Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

LEPKAVÉ LISTY NA BOBKOVÉM LISTU

OBSAH

Kroucení listů u růží

Pilatky způsobují na růžích svinování listů do malých trubiček. Poškozeny jsou především odrůdy s měkčími listy a první vyrašené listy.

K ošetření proti všem zmiňovaným škůdcům můžeme použít přípravek Sumithion super, a to vždy brzy na jaře při rašení prvních listů. Pilatky mají pouze jednu generaci ročně.

Zdroj: Kroucení listů

Poradna

V naší poradně s názvem ORCHIDEA MÁ LEPKAVÉ LISTY ZE SPODU , PROSÍM O RADU JAK MÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie procházková.

prosím o radu jak mám pokračovat aby to nebylo lepkavé , má poupata ale už dlouho nerozkvetly, díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Orchidej měla moc vody a málo slunce a nejspíš ji postihla nějaká houbová choroba. Z té ji asi nevyléčíte a budete muset pořídit novou.

Zdroj: diskuze Pestovani orchidee phalaenopsis

Příčiny žloutnutí listů

Zamiokulkasu žloutnou listy z důvodu nadbytečné zálivky (přemokření), nedostatečné zálivky (zasychání), někdy i kvůli nedostatečnému přihnojování nebo nedostatečné vzdušné vlhkosti, nevyhovujícímu substrátu a malému květináči. Vesměs se dá konstatovat, že ke žloutnutí listů dochází následkem špatné péče o rostlinu.

Zdroj: Zamiokulkas - žloutnutí listů

Poradna

V naší poradně s názvem VELMI LEPKAVÉ LISTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena zamoravcova.

dobrý den mam mnoho oleandru ale vždy se někdy na oleandru velmi lepavé listy






děkuji za radu Zámoravcová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Lepkavou tekutinu rostliny vylučují na obranu nebo jako reakci na žravého škůdce. Ten může být na listech (puklice, smutnice) a nebo v kořenech (larvy lalokonosce). Takhle na slepo lze doporučit systémový insekticid Actara 25 WG, který si rostlina natáhne do sebe a po dobu 3 měsíců cokoliv si z ní kousne nebo nasaje, tak zemře. To spolehlivě zničí všechny žravé parazity, na které nyní rostlina reaguje. Actaru koupíte běžně v hobby marketech.

Zdroj: diskuze Velmi lepkavé listy

Nežádoucí účinky bobkového listu

Konzumace většího množství bobkového listu způsobuje ředění krve a může tak vést ke krvácení. Listy vavřínu, které nejsou sušené, obsahují aromatické silice, jež mají účinky jako narkotika. Jedovaté jsou čerstvé listy některých druhů vavřínů.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Diskuze

V diskuzi KROUCENÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Klíma.

Dobrý den, na podzim jsme zasadili planou meruňku, na jaře ji ale krátce po rašení listů se listy začaly kroutit a přestaly růst. Nevíme proč a zda se to dá ještě napravit. Děkuji za radu, Klíma, Kolín.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta Tesařová.

PROČ SE KROUTÍ LISTY U BLUMY ČÍM JE POSTŘÍKAT DĚKUJI

Zdroj: diskuze Kroucení listů

Co znamená žloutnutí listů

Žloutnutí listů je zcela normální. Nejstarší listy zežloutnou a opadají. Na koncích větví vyrostou nové spolu s květy.

Zdroj: Oleandr

Zkroucené listy na paprikách

Kroucení listů paprik může způsobit nesprávná hladina boru. Nedostatek boru způsobuje, že jsou mladé listy pokroucené a odumírají. Nedostatek hořčíku způsobuje, že se listové okraje otáčejí dovnitř nahoru.

Kroucení listů u paprik je způsobeno rozdílným poměrem pH při každé zálivce, nadbytečným množstvím živin (jejich přebytek) nebo kombinací všeho dohromady. Kroucení listů je způsobeno většinou v domácím prostředí – v květináčích nebo u rostlin ve fázi předpěstování. Po přesazení do větší nádoby kroucení listů paprik ustane během týdne.

Nejlépe lze předcházet kroucení listů tím, že jim zlepšíme přísun živin, a to dodáním vápníkového hnojiva ve formě postřiku na list. Postřik na list volíme především kvůli malému vstřebávání vápníku kořenovým systémem.

Zdroj: Kroucení listů

Diskuze

V diskuzi KROUCENÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Klíma.

Dobrý den, na podzim jsme zasadili planou meruňku, na jaře ji ale krátce po rašení listů se listy začaly kroutit a přestaly růst. Nevíme proč a zda se to dá ještě napravit. Děkuji za radu, Klíma, Kolín.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Maurová.

Na naší švestce se již druhým rokem po odkvětu a tvoření plodů začnou kroutit
listy do roličky. Po otevření jsme zjistili, že se v každém listu nachází hnědý brouček asi cca 2 mm velký. Listy vloni posléze napadly mšice a začal se tvořit jakýsi šedivý povlak. Nevíme čím máme stříkat. Poraďte.
děkuji

Zdroj: diskuze Kroucení listů

Koupel proti bolesti kloubů

Bobkový list je vhodný také k léčbě bolavých kloubů, stačí jen tři hrsti bobkového listů vylouhované ve 3 litrech vroucí vody. Listy by se měly louhovat hodinu a pak se přecedit. Výluh se pak vlije do teplé vanové koupele. Pro lidi trpící bolestí kloubů se doporučuje tato koupel dvakrát týdně po dobu 15 minut.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Poradna

V naší poradně s názvem PROČ LISTY VÁNOČNÍHO KAKTUSU ČERVENAJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirek.

konce listů mají červebnohnědou barvu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vánoční kaktus preferuje stanoviště s jasným, ale nepřímým světlem. Jeho vystavení na plné slunce může způsobit, že segmenty listů změní barvu na tmavočervenou. Je to důsledek úpalu rostliny.
Změňte kaktusu stanoviště. Pokud máte zahradu, dejte ho na léto ven, nejlépe ho pověste na severní stěnu. Do konce září se o něj nemusíte vůbec starat. Stačí mu voda ze vzduchu a ta co naprší. Pokud jste spokojen s jeho velikostí, tak nepotřebuje ani žádné hnojení. Venku si bude si připadat jako ve své domovině a bohatě vám pokvete. Záčátkem podzimu ho ukliďte domů.

Zdroj: diskuze Proč listy vánočního kaktusu červenají

Přehnojení

Dobře vyvážené hnojivo dvakrát ročně, jednou na jaře a znovu na podzim, podporuje zdravý růst oleandru a jeho bohaté kvetení. Vyhněte se ale nadměrnému hnojení rostliny, protože přebytek dusíku způsobuje žloutnutí listů.

Zdroj: Proč žloutnou listy oleandru

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY RAJČAT KROUCENÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata Šedová.

Spodní listy jsou v pořádku ale jak rostlina roste začínají se jí kroutit listy, suché nejsou.Prosim co to je a dá se něco dělat. Děkuju

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Kroucení listů u rajčete je nejčastěji způsobeno výkyvy v teplotách a v zálivce. Pokud jsou zkroucené listy navíc ještě silné a tmavě zelené, tak jde o následek přemíry dusíku. Oba tyto projevy zkroucených listů nijak neovlivňují rostlinu a její schopnost plodit, takže není potřeba ani žádný léčebný zásah.
Někdy můžou být zkroucené listy důsledkem nechtěného dopadu herbicidního prostředku, aplikovaného desítky metrů daleko. V takovém případě jsou zkroucené listy slabé a usychají. Proti takovému postižení neexistuje žádná léčba.
Poslední možnou příčinou kroucení listů na rajčatech může být škůdce. V takovém případě je list nejen zkroucený, ale na jeho struktuře je vidět mozaika, popřípadě chloróza a je patrná i přítomnost hmyzu. Zde se uplatní postřik insekticidem, například Actara 25 WG, NeemAzal T/S.

Zdroj: diskuze Rajské napadené kroucení listů

Žluté listy oleandru na jaře

Je to jedna z otázek, na kterou se pěstitelé nejvíce ptají. „Mám oleandr a listy zežloutly a začaly opadávat. Co se stalo? Bez prohlédnutí listů není vždy možné dát správnou odpověď, ale pokud je to na jaře, tak není důvod k panice, je to obvyklé. Právě jaro je klíčem k tomu, proč listy oleandru žloutnou a opadávají.

Pokud nejsou na rostlině škůdci, pak je důvod žloutnutí a opadávání listů oleandru jednoduchý: oleandr je trvalka, a když začne růst a produkovat nové květy, rozhodne se některé z nich shodit. Staré listy, zejména ty na spodních větvích. Je to způsob, jak se obnovit, připravit se na růst a zbavit se tkáně, kterou již rostlina nepotřebuje pro fotosyntézu.

Než však dojdete k tomuto závěru, je důležité zjistit, zdali není s rostlinou něco v nepořádku. Možná má nějakou chorobu způsobenou plísněmi, nebo mu nesvědčí změna teplot. Postarat se musíte i o zálivku oleandru. Pokud velká část listů žloutne, může to být způsobeno nadbytkem nebo nedostatkem vody.

Zdroj: Proč žloutnou listy oleandru

Poradna

V naší poradně s názvem BOBKOVÝ LIST V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

Dobrý den.
Vlastním asi pět let keř bobkový list.Přes zimu je doma. Letos jsou na listech samý puklice a ještě jsou lepkavé a vně keře jsou listy a stvoly černé. Jako posypané sazí.Co to může být. Asi ho budu muset zlikvidovat. Škoda.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Můžete ho zachránit včasným postřikem přípravkem Actara. Tím spolehlivě zničíte všechny puklice a zastavíte to lepkání. Pokud to černé na listech jsou mšice, tak ty to taky zničí. Díky tomuto postřiku rostlina zůstane imunní vůči všem škůdcům po dobu 2 měsíců ode dne aplikace. Samozřejmě ošetřené listy nemůžete spotřebovávat v kuchyni, ale zachráníte svoji ristlinu. První nové lístky můžete sklízet až v létě.

Zdroj: diskuze Bobkovy list a puklice

Masážní mazání na bolest kloubů a svalů

Na bolest kloubů a svalů se doporučuje nejen vavřínová koupel, ale i masáž bolestivých míst. K mazání jsou potřeba 2 lžíce bobkových listů a 3 dl asi 60 % lihu. Nejprve si připravíme uzavíratelnou nádobu, do ní se rozdrtí listy a zalijí se lihem. Nádoba se uzavře a listy se v ní nechají louhovat někde v teple. Každý den je třeba nádobu protřepat. Za 14 dní se výluh přecedí a pak se jím promazávají bolavé klouby i namožené svaly.

Bobkový list se běžně užívá i v domácí kosmetice na zklidnění a osvěžení pokožky, zmírnění zánětů kůže, zlepšení stavů vlasů (zbavení se lupů, stimulace růstu vlasů a jejich posílení).

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Diskuze

V diskuzi NEMOC OSTRUŽIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Růžena.

Prosím o radu,

pěstuji ostružiny vedle malin a v posledních letech plody ostružin
nedozrají. Plod je napůl červený a kyselý. Ptala jsem se v zahradnictví a říkali, že to dělá roztočík malinový. Stříkala jsem na jaře calypsem, ale nic nepomohlo. Mám ostružinu vyhodit nebo přesadit dále od malin ?

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Mám zahradní ostružinu bez trnů a letos začaly žloutnout listy.Nevím proč,prosím
poraďte.

Zdroj: diskuze Nemoc ostružin

Jak sušit bobkový list

Až keř povyroste, tvarujeme jej a při tom sklízíme lístky, které sušíme. Při sušení se nesmí listy zapařit a zhnědnout - jinak zcela ztrácejí své typické aroma. Listy ostříháme bez řapíků a rozložíme je v temné a vzdušné místnosti až do seschnutí listů. Tyto uskladníme v plátěném sáčku v temnu a suchu.

Bobkový list = sušené listy vavřínu se specifickým aroma. Používá se k nakládání a úpravě zvěřiny i jiných mas, rajské či svíčkové omáčky. Bobkový list je tradičním kořením české kuchyně. Rovněž se používá při nakládání zeleniny, hub nebo konzervaci masa a k marinovaným rybám.

Zdroj: Bobkový list v květináči

Poradna

V naší poradně s názvem LEPIVÁ ANTURIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.

Dobrý den, mám po mamince asi již deset let starou anturii, která překrásně kvete každý rok, ale mám problém ji někam postavit, protože má strašně lepkavé listy a kape z nich něco jako cukerný roztok a strašně lepí. Všude kde ji postavím tak je to olepené. Potřebuji poradit jestli jí mohu dát ven. Vašíčková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Lepivý sliz rostlina vylučuje, když je napadena nějakým sajícím škůdcem. V tomto případě může jít o smutnice nebo puklice. Co s tím? Kupte přípravek Actara a rostlinu s ním postříkejte. Do rostliny se dostane jed, který si nasaje nechtěný škůdce a zahyne. Jed zůstane v rostlině dva měsíce, takže je potřeba po této době zopakovat, pokud bude rostlina venku. Anturie potřebuje světlé místo ve stínu chráněné před větrem a teplotu nad 15°C.

Zdroj: diskuze Anturie - dotaz k pěstování

Kroucení listů u citrusů

Kroucení listů u citrusů je způsobeno nevhodnou zálivkou a nedostatkem živin. Ve výjimečných případech se může jednat o virové nebo bakteriální onemocnění listů.

Zdroj: Kroucení listů

Opadávání listů

Opadávání listů u oleandru způsobuje špatná zálivka.

Jaká je to choroba

Oleandru opadávají listy vždy, když má nedostatek vody. V létě je důležité, aby „stál“ ve vodě. Přezimuje v chladné místnosti s omezením zálivky.

Co s tím dělat

V horkém letním počasí je nutné, aby rostlina doslova stála ve vodě, to znamená, že miska pod květináčem by měla být stále plná vody. Přes zimu dáme oleandr do chladné místnosti a zálivku omezíme.

Zdroj: Choroby oleandru

Odumírající listy

Odumírající listy oleandru mohou být způsobeny šedou hnilobou.

Jaká je to choroba

Šedá hniloba (Botrytis cinerea) způsobuje, že je pletivo stonků vodnaté a zahnívá, při vyšší vzdušné vlhkosti se pokrývá šedivým porostem houby. Plíseň se vyskytuje především v období, kdy jsou rostliny vystaveny prudkému kolísání suchého a chladnějšího prostředí s vlhčím a teplejším.

Co s tím dělat

Starší listy a odumřelé části rostlin je nutné odstraňovat. V zimních měsících udržujeme sušší prostředí a zabraňujeme dlouhodobému ovlhčení listů. Aplikace fungicidu má význam především při zvýšeném infekčním tlaku.

Zdroj: Choroby oleandru

Kroucení listů u rajčat

Kroucení listů rajčat může mít více příčin. Mohou je způsobovat škůdci jako mšice nebo svilušky. Další příčinou může být takzvaná abiotická porucha, způsobená jak nedostatkem vody v půdě, tak i přemokřením. Na této poruše se může podílet i nadbytek dusíku nebo draslíku, otrhání většího počtu listů najednou či velké kolísání denních a nočních teplot.

Kroucení listů však může zapříčinit také stolbur (Potato stolbur phytoplasma). Je-li rajče napadeno tímto parazitem, listy rostliny se začnou stáčet podle střední žilky směrem nahoru, jsou malé a předčasně vadnou.

Za kroucením listů stojí také některé virové choroby. Ale v jejich případě objevíme i další příznaky, jako jsou třeba skvrny na listech. V neposlední řadě kroucení způsobuje i degenerace listů.

Jelikož má kroucení listů u rajčat mnoho příčin, nelze uvést jeden konkrétní způsob ochrany. Objevíme-li škůdce, tak použijte fungicidní přípravky, domníváme-li se, že je důvodem špatná výživa, pak rostlinu pravidelně přihnojujeme a rovnoměrně zaléváme. Pokud jde o virové onemocnění, pak napadené rostliny zlikvidujeme. Někdy kroucení listů vznikne jen jako reakce na šok z přesazení (u malých sazenic), pak by měl problém po čase sám odeznít a nové listy již porostou normálně.

Zdroj: Kroucení listů

Nejčastější onemocnění hortenzií

Běžná infekční onemocnění hortenzií, u která se objevují hnědé listy:

  • Padlí - listy vypadají jako bílé, vatovité nebo pavučinové povlaky. Zpočátku je list skvrnitý, časem může být pokryt na většině povrchu nebo i na všech čepelích listů. Napadené listy hnědnou. Rostlina roste pomaleji, vrcholové výhony jsou deformované.
  • Plíseň šedá - prvním příznakem infekce onemocněním je výskyt specifických vodnatých skvrn. Na jednotlivých orgánech (listy, výhony, květenství) je pak zašedlý, prašný povlak, který může časem "zhoustnout" a pokryje například celá květenství. V důsledku infekce květy a dokonce i výhonky hnědnou a odumírají. Nejmladší listy zčernají.
  • Skvrnitost listů - na listech se objevují skvrny různých velikostí a tvarů. Zpočátku jsou malé, kulaté, světle hnědé nebo žluté. Časem zhnědnou a mohou splývat. Stává se, že jsou obklopeny načervenalými lemy. Infikované listy odumírají. Hortenzie roste pomaleji a je oslabená.
  • Hniloba kořenů a báze - jedná se o onemocnění, které nejčastěji postihuje popínavé hortenzie. Po výsadbě rostlina uvadne a zemře. Kořenový bal je nedostatečně vyvinutý nebo se nevyvíjí vůbec – rostlinu lze snadno zvednout ze země.

Zdroj: Hnědnutí listů hortenzie

Co znamená hnědnutí listů

Hnědé nebo ovadající listy mohou být sice prvním indikátorem, že jste květinu zapomněli zalít, ale stejně tak mohou značit vážnější potíže. Pokud se vám zdá, že rostlinu prostříháváte příliš často, a to i přesto, že se o ni příkladně staráte, zkuste hledat známky vážnějších problémů a snažte se zjistit, jak napravit prvotní příčinu potíží.

Zdroj: Lopatkovec


Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP