Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

LANGOŠE BÍLÝ JOGURT


LANGOŠE BÍLÝ JOGURT je jedno z témat, o kterém bychom vás rádi informovali v tomto článku. Milujete langoše? Pokud ano, ale bojíte se kalorií, tak níže najdete několik receptů na lehčí a rychlejší varianty. Uvedené postupy vykouzlí langoše skoro stejné jako ty ze stánku – prostě neodolatelné. A pokud hotové langoše odložíte na savý papír, abyste je zbavili přebytečného tuku, a doplníte je vybranými surovinami, jako je sýr, šunka, česnek, kečup, tatarka, či marmeláda, tak budete mít vynikající pochoutku ve zdravějším provedení.


Co závěrem

Langoše, langoše a zase langoše, ale co to je, kde se vzaly? Jedná se o maďarské placky, které se dají koupit i u stánků s rychlým občerstvením, ale často jakmile jdete kolem, rázem vás chuť koupit si je přejde. Důvodem je nevábná vůně přepáleného oleje. No ale co s chutí, když už máte podrážděné chuťové pohárky. Není nic jednoduššího, než si langoše připravit doma. Jedná se o schůdnější variantu, a dokonce mnohem lepší, ale ani v tomto případě nelze mluvit o zcela dietním pokrmu.

Můžete si je doma připravit na mnoho způsobů, záleží na tom, na který z nich budete mít chuť. Jedinou nevýhodou tohoto pokrmu je, že se langoše smaží, i když se původně pekly v peci. Tak do toho, vyzkoušejte výše popsané recepty.

A jaký recept na langoše máte vy? Pochlubte se!

Zdroj: článek Langoše z bílého jogurtu

Příběh

Ve svém příspěvku DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Kroupová.

Dobrý den, doma jsem si často dělala "Lučinu" z kupovaných jogurtů. Poprvé jsem to zkusila z čerstvého kravího mléka. Počkala jsem do druhého dne, stáhla z vršku smetanu. Mléko jsem zahřála na 37°C a vmíchala jsem jihočeský smetanový jogurt. Zabalila do péřovky a nechala do druhého dne. Teď už je to asi 3 dny v chladu, ale jogurt je mazlavý, jakoby slizký. Nevím, kde jsem udělala chybu. Předem moc děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Čestmír.

Dobrý den.
Chybu jste udělala v teplotě. Jogurt zraje při teplotě
42 - 45 stupňů celsia, Výroba trvá při této teplotě 6 hodin.
Já používám jogurtovač Bravo (cca 500 Kč). Studené mléko
jakékoliv i z krabice se smíchá se čtvrt kilem jogurtu,
naleje do skleniček a nechá v jogurtovači hodin. Pak se dá do
lednice vychladit. Můžete použít i termosku, do peřin nebo
domácí pekárnu, která má funkci kvašení. Důležité je dodržet
teplotu, delší čas nevadí.

Zdroj: příběh Domácí výroba sýra

Jogurtové langoše

Suroviny:

  • ½ kg hl. mouky
  • 2 dkg droždí
  • ¼ l mléka
  • bílý jogurt (jogurtu může být i více, takže může být použit i velký)
  • ½ lžičky jedlé sody
  • česnek, kečup, sýr a jiné ingredience dle chuti

Postup:

Tyto langošejogurtu začneme vytvářet tak, že si z droždí, trochy vlažného mléka a špetky soli připravíme kvásek, který necháme v míse na teplém místě krátce vzejít. Poté přidáme mléko a jogurt a postupně pomalu vmícháme mouku s jedlou sodou a vypracujeme těsto, které ještě mírně osolíme. Necháme vykynout pod utěrkou na teplém místě.

Z těsta pak buď tvoříme tenké placky, které postupně vkládáme do fritovacího hrnce nastaveného na 175 °C a fritujeme asi 4 minuty, nebo rukama vytahujeme placky na velikost pánve a smažíme po obou stranách dozlatova.

Hotové langoše můžeme potřít směsí česneku, soli a vody a posypat strouhaným sýrem. Je možné přidat i strouhaný salám. Nakonec vše zakapeme kečupem nebo tatarkou.

Můžeme potírat také marmeládou nebo nutelou, prostě podle toho, na co máte právě chuť.

Když vám nezpracované těsto zbude, můžete ho dát do ledničky a použít druhý den.

Zdroj: článek Recepty na langoše

Poradna

V naší poradně s názvem KDE SE PRODÁVÁ BÍLÝ OCET V PRAZE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mamyna.

Dobrý den ,prosím o radu -kde koupím bílý ocet v Praze?.

Děkuji za Vaši reakci,Stehlíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Bílý ocet je k dostání v kterémkoli supermarketu. Je to naprosto běžná věc.

Zdroj: příběh Kde se prodává bílý ocet v praze?

Tradiční těsto na langoše

Suroviny:

  • 500 g hladné mouky
  • 400 ml mléka
  • jedno celé droždí
  • cukr, sůl
  • strouhaný sýr, česnek, kečup
  • další toppingy dle chuti

Postup:

Toto těsto je velice jednoduché a chutné. Z mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Až začne pracovat, přisypeme mouku, osolíme a vypracujeme těsto na langoše. Těsto necháme cca 30 min kynout v teple (stačí pokojová teplota). Vykynuté těsto zpracujeme, vyválíme a vytvarujeme z něj asi 12 placek, které smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Hotové langoše podáváme se svým oblíbeným toppingem. Langoše potřeme například prolisovaným česnekem, kečupem a strouhaným sýrem nebo šunkou, křenem či marmeládou.

Zdroj: článek Recepty na langoše

Těsto na langoše ze sušeného droždí

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky;
  • 500 ml vody
  • 1 balíček sušeného droždí;
  • sůl podle chuti;
  • česnek;
  • řepkový olej.

Postup

Jde o recept na jednoduché langoše. Do vlažné vody nasypu droždí a nechám vzejít. Zatím si přichystám ostatní suroviny na těsto. K mouce v míse přimíchám sůl. Přidám vzešlé droždí a vymíchám těsto, které nechám kynout přibližně 20 minut. Potom těsto promísím a nechám dále kynout kolem 45 - 60 minut.

Vykynuté těsto rozdělím asi na 10 částí a vytvaruji z nich bochánky.

V hluboké pánvi rozehřeju olej. Z bochníků tvaruji langoše a smažím je z obou stran v horkém oleji. Hotové langoše potírám olejem, ve kterém rozmíchám prolisovaný česnek. A navrch si každý dá to, co má rád.

Zdroj: článek Langoše se sušeným droždím

Příběh

Ve svém příspěvku DESTILOVANÝ BÍLÝ OCET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LIbovicka IvANA.

Dobrý den,
prosím , četla jsem, že 20 % octem se dá hubit plevel, ale nebylo tam napsáno, kde se tak vysoká hodnota dá koupit. V obchodech prodávají myslím nejvýše 8% ocet. Kde ho prosím mohu objednat či koupit. A pomáhá to skutečně na hubení plevele. Děkuji moc za odpověď.
Srdečně zdraví
Ivana Libovická

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondřej.

Dobrý den, podrobné info k tomuto tématu najdete zde.
https://www.aromka.cz/blog/…

V eshopu Aromky Brno pak můžete koupit jak 10% bílý ocet, tak Kyselinu octovou 25%

Zdroj: příběh Destilovaný bílý ocet

Langošejogurtu bez kynutí

Ingredience: 1 hrníček jogurtu, 2 hrníčky hladké mouky, necelá kávová lžička sody, 1/3 kávové lžičky soli, olej na smažení, suroviny na dochucení dle vlastního výběru

Postup: Mouku smícháme se sodou a solí. Ke směsi přidáme jogurt a vypracujeme vláčné jogurtové těsto na langoše. Vzhledem k tomu, že nečekáme na kynutí, rovnou tvoříme placičky, které osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Následně podle chuti nekynuté langošejogurtu dochutíme.

Tip: Vynikající jsou sypané cukrem a skořicí. Zkuste i tuto netradiční sladkou variantu.

Zdroj: článek Langoše z bílého jogurtu

Příběh

Ve svém příspěvku KDE SE PRODÁVÁ BÍLÝ OCET V PRAZE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mamyna.

Dobrý den ,prosím o radu -kde koupím bílý ocet v Praze?.

Děkuji za Vaši reakci,Stehlíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ondřej.

Bílý ocet, tedy koncentrovanější verzi, která se nebarví karamelem a je vhodná i jako čistící prostředek V Praze pořídíte na vídejním místě eshopu Aromky Brno ve Strašnicích - https://www.aromka.cz/ocet-…

Zdroj: příběh Kde se prodává bílý ocet v praze?

Langoše ze sušeného droždí a jogurtu

Ingredience

  • 250 g hladké mouky;
  • 120 gramů bílého jogurtu;
  • 100 ml vlažné body;
  • 1/2 sáčku sušeného droždí (cca 4 g);
  • 1 lžičku soli.

Postup

Promíchám mouku se sušeným droždím a přidám jogurt, vodu a sůl. Vypracuji těsto a nechám ho hodinu kynout.

Na pomoučněné ploše těsto propracuji, rozdělím na porce a tvaruji z něj malé langoše.

Vytvarovanou placku opatrně položím na pánev s větším množstvím rozpáleného oleje a smažím dozlatova z obou stran.

Na potření si tradičně rozmačkám česnek a smíchám ho s olivovým olejem. Pomaži tím langoš, posypu ho nastrouhaným sýrem a zakápnu kečupem. Pro zpestření lze langoše také potírat zakysanou smetanou smíchanou s česnekem.

Zdroj: článek Langoše se sušeným droždím

Poradna

V naší poradně s názvem KATALPA TRUBAČOVITÁ "NANA" se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Hanauerová.

Prosím o radu ke katalpě, poměrně rychle se na stromku objevila jako plíseň a to na celém viz. foto

Katalpa trubačovitá  Nana
🔍 ZVĚTŠIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Bílá plíseň na kůře katalpy může být způsobena padlím, ale obvykle se objevuje nejprve na listech a stoncích. Ale může se jednat i o jiný plísňový problém, jako je například bílá houba, nebo o příznak závažnějšího onemocnění, jako je Verticiliové vadnutí. Pro definitivní diagnózu nechte strom prohlédnout místním arboristou nebo zkušeným zahradníkem, protože příznaky kůry mohou být obtížně identifikovatelné a mohou naznačovat také problémy s kořeny nebo cévami.

Možné příčiny

- Padlí: I když se primárně vyskytuje na listech a stoncích, může se také projevit jako bílý povlak na novějších výhonech.

- Hladká bílá houba: Je neškodné houbové onemocnění na stromech, především dubech, při kterém se vnější kůra odlupuje a vytváří hladké, světlé, propadlé skvrny. Je způsobena houbami, jako je Aleurodiscus oakesii, které kolonizují odumřelou vnější kůru, aniž by ovlivnily živé tkáně stromu, a proto nevyžadují léčbu. Může se projevovat jako bílé, papírovité skvrny.

- Verticiliové vadnutí: Je způsobeno houbou Verticillium dahliae a jde o závažné houbové onemocnění, které postihuje cévní systém stromu a může způsobit vadnutí a odumírání. Houba může vést k rakovině kůry a často se nachází na úrovni země nebo v poškozených oblastech.

Doporučené kroky

- Kontaktujte odborníka: Poraďte se s místním arboristou o posouzení na místě, zejména pokud se bílý porost jeví pod kůrou nebo na bázi kmene, protože by to mohlo naznačovat závažnější problém.

- Podporujte zdraví stromu: Zajistěte, aby byl strom řádně zaléván a hnojen, aby lépe odolal stresu.

- Prořezávání a úklid: Pokud se jedná o rané stádium houbového onemocnění, může pomoci prořezávání napadených větví a odstraňování spadaného listí, ale nezapomeňte je řádně zlikvidovat.

- Chraňte strom před zraněním: Zabraňte zranění stromu, protože by to mohlo vytvořit vstupní brány pro patogeny.

Zdroj: příběh Katalpa trubačovitá "Nana"

Langoše se zakysanou smetanou

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 100 ml zakysané smetany
  • 250 ml mléka
  • 5 g cukru
  • ½ kostky droždí
  • kávová lžička soli
  • 1 vejce
  • na ozdobu langoše: sýr, česnek, kečup, tatarka

Postup:

Z poloviny teplého mléka, cukru a droždí si uděláme kvásek. Pak přidáme ke kvásku prosátou mouku, sůl, smetanu a vejce. Důkladně promícháme, přilijeme zbytek mléka a vypracujeme vláčné těsto, které dáme na pár hodin odpočinout do lednice. Pak tvarujeme malé placky, které smažíme z obou stran buď ve fritovacím hrnci, nebo jen na pánvi.

Teplé langoše můžeme podávat tradičně s česnekem, tatarkou, kečupem a strouhaným sýrem.

Zdroj: článek Recepty na langoše

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ OCET NA PRÁDLO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Prosím o radu, kde se dá koupit bílý ocet?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Bílý ocet je u nás běžně k dostání v obchodech s potravinami. Vyskytuje se ve dvou variantách a to jako bílý ocet kvasný a bílý ocet destilovaný. Vyzkoušejte, který bude pro váš účel použití ten lepší. Zde jsou vidět ceny, za které je bílý ocet v prodeji: https://www.zbozi.cz/potrav…

Zdroj: příběh Bílý ocet na prádlo

Nadýchané langoše ze sušeného droždí bez jogurtu

Ingredience

  • 1 kg hladké mouky;
  • 1 balíček sušeného droždí;
  • větší špetka soli;
  • špetka cukru;
  • 2 vejce;
  • 250 ml zakysané smetany;
  • 400 ml mléko;
  • řepkový olej podle potřeby ke smažení.

K dochucení a zdobení:

  • 6 - 8 stroužků česneku;
  • několik polévkových lžic slunečnicového oleje;
  • špetka soli;
  • kečup;
  • smetana;
  • sýr.

Postup

Nejdříve smícháme mouku a sušené droždí. Přimícháme zbylé suroviny kromě oleje, ten bude až na smažení. Já míchám nejprve lžící, a pak domíchám rukama, dokud nebude těsto rovnoměrné, ale bude stále měkké a lepkavé. Necháme ho vykynout, minimum je taková půl - až třičtvrtě hodinka, ideálně pár hodin. My se nemůžeme dočkat, tak do hodiny už smažím. Vždy připravuji čerstvé langoše, zbytek pak po vykynutí odložím do chladničky (pokud zůstane) a vyndám, když jdu dělat čerstvý langoš.

Z těsta vyjde přibližně 8 langošů - vždy si cca osminu odtrhnu (bude jich víc pokud jich děláte malé, já dělám tak střední až větší). Těsto rozmačkám nejprve v rukou, a pak na pánvi domačkám dvěma lžícemi - tak, aby byly spíše tenčí. Používám řepkový olej, není příliš drahý a co je důležitější, nepřepaluje se, a má nízkou nasákavost. Slunečnicový by ke smažení neměl být používán, neboť se přepaluje a vznikají karcinogeny.

Smažíme na středním ohni. Je to trochu silnější, ale ne příliš silné, aby se to dělalo ani ne pomalu, ani ne příliš rychle, (aby se nepřipaloval).

Langoš obracíme, když je vidět, že začíná spodní okraj hnědnout. Druhá strana bude rychleji než první, proto je třeba ji častěji kontrolovat.

Když jsou langoše hotové, nachystáme si dochucení. Rozmačkáme oloupané stroužky česneku, posolíme je špetkou soli, a přilijeme olej. Dá se to spolu i rozmixovat, pak je to jednotnější. Rozetřeme lžičkou nebo silikonovým štětečkem na langoš, pak potřeme nebo posype sýrem a dáme trochu smetany.

Zdroj: článek Langoše se sušeným droždím

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÝ OCET se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

kde se dá koupit bílý ocet,kdo mi poradí

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je například několik nabídek na prodej z internetu: https://www.zbozi.cz/potrav…

Zdroj: příběh Bílý ocet

Langoše expres

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g bílého jogurtu
  • 42 g droždí
  • kypřicí prášek do pečiva
  • ¼ l mléka
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • česnek, kečup, tvrdý sýr a jiné ingredience dle chuti

Postup:

Do misky nalijeme vlažné mléko, přisypeme lžičku cukru, lžíci hladké mouky, rozdrobíme droždí. Vše zamícháme a necháme asi 10 minut vykynout. Ve větší míse smícháme hladkou mouku, jogurt, špetku soli a kypřicí prášek. Přidáme vykynutý kvásek a umícháme těsto. Nenecháme ho kynout, ale ihned tvoříme bochánky, které roztahujeme na požadovanou velikost – asi jako bramboráky. Poté smažíme na pánvi na rozpáleném oleji po obou stranách. Hotové langoše je možno potřít kečupem smíchaným s rozmačkaným česnekem a posypat nastrouhaným sýrem. Kdo má jiné chutě, ozdobí dle vlastní fantazie.

Zdroj: článek Recepty na langoše

Poradna

V naší poradně s názvem MALINOOSTRUŽINA-BÍLÝ POVLAK NA STONCÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip Vesely.

Dobrý den,na mladém malinoostružiníku se mi tvoří na stoncích jakýsi bílý práškový povlak..nevím o co se jedná,nikde jsem o tom nic nenašel.Prosím poradíte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Bílý prášek na rostlinách maliníku je plíseň způsobená houbou Sphaerotheca macularis, která ovlivňuje maliny a způsobuje zkadeření listů. Obvykle jsou plísní pokryty spodní strany listů. V těžkých případech se houba objeví na horním povrchu listu. Normálně je tato plíseň známa jako padlí jahodníkové a používá se i stejná chemická ochrana jako u jahod. Pro postřik se používá fungicid z řady dostupných výrobků, z kterých nejznámější je TALENT. Mezi další účinné fungicidy patří: AMISTAR | COSAVET DF | DAGONIS | FLOSUL | IQ-CRYSTAL l | KUMULUS WG | LUNA PRIVILEGE | LUNA SENSATION | ORTIVA | SERENADE ASO | THIOVIT JET | TOPAS 100 EC | ZATO 50 WG.
Postřik proveďte co nejdříve v den, kdy nebude po dlouhou dobu pršet. A opakujte ho dvakrát po třech týdnech. Větve, které jsou napadeny a můžete je obětovat, tak radši hned ostříhejte a spalte.

Zdroj: příběh Malinoostružina-bílý povlak na stoncích

Jak si doma vyrobit vlastní sýr

Sýry je možné připravovat jednak z tvarohu, jednak ze sýřeniny získané enzymatickým působením syřidla.

Varianta I

Ingredience: Na počátku cesty k sýru stojí mléko, musí jít o mléko čerstvé, ne nějaké vysoce trvanlivé, odtučněné a všeho zbavené. Dále potřebujete startovací kulturu, syřidlo, camembertskou kulturu, případně chlorid vápenatý (pro kupovaná homogenizovaná mléka). Dále budete potřebovat hrnec, ve kterém budete dělat sýr, několik lžic a lžiček, metličku, dlouhý nůž, naběračku, teploměr, kus plátna na odkapání sýřeniny.

Postup: Mléko zahřejte ve vodní lázni na 37 °C. Do zahřátého mléka vmíchejte startovací kulturu, třeba jogurt Hollandia, a to 3 lžíce. Nechte ho hodinu až dvě přiklopené bez míchání při 37 °C. Domácí mléko vytvoří vždy krásnou sýřeninu, u kupovaného mléka je lepší vmíchat před syřidlem pár kapek chloridu vápenatého, sýřenina bude pevnější. Syřidlo rozmíchejte v převařené vychladlé vodě. Na 2 litry mléka lžičku syřidla do panáka vody. Panáka nalijte do mléka za stálého míchání metličkou, po minutě začněte míchat v opačném směru, aby se mléko ustálilo, a přiklopte. Sýřenina by měla vzniknout do hodiny, lze počkat i dvě hodiny, déle už to nemá cenu, v případě stálé tekutosti musíte svůj pokus vzdát. Sýřenina se dlouhým nožem nakrájí na čtverečky kolmo a pak i v ostrém úhlu vůči dnu hrnce, aby vznikly zhruba stejné centimetrové kusy, nechá se chvíli ustát, aby vystoupila syrovátka. Sýrové zrno slijte přes lněné plátno, zavažte a nechte odkapat půl hodiny. Výsledkem je základní sýrová hmota, výchozí surovina k výrobě nejrůznějších sýrů.

Varianta II – bez syřidla

Ingredience: 1 kg tvarohu, 1 l mléka, 1 lžička jedlé sody, 1 lžíce másla, kmín, sterilovaná zelenina, čerstvá zelenina, hrášek, paprika, vejce natvrdo – vše dle chuti

Postup: Tvaroh vložíme do hrnce a zalijeme mlékem. Přivedeme téměř k varu, aby se tvaroh v mléce jemně natavil. Netrvá to příliš dlouho. Pak mléko i s tvarohem slijeme, tedy lépe řečeno syrovátku, protože mléko se srazí. V cedníku nám zbyde natavený tvaroh, který vložíme do hrnce, ve kterém již máme lžíci másla. Osolíme, můžeme přidat kmín nebo vlastní koření dle chuti a jedlou sodu. Hmotu v hrnci postupně zahříváme. Tvaroh se začne pomalu tavit. V tuto chvíli už je třeba mít připravenou formičku, nejlépe teflonovou na biskupský chlebíček, či srnčí hřbet, plastovou krabičku, hrníček, cokoli. Pokud chcete zkusit barevný sýr typu rolády, je třeba mít připravený hrášek, kukuřici, kapie na kousky, vejce natvrdo, vše hezky promíchat a přidat k sýru těsně před naléváním do formy. Vše je pak nutné nechat uležet do

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Domácí výroba sýra

Langoše bez kynutí

Suroviny:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • kostka droždí
  • lžička soli
  • 3,5 dcl mléka

Postup:

Droždí dáme do teplého mléka a rozmícháme. Nenecháme ho kynout. Když bude těsto ještě tuhé, přidejte raději ještě mléko, těsto se pak lépe rozvaluje. Děláme placky, které pečeme v rozpáleném fritovacím hrnci, kde se krásně na těstě udělají puchýře (samozřejmě můžete smažit i na pánvi). Když těsto nespotřebujete, můžete ho dát do lednice a použít druhý den, pravděpodobně trochu nakyne, ale to nevadí.

Langoše pomažeme česnekem, posypeme sýrem a ozdobíme kečupem. Pokud máte chuť na sladké, můžete si langoš namazat i marmeládou nebo posypat Grankem.

Zdroj: článek Recepty na langoše

Jednoduché langoše

Suroviny:

  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • půl lžičky cukru
  • půl lžičky soli
  • 1 kvasnice
  • kečup, česnek podle chuti, nastrouhaný sýr

Postup:

Kvasnice rozdrobíme do trochy vlažného mléka s cukrem a necháme pracovat. Kvásek poté přidáme k mouce, zbytku mléka, dosolíme a vypracujeme hladké těsto. Necháme 30 minut v teple kynout. Vezmeme kousek těsta, trochu vyválíme na pomoučeném válu a prsty roztáhneme do stran. Jde to dobře, toto těsto se netrhá. Smažíme dozlatova z obou stran. Během kynutí si můžeme oloupat česnek, který pak prolisujeme do kečupu, jímž hotové langoše potíráme. Navrch sypeme sýrem. Dobrou chuť!

Zdroj: článek Recepty na langoše

Příběh

Ve svém příspěvku DOMÁCÍ VÝROBA SÝRA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Čestmír.

Dobrý den.
Chybu jste udělala v teplotě. Jogurt zraje při teplotě
42 - 45 stupňů celsia, Výroba trvá při této teplotě 6 hodin.
Já používám jogurtovač Bravo (cca 500 Kč). Studené mléko
jakékoliv i z krabice se smíchá se čtvrt kilem jogurtu,
naleje do skleniček a nechá v jogurtovači hodin. Pak se dá do
lednice vychladit. Můžete použít i termosku, do peřin nebo
domácí pekárnu, která má funkci kvašení. Důležité je dodržet
teplotu, delší čas nevadí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Pokud máte zájem, napíšu vám ten nejjednodušší recept, roky vyzkoušený, hustý a lze ho bez problémů vyrobit bez jogurtovače.Jen se šlehačem, jogurtem a suš. mlékem. Jde ale o jogurt určité značky a to se psát asi nesmí. Já vám to ale ráda sdělím.

Zdroj: příběh Domácí výroba sýra

Bramborové langoše

Suroviny:

  • 2 nastrouhané, syrové brambory
  • 150 g hladké mouky
  • 150 g polohrubé mouky (může být i hladká)
  • ½ hrnku vlažného mléka
  • ¼ kostičky droždí
  • ½ lžičky soli
  • špetka cukru do kvásku
  • olej na smažení

Postup:

Do mísy prosejeme mouku a přidáme 2 nastrouhané syrové brambory. Z mléka, droždí a špetky cukru si připravíme kvásek, který po vykynutí nalijeme do mouky a vypracujeme tužší těsto. Pokud je těsto řídké, přidáme mouku, pokud husté, přilijeme teplé mléko nebo vodu. Vypracované těsto si můžeme postavit na hrnec s teplou vodou, aby rychleji vykynulo. Z těsta na hodně pomoučněné desce tvoříme placičky (těsto se dost lepí), které smažíme na větším množství oleje.

Hotové langoše si můžeme potřít česnekem smíchaným v olivovém oleji, kečupem, tatarkou, prostě čímkoliv, co máme rádi.

Zdroj: článek Recepty na langoše

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLEJ POVLAK ZEMINY U ORCHIDEI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Prosím o radu na substrátu na orchidejí mám bílý povlak co s tím. Dočetla jsem se že je to častou zálivkou já zaléváme 1krat týdně je to moc,? Děkuji za odpověď
Vesecká

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše orchidej má bílou plíseň. Plísně potřebují ke svému životu vlhko a to přichází z vaší zálivky. Pravděpodobně máte substrát s větší schopností nasáknout vodu. Proto bude stačit zalévat jednou za dva až tři týdny. Zde je návod, co dělat:
Odstraňte všechen substrát s povlakem. Aby se zabránilo šíření choroby, pak použijte sprej proti plísním Fugispray bezchlórový. Zde je jeho cena: https://www.zbozi.cz/hledan…
Roztok aplikujte na místa odkud byl odebrán plesnivý substrát. Při rozsáhlé kontaminaci je možné roztok nalít do celého substrátu v rámci zálivky v ředění jedna lžíce na 3 litry vody. Rostlině to neublíží. Pokud nemáte fungispray, pak do postižené oblasti nalijte v plné síle peroxid vodíku z lékárny. Opakujte každé 2 až 3 dny, dokud se nezastaví jeho šumění.

Zdroj: příběh Bílej povlak zeminy u orchidei

Langoše ze zakysané smetany

Ingredience: 5 dkg droždí, 4,5 dl mléka, 200 ml kysané smetany, 1 kg hladké mouky, 1 vejce, 20 dkg eidamu, olej na smažení, na dochucení česnek a kečup

Postup: Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady (mouku, droždí, mléko, vejce a kysanou smetanu), vypracujeme hladké těsto a dáme do mikroténového sáčku do lednice, kde těsto vydrží i několik dní. Můžeme z něj stále odebírat podle potřeby. Z těsta tvoříme placky asi o velikosti dlaně a v rozpáleném oleji usmažíme. Langoše z kysané smetany potřeme česnekem, kečupem a posypeme nastrouhaným sýrem.

Tip: Těsto ještě trošičku přibude kynutím, takže pro čtyřčlennou rodinu stačí těsto z poloviční dávky.

Zdroj: článek Langoše z bílého jogurtu

Příběh

Ve svém příspěvku JAK VYLÉČIT ORCHIDEE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý večer
prosím o radu, na orchideich se mi udělal na podzim ze spodní strany bílý povlak, postříkala jsem je slabým roztokem vody a octa. Povlak sice zmizel,ale listy zůstaly povadlé i když jsem je postavila jednou za 3-4 týdny do nádoby s vodou a hnojivem pro orchidee. Tak se chci zeptat co s nimi jestli se ještě růst obnoví nebo je mám vyhodit a kde jsem udělala chybu.Děkují

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Jak vyléčit orchidee

Minilangošejogurtu

Ingredience: 1 bílý jogurt, 2 kelímky polohrubé mouky, sůl, 1 lžička jedlé sody, kečup, česnek, strouhaný sýr, olej na smažení

Postup: Do mísy dáme 1 jogurt, poté kelímkem od jogurtu odměříme 2 kelímky polohrubé mouky, přidáme1 lžičku sody a 1/4 lžičky soli. Vypracujeme těsto, které rozválíme na slabou placku, a malou formičkou vykrojíme kolečka. Ty pak smažíme na pánvi v rozpáleném oleji. Vyndáme na ubrousek, přes který se trochu odsaje mastnota z langošů. V misce rozmícháme trochu kečupu s utřeným česnekem a tím teplá kolečka potřeme. Nakonec posypeme nahrubo strouhaným sýrem.

Tip: Tyto minilangoše jsou vynikající pochoutkou k vínu, nebudete stačit rozdávat recepty, jak jsou výborné. Na dětskou party je můžete ochutit na sladko.

Zdroj: článek Langoše z bílého jogurtu

Rychlé langošejogurtu

Ingredience: 1 kelímek bílého jogurtu (cca 150 g), 2 kelímky hladké mouky, 1 kávová lžička soli, 1 kávová lžička prášku do pečiva, olej, česnek, kečup, tatarská omáčka, sýr

Postup: Jogurt, mouku, prášek a sůl smícháme, vypracujeme těsto, které dáme do uzavíratelné misky a umístíme na 30 minut do chladničky. Potom těsto vyválíme, vykrojíme kolečka (třeba skleničkou) a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 180 °C cca 8 minut (podle trouby) dorůžova. Upečené potřeme olejem s rozetřeným česnekem, potom kečupem nebo tatarkou (podle chuti) a posypeme sýrem.

Zdroj: článek Langoše z bílého jogurtu

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Jiří Dvořák


langoše bez kynutí s jogurtem
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
langoše dlouhotrvajici
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.