Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KOKOSOVÉ PUSINKY


KOKOSOVÉ PUSINKY a nejen to se dozvíte v tomto článku. Zbyly vám z pečení nebo vaření vaječné bílky a nevíte, co s nimi? Pak asi nejlepším řešením budou sněhové pusinky. Jsou lehoučké jako pírko, na povrchu křupou a uvnitř je ještě trošku vlhká „sněhová vločka“, co se na jazyku v okamžiku rozpustí. Když jich sníte o něco víc, nebude to tak velký prohřešek, na který by vás měla upozornit zvedající se ručička váhy. Navíc se blíží Vánoce a bez sněhových pusinek si mnozí z nás tyto svátky ani nedovedou představit. Připravili jsme tedy pro vás pár tipů na přípravu této dobroty, která nemusí být jen vánočním cukrovím, ale může posloužit i jako sladká tečka za dobrým obědem, nebo si je můžete upéct třeba na rodinnou oslavu. Základem všech sněhových pusinek je dobře našlehaný sníh z vaječných bílků.


Jak uskladnit sněhové pusinky

Pokud chcete, aby vám sněhové pusinky vydržely co nejdéle křupavé a přitom se rozplývaly na jazyku, doporučujeme dobře upečené/usušené cukroví nejprve nechat pořádně vychladnout. Teprve poté můžete pusinky naskládat do krabice (například od bot – samozřejmě do čisté a vyvětrané). Nejprve vyložte její dno a okraje pečicím papírem, opatrně naskládejte pusinky, přikryjte je jemným papírovým ubrouskem a nakonec krabici dobře uzavřete víkem. Uchovávejte ji v suchu, ale ne v chladu, protože při přenesení ze studena do tepla by cukroví mohlo navlhnout.

Rozumné je také nepéct sněhové pusinky moc brzy před Vánocemi, přece jen jsou nejlepší čerstvé, ale jestliže se vám bílky v ledničce hromadí, raději je do tří dnů spotřebujte. Vždyť až budou další, můžete připravit novou várku pusinek – možná už ty první ani nenajdete.

Zdroj: článek Sněhové pusinky z bílků

Sněhové pusinky v troubě

Když už jste bílky s cukrem vyšlehali do tuhé pěny, čeká vás další důležitý krok – jak správně pusinky upéct, nebo spíše usušit. Plech s pečicím papírem, na který jste zdobičkou nastříkali malé pusinky (spirálka do špičky), vložte do trouby předem vyhřáté na 100 °C, jen krátce je pečte, po chvíli zmírněte teplotu na 50 °C a sušte. Nelze přesně říct, jak dlouho musíte pusinky sušit, ale určitě to nebude méně než hodinka. Většinou jde o dobu kolem 1,5 hodiny a více. Dvířka trouby by měla být při pečení mírně pootevřená (záleží však na typu vaší trouby), pomožte si třeba vařečkou. Hotové pusinky poznáte podle toho, že budou krásně bílé, půjdou lehce sundat z plechu a při rozlomení krásně křupnou.

Zdroj: článek Sněhové pusinky z bílků

Sněhové pusinky kokosové

Suroviny:

  • 4 bílky
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 200 g cukru krupice

Postup:

V suché a čisté míse si z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Potom pomalu za stálého šlehání přisypávejte krupicový cukr. Nakonec zlehka metlou pomalým mícháním rukou přisypávejte kokos. Hotovou hmotou naplňte zdobicí sáček a na pečicí papír nastříkejte pusinky. Kokosové pusinky se pečou asi 10 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Po vyjmutí z trouby opatrně nadzvedněte pečicí papír a kokosky po jedné sundejte na připravený tác či talíř.

Zdroj: článek Sněhové pusinky z bílků

Recepty na sněhové pusinky

Suroviny:

  • 350 g krupicového cukru
  • 5 bílků
  • 30 g loupaných mandlí
  • pečicí papír, nebo tuk na vymazání plechu

Postup:

Z bílků, které by měly mít pokojovou teplotu, ušlehejte tuhý sníh, buď ručně, nebo můžete použít i elektrický šlehač (nejprve zvolte menší rychlost). Do sněhu po lžících zašlehávejte polovinu cukru, poté metlu vyndejte a stěrkou lehce vmíchejte druhou polovinu cukru. Kornout/zdobičku naplňte tuhou hmotou a na plech potřený tukem (či vyložený pečicím papírem) vytlačujte jednotlivé pusinky a jejich povrch posypte nasekanými mandlemi. Pečte ve velmi mírně vyhřáté troubě (spíše pečivo sušte). Hlídejte, aby vám pusinky nezhnědly.

Zdroj: článek Sněhové pusinky z bílků

Sněhové pusinky s krémem

Suroviny:

  • 5 bílků
  • 300 g krupicového cukru
  • 1 polévková lžíce instantní kávy
  • 1 hořká čokoláda 70%
  • 1 polévková lžíce smetany ke šlehání (šlehačky)

Postup:

V míse ušlehejte bílky, ale ne úplně dotuha. Hotový sníh poznáte podle toho, že se za metlou tvoří „špička“. A v tuto chvíli začněte zašlehávat krupicový cukr. Nádobu vložte do hrnce s vařící vodou a šlehejte dál, dokud se hmota nestane tvárnou. Pak dejte naopak do studené lázně a ještě chvíli šlehejte. Sněhovou hmotu dejte do sáčku a na plech nastříkejte stejnoměrné hrudky (pusinky dle své fantazie a zručnosti). Pečte na 100 °C, respektive sušte asi 30 minut, poté teplotu stáhněte asi na 90 °C a sušte dalších 30 minut. Mezitím si můžete připravit krém, kterým budete pusinky spojovat. Rozpusťte hořkou čokoládu ve vodní lázni, přidejte k ní lžíci kávy, promíchejte a poté opatrně vmíchejte lžíci smetany (měla by mít pokojovou teplotu), aby se krém nesrazil. Polotuhým krémem pak spojujte „podstavou“ vždy jednu a jednu upečenou vychladlou pusinku k sobě.

Zdroj: článek Sněhové pusinky z bílků

Videorecept na sněhové pusinky

Zde se můžete podívat na spoustu videonávodů, jak lze připravit sněhové pusinky.

Zdroj: článek Sněhové pusinky z bílků

Recept, jak udělat sněhové pusinky

Aby se vám podařilo udělat vynikající sněhové pusinky, je nejdůležitější správně našlehat sníh. Zde tedy několik rad, jak na to:

  1. Platí zásada, že lepší jsou menší čerstvá vejce. V těch velkých je totiž bílek o něco víc nasycený vodou, což pro šlehání sněhu není zrovna nejlepší. Z bílků menších vajec se sníh daleko lépe šlehá a krásně tuhne.
  2. Při oddělování bílků od žloutků se vám nesmí do bílků dostat ani kousek žloutku.
  3. Cukráři doporučují bílky oddělit večer, nechat je odležet v zakryté nádobě do druhého dne a šlehat až druhý den. Před šleháním je nechte asi 20 minut stát v pokojové teplotě.
  4. Mísa na šlehání musí být dokonale čistá. Sebemenší mastná nečistota vám pokazí výsledek a sníh se nepodaří ušlehat. Cukráři doporučují vytřít mísu před šleháním citronem.
  5. Bílky je vhodné šlehat se špetkou soli a začít na střední výkon, rychlost přidávat plynule a postupně.
  6. Do bílkového sněhu používejte extra jemný krupicový cukr, který je vhodnější než cukr moučkový, ve kterém bývají stopy příměsí, které brání správnému vyšlehání do požadované hustoty.
  7. Až na samotný závěr do sněhu vmíchávejte mleté ořechy, mandličky, čokoládu či kokos. Zapracovávejte je do sněhové hmoty velmi opatrně, aby vám sníh nespadl. Nejlépe to jde širokou vařečkou.

Zdroj: článek Sněhové pusinky z bílků

Sněhové pusinky foto

Na těchto fotografiích si můžete prohlédnout rozmanité podoby sněhových pusinek a nechat se jimi inspirovat.

Zdroj: článek Sněhové pusinky z bílků

Banánové lívance pro vegany

Ingredience: 1 zralý banán, 100 ml rostlinného mléka, pár lžic mouky, 1 lžíce kokosového oleje na smažení, k servírování ořechové máslo, čokoládu a podobně

Postup: Oloupejte banán (ideální je ten, který už má na slupce pár hnědých puntíků) a v misce ho rozmačkejte na kaši. Přilijte rostlinné mléko, například kokosové, které se může střídat se sójovým nebo rýžovým. Všechny ale v lívancích chutnají ve výsledku dobře. Poté přisypte pár lžic mouky (výborně se hodí ječná, pohanková nebo špaldová) - tady záleží množství na tom, jak husté chcete těsto mít. Doporučuje se konzistence hustšího jogurtu, lívance pak budou krásně vláčné.

Připravte si pánev, na kterou dejte 1 lžíci oleje a nechte rozpálit. Samozřejmě můžete lívance opéct i nasucho, pokud chcete odlehčenější variantu a máte dobrou pánev (například teflonovou). Nyní vytvořte pomocí lžíce několik stejně velkých lívanců. Po chvilce se těsto lehce zatáhne a bude čas lívance obrátit a osmažit je i z druhé strany. Druhá strana bude hotová rychleji, tak to nezapomeňte kontrolovat, ať lívance zbytečně nespálíte.

Hotové "vegan lívance" podávejte například s ořechovým máslem nebo kvalitní čokoládou. Marmelády se moc doporučují, protože bývají přeslazené, což v kombinaci se sladkým těstem není úplně to nejlepší. Z másel je osvědčená značka Meridian, a to máslo mandlové nebo arašídovo-kokosové. Nebo pak Delicious fit food má naprosto skvělá ořechová másla, která není problém sníst na posezení. O kokosové čokoládě Lindt ani nemluvě. Tak do toho, vegani!

Zdroj: článek Banánové lívance - recept

Kokosové kuličky nepečené

Suroviny:

  • 12 dkg mletých piškotů
  • 3 dkg moučkového cukru
  • 5 dkg tuku Hera
  • 5 dkg kokosové moučky
  • trocha rumu
  • kokos na obalení

Postup:

Na vál si dáme mleté piškoty, moučkový cukr, tuk, kokosovou moučku, rum a vypracujeme těsto. Z hotové hmoty vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu.

Zdroj: článek Nepečené cukroví

Kuřecí nudličky s arašídovým máslem

Ingredience: 400 g kuřecích prsou (případně stehen), 1 červená kapie, 3 lžičky sójové omáčky, 3 lžíce arašídového másla, 6 lžic oleje, 4 lžičky kari koření, 10 lžic kokosového mléka, mletý pepř, sůl, chilli koření

Technologický postup: Kuřecí prsní či stehenní řízek nakrájíme na tenké nudličky a v misce je obalíme v arašídovém másle. Pokud máme máslo tuhé, můžeme ho předem nechat krátce ohřát ve vodní lázni či mikrovlnné troubě. K masu přidáme sůl, pepř, špetku kari a sójovou omáčku. Jestli máme rádi ostré, přidáme i chilli koření. Koření přidáváme podle chuti. Připravené nudličky dáme restovat na trochu oleje. Když se nám nudličky opékají, nakrájíme si omytou červenou papriku na tenké plátky a přihodíme ji k masu. Když je maso ze všech stran zatažené, přidáme do pánve kokosové mléko. Dobře promícháme a necháme provařit. Protože je kokosové mléko sladké, nejspíše bude ještě potřeba přidat trochu soli a koření. Kuřecí nudličky s arašídovým máslem podáváme s rýží či těstovinami.

Zdroj: článek Použití arašídového másla

Kolik gramů váží jeden bílek

Jeden bílek z velkého slepičího vejce obvykle váží kolem 30 gramů. To jsou zhruba dvě třetiny celkové hmotnosti vejce bez skořápky, která je asi 50 gramů.

  • Hmotnost jednoho velkého vejce (bez skořápky) je 50 gramů.
  • Hmotnost bílku z velkého vejce je 30 gramů.
  • Hmotnost žloutku z velkého vejce je 20 gramů.

Zdroj: článek Sněhové pusinky z bílků

Hrnková prošívaná deka

Ingredience na tmavé těsto: 0,5 hrnečku oleje, 3 lžíce kakaa, 1 hrneček cukru krupice, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 4 vejce, 0,5 hrnečku vody

Ingredience na tvarohové těsto: 1 balíček pudinkového prášku, 1 sklenice tvarohu, 1 balíček vanilkového cukru, 1 vejce, mléko, cukr krupice

Ingredience dle potřeby: tuk na vymazání, mouka na vysypání

Postup: Nejprve si připravíme tvarohové těsto. Smícháme tvaroh, pudink, vanilkový cukr, vejce a mléko a osladíme podle chuti. Máme-li tvaroh ve vaničce, tak mléko není potřeba. Na tmavé těsto smícháme všechny ingredience a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Namíchaný tvaroh dáme do tvořítka na pusinky nebo do sáčku a dávkujeme ve tvaru prošití deky. Připravenou prošívanou deku vložíme do trouby a už jen upečeme asi na 175 °C stupňů.

Zdroj: článek Koláč prošívaná deka

Indiánci z Vitacitu

Ingredience: 6 bílků, 200 g cukru krupice, 1 jahodový Vitacit, piškoty a čokoláda na polití (namáčení)

Postup: Sníh ušleháme nad parou, během šlehání zašleháme cukr smíchaný s Vitacitem a šleháme dále cca 15 minut. Zdobičkou poté tvoříme pusinky na piškoty, po zaschnutí poléváme čokoládou.

Zdroj: článek Indiánek

Marináda na hovězí steak

Pokud neodoláte a recepty na steaky vás inspirovaly na marinovaný hovězí steak, tak se pojďte podívat, jak lze naložit hovězí steak...

Ingredience: 2 ks hovězího steaku, 1 lžička čerstvého rozmarýnu, 50 g másla

Ingredience na marinádu: 2 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 1 lžíce worcestru

Ingredience podle chuti: sůl, kečup, mletý černý pepř, strouhaný sýr

Ingredience na přílohu: 2 vejce, anglická slanina

Postup: Maso očistíme, opepříme a naložíme do marinády (alespoň na 3 hodiny).

Postup – marináda: Česnek oloupeme a prolisujeme. Smícháme s olejem a worcestrem.

Postup – bylinkové máslo: Lístky rozmarýnu jemně nasekáme. Změklé máslo utřeme se solí a vmícháme bylinky. Sáčkem na zdobení utvoříme malé pusinky, které necháme v lednici ztuhnout.

Steaky vyjmeme z marinády a na malém množství oleje opékáme z každé strany 2–3 minuty. Potom pánev odstavíme, maso zakryjeme pokličkou a uchováme v teple. Z vajec a nakrájené slaniny připravíme dvě omelety, které podle chuti potřeme kečupem a přeložíme na půlky. Marinované hovězí steaky obložíme slaninovou omeletou, posypeme strouhaným sýrem, na maso položíme bylinkové máslo a ihned podáváme. Vhodnou přílohou k marinovanému hovězímu steaku jsou vařené nebo opékané brambory a čerstvá zelenina.

Zdroj: článek Naložení hovězího steaku

Vyberte substrát

Přesazování orchidejí je kontroverzním tématem mezi pěstiteli. Mnoho z nich trvá na vlastním míchání substrátu z různých přísad, jako jsou kokosové slupky, jílové pelety, kůra, perlit, polystyren, vermikulit, rašeliník a další. Používaný substrát by měl mít hlavní zásady:

  • pokud použijete kůru z borovice (která je běžně dostupná ve většině obchodů), proběhne její rozklad vlivem zalévání do jednoho roku;
  • váš substrát musí odpovídat zalévání, zvolte proto směs, která bude propustná a nebude držet vodu.

Zdroj: článek Přesazování orchidejí

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Michal Vinš

 Nina Vinšová


kokosové laskonky
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kokosové pusinky z bílku
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.