Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KORIANDR PĚSTOVÁNÍ V KVĚTINÁČI

OBSAH

Koriandr recepty

Abyste se mohli přesvědčit o skutečné chuti koriandru, tak zde uvádíme několik osvědčených receptů, kde můžete vychutnat jeho aromatické účinky.

Zdroj: Koriandr setý

Diskuze

V diskuzi KVĚTINA KALA PĚSTOVÁNÍ V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha Pokorna.

Dostala jsem loni v listopadu kalu tmavomodrou až do fialova k narozeninám v květináči. Krásně kvetla ale běhemdvou měsíců asi ztratila listy a zůstala tak. Nevěděla jsem co dál, protože nemám žádné zkušenosti s pěstováním kali. Tak jsem ji přesadila do věšího květináčku a sem tam zalila.Teď ale běhemměsíce a půl narostli nové listy pěkné, ale začínají mít hnědé fleky a nevypadá to vůbec hezky.Tak jsem se chtěla někoho z Vás přes meil zeptat co s tím dál mám dělat.Zatím květ není v dohlednu.Květináč má průměr asi 16cm,cibulka tak8cm.Za případné rady velice děkuji Pokorna draha

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ema.

Prosím, naučte se gramatiku:)

Zdroj: diskuze Květina kala pěstování v květináči

Pěstování bazalky v květináči

Bazalce se výborně daří i v květináči za oknem, nebo na balkoně v truhlíku. Na okně slouží bazalka jako repelent proti hmyzu. Bazalka má ráda slunce, takže jestli máte alespoň jedno okno, kam svítí slunce, nic vám nebrání v jejím pěstování. Pokud se rozhodnete si bazalku předpěstovat v květináči, než ji zasadíte ven do záhonu, začněte s výsadbou semínek už březnu, nejpozději začátkem dubna. Tak budete mít jistotu, že vám vyrostou dostatečně silné a velké rostlinky k výsadbě ven.

Zdroj: Jak pěstovat bazalku

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ KOČIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Chtěla bych se zeptat jak zazimovat jivu , "kočičky" když ji pěstují v květináči.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pěstování kočiček

Podsadba pod vinnou révu v květináči

Kromě vinné révy je možné v tom samém květináči pěstovat i další rostliny. Jako podsadba se hodí tymián, rozmarýn nebo levandule. Ale i kvetoucí trvalky, jako je robustní kakost, jsou také skvělými rostlinami.

Odstraňte všechen plevel, abyste zabránili konkurenci o živiny.

Zdroj: Pěstování vinné révy v květináči

Diskuze

V diskuzi VŘES - STŘÍHÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Drobilič.

Již několik let se pokouším o pěstování vřesu (venku na zahrádce i na slunném místě v květináči na balkoně).Bohužel po cca 2-letech je konec. Asi je neumím správně stříhat ve vhodnou dobu , příp. jiné podmínky při pěstování.
Můžete mi prosím poradit ??
Děkuji.
Drobilič.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vřes - stříhání

Jak pěstovat koriandr

Koriandr bez potíží můžete pěstovat na slunném a vzdušném místě na zahrádce nebo jako hrnkovou rostlinu na okenním parapetu. Nemá žádné zvláštní požadavky, jen nesnáší mráz. Zalévejte a přihnojujte pravidelně, ale nepřelévejte, aby vám neuhnily kořeny. Semena vysévejte hustě. Pokud chcete pěstovat koriandr v květináči, přeneste jej na slunné místo. Klíčí velmi rychle. Za několik týdnů již můžete sklízet spodní listy a dále dle potřeby, semena až po dozrání, po jejich zhnědnutí. Chcete-li zvýšit jejich kvalitu před použitím v kuchyni, nechte je několik týdnů a měsíců dosušit. Sušením se ztrácí nepříjemné aroma, které někteří přirovnávají ke štěnicím. Listy vám vydrží jako čerstvé, když je budete uchovávat v mrazničce. Jestliže chcete pěstovat koriandr pro jeho kořen, měli byste jej pěstovat na záhoně, neboť potřebuje hlubší půdu.

V případě, že pěstujete koriandr na záhonu, mohou jej napadnout mšice. Na koření však nemůžete použít chemii, tak se je aspoň pokuste spláchnout vodou. Svilušky pro změnu napadají bylinky pěstované doma. Když postavíte koriandr na čerstvý vzduch, svilušky bylinku samy opustí.

Zdroj: Koriandr setý

Diskuze

V diskuzi BOBKOVÝ LIST PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Sedlakova.

Lze vysadit ven Vavřín-Bobkový list Laurus koupený v květináči?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Vysadit jde, ale musí se na podzim vykopat a přenést do studené místnosti.

Zdroj: diskuze Bobkový list pěstování

Kde sehnat semena

Semínka levandule můžete dle druhu koupit zde.

Zdroj: Pěstování levandule v květináči

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ KAMÉLIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROŠOVÁ.

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli by kamélii vadilo podlahové topení.A musí mít hodně světla,nebo by mohla být v chodbě,kde moc světla není?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Hacundova.

Mám dvě kamélie v jednom květináči jsou už dost velké a bojím se je rozesadit jenom je přesazujeme do větších květináčů nepoškodí se kořeny když je rozesadim ?

Zdroj: diskuze Pěstování kamélií

Prodej sazenic levandule

Sazenice levandule můžete koupit zde.

Zdroj: Pěstování levandule v květináči

Diskuze

V diskuzi KOMULE DAVIDOVA PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Bohuš.

Chtěl bych se zeptat zda-li můžu tento keř nechat přikrytý přes zimu ve velkém květináči nebo muisí být posazena do země. S touto rostlinou nemám žádnou zkušenost. Děkuji Bohuš Karviná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Škodová.

Dobrý den, tvrdíte, že motýlí keře netrpí na žádné škůdce. Asi byste měli svůj výrok přehodnotit. Na internetu nenajdu nic jiného, než toto tvrzení. Ale co je pak toto? Viz foto…
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Komule davidova pěstování

Přezimování levandule

Pokud máte klasickou Levanduli angustifolia, mohla by přežít venku v květináči, pokud ho obalíte proti promrznutí a občas během zimy zalijete, ještě lepší varianta je zasadit levanduli na zimu do země. Při pozdním sázení dejte kolem chvojí. Pokud máte Levanduli stocheas, tak ta mráz nesnáší a musí přezimovat v bezmrazém prostoru.

Zdroj: Pěstování levandule v květináči

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ KALY V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava Tománková.

dOBRÝ DEN MÁM PROSBU ,POTŘEBUJU PORADIT ,PĚSTUJU KALY V KVĚTINÁČÍCH CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT , NA PODZIM JSEM LISTY OSTŘÍHALA A NECHALA V KVĚTINÁČI ,MÁM POČKAT AŽ LISTY USCHNOUT A PAK JE VYNDAT A ULOŽIT A NEBO JE MÁM UŽ TEĎ VYNDAT S KVĚTINÁČŮ A POČKAT A Ž SE LISTY SAMI ODDĚLÍ OD CIBULKY .dĚKUJU VÁM ZA RADU A PŘEJU HEZKÝ DEN TOMÁNKOVÁ

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pěstování kaly v květináči

Zálivka a hnojení

V létě je vavřín náročný na dostatek vláhy a hnojiva. Ale nechte zeminu mezi zaléváním vyschnout. Třebaže rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku, má kořeny citlivé na přemokření. Zvláště při pěstování v květináči nezapomeňte na silnou drenážní vrstvu, protože pokud rostlině uhnijí kořeny, tak se s tím jen těžko vyrovná. Dalším parametrem je výživná, ale propustná zemina. Té docílíte přídavkem perlitu nebo drobného štěrku.

Zdroj: Bobkový list v květináči

Poradna

V naší poradně s názvem PĚSTOVÁNÍ KRÁSNÝCH KAMÉLIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michálková Jar..

Prosím o radu, kamélie japonica mně ochodila téměř všechny listy. Má nasazeno hodně poupat, ale pomalu umírají. Je mně to moc líto a nevím,co mám udělat . Zalévám přiměřeně, stanoviště měla v květináči venku v polostínu.Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Noční chlad a vlhko posledních dní umožnily rozvoj houbové choroby, která decimuje vaši kamélii. Můžete zkusit aplikovat zálivku kuprikolem. Kuprikol běžně zakoupíte v zahradnictví. Ale moc od toho neočekávejte a spíše se tešte na novou kamélii.

Zdroj: diskuze Pěstování krásných kamélií

Guacamole especial

Suroviny:

  • 2 ks avokáda
  • 150 g rajčat
  • 250 g cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 10 g limetky
  • 80 ml zakysané smetany
  • koriandr
  • sůl

Postup:

Rozkrojte avokáda, zbavte je jader a lžící opatrně vyjměte dužinu, tu dejte do přichystané nádoby a přidejte k ní cibulku nakrájenou na drobno, zakysanou smetanu a sůl. Pomocí vidličky avokádo důkladně rozmačkejte a promíchejte s ostatními ingrediencemi. Pak přidejte prolisovaný česnek, zakápněte směs šťávou z limetky, přisypte rajčata nakrájená na kostičky, koriandr a lehce vše promíchejte. Podávejte například s opékanými brambory.

Zdroj: Koriandr setý

Osázení vinnou révou

Nyní přichází specifické přípravné práce pro výsadbu vinné révy do květináčů nebo sudů. Dno naplňte do výšky deset centimetrů drenážním štěrkem (16/32 nebo 32/64). Nahoru položte kousek mulčovacího rouna, abyste zabránili pronikání zeminy do drenážní vrstvy. Zbývající objem doplňte směsí zahradního substrátu a písčito-štěrkové ornice.

Po naplnění se můžete pustit do sázení révy. Při sázení vinné révy platí pravidlo: rostlinu vždy sázejte hlouběji o šířku dlaně než byla původní výška květináče. Nakonec zeminu kolem rostlin pevně přitlačte.

Aby víno v květináči dobře rostlo, je třeba uzavřít a vyplnit případné vzduchové otvory na dně. Základem je proto místo po výsadbě silně zalít a nechat odtéct přebytečnou vodu. Vinná réva tak může v květináči plynule rozprostřít své kořeny a ideálně prospívat.

Pokud přemýšlíte, která odrůda bude nejvhodnější pro pěstování v květináči, můžete zvolit buď odrůdu 'Lakemont' nebo 'Vanessa'.

Zdroj: Pěstování vinné révy v květináči

Poradna

V naší poradně s názvem SATUREJKA A JEJÍ PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Štichauer.

Kde je možné koupit semínky na pěstování saturejky venku do záhonu.... ?
Předem děkuji....

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Semínka saturejky se dají koupit zde: www.zbozi.cz/dum-byt…

Zdroj: diskuze Saturejka a její pěstování

Chuť koriandru

Dobře vyzrálé plody jsou příjemně aromatické, mají nasládlou až ostře kořenitou palčivou chuť připomínající pomerančovou kůru a skořici. Pokrmům tak dodají příjemnou vůni a lehce nasládlou chuť – z toho důvodu je koriandr často součástí směsí kari koření.

Na chuť čerstvých listů si musíte zvyknout. Ochutnejte je a sami zjistíte, jestli vám budou chutnat, nebo se vám budou protivit...

Zdroj: Koriandr setý

Kuskus s citronem a koriandrem

Suroviny:

  • 250 gramů kuskusu
  • citronová kůra z 1 omytého citronu
  • 40 gramů čerstvého koriandru
  • 4 lžíce rozinek (předem namočených v zeleném čaji)
  • 4 lžíce nasekaných piniových ořechů
  • mletý pepř
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup:

Nejprve si dle návodu na obalu připravte kuskus. Do měkkého kuskusu přidejte citronovou kůru, koriandr, rozinky a piniové oříšky. Směs dobře osolte i opepřete a nakonec pokapejte dostatečným množstvím olivového oleje.

Zdroj: Koriandr setý

Fazolový guláš

Suroviny:

  • 2 plechovky černých fazolí
  • 1 plechovka oloupaných nakrájených rajčat
  • 1 velká cibule
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 2 lžičky mletého indického kmínu
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička mletého koriandru
  • sůl
  • pepř
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • svazeček čerstvého koriandru
  • plátky pomeranče

Postup:

Na drobno nakrájenou cibuli a utřený česnek zpěňte na lžíci oleje. Přidejte kmín, chilli, koriandr a smažte do zlatova. Přidejte fazole, asi 1/4 nálevu z fazolí a rajčata. Dobře promíchejte, osolte, opepřete, přiveďte k varu a duste na mírném ohni asi 15 minut. Těsně před podáváním vmíchejte do guláše nasekaný čerstvý koriandr. Na talíři pak zdobte 2–3 lžícemi zakysané smetany a podávejte s plátky pomeranče a chlebem.

Zdroj: Koriandr setý

Mrkvová polévka s koriandrem

Suroviny:

  • 400 g mrkve
  • 2 ks brambor
  • 1 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 a 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 ks nakrájené cibule
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 špetky soli
  • 100 ml husté smetany

Na ozdobu:

  • 2 snítky čerstvého koriandru

Postup:

Na oleji orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte brambory a mrkev, obojí nakrájené na kostičky, zalijte vývarem, přidejte mletý koriandr a vařte asi 20 minut. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte smetanu, pomerančovou šťávu a podle chuti dosolte. Ještě trochu prohřejte a servírujte se snítkou čerstvého koriandru.

Zdroj: Koriandr setý

Co je to koriandr

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá (někdy i dvouletá) rostlina z čeledi miříkovitých (Apiaceae), jejími příbuznými jsou tedy celer, anýz, kopr a kmín. Planě roste ve Středomoří, odedávna se pěstuje v Indii a Egyptě. Rostlina dorůstá do výšky od 0,5 do 1 metru. Lodyha je rovná, jemně rýhovaná a na vrcholu se větví. Na rostlině lze rozpoznat dva tvarově odlišné typy listů. Přízemní listy jsou lichozpeřené, jednotlivé lístky jsou oválné a často trojdílné. Horní listy jsou přisedlé a dvakrát až třikrát zpeřené tak, že tvoří čárkovité úkrojky podobné kopru. Jako koření se využívají zejména rostliny obrostlé pouze spodními listy, jejichž barva je svěže světle zelená. Květy koriandru tvoří drobné bílé nebo narůžovělé okolíky. Plodem této bylinky je kulatá dvojnažka hnědožluté barvy.

Zdroj: Koriandr setý

Kdy levandule kvete

Pěstujeme-li levanduli v květináči, dbáme na to, aby byl dostatečně prostorný, až dvakrát více než bal. Rostlina kvete obvykle v červnu, červenci až srpnu. Květ obsahuje silice, terpeny a třísloviny. Léčivé účinky jsou obsaženy hlavně v silici. Ta se extrahuje ze žlázek mezi hvězdovicovými chlupy na květech, listech i lodyze. Silici v domácích podmínkách nevyrobíme. Sbíráme stonky s květy v první fázi rozkvětu, listy můžeme trhat kdykoli. Sušíme ve svazcích, hlavičkami dolů. Sušené svazky byliny můžeme rozvěsit v místnosti, celou ji provoní. Bývá součástí věnečků nebo jiných sušených květin. Ukládá se do pytlíčků k provonění prádla nebo skříní, kde odpuzuje moly. Sušené stonky se používaly jako kadidlo.

Zdroj: Pěstování levandule v květináči


Autoři obsahu

Mgr. Jana Válková

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP