Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KOLÁČ Z LISTOVÉHO TĚSTA S TVAROHEM

OBSAH

Moučník z listového těsta a tvarohu

Ingredience: 500 g listového těsta, 500 g tvarohu, ¼ ks citronu, 3 lžíce vanilkového cukru, 2 žloutky, čerstvé ovoce

Technologický postup: Listové těsto rozválíme na plát a rozdělíme na dvě stejně velké části o velikosti plechu. Použijeme spíše menší plech, aby vrstva tvarohu byla vyšší. Tvaroh rozšleháme se žloutky, lžičkou citronové šťávy a vanilkovým cukrem podle chuti. Libovolné ovoce (meruňky, jahody, drobné ovoce a podobně) omyjeme a necháme okapat, větší kousky rozkrájíme. Ovoce vmícháme do tvarohu. Plech vyložíme pečicím papírem a poklademe prvním plátem těsta, ten vložíme do trouby a lehce předpečeme cca 5 minut. Pečeme na 200 °C. Poté vyjmeme, necháme vychladnout, potřeme tvarohem, uhladíme a přikryjeme druhým plátem. Listový koláč vložíme zpět do trouby a pečeme, dokud není povrch zlatavý. Listový koláč s tvarohem krájíme na kostky a podáváme ke kávě.

Zdroj: Moučníky z listového těsta

Diskuze

V diskuzi RYCHLÝ MOUČNÍK NA PLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika semrova.

Když mám zlucnikovou dietu můžu moučník z listového těsta jsem měsíc po operaci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rychlý moučník na plech

Listové těsto s pudinkem a tvarohem

Ingredience: 500 g listového těsta, 500 g tvarohu, 2 dl mléka, 1 dl oleje, 3 žloutky, 90 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 80 g vanilkového pudinkového prášku, 3 bílky

Technologický postup: Listové těsto vyválíme na velikost plechu. Plech opláchneme studenou vodou a dáme na něj těsto (nemělo by se pak zbytečně lepit). Náplň připravíme z tvarohu, mléka, oleje, žloutků, moučkového cukru, vanilkového cukru a pudinku, vše vymícháme dohladka. Směs rovnoměrně rozprostřeme na těsto a dáme péci. Připravíme si sníh z bílků, do kterého přidáme moučkový cukr a ještě zašleháme. Sněhem potřeme téměř upečený koláč a dopečeme dorůžova.

Zdroj: Recepty z listového těsta s pudinkem

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KNEDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Recepty na knedlíky

Šátečky z listového těsta s povidly

Ingredience: 500 g listového těsta, 300 g švestkových povidel, 1 vejce, 2 skořicové cukry

Technologický postup: Pláty těsta nakrájíme na čtverce o hraně 6–7 cm. Doprostřed každého dáme lžičku povidel, přehneme do trojúhelníku a konce stiskněme k sobě. Přendáme na plech, potřeme vejcem, posypeme cukrem a při 180 °C pečeme 10 minut.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Diskuze

V diskuzi PEČENÍ V PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Najka.

Nezapomněla jste kvasnice?

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Šneci z listového těsta s nivou

Ingredience: 500 g listového těsta, 150 g šunky, 150 g nivy, kečup, pizza koření, vejce

Technologický postup: Listové těsto rozválíme, potřeme kečupem, posypeme pizza kořením. Poklademe šunkou a zatočíme. Krájíme na kolečka cca 5 mm široká a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Kolečka trochu rozmáčkneme do stran, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme nivou. Pečeme v troubě dozlatova.

Zdroj: Šneci z listového těsta

Diskuze

V diskuzi PIZZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Ráda bych se zeptala na těsto na Pizzu které když chladne není tak tvrdé a zůstává alespon trošku vláčné a jestli se dá dát do mražáku jako kupovaná a pak znovu ohřát aby zase změkla děkuji předem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní

Zdroj: diskuze Pizza

Řezy z listového těsta s jablky a tvarohem

Ingredience: 500 g listového těsta, 1 vejce, 1 vanilkový cukr

Ingredience na tvarohovou náplň: 500 g tvarohu, 3 vejce, 100 g cukru

Ingredience na jablkovou náplň: 800 g jablek, 100 g cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek

Technologický postup: Nejprve si připravíme náplně. Tvarohovou náplň uděláme tak, že smícháme tvaroh, vejce a cukr a vše důkladně promícháme. Jablkovou náplň připravíme tak, že jablka oloupeme, nastrouháme, přidáme cukr, pudink a vše důkladně promícháme. Listové těsto (polovinu) vyválíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto natřeme tvarohovou náplň a na ni jablkovou náplň. Nakonec vyválíme další listové těsto, které opatrně položíme na jablkovou náplň. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 28 minut. Po upečení necháme vychladnout a krájíme na jednotlivé porce.

Zdroj: Moučníky z listového těsta

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: diskuze Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Moučník z listového těsta s nutellou

Ingredience: 500 g listového těsta, 200 g nutelly, 1 vejce

Technologický postup: Listové těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníku o rozměrech přibližně 50 x 30 cm, silný asi půl centimetru. Pak ho podélně rozpůlíme, oba pásy těsta rozdělíme na 8 trojúhelníčků. Na každý kousek naneseme trochu nutelly. Trojúhelníčky pečlivě, aby náplň nevytékala, svineme do rohlíčků a přeneseme na plech s pečicím papírem. Rohlíčky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.

Zdroj: Moučníky z listového těsta

Diskuze

V diskuzi PUCHROVITOST ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Spáčil.

Dobrý den, mám na zahradě starou švestku (její stáří odhaduji až na 70 let možná i více). Stále rodí a letos, znovu možná po 2 letech, se opět objevila deformace plodů, která asi odpovídá puchrovitosti švestek. Plody právě dozrávají, jsou poměrně velké ale často i z poloviny deformované, jako by zpuchřelé. Při rozpůlení se objeví dužnina zbarvená do červena v různé intenzitě, někdy jen červené žilky nebo i masivně celá dužnina kolem pecky. Přitom pecky jsou neporušené, jsou souměrně vyvinuté. Švestky jsou docela už velké, zralé, pěkně modré a poměrně sladké. Je mi líto je vyhodit a tak je i v tomto stavu konzumuju (jediný v rodině). Nevím, jestli dělám dobře z hlediska zdravotního a tak se zdvořile ptám, co s takovými švestkami dělat. Na slivovici je jich málo a o správnosti konzumace mám pochyby. Lze je použít bez rizika k jídlu nebo jen například na koláč ? Předem děkuji za radu a odpověď.
Jan Spáčil, Holešov

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Puchrovitost švestek

Šátečky z listového těsta s Nutellou

Ingredience: 500 g listového těsta, 200 g Nutelly, 1 vejce

Technologický postup: Listové těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníku o rozměrech přibližně 50 x 30 cm, silný asi půl centimetru. Pak ho podélně rozpůlíme, oba pásy těsta rozdělíme na 8 trojúhelníčků. Na každý kousek naneseme trochu Nutelly. Trojúhelníčky pečlivě, aby náplň nevytékala, svineme do rohlíčků a přeneseme na plech s pečicím papírem. Rohlíčky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Šátečky z listového těsta slané

Ingredience: 500 g listového těsta, 150 g eidamu, 200 g šunkového salámu, pizza koření, zakysaná smetana

Technologický postup: Listové těsto rozválíme a nakrájíme na větší čtverečky, které pomažeme smetanou, poklademe šunkovým salámem, sýrem a posypeme pizza kořením. Čtverečky přeložíme a okraje těsta dobře přimáčkneme k sobě. Slané listové šátečky upečeme v rozehřáté troubě dozlatova. Upečené slané listové šátečky podáváme jako pikantní chuťovku.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Koláč z listového těsta s tvarohem a jablky

Ingredience: 250 g listového těsta, 250 g tvarohu, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, trochu rozinek, trochu mléka, dvě větší jablka, skořicový cukr nebo skořice, cukr krupice

Technologický postup: Budeme potřebovat koláčovou formu, poté rozválíme placku listového těsta dokulata, formu vyložíme pečicím papírem, položíme na něj listové těsto a okraje, které přesahují, zahneme dovnitř. Těsto propícháme vidličkou. Dále si připravíme tvarohovou náplň: tvaroh, vajíčko, vanilkový cukr a pudink promícháme, trochu naředíme mlékem, hmota musí být mazací, ne tekoucí, přisypeme trochu rozinek, jak kdo má rád, a natřeme směs na listové těsto. Tvaroh můžeme přisladit, jak kdo má rád. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do misky, přisypeme skořicový cukr, nebo pokud nemáme doma, tak skořici a třeba vanilkový cukr a promícháme, aby se jablíčka pěkně obalila cukrem. Naskládáme na tvaroh a dáme do trouby. Pečeme v troubě na 180 °C cca 35 minut. Pokud jsou jablka kyselejší, tak v průběhu pečení ještě trochu pokapeme medem. Kdyby měla jablíčka tendenci se přichytávat, tak přikryjeme alobalem a jen na konci pečení necháme přibližně 10 minut odkryté. Je to jednoduché, výborné a příprava je hlavně velmi rychlá.

Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem

Koláč z listového těsta s tvarohem a ovocem

Ingredience: 1 plát listového těsta, 500 g plnotučného tvarohu, 2 vejce, 150 ml smetany, 1 vanilkový prášek, 80 g cukru krupice, ovoce (maliny, jahody, borůvky)

Technologický postup: Troubu si předehřejeme na 170 °C (s klasickým horním i dolním ohřevem). Rošt umístíme do spodní části trouby. Listové těsto rozbalíme a připravíme do kulaté formy o průměru cca 28 cm. Z odstraněného těsta poté dotvarujeme okraje, které nám ve formě naopak chybí. Přitiskneme k sobě a pěkně celý okraj upravíme. Tvarohy dáme do misky a vyklepneme k nim vejce, přisypeme cukr. Množství cukru uvedené v receptu můžete upravit podle své vlastní chuti, protože někdo má raději sladké dezerty, jiný méně sladké. Směs tvarohu, cukru a vajec pořádně promícháme, až je směs hladká, stejnobarevná a nejsou v ní kousky nepromíchaných vajíček a cukru. Tvarohovou náplň dochutíme špetkou vanilky a přilijeme smetanu, kterou opět důkladně vmícháme do směsi, až je hladká. Nezapomínáme ochutnávat. V této chvíli můžeme přidat ještě cukr, pokud se vám náplň zdá málo sladká. Připravenou tvarohovou náplň nalijeme do formy, na těsto. Uhladíme povrch a do náplně vmáčkneme ovoce. Dáme péct do vyhřáté trouby, ve které koláč zůstane 40–50 minut. Okraje koláče by měly trochu ztmavnout. Po vytažení z trouby necháme asi hodinu vychladnout, aby se koláč dobře krájel.

Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem

Koláč s tvarohem a meruňkami

Ingredience těsto: 40 g másla nebo Hery, 4 žloutky, 250 g cukru, 300 g hladké mouky, 6 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, sníh ze 4 bílků

Ingredience náplň: 2 tvarohy, 2 vejce, 1/3 hrnku cukru, 1 vanilkový pudink (prášek), trocha mléka, strouhaný kokos, meruňky

Postup: Máslo, žloutky a cukr vyšleháme, přidáme mouku, mléko, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků. Dále si připravíme tvarohovou náplň. Do velké dortové formy vymazané sádlem a vysypané strouhaným kokosem se rozetře část těsta, na ně se rozetře tvarohová náplň. Na tvaroh se naskládají čtvrtky meruněk a navrch se rozetře zbytek těsta. Po upečení a zchladnutí můžete koláč pocukrovat.

Zdroj: Koláč s tvarohem

Listový závin s tvarohem a broskvemi

Ingredience: 300 g listového těsta, 300 g čerstvých nebo kompotovaných broskví, 250 g měkkého tvarohu, 80 g lučiny, 1 vejce, 2 lžíce cukru, 1 lžíce krupičky, mouka na vál, 1/2 vejce, 1 lžíce 12% smetany na potření

Technologický postup: V míse vyšleháme tvaroh s lučinou, vejcem, cukrem a krupičkou. Broskve nakrájíme na jemné plátky (kompotované necháme nejdříve dobře odkapat). Těsto rozválíme na pomoučeném válu na obdélník silný asi 2 mm, potřeme ho tvarohovou náplní a poklademe plátky broskví. Okraje těsta lehce potřeme vejcem rozšlehaným se smetanou, plát těsta i s náplní zavineme a okraje těsta k sobě přimáčkneme. Závin opatrně přeneseme spojem dolů na plech vyložený papírem na pečení, potřeme ho zbylým vejcem se smetanou, vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 30 minut dozlatova. Pokud těsto začne příliš tmavnout, zakryjeme závin plátem alobalu.

Zdroj: Moučníky z listového těsta

Šátečky z listového těsta s marmeládou

Ingredience: 500 g listového těsta, hustější marmeláda, moučkový cukr

Technologický postup: Listové těsto vyválíme a formičkou na taštičky z něj vykrajujeme kolečka. Do každého kolečka dáme lžičku marmelády, kolečko i s marmeládou uzavřeme ve formičce a položíme na plech. Pečeme dorůžova, posypeme podle chuti moučkovým cukrem. Pokud nemáme formičku, můžeme tvarovat čtverce, do jejichž středu dáme marmeládu, popřípadě můžeme vykrajovat vykrajovátkem, skleničkou a podobně a zmáčkneme do středu.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Listové těsto s tvarohem a meruňkami

Ingredience: 500 g listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce moučkového cukru, 6 meruněk

Technologický postup: Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem a cukrem (při dávkování cukru se řídíme vlastní chutí). Těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na obdélníky 8 x 16 cm. Na jednu polovinu obdélníku dáme lžíci tvarohu, přiklopíme druhou polovinou, okraje dobře zmáčkneme k sobě a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Na každý čtverec položíme půlku meruňky řeznou stranou dolů a ze zbytku těsta uděláme kolem meruňky ohrádku. Každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 12 minut dozlatova.

Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem

Koláč s tvarohem a povidly

Ingredience těsto: 125 g másla, 1 hrnek moučkového cukru, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek mléka

Ingredience náplň: ½ kg měkkého tvarohu, 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 vanilkový cukr, 1 vejce

Ingredience ostatní: malou skleničku povidel (300 ml)

Postup: Nejprve si vyšleháme změklé máslo, vejce, moučkový a vanilkový cukr do pěny. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a vyšleháme hladké těsto. Vyšší plech si vyložíme pečicím papírem, nalijeme na něj půl těsta a rozetřeme. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, pak zbytek těsta a na těsto malou lžičkou poklademe povidla. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut. Takto upečený koláč je velmi dekorativní na pohled.

Zdroj: Koláč s tvarohem

Listové těsto s pudinkem a jablky

Ingredience: 1 kg listového těsta

Ingredience na jablečnou náplň: 1 vanilkový cukr, 800 g jablek, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek

Ingredience na tvarohovou náplň: 500 g tvarohu, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 vanilkový pudinkový prášek

Technologický postup: Jeden balíček těsta rozválíme na rozměr o něco větší, než je pekáček, aby nám těsto vyšlo i na strany. Dáme pečicí papír a těsto přeneseme do pekáčku. Připravíme si jablečnou náplň – jablka oloupeme, nakrájíme nebo nastrouháme. Přidáme vanilkový pudink v prášku, vanilkový cukr a osladíme podle chuti, záleží na kyselosti jablek. Připravíme si tvarohovou náplň – do mísy dáme tvaroh, vajíčka, oba cukry a přimícháme pudinkový prášek a vše dobře promícháme. Na těsto natřeme jablečnou náplň a na ni nalijeme tvarohovou náplň. Z druhého těsta vyválíme plát velký, jako je pekáček, a přikryjeme tímto těstem tvarohovou náplň. Řezy z listového těsta s jablky a tvarohem dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi 35–40 minut, po upečení je necháme vychladnout. Potom je můžeme pocákat čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.

Zdroj: Recepty z listového těsta s pudinkem


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP