Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KURKUMA

Curcuma alismatifolia

Curcuma alismatifolia (kurkuma růžová) je tropická bylina pocházející z jihovýchodní Asie. Patří mezi zázvorovité rostliny. Při optimálních podmínkách dorůstá až do výšky 1 metru. Má oválné listy na dlouhých stoncích. Světle fialové květy o délce až 20 cm připomínají ocún nebo lotos a vydrží na rostlině dlouhou dobu. Barevná variace je jak fialová, tak růžová. K dostání je v síti hypermarketů a v zahradnických centrech.

Zdroj: Kurkuma - pěstování

Cena kurkumy

Zde můžete vidět cenu kurkumy.

Zdroj: Kurkuma

Hlíza

Nedoporučuje se hlízy uchovávat mimo substrát. Přes zimu květináč s hlízami uchovávejte ve snížených teplotách kolem 10 °C. Prodej je možný v kamenných květinářstvích nebo přes internet například zde.

Zdroj: Kurkuma - pěstování

Chyby při pěstování

Prach z listů stírejte vlhkým hadříkem nebo rostlinu osprchujte jemným proudem vody. Na příliš tmavém stanovišti rostlina roste pomalu, přičemž se také zkracuje délka kvetení. Nedostatek světla snižuje i intenzitu zabarvení listů.

Zdroj: Kurkuma - pěstování

Evropské těsto na tempuru

Ingredience: 1 lžíce kukuřičné mouky, 1 lžíce pšeničné hladké mouky, 1 dl ledové vody, kurkuma, skořice, česneková sůl

Technologický postup: Oba druhy mouky smícháme s vodou, ale nešleháme. Těsto se může ochutit kurkumou, skořicí, česnekovou solí a dalšími druhy koření.

Zdroj: Tempura

Sazenice kurkumy

Prodej rostliny je možný přes internet. Rostlina se prodává vzrostlá nebo si můžete koupit jen její kořen, který zasadíte do hlinitopísčitého substrátu na světlé stanoviště v pokoji, případně v létě do nevytápěného skleníku či ven. Dopřejte rostlině dostatek tepla, je to tropická rostlina.

Zdroj: Kurkuma - pěstování

Curcuma longa

Curcuma longa (kurkuma dlouhá) je půvabná exotická rostlina, jejíž původ sahá do Indie, odkud se k nám pravděpodobně někdy v 15. století dostala pod názvem indický šafrán. Jedná se o zázvorovitou rostlinu, která má přímo neuvěřitelné léčebné účinky, respektive prášek z ní získávaný rozemletím válcovitého kořene.

U nás se s ní setkáváme jako s pokojovou rostlinou s fascinujícími květy. Jakožto řezaná květina bývá využívána do svatebních kytic anebo do exotických vazeb. Rostlina má dlouhé, protáhlé, vejčité listy a dosahuje při dobrých růstových podmínkách výšky od 0,5 do 1 metru.

Za léčivou část se považuje její kořen, tedy oddenky, které se sklízejí, čistí, suší a melou nebo drtí. A právě v této formě se s ní setkáváme nejčastěji – s kurkumou rozemletou na prášek se specifickou chutí, vůní i barvou. Koření bývá součástí nejrůznějších dochucovadel, omáček k masům, dresinků, hořčic, kari a pro svou specifickou sytě žlutou barvu získalo označení žlutý zázvor. Kurkuma obsahuje výrazně žluté barvivo kurkumin, které je velmi účinné, a protože je pro lidský organismus nejen neškodné, ale co víc, dokonce prospěšné, barví se s pomocí kurkumy i potraviny, například máslo, sýry anebo cukrovinky či likéry. Dříve se kurkuminu hojně využívalo i při barvení v malířství.

Zdroj: Kurkuma - pěstování

Koření na grilovanou zeleninu

Na grilovanou zeleninu je například vhodná směs koření tvořená z těchto ingrediencí: jedlá sůl, sušený mletý česnek, sušená mletá cibule, mletý zázvor, bílá hořčice, sušený mletý celerový kořen, mletá sladká paprika, glukóza, mletá sušená rajčata, drcená kurkuma, mletý kmín, mletý tymián, mletá sušená chilli paprička, mleté oregano. Tuto směs si můžete vytvořit z vlastních zásob anebo zakoupit již hotové potravinové koření na grilovanou zeleninu.

Zdroj: Grilovaná zelenina nejen jako příloha k masu

Jak se jich zbavit

Lipomy nepředstavují výrazné nebezpečí, proto se jejich odstranění provádí hlavně z kosmetických důvodů a pochopitelně ve chvíli, kdy tuková bulka vadí například v pohybu nebo utlačuje okolní nervy. Odstranění lipomu probíhá chirurgicky, většinou ambulantně, při místním znecitlivění. Někdy se bohužel tuková bulka objevuje opakovaně. Některým lidem zůstanou po zákroku malé jizvy. Proto je vhodné po zákroku použít bylinky, které mají blahodárný vliv na odbourání lipomů, jako je kurkuma nebo šalvěj. Pomoci může také mast z krušiny.

Zdroj: Tuková bulka pod kůží

Nejlepší dýňová polévka

Ingredience: 1 dýně Hokaido, 1 mrkev (není nutná), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, sůl, koření dle chuti (muškátový oříšek, kari, pepř, kurkuma)

Postup: Dýni rozpůlíme a lžící vydlabeme semena, nakrájíme na kostky. Na olivovém oleji mírně osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo a dýni. Podlijeme vodou a dusíme 15–20 minut. Směs rozmixujeme nebo jen rozmačkáme, některé kousky dýně můžete nechat vcelku. Dochutíme solí a kořením, přidáme česnek a ještě chvíli povaříme. Na talíři můžeme ozdobit čerstvou petrželkou nebo bazalkou, opraženou houskou, a kdo má rád, může tento recept vylepšit lžící zakysané smetany.

Zdroj: Dýňová polévka z dýně Hokaido

Pečené brambory v troubě

Ingredience: brambory, olivový olej, koření – drcený kmín, červená paprika, sůl (a někdy na chuť ještě oregano), dobrá je třeba i majoránka nebo kurkuma, pečicí papír

Postup: Brambory omyjte a nakrájejte na měsíčky, popřípadě měsíček ještě překrojte na půl, pokud jsou brambory větší. V míse brambory pořádně promíchejte s olivovým olejem a kořením. Záleží na vaší chuti, výborná je například kombinace drceného kmínu, červené papriky a oregana. Dobré jsou také s kurkumou. Ochucené brambory pak vyklopte na nepřilnavý plech, plech je lepší vyložit pečicím papírem, máte jistotu, že se brambory nepřichytí na plech. Brambory přikryjte alobalem nebo poklopem a pečte nejdříve 25 minut na 200 stupňů, pak poklop sundejte, teplotu trochu snižte a pečte ještě 10–15 minut. Brambory jsou hotové, když jsou měkké a na povrchu zlatavé. Takto připravené brambory jsou výborné s česnekovým máslem a sklenicí vychlazeného mléka nebo kefíru.

Zdroj: Pečené brambory

Účinky kurkumy na zdraví

Výtažky z kurkumovníku Curcuma longa se používají například jako lék proti rakovině. Tato asijská užitková rostlina z čeledi zázvorníkovitých má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Dále podporuje trávení, zmírňuje nadýmání, pomáhá od pálení žáhy nebo snižuje citlivost na bolest. Nejnověji se zjistilo, že významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí. A tak je kari koření v postatě přírodním a velmi účinným mozkovým dopingem (výsledky těchto výzkumů byly zveřejněny v American Journal of Epidemiology). Kurkumu by měla do svého jídelníčku zařadit i každá těhotná žena, je totiž bohatá na mangan, který je zapotřebí pro správný růst a vývoj kostry miminka. Nedostatek manganu by mohl mít za následek poruchy zraku nebo sluchu u miminka. Čerstvý kurkumový oddenek lze také nastrouhat do čaje s medem a použít při prochlazení místo zázvoru.

Zdroj: Kurkuma

Cuketové bramboráky bez vajec

Ingredience: 2 ks středních cuket, 6 stroužků česneku, 250 g hladké mouky, kurkuma, sůl, pepř mletý, majoránka, olej na smažení

Technologický postup: Připravují se stejně jako bramboráky, jen je potřeba dát více mouky (množství je orientační) a nedělat tenké placky – cuketa se smrskne a z tenké placky zůstane mřížka. Pokud se těsto udělá napůl z brambor a napůl z cuket, je vše stejné jako u bramboráků – lze dělat i tenké placičky a nemusí se dávat tolik mouky. Škrob z brambor stačí. Cukety rozpůlíme, vyjmeme jádra a dužinu a takto připravené je nastrouháme. Vymačkáme vodu, přidáme prolisovaný česnek, kurkumu, hladkou mouku, sůl, mletý pepř, majoránku a vše důkladně promícháme. Podle potřeby ještě můžeme dochutit nebo přidat mouku, aby nám vzniklo hustší těsto. Takto připravené těsto dáváme na pánev a tvarujeme z něj placky, které na oleji opékáme dozlatova po obou stranách.

Zdroj: Cuketové bramboráky

Pěstování doma

Kurkuma vyžaduje světlé teplé stanoviště s vyšší vzdušnou vlhkostí. Upřednostňuje písčitohlinitou zeminu s drenážní vrstvou na dně květináče. Střídá vegetační období s obdobím klidu. V době růstu a květu vyžaduje bohaté zavlažování a každé dva týdny přihnojit. Vzdušnou vlhkost jí zajistíme častým rosením. Vykvétá od července do října, květy vydrží na rostlině až 3 měsíce. K nasazení na květ však potřebuje teploty kolem 25 až 30 °C. Po odkvětu, tedy zhruba v listopadu, se hlíza zatáhne a rostlina ztratí listy podobně jako hvězdník. Rostlinu poté přemístíme do chladné místnosti, nejlépe o teplotě kolem 7 °C. Občas ji zavlažíme, aby hlíza nevyschla. Koncem března až začátkem dubna hlízu zasadíme do nového substrátu a zaléváme. Kurkuma se rozmnožuje dělením kořenů. V listopadu, kdy se rostlina zatáhne zpět do kořenů, ji můžete vyjmout ze zeminy a kořeny rozdělit. Část využijte a část zasaďte do čerstvé zeminy a přesuňte do chladných prostor s teplotou okolo 7 °C, kde s mírnou zálivkou dopřejte kurkumě odpočinek až do dubna. S takovou péčí můžete pěstovat svou vlastní kurkumu nekonečně dlouho. Na nemoci ani parazity náchylná není.

V běžném prostředí našich parapetů se tomuto exotickému druhu zázvoru dařit nebude. Miluje totiž vysokou vzdušnou vlhkost, ale umístíte-li poblíž pokojovou fontánku, samotný květináč postavíte na kamínky nebo keramzit a alespoň 3x týdně celou rostlinu porosíte, pěstování vám zaručeně půjde jedna radost. Hnojte od jara do odkvětu každých 14 dní standardním tekutým hnojivem. I když se jedná o trvalou rostlinu, v našich podmínkách se pěstuje v nádobách a spíše jako pokojová rostlina, která se na podzim zatahuje. Zimu u nás přečká nejlépe ve skleníku nebo v zimní zahradě, ideálně při teplotě do 10 °C.

Nejčastěji se s kurkumou setkáváme v podobě lila fialových květů. Může mít však i květy bílé. Domů si ji pořizujeme častěji spíše jako řezanou než hrnkovou rostlinu. Není vhodná pro pěstování v panelových bytech ani jinde, kde jí nemůžeme dopřát v průběhu zimy odpočinek a stálou nízkou teplotu (v bezmrazém prostředí).

Kurkuma obsahuje antioxidanty, které mají významné schopnosti v boji s rakovinou. Běžně napomáhá trávení díky zvyšování produkce trávicích šťáv. Preventivně působí proti mozkové mrtvici, zevně slouží k výrobě obkladů na artrotické klouby a má celkově velmi výrazné protizánětlivé a antibiotikální účinky.

Zdroj: Kurkuma - pěstování

Pěstování kurkumy

Rostlina je původem z jižní Asie, jejím největším producentem je Indie. Kurkumovník je vytrvalá bylina se zdužnatělými kořenovými oddenky, podobnými známým oddenkům zázvoru nebo našich kosatců. Z hlízovitého oddenku vyrážejí dlouze řapíkaté listy a až 1,5 metru vysoký stonek. Mezi listy vyrůstá hustý klas bledě žlutých kvítků. Plodem jsou mnohosemenné tobolky, které se ve zralosti samy rozevírají. Oddenky kurkumy se několik hodin vaří, poté se suší a následně pomelou na sytě žlutý prášek. Aktivní složka kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť.

Kurkuma je zatím u nás málo známá rostlina, vysoká 90 až 120 cm. Pěstuje se jako pokojová rostlina. Kořen kurkumy sadíme na světlé stanoviště s hlinitopísčitým substrátem v pokoji, nebo v létě do nevytápěného skleníku, či přímo ven. Jedná se o tropickou rostlinu, proto jí dopřejte dostatek tepla. Nejlépe se rostlině daří při teplotě 25 °C, vyžaduje světlé stanoviště. Nedostatek světla totiž snižuje intenzitu zabarvení listů. Květy se objevují od července a při správné péči vydrží kvést do října. Po odkvětu je však třeba rostlinu přemístit na chladné stanoviště, tedy do teploty kolem 7 °C. Od jara do léta vydatně zaléváme, po odkvětu zálivku omezíme a zaléváme pouze mírně, aby cibule zcela nevyschla. Rostlina vyžaduje časté rosení listů. Květináč s rostlinou umístěte do misky s vlhkými oblázky, zajistíte tak kurkumě nepřímou vzdušnou vlhkost. Hnojíme od jara do odkvětu každých 14 dní standardním tekutým hnojivem. Prach z listů stíráme vlhkým hadříkem nebo rostlinu osprchujeme jemným proudem vody. Při správném uchovávání v zimě rostlina vydrží kvést v období vegetace řadu let.

Zdroj: Kurkuma

Arabská čočka

Suroviny:

  • 300 g čočky (vhodnější je červená neloupaná)
  • 120 g listového špenátu
  • 120 g zeleninových paprik
  • 60 g cibule
  • 200 g bílého jogurtu
  • 50 ml oleje
  • mořská sůl
  • mletá kurkuma
  • mletý koriandr
  • mletý římský kmín

Postup:

Čočku asi na hodinu namočte a pak uvařte, ale dejte pozor, abyste ji nerozvařili (v případě červené neloupané čočky je doba máčení a vaření kratší). Na rozpáleném oleji osmahněte cibulku. Až zesklovatí, přidejte papriku nakrájenou na drobné kostičky a opět chvilku opékejte. Až papriky změknou a pustí šťávu, přidejte k nim předem spařený a na drobné kousky nakrájený špenát, vše osolte a podlijte trochou vývaru z čočky. Poté do čočky vmíchejte koření (kurkumu, koriandr a římský kmín – od každého vždy asi necelou polovinu lžičky) rozmíchané v trošce zahřátého oleje. Do čočky přidejte i zeleninový základ a vše společně krátce poduste. Nakonec vmíchejte do pokrmu bílý jogurt. Arabská čočka se tradičně podává s rýží nebo rýžovými plackami.

Zdroj: Koriandr setý

Babské rady na bolest zubů

Kromě bylinek na bolest zubu zabírá...

Studený obklad: Tento postup může opravdu pomoci! Ideální je zabalit několik kostek ledu do igelitového sáčku a ten následně do nějaké látky. Pak už jen stačí přikládat na tvář, což může zklidnit nervy v okolí zubu. Ovšem pozor, pokud budete kostky ledu či studenou vodu aplikovat přímo do úst, může to mít přesně opačný efekt. Bolavé místo sice možná na chvíli zklidníte, ale bolest často následně propukne ještě intenzivněji.

Alkohol: Pro tuto aplikaci není vhodné něco sladkého, takže alkohol by měl být ideálně v co nejčistší formě. Stačí jej kloktat či nanést na vatičku a přikládat na postižené místo, ne polykat! Ačkoli v opilosti vám může bolest také povolit, nebude-li vám však vadit, že druhý den vás zřejmě namísto zubů bude bolet hlava.

Babských rad na bolest zubů jsou pochopitelně desítky. Pomoci může kupříkladu česnek, který dokáže utišit podrážděné nervy. Vyzkoušet můžete i bylinky, jako je kurkuma či tymián, případně teplý sáček od čaje, který stačí stejně jako studený obklad přikládat na tvář. Dále se doporučuje tea tree olej, jehož dvě kapky si rozetřete po dásni. Stejně jako u jiných potíží nicméně platí, že při dlouhodobé bolesti byste určitě měli navštívit lékaře.

Zdroj: Co pomáhá na bolest zubů

Ředění krve přírodní cestou

Pokud se zjistila abnormální hustota krve, měli byste bez ohledu na důvod ihned upravit svůj jídelníček. Vzdejte se smaženého a mastného jídla, konzervovaných potravin, uzenin, sladkostí a nakládané zeleniny. Vylučte i pohanku, brambory, banány, alkoholické a sycené nápoje. Ujistěte se, že budete konzumovat více nízkotučných mléčných výrobků a pijte dostatek tekutin! Existuje mnoho potravin, které přispívají ke zředění krve. Patří mezi ně pomeranče, granátové jablko, fíky, maliny, česnek, červená řepa, jahody, zázvor, citrony, slunečnicová semínka a kakao.

V lidovém léčitelství se k ředění krve používá tužebník jilmový, který slouží mimo jiné i jako náhrada za aspirin. V případě problémů si připravte nápoj z této bylinky: 1 polévkovou lžíci tužebníku zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 30 minut odstát. Přeceďte a pijte jako čaj 2-3x denně.

Během spánku je organismus v utlumeném režimu, snižuje se tělesná teplota a zpomaluje se i dýchání, dochází k poklesu tlaku v krvi a ke zpomalení pulzu, proto byste měli organismu hned ráno dodat tekutiny, aby se krev rozproudila.

Přírodní látky, které působí proti srážení krve: kajenský pepř (zejména kapsaicin v něm), vitamín C, kurkuma, česnek, cibule, oregano, voda, skořice, kopr, sušené ovoce a bobule jako hrozinky, brusinky, sušené švestky a třešně, vitamín B6, vitamín E, jinan dvoulaločný.

Zdroj: Hustá krev

Babské rady na zánět zubů

Vyhýbejte se sluníčku. Pokud zub bolí kvůli konkrétnímu zánětu, není dobré se vystavovat slunečnímu záření, které podporuje tvorbu zánětu a vaší bolesti rozhodně neuleví. Raději zkuste ústní dutinu pořádně vyčistit a udělejte si teplý roztok ze sody. Bude stačit jedna čajová lžička sody na šálek teplé vody. Tím zuby důkladně opláchněte a chvíli vyčkejte. Pokud bolest odezní, neměl by za tím být žádný závažnější důvod. Pokud ne, zkuste led. Třikrát, maximálně čtyřikrát denně přiložte kus ledu na tvář, kde vás obtěžuje bolavý zub. Zklidníte tím otok a uleví se vám. Led můžete také cucat nebo sát. Pomáhá i přerušované masírování zubu kostkou ledu.

Dejte si panáka! Vykloktejte si slivovicí, která svým obsahem alkoholu zub znecitliví a bolest přejde. Kromě znecitlivění má alkohol i dezinfekční účinky, a tak vám určitě pomůže i od infekce nebo nežádoucích bakterií. Je to starý lék, v mnoha případech ale opravdu účinný.

Doma máme spoustu surovin, o kterých ani nevíme, že nám po určitém zpracování dokážou pomoci. Například tymián. Tato zázračná bylinka má antiseptické a léčivé vlastnosti odstraňující onemocnění dásní a zubní kaz. Listy tymiánu můžete povařit a tento odvar celý den popíjet nebo jednoduše listy žvýkejte. Podobné účinky mají i kurkuma, hřebíček nebo listy guave.

Pomůže i česnek. Česnek je vlastně přírodní antibiotikum, které poskytuje obrovskou úlevu od palčivé bolesti. Smíchejte nadrcený česnek se solí a aplikujte směs přímo na postižené místo v ústní dutině. I cibule ulevuje od infekce. Hned u nepatrných náznaků bolesti zubu je dobré syrovou cibuli žvýkat nebo alespoň přiložit na bolavé místo. Má antiseptické vlastnosti a může tak od trápení pomoci rychle a blahodárně.

Někdo doporučuje smíchat sůl a pepř. Obě tyto složky jsou protizánětlivé a mají analgetické účinky. Sůl a pepř smíchejte s kapkou vody, vytvoříte tak pastu, kterou naneste na zub a nechte pár minut působit. Toto opakujte několik dnů minimálně jednou denně a podle některých zdrojů můžete čekat doslova zázraky!

Zdroj: Jak léčit zánět pod mrtvým zubem

Babské rady na pleť

Rady pro kránou pleť (jak mít krásnou pleť). Mít krásnou pleť není zas tak těžké a finančně náročné, pokud využijete níže uvedené rady. Domácí pleťové masky si jednoduše vyrobíte doma, většinu ingrediencí obvykle máme, stačí si jen vybrat tu pravou masku pro vaši pleť. Máte mastnou pleť, nebo spíše sušší? Chcete pleť vyživit, nebo zjemnit vrásky? Trápí vás akné, vyrážky? Vyberte si tu nejvhodnější z následujících masek a vyzkoušejte blahodárné účinky domácí péče.

Banán a med

Banán dodává pleti vláhu, zpevňuje ji a posiluje, vyživuje a zjemňuje. Maska z banánu a medu je levná, snadná a pleti jednoznačně prospěje. Budete potřebovat 1 banán, 1 lžíci medu a šťávu z citronu. Banán rozmačkejte a smíchejte s medem. Přidejte lžičku citronové šťávy a chvíli nechejte odstát. Poté naneste na pleť a nechte působit 15 až 20 minut. Smyjte teplou vodou.

Syrovátková výživná a vyhlazující pleťová maska

3 lžíce sušené syrovátky, 2 lžíce medu a trošku vody smíchejte na hustou kaši, vodu přilévejte po troškách, ať směs nakonec není moc řídká. Nechte působit do zaschnutí, asi 10 minut. Opatrně smyjte, maska má i peelingový efekt.

Jogurtová maska

Naneste na pleť přírodní bílý jogurt (bez dalších přísad) a nechte působit několik minut. Poté si obličej opláchněte čistou vodou. Můžete používat i denně. Maska dodá pleti zdravý vzhled a výbornou hydrataci.

Pleťová maska z vlašských ořechů pro krásnou a hebkou pleť

Rozdrcené 2 kusy vlašských ořechů smíchejte s 1 lžící sladké smetany a 1 čajovou lžičkou medu. Masku naneste nebo jemně vmasírujte na očištěnou pleť a nechte působit asi 10–15 minut, poté spláchněte vodou.

Na pigmentové skvrny se dle osvědčených starých lidových rad užívá:

  • odvar ze svízele
  • svízelová mast
  • čerstvá šťáva z měsíčku zahradního (získáte lisováním)
  • odvar z měsíčku lékařského
  • mast z měsíčku lékařského
  • čerstvá šťáva ze svízele (získáte lisováním)
  • citronová šťáva (kdo má citlivou pokožku, může ho dráždit) – někdy se míchá s jogurtem
  • kurkuma s trochou smetany, mléka nebo podmáslí
  • šťáva z netřesku střešního
  • švédské kapky
  • esence ze zeravu západního (neem)

Pigmentové skvrny se mohou objevit u citlivých osob vlivem nadměrného slunečního záření, užíváním hormonální antikoncepce, dále mohou zůstat tmavé flíčky po akné, v důsledku hormonálních změn, v těhotenství se často objevuje na tvářích takzvaná motýlí maska (ta ale většinou sama zmizí), dále hnědé flíčky vznikají stářím.

Pozor při užívání bylinkového čaje z třezalky, třezalka způsobuje u citlivých osob fotosenzibilitu a kůže může zhnědnout! Vyhněte se při užívání třezalky slunečním paprskům!

Pigmentové skvrny se potírají několikrát denně. Nezapomeňte si ale chránit pokožku dostatečně vysokým faktorem před dalším slunečním zářením a vytvořením nových skvrn.

