Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KYSELINU SOLNOU

OBSAH

Kyselina solná do bazénu

Kyselinu solnou je možné využít i do bazénů, v nichž slouží ke snížení pH vody. Ke snížení pH vody z alkalického na kyselé lze použít obyčejnou 31% kyselinu chlorovodíkovou/solnou (HCl).

Pro snížení pH o hodnotu 1,0 v bazénu o objemu 40 m3 jsou třeba 2 litry kyseliny solné. Kyselinu nejprve nařeďte vodou v 15litrovém kbelíku – vždy po jednom litru kyseliny. Dodržujte bezpečnostní zásady práce s kyselinou a nalévejte zásadně kyselinu do vody! Naředěnou kyselinu následně za spuštěné filtrace nalijte do bazénu a nechte ji zhruba 12 hodin působit. Poté testerem zkontrolujte hodnotu pH, a budou-li naměřené hodnoty příliš vysoké, celý proces opakujte. Doporučená hodnota pH bývá 6,8–7,2.

Při práci s kyselinou může dojít k poleptání sliznic, kůže, zasažení očí a nadýchání se výparů. Vždy je potřeba pracovat v ochranných pomůckách (gumové rukavice, brýle).

Zdroj: Kyselina solná

Diskuze

V diskuzi KYSELINA DO BAZÉNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alexandr starzinský.

Zdravím, nevím zdali jsem to nějak nepochopil, ale co tedy na snížení PH v bazénu? Kyselinu sírovou nebo solnou tedy ne? Na jiném foru to doporučují, tedy solnou spíše pro tvrdou vodu (to je můj případ), nikde jsem nečetl že narušuje hadice nebo spoje. Vždyť z obchodu PHmínus je vlastně kyselina sírová, nevím v jaké koncentraci ale to je asi skoro jedno. Ze své praxe již druhý rok používám solnou a myslím že to plně vyhovuje, zdravím A.S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Bazen servis moric.

Mam dlouhodobe poznatky, ze prave solna tohle udela.nestane se za rok, nebo za dva.podruhe i vyrobci chlorinatoru to primo zakazuji, protoze to odpali desticky, kde dochazi k elektrolize...ale je to vas problem.rad k vam pojedu na drahy servis.

Zdroj: diskuze Kyselina do bazénu

Snížení pH

Ke snížení pH vody z alkalického na kyselé lze použít obyčejnou 31% kyselinu chlorovodíkovou neboli kyselinu solnou (HCl). Za jeden litr v obchodech zaplatíte kolem 30 Kč.

Ke snížení pH o hodnotu 1,0 v bazénu o objemu 20 m3 je dle zkušeností potřeba 1 litr kyseliny solné. Kyselinu se doporučuje nejprve naředit vodou v 10litrovém kbelíku. Naředěnou kyselinu následně za spuštěné filtrace nalijte do bazénu a nechte ji zhruba 12 hodin působit. Poté testerem zkontrolujte hodnotu pH, a budou-li naměřené hodnoty příliš vysoké, celý proces opakujte. Doporučená hodnota pH je 6,8–7,2.

S kyselinou solnou pracujte raději v ochranném oděvu, rukavicích a brýlích.

Využití kyseliny chlorovodíkové (solné) je především v průmyslu, ale v současnosti se doporučuje i ke snižování pH v bazénech. Koncentrovaná kyselina chlorovodíková je 37% vodný roztok chlorovodíku. V této koncentraci má nejmenší pH, a je tedy nejúčinnější (a nejnebezpečnější).

Zdroj: Kyselina solná do bazénu

Poradna

V naší poradně s názvem WWW KYSELINA SÍROVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Repáň.

rád bych koupil kyselinu sírovou tak 70% extrakt tak 20 lirů. poradí mi někdo kde

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

70% kyselinu sírovou můžete koupit v minimálním množství 50 litrů. Dodává se ve speciálním soudku, který je vratný oproti záloze. Cenu a způsob dodání musíte dohodnout individuálně. Obchod má několik výdejních míst. Dotaz na cenu pořídíte tady: oqema.cz/cz/dotaz/Ky…
A vydejní místa jsou vidět tady: oqema.cz/cz/kontakty/

Zdroj: diskuze Www kyselina sírová

Kyselina solná na WC

Kyselinu solnou je možné využít k čištění toalet, jedná se o velmi účinný odstraňovač vodního kamene, který lze použít na všechny odolné povrchy – od toalety, umyvadla až po spáry mezi dlaždicemi, pozor však na chromové baterie a plastové předměty, ty by zničila.

Aplikuje se nanesením na hadřík nebo přímo nalitím, kyselina se musí nechat působit několik minut, a pak opláchnout čistou vodou a samozřejmě vytřít do sucha.

Při práci s kyselinou může dojít k poleptání sliznic, kůže, zasažení očí a nadýchání se výparů. Vždy je potřeba pracovat v ochranných pomůckách (gumové rukavice, brýle).

Zdroj: Kyselina solná

Diskuze

V diskuzi DESTILOVANÝ BÍLÝ OCET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LIbovicka IvANA.

Dobrý den,
prosím , četla jsem, že 20 % octem se dá hubit plevel, ale nebylo tam napsáno, kde se tak vysoká hodnota dá koupit. V obchodech prodávají myslím nejvýše 8% ocet. Kde ho prosím mohu objednat či koupit. A pomáhá to skutečně na hubení plevele. Děkuji moc za odpověď.
Srdečně zdraví
Ivana Libovická

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondřej.

Dobrý den, podrobné info k tomuto tématu najdete zde.
www.aromka.cz/blog/k…

V eshopu Aromky Brno pak můžete koupit jak 10% bílý ocet, tak Kyselinu octovou 25%

Zdroj: diskuze Destilovaný bílý ocet

Kyselina solná – bezpečnostní list

Vzhledem k tomu, že se jedná o kyselinu, má dle normy tento produkt stanoven svůj bezpečností list. Ten je možné si prohlédnout zde.

Zdroj: Kyselina solná

Diskuze

V diskuzi KYSELINA SÍROVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kučera josef.

Prosím je možné nalít kyselinu sírovou do bazénu abych se zbavil řas a vyčistila se mi voda.
je možné takovou vodu požívat ke koupání,jestli ano tak v jaké koncentraci
Děkuji za odpověd´

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kyselina sírová

Čištění pračky kyselinou citronovou a octem

Spousta lidí používá k čištění pračky – a nejen pračky – také ocet. Stačí místo pracího prášku nalít do pračky hrnek octa, do bubnu vložit starý hadr a spustit program vyvářky. Stejným způsobem můžete použít kyselinu citronovou nebo prací sodu. Ocet je velmi účinný i na vodní kámen, jen ho používejte s rozmyslem, protože velké množství octa poškozuje gumové části pračky a místo čisté pračky byste mohli mít stroj nenávratně poškozený. Budete-li kombinovat kyselinu citronovou a ocet, budete mít pračku bez vodního kamene i bez plísně.

Zdroj: Čištění pračky kyselinou citrónovou

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA CITRONOVA JAKO DEZINFEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vacek.

Dobrý den,

V jakém poměru naředit kyselinu citronovou, aby z ní byla dezinfekce? Nechci dát málo ani plýtvat, v době možného nedostatku. Jakým zp. dezinfikovat - postříkáním, ponořením..? Jak dlouho to tam nechat? Záleží na teplotě?
Jak to je u sody, octa, soli … ¨Zdraví Vacek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina citrónová se dá použít jako desinfekce všude tam, kde je potřeba likvidovat bakterie a plísně. Bohužel kyselina citrónová neúčinkuje na viry - vůbec. Dezinfekční roztok proti bakteriím a plísním se připraví v poměru 1 sáček kyseliny citrónové a 1 litr vody ohřáté na 20°C, přičemž dezinfekční účinky se projeví při úplném ponoření desinfikovaného předmětu na dobu 30 minut a více. Pro lepší smáčivost dezinfekčního roztoku je možné přidat lžičku Jaru.
Sůl, jedlá soda, ocet mají jen omezené dezinfekční účinky proti malému počtu bakterií, na viry neúčinkují vůbec.
Nejspolehlivější způsob desinfekce povrchů proti virům je mýdlová voda, líh a chlór - to vše zabíjí viry a je to snadno dosažitelné. Nejúčinnější desinfekce, která bezpečně zabije viry, se provádí omýváním povrchu ovoce, zeleniny, ale i obalů balených potravin mýdlovou vodou po dobu 40 sekund. Další způsob je využití lihu 60% a více, do kterého se ponoří desinfikovaný předmět na dobu 20 sekund. Chlór se nehodí k desinfekci potravin. Poslední možnost desinfekce je úplně bez chemie a spočívá v izolaci desinfikovaného předmětu mimo dosah možného hostilete viru po dobu minimálně 2 dny. Po dvou dnech na povrchu nepřežije žádný vir.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina citronova jako dezinfekce

Složení

Jarischova voda je 2% kyselina boritá s glycerinem (3 g na 100 g) v demineralizované vodě. Destilovanou vodu je třeba zahřát a posléze v ní rozpustit kyselinu boritou, glycerin a konzervační látky. Výsledný roztok se přefiltruje a je hotovo. Pozor, surovina neobsahuje žádné konzervanty, a proto je její trvanlivost omezena na dva měsíce.

Zdroj: Jarischova voda

Diskuze

V diskuzi NA KYSELINU SIROVOU POZOR. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dan.

Pokud se rozhodnete ke snizeni pH kyselinu sirovou a mate-li vodu s vysokým obsahem vápníku, pak je nutne zminit, ze tato kyselina se ve vode navaze na pritomne ionty vapniku a vzniknou spatne rozpustne sirany, ktere se vysráží jako "vodni kamen".

K reakci dochazi nejen v bazenu jako takovem, ale take v trubkach filtrace a dalsich technologickych zarizenich, kterymi voda prochazi. Ty se vzniklym kamenem mohou castecne zanest nebo uplne ucpat.

Pouziti H2SO4 je tak mozne predevsim tam, kde "neni co by se ucpalo", u vody mekke, pripadne u vody sice tvrde, ale jejiz tvrdost je zpusobena ionty horciku, nikoliv vapniku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na kyselinu sirovou pozor.

Účinky

Bezinkový likér má dle našich babiček blahodárné účinky na náš organismus. Postačí jeden „frťánek“ před spaním a budete se cítit lépe. Je výborný proti migrénám, napomáhá při žaludečních a střevních potížích, při bolestech kloubů a páteře. Vynikající je v boji proti vysokému tlaku. Obsahuje cukry, ale také vitamíny A, B, C, kyselinu jablečnou, pektin a silice.

Zdroj: Domácí bezinkový likér

Bezpečnostní list kyseliny mravenčí

Při manipulaci s kyselinou mravenčí všichni výrobci odpařovačů kladou důraz na bezpečnost a ochranu zdraví. Krytá pokožka, odolné gumové rukavice, ochrana očí by měly být samozřejmostí stejně jako připravená první pomoc. Vzhledem k tomu, že se jedná o kyselinu, má dle normy stanoven svůj bezpečností list. Ten je možné si prohlédnout zde.


Zdroj: Kyselina mravenčí

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA CITRONOVÁ DO BAZÉNU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Fiala.

Dobrý den,

hledám alternativu k běžné chemii na snižování PH v keramickém bazénu se slanou vodou.

Aktuálně používám www.chlorito.cz/ph-m… co je pokud se nepletu na bázi kyseliny sírové.

Postupně v průběhu sezóny "cítím" v hlubší části "pachuť" která je pravdě podobně způsobená právě zmíněným PH-.

Můžu skutečně používat kyselinu citrónovou ke snížení pH bez nějakých vedlejších "efektů"? Chápu to tak, že je šetrnější ke kůži než sírová?

Děkuji předem,
TF

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, kyselina citronová je pro pokožku lepší, než ostatní přípravky na snižování pH v bazénu. Kyselina citronová má antioxidační vlastnosti, které pomáhají zvrátit známky stárnutí a zároveň vyhlazuje texturu a tón pleti prostřednictvím exfoliace. Při vyšší koncentraci může být tato exfoliace pro pokožku iritující. Proto je potřeba postupovat s přidáváním kyseliny citronové do bazénu po dávkách a vždy po rozpuštění dávky změřit pH vody.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina citronová do bazénu

Alkohol při dně

Alkohol brání vylučování kyseliny močové z těla, protože se v těle metabolizuje na kyselinu mléčnou, která následně „soutěží“ s kyselinou močovou v ledvinách při eliminaci moči, a tak v těle zůstávají vyšší hladiny kyseliny močové.

Lze tedy shrnout, že alkohol přispívá k vyšší hladině kyseliny močové v těle. Alkohol rovněž zvyšuje množství ATP, které se přeměňuje na AMP, což je dobrý základ pro kyselinu močovou. Bylo zjištěno, že jeden alkoholický nápoj denně stačí na to, aby výrazně zvýšil riziko dny u pacientů s genetickými předpoklady pro toto onemocnění. Uvádí se však, že víno nemá takovou spojitost se zvýšeným rizikem ve srovnání s konzumací piva. Například riziko dny vzrostlo o 49 % u každé porce piva denně. Při konzumaci jiného alkoholu se riziko zvýšilo o 15 %. Vzhledem k tomu, že lihovina obsahuje více alkoholu než pivo, vědci dospěli k závěru, že skutečným viníkem rizika pravděpodobně v pivu nebude jen alkohol.

Zdroj: Puriny v pivu

Poradna

V naší poradně s názvem RYCHLOSŮL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VIT.

mam DNU je to spatny praganda na moji DNU?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Praganda se používá k nasolování masa a při běžném používání v kuchyni se s ní nesetkáte. Ptáte-li se, jestli maso nasolené pragandou je špatné pro vaši dnu, tak v tomto ohledu vůbec nezáleží, čím je maso upraveno. Je to stále maso a při jeho trávení bude vznikat kyselina močová. Máte-li chuť na uzené, tak si dát můžete, i když máte dnu, ale jen jednu malou porci. Každé takové hodování je třeba řádně zapít čistou neochucenou vodou. Voda zaměstná ledviny a ty pak mohou lépe odvádět kyselinu močovou ven z těla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rychlosůl

Účinky

Lidově je bylina ceněna pro své diuretické a současně antibakteriální vlastnosti. Pomáhá při otocích (například nohou), zadržování vody v těle, bílkovině v moči, dně či zvýšené hladině kyseliny močové v krvi, močových kamenech nebo při zánětech ledvin, močového měchýře a močových cest a také při snižování hmotnosti při nadváze a dále pak při kloubním revmatismu (bolest kloubů). Užití trubkovce se osvědčilo i při dialýze, v některých případech byl dokonce schopen potřebu dialýzy oddálit. V neposlední řadě podporuje správnou činnost jater (hepatoprotektivum na poruchy funkce jater).

Rostlina obsahuje:

  • flavonoidy;
  • calium;
  • kyselinu rosmarinovou;
  • eupatorin;
  • sinensetin;
  • tangeritin;
  • kyselinu kávovou.
Přínosy byliny:
  • usnadňuje močení;
  • snižuje vysoký krevní tlak;
  • léčí revmatismus a zánět kloubů;
  • léčí syfilidu;
  • snižuje výskyt kyseliny močové;
  • léčí alergie;
  • posiluje imunitu;
  • pomáhá při diabetu.

Při pravidelné konzumaci čaje dochází k ústupu zmíněných projevů onemocnění.

Zdroj: Trubkovec tyčinkový

Bezinková šťáva z plodů

Ingredience: 1 kg dobře vyzrálých bobulí bezinek, 2 l vody, 700 g cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Postup: Očištěné bezinky podlijeme vodou a rozvaříme. Propasírujeme, do šťávy přidáme cukr a kyselinu citronovou a povaříme. Vařící šťávu nalijeme do lahví, uzavřeme a obrátíme, aby se víčka sterilizovala. Připravenou tekutinu plníme až po okraj nádoby, aby se nevytvořila na plíseň šťávě. Necháme vychladnout a uchováváme v chladu. Pokud do šťávy přidáme alkohol, například rum, získáme výborný bezinkový likér.

Zdroj: Bezinková šťáva

Co se děje v těle při pití octa

Ocet pomáhá snížit hladinu krevního tlaku a hladiny cukru v krvi. Kvůli jeho kyselosti při konzumaci by se dalo očekávat, že prostředí organismu bude dělat kyselejším, ale není tomu tak.

Jablečný ocet stejně jako jiné druhy octa obsahuje kyselinu octovou. Je vyroben fermentací jablka a alkoholu, umožňující bakteriím kyseliny octové převést alkohol na kyselinu octovou. Jablečný ocet obsahuje 5 až 6 % kyseliny octové, zatímco destilované bílé octy obsahují 4 až 7 % kyseliny octové.

Tento ocet je vhodné konzumovat s běžnou stravou, jelikož vyrovnává acidobazickou rovnováhu. Je tu jedno velké ale!

Při regulaci acidobazické hladiny v krvi hrají velkou roli ledviny, které způsobují, že se nadbytečné kyseliny vylučují jako součást moči. To znamená, že potraviny mohou ovlivnit hladinu kyselosti v moči. Jablečný ocet, i když obsahuje kyselinu, má skutečně alkalický účinek. Malé množství jablečného octa nemusí zvyšovat hladiny kyselin v moči, ale konzumace velkého množství octa může zvýšit kyselost moči.

Co z toho vyplývá...

Pokud pijete jablečný ocet, promíchejte jej s vodou a následně si čistou vodou propláchněte ústa. Kyselost nápoje může při pravidelné konzumaci způsobit poškození zubů nebo jícnu. U některých lidí, kteří pravidelně konzumovali ocet, byly zaznamenány snížené hladiny draslíku, což vede k oslabení kostí a zvyšuje se riziko vzniku osteoporózy.

Zdroj: Ocet a jeho pH

Bezinkový likér z květů

Suroviny:

  • 30 ks květů bezu
  • 80 dkg cukru
  • 2 dkg kyseliny citronové (1 balíček)
  • 2 l vodky
  • 2 l vody
  • 1 l 100% jablečného džusu

Postup:

Připravíme si nádobu, nejlépe velký hrnec. Květy bezu vložíme do hrnce, zalijeme vodou a jablečnou šťávou a necháme odležet 24 hodin. Vzniklou tekutinu přecedíme přes sítko nebo plátno, přidáme cukr, kyselinu citronovou a vodku. Vše pořádně promícháme, aby se nám úplně rozpustil cukr. Celé necháme týden odležet a pak slijeme do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Podáváme s kostkou ledu jako aperitiv.

Zdroj: Domácí bezinkový likér


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP