Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KYNUTÍ TĚSTA V LEDNICI

OBSAH

Kynuté těsto v lednici

Zadělané těsto potřebuje svůj čas a klid na kynutí. Jsou těsta, která kynou v teple, ale i taková, která pracují pomalu v chladu, nejlépe přes noc. Jsou to obvykle těsta s vysokým podílem tuku a pečou se z nich například croassanty, briošky nebo záviny, ale nic se nestane ani takové vánočce. Někdy se můžete setkat s těstem kynutým pod vodou. Je to vlastně stejné studené kynutí, ale recept pochází z dob, kdy hospodyně nevlastnily lednice, a dávaly proto těsto zabalené do plátna kynout do studené vody. Každopádně si to můžete klidně vyzkoušet. Voda by měla mít přibližně 10 °C a vykynuté těsto samo vyplave na hladinu, což je známka přítomnosti vzduchu, který nadnáší.

Těsto na lívanečky nebo langoše můžete jeden den nechat v ledničce v mikroténovém sáčku. Když vám náhodou zbyde normální koláčové kynuté těsto, můžete je také uskladnit v lednici a druhý den z něj usmažit třeba k snídani lívanečky, které můžete potřít povidly, marmeládou nebo rozvařeným ovocem. Další možností je zamrazení kynutého těsta na pizzu. Rozdělte si jednotlivé porce těsta, vložte do mikroténového sáčku a zamrazte. Po vyjmutí nechte těsto rozmrazit a použijte dle potřeby.

Zdroj: Kynuté těsto

Diskuze

V diskuzi RYCHLÝ MOUČNÍK NA PLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika semrova.

Když mám zlucnikovou dietu můžu moučník z listového těsta jsem měsíc po operaci

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rychlý moučník na plech

Žloutkové řezy z listového těsta

Ingredience: 500 g listového těsta, 2 žloutky, 1 vanilkový pudink, 1 vanilkový cukr, 100 g cukru krupice, 250 g másla, moučkový cukr

Technologický postup: Listové těsto rozpůlíme na dvě části, z každé vyválíme placku o velikosti plechu a dáme péct podle návodu. Pak je necháme vychladnout. Připravíme si krém. V mléce uvaříme pudink se žloutky. Směs necháme vychladnout. Máslo ušleháme s cukrem a pomalu do něj vmícháme pudink. Ten ale musí být opravdu studený, jinak se krém srazí. Podle chuti můžeme přidat rum. Jednu placku upečeného listového těsta potřeme krémem a druhou na ni přiklopíme, necháme uležet 12–24 hodin v lednici. Před podáním moučník posypeme moučkovým cukrem.

Zdroj: Recepty z listového těsta s pudinkem

Diskuze

V diskuzi RECEPTY NA KNEDLÍKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk.

Nevím, jaké má autorka zkušenosti s vařením bramborových knedlíků. Ale vzhledem k tomu, že se do těsta přidává krupice, krupička nebo i mouka,je mnohem vhodnější použít moučné brambory, tj. varný typ C,případně B, nikoliv varný typ A, což jsou salátové brambory.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Recepty na knedlíky

Listové těsto

Ingredience: 600 g hladké mouky, 500 g másla, sůl, voda

Technologický postup: Ingredience se rozdělí na dvě části a každá se zpracovává zvlášť, to proto, abychom vytvořili dvě těsta, která se budou nadále překládat a vytvoří takzvané lístky. Příprava prvního těsta (250 ml vlažné vody, ½ lžičky soli, 500 g hladké mouky): všechny suroviny smícháme v míse a zpracováváme rukou, dokud nevznikne hladké těsto. Necháme v lednici alespoň 3 hodiny uležet. Příprava druhého těsta (500 g másla, 100 g mouky): máslo pokojové teploty smícháme s moukou a směs rozetřeme na pečicí papír. V lednici necháme ztuhnout. Až obě těsta ztuhnou, vyválíme z prvního těsta obdélník a na jednu jeho stranu rozválíme druhé těsto. Nyní tuto vrstvu dvou těst přeložíme zbývající částí prvního těsta. Celkově musíme těsto rozválet a přeložit 11x, počítaje i s prvním krokem. Nejspíše se vám to však nepodaří najednou, protože těsto má tendenci se začít příliš povolat, kvůli poměrně vysoké teplotě doma. Proto je před překládáním umístíme znovu do lednice, dokud neztuhne. Hotové těsto můžete rozřezat na vámi požadované rozměry a zabalené uložit do mrazáku.

Zdroj: Recepty z listového těsta s pudinkem

Diskuze

V diskuzi PEČENÍ V PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Najka.

Nezapomněla jste kvasnice?

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Jednoduché langoše

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • půl lžičky cukru
  • půl lžičky soli
  • 1 kvasnice
  • kečup, česnek podle chuti, nastrouhaný sýr

Postup:

Kvasnice rozdrobíme do trochy vlažného mléka s cukrem a necháme pracovat. Kvásek poté přidáme k mouce, zbytku mléka, dosolíme a vypracujeme hladké těsto. Necháme 30 minut v teple kynout. Vezmeme kousek těsta, trochu vyválíme na pomoučeném válu a prsty roztáhneme do stran. Jde to dobře, toto těsto se netrhá. Smažíme dozlatova z obou stran. Během kynutí si můžeme oloupat česnek, který pak prolisujeme do kečupu, jímž hotové langoše potíráme. Navrch sypeme sýrem. Dobrou chuť!

Zdroj: Recepty na langoše

Diskuze

V diskuzi PIZZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Ráda bych se zeptala na těsto na Pizzu které když chladne není tak tvrdé a zůstává alespon trošku vláčné a jestli se dá dát do mražáku jako kupovaná a pak znovu ohřát aby zase změkla děkuji předem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní

Zdroj: diskuze Pizza

Šátečky z listového těsta s povidly

Ingredience: 500 g listového těsta, 300 g švestkových povidel, 1 vejce, 2 skořicové cukry

Technologický postup: Pláty těsta nakrájíme na čtverce o hraně 6–7 cm. Doprostřed každého dáme lžičku povidel, přehneme do trojúhelníku a konce stiskněme k sobě. Přendáme na plech, potřeme vejcem, posypeme cukrem a při 180 °C pečeme 10 minut.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Diskuze

V diskuzi UCHOVÁNÍ ČESNEKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Tak mě česnek v olivovém oleji zkvasil. Měl ajsem ho v lednici.Ve slunečnicovém oleji je v pořádku.Musím ten z toho olivového oleje vyhodit nebo jej můžu zachránit omytím a přendáním také do slunečnicového?Nebo jej dám mrazáku. Zkrátka jestli jej můžu použít.Je mi do breku,měla jsem krásné stružky a 3/4 úrody je zkažená. Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Uchování česneku

Recept na kváskový chléb

Už samotný název napovídá, že je tento domácí chleba z kvásku, nejde o kvásek, který si vyrobíte z droždí, ale o takový, který si uchováváte v lednici a neustále ho omlazujete. Příprava tohoto chleba vám možná přijde zdlouhavá, opravdu se upečeného chleba dočkáte až druhý den, ale čas, který s přípravou chleba strávíte, není zas tak dlouhý.

Ingredience:

  • 150 g žitné mouky
  • 150 ml teplé vody
  • 1 lžička založeného kvásku
  • 300 g hladké mouky pšeničné
  • 250 ml vlažné vody
  • 10 g soli
  • 5 g kmínu

Postup:

Chcete-li si upéct kváskový chléb, musíte mít doma v lednici již založený kvásek, není-li tomu tak, musíte si ho nejdříve buď obstarat u někoho, kdo ho má a kdo se s vámi podělí, anebo si ho vytvořit sami, ale počítejte s tím, že na jeho přípravu budete potřebovat asi 4 dny. Máte-li založený kvásek v lednici, pak si ho vyndejte a „dokrmte“ den předtím, než se do pečení chleba pustíte. Pro dokrmení kvásku budete potřebovat 150 g žitné mouky, 150 ml teplé vody a lžičku kvásku z lednice. Tyto suroviny důkladně vypracujte, pak ve vhodné nádobě – nezapomeňte, že kvásek bude kynout –, zakryjte potravinářskou folií, upevněte nejlépe gumičkou a nechte v pokojové teplotě alespoň 12 hodin. Jestli je kvásek připravený, zjistíte tak, že vám narostl a znovu poklesl, což by mělo být patrné na nádobě. S takovýmto kváskem můžete pracovat dále. Odeberte si lžičku dokrmeného kvásku, uzavřete do skleničky a vraťte do lednice, zbytek kvásku přidejte do proseté pšeničné hladké mouky společně se solí, kmínem a vlažnou vodou. S pomocí robota na hnětení těsta nebo ručně, vařečkou, vypracujte těsto, které přendejte na vál, kde z něho vytvarujete úhledný bochník, ten nechte asi 30 minut odpočinout. Po půlhodině přendejte chléb do ošatky na chleba, pomoučete, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě alespoň 3 hodiny kynout. Bude-li místo dostatečně teplé, bude vám tento čas stačit, nemáte-li dostatečně vyhřáté místo k dispozici, pak dobu kynutí prodlužte, klidně i zdvojnásobte. Předehřejte si troubu asi na 230 °C, přendejte chléb na plech, který nemusíte vymazávat ani vykládat pečicím papírem. Pečte asi 30 minut, pak chléb zkontrolujte špejlí, zda je dopečený. Hotový chléb nechte vychladnout.

Zdroj: Recept na chleba

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: diskuze Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Langoše z jogurtu bez kynutí

Ingredience: 1 hrníček jogurtu, 2 hrníčky hladké mouky, necelá kávová lžička sody, 1/3 kávové lžičky soli, olej na smažení, suroviny na dochucení dle vlastního výběru

Postup: Mouku smícháme se sodou a solí. Ke směsi přidáme jogurt a vypracujeme vláčné jogurtové těsto na langoše. Vzhledem k tomu, že nečekáme na kynutí, rovnou tvoříme placičky, které osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Následně podle chuti nekynuté langoše z jogurtu dochutíme.

Tip: Vynikající jsou sypané cukrem a skořicí. Zkuste i tuto netradiční sladkou variantu.

Zdroj: Langoše z bílého jogurtu

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Zavaruji ale pokud mozno mam v ledničce. VYdrží svickova i bez ni ?? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Pokud je pokrm správně zavařen a víčko pevně drží na skle, tak je jedno, kde ho uskladníte, jestli v lednici nebo ve spíži. Vydrží nezávadný roky. Otázka je jaké budou chuťové dojmy z tohoto pokrmu. A v tom by chladnička mohla hrát významnou roli.
Jak známo, tak nositelem chuti v pokrmu je tuk a ten může časem měnit své chuťové vlastnosti, právě vlivem vyšších teplot a světla. Chladnička oběma těmto faktorům zabrání a může tak přispět k lepší chuti zavařených jídel.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Recept na mokré nakládání špeku před uzením

Ingredience

  • 1 kg bůčku;
  • 100 g nakládací soli;
  • 20 g cukru;
  • 1 litr vody;
  • Koření podle chuti (i zde doporučuji koriandr, kmín, jalovec, česnek a pepř).

Postup

Uvařte vodu a přidejte sůl, cukr a koření.

Nechte nálev úplně vychladnout.

Kousky masa vložte do vhodné nádoby. Stejně jako u suchého nakládání se dobře hodí misky z potravinářského plastu nebo hrnce z kameniny. Pozor na nerezové hrnce – sůl by mohla způsobit jejich oxidaci. Poté maso zalijeme lákem. Důležité: Kousky masa musí být zcela zakryté. K tomu můžete na maso položit talíř a zatížit ho kamenem. Nádobu pak neprodyšně neuzavírejte. Stačí přikrýt napnutým hadříkem – lák i maso by měly mít možnost dýchat.

Nyní se kousky masa musí skladovat maximálně při osmi stupních celsia – ideálně v lednici. Opět zde platí základní pravidlo: na kilo nejtěžšího masa potřebujete osm dní.

Po uplynutí maso omyjeme a namočíme na dvě hodiny do studené vody, aby se vyrovnal obsah soli. I při mokrém kynutí musí maso poté odpočinout v lednici. Chcete-li to provést, jednoduše vydělte počet dnů nakládání pěti. Maso je poté hotové a připravené k uzení.

Zdroj: Nakládání špeku na uzení

Diskuze

V diskuzi KŘEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín.

Vážený pane.
S podobným problémem se "potýkám" již roky a stále se stejným výsledkem.Možná to bude tím,že se tady pěstuje nebo dováží podobný šmejd-jako např. česnek ze Španělska nebo Číny-který za nekřesťanské peníze kupujeme.Já jsem na křenu dost "ujetý" ale to co se tady prodává v poslední době je šmejd nejhoršího zrna,ještě před nějakými deseti roky se nastrouhaný křen,uložený ve sklenici v lednici mohl pálivý konzumovat ještě po několika dnech a dnes jej druhý den můžu vyhodit.Ač jsem se ptal několika lidí co s tím udělat,tak jako odpověď bylo pokrčení ramen.
Velice rád bych získal nějakou zaručenou radu,jako vy !!!! a za tu předem moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den ,tenhle problém řeším též jenže s křenem co mám doma na zahrádce a to jsem z čr bude to asi chyba při pěstovaní nic jiného mě nenapadá.

Zdroj: diskuze Křen

Nejlepší vanilkové rohlíčky

Ingredience: 2 žloutky, 80 g vlašských ořechů, 80 g cukru moučka, 200 g másla, 280 g hladké mouky, cukr moučka s vanilínem na obalení

Postup: Máslo necháme změknout. Ořechy umeleme. Do mísy nebo na vál si prosejeme mouku a cukr. Smícháme s ořechy a žloutky. Po částech do těsta zapracujeme máslo a vše rychle zpracujeme. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme aspoň půl hodiny uležet v lednici. Z uleženého těsta tvarujeme malé rohlíčky, které skládáme na plechy vyložené pečicím papírem. Pečeme dorůžova při 180 °C (doba pečení je individuální dle druhu trouby). Horké upečené rohlíčky obalujeme v cukru ovoněném vanilkovým luskem a ukládáme do krabice. Necháme je den v teple uležet a pak je můžeme skladovat. Klidně je můžeme dát do mrazáku. Vanilkové rohlíčky tak rychleji zkřehnou.

Zdroj: Vanilkové rohlíčky

Moučník z listového těsta s nutellou

Ingredience: 500 g listového těsta, 200 g nutelly, 1 vejce

Technologický postup: Listové těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníku o rozměrech přibližně 50 x 30 cm, silný asi půl centimetru. Pak ho podélně rozpůlíme, oba pásy těsta rozdělíme na 8 trojúhelníčků. Na každý kousek naneseme trochu nutelly. Trojúhelníčky pečlivě, aby náplň nevytékala, svineme do rohlíčků a přeneseme na plech s pečicím papírem. Rohlíčky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.

Zdroj: Moučníky z listového těsta

Jak dělají vanilkové rohlíčky Kluci v akci

Ingredience: 210 g hladké mouky, 20 g moučkového cukru, 40 g mletých ořechů, 110 g másla, 1 žloutek

Ingredience na obalení: moučkový cukr s vanilkovým cukrem

Postup: Kluci v akci na vál vysypou hladkou mouku, cukr, udělají důlek, do kterého nakrájí máslo změklé při pokojové teplotě, přidají ořechy, vejce a vypracují hladké těsto, které nechají v lednici alespoň hodinu odležet. Z těsta tvarují rohlíčky, které kladou na pečicím papírem vyložený plech, a pečou ve vyhřáté troubě dorůžova při 170 °C. Doba pečení je 10 až 15 minut. Ještě horké rohlíčky obalují ve vanilkovém cukru.

Zdroj: Vanilkové rohlíčky

Šátečky z listového těsta s Nutellou

Ingredience: 500 g listového těsta, 200 g Nutelly, 1 vejce

Technologický postup: Listové těsto vyválíme na plát ve tvaru obdélníku o rozměrech přibližně 50 x 30 cm, silný asi půl centimetru. Pak ho podélně rozpůlíme, oba pásy těsta rozdělíme na 8 trojúhelníčků. Na každý kousek naneseme trochu Nutelly. Trojúhelníčky pečlivě, aby náplň nevytékala, svineme do rohlíčků a přeneseme na plech s pečicím papírem. Rohlíčky potřeme rozkvedlaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Šátečky z listového těsta slané

Ingredience: 500 g listového těsta, 150 g eidamu, 200 g šunkového salámu, pizza koření, zakysaná smetana

Technologický postup: Listové těsto rozválíme a nakrájíme na větší čtverečky, které pomažeme smetanou, poklademe šunkovým salámem, sýrem a posypeme pizza kořením. Čtverečky přeložíme a okraje těsta dobře přimáčkneme k sobě. Slané listové šátečky upečeme v rozehřáté troubě dozlatova. Upečené slané listové šátečky podáváme jako pikantní chuťovku.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Vanilkové rohlíčky bez ořechů

Ingredience: 200 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 1 žloutek, 120 g tuku Hera, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení.

Postup: Z prosáte mouky, moučkového cukru, žloutku a Hery vypracujeme na vále těsto. Těsto můžeme buď zpracovat hned, nebo nechat v lednici odležet do druhého dne (jestliže chcete péct rohlíčky až druhý den, vyndejte těsto z lednice s dostatečným časovým předstihem, aby nebylo příliš tuhé). Z těsta vyválíme dlouhé válečky o průměru asi 1 cm, které pak nakrájíme na dílky dlouhé 4–5 cm. Ty přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme do růžova při teplotě 180 °C asi 10 minut. Teplé rohlíčky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Zdroj: Recepty na vánoční cukroví vanilkové rohlíčky

Šneci z listového těsta s nivou

Ingredience: 500 g listového těsta, 150 g šunky, 150 g nivy, kečup, pizza koření, vejce

Technologický postup: Listové těsto rozválíme, potřeme kečupem, posypeme pizza kořením. Poklademe šunkou a zatočíme. Krájíme na kolečka cca 5 mm široká a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Kolečka trochu rozmáčkneme do stran, pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme nivou. Pečeme v troubě dozlatova.

Zdroj: Šneci z listového těsta

Hrníčkový recept na vanilkové rohlíčky

Ingredience: 3 hrnky hladké mouky, 2 hrnky mletých vlašských ořechů, 1 hrnek moučkového cukru, 2 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžičky citronové kůry, 1 lžička skořice, 380 g másla, moučkový cukr a vanilkový cukr na obalení.

Postup: Ze všech uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto (máslo by mělo mít pokojovou teplotu, aby se s ním dobře pracovalo). Hotové těsto vložíme do mikrotenového sáčku a necháme alespoň hodinu odležet v lednici. Z odleželého těsta pak vyválíme válečky o průměru 1 cm, které následně rozkrájíme na dílky dlouhé 4–5 cm. Ty přendáme na plech s pečicím papírem a upravíme je do tvaru rohlíčků. Rohlíčky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut. Upečené rohlíčky ještě zatepla obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Zdroj: Recepty na vánoční cukroví vanilkové rohlíčky


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Jana Válková


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP