Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KORIANDR POUŽITÍ

OBSAH

Koriandr recepty

Abyste se mohli přesvědčit o skutečné chuti koriandru, tak zde uvádíme několik osvědčených receptů, kde můžete vychutnat jeho aromatické účinky.

Zdroj: Koriandr setý

Diskuze

V diskuzi POSTŘIK ŠVESTEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel AnnaHonetschlagerova.

Švestka má listy děravé jako síto.Co to způsobuje? Plody jsou napíchnuté s kapičkou.Mám ji ještě stříkat

Děkuji předem za odpovědˇ.Honetschlagerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JAROSLAV.

Dobrý den u mospilanu 20SP SE NEUVÁDÍ MNOŽSTVÍ POUŽITÍ NA POSTŘIK ŠVESTKY,ani tam není uvedena v seznamu použití co stím?

Zdroj: diskuze Postřik švestek

Guacamole especial

Suroviny:

  • 2 ks avokáda
  • 150 g rajčat
  • 250 g cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 10 g limetky
  • 80 ml zakysané smetany
  • koriandr
  • sůl

Postup:

Rozkrojte avokáda, zbavte je jader a lžící opatrně vyjměte dužinu, tu dejte do přichystané nádoby a přidejte k ní cibulku nakrájenou na drobno, zakysanou smetanu a sůl. Pomocí vidličky avokádo důkladně rozmačkejte a promíchejte s ostatními ingrediencemi. Pak přidejte prolisovaný česnek, zakápněte směs šťávou z limetky, přisypte rajčata nakrájená na kostičky, koriandr a lehce vše promíchejte. Podávejte například s opékanými brambory.

Zdroj: Koriandr setý

Chuť koriandru

Dobře vyzrálé plody jsou příjemně aromatické, mají nasládlou až ostře kořenitou palčivou chuť připomínající pomerančovou kůru a skořici. Pokrmům tak dodají příjemnou vůni a lehce nasládlou chuť – z toho důvodu je koriandr často součástí směsí kari koření.

Na chuť čerstvých listů si musíte zvyknout. Ochutnejte je a sami zjistíte, jestli vám budou chutnat, nebo se vám budou protivit...

Zdroj: Koriandr setý

Poradna

V naší poradně s názvem STŘÍBRNÝ MŮSTEK Z ALOBALU NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosím o obrázek stříbrného můstku z alobalu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je vidět použití alobalu na zubech www.pinterest.dk/pin…

Zdroj: diskuze Stříbrný můstek z alobalu návod

Jak pěstovat koriandr

Koriandr bez potíží můžete pěstovat na slunném a vzdušném místě na zahrádce nebo jako hrnkovou rostlinu na okenním parapetu. Nemá žádné zvláštní požadavky, jen nesnáší mráz. Zalévejte a přihnojujte pravidelně, ale nepřelévejte, aby vám neuhnily kořeny. Semena vysévejte hustě. Pokud chcete pěstovat koriandr v květináči, přeneste jej na slunné místo. Klíčí velmi rychle. Za několik týdnů již můžete sklízet spodní listy a dále dle potřeby, semena až po dozrání, po jejich zhnědnutí. Chcete-li zvýšit jejich kvalitu před použitím v kuchyni, nechte je několik týdnů a měsíců dosušit. Sušením se ztrácí nepříjemné aroma, které někteří přirovnávají ke štěnicím. Listy vám vydrží jako čerstvé, když je budete uchovávat v mrazničce. Jestliže chcete pěstovat koriandr pro jeho kořen, měli byste jej pěstovat na záhoně, neboť potřebuje hlubší půdu.

V případě, že pěstujete koriandr na záhonu, mohou jej napadnout mšice. Na koření však nemůžete použít chemii, tak se je aspoň pokuste spláchnout vodou. Svilušky pro změnu napadají bylinky pěstované doma. Když postavíte koriandr na čerstvý vzduch, svilušky bylinku samy opustí.

Zdroj: Koriandr setý

Diskuze

V diskuzi VARROA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jovalský.

Já jsem také spokojen s lékem thymovar. Navíc je na něj dotace, jako na registrované léčivo, takže i koupě se vyplatila.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarouš.

Také mám pouze pozitivní výsledky ohledně použití thymovaru.

Zdroj: diskuze Varroáza a thymovar

Kuskus s citronem a koriandrem

Suroviny:

  • 250 gramů kuskusu
  • citronová kůra z 1 omytého citronu
  • 40 gramů čerstvého koriandru
  • 4 lžíce rozinek (předem namočených v zeleném čaji)
  • 4 lžíce nasekaných piniových ořechů
  • mletý pepř
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup:

Nejprve si dle návodu na obalu připravte kuskus. Do měkkého kuskusu přidejte citronovou kůru, koriandr, rozinky a piniové oříšky. Směs dobře osolte i opepřete a nakonec pokapejte dostatečným množstvím olivového oleje.

Zdroj: Koriandr setý

Diskuze

V diskuzi THYMOVAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lamouský.

Nám se osvědčil taky thymovar.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radislav1.

I já jsem moc spokojen s Thymovarem jako léčivem. Vynalezli výborný lék na varroa.

Zdroj: diskuze Thymovar

Fazolový guláš

Suroviny:

  • 2 plechovky černých fazolí
  • 1 plechovka oloupaných nakrájených rajčat
  • 1 velká cibule
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 2 lžičky mletého indického kmínu
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička mletého koriandru
  • sůl
  • pepř
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • svazeček čerstvého koriandru
  • plátky pomeranče

Postup:

Na drobno nakrájenou cibuli a utřený česnek zpěňte na lžíci oleje. Přidejte kmín, chilli, koriandr a smažte do zlatova. Přidejte fazole, asi 1/4 nálevu z fazolí a rajčata. Dobře promíchejte, osolte, opepřete, přiveďte k varu a duste na mírném ohni asi 15 minut. Těsně před podáváním vmíchejte do guláše nasekaný čerstvý koriandr. Na talíři pak zdobte 2–3 lžícemi zakysané smetany a podávejte s plátky pomeranče a chlebem.

Zdroj: Koriandr setý

Poradna

V naší poradně s názvem LOPATKOVEC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Klučkova.

Dobrý deň.
Počula som použití bobkového listu ako o hnojive pre lopatkovec.
Vedeli by ste mi poradiť ako ho mám použiť?Prípadne dobré hnojivo pre lopatkovec.
Ďakujem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Lopatkovec je oblíbená pokojová rostlina nenáročná na údržbu s leskle zelenými listy a bílými květy. Pochází ze Střední Ameriky, je zvyklý na teplé, vlhké prostředí a je ideální pro pěstování ve světlé koupelně.
Lopatkovec vyžaduje místo s jasným rozptýleným světlem, ideálně chráněné před studeným průvanem, takže vyberte místo daleko ode dveří a krbů. Lopatkovec je zvyklý na tropické prostředí, proto je nejvhodnější vlhká místnost, jako je koupelna.
Listy lopatkovce pravidelně oprašujte nebo otírejte vlhkým hadrem, aby se zajistila dobrá fotosyntéza. V suchých místnostech může být nutné občas zamlžit listy, aby se zvýšila vlhkost nebo lépe celou rostlinu důkladně osprchovat vlažnou vodou.
Lopatkovec pravidelně zalévejte, ideálně tak, aby substrát nikdy úplně nevyschl, ale zároveň nebyl podmáčený. Obecným pravidlem je, že před dalším zaléváním počkejte, dokud horních pár centimetrů substrátu nevyschne. Pokud je nezaléváte dostatečně často, brzy budete vědět, že lopatkovec po dehydrataci vadne. Zvolna pravidelně zalévejte a udržujte svůj zavlažovací režim.

Na jaře a v létě lopatkovec přihnojte jednou za čtrnáct dní tekutým rostlinným hnojivem pro pokojové rostliny podle pokynů na zadní straně lahvičky.

Každých pár let lopatkovec přesaďte do o něco většího květináče s čerstvým substrátem pro pokojové rostliny. Lopatkovci se ve skutečnosti daří, když má kořeny trochu stísněné, ale opakující se vadnutí, i přes pravidelnou zálivku, je známkou toho, že rostlina přerostla svůj květináč.

Zdroj: diskuze Lopatkovec

Mrkvová polévka s koriandrem

Suroviny:

  • 400 g mrkve
  • 2 ks brambor
  • 1 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 a 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 ks nakrájené cibule
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 špetky soli
  • 100 ml husté smetany

Na ozdobu:

  • 2 snítky čerstvého koriandru

Postup:

Na oleji orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte brambory a mrkev, obojí nakrájené na kostičky, zalijte vývarem, přidejte mletý koriandr a vařte asi 20 minut. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte smetanu, pomerančovou šťávu a podle chuti dosolte. Ještě trochu prohřejte a servírujte se snítkou čerstvého koriandru.

Zdroj: Koriandr setý

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ODSTRANIT MOLICE Z BAZALKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Mám na bazalce molice a bazalka chřadne.NEVÍM JAK SE JICH ZBAVIT,ABY MOHLA BÝT NADÁĹE K POUŽITÍ V KUCHYNI.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejlepší zbraň na molice je chemický insekticid Mospilan. Bohužel pro bazalku se moc nehodí, jelikož její listy jsou hlavním produktem a Mospilan v nich zůstává moc dlouho aktivní. Abyste udržela bazalku stále jedlou a bez molic, tak zkuste použít žluté lepové desky, které jsou běžně k dostání, jak je vidět zde: www.zbozi.cz/hledani…
Molice na ně přelezou, přilepí se a uhynou.

Zdroj: diskuze Jak odstranit molice z bazalky

Co je to koriandr

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je jednoletá (někdy i dvouletá) rostlina z čeledi miříkovitých (Apiaceae), jejími příbuznými jsou tedy celer, anýz, kopr a kmín. Planě roste ve Středomoří, odedávna se pěstuje v Indii a Egyptě. Rostlina dorůstá do výšky od 0,5 do 1 metru. Lodyha je rovná, jemně rýhovaná a na vrcholu se větví. Na rostlině lze rozpoznat dva tvarově odlišné typy listů. Přízemní listy jsou lichozpeřené, jednotlivé lístky jsou oválné a často trojdílné. Horní listy jsou přisedlé a dvakrát až třikrát zpeřené tak, že tvoří čárkovité úkrojky podobné kopru. Jako koření se využívají zejména rostliny obrostlé pouze spodními listy, jejichž barva je svěže světle zelená. Květy koriandru tvoří drobné bílé nebo narůžovělé okolíky. Plodem této bylinky je kulatá dvojnažka hnědožluté barvy.

Zdroj: Koriandr setý

Diskuze

V diskuzi BORAX - POUŽITÍ V DOMÁCNOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri jirousek.

cha že je borax jedovaty to uz bych tu nebyl mužu popravde řic že sem měl zkřivene prsty na obou rukach po mesici brani boraxu sem prsty bez problemu narovnal a nejen to mel sem problem vylezt na mou lod ma 80cm na vysku ted nani bezproblemu skacu nejen nani ale i zni to prisaham bohu je to pravda davam si jednu cajovou lzicku boraxu do jednoho litru mineraky nemam zadne bolesti kloubu je mi 63let dokonce prodavaji boraxove prasky poslechnete mne a berte ho a uvidite tu zmenu s pozdravem jiri

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lukas.

Ano Jirka má naprostou pravdu. Bór v podobě tetraboritanu sodného rozpouští vápenaté usazeniny v těle. Tento vápník se pak může přemístit tam kam patří. Beru to taky. Podobné ředění.
Lukáš

Zdroj: diskuze Borax škodlivé účinky

Arabská čočka

Suroviny:

  • 300 g čočky (vhodnější je červená neloupaná)
  • 120 g listového špenátu
  • 120 g zeleninových paprik
  • 60 g cibule
  • 200 g bílého jogurtu
  • 50 ml oleje
  • mořská sůl
  • mletá kurkuma
  • mletý koriandr
  • mletý římský kmín

Postup:

Čočku asi na hodinu namočte a pak uvařte, ale dejte pozor, abyste ji nerozvařili (v případě červené neloupané čočky je doba máčení a vaření kratší). Na rozpáleném oleji osmahněte cibulku. Až zesklovatí, přidejte papriku nakrájenou na drobné kostičky a opět chvilku opékejte. Až papriky změknou a pustí šťávu, přidejte k nim předem spařený a na drobné kousky nakrájený špenát, vše osolte a podlijte trochou vývaru z čočky. Poté do čočky vmíchejte koření (kurkumu, koriandr a římský kmín – od každého vždy asi necelou polovinu lžičky) rozmíchané v trošce zahřátého oleje. Do čočky přidejte i zeleninový základ a vše společně krátce poduste. Nakonec vmíchejte do pokrmu bílý jogurt. Arabská čočka se tradičně podává s rýží nebo rýžovými plackami.

Zdroj: Koriandr setý

Poradna

V naší poradně s názvem JAK ZABALIT SVATEBNÍ KOLÁČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobrý den prosím o radu do čeho dát svatební koláčky pro pozvané lidí? děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na svatební koláčky pro zvané hosty jsou nejlepší papírové krabičky. Jsou levné a velmi praktické pro tento druh použití. Tady můžete vidět jak vypadají a kolik stojí: www.zbozi.cz/dum-byt…

Zdroj: diskuze Jak zabalit svatební koláče

Kuřecí placičky s koriandrem

Suroviny:

  • 500 g mletého kuřecího masa
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 1 ks vejce
  • 2 ks zelených chilli papriček
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka nastrouhané citronové kůry
  • sůl podle chuti
  • olej na potření

Postup:

Chilli papričky omyjte, zbavte semínek, nakrájejte je na drobno a nasypte do mísy. Poté k nim přidejte mleté maso, na drobno nakrájený koriandr, špetku citronové kůry, rozdrcený česnek, hořčici a celé vejce. Směs osolte a všechny suroviny důkladně promíchejte. Z této hmoty vytvarujte placičky a potřete je z obou stran olejem. Placičky grilujte cca 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou propečené i uvnitř, ale nepřesušte je. Podávejte s chlebem nebo brambory.

Zdroj: Koriandr setý

Diskuze

V diskuzi KADIDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

kadidlo luhuji v 80% lihu jiz vice než měsíc a pořád není *uplně rozpuštěn,tak nevím jestli je k použití nebo musí být u*plně rozpuštěn a až potom se dá použít.Děkuji za odpověd^ a radu. Anna

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kadidlo

Masové kuličky s koriandrem

Suroviny:

  • 1 tvrdá houska
  • 2 cibule
  • čerstvý koriandr
  • 500 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • mletý koriandr
  • mletá sladká paprika
  • 2 lžíce oleje
  • 250 g jogurtu
  • 150 g tvarohu
  • 1 špetka cukru
  • na ozdobení několik plátků citronu

Postup:

Housku namočte do mléka a mezitím si oloupejte cibuli. Jednu nasekejte na drobno, druhou nastrouhejte. Nať koriandru omyjte a osušte. Několik snítek si ponechte na ozdobení, zbývající nasekejte na jemno. Mleté maso dobře propracujte s koriandrem, vymačkanou houskou, vajíčkem, sekanou cibulí a 1 lžičkou hořčice. Osolte a opepřete. Dokořeňte mletým koriandrem a paprikou. Poté mokrýma rukama vytvářejte z hmoty kuličky (velikost záleží na vás). Opékejte je na rozehřátém oleji ze všech stran asi 10 minut. Nakonec si připravte omáčku. Rozmíchejte jogurt, tvaroh, strouhanou cibuli a lžičku hořčice. Dle chuti osolte a opepřete. Opět okořeňte koriandrem a trochu oslaďte. Masové kuličky s omáčkou dozdobte na talíři snítkou koriandru.

Zdroj: Koriandr setý

Kardamom versus koriandr

Koriandr setý roste planě v oblasti Středomoří a jako koření jej lidé pěstují a používají více než 3500 let. O jeho léčivých účincích se zmiňovala každá kultura.

Koriandr je příbuzný kmínu, anýzu a kopru a představuje jednu ze základních součástí indického koření.

Koriandr se lidově označuje jako čínská nebo indická petržel. Listy koriandru jsou známy také pod pojmem „Cilantro“.

V koriandru se nacházejí tuky, bílkoviny, třísloviny, pektin a cukry, dále velké množství vitamínů A, B1, B2 a C. Koriandr v podobě čaje pomáhá při nadýmání: uvolňuje křeče hladkého svalstva a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Čaj připravený ze semen koriandru také zlepšuje chuť k jídlu. Koriandr se přidává do některých mastí používaných při revmatismu. Je účinný při léčbě kožních vyrážek. Pomáhá při zánětech močového ústrojí. Díky své výrazné vůni se využívá i v aromaterapii. Jeho silice pak našla uplatnění při výrobě parfémů.

Nadměrné užití koriandrových semínek i natě údajně u mužů snižuje sexualitu a u žen zastavuje menstruaci.

Koriandr se řadí k malému množství plodin, které se v kuchyni zužitkovávají úplně celé. Kromě semen se využívají i koriandrové listy a kořen.

Koriandr je velmi oblíbený nejen v indické kuchyni, ale i v té evropské. V indické kuchyni představuje důležitou složku různých kari koření nebo garam masaly.

V Evropě se koriandr používá při pečení pečiva, kdy se často kombinuje s kmínem. Typické aroma koriandru se využívá i při výrobě klobás nebo při pečení masa a ryb. V české kuchyni je oblíbená kombinace koriandru a hub, proto se koriandr přidává do houbových omáček, polévek nebo nakládaných hub. Používá se rovněž při nakládání okurek nebo kysaného zelí. Hodí se také k jehněčímu, vepřovému či hovězímu masu.

Čerstvé listy koriandru bývají výtečnou součástí orientálních pokrmů z masa (především dušených), čatní, polévek, restované zeleniny. Abychom koriandr neznehodnotili a neztratili cenné látky, přidáváme jej až na konci tepelné úpravy nebo jím pokrm zdobíme.

Koriandr a kardamom jsou součástí kari koření a garam masaly. Každé koření má typickou chuť a vůni.

Zdroj: Kardamon

Falafel

Suroviny:

  • 2 šálky cizrny uvařené doměkka
  • 4 stroužky nakrájeného česneku
  • 3 lžíce másla z burských oříšků
  • 1 nakrájená jarní cibulka
  • 1 cibule nasekaná na kousky
  • 1 vejce
  • 1/4 lžičky drceného koriandru
  • 1/4 lžičky drceného římského kmínu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Postup:

Přes noc namočenou cizrnu spařte, vodu slijte a cizrnu uvařte v neslané vodě doměkka. Poté v mixéru připravte z měkké cizrny pyré. Do pyré přidejte česnek, máslo, zelenou cibulku, cibuli, vajíčko, koriandr, římský kmín, kajenský pepř a sójovou omáčku a opět velmi dobře rozmixujte až na hladkou pastu. Pomocí lžíce tvarujte z pasty kuličky, které se v horkém oleji a na mírném ohni smaží dohněda ze všech stran.

Zdroj: Koriandr setý

Brazilský bramborový salát

Suroviny:

  • 400 g vařených brambor ve slupce
  • 100 g majonézy
  • sůl
  • pepř
  • svazek koriandru
  • limetka
  • olivový olej

Postup:

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky (nebo plátky) a smíchejte je opatrně s majonézou. Dochuťte solí, pepřem, šťávou z limetky a nasekaným koriandrem, zakápněte olivovým olejem a nechte v chladu proležet.

Zdroj: Koriandr setý

Losos na koriandru

Suroviny:

  • 4 plátky lososa
  • 2 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 4 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • plátky citronu na ozdobu

Postup:

Omytého a usušeného lososa osolte a opepřete, posypte citronovou kůrou a koriandrem a opečte na másle z obou stran. Před podáváním pokapejte citronovou šťávou a ozdobte plátky citronu. Vhodnou přílohou budou například vařené brambory.

Zdroj: Koriandr setý

Koriandr použití

Koriandr se využívá nejen v léčitelství, ale i v gastronomii jako koření, v podstatě představuje jednu z mála kulturních plodin, které lze v kuchyni zužitkovat úplně celé. Kromě semen koriandru se totiž používají i koriandrové listy a kořen. Rostlina sice jako celek páchne, ale listy koriandru mají chuť anýzu, kořen je pak intenzivnější a semínka koriandru mají nasládlou až ostře kořenitou palčivou chuť připomínající pomerančovou kůru a skořici. Pokrmům dodají příjemnou vůni a lehce nasládlou chuť, proto koriandr velmi často tvoří součást směsí kari koření.

Koriandr je velmi oblíbený v indické kuchyni, a to jak v mletém stavu, tak i celý nebo drcený. Často bývá i součástí arabské kuchyně. Nejčastěji ho najdete v marockých specialitách z jehněčího nebo kuřecího masa. V Evropě se pak koriandr nejčastěji používá při pečení chleba nebo pečiva, často v kombinaci s kmínem. Aroma koriandru se využívá i při výrobě klobás nebo při pečení masa a ryb. V české kuchyni je například oblíbená kombinace koriandru a hub, najdeme jej tedy i v receptech na houbovou omáčku, polévku. Používá se i k nakládání hub a jiné zeleniny (červená řepa a okurky), přidává se do chleba, který tak činí stravitelnější, je klasickou přísadou do perníku, uzenářských výrobků, při přípravě jehněčího, vepřového a hovězího masa či ryb. Využití nachází rovněž ve výrobě alkoholických nápojů včetně vín.

V léčitelství se využívají listy a plody koriandru. Tato bylina obsahuje silice, třísloviny, linalon, mastné oleje, kumariny (proto ho nesmí užívat lidé s poruchami srážlivosti krve), vitamin C, geraniol, geranylacetát, gamma-terpinen. Linalon, obsažený v koriandru, omezuje růst bakterií a hub, tedy původců mnohých onemocnění u člověka. Hlavní využití koriandru spočívá v jeho vlivu na trávicí trubici, látky v něm obsažené ulevují při nadýmání a pocitu plného žaludku, mírní žaludeční nevolnost a křeče, povzbuzují chuť k jídlu. Při nemocech dýchacích cest podporuje vykašlávání. Má také příznivé účinky na nervovou soustavu.

Na vnitřní použití je tedy čaj z koriandru, často spolu s kmínem, který by vám měl pomoci při bolestech břicha a pocitu plnosti či nadýmání. Zevně se koriandr používá ve formě obkladů k ošetřování vředů nebo jako mazání při onemocněních kloubů. V takzvaném karmelitském lihu pak při revmatismu a bolestech v kloubech. Inhalace výparů z vařícího se drceného koriandru užíváme při chronické rýmě, spojené s chronickým katarem horních cest dýchacích. Dle potřeby se inhaluje jednou až dvakrát denně po 5 až 10 minutách.

Zdroj: Koriandr setý


Autoři obsahu

Mgr. Jana Válková

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP