Téma: 

kouř


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

RECEPTY NA UZENÉ MASO

Historie uzení spadá až do období pravěku. Je zřejmé, že podobným způsobem upravovali lidé maso před více než 80 000 lety. Uzené, zejména vepřové maso, bylo známé i na našem území. Vzhledem k tomu, že maso jedli prostí lidé zpravidla pouze v neděli, bylo uzení jediným způsobem, jak uchovat maso ze zabíjaček po delší dobu.

Zdroj: Recepty na uzené maso
Zveřejněno: 2.9.2016

MARINÁDA NA UZENÍ DRŮBEŽE

Uzení kuřecího masa

Po naložení se kuře pouze opláchne a osuší utěrkou (nedává se rozvlažit) a zavěsí do udírny do teplého a hustého kouře. Udíme do zlatohnědé barvy. Doba uzení je zhruba 4–8 hodin. Rozhodující je však požadovaná barva, ne doba. Nesmí dojít k vysušení, oheň se zasypává mokrými pilinami nebo prostříkává vodou. Kůžička by měla být kyprá a vláčná. Uzené kuřecí maso je jedlé již po 2 hodinách, i když barva není to pravé.

Postupujete-li zvolna, tak se za 5 až 8 hodin dočkáte šťavnaté a voňavé dobroty. Kouř musí být vlhký!

Zdroj: Marináda na uzení drůbeže
Zveřejněno: 15.5.2017

DESTILOVANÝ BÍLÝ OCET

Bílý ocet na úklid

Čisticí účinky obyčejného octa jsou prověřené historií. Ocet má však své místo i v moderní domácnosti. Je ekologicky nezávadný a má široké spektrum použití. Obzvláště v situacích, kdy je potřeba odstraňovat vodní kámen, by měl být ocet volbou číslo jedna. Úklid domácnosti s pomocí octa navíc nijak zvlášť nezatíží vaši peněženku.

V některých situacích při úklidu je aplikace octa přímo z lahve nepraktická. Zkuste tedy přelít část octa do rozprašovače, ideálně také s funkcí stříkání úzkým proudem. Tuto pomůcku využijete například při čištění toalety, kde se tak s octem snadno dostanete i pod okraj mísy. Při práci však vždy dbejte na to, abyste si ocet nestříkli do očí, a mějte ochranné rukavice. Kontakt s neředěným octem může vyvolat podráždění kůže.

O octu se dá podobně jako o citronové šťávě říci, že jde o skutečně univerzálního pomocníka. Pomůže vám odstranit vodní kámen, mastnotu i opravdu hodně „zažrané“ skvrny na keramice, dřevě, skle, vodovodních bateriích či na látkách. Připravte si tedy dva díly bílého octa, přilijte jeden díl vody a pro zjemnění štiplavého odéru přidejte kapku voňavého oleje dle svých preferencí. Nyní se můžete pustit do boje se skvrnami.

Destilovaný ocet navíc vytváří prostředí, které zabraňuje množení plísní a některých druhů bakterií, jako jsou třeba E. coli a salmonela. Ocet zředěný jedním až dvěma díly vody vám tak poslouží jako mírná dezinfekce k mytí povrchů a odstranění zápachu (chladnička, kuchyňská pracovní deska, vnitřní plochy kuchyňských skříněk, podlahy a podobně).

Ačkoliv se to možná zpočátku zdá málo pravděpodobné, ocet z vašeho bytu či domu pomůže odstranit i nepříjemné pachy. Ať už se jedná o cigaretový kouř, zápach z lednice, nebo pach, který zůstává po zvířecích mazlíčcích. Ocet stačí nalít do menší misky a umístit ho na problematické místo.

Ocet si dokáže poradit i se skvrnami od vosku, které jsou velmi odolné i vůči nejrůznějším chemickým čističům. V takovém případě nechte vosk trochu změknout (můžete použít například horký vzduch za pomoci fénu) a následně zbytky vosku odstraňte setřením látkou napuštěnou octem.

Rovněž s ucpanými trubkami a odpady vám pomůže ocet – nalijte ho do nich neředěný a nechte působit cca třicet minut.

Pokud máte doma plíseň, nastříkejte ocet přímo na plíseň, po patnácti minutách jej smyjte a nechte místo pořádně vyschnout.

Chcete-li se zbavit u napařovací žehličky usazenin z tvrdé vody, naplňte žehličku směsí vody a octa, zmáčkněte knoflík na páru, žehličku vypněte a nechte vychladnout. Poté octovou vodu vylijte a nádobu vypláchněte vodou.

Zdroj: Destilovaný bílý ocet
Zveřejněno: 31.8.2017

STUDIE VLIVU KRÉMŮ PROTI STÁRNUTÍ OD ESTÉE LAUDER

Pět hlavních příčin stárnutí pleti

Jsou to tyto zdroje volných radikálů:

  • expozice pokožky UV zářením,
  • znečištěný vzduch, který obklopuje pokožku,
  • kouř,
  • podráždění,
  • metabolismus.

Zdroj: Studie vlivu krémů proti stárnutí od Estée Lauder
Zveřejněno: 4.1.2012

STUDIE VLIVU KRÉMŮ PROTI STÁRNUTÍ OD ESTÉE LAUDER

Pět hlavních příčin stárnutí pleti

Jsou to tyto zdroje volných radikálů:

  • expozice pokožky UV zářením,
  • znečištěný vzduch, který obklopuje pokožku,
  • kouř,
  • podráždění,
  • metabolismus.

Zdroj: Studie vlivu krémů proti stárnutí od Estée Lauder
Zveřejněno: 4.1.2012

VITAMÍNY PRO ZDRAVOU POKOŽKU

Zlepšení pleti

Mnoha škodlivým účinkům se lze vyhnout. Cigaretový kouř uvolňuje do buněk škodlivé toxiny. Alkohol je neurotoxin, který způsobuje, že organismus musí snížit tvorbu buněk. Škodlivé látky, metabolické poruchy a poruchy buněčného zásobování způsobují nevzhledné léze. Nevyvážená strava a tuk nemají vliv jen na hmotnost, ale také na rovnováhu vlhkosti pokožky. Rovněž relaxační opalování může vypadat jako bezproblémové, ale pro kůži to znamená zátěž. Sluneční paprsky UVA a UVB pronikají hluboko do vrstev kůže a mohou způsobit poškození buněk.

Zdroj: Vitamíny pro zdravou pokožku
Zveřejněno: 16.4.2013

CO JE ASTMA?

Příčiny astmatu

Lidé s astmatem mají citlivé dýchací cesty reagující na mnoho různých věcí z oblasti životního prostředí (spouštěče astmatu). Kontakt s těmito příznaky zhoršuje astma. Níže jsou uvedeny nejčastější spouštěče:

  • infekce nebo zánět vedlejších nosních dutin, nachlazení a chřipka;
  • alergeny, jako jsou pyly, plísně, domácí zvířata a roztoči;
  • dráždivé látky, parfémy, čisticí prostředky a znečištění ovzduší;
  • tabákový kouř;
  • cvičení neboli námahou indukované astma;
  • počasí, změny teploty, vlhkost a studený vzduch;
  • silné emoce, úzkost, smích, pláč nebo stres;
  • léky s obsahem kyseliny acetylsalicylové.

Zdroj: Co je astma?
Zveřejněno: 28.12.2012

ASTMATICKÝ KAŠEL

Astmatický kašel

Astmatický kašel může vyvolat jakýkoliv alergen, například trus roztočů či některého hmyzu, pyl, chlupy a šupiny domácích zvířat, některé léky (aspirin), některé potraviny (arašídy, sója, vejce, korýši), roztoči v potravinách (mouka, obilniny a jiné suché potraviny), plísňové spory, infekce dýchacích cest, tabákový kouř, výfukové plyny, výpary „osvěžovačů“ vzduchu, parfémy, čisticí prostředky, barvy, laky, spreje všeho druhu, klih, pesticidy a chemikálie v nových oděvech, sloučeniny dusíku ve spalovaných plynech různých spotřebičů, průmyslové chemikálie (prach z papíru, dřeva, mouky, izolačních materiálů, lepidel, kouř ze sváření), chladný vzduch a náhlé změny teploty, pohyb a cvičení, citové emoce.

Jakmile cítíte, že se blíží záchvat, vzdalte se pokud možno od všeho, co jej mohlo vyvolat, zůstaňte v teplé místnosti a přivolejte pomoc.

Rostlinná léčba:

  • echinacea, podběl, oman, lékořice, yzop nebo tymián – zklidňují dýchací cesty a uvolňují hlen
  • heřmánek a sporýš lékařský – bylinky účinné v období psychického napětí

Pijte denně 1 až 2 šálky těchto čajů.

Homeopatická léčba:

  • Arsenicum – když záchvaty přicházejí častěji v noci a vyvolávají neklid a strach
  • Ipecacuanha – cítíte-li, že vaše plíce jsou ucpané hlenem a kašel je provázen nevolností s návaly na zvracení
  • Natrium sulphuricum – vzniká-li záchvat ve vlhkém prostředí
  • Pulsatilla – cítíte-li se lépe na čerstvém vzduchu

Uvedené léky pouze zmírní lehčí astmatický záchvat.

Zdroj: Astmatický kašel
Zveřejněno: 14.3.2016

EKZÉM VE VLASECH

Prevence

Vyhýbat se agresivním látkám celkově i lokálně na kůži, omezit koupání a zejména časté používání mýdla – ještě více vysušuje kůži.

Mezi preventivní opatření patří přiměřená teplota v místnosti, protože zvýšené pocení znásobuje svědění, zvlhčování vzduchu pro zabránění dalšímu vysušování pokožky a vhodný výběr oblečení (lehké, volné, hladké a vzdušné oblečení). Dále je dobré vyhýbat se znečištěnému ovzduší (výfukové plyny, průmyslové znečištění, cigaretový kouř a další). Pro pobyt v přírodě je vhodné vysokohorské a přímořské klima.

Udržujte svou kůži dobře hydratovanou a vláčnou, zmírníte tím svědění i tvorbu šupin. Neškrábejte se a nesnažte se šupiny násilně odstraňovat. Ochráníte tak svou pokožku před poraněním.

Zdroj: Ekzém ve vlasech
Zveřejněno: 1.5.2014

VITAMÍNY NA POSÍLENÍ IMUNITY

Tipy pro silnou obranu organismu

  • Čerstvý vzduch zvlhčuje sliznici a činí ji odolnější vůči patogenům. Proto se doporučují outdoorové sporty nebo pravidelné procházky v přírodě.
  • Pokud je tělo špatně chráněno proti nízkým teplotám, můžete onemocnět rychleji. Teplé ponožky a šály jsou v takovém případě vhodnou ochranou.
  • Během stresu jsou oslabeny mnohé tělesné funkce, včetně imunitního systému. Nechte své tělo a mysl často odpočívat, posílíte tak svůj imunitní systém.
  • Cigaretový kouř imunitnímu systému škodí. Patogeny a bakterie pak mohou na váš organismus jednodušeji zaútočit. Doporučuje se zcela přestat kouřit.
  • Vyvážená strava, která poskytuje tělu všechny vitamíny a živiny, je nejlepší prevencí proti chorobám.

Nejdůležitějšími živinami jsou vitamín A, vitamín C, vitamín E, kyselina listová, hořčík, zinek, selen, karotenoidy, flavonoidy.

Zdroj: Vitamíny na posílení imunity
Zveřejněno: 16.4.2013

PÁLENÍ NA HRUDI

Pálení na hrudi a v krku

Nepříjemné pocity na hrudi a v krku zná zřejmě každý z nás. Na vině může být infekce, kouření, alkohol, suchý vzduch nebo reflux jícnu.

Nejčastěji jde o pocity škrábání a bolesti, které jsou vyvolány prostupem nějakého mikroba do sliznice a skrz ni i do krve, hlavně viry či bakterie, ty vyvolávají spíše hnisavé záněty s velkým otokem „krčních mandlí“, na něž tělo reaguje zánětlivou reakcí, během které se do dané oblasti přesouvají bílé krvinky. Následně dochází k otoku a k dráždění nervových zakončení, což pociťujeme právě jako škrábání, bolest a pálení v krku a přidružené pálení na hrudi.

Po příčinách můžeme však pátrat i jinde. Dráždivý je tabákový kouř, ať už během kouření aktivního či pasivního (pobyt v zakouřených místnostech). Podobně působí alkohol – dlouhodobým užíváním (u alkoholiků) dochází postupně ke vzniku chronického dlouhodobého zánětu jícnu, který vyvolává právě dané pocity pálení.

Dlouhodobé vystavení suchému vzduchu, především v přetopených místnostech v zimě, které nejsou větrané, dochází k vysychání sliznic, což se může projevovat jako pálení očí, nosu, ale i v krku. Je třeba pamatovat také na to, že kouř, alkohol a suchý vzduch zvyšují vysušováním a drážděním sliznic jejich prostupnost pro různé mikroorganismy, takže se výrazně snižuje obranyschopnost našeho organismu.

Velmi častou a vcelku závažnou příčinou pálení v krku a na hrudi je takzvaná refluxní ezofagitida. Tento termín vyjadřuje stav, kdy se kvůli nedokonalému svěrači mezi jícnem a žaludkem dostávají žaludeční kyseliny do jícnu, kde způsobují zánět. Lidově se tomuto stavu říká pálení žáhy. Jde o vcelku běžný problém vyskytující se spíše u žen, ojediněle se projeví asi u každého člověka. Problémem začíná být, pokud se kyselý žaludeční obsah do jícnu dostává často. Sliznice jícnu totiž na silnou kyselost není připravená a s každým dalším kontaktem se zvyšuje šance vzniku rakoviny jícnu. Je proto potřeba tento stav řešit. K léčbě refluxní choroby jícnu se využívají látky neutralizující kyselost žaludku a velké spektrum látek snižujících tvorbu žaludečních kyselin.

Zdroj: Pálení na hrudi
Zveřejněno: 5.4.2017

BABSKÉ RADY NA BOLEST V KRKU

Příčiny

Nejčastějšími příčinami bolesti v krku jsou bakteriální a virové infekce, svou roli hraje i alergie, znečistěné ovzduší, suchý vzduch a tabákový kouř. Viry vyvolané nachlazením napadají sliznici v hrdle přímo, v případě alergie vzniká bolest v krku následkem přítomnosti většího množství hlenu a otoku sliznic. Při virové infekci bývá nástup bolestí prudký, ale bolest v krku také rychleji odchází a její průběh je mírnější. Bakteriální infekce je vždy těžší, způsobuje silnou bolest v krku, obtíže při polykání a je provázena horečkou.

Častokrát je bolest v krku způsobena virovou infekcí:

  • nachlazení;
  • infekce hlasivek;
  • mononukleóza (virová infekce, která má tendenci způsobit přetrvávající bolest v krku);
  • jiné virové infekce, například příušnice nebo chřipka.

Bakteriální infekce způsobující bolest v krku:

  • zánět nebo infekce mandlí (angína);
  • zánět epiglottis (epiglititida);
  • zánět čípku;
  • ve vzácných případech může být způsobena pohlavně přenosnými chorobami (kapavka nebo chlamydie).

Mezi další příčiny bolesti v krku patří dráždivé poranění, které trvá déle než týden:

  • podráždění hrdla z důvodu nízké vlhkosti, kouření, znečištění ovzduší, křiku nebo vysušení nosní dutiny;
  • dýchaní ústy, zejména při alergii nebo při ucpaném nosu;
  • pálení žáhy;
  • poranění zadní části krku;
  • chronický únavový syndrom (onemocnění, které způsobuje extrémní únavu).

Zdroj: Babské rady na bolest v krku
Zveřejněno: 24.1.2016

DÁVIVÝ KAŠEL

Babské rady

Uvařte si čaj: Na dráždivý kašel pomáhá horký nápoj či vdechování horké páry z hrnku.

Zvlhčovat: Suchý vzduch suchý kašel ještě zhoršuje. Jednou z možností, jak dodat dýchacím cestám více vlhkosti, je použít zvlhčovač nebo odpařovač.

Cucejte pastilky: Třeba lékořicové nebo eukalyptové jsou výborné, dají se sehnat i v sítích drogerií, například v DM.

Myslete na pitný režim: I když kašlete proto, že jste nachlazení, nezapomínejte pít. Nejen vodu, ale i polévky a podobně. Zejména slepičí vývar přispěje k uvolnění hlenů v dýchacích cestách.

Antacida: Pokud kašlete, a nejste ani nachlazení, ani nemáte astma, je možné, že trpíte gastroezofageálním refluxem, kdy se po ulehnutí vrací žaludeční šťávy do jícnu, takže vás to dráždí ke kašli. Zkuste si před spaním vzít antacidum, lék na potlačení kyselosti žaludku.

Sirup z cibule: Vymačkejte šťávu z jedné cibule a pak do této šťávy přidejte jednu lžičku medu. Podávejte alespoň 3x denně.

Pijte bylinkové čaje: Vhodné jsou například čaje z heřmánku (přispívá navíc k dobrému spaní) a tymiánu (tymián obsahuje látky, které uvolňují dýchací cesty).

Masáže: Masírování hrudníku a zad může kašel zmírnit.

Odstraňte dráždivé látky z okolí: Spoustě lidí mohou vadit nejrůznější dráždivé přípravky v jejich okolí, ať už je to kouř, nebo třeba silný parfém. Nejhorší je samozřejmě kouř z cigaret. Téměř všichni kuřáci nakonec dostanou takzvaný kuřácký kašel. Nejlepším řešením je přestat kouřit.

Teplá sprcha: Když kašlete, pomůže vám horká sprcha. Zavřete okna a dveře a vypněte ventilátor, takže to v koupelně bude vypadat tak trochu jako v páře. Pára skvěle pomáhá při uvolnění dýchacích cest a ucpaných dutinách. Pozor jen v případě, že máte astma, to buďte opatrní.

Pepř a med: Na vlhký kašel dobře zabírá kombinace pepře a medu. Pepř stimuluje krevní oběh a tok hlenu, med je zase přírodní lék na zvlhčení sliznice a odkašlávání. Smíchejte jednu čajovou lžičku čerstvě umletého pepře a dvě lžičky medu a zalijte vroucí vodou. Zakryjte a nechte louhovat asi patnáct minut, pak po doušcích pijte.

Citron s pepřem a solí: Možná teď protahujete obličej, protože se vám z téhle podivné kombinace zvedá žaludek, ale věřte, že to funguje. Posypte si rozpůlený citron solí a pepřem a sajte ho. Když už nic jiného, budete myslet na to, abyste to co nejrychleji vycucali, takže přestanete myslet na kašel.

Lékořice: Kořen lékořice se už po staletí používá k léčbě kašle. Lékořice uklidní zanícené a podrážděné hrdlo a pomáhá zmírnit kašel.

Zdroj: Dávivý kašel
Zveřejněno: 19.8.2018

ŠEDÝ ZÁKAL

Co způsobuje šedý zákal?

Oko funguje stejně jako fotoaparát. Světelné paprsky procházejí do oka rohovkou, komorovou vodou, což je transparentní tekutina v přední části oka, dále zornicí, až se dostanou do čočky. Čočka láme světelné paprsky a koncentruje je na určité místo na sítnici v zadní části oka. Ze zadní části oka obraz prochází sítnicovými buňkami do zrakového nervu a následně do zadní části mozku, která danou informaci zpracuje.

Pokud však postupným nahromaděním bílkovin dojde v čočce k zákalu, světlo nemůže pronikat dále do oka a nastává ztráta vidění. Nové buňky čočky se tvoří na vnější straně objektivu oka a stlačují starší buňky do středu čočky, což pak vede k rozvoji šedého zákalu.

Vznik šedého zákalu

  • Souvisí s věkem, je důsledkem stárnutí buněk.
  • Vrozený šedý zákal – může vzniknout během těhotenství nebo v průběhu vývinu dítěte, je způsoben infekcí, zraněním nebo špatným vývojem – miminko se již narodí se šedým zákalem.
  • Sekundární šedý zákal se vyvíjí v důsledku jiných onemocnění, jako je například cukrovka. Také může být způsoben toxickými látkami, některými léky (kortikosteroidy nebo diuretika), dále ultrafialovým nebo slunečním zářením.
  • Traumatický šedý zákal se vytvoří po poranění oka.

Mezi další faktory, které mohou zvýšit riziko vzniku šedého zákalu, patří kouř z cigaret, znečištění ovzduší a otrava alkoholem.

Zdroj: Šedý zákal
Zveřejněno: 6.12.2012

VITAMÍNY PROTI VOLNÝM RADIKÁLŮM

Přírodní metabolické procesy

Mnoho volných radikálů nepochází z vnějšího prostředí organismu, ale spíše z metabolických procesů probíhajících v lidském těle. Při tomto procesu se využívá kyslík, který může být volným radikálem. V těle se tvoří velké množství volných radikálů, které způsobují biochemickou řetězovou reakci, při níž je tělo zásobováno energií.

Člověk je vystaven mnohem většímu množství volných radikálů, než je schopen zvládat. Kromě oxidačního stresu způsobeného metabolickými procesy dochází k vnějšímu působení volných radikálů. Výfukové plyny a další emise obsahují oxid uhelnatý a jiné škodlivé sloučeniny, které pronikají plícemi do krevního řečiště, kde mohou vyvolat ničivou řetězovou reakci. Další agresivní molekulou, která způsobuje v těle stejně velké škody jako volné radikály, je ozón.

Extrémně nebezpečné je kouření. Inhalovaný cigaretový kouř obsahuje velké množství toxinů. Kuřáci, ale také lidé, kteří jsou často vystaveni kouři z jiných příčin, jsou ohroženi předčasným stárnutím a trpí vážným poškozením buněk, které může vyústit v rakovinu.

Alkohol poškozuje játra a při velké konzumaci dochází k tvorbě agresivního oxidu (volných radikálů), který zpomaluje obnovu buněk, čímž vede k viditelnému fyzickému rozkladu.

Pesticidy (jedy), které mohou být obsaženy v ovoce a zelenině, jsou také pro lidské tělo škodlivé. Jejich součástí jsou také volné radikály, které vedou k oxidačnímu stresu ničícímu buněčné membrány.

Vystavením pokožky UVA a UVB záření dochází k oddělení molekul z jejich pevného spojení, čímž dochází k tvorbě a výskytu volných radikálů. Nezdravé opalování nebo spálení způsobuje stárnutí kůže. V extrémních případech dochází k poškození genetického materiálu buněk na kůži, které je spouštěcím faktorem rakoviny kůže.

Zdroj: Vitamíny proti volným radikálům
Zveřejněno: 13.5.2013

EKZÉM VE VLASECH

Rady pro péči

  • Snažte se nepoužívat látky, které vysušují pokožku, například roztoky s obsahem alkoholu.
  • Koupejte se a sprchujte nejvýše jednou denně a používejte nealkalické čisticí výrobky, které kůži šetrně čistí a nadměrně ji neodmašťují.
  • Po koupeli dodejte kůži dostatečné množství tuku a hydratace.
  • Nepobývejte v přehřátých a suchých místnostech. Ideální je maximální pokojová teplota 20 °C a minimální vlhkost vzduchu 55 %.
  • K výraznému zlepšení stavu kůže může přispět také změna klimatu. Především ve výškách nad 1 500 metrů nebo v přímořském podnebí je možno pozorovat zlepšení.
  • Pozitivní vliv má také slunění, po poradě s lékařem můžete vyzkoušet ozařování ultrafialovým zářením UVA 1 nebo kombinaci záření UVA a UVB.
  • Důležitá je i výživa, která by měla být vyvážená a plnohodnotná, s vysokým podílem čerstvé stravy. Speciální diety se nedoporučují, pokud nejsou jednoznačně prokázány alergie na potraviny.
  • U kojenců, kteří mají vysoké dědičné zatížení, doporučují lékaři podle možností kojení po dobu 36 měsíců. Není-li to možné, měla by se používat hypoalergenní kojenecká výživa.
  • Dbejte na pitný režim. Dostatečné podávání tekutin zlepšuje stav kůže. Vlivem narušené bariérové funkce kůží se vydává více tekutin, než je obvyklé, proto je obecně vyšší potřeba podávání vody. Alkoholické nápoje mohou onemocnění zhoršovat.
  • Tabákový kouř a nikotin mohou vyvolávat svědění, a proto se jim vyhýbejte. Pohyb na vzduchu a pravidelný životní rytmus přispívají ke zmírnění vnitřního napětí.
  • Oblečení noste propustné a příjemně měkké. Materiálům živočišného původu, jako je vlna, velbloudí srst, pravá kožešina, se raději vyhýbejte, stejně jako drsným, škrábavým látkám ze syntetických materiálů. Naopak se doporučuje přírodní bavlna nebo hedvábí.

Zdroj: Ekzém ve vlasech
Zveřejněno: 1.5.2014

TMAVÉ KRUHY POD OČIMA

Příčiny tmavých kruhů pod očima

Pokožka okolo očí je velmi citlivá, takže vše, co jí škodí, se na ní projeví velmi výrazně. Kruhy pod očima se vytvoří v případě, že je průtok krve a lymfy v těchto oblastech něčím omezen. Jelikož zde krev proudí pomalu, dochází také k tomu, že jsou cévy a cévky mnohem znatelnější než za normálních okolností. Kruhy pod očima mohou být také indikací přítomnosti hemoglobinu z okolních cév. Váčky a otoky vznikají v důsledku zadržování tuku a vody v oblasti očí, což může být následkem spánku, kdy podkožní tkáň nasává tekutinu (například přebytečné slzy) mnohem snadněji, nebo příznakem proběhnutých změn prokrvení.

Pokud chcete na kruhy a váčky pod očima jednou provždy vyzrát, je třeba odhalit příčinu jejich vzniku. Objeví se u vás kruhy pod očima po pracovním vypětí, kdy jste převážnou část dne pracovali na počítači? Či jsou snad jen následkem večírku, kde byl v uzavřené místnosti cigaretový kouř? Pak bude stačit se těmto činnostem vyhnout, omezit je, nebo se smířit s tím, že po takových akcích se kruhům a váčkům pod očima zkrátka nevyhnete. Jaké jsou tedy příčiny tmavých skvrn pod očima?

  • zadržování tekutiny v těle
  • působení cigaretového kouře
  • špatná životospráva
  • chudokrevnost
  • působení slunečního záření
  • ekzém
  • alergie
  • změny hladin hormonů v těle
  • nedostatek/nadbytek spánku
  • stres
  • nadměrná námaha očí
  • nedostatečná péče o pokožku kolem očí

Je tedy zřejmé, že kruhy pod očima jsou ovlivněny vaším životním stylem, tedy návyky, denním rytmem, stravou a vším ostatním, co ve větší či menší míře ovlivňuje lidské tělo. Pokud se nad tím dokážete zamyslet a eliminovat to špatné, pak může být boj proti nepěkně vyhlížející pokožce kolem očí mnohem snazší. Co když jsou ale kruhy a váčky pod očima signalizací onemocnění?

Zdroj: Tmavé kruhy pod očima
Zveřejněno: 13.9.2013

HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

Prospěšné účinky

Hřebíček obsahuje velké množství silice eugenol (10 až 20 %), která je také silným antiseptikem. Kvůli dezinfekčním účinkům a schopnosti potlačovat bolest (znamenitě tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu) se hřebíček přidává do ústních vod a do zubních past a zpracovávají ho i farmaceutické firmy (paraziti jsou z úst odstraňováni).

Dále se používá při bolestech kloubů, na revma. Najdete ho ve všech čínských balzámech. S přímým stykem s bolavou lokalitou má účinky znecitlivění, používá se i při bolestech v krku. Má močopudné účinky a pročišťuje organismus.

Jako první jeho účinky využívali Číňané už před více než 2500 lety. Z té doby se nám zachovaly záznamy o obchodování s hřebíčkem a o jeho použití u dvora. Každý, kdo měl tehdy audienci u císaře, musel žvýkat hřebíček, aby císař nebyl pohoršen zápachem. Číňané jej dováželi z Moluk, kde ho domorodci sbírali z divoce rostoucích stromů v džungli. Pak tyto ostrovy objevili Evropané (začátek 16. století), a když zjistili, že toto koření, které mělo v Evropě cenu zlata, zde roste na stromech, roztočil se kolotoč bitev, zastrašování a vypalování celých lesů. Dnes se již naštěstí hřebíček pěstuje v tropech po celém světě a pěstitelé a obchodníci bojují jen cenou a kvalitou.

Pěstování hřebíčku však vyžaduje určité zkušenosti. Z hřebíčkovce se totiž musí sklízet poupata těsně před rozkvetením. Poupata se každým dnem zvětšují, obsahují více silic a samozřejmě nabývají na ceně. Jakmile však poupě rozkvete zcela, ztratí svoji cenu. Po sklizni stačí hřebíček usušit na slunci a může být expedován. Největšími producenty hřebíčku jsou nyní Madagaskar, Zanzibar a Indonésie. Indonésie má ale tak obrovskou spotřebu hřebíčku, že musí tuto surovinu ještě dovážet. Hřebíček zde totiž míchají s tabákem a dělají z něj velmi populární cigarety (takzvaný kretek). V Indonésii se nasládlý kouř z těchto cigaret vznáší v kavárnách, v tržnicích, na autobusových zastávkách i v autobusech a vlacích.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky
Zveřejněno: 25.6.2018

ŠALVĚJ DIVOTVORNÁ

Použití

Čerstvé listy šalvěje divotvorné se žvýkají, a to tak, aby šťáva zůstala v ústech a vstřebávala se sliznicí dutiny ústní. Udržet rozžvýkanou rostlinu v ústech vyžaduje značné úsilí, protože rostlina nemá zrovna nejlepší chuť. Listí by se nemělo polykat, protože účinná látka, kterou je diterpén salvinorin A, je pak vylučována bez jakéhokoliv účinku. Při žvýkání nastává účinek asi po 10 minutách a trvá 1–2 hodiny. Doporučené dávky kolísají od pěti párů lístků (tedy deseti lístků) až ke 120 párům. Mazatékové (starý indiánský kmen) je vždy počítají a přijímají v párech. Dávka 25 párů (50 lístků) je patrně průměrná, i když na ni člověk potřebuje velký keřík či několik malých, aby rostlinu zcela neoškubal. Protože lístky jsou různě velké, je asi lepší měřit dávky váhově – 100 g listů by na psychedelický zážitek mělo plně postačit.

Další možností je, že se rostlina rozdrtí, nechá vyluhovat ve vodě a pak přefiltruje. Mazatékové tradičně tuto rostlinu užívali bez jakýchkoliv problémů dlouhodobě. Indiáni využívali vizí vyvolaných touto šalvěji k tomu, aby mohli předpovídat budoucnost a zjistili, jak mají léčit nemocné. V západním světě se kouří suché listy. Při kouření je účinek mnohem silnější, aby však bylo kouření účinné, je nutné kouř zadržet v plicích nejméně na 30 vteřin. Při menších dávkách se účinek projevuje asi jen deset minut, při vykouření 5–6 dýmek se opojný účinek šalvěje začne snižovat po 45 minutách až hodině a je možné prodloužit jej další dávkou ještě asi o hodinu.

Méně často někteří přistupují k požívání šalvěje v podobě tinktury. Látka se podává pod jazyk, obvykle pomocí skleněného kapátka. Těsně před užitím je možno ji zředit vodou, která může mírně snížit sílu účinku, ale zároveň dokáže snížit nebo odstranit štiplavý pocit v ústech, způsobený přítomností alkoholu. Tinktury se liší sílou a účinky se mohou pohybovat od jemně meditativního stavu až k silnějšímu nadpřirozenému stavu.

Zdroj: Šalvěj divotvorná
Zveřejněno: 6.9.2015

TMAVÁ SKVRNA NA DÁSNI

Černá tečka na dásni

Černá tečka v ustech nebo na dásni může signalizovat melaninové pigmentace, které lze dále rozdělit na jednotlivé typy.

Fyziologická pigmentace: Tento typ pigmentace se spatřuje nejčastěji na sliznicích tváří a dásní, může se ale vyskytovat i jinde. Bývá symetrická. Není třeba ji léčit, pouze se sleduje. Častější je u černochů.

Melanotické makuly (slizniční melanóza): Jde o drobné skvrnky v oblasti retní červeně. Jejich velikost nepřesahuje průměr 1 cm. Vyskytují se v páté dekádě života, jsou neškodné, není třeba je klinicky řešit. Mohou se vyskytovat i na sliznicích dutiny ústní, je to dáno hyperpigmentací bazálních buněk epitelu a zmnožením melanofágů.

Kuřácká melanóza: Látky, které obsahuje kouř, mají schopnost aktivovat proliferaci melanocytů. Skvrny se pak nacházejí zejména na tvářích, dásních a patře. Dobrou zprávou je, že pokud kuřák přestane kouřit, zbarvení sliznic zmizí.

Névocelulární névy: Mohou být vrozené nebo získané, představují riziko maligního zvratu, je proto důležité je pečlivě sledovat.

Maligní melanom: V dutině ústní se může vyvinout i jeden z nejnebezpečnějších nádorů – maligní melanom. Vzniká jako novotvar nebo na podkladě maligního zvrhnutí névocelulárního névu. Tvoří asi půl procenta všech nádorů dutiny ústní a v ČR není příliš běžný. Nejčastěji se melanom vyvine na patře.

U celkových chorob se vyskytují následující typy.

U Peutz-Jeghersova syndromu na obličeji a rtu: Na retní červeni, ale i na kůži okolo rtů se nacházejí drobně rozeseté pigmentace. Tento syndrom souvisí s výskytem velkého množství polypů ve střevě, proto jsou tito pacienti více ohroženi vznikem karcinomu kolorekta.

U Addisonovy choroby: Při této chorobě vzniká nadměrné množství melaninu. Hyperpigmentace jsou hlavně v oblasti genitálu a areol mammae. V dutině ústní vznikají ložiskové šedočerné pigmentace (takzvané grafitové skvrny) na sliznici dutiny ústní, zejména na sliznici tvářové v krajině molárů a po stranách jazyka.

Dále jsou známy exogenní pigmenty pocházející z vnějšího prostředí.

Amalgám: Amalgám zbarvuje dáseň při iatrogenním zapříčinění, kdy se do otevřené rány v gingivě dostanou amalgámové části z odvrtávané zubní výplně. Zabarvení ale může vzniknout i galvanicky či traumaticky. Zabarvená ložiska jsou nejčastěji na dásních, tvářích a podobně.

Otrava těžkými kovy: Černý lem na dásni vzniká při otravě olovem.

Léky: Například cisplatina, která se používá při onkoterapii, způsobuje takzvaný platinový proužek.

Další příčiny: Mezi další příčiny patří například dobrovolná tetováž (žvýkání bylin) nebo zaražení cizího tělesa – hrot tužky a podobně.

Zdroj: Tmavá skvrna na dásni
Zveřejněno: 13.12.2017

MARINÁDA NA UZENÍ DRŮBEŽE

Jak naložit kuře na uzení

Prvním krokem přípravy je výběr nejvhodnějšího masa. Pro uzení je potřeba vybírat kvalitní maso. Ideální je, pokud máte svůj ověřený a důvěryhodný zdroj kuřecího masa. Za to se považuje maso z takového kuřete, které mělo kvalitní životní podmínky, odpovídající stravu a dostatek prostoru pro běžný vývoj. To znamená, že nebyly použity růstové hormony pro urychlení vyspívání zvířete a nebylo drženo v příliš malé klícce, kde se jeho svalovina vyvíjí odlišně. Kuře, kterému je umožněno pohybovat se, má skutečně kvalitnější maso.

Pokud se dodržují i další postupy (správná porážka, úprava, uskladnění a později vhodná příprava), pak může být rozdíl opravdu znatelný.

Pokud už máte vybráno nejvhodnější kuře, kuřecí stehna nebo kuřecí psa, pak je naložte do solného láku tak, jak se to dělá i před uzením jiných druhů masa.

Celé kuře může ležet i tři dny, jednotlivým částem stačí kratší doba (prsa nebo stehna lze naložit například jen na 3–4 hodiny). Pokud je uzený kousek masa příliš velký, roztok soli lze napíchat i do masa. Chuť tak bude rovnoměrná. Jednou z častých „vychytávek“ je potření masa česnekem. Udí se teplým kouřem, to znamená, že maso nemá po vyuzení tak dlouhou trvanlivost a je určeno k rychlé spotřebě. Teplý kouř je hustý, proto je maso krásně voňavé.

Důležitá je především celková doba uzení kuřete. Vše záleží jednak na udírně a jednak na tom, v jaké podobě budete kuře udit. Co se týká udíren, tak nejvhodnější jsou logicky zděné, schopné držet teplotu. Vyudíte pohodlně ale i v kovových či dřevěných. Rozhodnout byste se měli, zda budete udit kuře vcelku, nebo po částech. První případ příliš nedoporučujeme, jelikož se doba uzení může natáhnout klidně i na nějakých 6 až 8 hodin. Pokud budete udit pouze kuřecí čtvrtky, měli byste mít hotovo za nějaké 3–4 hodiny.

Kuřecí maso není šťavnaté samo o sobě, uzením navíc ztratí další šťavnatost. Týká se to zejména prsního masa, uzení stehen je o něco méně riskantní.

Uzené kuřecí maso je skvělé k přílohám, které už nemají tak výraznou chuť. Je tedy skvělé k bramborovému pyré, vařeným bramborám, hráškovému krému, do zapečených brambor, ke šťouchaným bramborám, do sendvičů nebo do teplých i studených zeleninových salátů či těstovinových salátů. Trhané uzené kuřecí maso nejen dobře chutná, ale v pokrmech i zajímavě vypadá. Navíc není potřeba dodávat další chutě, protože chuť uzeného je delikátní sama o sobě.

Uzené kuřecí maso je pochoutka. Při podávání uzeného masa nezapomínejte, že jeho chuť je už tak dosti výrazná. Proto může být dostačující třeba jen čerstvé pečivo a zelenina. I zdravá večeře tak může mít aroma uzeného. Osvěžující kombinace se zeleninou může být ideálním řešením pro lehké večeře nebo večerní svačinky při posezení u sklenky vína.

Zdroj: Marináda na uzení drůbeže
Zveřejněno: 15.5.2017