Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

LASKONKY BEZ ŠABLONY

OBSAH

Laskonky – videorecept

Chcete si zkusit upéct laskonky podle videa a ujistit se, že opravdu vše děláte správně? Máte tu možnost, nemusíte nic hledat, udělala jsem to za vás a přikládám videorecept.

Zdroj: Laskonky

Jak udělat laskonky bez šablony

Nemáte-li doma šablonu na laskonky, a přesto je chcete vyzkoušet, pak máte dvě možnosti, možná vás napadnou i nějaké další, ale nechcete-li vymýšlet něco nového, tak použijte lžičku a na plech vyložený pečicím papírem dělejte malé hromádky, které poté rozetřete do požadovaného tvaru (kolečka či oválky). Snažte se dávat vždy stejné množství a při roztírání se pokuste alespoň o podobné tvary, stejné se vám asi nepovedou. Můžete si pomoci tím, že si na papír nakreslíte stejná kolečka, vlastně takovou šablonu, a tu vložíte pod pečicí papír – bude vám prosvítat a budete to mít jednodušší. Druhou a asi trochu jednodušší a rychlejší variantou je zdobicí sáček. Naplňte jím hmotu na laskonky a na připravený plech tvořte stejné tvary, opět můžete použít alespoň rukou předkreslenou nebo na počítači připravenou podložku. Čím více pečliví při tvoření na plechu budete, tím se vám budou laskonky lépe slepovat a budou dobře vypadat, nikdy se ale nebudou podobat těm, které jsou dělané přes šablonu.

Zdroj: Laskonky

Recepty na laskonky

Kokosové laskonky

Ingredience:

  • 3 bílky
  • 170 g krupicového cukru
  • 40 g moučkového cukru
  • 100 g strouhaného kokosu

Postup:

Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem na tuhý sníh. Sníh nechte zchladnout a pak do něj lehce přimíchejte moučkový cukr se strouhaným kokosem. Z takto připraveného těsta vytvořte laskonky jedním z výše uvedených způsobů. Hotové pak dejte do trouby předem vyhřáté na 120 °C a pečte 15 minut, poté snižte teplotu asi na 100 °C a pečte dalších asi 10 až 15 minut.

Ořechové laskonky

Ingredience:

  • 3 bílky
  • 150 g moučkového cukru
  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce solamylu
  • 1 lžíce octa

Postup:

Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s cukrem na tuhý sníh. Z těsta vytvořte laskonky jedním z výše uvedených způsobů. Pečte asi 45 minut v troubě předem vyhřáté na 100 °C.

Mini laskonky

Ingredience:

  • 3 bílky
  • 150 g krupicového cukru
  • 20 g moučkového cukru

Postup:

Ve vodní lázni vyšlehejte bílky s polovinou krupicového cukru na tuhý sníh. Pak už bez vodní lázně zašlehejte zbylý krupicový cukr a na závěr moučkový. Z těsta vytvořte laskonky jedním z výše uvedených způsobů. Předehřejte si troubu asi na 100 °C a pečte cca 45 minut.

Zdroj: Laskonky

Šablona na laskonky

Jestli chcete mít jednu laskonku jako druhou, stejně jako byste je pořídili v obchodě, pak je lepší, pořídíte-li si šablonu na laskonky. Tato šablona vám usnadní práci a zaručí jednotnost všech kusů. Můžete si ji koupit buď v domácích potřebách, nebo v internetovém obchodě. Na trhu je hned několik různých druhů šablon, liší se jednak tvarem, který může být buď oválný, nebo kulatý, jednak je lze pořídit v několika velikostech.

A jak vlastně taková šablona na laskonky vypadá a jak se s ní pracuje? Je to plastový rámeček s vyříznutými otvory a vy jej jednoduše položíte na plech na pečení předem vyložený pečicím papírem. Poté naplníte připraveným těstem a pomocí stěrky setřete přebytečné množství, šablona tak zůstane naplněna jen do své výšky. Nakonec šablonu opatrně odstraňte a můžete dát péci. Šablona bývá obvykle menšího formátu, než je pečicí plech, proto ji budete muset na jednu várku použít víckrát, nebo si rovnou těch šablon pořiďte více a můžete připravit celý plech najednou. Některé firmy dokonce prodávají již šablony po více kusech. Práce s těmito šablonami je opravdu rychlá a jednoduchá.

Zdroj: Laskonky

Vzory na vyřezávání dýně

Pro inspiraci se můžete podívat na šablony, které jsou vhodné pro vyřezávání dýní. Když podle šablon vyřežete dýní, tak je výsledek následující. Vše záleží na vaší zručnosti a fantazii.

Zdroj: Šablony na dýně

Krém na laskonky

Stejně jako laskonky, tak i krém může být připraven nejen různými způsoby, ale i s různými příchutěmi, takže si zvolte ten, který vás bude lákat nejvíce.

Kokosový krém

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • strouhaný kokos
  • 40 ml rumu

Postup:

Nejprve si z mléka a pudinkového prášku uvařte pudink, který nechte úplně zchladnout, a buď s ním pravidelně míchejte, aby se neutvořil škraloup, nebo s ním nemíchejte vůbec a škraloup po vystydnutí sloupněte, aby vám neudělal hrudky v krému. Nechte změknout máslo na pokojovou teplotu a poté ho vyšlehejte společně s moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidejte uvařený, vystydlý pudink, rum a strouhaný kokos, při nákupu vybírejte kokos, který bude strouhaný najemno. Vyšlehaný krém dejte ještě alespoň na chvíli ztuhnout do lednice a pak pomocí zdobicího sáčku můžete plnit laskonky a slepovat.

Čokoládový krém

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 1 sáček čokoládového pudinku
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 100 g čokolády na vaření

Postup:

Uvařte hustý pudink a nechte jej úplně vychladnout. Máslo nechte zahřát na pokojovou teplotu, čokoládu rozehřejte ve vodní lázni, aby v ní nebyly kousky, a nechte zchladnout, ale ne aby znovu ztuhla. Až bude jen vlažná, tak ji vyšlehejte společně s máslem a moučkovým cukrem. Poté přidejte vychladlý pudink a vyšlehejte vše do hladkého krému. Dejte ještě alespoň na hodinu do lednice a pak pomoci zdobicího sáčku nanášejte na jeden kus laskonky a druhým kusem přiklopte.

Kávový krém

Ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 1 sáček vanilkového pudinku
  • 200 g másla
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mleté kávy
  • 100 ml vody
  • 40 ml rumu

Postup:

Uvařte hustý pudink, poté vařící vodou spařte mletou kávu. Pudink i kávu nechte úplně vychladnout. Máslo zahřejte na pokojovou teplotu a vyšlehejte ho s cukrem, poté přidejte vychladlý pudink a připravenou kávu (dle chuti). Na závěr přimíchejte rum, důkladně vyšlehejte a dejte ještě asi na 1 až 2 hodiny ztuhnout do lednice. Pak přendejte do zdobicího sáčku a plňte laskonky.

Ořechový krém

Ingredience:

  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g mletých ořechů
  • 2 bílky
  • 40 ml rumu

Postup:

Připravte vodní lázeň, ve které vyšlehejte do husté pěny bílky s moučkovým a vanilkovým cukrem, nechte vychladnout. Máslo zahřejte na pokojovou teplotu a vyšlehejte společně s mletými ořechy. Na závěr do másla zašlehejte vychladlé tuhé bílky a můžete plnit laskonky.

Zdroj: Laskonky

Tvarování tújí

V minulosti byly přísně stříhané ploty unikátem a pýchou zahrady. Vytvářely se nízké i vysoké živé ploty, ornamenty a labyrinty. Dnes si kromě nich můžete ze dřevin vytvarovat i jakýkoli geometrický tvar, zvíře či postavu. Zezačátku vyzkoušejte nejprve jednoduché tvary, jako je koule nebo jehlan. Při volbě tvaru však vždy zohledněte styl zahrady, ne všude se stříhané tvary hodí. Výbornou pomůckou pro vás následně budou i speciální šablony, například ve tvaru ptáka, zajíce nebo kočky, které si můžete pořídit v zahradním centru či hobby marketu. Kromě nich budete potřebovat i ostré nůžky. Šablony ke tvarování dřevin bývají zpravidla z pozinkovaného drátu, odolného vůči povětrnostním vlivům. Kulovitou šablonu zakoupíte v různých velikostech a obvykle ji tvoří dvě polokoule, které se k sobě upínají pomocí svorek. K tvarování koule si ale nemusíte hned kupovat šablonu, stačí ji vystřihnout z kartonu. Stejně tak živý plot zastřihnete do stejné výšky a šířky pomocí rovné desky nebo provázku. Ani složitější šablony si nemusíte pořizovat, s trochou zručnosti je vyrobíte z jemného, takzvaného králičího pletiva.

Zdroj: Stříhání tújí

Kreslené obrázky dýně

I menší děti mohou být zapojeny do těchto příprav, stačí jim vytisknout pár motivů, které si vybarví pastelkami. Tyto omalovánky lze koupit i v některých papírnictvích.

Zdroj: Šablony na dýně

Na srdíčko z papíru potřebujete: nůžky, lepidlo na papír, kus kartonu, bílý papír (stačí běžný kancelářský, použijete-li měkčí typ, bude mít kroucená šňůrka jemnější strukturu).

Na karton si předkreslete srdcovou šablonu a vystřihněte ji. Papír nastříhejte na cca 1cm proužky, můžete jich rovnou slepit několik k sobě do dlouhého pásku. Papírové proužky zakruťte do šňůrky pomocí špejle.

Šablonu z obou stran postupně potřete lepidlem a začněte obtáčet papírovou šňůrkou. Klaďte je těsně vedle sebe bez mezer a postupujte po celém obvodu šablony. Konec řádně přilepte nebo zasuňte pod šňůrky. A je hotovo.

Zdroj: Pletení z papíru

Odřízněte honí část dýně se stonkem, řez veďte kolem stonku, nůž držte poněkud šikmo, aby budoucí čepička nepropadávala dovnitř, ale zachytila se na kónickém okraji. Otvor musí být dostatečně velký, kvůli snadnému vydlabávání i pozdějšímu vkládání svíčky. Odříznutou část očistěte od semínek a odložte. Později bude tato část sloužit jako poklička. Důkladně vydlabejte lžící semínka a obsah dýně. Nejprve si připravte šablonu. Vzory šablon jsou ukázány níže. Vytiskněte požadovaný motiv a vystřihněte šedé části obrázku. To jsou ty části, které jsou následně z dýně vyřezány.

Šablonu přilepte po krajích lepicí páskou na dýni a obkreslete motiv. Použít k tomu můžete fix nebo si obrysy označte vypícháním hřebíkem či špejlí.

Opatrně ostrým nožem vyřežte vyznačené otvory. Ořezané plochy můžete natřít vazelínou – zabráníte tak rychlému vysychání krajů.

Inspirací a rádcem vám může být instruktážní video, které k dispozici v několika verzích, můžete je vidět zde: video jak vyřezat dýni.

Zdroj: Šablony na dýně

Dýním můžete vtisknout nejrůznější obličeje, veselé i děsivé. Oblíbené jsou také siluety, například koček, netopýrů, ale vytvořit můžete v podstatě cokoli, co vaše fantazie a tvořivost dokážou. Siluety mohou být prázdné, a tudíž svítící, ale ještě působivější jsou plné na prázdném poli kolem nich. Zde je však dobrá rozvaha ještě důležitější než u obličeje.

Rychlé vysušování, ke kterému přispívá svíčka uvnitř, ubírá dýním na kráse hned druhý den. Pokud si je chcete uchovat déle, namočte je na několik hodin do vody. Další metodou je ihned po vydlabání a vyřezání potřít všechny řezné plochy vazelínou, která brání dehydrataci a dýni na chvilku zakonzervuje. Hodí se zvláště v případě, že si dýně chcete připravit trochu v předstihu.

Připravte si středně dlouhý nůž s pevným nabroušeným ostřím. Někomu vyhovuje i kutilský odlamovací řezák. Nejprve vykružte ve vrchní části otvor pro budoucí vydlabání vnitřku dýně. Poté ostrou a velkou lžící vydlabejte z dýně dužinu.

Velké (těžké) dýně také můžete jednoduše přeříznout na půl a vytvořit masku ze dvou polovin. Případně spodek nepoužijete a dýni necháte řeznou plochou stát na zemi.

Zdroj: Šablony na dýně

Postup

Na vybranou dřevinu navlečte šablonu zvoleného tvaru a vyčnívající větévky ze šablony odstřihněte. Šablonu na rostlině ponechte, důkladně ji ale upevněte k zemi, aby se působením větru neposunula. Rostlina šablonou proroste tak, že ji nebude vidět, a vy budete příště už jen zastřihávat nově vyrašené větévky. Ideálním obdobím k tvarování je duben a pak začátek léta, tedy červen. Drobné estetické zastřihávání můžete samozřejmě provádět během celého roku kromě zimy. Rostliny stříhejte ideálně za podmračeného počasí a keře nezapomeňte pravidelně zalévat. Nůžky po každém řezu očistěte, abyste jimi nepřenesli na jinou dřevinu případné onemocnění či škůdce.

Keř vytvarovaný do spirály si můžete také zkusit vytvořit. Vyberte si ale dostatečně pevnou a velkou rostlinu, aby na ní bylo tvarování vidět, nejlépe s rovným kmenem. Obtočte kolem ní provázek v přibližně stejných rozestupech, poslouží vám jako vodicí čára, a začněte podle něj keř odshora dolů zastřihávat. Máte-li ale pěknou, vzrostlou túji, zkuste ji první rok nejdříve sestříhat do tvaru kužele a až následující vyzkoušejte spirálu. Tvarované okrasné dřeviny, které se střihem udržují v daných tvarech, ať už geometrických nebo jiných, se nazývají také topiary. Složitější topiary mohou mít podobu i živé sochy. Pojmenování topiary je odvozeno od latinského slova označujícího ornamentální krajiny a čeština pro něj zatím název nemá.

Zdroj: Stříhání tújí

Příprava šablon

Na přípravu šablon si vezměte k ruce čtvrtky, tužku, pravítko a nůžky. Na spodní část chaloupky si šablonu připravovat nemusíte, bude ji tvořit obdélník o rozměru asi 20 x 30 centimetrů, ale nemusí být přesný a ani pravidelný, proto také zbytečně neplýtvejte čtvrtkami a vyříznete to pak od oka přímo do těsta.

Co ale určitě budete potřebovat, je šablona na střechu, ta je velice jednoduchá, rozdělte čtvrtku formátu A4 přesně na poloviny, tím vám vznikne šablona o rozměrech asi 21 x 15 cm, tedy přesně to, co chceme.

Další šablona, kterou budete potřebovat, je boční stěna chaloupky. Vezměte si zbytek odstřižené čtvrtky a podélně z ní odstřihněte díl o šířce 5 cm, vznikne vám tím šablona pro bok o rozměru 21 x 5 cm.

Další důležité díly jsou přední a zadní strana, oba budou stejné. Nakreslete si obdélník o rozměru 15 x 10,5 cm. Vystřihněte ho a na delší, 15centimetrovou stranu si naměřte 5 cm, do zbylých 10 cm narýsujte rovnoramenný trojúhelník. Pokud si nevíte rady, kratší stranu obdélníku rozdělte na půl, na 5,25 a 5,25 cm, a spojte s dříve odměřenými 5centimetrovými body. Vznikne vám tak jednoduchý půdorys chaloupky, přesně takové, jaká se maluje dětem.

Ty důležité, základní šablony máte hotové, teď už si jen připravte šablonku na dveře, moc hezky vypadá, když budou zakulacené. Bude vám stačit, když budou dveře o rozměru 4 x 5 cm.

Další drobnůstka, která by chaloupce neměla chybět, je komín. Ustřihněte si proužek 3 x 10 cm, pak vám poradím, co s ním více.

No a poslední, co budete potřebovat, jsou pásky, které využijete při slepování. Nastříhejte proužky asi 4 x 10 cm, a to 4 kusy. Tak a první den je za vámi, teď už se jen těšit na pokračování.

Zdroj: Chaloupka z perníku

Vykrajování a pečení

Těsto si hezky odpočinulo a je připravené na další zpracovávání. Odkrojte si část těsta a na vále pomoučeném hladkou moukou ho vyválejte na tloušťku asi 5 mm. Doporučuji takto připravené těsto opatrně přenést na připravený pečicí papír a pak začít vykrajovat. Uděláte-li to obráceně, může se vám stát, že se jednotlivé tvary dílů zdeformují a pak se vám bude chaloupka hůře slepovat.

Tak zpět k vykrajování, začněte spodním, největším dílem, jak jsem již uvedla, tento díl můžete vykrajovat od oka, jeho rozměr by měl být asi 20 x 30 cm a vlastně vůbec to nemusí být ani obdélník, jen je důležité, aby se vám pak na něj chaloupka vešla.

Znovu si odkrojte díl těsta, vyválejte, přeneste na pečicí papír a vykrájejte 2x díl střechy, 2x boční díl, 2x přední díl, 1 dveře a 2x díl na komín. Zbylo-li vám těsto, vykrájejte si pomocí formiček například stromečky a sněhuláky, nemáte-li formičky, musíte si udělat své šablony.

Máte-li takto připravené jednotlivé díly chaloupky, předehřejte si troubu na 180 °C, dejte díly i s pečicím papírem na plech a upečte je. Doba pečení jednoho plechu bude asi 20 minut, ale raději si to pohlídejte, přeci jen každá trouba peče trochu jinak.

Až vyndáte plech z trouby, přendejte jednotlivé díly na mřížku a nechte vychladnout. Co musíte ale ještě stihnout, než díly vychladnou, je do předního a zadního dílu vyřezat okýnka a dveře. Kdybyste nechali díly vychladnout a chtěli to vykrajovat až později, dělalo by se vám to špatně, protože perníčky budou tvrdé, než se rozleží, a praskaly by vám. Komínové díly rozdělte na polovinu, takže vám vzniknou 4 kusy, do 2 kusů je potřeba vyříznout sklon střechy, abyste pak mohli komín umístit na vrchol střechy. Vyřízněte tedy na užší straně tvar obráceného písmene V. Nepovede-li se vám úplně přesně odhadnout daný sklon a vznikne-li vám mezi komínem a střechou malá mezera, nic se neděje, vše při zdobení zamaskujete.

Zdroj: Chaloupka z perníku

Druhy svatebního cukroví

V dnešní době spousta lidí ladí svou svatbu do nějaké barvy a stylu. Výjimkou pak není ani dort či zákusky. Co se týče svatebních koláčků, tak ty se dělají jak tradičně, tak i v moderním pojetí.

Svatební cukroví lze rozdělit na dorty, cukroví (zákusky) a koláčky.

Svatební dorty

Svatební dort je dekorací stolu, ale také se k němu vážou tradice a pověry. Za zmínku určitě stojí krájení svatebního dortu, které patří k tradičním činnostem při svatebním veselí a bývá vyvrcholením svatební hostiny. Podle svatebních tradic a zvyklostí mají novomanželé rozkrojit svatební dort společně. Kdo první uchopí nůž, bude prý v manželství vůdčí osobností. Z dortu by měl ochutnat každý ze svatebních hostů, v opačném případě budou mít smůlu novomanželé i ten, kdo svatební dort neochutnal.

Svatební dorty jsou velmi různorodé. Mohou mít bezpočet tvarů – kulaté, hranaté, oválné. Často se vyrábějí dorty ve tvaru srdce, podkovy, panenky a panáčka, stále oblíbenější je dort v podobě svatebního altánu, ve kterém stojí ženich s nevěstou. Mohou být bílé nebo barevné, zdobené perličkami, marcipánem nebo čokoládou. Také velikosti dortu jsou různé. Můžete vybrat jedno velké srdce nebo podkovu zdobenou pouze jahodami nebo čtyřpatrový dort s marcipánovými kvítky a čokoládou a dalšími doplňky. U nás jsou oblíbené klasické piškotové, ořechové a v poslední době marcipánové dorty, v Americe spíše smetanové dorty. Ve Francii se setkáte zase s dorty postavenými z různých kousků.

Při výběru dortu záleží čistě na vaší představě, chuti a finančních možnostech. Zásadní věcí při výběru svatebního dortu je samozřejmě počet svatebních hostů i celkový styl svatby. Na malou rodinnou svatbu se nehodí několikapatrový dort, byl by vyhozenými penězi a plýtváním. Určitě postačí jen menší dort zajímavého tvaru či zdobení. Velikost svatby tedy určuje velikost dortu, styl svatby pak určuje jeho vzhled. Máte-li romantickou svatbu, bude hezky vypadat dort s něžným zdobením srdíček, perliček nebo marcipánových či živých květin. Také místo, kde máte hostinu, by mělo ovlivnit výběr dortu. Jiný zvolíte při svatební hostině na zámku a jiný při zahradní hostině s grilováním.

Vybrat si správný svatební dort je velice důležité. Svatební dort je dominantním prvkem celé hostiny. Aby byl váš velký den tím nejkrásnějším dnem, na který budete celý život vzpomínat, promyslete důkladně, i jaký svatební dort vyberete.

Svatební dorty prošly v nedávné historii poměrně výraznými změnami, a proto dnes v nabídce cukráren naleznete jak tradiční svatební dorty, u nichž je pro zdobení použito krémů, květů z marcipánového nebo mandlového těsta a jejichž tvar je nejčastěji kulatý, tak i svatební dorty moderní, které mohou být ve tvaru čtverce, obdélníku, podkovy a podobně. Zdobení dortů a celkové pojetí bývají dnes velmi moderní. Svatební dorty jsou často elegantní a jednoduché a ke zdobení se obvykle používají živé květy nebo čerstvé ovoce zalité čokoládou. Samozřejmostí jsou rozličné náplně, mezi nejoblíbenější patří čokoláda, karamel, oříšek, jahoda, vanilka, kokos, banán a amaretto. Nepřeberné možnosti jsou ve výběru ozdob, které se většinou tvoří z marcipánu, ale mohou být i z jiného těsta – květiny, prstýnky, srdce, holubičky, labutě či figurky nevěsty a ženicha v různých polohách či s různými doplňky.

Svatební cukroví

Svatební cukroví je doplňkem při svatbě. V dnešní době je toto cukroví většinou laděno jak barevně, tak i stylově.

Svatební cukroví si můžete samozřejmě vybrat podle své chuti. Toto cukroví se buď servíruje přímo jednotlivým svatebčanům na talířích, nebo se připraví na raut a každý z hostů si vezme dle vlastního výběru.

Cukroví se připravuje v různém provedení – dortíčky, řezy, trubičky, laskonky, větrníky, cupcakes a další. Toto cukroví by mělo být menšího tvaru, což je u hostů značně oblíbené.

Mezi moderní servírování svatebního cukroví patří sweet tables (sladký stůl), jedná se o stůl, který je vymezen pouze na cukroví. Je plný malých barevných sladkých obrazců (růžová srdíčka, hnědé kruhy, dvojbarevné půlměsíce...), z nichž si svatebčané berou podle svých chutí.

S množstvím cukroví to na svatbu určitě nepřehánějte, byla by škoda, aby vám ho hodně zbylo.

Svatební koláčky

Mezi svatební zvyky a pověry patří skutečnost, že nevěsta by se neměla podílet na přípravě či pečení svatebních koláčů, přineslo by jí to nouzi v manželství a také uplakané děti.

Takzvané zvací koláčky se pečou dva až tři týdny před svatbou. Měly by mít alespoň tři různé náplně. Spolu s oznámením a pozvánkou na svatbu se roznášejí příbuzným, přátelům či sousedům, jedná se tedy o takzvané zvací koláčky, které by měly být menšího tvaru.

Je mnoho druhů svatebních koláčků – kulaté z kynutého těsta, z tvarohového těsta, vázané šátečky a mnoho dalších. Stejně tak je to i s náplněmi. Proto je vhodné vybírat obvyklé náplně, které budou chutnat všem svatebčanům.

Mnohem častěji se svatební koláčky používají jako ozdoba svatební tabule a také jako poděkování svatebčanům za účast na svatbě, za přání a za dary. Tuto výslužku většinou hostům předává maminka nevěsty. Koláče se dávají do ozdobných pytlíčků nebo krabiček, které se běžně prodávají, nebo si je můžete sami ozdobit svatebními motivy. Koláčky jako symbol díků se mohou dát také matrikáři, fotografovi a dalším lidem, kteří se podílejí na organizaci svatby (kadeřnice, hudebníci a další).

Běžné je, že ženich a nevěsta přinesou svatební koláče do práce. Pokud před kolegy udrželi svatbu v tajnosti, je to dobrý způsob, jak v práci oznámit, že se vzali.

Zdroj: Svatební cukroví - recepty s obrázky

Historie vyřezávání dýní

Halloween je svátek, který se slaví 31. října a většina z nás ho považuje za čistě americký svátek. Mnohé z našich dětí by ho chtěly slavit také, protože je to vlastně takový velký karneval v maskách, při kterých naše ratolesti navštěvují sousedy a koledují sladkosti.

Halloween vychází původně z pohanského (keltského) svátku Samhain, což je pohanský Nový rok (konec pohanského léta). Užívá se také označení předvečer svátku Všech svatých. Pravděpodobně má i návaznost na křesťanský svátek Všech svatých.

Kořeny svátku sahají až do dob před naším letopočtem, kdy Keltové slavili v tento den konec léta a příchod nového roku. Magické noci na přelomu října a listopadu, v níž se prolínal svět živých a mrtvých, se říkalo Samhain. Při bujarém veselí všude hořely obrovské ohně a lidé se odívali do převleků, aby se chránili před zlými duchy.

V době, kdy se katolická církev snažila vymýtit pohanské zvyky, byl Samhain, jeden z nejoblíbenějších svátků, nově nahrazen křesťanským svátkem Všech svatých (All Hallows' Day), který připadá na 1. listopad.

Halloweenská tradice se díky přistěhovalcům z Irska dostala kolem poloviny 19. století do Ameriky. Irové vyřezávali děsivé obličeje do vydlabané řepy, tu dávali posledního října se zapálenou svíčkou do oken, což mělo od domu vyhnat duše zemřelých. V Americe potom začali používat dýně.

Děti se v předvečer svátku Všech svatých vydávaly ve strašidelných maskách na koledu, kdy za odměnu získávaly sladkosti a ovoce. Tato podoba slavení Halloweenu se uchovala dodnes.

K dýním, které svátek duchů symbolizují, se váže stará irská legenda o opileckém pobudovi Jackovi. O Halloweenu byl Jack tak opilý, že jeho duše začala opouštět tělo. Na to už čekal ďábel, který si pro něj přišel. Jack ho požádal, aby mu povolil poslední drink. Na ten ale Jack neměl peníze, a proto ďáblovi navrhl, zda by se nepřeměnil v minci, Jack by s ní zaplatil a ďábel by se zase proměnil zpět. Jack však minci ihned popadl a mazaně ji schoval do peněženky, čímž démona uvěznil. Poté si vynutil, že ďábla pustí, když mu dá rok svobody. Po roce se čert pochopitelně vrátil. Tentokráte ho Jack přelstil nalákáním na lahodná jablka. Jakmile byl ďábel na jabloni, filuta Jack nožem vyryl do kmene stromu kříž, a ďábel tak nemohl dolů. Jack mu nabídl pomoc, pokud mu ďábel slíbí, že ho nikdy nevezme do pekla. Když se pak Jack jednoho dne upil k smrti, v nebi ho nechtěli, protože měl na bedrech příliš mnoho hříchů, a slib od ďábla mu zase zaručoval, že do pekla také nemůže. Od té doby Jackova duše bloudí po světě a temnotu si ozařuje žhavým uhlíkem, který mu ďábel věnoval. Aby uhlík vydržel déle, vložil ho Jack do vydlabané řepy. Lidé proto o Halloweenu dávají na okenní římsy vyřezanou dýni se svíčkou, neboť věří, že si Jack vezme na cestu ono světýlko a je za to na oplátku ochrání.

Tradiční výzdobou jsou tak svítící lucerničky umísťované v blízkosti obydlí, nejčastěji na oknech, které měly uvítat zemřelé předky a ochránit dům před zlými duchy.

Původně uvnitř dýní opravdu zářily kousky řeřavého uhlí (což mohlo vypadat díky temnějšímu tónu a červenější záři ještě o něco strašidelněji), teprve později svíčky. Pro bezpečné osvětlení do dýní vkládejte svíčky ve skleněných ochranných kelímcích, nebo takzvané hřbitovní.

Zdroj: Šablony na dýně


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP