KOKOSOVÉ ROHLÍČKY, nejen o tom se dočtete v tomto článku. Vanilkové rohlíčky patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. Někteří lidé si bez nich Vánoce neumějí ani představit. Vanilkové rohlíčky se totiž připravují velmi jednoduše a rychle a mají výbornou chuť, úplně se rozplývají na jazyku.
Vanilkové rohlíčky bez vajec
Ingredience: 280 g hladké mouky, 210 g másla, 70 g moučkového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení.
Postup: Na vál nasypeme prosátou hladkou mouku, moučkový cukr, ořechy a na kousky nakrájené máslo, které má pokojovou teplotu. Z ingrediencí vypracujeme těsto. To bychom poté měli vložit do igelitového sáčku a nechat odležet v lednici několik hodin (nejlépe do druhého dne), ale pokud nás tlačí čas, můžeme těsto zpracovávat hned. Těsto rozkrájíme na menší dílky, ze kterých na pomoučeném vále vyválíme rukama dlouhé válečky o průměru asi 1 cm. Válečky pak nakrájíme na 4–5 cm dlouhé dílky, jež dáme na plech vyložený papírem. Na plechu každý váleček ohneme do tvaru rohlíčku. Rohlíčky při pečení nabydou jen minimálně, proto mezi nimi nemusí být veliké mezery. Rohlíčky pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 10 minut. Ještě teplé rohlíčky pak obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Necháme je pár dní odležet a poté je můžeme konzumovat. (Malá rada na závěr: jedna dávka vanilkových rohlíčků vždy zmizí velmi rychle, tudíž zvažte, zda je neupéct rovnou ze dvou dávek.)
Řekne-li se slané pečivo, napadne mnohé z nás preclík. Preclík (německy Brezel) je tradiční druh pečiva rozšířený již od středověku především v jižním Německu, severní Francii, Švýcarsku a v zemích někdejšího Rakousko-Uherska. Je to bílé pečivo vytvarované z tenké, na koncích zúžené těstové tyčky, stočené do kroužku a ukončené překřížením konců, nebo vytvarované do tvaru srdíčka či osmičky. Sype se hrubě krystalickou kuchyňskou solí, mákem nebo kmínem. Ovšem doba pokročila a v současnosti je k mání nepřeberné množství slaného pečiva.
Recept na nejlepší slané pečivo
Ingredience: 150 g nivy, 100 g Hery, 100 ml šlehačky, 200 g hladké mouky, 1 špetka soli, pepř. Na potření 1 žloutek, na posypání sladká paprika, kmín
Postup: Sýr rozmačkáme nebo nastrouháme, přidáme mouku, šlehačku, tuk, sůl, pepř a zpracujeme hladké těsto. Těsto dáme do chladna odpočinout. Potom vyválíme na tenkou placku, vykrajujeme formičkou různé malé tvary, klademe na vymaštěný plech, natíráme žloutkem a sypeme kmínem nebo mletou paprikou. Pečeme při 170 °C asi 10–15 minut. Jedná se o výborné slané pečivo k vínu.
Slané pečení z listového těsta
Ingredience: 1 listové těsto, 1 vejce, 1 balení nastrouhaného sýru, sůl, koření na pizzu, jemný kečup, 100 g šunky
Postup: Rozválíme pláty listového těsta, potřeme kečupem, posypeme kořením na pizzu, poklademe salámem, nastrouhaným sýrem i jinými ingrediencemi (dle vaší chuti a fantazie). Těsto stočíme a rozkrájíme na kousky asi 2 cm velké. Poklademe na plech (nejlépe na pečicí papír), potřeme vejcem a posypeme solí. Dáme péct do vyhřáté trouby a dozlatova pečeme. Vhodné k vínu, pivu, k televizi.
Slané velikonoční pečení
Ingredience: 400 g hrubé mouky, 1 lžička soli, 250 ml mléka, 1 lžička cukru, 40 g droždí, 20 g másla, 1 vejce
Postup: Mouku smícháme se solí. Ve vlažném mléce rozmícháme cukr, rozdrobené droždí, necháme nakynout a přidáme do mouky spolu s rozpuštěným máslem. Vypracujeme hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Na pomoučené desce těsto rozdělíme na několik částí, z každé vyválíme váleček a upleteme rozmanité tvary. Naskládáme na vymazaný plech, potřeme vejcem rozšlehaným se solí a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Podáváme k zakousnutí hodovníkům.
Slané pečivo plněné
Ingredience na náplň: 1 cibule, pepř, 1 paprika, 320 g sterilovaného zelí, 1 vejce, 150 g šunky, sůl, 200 g uzeného masa, 100 g sýru
Ingredience na těsto: 250 ml mléka, 150 ml oleje, 1 kostka droždí, 1 lžička soli, 1 lžičk
Postup: Uděláme těsto, které necháme chvilku odpočinout. Vytvarujeme rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Upečené vychladlé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme zamíchali cukr vanilkový. Rohlíčky jsou na druhý den měkké, rozležené.
Ingredience: 2 žloutky, 80 g vlašských ořechů, 80 g cukru moučka, 200 g másla, 280 g hladké mouky, cukr moučka s vanilínem na obalení
Postup: Máslo necháme změknout. Ořechy umeleme. Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme s ořechy a žloutky. Po částech do těsta zapracujeme máslo a vše rychle zpracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici. Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme dorůžova při 180 °C (doba pečení je individuální dle druhu trouby). Horké upečené rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým luskem a ukládáme do krabice. Necháme je den v teple uležet a pak je můžeme skladovat. Klidně je můžeme dát do mrazáku. Vanilkové rohlíčky tak rychleji zkřehnou.
Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady a těsto necháme uležet do druhého dne. Na druhý den vyválíme malé rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. Doba pečení je cca 10 minut. Rohlíčky děláme ručně, těsto se moc nehodí do strojku. Obalujeme mírně vychladlé, jelikož jsou velmi křehké a horké by se lámaly. Tyto rohlíčky jsou opravdu měkké ihned po upečení.
Ingredience: 1 zralý banán, 100 ml rostlinného mléka, pár lžic mouky, 1 lžíce kokosového oleje na smažení, k servírování ořechové máslo, čokoládu a podobně
Postup: Oloupejte banán (ideální je ten, který už má na slupce pár hnědých puntíků) a v misce ho rozmačkejte na kaši. Přilijte rostlinné mléko, například kokosové, které se může střídat se sójovým nebo rýžovým. Všechny ale v lívancích chutnají ve výsledku dobře. Poté přisypte pár lžic mouky (výborně se hodí ječná, pohanková nebo špaldová) - tady záleží množství na tom, jak husté chcete těsto mít. Doporučuje se konzistence hustšího jogurtu, lívance pak budou krásně vláčné.
Připravte si pánev, na kterou dejte 1 lžíci oleje a nechte rozpálit. Samozřejmě můžete lívance opéct i nasucho, pokud chcete odlehčenější variantu a máte dobrou pánev (například teflonovou). Nyní vytvořte pomocí lžíce několik stejně velkých lívanců. Po chvilce se těsto lehce zatáhne a bude čas lívance obrátit a osmažit je i z druhé strany. Druhá strana bude hotová rychleji, tak to nezapomeňte kontrolovat, ať lívance zbytečně nespálíte.
Hotové "vegan lívance" podávejte například s ořechovým máslem nebo kvalitní čokoládou. Marmelády se moc doporučují, protože bývají přeslazené, což v kombinaci se sladkým těstem není úplně to nejlepší. Z másel je osvědčená značka Meridian, a to máslo mandlové nebo arašídovo-kokosové. Nebo pak Delicious fit food má naprosto skvělá ořechová másla, která není problém sníst na posezení. O kokosové čokoládě Lindt ani nemluvě. Tak do toho, vegani!
Ingredience: 200 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, 120 g tuku Hera, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení.
Postup: Z prosáte mouky, moučkového cukru, žloutku a Hery vypracujeme na vále těsto. Těsto můžeme buď zpracovat hned, nebo nechat v lednici odležet do druhého dne (jestliže chcete péct rohlíčky až druhý den, vyndejte těsto z lednice s dostatečným časovým předstihem, aby nebylo příliš tuhé). Z těsta vyválíme dlouhé válečky o průměru asi 1 cm, které pak nakrájíme na dílky dlouhé 4–5 cm. Ty přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme do růžova při teplotě 180 °C asi 10 minut. Teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Připravte si vodní lázeň, pozor, hrnec, ve kterém budete šlehat bílky, musí být dostatečně velký, hodně nabudou na obsahu. Nejprve vyšlehejte bílky do husta, pak přidejte cukr, ještě chvíli šlehejte a poté nechte úplně zchladnout. Přidejte mouku, ořechy a strouhanku a důkladně promíchejte. Vzniklým těstem naplňte cukrářský sáček a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte rohlíčky. Troubu předehřejte na 120 °C a pečte asi tři čtvrtě hodiny. Upečené rohlíčky nechte vychladnout.
Krém
Ingredience:
500 ml šlehačky ke šlehání
200 g cukru
100 g čokolády na vaření
60 g kakaa
500 g másla
Postup:
Nejprve si připravte vodní lázeň. Povařte šlehačku, cukr, čokoládu a kakao a nechte úplně vychladnout. Mezitím si nechte změknout máslo. Až bude vařená hmota studená, vezměte misku, vyšlehejte máslo a do něj zašlehejte směs. Připravený krém naplňte do cukrářského sáčku a nazdobte jím studené upečené rohlíčky, které nakonec jen polijte čokoládovou polevou.
Čokoládová poleva
Buď kupte přímo čokoládovou polevu, kterou pouze rozehřejete ve vodní lázni, nebo rozpusťte 2 čokolády na vaření se 100 g ztuženého tuku.
Ingredience: 200 g Hery, 50 g cukru moučka, 100 g mletých vlašských ořechů, 300 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 balíček vanilkového cukru
Ingredience na obalení: vanilkový cukr, cukr moučka
Postup: Hladkou mouku a cukr prosejeme a dáme na vál. Vychlazenou Heru nožem nasekáme a přidáme vanilkový cukr. V mouce utvoříme důlek, do kterého dáme žloutky. Kulatým nožem promícháme žloutky s moukou, přidáme ořechy a poté začneme rychle zpracovávat těsto. Z vypracovaného těsta vytvoříme bochánek, který vložíme do mikroténového sáčku a dáme chladit nejméně na 30 minut. Z těsta poté vyválíme váleček, který rozkrájíme na dílky požadované velikosti a ty opět vyválíme. Válečky přeneseme na pečicí plech vyložený papírem na pečení a vytvarujeme rohlíčky. Doba pečení rohlíčků z Hery je 12–15 minut v předehřáté troubě při 180 °C (dle trouby a podle velikosti rohlíčků). Rohlíčky necháme na plechu mírně zchladnout (jsou křehké) a poté je obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Uvedené množství těsta vychází na 4 plechy rohlíčků.
Ingredience: 1 špetka citronové kůry, 20 g cukru moučka, 80 g vanilkového cukru, 50 g mandlí, 110 g čerstvého másla, 150 g pšeničné hladké mouky, 1 žloutek, 1 špetka mleté vanilky
Ingredience na obalení: 4 vanilkové cukry
Postup: Na vál nasypeme mouku a cukr, přidáme vanilku, strouhanou citronovou kůru a nastrouhané mandle. Do směsi rozsekáme máslo, přidáme žloutek a vypracujeme těsto, na 15 minut odložíme na chladné místo. Poté z těsta vyválíme váleček, nakrájíme na kousky a rukama vytvarujeme malé rohlíčky. Naskládáme je na plech vyložený pečicím papírem a v mírně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Doba pečení je cca 10 minut. Ještě teplé rohlíčky obalujeme pouze ve vanilkovém cukru.
Ingredience: 210 g másla, 280 g hladké mouky, 30 g cukru moučka, 2 žloutky
Postup: Máslo necháme trochu změknout, aby nebylo příliš tuhé. Ze všech surovin pak vypracujeme hladké těsto. Pokud se nám zdá příliš měkké, můžeme přidat ještě trochu mouky. Z těsta tvarujeme malé rohlíčky, které klademe na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě cca 170 °C. Doba pečení je přibližně 5 minut, hlídáme. Ještě teplé rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru. Jsou krásně křehké hned po upečení.
Postup: Ze všech uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto (máslo by mělo mít pokojovou teplotu, aby se s ním dobře pracovalo). Hotové těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň hodinu odležet v lednici. Z odleželého těsta pak vyválíme válečky o průměru 1 cm, které následně rozkrájíme na dílky dlouhé 4–5 cm. Ty přendáme na plech s pečicím papírem a upravíme je do tvaru rohlíčků. Rohlíčky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Upečené rohlíčky ještě zatepla obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Ingredience: 210 g hladké mouky, 20 g moučkového cukru, 40 g mletých ořechů, 110 g másla, 1 žloutek
Ingredience na obalení: moučkový cukr s vanilkovým cukrem
Postup: Kluci v akci na vál vysypou hladkou mouku, cukr, udělají důlek, do kterého nakrájí máslo změklé při pokojové teplotě, přidají ořechy, vejce a vypracují hladké těsto, které nechají v lednici alespoň hodinu odležet. Z těsta tvarují rohlíčky, které kladou na pečicím papírem vyložený plech, a pečou ve vyhřáté troubě dorůžova při 170 °C. Doba pečení je 10 až 15 minut. Ještě horké rohlíčky obalují ve vanilkovém cukru.
2 lžíce sušeného sójového, ovesného nebo kukuřičného mléka
Postup:
Vše společně zamícháme v míse, propracujeme rukou těsto a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Těsto rozdělíme na malé kousky a na vále z něj vyválíme dlouhou žížalu, kterou pak nakrájíme na menší kousky, z nichž tvarujeme rohlíčky. Dáváme je na plech s pečicím papírem a pečeme do zlatova. Po upečení obalujeme v sušeném sójovém mléce. Pečeme těsně před Štědrým dnem, protože bez cukru pečivo rychle podléhá zkáze. Uchováváme v chladu.
V suché a čisté míse si z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Potom pomalu za stálého šlehání přisypávejte krupicový cukr. Nakonec zlehka metlou pomalým mícháním rukou přisypávejte kokos. Hotovou hmotou naplňte zdobicí sáček a na pečicí papír nastříkejte pusinky. Kokosové pusinky se pečou asi 10 minut v troubě vyhřáté na 150 °C. Po vyjmutí z trouby opatrně nadzvedněte pečicí papír a kokosky po jedné sundejte na připravený tác či talíř.
Na vál si dáme mleté piškoty, moučkový cukr, tuk, kokosovou moučku, rum a vypracujeme těsto. Z hotové hmoty vytvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu.