Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

KYTKY KTERÉ ČISTÍ VZDUCH

OBSAH

Co jsou nekvetoucí rostliny, které čistí vzduch?

Pravděpodobně jste slyšeli o rostlinách, které čistí vzduch a zbavují naše domovy vnitřních toxinů. Tyto rostliny kromě krásy, kterou ozvláštňují naše domovy a kanceláře, nám vytvářejí i prostředí, ve kterém se cítíme příjemně, dokážou nám zlepšit náladu při naší každodenní činnosti a mají uklidňující účinek nejen na pracovišti, ale i v našich domovech. Rostliny se dají použít jako dárky k různým příležitostem, které vykouzlí úsměv na tváři všech přítomných.

A to není vše. Studie NASA spolu s dalšími studiemi týkajícími se kvality vnitřního ovzduší ukázaly, že běžné pokojové rostliny mají schopnost snižovat toxické chemikálie ze znečištěného ovzduší ve vnitřních prostorách budov.

Tudíž se jedná o opravdu přínosné rostliny, které čistí vzduch a odstraňují například formaldehyd, benzen, trichlorethylen a jiné chemikálie uvolňující se z barev, látek a věcí běžné potřeby, které pravidelně používáme.

Zdroj: Nekvetoucí rostliny, které čistí vzduch

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ KYSANÉHO ZELÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir cerny.

mohu kvalitni kysele zeli uschovat do sklenic se zavitem-

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

vykvašené zelí natlačím do omnia 3/4 l a zašroubuji,potom vakuovačkou odsají vzduch - vydrží dluoho ve špajzu,měla i rok.

Zdroj: diskuze Zavařování kysaného zelí

Ionizátor do auta

Ionizátor do auta čistí a osvěžuje vzduch v automobilu a tím přispívá ke zpříjemnění prostředí v autě při řízení.

Ionizátor pro automobily obohacuje vzduch v automobilu zápornými ionty, redukuje zápach, odstraňuje ze vzduchu prach a čistí vzduch, a to v patnáctiminutových cyklech. Je konstruován pro 12V/DC zásuvku autozapalovače.

Pokud patříte mezi lidi, kteří si rádi v autě zapálí cigaretu, často převážíte zvířata nebo pokud prostě toužíte po čistém vzduchu v autě bez nežádoucích pachů, vyzkoušejte ionizátor. Pracuje s nejmodernějšími ionizačními technologiemi a pomáhá tak neutralizovat pachy, jako je například cigaretový kouř, výfukové plyny, zvířecí nebo jiné nepříjemné pachy, vytvářením záporně nabitých iontů zcela bez použití chemie. Ionizátor se jednoduše připojí do zásuvky autozapalovače a vzduch v kabině vašeho auta je rázem svěží. Díky funkci časovače se ionizátor po 15 minutách automaticky vypne.

Zdroj: Ionizátor

Poradna

V naší poradně s názvem PŘEZIMOVÁNÍ KYTKY JICNOVKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Zdravím, nikde nemohu zde v PC najít konkrétní návod-radu jak přezimují Jicnovky-Eustoma. Dostala jsem jí jako dárek a nevím co s ní dál. Je moc pěkná byla bych ráda kdyby přežila i zimu. Prosím poraďte.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Eustoma grandiflorum nebo-li jícnovka velkokvětá, je kvetoucí dvouletka, která přežije zimní mrazy až do -12 °C. Ale spíše než aby byla považována za trvalku, je typičtěji pěstována jako letnička.
Eustomu můžete přezimovat i uvnitř na světlém místě s teplotou v závislosti na osvětlení v rozmezí 10 až 15 °C. Čím větší teplo, tím větší nároky na světlo.

Zdroj: diskuze Přezimování kytky jicnovky

Ionizátor do sauny

Tento přístroj slouží k čištění a zlepšení kvality vzduchu v infrasauně. Ionizátor obohatí vzduch velkým množstvím záporně nabitých iontů (aniontů). Takovýto vzduch obohacený anionty připomíná vzduch ve vysokých horách nebo u moře či svěží a vyčištěný vzduch po bouřce. Ionizátor kyslíku zbaví znečištěný vzduch tabákového kouře, prachu, pylu květin a dalších nečistot. Infrasauna je tak ideálním přístrojem pro osoby, které trpí alergiemi, astmatickými potížemi a sennou rýmou.

Zdroj: Ionizátor

Poradna

V naší poradně s názvem JUKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Emilia Tichakova.

mam problem s jukou, dala som ju na terasu a zacali hnednut listy po celej dlzke, na okrajoch,spickach aj v novo vyrastenych.Poradite ako to odstranit a preco to asi je? dakujem Emilia

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tohle udělá nízká teplota a změna v pěstebních podmínkách vynesením kytky ven. Někdy se listy jen zbarví, ale když je šok velký, tak listy postupně zaschnou a musí vyrůst nové. S těmito změnami na listech se nic dělat nedá a je třeba počkat, jak se s tím rostlina vypořádá sama.

Zdroj: diskuze Juka

Kalatea pěstování

Kalatea patří mezi rostliny náročnější na pěstování. Vyžaduje zvýšenou vlhkost a v období růstu teploty okolo 20 °C. Ideální je pro pěstování skleník nebo prosklená vitrína. Rostlina vyžaduje polostín, přímé slunce nesnáší. Substrát by nikdy neměl zcela vyschnout. Zvýšená vlhkost vzduchu je nutností. Květináč s rostlinou postavíme do misky s vlhkými oblázky. Rostlinu rovněž často rosíme. Příliš suchý vzduch způsobuje žloutnutí listů. V době vegetace hnojíme 2x měsíčně standardním tekutým hnojivem, v zimě stačí jednou za měsíc. Optimální jsou teploty okolo 15–20 °C. Rostlinu množíme dělením při přesazování. Přesazujeme vždy zjara dle potřeby, a to do rašelinového substrátu. Příliš suchý vzduch přináší svilušky a štítěnky. Je nutné listy často rosit! Svinování listů rostliny způsobuje suchý vzduch.

Zdroj: Kalatea

Poradna

V naší poradně s názvem TÚJE A JEJICH NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Mudroch.

Dobrý den, mohl bych se na vás obrátit s vysvětlením co se mi objevilo na tújích? Děkuji za odpověď a posílám foto... S pozdravem Mudroch
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Nejspíše to bude plíseň. Ta může vzniknout v hustém porostu, kudy špatně proudí vzduch a nebo ze zálivky nasměrované na jehličí. Napadené větve ustřihněte a zálivku provádějte jen ke kořenům.

Zdroj: diskuze Túje a jejich nemoci

Ionizátor fén

Ionizátor horký vzduch, který vychází z fénu, hydratuje a tím zajistí, že vaše vlasy nebudou přesušené. Staré nebo laciné fény ionizátor nemají. U nich horký vzduch ohřátý přes topnou spirálu vlasy vysuší, a bohužel i přesuší. Dochází totiž nejen k odstranění přebytečné vody, ale i vody, kterou vlas potřebuje ke své hydrataci. Proto trend v oblasti vysoušení vlasů velí vybavovat fény ionizátory. Ty zajistí, že se přesoušení vlasů nekoná.

Pozor! Přístroj, který kupujete, si dobře prohlédněte. Asi tomu nebudete věřit, ale ne každý přístroj, který má tlačítko „ionizátor“, opravdu ionizuje.

Fény s ionizátorem, volbou teploty a výkonu nepatří k nejlevnějším. Značky, které se snaží jít poloprofesionální cestou, nabízejí fény v rozmezí 1 500 až 2 000 korun.

Zdroj: Ionizátor

Anturie hnědnutí listů

Anturie jsou rostliny náročné na vodu, a to zvláště v letním období, kdy může dojít k hnědnutí listů. Nezapomínejte tedy na vydatnou zálivku, zejména když se oteplí. Další možnou příčinou hnědnutí listů může být, že je rostlina vyčerpaná a potřebovala by změnu. Můžete ji zkusit pěstovat v hydroponii, anturie jsou pro tento způsob pěstování vhodné rostliny. Mají rády pokojovou teplotu a přímo nesnášejí přímé slunce, takže letnění u nich není vhodné. Nesnášejí ani průvan anebo příliš chladný vzduch. Vzduch jim vyhovuje vlhčí, takže do misky pod květináč můžete nasypat keramzit, nalít na něj vodu a na to teprve postavit květináč, tím se vzduch v okolí rostliny provlhčí. Lze je i pravidelně rosit a nezapomínejte otírat prach z listů. Dále zkontrolujte kořenový systém rostliny, zda není příliš odkrytý, rostlina by tak byla vystavena nežádoucímu proudění studeného vzduchu. Všechny tyto záležitosti mohou ovlivňovat také kvetení.

Zdroj: Anturie

Diskuze

V diskuzi NA ODVODNĚNÍ FURON NEBO VEROSPIRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tonda.

Z jakých důvodů je nové balení FURON 40 mg o 50 % větší (krabička). Kde je ekologie. Převáží i skladuje se vzduch. To nikomu nevadí? Horší pro pacienty je to, že nejdou tablety půlit i když mají dělící šáru.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na odvodnění Furon nebo Verospiron

Zvlhčovač vzduchu na topení

Odpařovač na topení je určený ke zvlhčování vzduchu v bytech a domech se suchým dráždivým vzduchem. Odpařovač se umístí na radiátor a naplní vodou. Odpařující se kapalina účinně zvlhčuje vzduch. Do vody je možné přidat kapku aromatického oleje, který se odpařováním uvolní do prostoru a hezky provoní celý interiér. Odpařovač se dá koupit včetně háčku na zavěšení.

Zdroj: Zvlhčovač vzduchu

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY OLEANDRU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mastíková.

omrzly nebo je to plíseň
foto přikládám
děkuji

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Listy na fotografii spíše omrzly. Plíseň se objevuje jen tam, kde je vlhko. V zimních měsících je vzduch suší a plíseň by tak vznikla, jen pokud by docházelo k nadměrnému rosení nebo přílišnou zálivkou.

Zdroj: diskuze Choroby oleandru

Babské rady na suchý kašel

Na většinu onemocnění způsobujících suchý kašel postačí domácí léčba. Dodržujte klidový režim a často a krátce v pokoji větrejte, chladný a vlhký vzduch má příznivý vliv na sliznici, naopak teplý a suchý ji dráždí. Při otevření okna dejte ale pozor na průvan, ten má naopak tendenci onemocnění zhoršovat.

Vzduch zvlhčujte zvlhčovačem nebo po pokoji rozvěšenými mokrými prostěradly. Inhalace vodní páry s vonnými olejíčky vám může pomoci urychlit léčbu, vhodné jsou například levandulové a eukalyptové oleje.

Doporučuje se i podložení hlavy. Nezapomínejte na dostatek tekutin, ideálně teplých bylinkových čajů. Pomáhá bylinkový nálev z islandského lišejníku a levandule, louhujte jej 10 minut a pijte dvakrát denně. Mezi účinné bylinky patří také heřmánek, šalvěj nebo lipový květ, všechny tyto rostliny jsou vhodné v podobě čaje.

Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel

Diskuze

V diskuzi OSTEOSPERMUM V TRUHLÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bozena Hurtikova.

Objednala jsem si tyto kytky, prisli mi docela vyssi a ja je dala do truhliku, ale chtela bych aby byly nizsi. Mohu jee zkratit treba na vysku 15cm?Prosim oradu, ma nekdo zkusenosti? Dekuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Osteospermum v truhlíku

Nejčastější příčiny záhuby během zimy

Úspěchem správného pěstování je dodržení klidového období na chladnějším stanovišti při snížené zálivce, přičemž rostlina vyžaduje pravidelné rosení.

V interiéru začne dipladenie ztrácet listí, neboť se dostane do jiných pěstebních podmínek s odlišnou teplotou a vzdušnou vlhkostí. Rostlině nejvíce škodí suchý vzduch (svinutí listů), přemokření substrátu pak způsobuje poškození kořenů a listů. Doporučuje se mírná zálivka, a to 1x za 10 až 14 dní.

Zdroj: Přezimování dipladenie

Diskuze

V diskuzi KVĚTINY DO ŠERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Vanátová.

Dobrý den,
Mám dotaz,máme doma chodbu kde nemáme okna a je v ní šero,chtěla bych do ní nějaké živé květiny ale nevím jaké květiny.Proto prosím o radu co by se na chodbu kde je hodně šero,daly dát nějaké živé kytky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Květiny do šera

Anturie bílá

Anturie bílá je poměrně náročná na pěstování. Pochází z pralesů Střední a Jižní Ameriky. Anturii bílou umístíme na světlé místo bez přímého slunce. Nesnáší studený vzduch nebo průvan. V létě jí dopřejeme vydatnou zálivku, v zimě zálivku omezíme. Anturie bílá miluje vysokou vzdušnou vlhkost, proto listy denně mlžíme. Ze začátku léta hnojíme jednou za 14 dní. Optimální teplotou pro tuto odrůdu je 20° C v zimě nesmí teplota klesnout pod 16° C.

Zdroj: Anturie

Diskuze

V diskuzi ČESNEK V SOLI NA USKLADNĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Sehnálek.

Někde jsem četl, že je možno česnek naloupat a do sklenice 0,7 l dát 1cm soli, na toto naloupaný česnek ale již nevím, zda vysát vzduch nebo jak dále uskladnit a jak dlouho česnek vydrží. Pokud mi dáte informaci k požadovanému tak předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Honza.

Vyzkoušejte to na malém množství. Použijte k tomu skleničky od Krenexu. U jedné zkuste vysát vzduch a druhé ne. Obě skleničky pak uskladněte v temnu při pokojové teplotě. Podle výsledku testu pak zjistíte, který postup vám vyhovuje. Domnívám se, že sůl vytáhne ze stroužků jejich vlhkost a ty se pak zcvrknou a budou takové gumové.

Zdroj: diskuze Česnek v soli na uskladnění

Proč mě trápí dráždivý kašel

Náhle vzniklý suchý kašel je nejčastěji způsoben zánětem horních cest dýchacích a přilehlých uzlin. Může tedy upozorňovat na onemocnění, jako je rýma, bolest v krku, chřipka, viróza, zánět vedlejších dutin nosních, zánět nosohltanu či hrtanu. Suchý dráždivý kašel se léčí přípravky tlumícími kašlací reflex (antitusika). Může však být vyvolán také působením alergenu, může ho způsobit cigaretový kouř, nadměrné množství prachu, suchý vzduch kvůli klimatizaci nebo přechod ze studeného prostředí do teplého. Závažnější příčinou je pak vdechnutí cizího tělesa, které může vést k dušení a v nejhorším případě k udušení. Mezi závažnější příčiny dále patří bronchiální astma.

Zdroj: Co na suchý dráždivý kašel

Odvětrávané a neodvětrávané ohřívače

Ohřívače jsou klasifikovány na odvětrávané a neodvětrávané. Neodvětrávané spalovací jednotky se nedoporučuje používat uvnitř vašeho domu, protože uvolňují spaliny, včetně oxidu dusíku, oxidu uhelnatého a vodních par, do obytného prostoru a tím zhoršují vzduch. Většina států zakázala v domácnostech používat petrolejové ohřívače a některé zakázaly i používání nevětraných plynových topidel.

Odvětrávané jednotky jsou navrženy tak, aby byly trvale umístěny vedle vnější stěny, aby bylo možné instalovat odvod spalin buď stropem, nebo přímo přes stěnu ven. Uzavřené spalovací jednotky, které mají navedené potrubí z venku do spalovací komory tak čerpají 100% venkovního vzduchu. Uzavřené ohřívače jsou mnohem bezpečnější při provozu, než jiné typy prostorových ohřívačů, pracují efektivněji, protože nečerpají ohřátý vzduch z místnosti, ale čerpají ho z venku. Je zde také malá pravděpodobnost, že zpětný chod ovlivní kvalitu vzduchu v místnosti.

Levnější, ale méně efektivní ohřívače používají pro spalování vzduch z místnosti. Nemají uzavřenou skleněnou přední část, která brání při hoření ohně čerpat vzduch v místnosti.

Kromě toho, že se budete držet pokynů montážního a provozního řádu, měli byste dodržovat tyto obecné bezpečnostní pokyny pro provoz jakéhokoli spalovacího ohřívače:

  • U ohřívače na tekutá paliva používejte jen schválená paliva. Nikdy nepoužívejte benzín! Dodržujte uvedené pokyny výrobce. Nikdy nedolívejte ohřívač, dokud je ještě teplý. Nepřeplňujte topení - musíte počítat s rozpínavostí tekutin. Používejte pouze schválené, jasně označené nádoby pro konkrétní palivo a skladujte je venku.
  • U větraných teplometů zajistěte profesionální kontrolu každý rok. Pokud není ohřívač správně odvětráván, může nebezpečný oxid uhelnatý způsobit nemoc či smrt. Oxid uhelnatý může být také produkován, není-li ohřívač správně nastaven a upraven na typ používaného plynu a nadmořskou výšku, kde je nainstalován.

Zdroj: Přenosné ohřívače

Calocephalus popis

Calocephalus neboli krásnohlávek či drátovec je malý, hustě spletitý, stálezelený keř s jehlicovitými listy směřujícími dolů. Krásnohlávek má větve velmi blízko u sebe. Má stříbřitou barvu. Snese mořskou vodu a slaný vzduch. Calocephalus v Česku pěstujeme jako pokojovou rostlinu, přenosnou rostlinu anebo jako zahradní jednoletku, protože je citlivý na mráz. Dobrou zprávou ale je, že pohledově atraktivní zůstává krásnohlávek i dávno po tom, co uschne nebo umrzne, takže se z něj venku můžeme těšit prakticky celou zimu. Kromě nádob a závěsných košů je vhodný do obrub a na skalku.

Zdroj: Krásnohlávek

Zelenec chocholatý

Zelenec chocholatý patří mezi tradiční nenáročné pokojové rostliny. Dobře rostlý exemplář tvoří bohaté trsy pruhovaných lesklých listů. Listy má přízemní, podlouhle kopinaté, špičaté, dlouhé až 40 cm, zelené nebo bíle či žlutě pruhované. Převislé výběžky vytvářejí mladé rostlinky. Květy jsou v průměru do 2,5 cm a mají bílou barvu. Zelenec chocholatý nejlépe vypadá zavěšený v nádobách. Půvabný je také na vyvýšeném místě v interiéru. Miluje jasné, rozptýlené světlo. Zalévá se vydatně a občas se mu dopřává rosení. Suchý vzduch působí hnědnutí a usychání konců listů. Kvete od června až do srpna.

Zdroj: Zelenec

Ionizátor vzduchu

Ionizátory vzduchu mohou „ozdravit“ znečištěný vzduch v městském bytě, pomohou alergikům, zlepší krevní oběh, imunitu a působí proti depresi.

Pokud trpíte dýchacími potížemi, alergiemi či jinými civilizačními chorobami, naordinuje vám lékař v letních měsících nepochybně pobyt u moře. Nejpřirozenějším lékem je v tomto případě vzduch, konkrétně záporně nabité ionty v něm. Nemusí vás ovšem trápit žádná z těchto nemocí, abyste poznali, že takový pobyt udělá lépe i vám.

Vzduch v přírodě obsahuje kladné ionty (kationty dusíku) a záporné ionty (anionty kyslíku a páry). V čistém prostředí se udržuje přibližně shodný poměr iontů obou polarit. Člověk však svým působením tuto harmonii často narušuje. Zjištěné optimální množství iontů ve vzduchu je minimálně 1 000 až 1 500 na cm3, což splňuje přirozené klima v lesích a na horách. Ještě přípustné množství iontů je 200 až 250 na cm3. V bytech umístěných v centrech měst se však hladina aniontů pohybuje ještě níže, okolo 100 na cm3.

Domy z klasických stavebních materiálů (kámen, cihly či dřevo) kvůli své nízké vodivosti udržují přibližně stejný poměr iontů jako venku, asi o polovinu méně aniontů se nachází v panelové stavbě, v budově ze železobetonu se nevyskytují téměř žádné. Jejich množství se dále snižuje v prostředí, kde se shlukuje velké množství lidí, kde jsou v provozu počítače, televize nebo zářivky, kde je interiér vybaven předměty z umělých materiálů a plastů, kde je vzduch upraven klimatizací (proto se v autech a letadlech nenachází anionty téměř žádné) nebo kde je vzduch znečištěn cigaretovým kouřem.

V dnešní době je již téměř nemožné nemít ve svém okolí žádného alergika. Alergie jsou moderním onemocněním. Moderním v negativním slova smyslu, neboť ho nepřímo zapříčinila modernizace společnosti. Přírodním antihistaminikem se mohou stát právě záporně nabité ionty v ovzduší. Ty se po vdechnutí dostávají do krve, kde poté zvýšená koncentrace iontů v krvi působí jako regulátor látek zodpovědných za alergie či astma. Pro naše zdraví je příznivý i fakt, že vlivem aniontů dochází k likvidaci cigaretového kouře.

Umělá ionizace čistí vzduch a kromě toho, že ho činí čerstvějším, zbavuje ho také i velkého množství prachových částic. Ionizátory pracují na různých principech. V současnosti jsou nejrozšířenější přístroje kombinující čističku vzduchu s ionizátorem využívajícím takzvaný iontový vítr – vzduch je hnán kazetou přístroje, kde jsou prachové částečky pohlcovány a vzduch ionizován. Tento technologický princip je bezhlučný a nízkonákladový, čímž byly odstraněny nešvary jeho předchůdců.

Ionizátory jsou na trhu v mnoha variantách – ionizátory pokojové, stolní, stropní či do auta. Dají se koupit samostatně nebo, jak už bylo řečeno, nejčastěji v kombinaci s čističkou vzduchu. Spotřebitelé jistě ocení téměř nulovou hlučnost. Jejich nevýhodou je produkce ozonu. U kvalitních přístrojů se ovšem jedná pouze o stopové množství splňující limity.

Existují též hydrodynamické ionizátory, kde je vzduch ionizován tříštěním kapek a nárazy vody na tvrdý podklad. Tyto přístroje slouží i jako zvlhčovače vzduchu a své využití nacházejí především v lázeňství. Tento a další typy ionizátorů jsou vesměs pro domácí účely nevhodné.

Protože ionizátor vzduchu není věc v interiéru zanedbatelná, rozhodují kromě kvality výrobku i další faktory. Jak už bylo řečeno, spotřebitel ocení téměř nulovou hlučnost. Aby ionizátor vzduchu nerušil ani vzhledem, je vítaný i moderní design. Stálicí v otázce konkurence jednotlivých prodejců je atraktivní cena.

Zdroj: Ionizátor

Olejový radiátor, nebo konvektor?

Kdo se rozhoduje mezi olejovým radiátorem, nebo konvektorem, musí si zodpovědět na důležitou otázku. Co jím bude vytápět? Je rozdíl, zda chceme vytápět nějakou místnost krátkodobě, nebo dlouhodobě. Podle toho také musíme volit zdroj vytápění. Konvektory se hodí především k příležitostnému přitápění, při dlouhodobém používání se pěkně prodraží. Olejový radiátor pracuje na principu akumulace nahřátého oleje, kdy oproti klasickým elektrickým konvektorům v době plánovaných jednohodinových výluk olej udrží teplotu a nedochází k okamžitému vychladnutí vytápěného prostoru. Elektrické olejové radiátory na rozdíl od konvektorů také nevysouší vzduch a nevíří prach.

Zdroj: Olejové radiátory


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP