Téma: 

květ koriandru


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

KORIANDR SETÝ

Losos na koriandru

Suroviny:

  • 4 plátky lososa
  • 2 lžíce mletého koriandru
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžičky nastrouhané citronové kůry
  • 4 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • plátky citronu na ozdobu

Postup:

Omytého a usušeného lososa osolte a opepřete, posypte citronovou kůrou a koriandrem a opečte na másle z obou stran. Před podáváním pokapejte citronovou šťávou a ozdobte plátky citronu. Vhodnou přílohou budou například vařené brambory.

Detail odstavce: Losos na koriandru
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: zahrada bazalka na uskladnění používá se i květ

bazalka na uskladnění - úpoužívá se i květ?

Ukládám do krabičky a mrazničky.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Zahrada bazalka na uskladnění používá se i květ
Odesláno: 19.11.2017 uživatelem Manka
Počet odpovědí: 0

ZAMIOCULCAS

Květ rostliny zamioculcas

Květ se na zamioculcasu objeví jen zřídkakdy, nejčastěji kvetou starší exempláře. Květ však není tak působivý jako lesklé listy, je nevýrazné barvy a po odkvetení by se měl odstranit, aby se rostlina tvorbou semen nevysilovala.

Zde si můžete prohlédnout, jak květ zamioculcasu vypadá.

Detail odstavce: Květ rostliny zamioculcas
Zdroj: Zamioculcas
Zveřejněno: 5.5.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: pěstování orchidejí

Já je ustřihnu a zanedlouho nasadí znovu na květ. Takhle mi žlutá kvete už od Vánoc 2015

Zdroj: diskuze Pěstování orchidejí
Odesláno: 31.7.2017 uživatelem Jana Trhlíková
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KORIANDR SETÝ

Mrkvová polévka s koriandrem

Suroviny:

  • 400 g mrkve
  • 2 ks brambor
  • 1 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 a 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1 ks nakrájené cibule
  • 4 lžíce pomerančové šťávy
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 špetky soli
  • 100 ml husté smetany

Na ozdobu:

  • 2 snítky čerstvého koriandru

Postup:

Na oleji orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte brambory a mrkev, obojí nakrájené na kostičky, zalijte vývarem, přidejte mletý koriandr a vařte asi 20 minut. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem. Přidejte smetanu, pomerančovou šťávu a podle chuti dosolte. Ještě trochu prohřejte a servírujte se snítkou čerstvého koriandru.

Detail odstavce: Mrkvová polévka s koriandrem
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: pěstování růží

Chtěla bych poprosit o radu proč mi nekvetou růže.zalévám a starám se o ně denně a přihnojuji je kristalonem na plody a květ.Děkuji Kučerová

Zdroj: diskuze Pěstování růží
Odesláno: 26.8.2018 uživatelem Anna Kučerová
Počet odpovědí: 0

KORIANDR SETÝ

Koriandr recepty

Abyste se mohli přesvědčit o skutečné chuti koriandru, tak zde uvádíme několik osvědčených receptů, kde můžete vychutnat jeho aromatické účinky.

Detail odstavce: Koriandr recepty
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: orchideje druhy a pěstování

na orchidei se mi nespustil květ,ale vyrostli mi tam asi 4 lístky,asi sazenička,co s tím mám udělat

Zdroj: diskuze Orchideje druhy a pěstování
Odesláno: 17.7.2017 uživatelem Zdena Čápová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

TCHÝNIN JAZYK

Tchýnin jazyk květ

Když necháte tchýnin jazyk v zimním období v suchu a na chladnějším místě, začne tvořit květinové výhony. Zde se můžete podívat, jak zajímavě vypadají květy této rostliny, které i nádherně voní: tchýnin jazyk květ.

Detail odstavce: Tchýnin jazyk květ
Zdroj: Tchýnin jazyk
Zveřejněno: 18.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: orchidej

Dobrý den,chtěla bych se zeptat proč mi květ orchideje roste směrem do listu a pak se zlomí.Už se mi to stalo 2x.

Zdroj: diskuze Orchidej
Odesláno: 25.4.2015 uživatelem zdena
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KORIANDR SETÝ

Jak využít lístky koriandru

V našich krajích se čerstvá bylinka téměř nepoužívá, má totiž specifické aroma a chuť, na které je potřeba si zvyknout. Zelené koriandrové listy jsou bohaté na vitaminy A, B1, B2, C a železo. Jejich pravidelnou konzumací můžete předejít zdravotním problémům způsobeným právě nedostatkem zmiňovaných látek.

Listy koriandru našly své uplatnění převážně v asijské a mexické kuchyni. V Evropě se místo koriandru používá raději petržel, která má podobné chuťové vlastnosti. Ale v Thajsku nebo ve východní Indii jsou listy koriandru velmi populární a nechybí v žádné polévce nebo vývaru. Často se objevují i v různých zelených kari pastách nebo čatní. Velké oblibě se zelený koriandr těší také v mexické kuchyni, kde se používá do polévek, sals nebo salátů. Charakteristický je v guacamole, což je studená omáčka připravovaná z avokáda, rajčat, cibule, citronové šťávy, chilli, česneku a zeleného koriandru.

Čerstvé listy koriandru mají oproti jiným druhům bylinek velmi krátkou trvanlivost. Není dobré je dlouho skladovat, protože velmi rychle vadnou a žloutnou. Zajímavostí je, že čerstvá šťáva z listů koriandru představuje výborné oční kapky, které pomáhají, když jsou oči začervenalé nebo pálí.

Detail odstavce: Jak využít lístky koriandru
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Orchideje

Když orchidej bohatě roste se silnými listy, tak má od vás dostatek hnojiva a proto se ji nechce kvést. Když ji dáte na pár měsíců hnojivovou dietu (úplně přestat hnojit), tak se lekne, že nepřežije a rychle nasadí na květ, aby stačila vytvořit semena pro nové rostlinky, které zajistí přečkání doby nedostatku živin. Sprchování květů není vyloučeno, ale nehodí se, aby v květu zůstávala voda, protože se zde spojí s usazeným domácím prachem a tato směs pak zahnívá a může to zničit celý květ.

Zdroj: diskuze Orchideje
Odesláno: 7.6.2016 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KORIANDR SETÝ

Semena koriandru

Světle hnědá semínka koriandru jsou u nás známá především jako součást koření používaného k přípravě nálevu pro nakládání zeleniny a hub a také jako nepostradatelná složka indického kari. Semena jsou silně aromatická a na rozdíl od listů nasládlá. Podrcená nebo celá se přidávají do slaných omáček, sladkých jídel a dezertů, například do perníku a sušenek, a do domácího chleba. Odedávna se používají jako koření do mas a salátů, stejné použití mají i mladé listy. Semena samostatně nebo v čajových směsích působí na povzbuzení chuti do jídla, stimulují trávení a účinkují proti nadýmání.

Semena koriandru jsou aromatická, stimulující, mají karminativní účinky, příznivě ovlivňují žaludeční procesy, ochlazují, tonizují, působí jako antibiotikum, diuretikum a afrodiziakum. Jejich žvýkání vám pomůže odstranit nepříjemný zápach z úst. Semena koriandru našla své využití nejen v přírodním léčitelství, ale i v tradiční medicíně. Olej ze semen má totiž silné antibakteriální účinky a používá se například na léčbu vředů nebo revmatismu.

Detail odstavce: Semena koriandru
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Anturie kvete zelenohnědě

Dobrý den,
muž mi koupil červeně kvetoucí anturii.Nyní má občas jen jeden červený květ a ostatní mají hnedozelenou barvu.
Prosím poraďte, co s ní mám dělat, aby zase kvetla červeně.
Děkuji.í

Zdroj: diskuze Anturie pěstování
Odesláno: 4.12.2017 uživatelem Ludmila
Počet odpovědí: 7 Zobrazit odpovědi

KORIANDR SETÝ

Fazolový guláš

Suroviny:

  • 2 plechovky černých fazolí
  • 1 plechovka oloupaných nakrájených rajčat
  • 1 velká cibule
  • 1 utřený stroužek česneku
  • 2 lžičky mletého indického kmínu
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička mletého koriandru
  • sůl
  • pepř
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • svazeček čerstvého koriandru
  • plátky pomeranče

Postup:

Na drobno nakrájenou cibuli a utřený česnek zpěňte na lžíci oleje. Přidejte kmín, chilli, koriandr a smažte do zlatova. Přidejte fazole, asi 1/4 nálevu z fazolí a rajčata. Dobře promíchejte, osolte, opepřete, přiveďte k varu a duste na mírném ohni asi 15 minut. Těsně před podáváním vmíchejte do guláše nasekaný čerstvý koriandr. Na talíři pak zdobte 2–3 lžícemi zakysané smetany a podávejte s plátky pomeranče a chlebem.

Detail odstavce: Fazolový guláš
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: bílé anturie

Rada bych se zeptala proč nekvete bílá anturie.
Anturie se mi moc líbí,pěstují červenou,ruzovou,černou a bílou.Všechny krásné kvetou až na bílou.Ta letos neměla ještě žádný květ.Přitom v předcházejících letech kvetla.
Prosím poraďte,čím to může být.Předem děkuji za odpověď.Mila

Zdroj: diskuze Anturie pěstování
Odesláno: 30.8.2017 uživatelem Míla Hofmanová
Počet odpovědí: 7 Zobrazit odpovědi

KORIANDR SETÝ

Brazilský bramborový salát

Suroviny:

  • 400 g vařených brambor ve slupce
  • 100 g majonézy
  • sůl
  • pepř
  • svazek koriandru
  • limetka
  • olivový olej

Postup:

Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky (nebo plátky) a smíchejte je opatrně s majonézou. Dochuťte solí, pepřem, šťávou z limetky a nasekaným koriandrem, zakápněte olivovým olejem a nechte v chladu proležet.

Detail odstavce: Brazilský bramborový salát
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Katalpa

Mám katalpu již několik let.Letos kvetla po druhé.Ale zajímalo by mě kdy by se měla stříhat ,aby příští rok kvetla.Mám pocit ,že když ji ostříhám tak pak následující rok nekvete ,až další. To kvete na starších větvích nebo na nových? Četla jsem ,že se má stříhat v dubnu,to nevadí na květ?
Strom je to nádherný,i když nekvete má krásný ,ohromný listy tak v zahradě udělá parádu i bez květu.Květ má nádherný tak bych chtěla ,aby mě i kvetla.Jelikož roste docela rychle ,každý rok narostou větve hnedle 2 metry,tak ji musím ostříhat.
Děkuji za odpověď ,kdo má s katalpou zkušenosti. Jandová

Zdroj: diskuze Pestovani katalpy
Odesláno: 8.6.2018 uživatelem Marie Jandová
Počet odpovědí: 6 Zobrazit odpovědi

MARANTA BĚLOŽILNÁ

Maranta květ

V létě se objevují na této rostlině bílé nevýrazné květy. Květy jsou uspořádány po 2 a každý pár je podepřen listenem, páry květů často skládají vrcholičnaté květenství. Květy jsou výrazně nesouměrné. Okvětí je rozlišeno na kalich a korunu. Kališní lístky jsou 3, jsou volné. Koruna se skládá ze 3 lístků, které jsou na bázi srostlé v krátkou trubku, jsou nestejné, jeden z lístků je delší a kápovitý.

Zde můžete vidět, jak vypadá květ maranty.

Detail odstavce: Maranta květ
Zdroj: Maranta běložilná
Zveřejněno: 21.1.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Re: skvetoucí česnekklizeň česneku

Vždy když květ vyleze z listů tak hned pod rozšířením s vyjímkou 2 - 3 , dle velikosti záhonu a druhu květy ostříhám. Rozdíl je pak ve velikosti palic až dvojnásobný i více než kde jsou květy ponechány,které využiji při narovnání jako znak sklizně. Dle několika leté zkušenosti. Nechť se daří.

Zdroj: diskuze Skvetoucí česnekklizeň česneku
Odesláno: 20.2.2018 uživatelem František
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KORIANDR SETÝ

Chuť koriandru

Dobře vyzrálé plody jsou příjemně aromatické, mají nasládlou až ostře kořenitou palčivou chuť připomínající pomerančovou kůru a skořici. Pokrmům tak dodají příjemnou vůni a lehce nasládlou chuť – z toho důvodu je koriandr často součástí směsí kari koření.

Na chuť čerstvých listů si musíte zvyknout. Ochutnejte je a sami zjistíte, jestli vám budou chutnat, nebo se vám budou protivit...

Detail odstavce: Chuť koriandru
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014

KORIANDR SETÝ

Kuskus s citronem a koriandrem

Suroviny:

  • 250 gramů kuskusu
  • citronová kůra z 1 omytého citronu
  • 40 gramů čerstvého koriandru
  • 4 lžíce rozinek (předem namočených v zeleném čaji)
  • 4 lžíce nasekaných piniových ořechů
  • mletý pepř
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup:

Nejprve si dle návodu na obalu připravte kuskus. Do měkkého kuskusu přidejte citronovou kůru, koriandr, rozinky a piniové oříšky. Směs dobře osolte i opepřete a nakonec pokapejte dostatečným množstvím olivového oleje.

Detail odstavce: Kuskus s citronem a koriandrem
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014

KORIANDR SETÝ

Masové kuličky s koriandrem

Suroviny:

  • 1 tvrdá houska
  • 2 cibule
  • čerstvý koriandr
  • 500 g mletého masa
  • 1 vejce
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • mletý koriandr
  • mletá sladká paprika
  • 2 lžíce oleje
  • 250 g jogurtu
  • 150 g tvarohu
  • 1 špetka cukru
  • na ozdobení několik plátků citronu

Postup:

Housku namočte do mléka a mezitím si oloupejte cibuli. Jednu nasekejte na drobno, druhou nastrouhejte. Nať koriandru omyjte a osušte. Několik snítek si ponechte na ozdobení, zbývající nasekejte na jemno. Mleté maso dobře propracujte s koriandrem, vymačkanou houskou, vajíčkem, sekanou cibulí a 1 lžičkou hořčice. Osolte a opepřete. Dokořeňte mletým koriandrem a paprikou. Poté mokrýma rukama vytvářejte z hmoty kuličky (velikost záleží na vás). Opékejte je na rozehřátém oleji ze všech stran asi 10 minut. Nakonec si připravte omáčku. Rozmíchejte jogurt, tvaroh, strouhanou cibuli a lžičku hořčice. Dle chuti osolte a opepřete. Opět okořeňte koriandrem a trochu oslaďte. Masové kuličky s omáčkou dozdobte na talíři snítkou koriandru.

Detail odstavce: Masové kuličky s koriandrem
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014

KORIANDR SETÝ

Chlebová pizza

Suroviny:

  • 100 g syrové šunky
  • 2 žloutky
  • 50 g plněných oliv
  • 50 g černých oliv
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • chlebové těsto
  • 1 lžíce kmínu
  • lžíce koriandru
  • sůl

Postup:

Chlebové těsto vyválejte na pomoučené desce a rozdělte do 4 forem na pizzu. Šunku nakrájejte na proužky a spolu s olivami vtlačte do těsta. Rovněž stroužky česneku nakrájejte na nudličky a vložte mezi šunku a olivy. Pizzu potřete olejem, vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte cca 20 minut. 5 minut před dopečením potřete rozšlehanými žloutky a posypte kmínem, solí a koriandrem.

Detail odstavce: Chlebová pizza
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014

KORIANDR SETÝ

Koriandr použití

Koriandr se využívá nejen v léčitelství, ale i v gastronomii jako koření, v podstatě představuje jednu z mála kulturních plodin, které lze v kuchyni zužitkovat úplně celé. Kromě semen koriandru se totiž používají i koriandrové listy a kořen. Rostlina sice jako celek páchne, ale listy koriandru mají chuť anýzu, kořen je pak intenzivnější a semínka koriandru mají nasládlou až ostře kořenitou palčivou chuť připomínající pomerančovou kůru a skořici. Pokrmům dodají příjemnou vůni a lehce nasládlou chuť, proto koriandr velmi často tvoří součást směsí kari koření.

Koriandr je velmi oblíbený v indické kuchyni, a to jak v mletém stavu, tak i celý nebo drcený. Často bývá i součástí arabské kuchyně. Nejčastěji ho najdete v marockých specialitách z jehněčího nebo kuřecího masa. V Evropě se pak koriandr nejčastěji používá při pečení chleba nebo pečiva, často v kombinaci s kmínem. Aroma koriandru se využívá i při výrobě klobás nebo při pečení masa a ryb. V české kuchyni je například oblíbená kombinace koriandru a hub, najdeme jej tedy i v receptech na houbovou omáčku, polévku. Používá se i k nakládání hub a jiné zeleniny (červená řepa a okurky), přidává se do chleba, který tak činí stravitelnější, je klasickou přísadou do perníku, uzenářských výrobků, při přípravě jehněčího, vepřového a hovězího masa či ryb. Využití nachází rovněž ve výrobě alkoholických nápojů včetně vín.

V léčitelství se využívají listy a plody koriandru. Tato bylina obsahuje silice, třísloviny, linalon, mastné oleje, kumariny (proto ho nesmí užívat lidé s poruchami srážlivosti krve), vitamin C, geraniol, geranylacetát, gamma-terpinen. Linalon, obsažený v koriandru, omezuje růst bakterií a hub, tedy původců mnohých onemocnění u člověka. Hlavní využití koriandru spočívá v jeho vlivu na trávicí trubici, látky v něm obsažené ulevují při nadýmání a pocitu plného žaludku, mírní žaludeční nevolnost a křeče, povzbuzují chuť k jídlu. Při nemocech dýchacích cest podporuje vykašlávání. Má také příznivé účinky na nervovou soustavu.

Na vnitřní použití je tedy čaj z koriandru, často spolu s kmínem, který by vám měl pomoci při bolestech břicha a pocitu plnosti či nadýmání. Zevně se koriandr používá ve formě obkladů k ošetřování vředů nebo jako mazání při onemocněních kloubů. V takzvaném karmelitském lihu pak při revmatismu a bolestech v kloubech. Inhalace výparů z vařícího se drceného koriandru užíváme při chronické rýmě, spojené s chronickým katarem horních cest dýchacích. Dle potřeby se inhaluje jednou až dvakrát denně po 5 až 10 minutách.

Detail odstavce: Koriandr použití
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014

KORIANDR SETÝ

Smetanová houbová omáčka s koriandrem

Suroviny:

  • 4 hrsti čerstvých hub nebo odpovídající množství namočených sušených hub
  • 1 větší cibule
  • 100 g másla
  • 200 ml smetany
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 lžíce hladké mouky
  • voda nebo vývar
  • cukr, ocet, sůl

Postup:

Na polovině másla dorůžova osmahněte jemně nakrájenou cibulku. Přidejte na plátky nakrájené houby, jednu lžičku mletého koriandru, jednu lžičku mletého kmínu, dvě lžičky soli a ještě asi 5–7 minut restujte. Na druhé polovině másla osmažte 4 vrchovaté lžíce mouky, dokud nevznikne světlá jíška. Tu zalijte jeden a půl litrem vody nebo vývaru. Okořeňte 2 bobkovými listy, 3 kuličkami nového koření a 4 kuličkami černého pepře. Za občasného míchání vařte cca 20 minut. Poté přidejte připravenou směs s orestovanými houbami a vařte dalších 5 minut. Nakonec opatrně vmíchejte jednu smetanu. Dosolte a dochuťte cukrem a octem a znovu nechte přejít varem. Omáčka je dobrá s brambory nebo můžete podávat s vařeným hovězím masem a houskovým či kynutým knedlíkem.

Detail odstavce: Smetanová houbová omáčka s koriandrem
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014

MARANTA BĚLOŽILNÁ

Maranta třtinová

Maranta třtinová roste v západní Indii a tropické Americe, kvete v červenci a srpnu. Má drobounký bílý květ. Patří mezi trvalky. Pod zemí vytváří článkovitý oddenek, který je po převaření jedlý. Lodyhy dorůstají výšky 1–3 m. Střídavé vejčité listy jsou charakteristické zduřením mezi řapíkem a čepelí, vyznačují se zajímavou barevnou kresbou. Důležité je dopřát rostlině vysokou vzdušnou vlhkost.

Detail odstavce: Maranta třtinová
Zdroj: Maranta běložilná
Zveřejněno: 21.1.2015

KORIANDR SETÝ

Kuřecí placičky s koriandrem

Suroviny:

  • 500 g mletého kuřecího masa
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 1 ks vejce
  • 2 ks zelených chilli papriček
  • 1 lžíce hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • 1 špetka nastrouhané citronové kůry
  • sůl podle chuti
  • olej na potření

Postup:

Chilli papričky omyjte, zbavte semínek, nakrájejte je na drobno a nasypte do mísy. Poté k nim přidejte mleté maso, na drobno nakrájený koriandr, špetku citronové kůry, rozdrcený česnek, hořčici a celé vejce. Směs osolte a všechny suroviny důkladně promíchejte. Z této hmoty vytvarujte placičky a potřete je z obou stran olejem. Placičky grilujte cca 2–3 minuty z každé strany, dokud nejsou propečené i uvnitř, ale nepřesušte je. Podávejte s chlebem nebo brambory.

Detail odstavce: Kuřecí placičky s koriandrem
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014

KORIANDR SETÝ

Falafel

Suroviny:

  • 2 šálky cizrny uvařené doměkka
  • 4 stroužky nakrájeného česneku
  • 3 lžíce másla z burských oříšků
  • 1 nakrájená jarní cibulka
  • 1 cibule nasekaná na kousky
  • 1 vejce
  • 1/4 lžičky drceného koriandru
  • 1/4 lžičky drceného římského kmínu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rostlinného oleje

Postup:

Přes noc namočenou cizrnu spařte, vodu slijte a cizrnu uvařte v neslané vodě doměkka. Poté v mixéru připravte z měkké cizrny pyré. Do pyré přidejte česnek, máslo, zelenou cibulku, cibuli, vajíčko, koriandr, římský kmín, kajenský pepř a sójovou omáčku a opět velmi dobře rozmixujte až na hladkou pastu. Pomocí lžíce tvarujte z pasty kuličky, které se v horkém oleji a na mírném ohni smaží dohněda ze všech stran.

Detail odstavce: Falafel
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014

AEONIUM CILIATUM

Květ

Růžice jsou velmi atraktivní, proto je tento sukulent velmi ceněným druhem. Aeonium ciliatum (latinsky Aeonium ciliatum) roste pouze na ostrově Tenerife. Listy vyrůstají ve tvaru růžice. V závislosti na množství slunečního záření jsou zbarvené od tmavě zelené až po žlutozelenou. Květy vyrůstající na rozvětveném stvolu mají bílou barvu. První květy se objeví až po 2–4 letech od vysazení.

Detail odstavce: Květ
Zdroj: Aeonium ciliatum
Zveřejněno: 21.3.2016

KORIANDR SETÝ

Hovězí s cizrnou

Suroviny:

  • 400 g zadního hovězího
  • 150 g červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička koriandru
  • 1 chilli paprička
  • 200 g uvařené cizrny
  • 200 g červené papriky

Postup:

Maso nakrájejte na kostky. V kastrole na oleji opečte cibulku a česnek dozlatova. Přidejte maso a ze všech stran ho opečte, aby se zatáhlo. Přidejte rajčatový protlak, maso poprašte mletou paprikou a koriandrem. Promíchejte a ihned zalijte trochou vody (aby paprika nezhořkla), osolte, opepřete a duste pod pokličkou. Mezitím si nakrájejte čerstvé papriky na proužky a najemno posekejte chilli papričky. Až je maso skoro měkké, přidejte papriku, chilli, cizrnu (lépe přes noc namočenou) a chvíli poduste. Nakonec dochuťte majoránkou. Můžete podávat s celozrnným pečivem.

Detail odstavce: Hovězí s cizrnou
Zdroj: Koriandr setý
Zveřejněno: 18.7.2014