Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

LEČO ZAVAŘOVÁNÍ

OBSAH

Bulharské lečo na zimu bez cibule

Ingredience

  • 3 kg rajčat;
  • 2 kg paprik;
  • 150 g moučkového cukru;
  • 2 lžičky soli.

Postup zavaření leča

Rajčata spařte a oloupejte. Nakrájejte na velké kroužky. Papriku očistěte a nakrájejte na velké kroužky. Přidejte k nim práškový cukr a sůl a promíchejte, vařte 20-25 minut.

Horké přelijte do horkých sterilizovaných sklenic a zavřete horkým sterilním víčkem. Dále pak už lečo nezavařujeme, ale kdo chce, může lečo ještě zavařit. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě.

Zdroj: Jak zavařit lečo na zimu bez cibule

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brandl.

Není mi jasná doba počátku zavařování třešní.
Jak poznám POČATEK ZAVAŘOVÁNÍ 7 MINUT?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Počátek zavařování se počítá od umístění sklenic do trouby a zavření dvířek. Vše musí být horké, nálev, voda v plechu a vyhřátá trouba. Pak proces zavařování započne ihned po umístění do trouby.

Zdroj: diskuze Zavařování v troubě

Recept na lečo bez zavařování

Ingredience

  • 1 kg cibule,
  • 1 kg paprik,
  • 1 kg rajčat,
  • 2 dcl oleje,
  • 1 kelímek obyčejné plnotučné hořčice (200 g),
  • 35 g soli,
  • 35 g cukru.

Postup

Zeleninu očistíme a nakrájíme například na kolečka, rajčata je možno oloupat. Do hrnce nalijeme olej a vsypeme cibuli a papriky, podusíme cca 15–20 minut (pod poklicí pustí dostatečně tekutiny), potom přidáme rajčata, opět podusíme, osolíme a osladíme, nakonec dáme malý kelímek hořčice a opět provaříme. Ještě vroucí plníme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru (jako při marmeládě). Lečo se nekazí, jako konzervační složka slouží hořčice, která ani není v leču chuťově poznat. Takto připravené lečo vydrží až dva roky.


Zdroj: Jak zavařit lečo

Historie leča

Lečo je typickým pokrmem v Maďarsku. K přípravě jsou zapotřebí tři základní suroviny: rajčata, papriky a cibule. Pravé maďarské lečo je pálivé, přidává se do něj mletá pálivá paprika a je bez vajec. V Maďarsku se lečo zpravidla připravuje v kotlíku a využívá se jako základ pro gulášovou polévku nebo jako příloha ke grilovanému masu, případně v kombinaci s masem do perkeltu.

U nás se lečo připravuje oproti originální receptuře bez mleté papriky, přidává se do něj vejce, ale i uzenina nebo klobása. Lečo nikdy nepodléváme vodou, protože by nám vznikla kaše. Rajská jablíčka obsahují dostatek vody, kterou tak i tak necháme z větší části odpařit.

Zdroj: Lečo s moravskou klobásou

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ HOTOVÝCH JÍDEL DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel.

Jak dlouho zavařování segedínský guláš z bůčku a jak dlouho vydrží v mrazáku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zavařování hotových jídel do sklenic

Domácí medové lečo

Ingredience

  • 10 kg sladkých paprik;
  • 5 kg rajčat;
  • 1 hrnek vody;
  • 1 hrnek rostlinného oleje;
  • 1 hrnek jablečného octa;
  • 1 hrnek medu;
  • 10 stroužků česneku;
  • černý pepř;
  • sůl.

Výroba leča

Smíchejte vodu, strouhaná, rozemletá, rozmixovaná, rajčata, rostlinný olej, ocet, med a provařte. Do vroucí marinády přidejte 5 až 6 kuliček pepře, 5 minut povařte a mírně ochlaďte. Papriky umístěte do sterilizovaných sklenic, do každé dejte 4 až 5 stroužků česneku a 5 až 6 kuliček pepře. Do marinády přidejte sůl podle chuti a poté nalijte do sklenic na papriky. Nechte ale volný prostor 1,5 až 2 cm od okraje sklenice, protože když lečo pasterujete, zvedne se až k okraji. Zavařování leča trvá 5 minut (zavařujeme a vaříme lečo zároveň). Utáhněte jim víčka a otočte je dnem vzhůru, přikryjte utěrkou a nechte je 5 až 6 hodin, dokud nevychladnou. Pak je dejte na chladné místo.

Zdroj: Jak zavařit lečo na zimu bez cibule

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC V TROUBĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadja.

Citát: "Nejprve si připravíme mělký plech, na nějž sklenice postavíme. Plech pak zalijeme vodou do výšky 2 až 3 centimetrů."
- Mělký plech bývá tak 1 cm vysoký, takže do něj 2-3cm vody nenalijeme.
- Plech pak zalijeme vodou - zaléváme asi sklenice uložené na plechu, nikoliv plech, to bychom vodu lili přímo do trouby.
-----------------
Nesrovnalosti:
Zavařování masa na dovolenou (v hrnci):
"Maso můžete do sklenic napěchovat a následně zalít vepřovým vývarem až po okraj"
Zavařování masa do sklenic v mikrovlnce:
"Sklenice neplníme až po okraj, ale pod víčkem musí zůstat mezera, což je stejné, jako při zavařování v hrnci."
Dotaz: TAKŽE PLNÍME AŽ PO OKRAJ, NEBO S MEZEROU?
------------------
Při zavařování v mikrovlnce doporučuji sklenice podložit talířem s trochu zvýšeným okrajem - pokud tekutina vyteče, aby se nerozlila po celé troubě.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Při zavařování se sklenice plní s okrajem. Mezi víčkem a obsahem musí být mezera alespoň půl centimetru. Je to proto, že při zavařování se vlivem zvýšené teploty zvetšuje objem obsahu a ten by mohl vytékat. Samotné vytékání nevadí, ale hrozí, že se s tekutinou může pod víčko dostat i pevná struktura, třeba svalové vlákno, které pak způsobí neťesnosti a zkažení obsahu.

Zdroj: diskuze Zavařování masa do sklenic v troubě

Lečo a zdraví

Jedná se o pokrm, který se připravuje ze zeleniny (cibule, papriky, rajčata), oleje nebo jiného tuku a z vajec. Pokrm se dochucuje solí a pepřem a servíruje se nejčastěji s chlebem/pečivem či bramborami.

Lečo uvařené z čerstvé zeleniny jistě patří na racionální jídelníček. Pokud držíte redukční dietu, můžete si lečo také dopřát, nepřehánějte to ale s množstvím použitého tuku a vajec (lze přidat pouze bílky).

Nutriční hodnoty leča na 100 g jsou následující: 230 kJ/54,97 kcal, 1 g bílkovin, 5 g sacharidů, 3 g tuku, 1,8 g vlákniny

Zdroj: Lečo

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslav.

Dobrý den chtěl jsem se zeptat při zavařováni masa ve sklince mám víčka ručně přišroubovat na doraz a napustit vodu nad víčko nebo zaroveň s víčkem,mám sklinky o,80m jak to mám to maso vařit tak jak ve sklenici o,72m děkují za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zavařování masa do sklenic

Domácí lečo na zimu bez cibule

Ingredience

  • 2 kg rajčat;
  • 1/2 kg červené papriky;
  • 700 gramů zelených paprik;
  • 1 feferonka;
  • 3 stroužky česneku;
  • bobkový list podle chuti;
  • sůl;
  • 1 lžička slunečnicového oleje;
  • 2 mrkve.

Výroba leča

Nejprve je třeba konstatovat, že původní lečo je sladké. V tomto receptu je však použita sůl a feferonka, protože to tak máme rádi. Volba je na vás. Jelikož nemáme rádi sladké lečo, je zde i méně mrkve.

Rajčata omyjte a oloupejte. Můžete je pomlít mlýnkem na maso, rozmixovat nebo ručně nakrájet. Česnek nasekejte nadrobno a přidejte k rajčatům. Vhoďte také bobkový list a nadrobno nakrájenou mrkev. Nechte 10 minut vařit.

Přidejte papriky. Způsob nakrájení paprik je na vás. Prostě je přidejte. Neměly by být převařené. Stačí jen když změní svou barvu. 5 minut předem koncem přidejte olej a sůl.

Horké lečo naplňte do horkých sterilních sklenic až po okraj a zavřete horkým sterilním víčkem, aby neprocházel vzduch. Dále pak už nezavařujeme, ale kdo chce, může lečo zavařit. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě. V zimě pak otevřete a konzumujte, kdykoli budete chtít.

Zdroj: Jak zavařit lečo na zimu bez cibule

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVANÍ UZENEHO MASA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Krutska anna.

mam uzeném maso hodně libové chci ho zavařit nužu přidat sádlo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Antonín.

Při zavařování uzeného prostě převařit vodu a jestliže chcete dochutit přidejte celý stroužek česneku, sůl, nebo čili papriku, zalejte tak 1 až 2 cm pod okraj na 100 stupnů celsia 1 hodina vyndat a postavit na víčko hotovo

Zdroj: diskuze Zavařovaní uzeneho masa

Lečo s párkem

Ingredience: 4 ks vajec, 6 ks cherry rajčat, 3 párky, 3 zelené papriky, 1 cibule, sůl, čerstvá pažitka, mletý pepř, olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, osmahneme ji na lžičce oleje. Přidáme na proužky nakrájené papriky. Necháme 5 minut restovat, pak přidáme na kolečka nakrájené párky, rajčata a vejce. Lečo dobře rozmícháme, dochutíme mletým pepřem, solí a máme hotovo. Lečo s párkem můžeme doplnit čerstvou pažitkou a podávat jako hlavní chod s čerstvým chlebem.

Zdroj: Lečo

Jak na sterilování vývaru

Nejvhodnější na zavařování jsou vývary, zavaření nudlí a jiných zavářek však nechte až na dobu před samotnou konzumací. Zavařujte při teplotě 100 °C asi 1 hodinu, další den ještě zopakujte proces zavařování cca 45 minut.

Zdroj: Zavařování vývaru

Diskuze

V diskuzi ZAVAŘOVÁNÍ UZENÉHO MASA DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Dobrý den , prosím na kolik stupnů a jak dlouho se zavařuje uzené maso v elektickem hrnci. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka Rektoříková.

Zavařuji na 100 stupňů jeden den a druhý den opakuji, když jsou sklenice vychladlé. Zavařuji do sklenic Omnia se zamačkávacím víčkem omnia, šrouubovacím sklenicím moc nevěřím, akorát teď sklenice Omnia nejde sehnat.
Úspěšné zavařování, zdraví rektoříková

Zdroj: diskuze Zavařování uzeného masa do sklenic

Maďarské lečo na zimu bez cibule

Ingredience

  • 4 kg zelených paprik;
  • 2 kg zralých rajčat;
  • sůl.

Postup zavařování leča

Zeleninu dobře omyjte. Papriky zbavte semínek a nakrájejte je na kroužky nebo i dlouhé plátky. Rajčata vložte na 1-2 minuty do horké vody a poté je oloupejte. Rajčata nakrájejte nebo rozemelte na kousky. Do hrnce dejte nejprve rajčata, poté, co se začnou vařit, přidejte papriku. Dochuťte solí.

Když se rozvaří spolu s paprikou, odstavte z ohně a dále už nevařte. Ještě horké dejte do připravených sterilních sklenic a hned zavíčkujte. Nechte stát do druhého dne v suchu.

Zdroj: Jak zavařit lečo na zimu bez cibule

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁN UZENÉHO MASA DO SKLENIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bořivoj Wagner.

Co znamená-cituji-uzené maso vkládáme do sklenic a zaléváme šťávou až po okraj;zaléváme jakou šťávou kde ji vezmem.Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Správně má být vodou. Uzené maso se při zavařování zalévá čistou vodou. Pouze pokud je uzené maso málo slané, tak může být trochu přisolená. Je to proto, že během zavařování jakékoliv koření výrazně změní chuť masa. Zavřené uzené maso je lepší ochutit až při spotřebě, například nastrouhaným křenem s jablkem.

Zdroj: diskuze Zavařován uzeného masa do sklenic

Sladké lečo s klobásou

Ingredience

  • 1 střední cibule, nakrájená na tenké plátky;
  • 1 cuketa, oloupaná a nakrájená na kostičky
  • 2 lžíce tuku ze slaniny nebo oleje;
  • 500 gramů paprik nakrájených na centimetrové kroužky;
  • 3 velká zralá, oloupaná a nakrájená rajčata;
  • 1 1/2 lžíce cukru;
  • 1 1/2 lžičky soli;
  • 1 lžíce sladké maďarské papriky;
  • 300 gramů klobásy

Postup zavaření leča

Ve velké pánvi orestujte cibuli na tuku nebo oleji ze slaniny na mírném ohni po dobu 5 minut. Přidejte papriky a vařte dalších 10 minut. Přidejte rajčata, klobásu, cuketu, cukr, sůl a papriku a vařte dalších 25 až 30 minut za občasného míchání, nebo dokud směs nebude připomínat rajčatovou omáčku. Horké cuketové lečo s klobásou nalijte do sklenic, které uzavřete a nechte zavařit. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě.

Zdroj: Zavařené lečo s klobásou

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÁ ŘEPA - ZAVAŘOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zavařená červená řepa se zelím , není v nálevu psaný poměr vody ?
Svařit vodu , ale jaké množství na 5 dílů octa , 1 díl soli ?
Děkuji za zprávu .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na 5 dílů octa se dává 15 dílů vody.

Zdroj: diskuze Červená řepa - zavařování

Polské lečo na zimu bez cibule

Ingredience na cuketové lečo

  • 2 až 3 velké cukety;
  • 2 kg masitých rajčat;
  • 2 kg paprik - libovolné barvy;
  • bazalka;
  • oregano;
  • sůl;
  • pepř;
  • olej, na dno hrnce.

Postup zavaření leča

Cuketu oloupejte, vykrájejte semínka a nakrájejte na malé kostičky. Z paprik odstraňte semínka a nakrájejte je na docela malé proužky nebo kostičky. Rajčata spařte, zbavte slupky a nakrájejte na malé kousky.

Na rozpálený olej dejte nakrájenou papriku. Když trochu změkne, přidejte cuketu a poté rajčata. Duste do měkka. Přidejte sůl, pepř a bylinky podle chuti. Nalijte do vyvařených sklenic a pečlivě utáhněte. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě nebo v rozpálené troubě. Později lze tento druh leča přidat k osmahnuté cibuli s klobásou a v největších mrazech si užívat chutí léta.

Zdroj: Jak zavařit lečo na zimu bez cibule

Dietní lečo

Ingredience: 2 papriky, 3 rajčata, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1 párek se sníženým obsahem tuku, 1 vejce nebo 2 bílky, sůl, pepř

Technologický postup: Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájený párek na kolečka. K tomu přidáme na proužky nakrájenou papriku a nakrájená rajčata. Vše lehce osolíme a opepříme. Přilijeme trošku vody a dusíme. Až bude zelenina měkká, přidáme vejce nebo bílky. Pokud přidáme jen bílky, bude lečo ještě dietnější. Následně dokořeníme a podáváme. Dietní lečo podáváme s celozrnným pečivem nebo bez něj.

Zdroj: Lečo

Jak zavařovat v obyčejném hrnci

Zavařovací hrnec je nezbytnou pomůckou při zavařování. Ideální je hrnec s vestavěnou dřevěnou mřížkou a teploměrem. Můžeme použít i větší hrnec s pokličkou a teploměrem, dřevěnou mřížkou nebo hadrem, kterým vyložíme dno hrnce, aby nám sklenice při zavařování nepraskaly.

Zdroj: Postup při zavařování

Paprikové lečo na zimu

Ingredience

  • 1,8 kg paprik;
  • 1,4 kg rajčat;
  • 60 g moučkového cukru;
  • 30 g soli;
  • 30 až 50 g rostlinného oleje;
  • 1 lžíce octa.

Výroba leča

Rajčata omyjte a protáhněte mlýnkem na maso nebo malým struhadlem. Papriku omyjte, očistěte semínka, rozdělte na 4-6 dílů (podle velikosti). Nakrájená rajčata dejte do hrnce, přidejte moučkový cukr, sůl a rostlinný olej, dejte na sporák. Když se vaří, přidejte papriky, promíchejte a vařte 20 minut.

Během této doby také sterilizujte sklenice.

Hrnec s lečem odstavte z plotny, přidejte ocet a promíchejte. Nalijte do sterilizovaných sklenic, uzavřete víčky a zavařte ve vroucí vodě. Zavařování ve vroucí vodě trvá 5 minut.

Zdroj: Jak zavařit lečo na zimu bez cibule

Zavařené zeleninové lečo

Ingredience

  • 1 kg papriky (kapie),
  • 1 kg rajčat,
  • 1 velká cibule,
  • 2–4 lžíce rostlinného oleje,
  • špetka soli.

Postup

Papriky očistíme, vyjmeme semínka a nakrájíme na nudličky. V kastrolu zahřejeme olej a nasypeme do něj nakrájenou cibuli a papriky, které osolíme a dáme dusit. Rajčata spaříme horkou vodou a oloupeme slupku, pak je nakrájíme na kousky a přidáme k paprikám a ještě chvíli podusíme. Horké plníme do skleniček a sterilujeme 20 minut při 85 stupních.

Z takto připravené směsi můžeme kdykoliv připravit chutné lečo s vejci a klobásou tak, že na oleji osmahneme cibulku, přidáme lečo, prohřejeme, zahustíme vejci a dle chuti můžeme přidat i nakrájenou klobásu.

Zdroj: Jak zavařit lečo

Maďarské lečo s klobásou do sklenic

Ingredience

  • 100 ml rostlinného oleje nejlepší je slunečnicový;
  • 3 velké žluté cibule, nakrájené na tenké plátky;
  • 2 stroužky česneku, nasekané;
  • 6 maďarských sladkých paprik nebo žlutých paprik, nakrájených na tenké plátky;
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř;
  • 2 lžičky sladké papriky;
  • 1 plechovka celých loupaných rajčat (700 gramů);
  • 300 gramů klobásy rozkrájené na kolečka.

Postup zavařování leča s klobásou

Ve velkém hrnci na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte cibuli. Smažte za občasného míchání, dokud nebude mírně průsvitná, 4 až 5 minut. Vhoďte česnek a papriky, klobásu a vařte za občasného míchání 5 minut, dokud papriky nezmění barvu. Snižte teplotu na středně nízkou. Ochuťte cibuli a papriku velkou špetkou soli a pepře a přidejte mletou papriku. Přidejte rajčata i s trochou jejich šťávy, rajčata před tím rozmačkejte rukama. Směs dusíme 5 minut, dokud se většina tekutiny neodpaří a paprikový guláš nezhoustne. Chceme džemovou, ne příliš tekutou konzistenci. Podle chuti znovu okořeníme a horké nalijeme do sterilních sklenic, které zavaříme. Zavařování trvá 5 minut ve vroucí vodě a nebo v rozpálené troubě.

Zdroj: Zavařené lečo s klobásou


Autoři obsahu

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP