Téma: 

libeček

LIBEČEK A WARFARIN

Libeček

Libeček pravděpodobně pochází ze Střední Asie. Jedná se o vytrvalou bylinu patřící do čeledi Apiaceae, spolu s mrkví, celerem, kmínem, koriandrem, koprem, petrželí a dalšími. Libeček je blízký příbuzný celeru, ale je cca 4krát větší. Bylina byla před naším letopočtem kultivována jako bylinný lék na bolest v krku a jako afrodiziakum. Libeček patřil mezi nejčastěji používané bylinky v římské kuchyni.

Rostlina může být vysoká až 180 cm, běžně dosahuje vzrůstu 60–90 cm. Její zeleno-žluté krajkové květy rostou ve shlucích. Semena a části rostliny mají jedinečnou drožďovou příchuť. Semeno se používá buď celé syrové či vařené, nebo mleté jako aromatická příchuť do pečiva, polévek a salátů. Kořen má silnou, pikantní chuť a může se využívat jako aromatická látka nebo jako zelenina. Listy a stonky se používají syrové nebo vařené. Čaj se připravuje ze sušených listů, ale může být také připravený z nastrouhaného kořene. Esenciální olej z kořene je komerční záležitostí, používá se do konzerv, jako dochucovadlo do omáček a jiných pokrmů. Libeček patří mezi takzvané lidové léky, přičemž se používá proti bolestem hlavy, jako diuretikum a uklidňující prostředek. Rostlina obsahuje furanokumarin, což může mít za následek fototoxicitu. Libeček obsahuje 4,5-dimethyl-3-hydroxy-2[5H]-furanonu (sotolone).

Zdroj: Libeček a Warfarin
Zveřejněno dne: 2.4.2016

Diskuze: kyselina močová

Prosím o radu,zda se může dři dně libeček a lichořeřišnice větší a také na houby a brambory se názory různí

Zdroj: diskuze Kyselina močová
Odesláno dne: 5.7.2015 uživatelem Miroslava Žáková
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

PÓRKOVÁ POLÉVKA

Pórková polévka se sýrem

Ingredience: 1 pórek, 2 trojúhelníčky taveného sýra, 1 kostka bujónu, 1 vejce, zavářka do polévky, libeček, 1 lžíce másla

Postup: Na másle necháme zesklovatět nakrájený pórek, přidáme sýr, aby se roztavil, stále mícháme, přidáme bujón a vodu. Povaříme, přisypeme zavářku, rozkvedlané vejce a nakonec rozsekaný libeček. Polévka by měla mít hustou konzistenci.

Zdroj: Pórková polévka
Zveřejněno dne: 25.3.2015

Diskuze: postřik na libeček

na libečku se mně tvoří hnědé skvrny jako od nějakého hmyzu a začíná schnout může mně někdo poradit? Děkuji za vaše rady

Zdroj: diskuze Postřik na libeček
Odesláno dne: 17.6.2017 uživatelem mičkajan
Počet odpovědí: 0

KERBLÍK

Kerblík versus libeček

Libeček je asi 1,5 až 2 m vysoká vytrvalá bylina. Rostlina má poměrně mohutný oddenek. Lodyha je navrchu bohatě větvená. Listy se podobají listům celeru, jen jsou mnohem mohutnější. Během léta, v červenci a srpnu kvete drobnými žlutými kvítky seskupenými do květenství, která vyrůstají na koncích lodyh. Plodem je dvounažka hnědé barvy. Celá rostlina má příjemnou kořenitou vůni.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že kerblík a libeček se liší vzhledem listů, barvou květů, vůní, výškou i mohutností. Nať libečku lze sušit a chuť jeho listů je často přirovnávána k chuti magi. Je skvělým kořením do polévek a omáček, pomazánek, masových pokrmů nebo luštěnin.

Na níže uvedených fotografiích můžete sami porovnat očité rozdíly těchto dvou rostlin.

Zdroj: Kerblík
Zveřejněno dne: 10.11.2014

Diskuze: Re: kyselina močová

Libeček je všeobecně prospěšný a i u dny může být hojně používán. Stejně tak lichořeřišnice velká. Brambory a houby patří do kategorie neutrálních potravin, to znamená, že mají vyšší obsah purinů, nikoliv však vysoký. Nejméně purinů z hub má liška jedlá a nejvíce pak hřiby a jim podobné houby a také žampiony.

Zdroj: diskuze Kyselina močová
Odesláno dne: 5.7.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

LIBEČEK A WARFARIN

Vedlejší účinky libečku

Žádné alergeny z této rostliny dosud nebyly popsány. Dle neoficiálních tvrzení může libeček vyvolat příznaky potravinové alergie u citlivých jedinců. Nicméně z provedených studií žádné nežádoucí účinky hlášeny nebyly. Je možné, že alergie na libeček, která je podobná alergenním projevům u mrkve a celeru, vzniká právě proto, že jde o rostlinné druhy téže skupiny. Při konzumaci libečku by měli být obezřetní pacienti s poruchou metabolismu aminokyselin. Při tomto onemocnění je charakteristická sladká vůně, připomínající javorový sirup v tělních tekutinách (například v moči) postižených pacientů. Látka odpovědná za tento zápach se nazývá 4,5-dimethyl-3-hydroxy-2[5H]-furanonu (sotolone), a tato sloučenina se nachází také v libečku.

Rostlina obsahuje i furanokumarin, který může mít za následek fototoxicitu. Tato reakce by mohla zvýšit citlivost na slunce, a to zejména při dlouhodobém užívání byliny. Projevuje se výskytem vyrážky ze slunce, spáleninami od slunce a rakovinou kůže. Pokud tedy užíváte libeček, používejte opalovací krém a ochranný oděv, zvláště pokud jste jedinci se světlou pletí.

Rovněž v těhotenství buďte obezřetní při konzumaci libečku. Libeček ve velkém množství může způsobit kontrakce a překrvení sliznice, což by mohlo vést k potratu. V období kojení není dostatek poznatků o bezpečnosti používání libečku.

Je možné, že libeček může zvýšit množství sodíku v těle, což následně vede ke zvýšení krevního tlaku.

Nepoužívejte libeček ani tehdy, pokud trpíte zánětlivým nebo bolestivým onemocněním ledvin anebo špatnou funkcí ledvin.

Libeček funguje jako takzvané „vodní pilulky“, které způsobují, že tělo ztrácí vodu. Užívání libečku spolu s léky na odvodnění by tak mohlo způsobit těžkou dehydrataci. Při tomto stavu může dojít k závratím a nízkému krevnímu tlaku. Mezi diuretické léky patří například hydrochlorothiazid (Diuril), chlorthalidon (Thalitone), furosemid (Furosemid), hydrochlorothiazid (HCTZ, Hydrodiuril, Microzide) a další.

Zdroj: Libeček a Warfarin
Zveřejněno dne: 2.4.2016

LIBEČEK A WARFARIN

Účinky na srážlivost krve a na Warfarin

Látky přítomné v rostlině mohou zvýšit riziko krvácení nebo zesilovat účinky Warfarinu. Proto buďte opatrní při konzumaci libečku a raději se poraďte s lékařem.

Zdroj: Libeček a Warfarin
Zveřejněno dne: 2.4.2016

BABSKÉ RADY NA NADÝMÁNÍ A PLYNATOST

Bylinky proti nadýmání

Proti nadýmání se doporučuje popíjet čaje z těchto bylinek: máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost
Zveřejněno dne: 6.6.2017

KUCHAŘKA NA BYLINKOVÉ MÁSLO

Složení bylinkového másla

Jak sám název napovídá, jednou z hlavních surovin je povolené máslo, toho ostatního už – pokud jde o množství – nebude v takové míře, ale rozhodně nejde o ingredience méně důležité. V bylinkovém másle by nemělo chybět alespoň několik druhů bylinek, například pažitka, petrželová nať, libeček, kerblík, bazalka, oregano, majoránka, paprika, medvědí česnek či saturejka, a dochucené by mělo být česnekem a solí. Pokud si netroufáte vybrat si určité bylinky nebo se vám do toho nechce pouštět, můžete si zakoupit již hotovou směs pro přípravu bylinkového másla.

Zdroj: Kuchařka na bylinkové máslo
Zveřejněno dne: 4.11.2015

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Hovězí vývar se zeleninou

Ingredience: 500 g hovězích žeber, 1 kus mrkve, 1 kus petržele, 1 kus květáku, 1 kus pórku, 1 cibule, 10 kuliček pepře, 1 kus masoxu, 1 lžička vegety, maggi, špetka šafránu, sůl, petrželová nať, libeček.

Technologický postup: Maso dáme do studené vody (tím bude vývar silnější) a vaříme. Chceme-li maso do omáčky, vložíme ho do vařící vody (maso se zatáhne a zachová šťavnatost). Když začne maso měknout, přidáme pepř, sůl, nasekanou cibuli, nakrájenou mrkev, celer, petržel, květák, pórek a masox a vaříme do měkka. Ke konci přidáme špetku šafránu, maggi, sůl a nasekanou petrželku s libečkem. Na závěr zavaříme do polévky malou zavářku.

Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno dne: 3.2.2016

UZENÁ POLÉVKA

Uzená polévka s nudlemi

Ingredience: 1 uzené vepřové ramínko nebo kolínko, 1 cibule se slupkou, 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, sůl, 2 stonky zelené cibulky, hrst zavářkových nudlí

Postup: Do studené vody vložíme uzené maso, rozpůlenou cibuli se slupkou, podrcený česnek, bobkový list, nové koření, pepř, lehce osolíme a přivedeme k varu. Stáhneme teplotu na minimum a necháme táhnout 3–4 hodiny. Maso vyjmeme, okrájíme a použijeme do jiného pokrmu. Zbytky od kosti pečlivě obereme a vrátíme do vývaru. Přidáme nakrájenou zelenou cibulku a nudle a již jen provaříme, aby nudle byly uvařené na skus. Dochutíme a přidáme sekanou pažitku, libeček nebo petrželku.

Zdroj: Uzená polévka
Zveřejněno dne: 13.8.2015

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA PODLE NAŠÍ BABIČKY

Květáková polévka s bramborem

Ingredience: 1 malý květák, 1 malá cibule, 4 brambory, máslo, hladká mouka, sůl, špetka pepře a muškátu, trošku kari, sušený česnek, petržel, libeček, sůl

Postup: Na másle osmahneme najemno nasekanou cibulku, pak zaprášíme moukou. Uděláme světlou jíšku, zalijeme ji studenou vodou a vyšleháme metlou, aby nebyly hrudky. Poté přidáme na malé kousky nakrájené brambory a květák, přivedeme k varu, osolíme a uvaříme doměkka, dochutíme kari, česnekem, muškátem, petrželkou a libečkem.

Tip: Ke zvýraznění chuti kromě středně velkého květáku můžeme použít kořenovou zeleninu, oloupané syrové brambory, cibuli. Dále můžeme použít například brukev, kousek bílého zelí, česnek, sterilizovaný nebo čerstvý mladý hrášek, několik zelených fazolových lusků či jinou sezonní zeleninu.

Zdroj: Květáková polévka podle naší babičky
Zveřejněno dne: 10.4.2017

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

Květáková polévka bez smetany

Suroviny:

  • 1 květák
  • 1 kedlubna
  • 2 menší mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celerové bulvy a celerové nati
  • 1 cibule
  • 4 brambory
  • libeček
  • máslo
  • hladká mouka
  • sůl, mletý pepř, muškátový květ nebo muškátový oříšek

Postup:

Na másle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme drobně krájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání jemně osmažíme. Poté zalijeme asi litrem vody, přidáme lžičku soli, na kostky nakrájenou kedlubnu, můžeme přidat nasekané zelené lístky, které obklopovaly růžici květáku, a brambory. Necháme vařit. Z másla a hladké mouky si připravíme jíšku. Květák rozebereme na co nejmenší možné růžičky. Když jsou brambory napůl měkké, přidáme do polévky sekanou celerovou nať, růžičky květáku a jíšku. Vaříme dalších pět minut, ale ne víc, aby se nám květák nerozvařil. Nakonec okořeníme mletým pepřem, muškátovým oříškem nebo květem a nasekaným libečkem.

Zdroj: Květáková polévka
Zveřejněno dne: 16.4.2015

CUKETOVÁ POLÉVKA

Cuketová polévka pro děti

Ingredience: 2 menší cukety (dohromady cca 500 g), 100 g červené čočky (loupaná čočka, nemusí se namáčet a její příprava je rychlá), 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 litr zeleninového vývaru, olivový olej, zelené bylinky na dochucení dle chuti (petržel a libeček)

Postup: Cibuli oloupejte, párkrát překrojte a nechte zesklovatět na troše olivového oleje. Přidejte na plátky nakrájený stroužek česneku a krátce promíchejte, česnek nesmí zhnědnout. Do hrnce hned vhoďte na kolečka nakrájenou omytou cuketu i se slupkou. Slupka obsahuje hodně živin. 2 minuty restujte. Nyní přidejte 100 g propláchnuté červené čočky a zalijte zeleninovým vývarem. Vařte do změknutí čočky, trvá to 15 minut, déle není nutné. Ke konci varu přihoďte zelené bylinky a polévku dohladka rozmixujte. Výslednou hustotu si případně dochuťte. Polévku můžete podávat s chlebovými nebo pečivovými krutony.

Zdroj: Cuketová polévka
Zveřejněno dne: 12.10.2016

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Hovězí vývar s masem

Ingredience: 300 g hovězího masa, 1 kus mrkve, 1/2 celeru, 1 kus petržele, 1 cibule, 350 g kořenové zeleniny nakrájené na kostičky, sůl, 5 kuliček černého pepře, 3 kuličky nového koření, 1 list bobkového listu, mletý pepř, libeček, pažitka, polévkové koření, 200 g vlasových nudlí, 2 lžíce oleje.

Technologický postup: Omyté hovězí (případně i morkovou kost) vložíme do 2 litrů studené osolené vody. Přidáme 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření, bobkový list a snítky libečku. Vsypeme na půlky rozkrájenou čerstvou kořenovou zeleninu. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme, dokud maso nezměkne. Maso, kost, kořenovou zeleninu a koření vyjmeme, přidáme pokrájenou čerstvou zeleninu a pokračujeme ve vaření do jejího změknutí. Poté odstavíme. Vlasové nudle uvaříme do měkka v dostatečném množství osolené vody. Scedíme je, propláchneme studenou vodou a dáme do polévky. Do polévky vsypeme i uvařené hovězí maso nakrájené na kousky. Hotovou polévku osvěžíme nasekanou pažitkou a podáváme.

Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno dne: 3.2.2016

NEJLEPŠÍ BRAMBORAČKA

Bramboračka s čerstvými houbami

Ingredience: 2 lžíce másla, 3 větší brambory, 2 mrkve, 2 stonky řapíkatého celeru, 3 stroužky česneku, 4 velké hřiby, 3 lžíce hladké mouky, 1,5 l vody, 3 ks bobkového listu, 1 lžička mletého kmínu, muškátový květ, sůl, mletý pepř, snítka libečku

Technologický postup: Ve větším hrnci nechte rozehřát máslo a do sklovata na něm orestujte na kostičky nakrájenou cibuli. Pak přihoďte na půlkolečka nakrájenou mrkev, řapíkatý celer na plátky a najemno nasekaný česnek a nechte lehce zarestovat. Do hrnce přidejte na silnější plátky nakrájené houby, promíchejte a nechte houby lehce změknout za občasného míchání. Směs v hrnci zasypte hladkou moukou, dobře promíchejte a poté zalijte horkou vodou z varné konvice. Opravdu pečlivě rozmíchejte a vsypte na střední kostičky nakrájené brambory. Do polévky přidejte bobkové listy, mletý kmín, majoránku, muškátový květ, sůl a pepř. Přikryjte a na mírném ohni vařte asi 15 minut do změknutí mrkve a brambor. Před podáváním ochutnejte a případně dosolte (brambory při vaření hodně soli natáhnou). Nakonec vmíchejte nakrájený čerstvý libeček a servírujte.

Hřiby je možné nahradit kozáky, podborováky, liškami i křemeňáky.

Zdroj: Nejlepší bramboračka
Zveřejněno dne: 23.5.2017

GRILOVÁNÍ KOTLET

Vepřové kotlety na grilu v marinádě z červeného vína

Ingredience: 4 vepřové kotlety, 6 kuliček jalovce, ½ lžičky mletého bobkového listu, hrubá sůl, mletý pepř, 6 lžic oleje, 2 lžíce dijonské hořčice, libeček, rozmarýn, tymián, 2 dl červeného vína, 2 lžíce kečupu

Technologický postup: Naporcované kotlety mírně naklepeme, potřeme olejem smíchaným s dijonskou hořčicí, zalijeme je červeným vínem, zasypeme větvičkami rozmarýnu, tymiánu a libečku a přidáme pár kuliček jalovce, mletý bobkový list, kečup. Vše dokonale promícháme tak, aby marináda pokrývala zcela povrch masa, a necháme dostatečně dlouho proležet v chladu na několik hodin. Kotlety jsou po grilování křehčí. Nesolíme je, protože by zbytečně pouštěly šťávu, lepší je solit, až když jsou zcela hotové. Můžeme je ještě i poprášit malinko kořením, například uzenou paprikou nebo jiným oblíbeným kořením. Koření se při odležení pak pěkně vsákne svou chutí do masa. Před grilováním marinádu z masa setřeme – osušíme kotlety, aby marináda nestékala. Kotlety při grilování touto marinádou potíráme, grilujeme z obou stran většinou 8 minut po každé straně. Správně ugrilované kotlety mají zhnědlou kůrku a uvnitř jsou narůžovělé, maso musí být propečené. Hotové kotlety posolíme, opepříme a ihned podáváme.

Zdroj: Grilování kotlet
Zveřejněno dne: 25.6.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Domácí hovězí polévka

Ingredience: voda, 10 kuliček černého pepře, 5 kuliček nového koření, sůl, pažitka, 250 g petržele, celerová nať, 600 g hovězích kostí, 1 stroužek česneku, 250 g celeru, 150 g mrkve, libeček, 500 g hovězích žeber, petrželová nať, 1 cibule.

Technologický postup: Zeleninu očistíme. Maso a kosti opláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme je do hrnce společně se všemi přísadami. Zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme pod pokličkou asi 2,5 hodiny od doby varu. V žádném případě nesmí vřít polévka klokotem, poněvadž by se zakalila. Pěnu není nutné sbírat. Po vypnutí sporáku necháme hovězí polévku asi 10 minut stát, aby se vše usadilo. Uvařenou zeleninu vyjmeme a nakrájíme. Potom hotovou polévku přecedíme a vložíme do ní zvlášť uvařené nudle, nakrájenou zeleninu, na kostičky nakrájené uvařené maso a polévku hojně zasypeme nasekanou zelenou petrželkou či pažitkou.

Tipy: Použijeme řídké kosti (špikové), jelikož morkové kosti jsou příliš tučné a polévka je pak hodně mastná. Mrkve se dává méně než celeru a petržele, protože po ní polévka sládne. U cibule sloupneme jen vrchní (ošklivou) slupku, zbytek zlatých slupek necháme – prospějí barvě polévky. Podle chuti můžeme přidat i jinou zeleninu.

Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno dne: 3.2.2016

DOMÁCÍ CHLEBA Z KVÁSKU

Chlebová polévka

Rychlá polévka, při níž využijeme cenné suroviny, je současně i zdravá.

Nestává se to často, ale i sebechutnější chléb může občas zbýt. Protože domácí chléb peču z kvalitních surovin, jako je špaldová mouka, určitě využiji i zbylý chléb.

V předstihu (nejlépe večer) kousky chleba namočím asi do dvou litrů vody. Na lžíci olivového oleje nebo másla dám zpěnit na kostičky nakrájenou cibulku. Nastrouhám kousek mrkve, celeru, petržele. Zeleninu s cibulkou lehce orestuji, až voní. Přidám chléb i s vodou, v níž se namáčel. Osolím bylinkovou solí. Rozvařím. Rozmixuji ponorným mixérem. Přiliju ve studené vodě rozmíchaný biobujón (1-2 lžičky). Krátce povařím. Ochutím čerstvě mletým pepřem. Na talíř dám nasekanou petrželku a přeliji polévkou. Každý si může polévku ochutit dle svého citrónem nebo umeoctem.

Vylepšená chlebová polévka

  1. Do polévky můžeme přidat zakysanou smetanu nebo jogurt.
  2. Usmažíme vajíčka a dáme je do talíře, kam budeme polévku servírovat.
  3. Do polévky dáme podušené houby.
  4. Při vaření použijeme též sušený zázvor - polévka bude pikantnější.
  5. Při vaření použijeme čerstvý libeček. Polévka bude „masovější“.

Hanka Synková, poradkyně zdravého životního stylu
autorka 5 knih o výživě, např. „Všechno je dobré“

Zdroj: Domácí chleba z kvásku
Zveřejněno dne: 21.6.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

Ingredience: 1 kg hovězího masa, 200 g vepřových jater, 150 g kuřecích prsou, 3 vejce, pepř mletý, sůl, majoránka, 2 kusy mrkve, petrželová nať, 1 kus malého celeru, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 kuličky nového koření, 12 kuliček černého pepře, libeček, 200 g hrubé mouky, strouhanka, drcený kmín.

Technologický postup: Opláchnuté hovězí maso s kostí vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu. Sebereme sraženou bílkovinu a postupně přidáme koření (celý pepř, nové koření, sůl). Vše necháme hodinu mírně vařit (táhnout), poté vložíme do vývaru cibuli, mrkev, petržel a celer a zeleninu vaříme do měkka asi 1 hodinu. Když jsou maso i zelenina měkké, vše vyjmeme a vývar přecedíme do druhého hrnce. Zeleninu a maso nakrájíme na kostičky a vložíme do vývaru.

Játrové knedlíčky – technologický postup:

Omytá vepřová játra a kuřecí prsa umeleme společně s cibulí a česnekem, přidáme 1 vejce, majoránku, drcený kmín, sůl a pepř, vše promícháme a dle potřeby zahustíme strouhankou. Pomocí lžičky vytvarujeme malé knedlíčky, jež zavaříme do polévky (asi 5 minut).

Domácí nudle – technologický postup:

Na vál nasypeme 200 g hrubé mouky, přidáme 2 vejce a zpracujeme vláčné těsto. Těsto si rozdělíme na dva stejné díly, které rozválíme na tenké pláty a ty necháme asi hodinu schnout (nejlépe na utěrce). Poté pláty nakrájíme na stejně široké proužky, z nichž potom krájíme tenké nudle. Nakrájené nudle dáme na plech a necháme doschnout. Suché nudle vložíme do vařící osolené vody a vaříme zhruba 10 minut. Následně nudle scedíme a můžeme podávat v polévce.

Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno dne: 3.2.2016

BROKOLICOVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM

Krémová brokolicová polévka s bramborem

Ingredience: 1 brokolice, 350 g brambor, 1 cibule, 1 polévková lžíce másla, 1,5 litru zeleninového vývaru, sůl, pepř, muškátový oříšek, 2 polévkové lžíce ušlehané smetany, 50 g strouhaného sýra, libeček nebo petrželka

Postup: Brokolici rozdělíme na růžičky, které omyjeme pod tekoucí studenou vodou. Brambory omyjeme a pokrájíme na malé kostičky. Oloupanou cibulku posekáme nadrobno a orestujeme na másle po dobu cca 2 minut. K cibuli pak přidáme růžičky brokolice, brambory a ještě chvíli restujeme. Přidáme vývar a zeleninu dál vaříme pod pokličkou asi 20 minut na mírném plameni. Pak vyjmeme několik růžiček z brokolice a odložíme si je na další použití. Zbylou polévku rozmixujeme ponorným mixérem a podle chuti osolíme a ochutíme kořením. Odloženou brokolici vrátíme zpět do rozmixované polévky. Polévku nalijeme do předehřátých talířů nebo misek, ozdobíme troškou šlehačky, petrželkou nebo libečkem, strouhaným sýrem a posypeme chilli papričkou (není nutné).

Tip: V polévce může být i současně vařena kapusta, zelí, zkuste po jednom listu. Vše pak už je i na fantazii a chuti každého.

Brokolice je ideální surovinou nejen pro děti, ale i dospělé lidi. Obsahuje velké množství vitamínu C, ve 100 g se nachází téměř 155 % jeho doporučené denní dávky. Je zdrojem vlákniny, vitamínu E a K, betakarotenu a kyseliny listové. Z minerálních látek obsahuje především vápník a draslík, dále pak fosfor, selen, hořčík, železo a síru. Posiluje imunitu, má pozitivní vliv na zažívací ústrojí a působí proti rakovině.

Zdroj: Brokolicová polévka s bramborem
Zveřejněno dne: 29.6.2017

RECEPTY NA HOVĚZÍ VÝVAR

Hovězí vývar trochu jinak

Ingredience: 500 g hovězích žeber s masem, 500 g morkových kostí, 1,5 kg kostí harfa, sůl, 20 g celého černého pepře, 10 g celého nového koření, 5 listů bobkového listu, 300 g mrkve, 300 g petržele, 300 g celeru, libeček, nať z kadeřavé petržele, 200 g pórku, voda.

Technologický postup: Kosti necháme zatáhnout v troubě na 220 °C cca 15 minut (až budou mírně do zlatova opečené). Mezitím v hrnci na sucho opražíme divoké koření a zalijeme ho vodou (měla by sahat do ¾ hrnce), přidáme očištěnou mrkev, petržel, celer, pórek (v celku) a vše přivedeme k varu. Potom do hrnce vložíme pečené kosti, necháme ještě cca 2 minuty zprudka zavařit a poté plamen ztlumíme, aby vývar lehce bublal, ne se úplně vařil. Nakonec osolíme a přidáme bylinky. Pokud se na vývaru tvoří pěna, sbíráme ji naběračkou nebo jemným sítkem. Vývar necháme táhnout minimálně 5 hodin, ale můžeme až 10 hodin. Hotový vývar přecedíme přes jemné sítko nebo plátno (nejlepší jsou staré pleny, ty nové nepropouští). Maso z kostí obereme a natrháme po vláknu, zeleninu vyhodíme. Když budeme vývar používat k přípravě polévky, uvaříme si v něm zeleninu novou. Nakonec dosolíme. Tip: Pokud chceme mít vývar světlý, kosti nepečeme, ale spaříme je (přelijeme vroucí vodou).

Také si můžeme udělat dvojitý vývar, a to tímto způsobem: po 5 hodinách tažení vyjmeme kosti a maso a upečeme nové kosti, které do vývaru vložíme, necháme lehce zavařit a táhneme znovu 5 hodin.

Vývar během vaření nemusíme hlídat, proto je výhodné ho připravovat přes noc.

Zdroj: Recepty na hovězí vývar
Zveřejněno dne: 3.2.2016

PÓRKOVÁ POLÉVKA S BRAMBOREM

Bramborovo-pórková polévka

Ingredience: 300–350 g pórku, 2 l vody, 2 rovné lžičky mořské soli, 10 g čerstvého libečku, 1 rovná lžička koriandru, 40 g hladké rýžové mouky, 200 g brambor, 1–2 lžíce panenského oleje (řepkový, slunečnicový, sezamový a podobně), 25 g čerstvého pórku na ozdobu polévky, popřípadě rýžové chlebíčky, pár kapek polévkového koření bez glutamanu (nemusí být)

Postup: Pórek nakrájíme na větší kousky, které dáme vařit do osolené vody společně s libečkem a koriandrem. Vaříme od začátku varu asi 20 až 25 minut a necháme zchladnout. V jiné nádobě uvaříme brambory, které pak použijeme do polévky jako zavářku. Vychladlou polévku rozmixujeme a při mixování ještě přidáme hladkou rýžovou mouku pro mírné zahuštění. Polévku vrátíme do hrnce a přivedeme k varu. Povaříme asi 2 minuty a přidáme na plátky nakrájené brambory uvařené na skus. Na závěr polévku omastíme panenským olejem a povrch polévky na talíři posypeme nakrájeným pórkem. Kdo má rád polévku výraznější, může ji dochutit několika kapkami polévkového koření bez glutamanu. Není ale ani nutno. Použitý koriandr a čerstvý libeček polévku pěkně provoní a dá jí charakteristickou chuť. Polévku můžeme podávat i s rýžovými chlebíčky, máme-li potřebu něco k polévce zakousnout.

Doporučení: U osob s oslabenou slinivkou je tato polévka vhodná, ale nezdobíme si ji raději čerstvým pórkem, který je hůře stravitelný.

Tip: Na polévku je nejlepší použít mladý tenký pórek, ale samozřejmě, že ji můžeme uvařit i ze silných stonků, ty je však vhodnější nakrájet na kousky a ještě rozkrojit po délce, aby se dobře provařily.

Zdroj: Pórková polévka s bramborem
Zveřejněno dne: 20.6.2017