Před samotným použitím masek je vhodné pleť očistit a použít peeling, zkuste například citronový peeling s třtinovým cukrem. Budete na to potřebovat čerstvou citronovou šťávu, 1–2 lžíce třtinového cukru. Smíchejte obě ingredience a jemnými pohyby vmasírujte do pokožky. Pozor na oči, citron v očích pálí, někteří lidé mohou mít na toto ovoce alergii.

Zdroj: Babské rady - krása

Volně dostupné léky na astma

Nejlepší léky na astma? Astma bronchiale je chronické zánětlivé onemocnění průdušek, pro něž je typické, že po různých vyvolávajících podnětech dochází k záchvatům dušnosti nebo kašle na podkladě zúžení dýchacích cest. Jedná se o nejčastější chronické onemocnění dětského věku (10–15 %). Závažná je skutečnost, že i přes pokroky v léčbě výskyt astmatu v populaci stoupá.

Na vzniku astmatu se podílí několik faktorů. Jednak jsou to alergie na různé látky; hlavně na pyly, plísně, zvířata, roztoče nebo na chemické látky. Podpůrnými vlivy rozvoje tohoto onemocnění jsou znečištěné ovzduší, časté infekce dýchacích cest, teplota, námaha, stres nebo kouření. Velkou roli hraje i vrozená dispozice – dědičnost.

Léčba je založena na několika principech. Nejdříve je třeba odstranit vyvolávající faktory, což není vždy zcela jednoduché. Podávané léky a jejich kombinace se volí podle závažnosti obtíží; většina užívaných léků se podává ve formě sprejů na vdechování. Pomoc v akutním stavu poskytují takzvané úlevové léky, které mají schopnost roztáhnout průdušky a odstranit dušnost. Pro každého jsou optimální jiné léky na astma či léky na zlepšení dýchání.

„Udržovací léky“ přicházejí na řadu po ústupu nejzávažnějších obtíží a jejich úkolem je co nejdéle tlumit zánět průdušek a maximálně prodloužit klidové období. Patří mezi ně kortikoidy, léky proti alergii a také další látky, které roztahují průdušky. Při prokázané alergii je vhodné podávání vakcín.

Významný léčebný přínos mívá psychoterapie, včetně hypnózy, v některých případech pomáhá akupunktura, jóga nebo takzvaná speleoterapie – rehabilitace v jeskyních, kde je příznivé vlhko a teplota.

Na astma není v naší republice volně prodejný žádný úlevový ani jiný lék.

Jako podpůrnou léčbu můžete vyzkoušet bylinky. Zde je 10 bylinek, které vám mohou pomoci jak při léčbě astmatu, tak při prevenci astmatických záchvatů.

Oregano: Oregano je velmi silná bylina pro léčbu astmatu. Má protizánětlivé účinky, obsahuje karvakrol, flavonoidy a terpeny, které čistí plíce. Tato rostlina může snížit zánět dýchacích cest a průdušek, čímž zajišťuje úlevu od příznaků astmatu. Pokud trpíte astmatem, pijte 2 až 3 šálky čaje s oreganem denně. Čaj připravíte svařením 3 lžiček oregana v šálku horké vody po dobu 5 až 10 minut. Čaj na astma z oregana můžete osladit medem. Používat můžete i šťávu získanou z čerstvého oregana. Jedna polévková lžíce šťávy denně vám uleví od příznaků astmatu a chronického kašle.

Ginkgo biloba: Ginkgo biloba (jinan dvoulaločný) obsahuje antihistaminika a má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají při léčbě astmatu. Studie z roku 2007 zveřejněná v časopise Journal of Huazhong Univerzity of Science and Technology zjistila, že extrakty z této byliny pomohly snížit infiltraci zánětlivých buněk v dýchacích cestách astmatiků a snížit zánět dýchacích cest. Jinan dvoulaločný je běžně dostupný v různých variantách, neměl by se kombinovat s některými léky, proto se před používáním této rostliny poraďte se svým lékařem.

Zázvor: Zázvor má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají snížit zánět dýchacích cest a inhibují kontrakce dýchacích cest. Podle studie prezentované na mezinárodní americké konferenci Thoracic Society 2013, může zázvor pomoci uvolnit hladké svalové tkáně v dýchacích cestách, které jsou sevřeny v průběhu astmatických záchvatů. Astmatikům se doporučuje pít 2 až 3 šálky zázvorového čaje denně. Další možností je smíchat zázvorovou šťávu s granátovými jablky a medem. Této směsi je potřeba konzumovat jednu lžičku 3krát denně.

Česnek: Jeho protizánětlivé vlastnosti pomáhají uvolňovat zácpu v plicích. Navíc jeho antibiotické a antivirové vlastnosti pomáhají posilovat imunitu a bojovat s infekcemi, které mohou vyvolat astma. Uvařte 2 až 3 stroužky česneku ve 1/4 šálku mléka. Nechte vychladnout a pijte jednou denně. Alternativou je jíst 2 stroužky česneku s nefiltrovaným jablečným octem a medem každé ráno před snídaní. Další možností je konzumovat 1–2 drcené stroužky česneku denně k posílení imunity a prevenci astmatických záchvatů.

Jilm: Jilm má protizánětlivé účinky, které pomáhají rozpouštět tenký hlen, který ucpává dýchací cesty. Také poskytuje úlevu od kašle a sevřeného hrudníku. Kromě astmatu může pomoci léčit zánět průdušek, bolesti v krku a kašel. Do hrnce přidejte 2 lžičky vnitřní kůry jilmu a 2 šálky vroucí vody. Přikryjte a zvolna vařte 5 minut. Podle chuti můžete přidat med. Čaj pijte dvakrát denně. V lékárnách jsou dostupné i pastilky s jilmem.

Lékořice: Lékořice je dalším přírodním lékem proti astmatu. Má protizánětlivý účinek, který pomáhá snižovat zánět průdušek, uklidňovat dýchací cesty a obnovovat normální dýchání. Mimo to stimuluje imunitní systém. Přidejte 2 lžíce kořene lékořice v prášku do šálku horké vody. Přikryjte a nechte louhovat 10 minut. Přidejte med a pijte jednou denně. Lékořice není vhodná pro ty, kdo mají diabetes, vysoký krevní tlak, onemocnění nadledvin nebo jater.

Kurkuma: Kurkuma je silná bylina, která dokáže zabránit astmatickým záchvatům i alergiím. Obsahuje účinnou látku kurkumin, který je silným antioxidantem a působí protizánětlivě, díky čemuž pomáhá v boji proti příznakům astmatu. Smíchejte jednu lžičku kurkumy v prášku s šálkem mléka a vařte. Po vychladnutí pijte dvakrát denně.

Citronová tráva: Citronová šťáva je často používaná k léčbě astmatu, kašle a respiračních onemocnění v tradiční medicíně. Má protizánětlivé, antibakteriální a protiplísňové vlastnosti, které pomáhají snížit zánět a bojovat s infekcemi. Kromě toho obsahuje vitamin C, který posiluje imunitní systém. Do hrnce přidejte 2 lžičky sušené citronové trávy, 2 šálky vody, 1/2 lžičky strouhaného zázvoru a malý kousek skořice. Přiveďte k varu a duste 5 až 10 minut. Pijte jednou denně.

Kopřiva: Kopřiva je rovněž výborná bylina na léčbu alergií souvisejících s astmatem. Obsahuje přírodní antihistaminika a má protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají otevřít zúžené průdušky a nosní dírky k úlevě od příznaků astmatu. Kromě toho je bohatá na kyselinu máselnou, která pomáhá udržovat zdravý imunitní systém a látkovou výměnu. Přidejte jednu polévkou lžíci sušeného kořene kopřivy do jednoho šálku horké vody a nechte louhovat 5 minut. Můžete ochutit medem. Když trpíte astmatem, pijte čaj několikrát denně. Kopřiva nemusí být vhodná pro těhotné ženy a malé děti.

Adžvan: Adžvan (kmín koptský) má silné protikřečové účinky na zanícené průdušky, což zmírňuje příznaky astmatu. Adžvanem se dá léčit i bronchitida, rozedma plic, černý kašel nebo kardiovaskulární poruchy. Semena této rostliny se používají při léčbě astmatu. Můžete je pražit a žvýkat.

Zdroj: Volně prodejné léky na astma

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS

NABÍDKA OBCHODU