokalorické variantě nahradit Splendou nebo stévií. Nepoužívejte NutraSweet. Potom, co se cukr rozpustí, udržte sirupovou směs horkou. Nenechávejte ji vařit. Pokud budete pokračovat ve varu, může se sirup spálit a potom budete muset začít od začátku.
Předehřejte troubu na 220 °C. Formu na 12 muffinů postříkejte sprejem na přilnavost nebo použijte papírové košíčky na muffiny.
Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. Dejte stranou. Ve velké míse nebo v míse kuchyňského robotu rozmačkejte banány. Na střední rychlosti prošlehejte nebo zašlehejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr, vejce, vanilkový extrakt a mléko. Suché ingredience přidejte do mokrých a poté důkladně promíchejte, dokud se vše nespojí. Pokud přidáváte ořechy nebo čokoládové lupínky, vmíchejte je hned teď. Těsto bude husté.
Lžící rozdělte těsto do košíčků a naplňte je až po okraj. Pečte 5 minut při 220 °C, poté bez otevírání trouby a s muffiny v troubě, snižte teplotu trouby na 175 °C. Pečte dalších 16–18 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Celková doba pečení těchto muffinů v troubě je přibližně 21–23 minut. (Mini muffinky pečte celkem 12–14 minut při teplotě 175 °C.) Nechte muffiny 5 minut vychladnout ve formách a poté je přendejte na mřížku, aby dále chladly.
Muffiny vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě několik dní nebo v chladničce až 1 týden. Pro delší skladování muffiny zmrazte, pak vydrží až 3 měsíce. Nechte rozmrazit přes noc v chladničce a poté nechte přijít na pokojovou teplotu nebo je v případě potřeby ohřejte v mikrovlnné troubě.
Proč zpočátku tak vysoká teplota? Horký proud vzduchu rychle prohřeje povrch muffinů, zatímco vnitřek muffinu se pak může po zbytek času péct. To pomůže muffinům pěkně vykynout a vyrůst.
Celozrnná mouka? Ano, klidně můžete nahradit běžnou hladkou mouku za celozrnnou nebo použít směs obou, ale stá
Tyto křupavé květákové placičky jsou hotové za 30 minut. Jsou vyrobené ze syrového květáku, vajec, mandlové mouky a parmazánu, mají nízký obsah sacharidů a neobsahují žádný lepek.
Ingredience
225 g syrového květáku;
½ hrnku jarní cibulky – zelená část; nasekaná;
lžíce prolisovaného česneku;
2 velká vejce – lehce rozšlehaná;
¼ lžičky jemné soli;
¼ čajové lžičky černého pepře;
½ hrnku strouhaného sýru parmazánu;
½ hrnku mandlové mouky – 55 g, ale můžete použít ¼ hrnku hladké mouky, pokud jsou lepek a sacharidy pro vás v pořádku;
¼ hrnku řepkového oleje - na smažení;
Postup
Nastavte troubu na režim „udržování teploty“ (77 °C) a plech s okrajem vyložte pečicím papírem.
Ve středně velké míse smíchejte nakrájený květák, jarní cibulku, prolisovaný česnek, vejce, sůl, pepř, parmazán a mandlovou mouku.
Ve velké (30 cm) nepřilnavé pánvi rozehřejte olej na středním plameni po dobu 3–4 minut. Do pánve dejte 5 placek – použijte odměrku o objemu 60 ml a směs do ní vtlačte. Po uvolnění směsi do pánve ji jemně zploštěte stěrkou nebo zadní stranou lžíce.
Placičky smažte na středním plameni (ne na vyšším) asi 4–5 minut, dokud se na jejich spodní straně nevytvoří pevná, zlatavě hnědá kůrka. Buďte trpěliví – pokud je otočíte příliš brzy, rozpadnou se.
Smažené placičky opatrně obraťte a smažte je z obou stran dozlatova a do dostatečně pevné konzistence, aby se daly zvednout z pánve, dalších 4–5 minut. Upečené placičky nechte ve vyhřáté troubě, zatímco pečete druhou várku.
Vytáhněte květákové placičky z trouby a ihned podávejte.
Poznámky
V tomto receptu musí být vejce opravdu velká. Pokud se vám směs zdá suchá, přidejte buď žloutek, nebo bílek navíc. Pokud používáte střední vejce velikosti M, použijte tři.
Můžete použít mraženou květákovou rýži. Pokud ji použijete, ohřejte ji v mikrovlnné troubě v zakryté misce vhodné do mikrovlnné trouby asi 2 minuty, jen dokud nebude zmrzlá. Dobře sceďte, aby placky nebyly vodnaté a nerozpadaly se. Já ji ráda rozložím na papírové utěrky, aby byla suchá.
Zbytky můžete uchovávat v uzavřené nádobě v lednici 3–4 dny. Skvěle chutnají, když je jemně ohřejete v mikrovlnné troubě na 50 % výkonu. Můžete je také ohřát v troubě vyhřáté na 175 °C nebo je jednoduše podávat studené.
Vychladlé placičky můžete také zmrazit až na tři měsíce.
Na potření: 2 lžíce cukru, 600 ml mléka, 2 balíčky pudinku
Postup: Do misky nasypeme hrnek hladké a hrubé mouky, přidáme 3 vejce, půl hrnku oleje, 3/4 hrnku mléka, 2 lžičky jedlé sody, hrnek cukru a vše dohromady vymícháme a vylijeme na plech na pečicí papír. Na pudink si odměříme si 600 ml mléka, část si necháme v hrnku a část vlijeme do rendlíku, přidáme cukr a necháme zavařit. Do mléka v hrníčku vsypeme 2 sáčky pudinku a vlijeme do vařícího mléka. Zavaříme a horkým pudinkem polijeme syrové těsto na plechu. Buchtu dáme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut při 180 °C.
Lehce vymažte formy na muffiny olejem. V míse odměřte a smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse rozšlehejte vejce; přidejte mléko a olej. Tekuté ingredience nalijte do suchých ingrediencí. Suché ingredience míchejte, dokud se nespojí, asi 15krát promíchejte; těsto by mělo být hrudkovité. Vmíchejte muchovník. Naplňte formy na muffiny do dvou třetin. Pečte při 200 °C po dobu 20 až 25 minut nebo dozlatova. Ihned vyjměte muffiny z forem a nechte vychladnout na mřížce.
Ingredience na potření: 600 ml mléka, 2 balíčky pudinku, 2 lžíce cukru
Postup: Do misky dáme hrnek hladké a hrubé mouky, přidáme 3 vejce, půl hrnku oleje, 3/4 hrnku mléka, 2 lžičky jedlé sody, hrnek cukru a vše dohromady vymícháme a vylijeme na plech vyložený pečicím papírem. Na pudink si odměříme 600 ml mléka, část necháme v hrnku a část vlijeme do rendlíku, přidáme cukr a necháme zavařit. Do mléka v hrníčku vsypeme 2 sáčky pudinku a vlijeme do vařícího mléka. Zavaříme a horkým pudinkem polijeme syrové těsto na plechu. Buchtu dáme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut při 180 °C. Hrníčkový koláč s pudinkem po vychladnutí nakrájíme a podáváme s šálkem kávy nebo čaje jako vynikající moučník.
Postup: Bábovkovou formu dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou nebo polohrubou moukou. Ve větší míse metličkou rozmícháme kefír s moučkovým cukrem, přimícháme olej a 3 celá vejce. Dále smícháme 2 a 1/4 hrnku polohrubé mouky s polovinou kypřicího prášku a vmícháme do mokré směsi. Chceme-li bábovku mramorovou, polovinu těsta nalijeme do vysypané bábovkové formy a zbytek v míse obarvíme 1 až 2 lžícemi kakaa. Dobře promícháme a nalijeme na světlé těsto do bábovkové formy. Pečeme při 180 °C cca 40 minut.
Postup: Troubu rozehřejte na 160 °C, formu na pečení vymažte přepuštěným máslem a vysypte ji mletými ořechy. Vajíčka postupně rozklepněte a oddělte žloutky a bílky. Žloutky společně s cukrem a špetkou soli vyšlehejte. Následně přidejte vanilkový extrakt, rozpuštěné ghee a dobře vyšlehejte do pěny. Ve velké míse smíchejte suché ingredience – mouku, ořechy a sodu. Mouku můžete prosít, aby byla bábovka nadýchanější. Banány oloupejte a zvlášť v misce rozmačkejte vidličkou. Ty pak společně s vyšlehanými žloutky přidejte k suché směsi a vytvořte těsto. Jako poslední je třeba vyšlehat bílky, které poté do těsta opatrně vmíchejte. Hotové těsto nalijte do formy a dejte péct na 40–50 minut. Pomocí špejle zkontrolujte, jestli je bábovka hotová. Ideální je bábovku vyklopit z formy ještě teplou. Díky banánu dostanete do těsta vlhkou složku, díky které bude bábovka krásně vláčná.