Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KYŠKA A HUBNUTÍ

OBSAH

Kyška a hubnutí

Při hubnutí byste měli konzumovat mléko, ale i mléčné výrobky opatrně. Mléko je totiž považováno za stravu, ne za pití. Pokud hubnete, je nejvhodnější polotučné mléko, nízkotučné má méně živin, a hlavně chutná jako obarvená voda. Jogurt je rovněž vhodný spíše polotučný než nízkotučný, který sice neobsahuje žádný tuk, ale o to více má sacharidů. Tučné sýry je vhodnější vynechat nebo alespoň zmenšit porce. Dále je důležité zkontrolovat, jestli je daný výrobek s příchutí nebo ne, protože často velmi sladká příchuť je dost kalorická. Nejlepší variantou například u jogurtů je tedy zvolit bílý jogurt a ten pak doplnit čerstvým ovocem.

Nezapomeňte, že kalorická hodnota daného výrobku není vůbec důležitá, mnohem důležitější je obsah bílkovin, sacharidů a tuků. Také při nákupu stojí za zvážení složení výrobku.

Zajímavým salátem oblíbeným při dietě je okurkový salát s kyškou. Jedná se o velmi jednoduchý recept, do kterého patří okurka, kyška, ocet, sůl, mletý pepř a cukr.

Zdroj: Kyška

Kyška s okurkou

Ingredience: 1 salátová okurka, 200 ml kyšky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř mletý, ocet, cukr

Technologický postup: Okurku oloupeme a nastrouháme na jemno, zalijeme kyškou, přidáme utřený česnek, osolíme, opepříme, přidáme lžíci octa. Pořádně promícháme a necháme vychladit. Pokud je příliš kyselý, může se lehce přisladit. Je možné přidat kopr nebo pažitku.

Zdroj: Kyška

Kyška a zdraví

Výrobek je složen z mléka, mléčné kultury a probiotických kultur Lactobacillus acidophillus, BifidobacteriumStreptococcus thermophilus.

Kysané mléčné výrobky jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek (vápník, fosfor) i vitamínů (zejména vitamíny řady B). Jsou lehce stravitelné a obsahují méně laktózy než mléko. Pokud vám tedy klasické mléko dělá potíže a máte jen lehčí formu laktózové intolerance, je možné, že kysané mléčné výrobky vám mohou zajistit adekvátní náhradu.

Kyšku lze popíjet samotnou, používat ji do cereálních směsí nebo z ní vytvářet rozmanité koktejly či salátové zálivky.

Kyška ve 200 g obsahuje 380 kJ, 90,8 kcal, 6,6 g bílkovin, 8 g sacharidů, 3,2 g tuků, 0,2 g soli.

Zdroj: Kyška

Klasický recept na kyšku

Kyška je nejen chutný, ale také velmi užitečný mléčný výrobek. Je plná vitamínů, minerálů, esenciálních aminokyselin a má silné antibakteriální a antifungicidní účinky.

Kyška je doslova elixírem života. Dodává nám energii, stimuluje imunitní systém, hojí záněty, reguluje krevní tlak, brzdí rakovinotvorné bujení. Zlepšuje trávení a je velmi dobře stravitelná, dokonce i pro ty, kdo jsou citliví na laktózu. Navíc je plná prospěšných bakterií, které mají velmi pozitivní efekt na celkové zdraví, a dokonce i náladu. Neměla by proto nikdy chybět ve vaší ledničce. Problém ale je, že v obchodech není zrovna nejlevnější. Přesto si ji nemusíte odpírat. Vyrobit si kyšku doma je totiž úplně snadné.

Doma vyrobená kyška obsahuje oproti kupovanému zhruba 10x více probiotických organismů.

K výrobě kyšky potřebujeme prázdnou PET lahev a nepasterizované mléko. Mléko nalijeme do lahve, uzávěr neutahujeme, ale necháme ho pootevřený a lahev necháme stát v teplotě okolo 20 °C po dobu 24 hodin. Pak ji umístíme někam do komory s teplotou okolo 12–16 °C a tam ji necháme opět 24 hodin stát. Teprve pak ji dáme do ledničky. V té době by už kefír měl být připravený ke konzumaci. Delším skladováním získává ostřejší chuť.

Pokud k výrobě použijeme pasterizované mléko, pak ho musíme naočkovat. Jako očkovací kulturu použijte trochu kupovaného kefíru, acidofilního mléka nebo třeba zákysu.

Zdroj: Kyška

Rady na hubnutí břicha

Zhubnout tuk na břichu bývá velmi problematické. Člověk nesmí očekávat rychlé zázraky, chce to čas a dostatek trpělivosti. Co se týká stavby jídelníčku, při hubnutí břicha by měl obsahovat více bílkovin. Dostatek bílkovin v kombinaci s pravidelným cvičením má vliv na tvorbu svalové hmoty. Při hubnutí břicha se doporučuje jíst maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny a vlákninu (tu obsahuje zelenina, ovoce, ořechy, pečivo z celozrnné mouky).

K hubnutí břicha se doporučuje vybírat si cviky, při nichž se spálí velké množství kalorií (cviky na velké svalové partie, cviky na celé tělo). Nejlepší pohyb pro zhubnutí břicha je bezpochyby rychlá chůze, plavání, běh a tanec. Tyto aktivity je vhodné provozovat alespoň třikrát týdně po dobu minimálně třiceti minut.

Zdroj: Babské rady na hubnutí

Kyška v těhotenství

V těhotenství se doporučují mléčné výrobky, které jsou zakysané, což jsou kromě jogurtů hlavně jogurtové nápoje a kefír, acidofilní mléko či podmáslí. Nedoporučuje se kupovat si v těhotenství jogurty s přídavkem umělých sladidel (bývají označeny light), umělé sladidlo není pro těhotné ženy vhodné.

Kefír či podmáslí by se měly podávat jako součást jídla, lehká večeře z celozrnného chleba s tvarohovou pomazánkou, zeleninového salátu nebo jen čerstvé nakrájené zeleniny může být doplněna sklenkou kefíru či jiného jogurtového nápoje.

Mléko, které je základem výše popsaných výrobků, v těhotenství neuškodí, nicméně většina odborníků se shodne na tom, že zakysané výrobky jsou v těhotenství nejen snáze stravitelné, ale navíc obsahují kultury, které příznivě ovlivňují procesy trávení v žaludku i ve střevech.

Zdroj: Kyška

Ingredience na hubnutí

Při hubnutí se k snídani doporučuje sýr cottage (tvaroh obsažen v této potravině obsahuje totiž bílkoviny uvolňující hormony, které dají vědět mozku, že je člověk sytý). Na snídani jsou vhodné i ovesné vločky obsahující velké množství vlákniny, nebo vejce obsahující bílkoviny.

Součástí obědu by mělo být třeba avokádo, to totiž obsahuje mono-nenasycené druhy tuků a esenciální mastné kyseliny, které pomáhají v těle metabolizovat jiné tuky. Kromě avokáda je vhodné i krůtí maso nebo luštěniny.

Svačiny by měly obsahovat ořechy, jablka a jogurty. Večeře pak zase losos a brokolici.

Zdroj: Babské rady na hubnutí

Wurm-Ex na hubnutí

Primárně není produkt Wurm-Ex určen na redukci váhy. Wurm-Ex může způsobovat úbytek váhy a změnu barvy a konzistence stolice.

Zdroj: Wurm Ex příbalový leták

Co pomáhá na hubnutí

Babské rady doporučují vypít sklenici vody před každým jídlem. Voda by měla totiž ještě před jídlem žaludek zaplnit, aby člověk neměl při jídle takový hlad a aby toho tolik nesnědl. A protože voda nemá žádné kalorie, tak člověk přijme kalorií méně a žaludek má přitom stejně zaplněný. Rada vychází i z toho, že se říká: že hlad je převlečená žízeň.

Při hubnutí se také doporučuje pít bílý čaj (ten se doporučuje pít i na podrážděnost, nervozitu, hyperaktivitu, ale i na posílení imunity, detoxikaci a péči o pleť). Ten je slabší než černé a zelené čaje, ale jeho síla spočívá v tom, že obsahuje velké množství antioxidantů. Pro přípravu bílého čaje stačí asi tři až čtyři gramy zalité asi čtyřmi decilitry vody. Voda předtím musí projít krátce varem. Čaj se nechá louhovat 3 - 5 minut. Čaj se musí pít horký a samozřejmě neslazený.

Zdroj: Babské rady na hubnutí

Dieta na hubnutí

Při hubnutí je důležité nevynechat snídani, ta by měla obsahovat dostatek sacharidů ve formě celozrnného pečiva, ovesných vloček, čerstvého ovoce. Ve snídani by neměly chybět bílkoviny: šunka, sýr, bílý jogurt. Součástí snídaně by rozhodně neměly být ty nejrůznější snídaňové cereálie. Ty jsou totiž plné cukrů a tuků, i když je na nich nápis Fit. Lepší variantou jsou ovesné vločky s ovocem a ořechy.

Při hubnutí je důležité ovoce, ale je třeba jíst ho hlavně dopoledne. Ovoce by se mělo jíst denně alespoň dvě porce. Stejně jako ovoce je důležitá i zelenina, té by člověk měl sníst alespoň tři porce denně a může ji jíst na rozdíl od ovoce i odpoledne a večer.

Ke stravování při hubnutí se doporučují husté zeleninové polévky, ale nesmí být na másle a zahuštěné moukou. Stejně tak by v nich neměla být ani smetana a rozhodně by neměly být s různými dochucovadly a různými "vývarovými" kostkami.

Součástí oběda by kromě masa a zeleniny měly být nepochybně i přílohy (ne smažené), ale v omezeném množství.

V odpoledním a večerním jídelníčku by neměly být příliš energeticky náročná jídla s velkým obsahem sacharidů. Naopak vhodná je strava s větším podílem bílkovin.

Důležité je vybírat kvalitní potraviny a nejíst instantní jídla.

Zdroj: Babské rady na hubnutí

Burákové máslo a dieta

Burákové máslo se hodí i na smažení nebo pečení. Můžete ho kombinovat třeba s džemem, namazat ho na topinky, dá se přidat do sladké, ale i do slané kaše. Jeho využití v kuchyni je velmi všestranné.

Přestože nízkotučná dieta není tím správným přístupem k hubnutí, vyplatí se při hubnutí arašídové máslo částečně omezit a snížit tak kalorický příjem. Na druhou stranu burákové máslo déle udržuje pocit sytosti, a tak by jeho úplné vyřazení z jídelníčku mohlo hubnutí výrazně ztížit.

Burákové máslo by se mělo konzumovat hlavně ke snídani, dodá tělu spoustu energie. Konzumace k večeru je již nevhodná, protože se tuky nestačí v organismu spálit a ukládají se.

Výzkumy ukázaly, že arašídové máslo snižuje riziko výskytu žlučníkových kamenů u žen. Podle některých studií se o 20 % zlepšilo zdraví a funkce žlučníku u těch, kdo arašídové máslo pravidelně konzumují, na rozdíl od těch, kteří je jedí jen zřídka.

Zdroj: Použití arašídového másla

Forfemina na hubnutí

Primárně je Forfemina určena k odvodnění těla. Také v rámci takzvaného detoxu je užívání Forfeminy vhodné, protože podporuje odstraňování toxinů z organismu spolu s vodou. Pokud budete dodržovat dostatečný příjem tekutin, což je při užívání Forfeminy nezbytné, bude se tělo čistit. Forfemina primárně neslouží na hubnutí, pouze odvodňuje, čímž zmenšuje otoky, a tak můžete být „slim“. Forfemina tedy primárně neslouží na snížení váhy, ale na odstranění otoků způsobených nadměrným hromaděním vody v těle. Celulitida je způsobená zvětšením objemu podkožních tukových buněk. Recenze na potravinový doplněk Forfemina v rámci redukce vody jsou pozitivní.

Zdroj: Forfemina - příbalový leták

Med a skořice na hubnutí

Med a skořice ve spojení se správnou stravou a cvičením pomohou rychleji zhubnout. Antioxidanty obsažené v medu mohou pomoci snížit přírůstek hmotnosti, zatímco skořice reguluje stravovací návyky tím, že eliminuje chuť k jídlu. Navíc skořice podporuje metabolismus a pomáhá při hubnutí.

Jak na to

Každý den ráno, 1/2 hodiny před snídaní na lačný žaludek, a večer před spaním vypijte šálek čaje nebo vody s medem a skořicí. Přidejte půl čajové lžičky skořicového prášku do šálku horké vody. Takto nechte 10 minut a přidejte 1 čajovou lžičku surového organického medu. Pijte dvakrát denně, pravidelné užívaní pomáhá snížit váhu i u mimořádně obézních osob.

Zdroj: Na co je dobrá skořice a med

Babské rady na hubnutí

"Jsem tlustá..." Takhle si někdy v životě povzdechla snad každá žena a hned u zrcadla zkoumala, co vše by se na ní mělo zmenšit a ideálně i zpevnit. Ale jak na to? Ne každá zhubnutí opravdu potřebuje, ale pokud se k tomu žena opravdu už rozhodne, má několik možností. V úvahu připadá vložit se do rukou odborníka (a tím nemyslím hned liposukci), kteří poradí, jak cvičit, co jíst a případně i dohlédnou na cestu za vaším vysněným cílem. Samozřejmě to ale nedělají z čisté dobroty srdce, a tak do toho musí člověk investovat nějaké ty peníze. Další možností je vrhnout se na to sám, v takovém případě si ale člověk musí sám nastudovat, co je pro něj dobré. Často se pak řídí nejrůznějšími "babskými" radami, které mohou fungovat a nemusí, rozhodně se ale jimi nic nezkazí.

Zdroj: Babské rady na hubnutí


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP