Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KOLIK VÁŽÍ JEDEN BÍLEK

OBSAH

Moučník z bílků

Ingredience: 7 bílků, 120 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 2 lžíce sekaných ořechů, 2 lžíce rozinek nebo pokrájených sušených meruněk, 2 lžíce krájené čokolády na kousky, 5 lžic oleje, špetka soli

Postup: Bílky mírně osolíme a našleháme s cukrem. Pak lehce do těsta vmícháme mouku a vše ostatní, už nešleháme. Pečeme ve vymazané a moukou nebo kokosem vysypané formě v předehřáté troubě asi 10 min na 150 °C, pak zmírníme a dopékáme dalších 10 min na 100 °C, až se vpíchnutá špejle nelepí. Tato bábovka oproti jiným bílkovým těstům neklesne, je možné ji péct i jako řezy na plechu ve vyšší vrstvě z dvojité dávky. Bílky, které právě nepotřebujeme, si schováme v lednici ve skleničce se šroubovacím víčkem. Na víčku si udělejte čárku, když do skleničky přidáte bílek, abyste věděli, kolik jich tam je. I po měsíci jdou takto uskladněné bílky našlehat. Jinak je možné je i zvážit. Jeden bílek má přibližně 25–30 g.

Zdroj: Rychlý moučník

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Kapání bez žloutku

Suroviny:

  • bílek
  • 4 lžíce krupice
  • sůl
  • ½ lžičky mletého zázvoru

Postup:

Bílek rozšlehejte vidličkou, osolte, přidejte zázvor, krupici a vypracujte řidší těsto, které nechte chvíli stát. Potom kávovou lžičkou vykrajujte malé nočky a zavařte je do polévky. Vařte asi 8–10 minut.

Zdroj: Recepty na kapání do polévky

Poradna

V naší poradně s názvem RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Dobrý den, mohu se zeptat co uděláme se zbylým žloutkem???

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Žloutek můžete použít například do třené bábovky. Na vyčištění vývaru je nutný pouze bílek. Žloutek vám prostě zbyde.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Vejce na hniličku

Má táhlý žloutek a přitom tuhý bílek, vaří se 5 a půl až 6 minut. Špička vejce nahniličko se naklepává lžičkou, aby šla dobře loupat.

Zdroj: Vejce natvrdo

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK NA LIBEČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mičkajan.

na libečku se mně tvoří hnědé skvrny jako od nějakého hmyzu a začíná schnout může mně někdo poradit? Děkuji za vaše rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Dobrý den, mám letos ze semínek vypěstovaný libeček , jeden je v květináči na balkóně a jeden doma. Listy má kropenatý, i když vyrostou nový.... zalévám jen zeminu, tak že asi spálený od sluníčka není....nevím kde je chyba, poradíte mi prosím
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Postřik na libeček

Zastřená vejce

Je to vlastně vejce naměkko bez skořápky, které se vaří v octové vodě. Používá se do salátů nebo polévek a vypadá opravdu velmi lákavě. Do vroucí vody nalijte ocet, rozmíchejte a rozklepněte doprostřed hrnce vajíčko. Vajíčko lžící zlehka oválejte ve vodě tak, aby bílek obalil žloutek. Teplota vody by neměla být přehnaná! Po třech minutách zastřené vejce vyndejte sítkem. Když rozříznete bílek, vyteče z něj žloutek.

Zdroj: Vejce natvrdo

Diskuze

V diskuzi ANTURIE - PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den,
mám doma anturii, dostala jsem ji od mamky, která anturii také má. Jelikož ji má hodně rozrostlou poprosila jsem ji jestli ji nezkusí rozmnožit řezem. Tak jsem dostala od ní jeden výhonek. Teď už mám anturii zhruba 2 roky. Roste mi pouze jeden výhonek a mám strach, aby se mi rostlina po čase nezlomila. Mám ji tedy zpevněnou dřevěnou tyčkou. Rostlina však roste stále do výšky. Vždy vyroste jeden list a následně pak jeden květ. Chtěla bych, aby se rostlina rozrůstala také do šiřky, aby vyrostlo více výhonků. Lze toho nějakým způsobem docílit? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Stehlíková.

Mám ten samý problém, roste mi také do výšky, list pak květ. Právě má 2 květy a je vydět další květ. Rostlina má už přes půl metru. Už i uvažuji že jí rozstříhám a zkusím štěstí.

Zdroj: diskuze Anturie pěstování

Vaření vajec

Vejce se dají vařit několika způsoby. Nejčastější je asi tento. Do malého kastrůlku dáme tolik vody, aby vejce byla ponořená. Vodu osolíme, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, jak potřebujeme, naměkko, nahniličku nebo natvrdo. Vychladlá vejce oloupeme a můžeme podávat.

  • Aby vejce nepraskala, ohřejeme je nejdřív na pokojovou teplotu.
  • Aby vejce nepraskla, propíchneme širší stranu vejce jehlou.
  • Aby vejce nepraskla, do vody přidáme trochu octa.
  • Aby se vejce dobře loupala, po vaření je prudce zchladíme studenou vodou.
  • Vejce naměkko (ztuhlý bílek a syrový žloutek) vaříme 2–3 minuty.
  • Vejce na hniličku (ztuhlý bílek a napůl vařený žloutek) vaříme 5–6 minut.
  • Vejce natvrdo (ztuhlý bílek i žloutek) vaříme 8–10 minut.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Diskuze

V diskuzi FRAXIPARINE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Zapletalová.

Dobrý den, prosím o sdělení, kolik činí doplatek

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Fraxiparine

Vejce naměkko

Má tekutý žloutek a někdy lehce i bílek, vaří se cca 4 minuty. Špička se odsekává nožem. Tekutý žloutek se vyjídá lžičkou.

Zdroj: Vejce natvrdo

Diskuze

V diskuzi ZAŠTIPOVÁNÍ RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel V.Svobodová.

Děkuji za radu. Kolik centimetrů necháváte narůst šlahouny,než je uštípnete?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa Sládková.

Nechávám tak asi 15 až 20 cm. Teď mám ale problém, začínají se mě dělat na listech tmavé fleky. Vždycky na jednom, jinak rostlinka je krásná, živá. A zatím se mě nikdo na dotaz neozval.

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Vaření vajec na hniličku

Pokud je bílek uvařený a žloutek jen tak na půl syrový, je to vejce na hniličku. Takové vejce si uvaříme v malém kastrůlku s vodou zhruba za 5–6 minut.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Diskuze

V diskuzi ZAŠTIPOVÁNÍ HOKAIDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Bohuslav Zemánek.

hokaido- má se zaštipovat a jak( kdy) aby byla větší úroda. Nikde jsem nenalezl konkretní odpověď.

děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Klída.

Hókaidó můžete zaštipovat. Zaštípnout můžete šlahouny jakmile budou jeden metr dlouhé.

Zdroj: diskuze Zaštipování hokaida

Vaření vajec naměkko

Vejce uvařené naměkko poznáme tak, že bílek je uvařený a žloutek syrový. Vaříme ho zhruba 2–3 minuty, potom vyndáme lžící z kastrůlku. Podáváme třeba k snídani ve speciálním držáčku na vajíčka.

Zdroj: Recepty z vařených vajec

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ BRAMBOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Čapčuch.

Narážím často na jeden problém. Vyroste krásná košatá nať,ale brambor pod natí je málo a jsou drobné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Odpověď tkví ve hnojení. Pokud hnojíte brambory, i když jsou jejich výhony velké více než 25 až 30 cm, tak nebudete mít žádný výnos, ale jen bohaté zelené listy. Brambory je vhodné hojit jen zpočátku jejich růstu, aby vytvořily košaté výhony a pak v době "hnojivové diety" začly ukládat svou produkci ze slunce a vody do hlíz pod zemí. Co s tím dělat? Pokud používáte hnůj, tak ho dejte jen poloviční množství a jen na začátku před sadbou. Pokud používáte průmyslově vyráběná hnojiva, tak použijte to s vyváženým poměrem dusíku, draslíku a fosforu pro růst a aplikujte ho jen v první růstové fázi. Když jsou výhony velké 25 cm začněte opravdu vydatně zalévat a kontrolujte stonky, aby se na nich nevytvářela šedá plíseň.

Zdroj: diskuze Pěstování brambor

Poleva paní Brýdové

Ingredience: 1 bílek, 140 až 150 g extra jemného cukru, trochu citronové šťávy, 2 lžíce solamylu

Postup: Šlehejte elektrickým metlovým šlehačem 1 bílek a přidávejte postupně cukr, solamyl a citronovou šťávu. Hotová poleva se nesmí roztékat, ale ani nesmí být tak hustá, že nejde vytlačovat ze sáčku. Hustotu vyzkoušejte na vzorku a případně korigujte přidáním citronové šťávy, kterou také přeceďte přes sítko, aby se do polevy nedostala dužina nebo jadérko. Pokud nechcete přidat citronovou šťávu, můžete polevu zahustit solamylem.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Diskuze

V diskuzi ŘEZ VINNÉ RÉVY PRO ZAČÁTEČNÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den! Škoda, že není doplněno obrázky, jeden jasnější obrázek nad tisíc slov...mh

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dušan Mařík.

Dobrý den,mám dotaz.V loňském roce jsem zasadil révu.Z čípku na roubu vyrostl výhon, který jsem koncem léta zastřihl,aby vyzrál.V únoru jsem ho zastřihl na 2 očka, protože na kmínek byl slabý.Bohužel na jaře z oček nic nevyrostlo.Čípek s roubem byl pod růvkem proti promrznutí.Zato z roubu vyrazil krásný výhon, krásně roste. A teď otázka. Mohu tento výhon příští rok použít na kmínek,nebo musím opět stříhat na 2 očka? Moc děkuji za odpověď, DM.

Zdroj: diskuze Řez vinné révy pro začátečníky

Jak uchovat vánoční cukroví

Během vánoc a adventu úplně postačí, když cukroví dáte do papírové krabice na dorty, kterou dáte do pevného igelitu a takto zabalené to dáte do stínu na balkon. Mírný mráz ani déšť tomu nevadí. Domů si vždy naberte jen tolik, kolik sníte za jeden den.

Pokud vám zbyde cukroví po vánocích, tak pro jeho uchování je nejlepší hluboké zmrazení ve vakuové misce. O velikonocích nebo na Valentina pak budete mile překvapeni jeho čerstvostí a skvělou chutí.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Diskuze

V diskuzi NAHLÍŽENÍ DO KATASTRU PODLE JMÉNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka Michalova.

Prosim Vás kolik m2 vlastní. Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nahlížení do katastru podle jména

Kuře s nádivkou

Suroviny (na 1 porci):

  • 100 g kuřecích řízků
  • hladká mouka
  • houska (stará 1 den)
  • šunka
  • odstředěné mléko
  • bílek
  • máslo
  • sůl
  • petržel nebo pažitka

Postup:

Očištěný kuřecí řízek nařízněte a udělejte kapsu, do ní vložte nádivku, kterou připravíte následujícím způsobem: housku namočte v mléce, dobře vyždímejte, přidejte lžičku másla, vyšlehaný bílek, nakrájenou šunku, zelenou nať a sůl a celou směs dobře propracujte. Jakmile naplníte kapsu, zajistěte ji nití či párátky. Řízky s nádivkou pak položte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku, podlijte vodou a dejte péct. Po upečení můžete dát do vývaru kousek másla. Nejvhodnější přílohou budou vařené brambory nebo rýže. Na jaře si můžete pokrm dozdobit mladými kopřivami.

Zdroj: Zdravé recepty na snížení cholesterolu

Kokosové na ozdobu (nepečené)

  • 125 g másla
  • 250 g cukru moučka
  • 100 g kokosu
  • bílek
  • 1 polévková lžíce rumu

Všechny přísady zpracujeme na těsto. Důležité je, aby formičky byly vypláchnuty vodou. Poté se do nich přidá těsto a vyklepnou se. Mohou se spojit marmeládou, nebo pokud jsou malé, dají se použít na ozdobu lineckého cukroví.

Zdroj: Nejlepší recepty na vánoční cukroví

Citronová poleva na perník

Ingredience: 1 bílek, 200 g moučkového cukru (prosátého), 1 lžíce citronové šťávy

Technologický postup: Vše dáme do mísy a šleháme, velice dlouho, až je poleva tuhá a neskapává ze lžíce. Plníme do sáčku na zdobení anebo do tvrdého igelitového sáčku. Ustřihneme růžek a malujeme na perníčky. Necháme uschnout a srovnáme do krabiček na uležení.

Zdroj: Citrónová poleva

Bílková poleva na perníčky recept

Ingredience: 1 bílek, 50 g moučkového cukru, podle potřeby špetka potravinářského barviva

Postup: Cukr prosejeme, raději dvakrát. Obě suroviny spojíme a trpělivě mícháme na lesklou bílou kašičku, která se neroztéká. Rozděláme ji na poloviny a do jedné přidáme potravinářské barvivo. Takto připravenou polevou zdobíme perníčky, dortíčky a jiné cukroví. Pozor! Nevyužitá bílková poleva zasychá.

Zdroj: Poleva na perníčky

Ořechové řezy medové

Ingredience: 250 g medu, půl lžíce másla, 2 vejce, cca 300–400 g hladké mouky, citronová kůra, 1 lžička prášku do pečiva, tuk a hrubá mouka na plech, ořechová jádra na ozdobu

Ingredience na polevu: 1 bílek, trocha vody, med

Postup: Nahřátý horký med smícháme s máslem a celými vejci. Přidáme tolik hladké mouky, aby těsto bylo husté jako na nudle. Během zadělávání přidáme skořici, nastrouhanou kůru a prášek do pečiva. Na vále těsto dobře vypracujeme (asi hodinu), pak uložíme do chladu a necháme cca půl dne odpočívat. Nakonec vyválíme placky na malík tlusté, přeneseme je na tukem vymazané a hrubou moukou vysypané plechy a na povrchu je potřeme polevou. Povrch poklademe jádry ořechů. Marcipán upečeme dorůžova. Ještě zatepla jej nakrájíme na řezy a uložíme v krabici. Řezy jsou dlouho chutné.

Na polevu utřeme bílek s vodou a rozehřátým medem.

Zdroj: Ořechové řezy

Recept na měkké perníčky bez sody

Ingredience: 250 g moučkového cukru, 3 vejce, 120 g medu, 400 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, koření na perníčky (nebo lžička skořice, lžička anýzu, špetka hřebíčku a špetka badyánu), bílek na potření

Postup: Vytvoříme těsto, které necháme minimálně 24 hodin zabalené ve fólii v lednici odpočinout. Poté přes fólii vyválíme plát. Vykrájíme perníčky a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C 8 minut, aby se nevysušily a neztvrdly. Po vytažení z trouby je hned ještě horké můžete potřít bílkem.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP