Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

LEČO MORAVSKÉ RECEPT

OBSAH

Moravské lečo s klobásou

Ingredience: 250 g moravské klobásy, 6 zelených paprik, 4 velká rajčata, 3 vejce, 2 cibule, 2 lžíce oleje, pepř, sůl

Technologický postup: Rajčata i papriky dobře omyjeme, papriky zbavíme semeníku, obojí nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na menší plátky. Klobásu můžeme také oloupat a poté ji pokrájíme na tenčí kolečka. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a zpěníme na něm cibuli. Do hrnce přidáme pokrájenou klobásku, papriky a rajčata a vše za občasného míchání dusíme. Přidáme vejce, která dobře zamícháme do paprik a rajčat. Nezapomeneme dochutit solí a pepřem. Jakmile je zelenina měkká, máme hotovo. V případě potřeby znovu dochutíme solí a pepřem a podáváme horké.

Zdroj: Lečo s moravskou klobásou

Diskuze

V diskuzi MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muchovník marmeláda recept

Lečo s moravskou klobásou

Ingredience: 1 kg rajčat, 1 kg paprik, 1 cibule, 3 moravské klobásy, 2 lžíce rajského protlaku, 3 vejce, olej, sůl, pepř

Technologický postup: Připravíme si větší hrnec. Cibuli pokrájíme na půlměsíčky. Papriky a rajčata na větší kousky. Klobásy na kolečka. V hrnci nejdříve krátce zpěníme na oleji cibuli. Přidáme klobásu a krátce opékáme. Poté přidáme papriky a necháme vydusit. Nakonec i rajčata, protlak, ochutíme solí a pepřem, necháme 15 minut vařit. Ke konci varu přimícháme tři vejce. Podle potřeby dochutíme solí a pepřem a podáváme s čerstvým pečivem.

Zdroj: Lečo s moravskou klobásou

Poradna

V naší poradně s názvem PEČENÍ CHLEBA V ELEKTR.PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Kalina.

Mám problém.Když mě chléb v pekárně krásně vykyne a zahájím pečení,vždy po vypnutí pekárny se chléb ve středu propadne a je z toho neforemný kus upečeného chleba.Dík azdraví Vladimír

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zkuste jiný recept na pečení. Tady je podrobně vysvětlen netradiční recept z kvásku: www.ceskenapady.cz/d…

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Lečo s moravskou klobásou

Ingredience: 3 lžíce sádla, 1 větší cibule nadrobno nakrájená, 1 stroužek česneku (utřený), 2 lžíce sladké papriky, 5 čerstvých paprik nakrájených na nudličky, 0,5 kg rajčat oloupaných a nakrájených, sůl, pepř, malá plechovka rajského protlaku, 0,5 kg moravské klobásy, 3 vejce

Technologický postup: Ve 2l hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme cibuli, přidáme česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Přidáme papriky, přikryjeme a dusíme 10–20 minut, až papriky změknou. Přidáme vše ostatní kromě protlaku a vajec a dusíme dalších 20 minut. Pokud rajčata nepustí dost šťávy, přilijte přiměřené množství vody. Až je vše měkké, přidejte vejce a míchejte prudce vařící se, dokud se vejce nesrazí. Vše se krásně zahustí právě teď přidaným rajským protlakem. Bez něj je lečo pokrm vodový, řídký a nevábný, protlak mu dodá tu správnou konzistenci. Co nesníte, můžete dát ještě horké do vymytých zavařovacích sklenic. Tím, že je lečo téměř vařící, máme pokrm rovnou i sterilovaný.

Zdroj: Lečo

Poradna

V naší poradně s názvem CIBULOVÁ ŠŤÁVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Doleželová.

Prosím Vás kde najdu recept na cibulovou šťávu. Měli jste ji na vašem webu. Děkuji D.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na cibulovou šťávu je tady: www.ceskenapady.cz/j…
V článku je napsáno, jak se používá šťáva z cibule na kašel. Jestli je dobrá cibule s cukrem proti kašli. A také recept na to, jak vymačkat šťávu z cibule.

Zdroj: diskuze Cibulová šťáva

Nejlepší lečo s moravskou klobásou

Ingredience: 3 lžíce sádla, 1 větší cibule, 1 utřený stroužek česneku, 2 lžíce sladké papriky, 5 čerstvých paprik, 500 g rajčat, sůl, pepř, 170 g rajského protlaku, 500 g moravské klobásy, 3 vejce

Technologický postup: V hrnci rozehřejeme sádlo, zpěníme najemno nakrájenou cibuli, přidáme utřený česnek. Vmícháme sladkou papriku, aby byla cibule hezky obalená. Přidáme na nudličky pokrájené papriky, přikryjeme a dusíme 10–20 minut, až papriky změknou. Přidáme oloupaná a pokrájená rajčata, na kolečka nakrájenou klobásu, osolíme, opepříme a dusíme dalších 20 minut. Až je vše měkké, přidáme vejce a prudce mícháme vařící se směs, dokud se vejce nesrazí. Na závěr přidáme rajský protlak, který pokrm krásně zahustí. Necháme přejít varem a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Lečo s moravskou klobásou

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ RECEPT NA NALOŽENÉ PLODY SCHIZANDRY V MEDU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Máte,prosím někdo recept s dávkou medu a plodů schizandry,jak dlouho nechat naložené a jak užívat ?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Domácí pastilky ze schisandry
Ingredience:
- 29 gramů prášku ze schisandry
- 1 lžíce medu
- okvětní lístky z růže nebo jiný rostlinný prášek na stužení pastilky - volitelně
Postup:
V případě že med je příliš tuhý, jemně ho nahřejeme ve vodní lázni, aby se roztekl. Do malé misky dáme prášek ze schisandry a zvolna přidáváme med dokud se nevytvoří těstovitá konzistence. Z těsta vytvarujte kuličky velikosti hrášku a obalíme je v prášku z okvětních lístků, aby se kuličky neslepovaly. Kuličky se uloží do těsného obalu na tmavé místo nebo v chladničce.
Doporučené použití: 3 až 6 g denně.

Zdroj: diskuze Domácí recept na naložené plody schizandry v medu

Recept na klasické lečo

Ingredience: 1 cibule, 500 g červené papriky, 2 vejce, 800 g rajčat, 200 g měkkého salámu, 2 lžíce sádla, sůl, pepř mletý, špetka drceného kmínu

Technologický postup: Zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno. Papriky nakrájíme na nudličky. Rajčata nařízneme, spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. V hrnci rozpálíme sádlo, vsypeme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme papriku a restujeme, dokud paprika nezměkne. Pak přidáme rajčata, sůl, drcený kmín a společně dusíme doměkka. Zatím si nakrájíme salám na kostičky. Jakmile bude zelenina měkká, vsypeme do leča nakrájený salám a prohřejeme. Do hrníčku rozklepneme vejce, rozmícháme je vidličkou a zahustíme jimi lečo. Nakonec pokrm ochutíme solí a pepřem. Hotové klasické lečo podáváme s čerstvým pečivem, nejlépe s chlebem.

Zdroj: Recept na lečo

Diskuze

V diskuzi VÝROBA MEDOVINY ZA STUDENA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kutina Jindrich.

Muzete mi poslat recept na Medovinu za studena dekuji .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výroba medoviny za studena recept

Recept na lečo bez zavařování

Ingredience

  • 1 kg cibule,
  • 1 kg paprik,
  • 1 kg rajčat,
  • 2 dcl oleje,
  • 1 kelímek obyčejné plnotučné hořčice (200 g),
  • 35 g soli,
  • 35 g cukru.

Postup

Zeleninu očistíme a nakrájíme například na kolečka, rajčata je možno oloupat. Do hrnce nalijeme olej a vsypeme cibuli a papriky, podusíme cca 15–20 minut (pod poklicí pustí dostatečně tekutiny), potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý kelímek hořčice a opět provaříme. Ještě vroucí plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru (jako při marmeládě). Lečo se nekazí, jako konzervační složka slouží hořčice, která ani není v leču chuťově poznat. Takto připravené lečo vydrží až dva roky.


Zdroj: Jak zavařit lečo

Diskuze

V diskuzi RECEPT UTOPENCI SE ZELÍM A KŘENEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Inka.

V severních Čechách v hospůdce U vodopádu v zimě podávávali utopence s cibulí, zelím a křenem. Bylo to ohromné s chlebem a 2 dcl svařáku. Má někdo na podobné utopence recept?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dobrý den, naložila jsem špekáčky, asi po týdnu jsme ochutnali a přidali cibuli.
Teď jsou naložené asi čtyři týdny a obsah se trochu zakalil a objevily se bublinky.
Máte s tím někdo zkušenost? Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Recept utopenci se zelím a křenem

Lečo pečené v troubě

Ingredience:150 g paprik, 180 g rajčat, 200 g cukety, 1 cibule, 2 moravské klobásy, 3 vejce, máslo, stroužek česneku, sůl, mletý pepř, tymián, bazalka

Technologický postup: Do vymazaného pekáčku dáme na větší kusy pokrájená rajčata, cukety, papriky, cibuli. Na kolečka pokrájenou klobásu (můžeme oloupat) a pak dále dle chuti česnek, bylinky a pepř. Vše v pekáčku promícháme a na vyšší stupeň pečeme v předehřáté troubě v nižší vrstvě cca 15–20 minut. Pak opět zlehka ode dna promícháme, osolíme a dle potřeby ještě pečeme. Šťávy ze zeleniny by v pekáčku mělo zůstat minimálně, spíše jen hustší sos z rozpečených rajčat a dozlatova opečené klobásy. Jestliže máme zeleninu upečenou na skus a dochucenou podle svých představ, vmícháme dvě nebo tři vejce, která ve směsi necháme srazit a můžeme podávat. Podáváme s pečivem, bramborem, rýží nebo těstovinami, nebo jako chuťovku na chlebu či housce.

Zdroj: Lečo s moravskou klobásou

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vilém Černík.

Teda zcela mne usadil recept dle Pohlreicha. Jak jsem byl blbej a nevzdělanej než mne poučil tenhle kuchtík. Tak on před vařením brambory umyje, hleďme, a dokonce cibuli oloupe. No, řekl by to někdo ? A jen tak mimochodem, smetana nemá v buřguláši co dělat, to ať si vaří Pohlreich v těch svejch rádoby honosných putykách.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Zeleninové lečo

Ingredience: olej, 1 cibule, 6 rajčat, 4 papriky, mletý pepř, sůl, 4 vejce, 350 g měkkého salámu

Technologický postup: Všechnu zeleninu očistíme, omyjeme a osušíme. Rajčata nakrájíme na kostičky a papriku na tenké proužky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Salám vcelku podle potřeby oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hlubší pánvi (s poklicí) rozpálíme olej. Přidáme cibuli a osmahneme ji. Cibuli zalijeme vodou, přidáme rajčata s paprikou. Až paprika změkne, přidáme salám, přikryjeme pokličkou a dusíme. Z leča necháme vyvařit vodu. Vejce si rozklepneme stranou do hrníčku a trochu rozšleháme. Pak jimi zahustíme lečo a pořádně promícháme. Zeleninové lečo ochutíme pepřem a případně osolíme. Hotový pokrm podáváme horký a nejlépe s čerstvým chlebem.

Zdroj: Recept na lečo

Lečo s moravskou klobásou a slaninou

Ingredience: 1 kg čerstvých paprik, 2 čerstvé pálivé papriky, 1 kg vyzrálých rajčat, 50 g slaniny, 1 lžička mleté červené sladké papriky, 1/2 lžičky mleté pálivé papriky, 1 lžíce sádla, 1 velká cibule, 4 vejce, kousek másla, 3 moravské klobásy, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Na sádle a drobně nakrájené slanině osmahneme do růžova nadrobno nakrájenou cibuli, zasypeme mletými paprikami, krátce zasmahneme a přidáme rajčata nakrájená na kousky (ideální je rajčata předem oloupat). Prudce vaříme, osolíme a opepříme dle chuti. Když jsou rajčata napůl změklá, přidáme nakrájené papriky na proužky a dusíme jen potud, dokud nejsou na skus. Papriky nesmí změknout úplně. Zvlášť na pánvi na kousku másla usmažíme rozšlehaná osolená vejce tak, aby z nich nebyla kaše, to znamená, že je jen pomalu a zlehka obracíme. Z vajec musí být velké nazlátlé noky. Vaječné noky vmícháme do téměř hotové zeleniny, společně prohřejeme a podáváme s opečenou klobásou. Nejlepší je podávat s čerstvým kmínovým chlebem.

Zdroj: Lečo s moravskou klobásou

Diskuze

V diskuzi PEPŘOVÁ OMÁČKA POHLREICH RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Rezlová.

Chtěla bych vědět, jestli celý pepř na pepřovou omáčku mám podrtit před použitím, eventuelně částečně povařit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivanka.

pepřová omáčka se nedělá z černého pepře ale z nakládaného zeleného pepře. Je to o zcela jiné chuti.

Zdroj: diskuze Pepřová omáčka pohlreich recept

Historie leča

Lečo je typickým pokrmem v Maďarsku. K přípravě jsou zapotřebí tři základní suroviny: rajčata, papriky a cibule. Pravé maďarské lečo je pálivé, přidává se do něj mletá pálivá paprika a je bez vajec. V Maďarsku se lečo zpravidla připravuje v kotlíku a využívá se jako základ pro gulášovou polévku nebo jako příloha ke grilovanému masu, případně v kombinaci s masem do perkeltu.

U nás se lečo připravuje oproti originální receptuře bez mleté papriky, přidává se do něj vejce, ale i uzenina nebo klobása. Lečo nikdy nepodléváme vodou, protože by nám vznikla kaše. Rajská jablíčka obsahují dostatek vody, kterou tak i tak necháme z větší části odpařit.

Zdroj: Lečo s moravskou klobásou

Diskuze

V diskuzi DETRALEX CENA DOPLATEK 180 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hedvika Cerná.

Kolik činí doplatek ,děkuji Cerná.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Dnes jsem vyzvedla na recept tento lék a doplatek činil 700 Kč

Zdroj: diskuze Detralex cena doplatek 180

Lečo a zdraví

Jedná se o pokrm, který se připravuje ze zeleniny (cibule, papriky, rajčata), oleje nebo jiného tuku a z vajec. Pokrm se dochucuje solí a pepřem a servíruje se nejčastěji s chlebem/pečivem či bramborami.

Lečo uvařené z čerstvé zeleniny jistě patří na racionální jídelníček. Pokud držíte redukční dietu, můžete si lečo také dopřát, nepřehánějte to ale s množstvím použitého tuku a vajec (lze přidat pouze bílky).

Nutriční hodnoty leča na 100 g jsou následující: 230 kJ/54,97 kcal, 1 g bílkovin, 5 g sacharidů, 3 g tuku, 1,8 g vlákniny

Zdroj: Lečo

Recept na lečo s klobásou a vejci

Ingredience: 400 g paprikových lusků, 200 g rajčat, 100 g cibule, 200 g klobásy, 5 vajec, sůl, pepř, 60 g sádla

Technologický postup: Na hodně rozpálené sádlo dáme na plátky nakrájenou cibuli, oloupanou a na kolečka nakrájenou klobásu, na nudličky nakrájené papriky zbavené jader a vše dusíme. Po několika minutách dušení (za častého míchání, aby se směs nepřipálila) přidáme na plátky nakrájená oloupaná rajčata, osolíme, opepříme, několik minut dusíme, přidáme vejce a dusíme a mícháme tak dlouho, až pokrm s vejci zhoustne. Podáváme horké s pečivem.

Zdroj: Lečo s moravskou klobásou

Recept na maďarské lečo

Ingredience: 600 g klobásy nebo slaniny, 1 kg paprik (různé barvy), 800 g oloupaných rajčat, 2 střední cibule, 2 lžíce sádla, 2 lžičky mleté maďarské papriky, sůl, pepř, 6 lžic rajčatového protlaku, 2 vejce

Technologický postup: Papriky zbavíme jadřince a nakrájíme na proužky. Rajčata spaříme v horké vodě, zbavíme je slupky a nakrájíme na osminky. Cibuli si nakrájíme na měsíčky. Na rozpáleném sádle nejprve osmahneme slaninu či klobásu, poté přidáme cibulku a necháme chvilku podusit. Do této směsi přidáme mletou papriku a necháme chvilku zpěnit (v této chvíli se doporučuje sundat pánev z plotny či zmírnit plamen). Po chvilce pánev opět vrátíme na plotnu a přidáme nakrájenou zeleninu. Osolíme, aby zelenina pustila vodu, a přidáme pepř. V této fázi je důležité cca 3 minuty dusit zeleninu na opravdu silném ohni a až poté plamen zmírnit. Na mírném plamenu pak lečo necháme zhruba 20 minut dusit. Nakonec vmícháme rajčatový protlak a rozšlehaná vejce, což nám pokrm krásně zahustí. Osolíme, podle potřeby opepříme, krátce povaříme a podáváme s pečivem.

Lečo se míchá po celou dobu jemně a opatrně, aby kousky papriky zůstaly vcelku. K leču je možné podávat i přírodní žebírko – propečené žebírko vložíme na lečo a servírujeme.

Zdroj: Recept na lečo

Bulharské lečo na zimu bez cibule

Ingredience

  • 3 kg rajčat;
  • 2 kg paprik;
  • 150 g moučkového cukru;
  • 2 lžičky soli.

Postup zavaření leča

Rajčata spařte a oloupejte. Nakrájejte na velké kroužky. Papriku očistěte a nakrájejte na velké kroužky. Přidejte k nim práškový cukr a sůl a promíchejte, vařte 20-25 minut.

Horké přelijte do horkých sterilizovaných sklenic a zavřete horkým sterilním víčkem. Dále pak už lečo nezavařujeme, ale kdo chce, může lečo ještě zavařit. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě.

Zdroj: Jak zavařit lečo na zimu bez cibule

Lečo s párkem

Ingredience: 4 ks vajec, 6 ks cherry rajčat, 3 párky, 3 zelené papriky, 1 cibule, sůl, čerstvá pažitka, mletý pepř, olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, osmahneme ji na lžičce oleje. Přidáme na proužky nakrájené papriky. Necháme 5 minut restovat, pak přidáme na kolečka nakrájené párky, rajčata a vejce. Lečo dobře rozmícháme, dochutíme mletým pepřem, solí a máme hotovo. Lečo s párkem můžeme doplnit čerstvou pažitkou a podávat jako hlavní chod s čerstvým chlebem.

Zdroj: Lečo

Lečo s cuketou

Ingredience: 1–2 jarní cibulky i s natí, 2 stroužky česneku, 8 paprik, 6 rajčat, 2 nožičky paprikové klobásy, 1 lžička ostré červené sypké papriky, 1/2 lžičky uzené červené papriky, 4 vejce, 1 cuketa, sůl, pepř mletý, olej (nebo sádlo)

Technologický postup: Cibuli i s natí nakrájíme na malé kousky, česnek pokrájíme na plátky. Papriky opláchneme a zbavíme jadřinců. Rajčata pokrájíme na kostky. Klobásu nebo čabajku nakrájíme na kolečka. V nádobě rozpálíme olej (sádlo) a orestujeme cibulku i s natí, přidáme plátky česneku, orestujeme na pár minut a přihodíme pokrájené papriky. Dusíme 8–10 minut. Poprášíme oběma druhy papriky, přidáme nakrájená rajčata a pokrájenou omytou a vypocenou cuketu a vše necháme změknout. Nakonec vmícháme rozšlehaná vejce, osolíme, podle potřeby opepříme (i když to již není nutné, lečo je dost ostré). Podáváme s pečivem.

Zdroj: Recept na lečo


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP