Téma: 

koreni do perniku


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PERNÍKOVÉ KOŘENÍ

Perníkové koření Vitana

Obsahuje vyváženou směs mleté skořice, badyánu a hřebíčku, sestavenou podle originální receptury, která se výborně hodí k přípravě perníku. Používejte ji i k dochucení sladkého pečiva (medové perníčky, vánoční cukroví, buchty, koláče a další).

Perníkové koření Vitana můžete koupit zde.

Detail odstavce: Perníkové koření Vitana
Zdroj: Perníkové koření
Zveřejněno: 15.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: Zkvašený med

S tou špinavou vodou a cukrem bych to nepřeháněl.Kdo a proč by to tam dával...Prostě med z nejakeho duvodu nebyl dostatečně zralý.(Někdy včely zavíčkují i úplnou řidinu, když nestačí zpracovávat bohatku snůšku)Pak stači včelařova nezkušenost, absence refraktkmetru na mereni obsahu vody atd. a med skonci v sklenicich.Voda stoupa nahoru a med zacne kvasit.Druha moznost je med otevreny ve vlhkem špajzu atd.Med je velice hygroskopický.Přijímá vodu, ale i pachy.
Z medu bych odebral vrchni vrstvu a med pouzil do perniku atd.

Zdroj: diskuze Zkvašený med
Odesláno: 3.6.2016 uživatelem jirka
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PERNÍKOVÉ KOŘENÍ

Perníčky bez perníkového koření

Ingredience: 400 g hladké mouky, 150 g cukru, 1 prášek do perníku, 1/2 prášku do pečiva, 1 vejce, 2 lžíce medu, 1/2 hrnku oleje, 1 lžíce skořice, 2 lžíce kakaa, necelé 2 hrnky mléka, 1 hrst rozinek, 1 hrst sekaných ořechů

Postup: Všechny suroviny smícháme, nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a v předem vyhřáté troubě upečeme. Hotový perník bez prášku do perníku polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem nebo mletými ořechy.

Detail odstavce: Perníčky bez perníkového koření
Zdroj: Perníkové koření
Zveřejněno: 15.3.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Katalpa Nana

Dobrý den, na podzim jsme zasadili katalpu a letos na jaře ještě neobrazila. Mám o ni strach. Je to v pořádku, teprve koření a obrazí příštím rokem ? Děkuji

Zdroj: diskuze Pestovani katalpy
Odesláno: 30.5.2017 uživatelem Diana
Počet odpovědí: 6 Zobrazit odpovědi

PERNÍKOVÉ KOŘENÍ

Čím nahradit perníkové koření

Klasické perníkové koření si můžete připravit doma. Doma připravené koření je vždy čerstvé a nádherně voňavé.

Ingredience: 5 g fenyklu, 5 g nového koření, 5 g hřebíčku, 10 g anýzu, 1 bio citron, 5 g skořice, 10 g badyánu, 1 vanilkový lusk

Postup: Navážíme si všechno koření. Skořici, hřebíček, nové koření, anýz, fenykl, badyán a kousek vanilky. Perníkové koření velmi jemně utlučeme v hmoždíři. Pak koření prosejeme přes sítko. Roztlučené koření smícháme s jemně nastrouhanou kůrou z jednoho dobře umytého bio citronu. Tato dávka perníkového koření je určena na půl kilogramu mouky.

Vedle perníků a jiného kořeněného pečiva můžete směs perníkového koření přidat i do zavařenin, pečených čajů a kompotů.

Detail odstavce: Čím nahradit perníkové koření
Zdroj: Perníkové koření
Zveřejněno: 15.3.2017

CHALOUPKA Z PERNÍKU

Co budete na chaloupku z perníku potřebovat

Ingredience těsto:

  • 1 250 g hladké mouky
  • 500 g třtinového cukru
  • 500 g medu
  • 300 g másla
  • 50 g kakaa
  • 2 vejce
  • 3 lžíce perníkového koření
  • 2 lžičky jedlé sody
  • kůra z 1 citronu
  • 4 lžíce rumu

Ingredience na polevu a zdobení:

  • 500 g moučkového cukru
  • šťáva z 1 citronu
  • k ozdobení dále můžete dle vlastní fantazie použít: moučkový cukr, lentilky, kandované ovoce, ořechy, plátky mandlí, strouhanou čokoládu, různé želatinové bonbony či sušené ovoce a spoustu dalších dobrůtek, které vás napadnou

K pečení a výrobě budete dále potřebovat:

  • papír na pečení
  • 2 čtvrtky nebo jakýkoliv jiný tvrdší papír
  • zdobicí pytlík s tenkým nástavcem nebo přímo zdobicí pytlík na perníčky

Detail odstavce: Co budete na chaloupku z perníku potřebovat
Zdroj: Chaloupka z perníku
Zveřejněno: 25.11.2015

RECEPTY NA PERNÍČKY, KTERÉ JSOU HNED MĚKKÉ

Perníčky paní Brýdové

Ingredience: 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 5 lžic medu, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 kávové lžičky koření do perníku, 1 lžička sody a 1/4 prášku do perníku

Postup: Těsto necháme uležet v lednici alespoň 12 hodin. Z těsta pak vyválíme placku silnou cca 3–4 mm. Pozor, ať nemáte perníčky moc tenké, pak opravdu měkounké nebudou ani s tímto receptem. Pečeme na 180 stupňů, než začnou vonět. Paní Brýdová doporučuje válet těsto přes potravinovou fólii a téměř vůbec nepodsypávat. Takže opravdu do těsta a ani pod něj při válení nepřidávejte ani trošku mouky navíc, to je jeden z důvodů, proč pak perníčky nejsou po upečení měkké a nadýchané. Věřte, že takto upečené perníčky okamžitě zmizí.

Detail odstavce: Perníčky paní Brýdové
Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké
Zveřejněno: 21.1.2017

PERNÍK

Rychlý a výborný perník

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru
  • 2 vejce
  • 150 ml oleje
  • 150 ml červeného vína
  • 1 prášek do perníku
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 50 g marmelády
  • 150 g čokoládové polevy

Postup:

Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem do husté pěny, pak přidejte olej a víno a dobře promíchejte. Postupně dodávejte mouku, prášek do pečiva a perníku, kakao, na závěr vmíchejte marmeládu. Vymažte a vysypte hrubou moukou vyšší plech, přelijte do něj těsto. Předehřejte troubu na 180 °C a pečte asi 20 minut. Vychladlé těsto potřete čokoládovou polevou rozpuštěnou ve vodní lázni, nemáte-li čas či chuť na polevu, posypte moučkovým cukrem a pusťte se do toho.

Detail odstavce: Rychlý a výborný perník
Zdroj: Perník
Zveřejněno: 25.1.2016

PERNÍK

Medový perník

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 3 vejce
  • 150 g másla
  • 500 ml medu
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 100 g sekaných vlašských ořechů

Postup:

Máslo s medem rozpusťte ve vodní lázni, oddělte žloutky od bílků a žloutky přimíchejte do zahřáté směsi. Do větší mísy odvažte mouku, přidejte prášek do pečiva a perníku, vmíchejte připravenou směs z medu a ostatních surovin a na závěr zlehka přimíchejte tuhý sníh z bílků. Vypracujte hladké těsto, které přelijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný vyšší plech, těsto posypte sekanými vlašskými ořechy a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C, pečte asi 30 minut. Upečený a vychladlý perník ozdobte moučkovým cukrem a můžete podávat.

Detail odstavce: Medový perník
Zdroj: Perník
Zveřejněno: 25.1.2016

PERNÍK

Perník bez vajec

Ingredience:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 a půl hrnku cukru
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 a půl hrnku mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa

Postup:

Všechny suroviny smíchejte ve větší míse a vypracujte hladké těsto, které přelijte do vymazaného a hrubou moukou vysypaného vyššího plechu. Vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Po upečení nechte zchladnout, pocukrujte a můžete krájet.

Detail odstavce: Perník bez vajec
Zdroj: Perník
Zveřejněno: 25.1.2016

RECEPTY NA PERNÍČKY, KTERÉ JSOU HNED MĚKKÉ

Perníčky z Hery

Ingredience: 75 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg medu, 15 dkg Hery, 3 vejce, 3 lžíce kakaa, 1 lžíce koření do perníku, 1 lžička skořice, 1,5 lžičky sody (můžete nahradit kypřicím práškem do perníku)

Postup: Ručně nebo v elektrickém robotu si ze všech surovin vypracujte těsto. Může se vám zdát trochu lepivé, ale nebojte se, při vykrajování už vás trápit nebude. Pozor, dodržujte množství medu v receptu a výrazně ho nepřidávejte, mohlo by to ohrozit výsledek.

Takto připravené těsto je nutné nechat alespoň do druhého dne rozležet v lednici. Rozhodně nepodlehněte návalu euforie a nevrhněte se do pečení hned. Opravdu těstu dejte čas, aby se v něm rozleželo veškeré koření.

Po odležení těsto klasicky vyválejte na silnější plát (cca 0,5 cm), už by vám nemělo lepit. Vykrájejte perníčky a šup s nimi do trouby předehřáté na 180 °C. Stačí péct 8 minut, aby se nevysušily a neztvrdly. Po vytažení z trouby je hned ještě horké můžete potřít bílkem, budou se pak krásně lesknout. Vychladlé, pokud vám je rodina nesní, ozdobte dle své fantazie bílkovou nebo cukrovou polevou.

Jeden tip na originální perníčky: Červené potravinářské barvivo namíchejte do bílku, kterým část horkých perníčků po upečení potřete. Bílé zdobení na červeném podkladu vypadá opravdu skvěle a věřte, že budete originální.

Detail odstavce: Perníčky z Hery
Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké
Zveřejněno: 21.1.2017

CHALOUPKA Z PERNÍKU

Příprava cukrové polevy

Jsou-li všechny díly úplně vychladlé, můžete začít připravovat polevu, kterou využijete i na lepení celé chaloupky. Poleva je velice rychlá, smícháte jen moučkový cukr se šťávou z citronu a důkladně utřete, abyste v ní neměli kousky cukru, které by vám ucpávaly dírku při zdobení. Polevu přendejte do zdobicího pytlíku, ne ale všechnu najednou, špatně by se vám s ním pracovalo.

Detail odstavce: Příprava cukrové polevy
Zdroj: Chaloupka z perníku
Zveřejněno: 25.11.2015

PERNÍK

Perník s marmeládou a kokosem

Ingredience:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • 120 ml mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 200 g marmelády rybízové nebo višňové
  • 150 g čokolády na vaření
  • 100 g strouhaného kokosu

Postup:

Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a do perníku, kakao, pak přimíchejte vejce, mléko a marmeládu. Důkladně vše zpracujte v hladké těsto. Vyšší plech vymažte olejem nebo máslem a důkladně vysypte hrubou moukou. Těsto přelijte na plech, rozetřete na stejnoměrnou vrstvu a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Upečený marmeládový perník nechte chvíli zchladnout, polijte ho čokoládovou polevou rozpuštěnou ve vodní lázni a posypte strouhaným kokosem. U tohoto moučníku můžete posoudit, zda vám více chutná perník potřený marmeládou, nebo marmeládový perník, název se zdá téměř stejný, ale chuť je úplně jiná.

Detail odstavce: Perník s marmeládou a kokosem
Zdroj: Perník
Zveřejněno: 25.1.2016

KARDAMON

Koření kardamom

Kardamom je poměrně drahé koření (v porovnání s ostatními, u nás běžně používanými a dostupnými kořeními). V kuchyních střední Evropy není kardamom zatím příliš známý a využívaný, ovšem v těch orientálních na něj kuchaři vyloženě spoléhají. My se s ním můžeme setkat ve směsích koření, například ve směsi kari nebo garam masala. V současnosti patří kardamom mezi nejdražší (konkrétně třetí nejdražší) dovážená koření v České republice.

Kardamom se používá k ochucení kávy a čaje či k prohloubení jejich chuti. Přidává se též do vánočního pečiva, do oblíbených perníků, ovocných zákusků, džemů a kompotů.

Semena kardamomu se používají jako koření při výrobě uzenin, v pekařství a při přípravě pokrmů v domácnostech. Silice kardamomu se uplatňuje v potravinářském průmyslu při výrobě perníku, cukrovinek a čokolády, dále v likérnictví, v tabákovém průmyslu a ve voňavkářství.

Gurmáni vědí, že kardamom propůjčí zajímavou chuť i šťavnatým steakům a zvýrazní přednosti mletého masa, masových vývarů i pikantních omáček.

Co se týče účinných látek, kardamom obsahuje celou řadu éterických olejů (cineol, pinen, geraniol a jiné), karboxylové kyseliny (olejovou, linolovou, palmitovou a stearovou) a vitamíny (thiamin, riboflavin a niacin). Semena kardamomu obsahují i velké množství bílkovin, tuků a sacharidů (včetně škrobu). Využívá se oddenek, plody a semena, případně éterický olej z nich připravený.

Kardamom má pozitivní vliv na zažívání (mimo jiné bojuje proti žaludečním potížím, například proti pálení žáhy), je považován za afrodiziakum, tonizuje, má antiseptické a diuretické účinky. Rozkousání několika kardamomových semen značně zklidňuje nervovou soustavu. Kardamovník přidaný do mléka neutralizuje jeho schopnost vytvářet hlen a zanášet tak organismus. Vzhledem k tomu, že kardamom vylučuje z těla jedy z alkoholu, pomáhá i při opilosti a kocovině. Podle ajurvédské a čínské medicíny má kardamom ohřívací a sladkou „povahu“, a proto podporuje oběh energie čchi.

Detail odstavce: Koření kardamom
Zdroj: Kardamon
Zveřejněno: 13.9.2016

PERNÍK

Rychlý hrnkový perník

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 a půl hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Postup:

Ve větší míse smíchejte nejdříve sypké ingredience a postupně přidejte vejce a tekutiny. Důkladně vymíchejte hladké těsto. Vyšší plech si vymažte olejem nebo máslem, vysypte hrubou moukou. Připravené těsto rovnoměrně rozetřete do připraveného plechu a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 20 minut. Nechte vychladnout. Posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Detail odstavce: Rychlý hrnkový perník
Zdroj: Perník
Zveřejněno: 25.1.2016

ZDOBENÉ PERNÍČKY NĚKOLIKRÁT JINAK

Hned měkoučké perníčky

U těchto perníčků neplatí, že je potřeba je péci alespoň 3 týdny před Vánocemi, aby změkly, jsou měkké hned po upečení a vychladnutí, takže pokud už máte na rozležení málo času, volte určitě tento skvělý recept. Aby vám perníčky zůstaly měkoučké po celou dobu, skladujte je v uzavíratelné plastové nádobě.

Ingredience:

  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 6 lžic medu
  • 600 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 balení kypřicího prášku do perníku

Postup:

Mouku prosejte na vál, přidejte pokrájené změklé máslo, moučkový cukr, med, vejce, kakao, skořici, perníkové koření a kypřicí prášek. Vypracujte hladké těsto, které vložte do fólie a nechte alespoň 24 hodin v lednici odpočinout.

Odpočaté těsto rozválejte na pomoučeném vále na 5 mm silný plát, vykrájejte požadované tvary, přendejte na papírem vyložený nebo vymazaný plech a dejte do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte asi 5 až 7 minut. Po vyjmutí z trouby ihned potřete rozšlehaným vejcem pro lesklý vzhled perníčků. Přendejte na kuchyňskou mřížku a před zdobením nechte úplně vychladnout.

Detail odstavce: Hned měkoučké perníčky
Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak
Zveřejněno: 26.11.2015

PERNÍK

Výborný perník na plech

Ingredience:

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g cukru
  • 1 vejce
  • 120 ml oleje
  • 400 ml mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 g sekaných vlašských ořechů
  • 100 g rozinek
  • 150 g čokoládové polevy

Postup:

Příprava tohoto perníku je velice jednoduchá, stačí všechny ingredience odvážit, nasypat do větší mísy a důkladně promíchat. Chcete-li, aby rozinky nebyly moc tvrdé, je lepší je před použitím namočit buď do vlažné vody, nebo do rumu, rozinky se krásně nasáknou a jsou pak vláčné. Máte-li těsto připravené, vymažte si vyšší plech olejem nebo kouskem másla, vysypte důkladně hrubou moukou, přelijte připravené těsto a vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Perník raději průběžně kontrolujte, protože každá trouba peče trochu jinak. Až budete mít dopečeno, nechte perník vychladnout, ve vodní lázni si rozehřejte polevu a rozetřete ji po celém povrchu. Pokud chcete, můžete ji ještě posypat například strouhaným kokosem nebo ořechy. Nechte čokoládu ztuhnout a můžete servírovat.

Detail odstavce: Výborný perník na plech
Zdroj: Perník
Zveřejněno: 25.1.2016

PERNÍK

Dobrý perník s povidly

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g cukru
  • 3 vejce
  • 150 g másla
  • 250 ml mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce rumu
  • 200 g povidel

Postup:

Ve velké míse smíchejte všechny sypké suroviny, přidejte rozpuštěné máslo, vejce, med, rum a mléko. Důkladně promíchejte. Hladké těsto přelijte do vymazaného a vysypaného plechu, těsto rovnoměrně rozetřete a pomocí lžičky rozmažte hrudky povidel po povrchu těsta. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut. Alespoň mírně prochladlý perník posypte moučkovým cukrem a můžete podávat.

Detail odstavce: Dobrý perník s povidly
Zdroj: Perník
Zveřejněno: 25.1.2016

PERNÍK

Vláčný perník s marmeládou

Ingredience:

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 a půl hrnku cukru
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 1 a půl hrnku mléka
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1 skořicový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce rumu
  • citronová kůra z 1/2 citronu
  • 150 g marmelády
  • 150 g čokoládové polevy

Postup:

Vezměte větší mísu a nasypte do ní nejprve sypké suroviny, promíchejte a přidejte zbylé ingredience kromě marmelády a čokoládové polevy. Důkladně zpracujte v hladké těsto, pokud se vám zdá těsto příliš tuhé, přidejte ještě trochu mléka. Připravte si vyšší plech, ten vymažte olejem a vysypte hrubou moukou, přelijte připravené těsto, rozetřete a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte cca 20 minut. Po upečení vyjměte, nechte zchladnout a pak povrch perníku namažte marmeládou a polijte čokoládovou polevou rozehřátou ve vodní lázni, nebo perník vyklopte a přeřízněte na dva stejné pláty. Aby se vám perník lépe přeřezával, je lepší si ho rozpůlit na dvě poloviny, aby se vám s ním lépe manipulovalo a netrhal se vám. Rozříznutý perník pomažte marmeládou a zpět přiklopte, povrch polijte čokoládovou polevou, a chcete-li, posypte mletými ořechy nebo strouhaným kokosem.

Detail odstavce: Vláčný perník s marmeládou
Zdroj: Perník
Zveřejněno: 25.1.2016

PERNÍKOVÉ KOŘENÍ

Kde se dá koupit

Perníkové koření je dostupné ve všech obchodech s potravinami. Snad nejznámější perníková koření jsou do firmy Vitana a Kotányi.

Detail odstavce: Kde se dá koupit
Zdroj: Perníkové koření
Zveřejněno: 15.3.2017

RECEPTY NA PERNÍČKY, KTERÉ JSOU HNED MĚKKÉ

Nejlepší perníčky

Tradičně se perník vyráběl v hanzovních městech jako symbol jejich úspěchu a kontaktu se světem. Vzhledem k ceně koření byl perník velkým luxusem. Z hanzovních měst byl perník často exportován do vnitrozemí. Tradice výroby perníku do dnešních dnů přetrvala v Brémách, Mnichově, Norimberku, Amsterdamu, Lutychu, Klaipėdě, Gdaňsku či Toruni. V Česku je nejznámější pardubický perník. Recept na pardubický perník pocházel původně z Hradce Králové, ale tehdejší majitel Pardubic Vilém z Pernštejna ho koupil. Perník byl exportován na velké vzdálenosti a z toho důvodu byl vyráběn tak, aby během těchto dlouhých cest neutrpěla jeho kvalita. Za svou trvanlivost vděčí jednak silnému podílu koření a pak také tvrdosti a suchosti. Díky tomu je možno ho skladovat na chladném a suchém místě i několik měsíců.

Perníkové těsto se koření skořicí a zázvorem, občas také hřebíčkem, kardamomem, muškátovým oříškem, anýzem a levandulí. Po smíchání by se těsto mělo nechat odležet, aby mohlo zfermentovat. Při průmyslové výrobě se tato doba pohybuje kolem několika týdnů, těsto na domácí vánoční perníčky by se mělo připravovat měsíc dopředu. Perníkové těsto se vykrajuje do různých tvarů, vyrábí se perníky kulaté, velmi častým motivem je perníkové srdce, zvířátka nebo třeba půllitr. Po upečení jsou pak tyto perníky zdobeny buď barevnými cukrovými polevami, anebo čokoládou. Zdobené perníky jsou jedním z druhů tradičního vánočního cukroví. Průmyslově se vyrábějí perníky slepované – dva pláty perníku jsou pomocí marmelády slepeny k sobě a zality v čokoládové polevě. Z plátků perníku jsou slepovány a konstruovány i složitější tvary, nejčastějším motivem je perníková chaloupka inspirovaná pohádkou O perníkové chaloupce.

Voňavé, něžně nazdobené perníčky prostě na sváteční stůl patří. Zde je několik tipů pro perfektní výsledek:

  • Perníkové koření koupíte jako hotovou směs, ale můžete si namíchat doma své vlastní koření. Najemno rozemelte 1–2 hřebíčky, kuličku nového koření, kousek skořice, badyánu, půl lžičky anýzu a přidejte půl lžičky citronové a pomerančové kůry. Toto množství koření je cca na 250 g mouky.
  • Aby byly perníčky krásně lesklé a dobře na nich drželo zdobení z bílkové polevy, ještě horké je ihned po vyndání z trouby potřete rozšlehaným vejcem.
  • Na bílkovou polevu potřebujete opravdu jemný moučkový cukr, přípravu proto nešiďte a vždycky ho prosejte přes malé sítko. Šlehač nastavte na maximální výkon. Bílek se 100 g cukru a lžičkou citronové šťávy šlehejte do zhoustnutí. Můžete zapracovat i lžičku bramborového škrobu. Je-li poleva příliš hustá, přidejte ještě trochu citronové šťávy.

Ale znáte to, děti nechtějí tak dlouho čekat, a tudíž je zde modifikace receptů na výrobu domácích perníčků, které se dají po upečení a nazdobení ihned konzumovat, tedy recept na perníčky bez uležení.

Detail odstavce: Nejlepší perníčky
Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké
Zveřejněno: 21.1.2017

PERNÍKOVÉ KOŘENÍ

Co je to perníkové koření

Perníkové koření je směs voňavého koření, které se používá především do vánočního pečiva. Perníkové koření můžete koupit již namíchané v obchodě, nebo si jej můžete připravit doma. Výhody domácích směsí koření jsou jasné. Přesně víte, co do směsi dáváte, přizpůsobíte si je vlastní chuti, připravíte si přesně takové množství koření, jaké potřebujete, a zbytečně ho doma neskladujete. U sáčků v obchodě nikdy nemáte jistotu, jak dlouho leží ve skladu, v regálu, jak dlouho je koření umleto. Vždycky je lepší koupit si celé koření a doma si umlít (ideálně ručním mlýnkem) pouze takové množství, které co nejdříve (nejlépe hned) spotřebujete. Míchání a poměr ingrediencí při přípravě domácího perníkového koření jsou však vždy tak trochu alchymií.

Detail odstavce: Co je to perníkové koření
Zdroj: Perníkové koření
Zveřejněno: 15.3.2017

PERNÍK

Nadýchaný perník z jablek

Ingredience:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1 a půl hrnku cukru
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku oleje
  • 2 hrnky mléka
  • 1 hrnek strouhaného kokosu
  • 3 hrnky nahrubo strouhaných jablek
  • 1 prášek do perníku
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 3 lžíce kakaa

Postup:

Nejprve si oloupejte jablka, máte-li větší, postačí vám 3, menších potřebujete 4 až 5 kusů. Jablka nastrouhejte nahrubo. Ve větší míse smíchejte suché suroviny, promíchejte, přidejte nastrouhaná jablka a zbylé suroviny. Mléko je lepší ohřáté, vlažné, nebo aby alespoň mělo pokojovou teplotu. Těsto přelijte do připraveného vymazaného a vysypaného vyššího plechu a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut. Po vyjmutí nechte chvíli zchladnout, pocukrujte a můžete krájet.

Detail odstavce: Nadýchaný perník z jablek
Zdroj: Perník
Zveřejněno: 25.1.2016