Téma: 

likér z bobulí černého bezu


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

BEZINKOVÝ LIKÉR S RUMEM

Bezinkový likér z plodů

Ingredience: 2,5 l bezinek (kuliček černého bezu), 1 l vody, 1 vanilkový cukr, 1 kg cukru, 6 lžic silné kávy (uvařené), 1/2 l rumu

Postup: Bobule bezinek bez stopek a vaříme ve vodě cca 15 minut. Poté co nejvíc vymačkáme a přidáme 1 kg cukru, 6 lžic kávy, vanilkový cukr a vaříme, až se vše rozpustí asi 3 minuty. Druhý den přidáme rum, dobře promícháme a nalijeme do sklenic. V chladu vydrží likér nejméně 2 roky. Pomáhá na odkašlávání, na zánět trojklaného nervu a bolavé nohy.

Tip: V zimě si z takto vytvořeného bezinkového likéru můžete udělat grog, který vás zahřeje a posílí vaši imunitu.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Zveřejněno: 2.10.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: použití tinktury

Dobrý den,k jakým léčebným účinkům se používá tinktura z plodů černého bezu ?
Jakým způsobem se používají listy černého bezu k obkladům ?

Zdroj: diskuze Použití tinktury
Odesláno: 26.8.2018 uživatelem Mirda
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

NÁVOD NA BEZINKOVÝ LIKÉR

Bezinkový likér z květů

Ingredience: 15 květů černého bezu, 1 l vodky, 500 g cukru, 1 l jablečného moštu, 1 l vody, 6 bio citronů

Postup: Květy ponoříme na 24 hodin do vodky. Poté přecedíme. Přidáme vše ostatní a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Likér v chladu vydrží celý rok.

Zdroj: Návod na bezinkový likér
Zveřejněno: 27.11.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

NÁVOD NA BEZINKOVÝ LIKÉR

Bezinkový likér s rumem

Ingredience: 4–5 kg plodů bezinek (černý bez), 2 kg cukru, 4 lžíce instantní kávy, 1 l rumu, 2 citrony, 5 ks hřebíčku, 5 l vody

Postup: Zralé plody bezu černého obereme od stopek, opláchneme, zalijeme vodou, aby kuličky byly ponořené, přidáme citron nakrájený na kolečka, hřebíček a přivedeme k varu. Vše povaříme 5 minut. Přecedíme a vymačkáme přes plátno nebo umělohmotný cedník zbytek šťávy z povařených bezinek. Přidáme cukr, instantní kávu (asi 4 lžíce) rozmíchanou v malém množství vody. Bezinkový likér ochutnáme, dochutíme případně ještě cukrem nebo kávou a vše povaříme na mírném ohni ještě 15 minut. Nápoj mícháme vařečkou, aby se nepřipálil cukr. Po vychladnutí přidáme 1 litr rumu. Slijeme do čistých skleněných láhví a uložíme v chladu a temnu. Bezinkový likér podáváme vychlazený s ledem.

Zdroj: Návod na bezinkový likér
Zveřejněno: 27.11.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: léčebné účinky černého bezu

Já plody černého bezu mrazim a používám na koláče místo borůvek. Jsou velmi chutné.A takový kynutý koláč s bezinkami a drobenkou je neuvěřitelná pochoutka,která chutná prakticky stejně jako borůvkový koláč. Také plody naplním do zavařovaček,prosladím a zavařím. Používám stejně.Plody projdou tepelnou úpravou a nikdy nikdo doma po nich neměl průjem nebo nezvracel. Jsou všude a zatím zadarmo, než na to někdo přijde, že bychom měli z toho platit poplatky. Tak se do toho pusťte, je to mňamka.

Zdroj: diskuze Léčebné účinky černého bezu
Odesláno: 3.6.2015 uživatelem Radana Marčanová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

TINKTURA Z ČERNÉHO BEZU

Postup výroby tinktury z černého bezu

Nejprve musíte najít ten správný druh keře černého bezu! Nezapomeňte, že syrové bezinky mohou způsobit nevolnost, takže odolejte nutkání plody ochutnat. Důležité je, abyste nezaměnili bezinky s toxickým vodním bolehlavem (Cicuta mexicana). Rozdíl mezi oběma rostlinami je v tom, že vodní bolehlav má stonky duté a s fialovými pruhy. Všechny části bolehlavu vodního jsou toxické, takže se jich ani nedotýkejte.

Plody černého bezu jsou zralé, když mají tmavou, purpurově černou barvu a jsou mírně měkké na dotek. Vyzrálé plody opatrně odstřihněte nůžkami, tak aby plody a stonek zůstaly neporušeny. Tento postup vám pak usnadní manipulaci při odstraňování bobulí ze stonku. Centrální stonek vám totiž poslouží jako držadlo při odstraňování bobulí. K výrobě tinktury z černého bezu používejte nejlépe čerstvé plody. Samozřejmě můžete použít i plody sušené nebo zmražené. Zmražené plody černého bezu nechte rozmrazit a postupujte podle návodu na výrobu tinktury z bezinek.

Zdroj: Tinktura z černého bezu
Zveřejněno: 30.7.2014


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Bez černý

Dobrý den,ráda bych se dozvěděla jak se dělá sirup,víno a šťáva z bezu.Před léty jsem se najedla v lese syrových kuliček bezu,nebo mě moc chutnali a přiotrávila jsem se,to už bych nechtěla nikdy zažít znova.Děkuji předem za Vaše odpovědi a rady.S pozdravem a přáním pěkného dne Marie.

Zdroj: diskuze Léčebné účinky černého bezu
Odesláno: 9.6.2017 uživatelem Marie Dostálová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAKÉ POTRAVINY SNIŽUJÍ CUKR V KRVI

Černý bez

Účinek na snížení krevního cukru

Staré přísloví praví, že bez černý je lékem proti devíti nemocem. Léčebné účinky bezu jsou známé spoustu let a nedají se zpochybnit. Bez se využívá v léčitelství, potravinářství i farmacii. U bezu je důležité, že jeho plody obsahují rostlinný inzulín, který je diabetikům doporučován.

Způsob použití

Plody černého bezu je samozřejmě nutné pro snížení krevního tlaku přijímat vnitřně. Žádné zábaly nám v takovém okamžiku opravdu nepomohou. Vhodné je si třeba připravit z černého bezu čaj. Jeho plody se dají v létě usušit, nebo si je můžete koupit v lékárně. Plody se také dají zavařit.

Na co si dát pozor

U černého bezu si určitě dávejte pozor, abyste bezinky konzumovali vždy tepelně upravené nebo usušené, protože čerstvé plody bezu mají projímavé účinky. Pozor si také dejte, abyste nekonzumovali kůru nebo listy, protože jsou považovány za poněkud jedovaté. Příznaky otravy jsou zvracení, průjmy, slabost. Stejné příznaky se ale mohou projevit, i když sníte větší množství syrových plodů. Pokud sami sbíráte plody bezu černého, dávejte pozor, abyste je nezaměnili s jinými druhy bezu, protože ty jsou označovány jako toxické.

Zdroj: Jaké potraviny snižují cukr v krvi
Zveřejněno: 14.9.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

LÉČIVÉ ÚČINKY ČERNÉHO BEZU

Léčivé účinky černého bezu

Ať již máme na mýty a pověry kolem černého bezu jakýkoliv názor, jeho zdraví prospěšné účinky na organismus nelze popřít. V přírodním léčitelství se využívají všechny části keře – květy, plody i listy. Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamín C.

Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, ve slupce a v semenech vitamín A a skupinu vitamínů B – B1, B2, B6, B12 a kyselinu pantotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku.

Černý bez trháme v celých chomáčcích, které zavěsíme mimo dosah slunce, pokud možno ve větrané místnosti. Dobře usušené ukládáme do plátěného pytlíku nebo papírového sáčku.

Zdroj: Léčivé účinky černého bezu
Zveřejněno: 23.9.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: přísavník tříprstý jedovatý

Na přísavníku jsou jedovaté jeho plody. Jed účinkuje jen na savce, takže ptáci ani domácí drůbež nejsou ohroženi. Jedovatost bobulí je jen slabá a k otravě ohrožující život dětí by bylo zapotřebí sníst velkou hrst těchto plodů. Jejich chuť je však silně hořská a díky tomu je prakticky nemožné spolknout větší množství bobulí. Takže otravy dětí se přímo bát nemusíte.

Zdroj: diskuze Přísavník tříprstý jedovatý
Odesláno: 3.5.2018 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BEZINKOVÁ ŠŤÁVA

Bezinková šťáva z plodů

Ingredience: 1 kg dobře vyzrálých bobulí bezinek, 2 l vody, 700 g cukru, 1 lžička kyseliny citronové

Postup: Očištěné bezinky podlijeme vodou a rozvaříme. Propasírujeme, do šťávy přidáme cukr a kyselinu citronovou a povaříme. Vařící šťávu nalijeme do lahví, uzavřeme a obrátíme, aby se víčka sterilizovala. Připravenou tekutinu plníme až po okraj nádoby, aby se nevytvořila na plíseň šťávě. Necháme vychladnout a uchováváme v chladu. Pokud do šťávy přidáme alkohol, například rum, získáme výborný bezinkový likér.

Zdroj: Bezinková šťáva
Zveřejněno: 17.10.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: chuť

bobrý den,prosím o radu---jaká je chuť bobulí a nemůžu je zaměnit s něčím nejedlým či jedovatým? pod domem nám to roste a ráda bych to využila ale potřebuji poradit . děkuji

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku
Odesláno: 12.10.2017 uživatelem petra
Počet odpovědí: 6 Zobrazit odpovědi

BEZINKOVÝ LIKÉR S RUMEM

Bezinkový likér se slivovicí

Ingredience: na 2,5 litru likéru je potřeba 1 litr vody, 1 litr slivovice, 0,5 litru jablečného džusu, 10 g potravinářské kyseliny citronové, 15 kusů pěkných, zdravých a hlavně nepraných květů bezu (celá květenství), cca 400 g cukru

Postup: Originalita tohoto receptu spočívá v louhování jablečné šťávy s vodou a květy alespoň po dobu 24 hodin. Do této scezené tekutiny se přilévá slivovice, cukr a kyselina citronová. Směs se nechává odležet asi týden, poté už můžete ochutnat.

A co závěrem? Už jedna sklenička likéru před spaním vám urovná trávení, pročistí krev a podpoří krvetvorbu. Bezinkový likér vydrží dlouho, několik měsíců (i let), v podstatě do doby, než jej spotřebujete. Uchovávejte v chladu, ve spíži, ve sklepě a podobně. Dávkování je na vás, když je venku pořádná zima, mrzne, nalijte si stopečku bezinkového likéru a nejenže se zahřejete, ještě si pochutnáte. A pokud si jej dáte před spaním, budete spát jako dudci. Jaký je nejlepší recept na domácí likér? Přeci ten vyzkoušený.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Zveřejněno: 2.10.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: bobule ptačího zobu

Dobrý den,

prosím o radu jak odstranit skvrny z venkovní dlažby posezení od bobulí ptačího zobu.

D Ě K U J I

Zdroj: diskuze Bobule ptačího zobu
Odesláno: 14.10.2017 uživatelem gita kolondrová
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

BEZINKOVÝ LIKÉR S RUMEM

Rychlý bezinkový likér

Návod na přípravu je jednoduchý. Budete potřebovat dvě kila čerstvých a omytých bezinek. Ty povařte s jedním litrem vody. Po 30 minutách přidejte kilo cukru a vařte dalších 30 minut. Na závěr přidejte balíček vanilkového cukru a 2 lžíce mleté kávy. Směs přeceďte, přidejte půl litru rumu a vlijte do lahví. No a máte rychlý bezinkový likér s rumem.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Zveřejněno: 2.10.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: koleno po úrazu

Prosím o radu jak rozhýbat koleno.Po operaci vyhozeného kolena a zlomeniny holenní kosti u levé nohy jsem měla 7 týdnů sádru,stále to nebylo srostlé a jeden šroub by to neunesl takže stále nešlapat.Po měsíci kontrola a RTG takže zatížit nohu 1/3své váhy a stále o berlích.Cvičením nohu rozhýbat,je to ale hodně zatuhlé a bolestivé.Chci se poradit jestli to sádlo z listem černého bezu by mi nepomohl,vodu v koleni nemám ale stále to dost bolí.Mám 72 let a nikdy jsem žádnou zlomeninu neměla,teď už 3 měsíce nic nemohu a mám z toho stres.Stalo se mi to 8.2.2018 při pádu ze žebříku.Děkuji moc za odpověď.

Zdroj: diskuze Otec pleskač kontakt
Odesláno: 19.5.2018 uživatelem Hana
Počet odpovědí: 3 Zobrazit odpovědi

LIKÉR ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ

Likér ze smrkových výhonků

Smrkový medový likér se vyznačuje svěží vůní a chutí drcených smrkových výhonků, připomínající eukalyptus a mentol.

Nasbírané mladé smrkové výhonky se rozdrtí a zalijí alkoholem a nechají se zrát – macerovat v nádobě za tepla, dokud nepustí šťávu, která je bohatá na siličné oleje blahodárně působí při zánětlivých onemocněních horních cest dýchacích.

Zdroj: Likér ze smrkových výhonků
Zveřejněno: 24.8.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: černý bez

ano, četl jsem zde že užívání bezu odsraňuje bolest zad, já bych spíš řekl, že uvolňuje pánev , takže ta se více prokrví a bolest je odplavena, ale uvolní se ledviny a i hrázka, pomáhá útlaku prostaty a je i lepší erekce.

Zdroj: diskuze Černý bez
Odesláno: 27.2.2017 uživatelem Pepa
Počet odpovědí: 0

LÉČIVÉ ÚČINKY ČERNÉHO BEZU

Zdravotní rizika černého bezu

Čerstvé plody se nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje. Květy a plody se vnitřně používají s úspěchem celá staletí k léčebným účelům, k přípravě čajů, vín a likérů. Kůra a listy se v minulosti občas doporučovaly zevně k obkladům při revmatismu a jako protikřečový prostředek. Odvar z listů hubí hmyz. Listy a kůra jsou však v některých pramenech uváděny jako poněkud jedovaté; vzhledem k tomu, že obsahují silné účinné látky glykosid sambucinigrin a alkaloid sambucin, nelze doporučit jejich vnitřní užívání. Otravy po požití listí nebo kůry se projevují silným zvracením, průjmem, nechutenstvím a celkovou slabostí. Podobné příznaky se mohou dostavit i po požití většího množství syrových plodů. V zájmu objektivity je třeba dodat, že více zdrojů – jak z historie, tak současných – uvádí mnohé prospěšné a léčebné účinky bezu černého bez závažnějších vedlejších či nepříznivých důsledků.

Zdroj: Léčivé účinky černého bezu
Zveřejněno: 23.9.2013

NÁVOD NA BEZINKOVÝ LIKÉR

Rychlý bezinkový likér

Ingredience: 2 balíčky vanilkového cukru, 0,5 l rumu, 2,5 l bezinek, 1 kg cukru krystal, 0,5 l černé kávy, 1 l vody

Postup: Bezinky povaříme v 1 litru vody asi 15 minut. Poté přecedíme přes síto, lze použít například speciální nástavec od kuchyňského robotu. Do šťávy přidáme krystalový cukr a vanilkový cukr. Vše povaříme asi 10minut. Uvařený základ likéru necháme vychladnout. Do studeného základu vmícháme silnou černou kávu, rum a důkladně promícháme. Rychlý bezinkový likér rozdělíme do čistých sklenic a uzavřeme. Rychlý bezinkový likér uchováváme v chladu a temnu. Podáváme podle chuti.

Zdroj: Návod na bezinkový likér
Zveřejněno: 27.11.2014

SIRUP Z JEHLIČÍ

Likér ze smrkových výhonků

Likér má specifickou nakysle sladkou chuť.

Účinky

Likér obsahuje vitamín C a je účinný na nachlazení a chřipky.

Recept

Ingredience: 2 vrchovaté hrsti smrkových výhonků, 8 kuliček jalovce, půl lžičky puškvorce, 500 ml 80% alkoholu, 0,5kg cukru, 0,75 ml vody, 5 lžic medu

Postup: Výhonky, jalovec a puškvorec zalijeme 80% alkoholem a necháme 2 měsíce louhovat. Poté scedíme, přidáme cukr rozpuštěný v 0,75 ml vody a med. Slijeme do lahví a uskladníme v temnu a chladu.

Dávkování

Užívá se po malých panácích.

Cena

Komerčně vyráběný smrkový likér můžete koupit zde.

Zdroj: Sirup z jehličí
Zveřejněno: 28.5.2017

LÉČIVÉ ÚČINKY ČERNÉHO BEZU

Účinky černého bezu na organismus

Zápar z květů, ale i plody snižují příliš vysokou teplotu. Černý bez podporuje pocení, což je přínosem při infekcích a všech diagnózách, u nichž je nutné se důkladně vypotit. Pomáhá při neuralgických potížích – při zánětech trojklaného nervu, migrénách, bolestech periferního nervstva, bolestech páteře, ischiatické bolesti. Vysoký obsah flavonoidů má výborný účinek na pružnost cév. Pomáhá léčit praskání cév, hemeroidy a křečové žíly. Černý bez podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin, a proto je vhodný při nemocech srdce a ledvin, vodnatelnosti, zánětech ledvin a jater. Čaj z bezinek čistí krev, zažívací orgány i ledviny. Koupele nohou z odvaru květu jsou vhodné při dně a revmatismu. Zevně se z listů i květů zhotovují obklady na vředy, vyrážky a hluboká zánětlivá ložiska.

Zdroj: Léčivé účinky černého bezu
Zveřejněno: 23.9.2013

BEZINKOVÝ LIKÉR S RUMEM

Léčivé účinky

Bezinky, respektive bobule z bezinek, obsahují vitamíny A, B a C, kyselinu jablečnou, rutin, selen, zinek, draslík, železo a další tělu prospěšné látky. Své využití tyto plody nacházejí v textilním a potravinářském průmyslu jako náhrada dražšího ovoce či jako barvivo. Vysoce ceněné jsou také v lidovém léčitelství. Doma vyrobený likér z bezinek, rum, slivovice nebo vodka s naloženými bezinkami jsou doslova vitamínovou delikatesou. Bezinkové bobule fungují jako prevence proti skleróze, detoxikují organismus a pročišťují krev. Popíjení čaje uleví od bolesti hlavy a páteře, vyvolá pocení, poradí si se zánětem trojklaného nervu a mnohým uleví od migrény. Rutin, který je v plodech obsažený, zvyšuje pružnost cév a příznivě působí na křečové žíly. Sušené plody zastaví průjem.

Ale pozor! Čerstvé plody bezu jsou ve velké množství jedovaté. Mohou vyvolat nevolnost, zvracení a průjem. Tepelnou úpravou nebo sušením tato negativní vlastnost mizí. Látky prospěšné pro organismus však zůstávají!

Samozřejmě že se dají použít i květy bezinek. Návod na přípravu takového likéru naleznete níže.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Zveřejněno: 2.10.2017

TROJKLANÝ NERV

Přírodní léčba

K doplňkové a symptomatické léčbě bolesti trojklaného nervu je vhodné využít výjimečné vlastnosti nízkofrekvenční pulzní magnetoterapie. Ta tlumí bolesti jednak přímým efektem na šíření nervového vzruchu a jednak protizánětlivým efektem. Aplikace magnetoterapie při bolesti trojklaného nervu je jednoduchá a je široce využitelná (kromě útlaku nádorem). Včasné a denní opakované expozice mohou předejít přechodu do chronicity a zhoršení celkového stavu.

Alternativní léčba je zastoupená hlavně akupunkturou. Při zánětu trojklaného nervu se chraňte proti větru a zimě, prohřívejte se infralampou, elektrickou dečkou, nahřátým gelovým sáčkem. Nechte si zkontrolovat zuby, aby příčina zánětu nebyla v oblasti zubů. Účinná je šťáva z plodu černého bezu, a to převařená s alkoholem, tedy bezinkový likér. Doporučuje se i kakost smrdutý, bylinku můžete rozdrtit a užívat ji na bolesti trojklaného nervu. Pomáhá čaj z třezalky. Nebo čaje z protizánětlivých bylin, a to z měsíčku, řepíku, heřmánku, hluchavky, šalvěje, tužebníku jilmového. Postiženou část mažte třezalkovým olejem nebo domácí sádlovou mastičkou z levandule, měsíčku. Udělejte si 14denní bylinnou směs na psychiku z meduňky, maralí kořene, šišáku, chmele a třezalky. Výborná je reflexní terapie plosky nohy. Mačkejte v prvé řadě obličejovou část na palci nohy a krční páteř na plosce chodidla.

Zdroj: Trojklaný nerv
Zveřejněno: 5.12.2014

LÉČIVÉ ÚČINKY ČERNÉHO BEZU

Co léčí květ černého bezu?

Černý bez má v lidovém léčitelství zasloužený respekt při léčbě nemocí z nachlazení a respiračních onemocnění, jako jsou chřipka, angína, bronchitida, kašel, rýma, zánět dutin a další. Stimuluje pocení, čímž dokáže snižovat teplotu, a pomáhá nám zbavit se usazeného sekretu v dýchacích cestách, zlepšuje vykašlávání a usnadňuje dýchání. Pro tento účel ho můžeme používat ve formě čaje, buď samotný, nebo v kombinaci s lipovým květem, podbělem, diviznou, hluchavkou, kopřivou, jitrocelem a podobně. I sirup z květů je vhodným lékem, připravujeme z něj šťávu s citrónem, kterou podáváme nemocnému, užívat ho můžeme i po lžičkách několikrát denně, nebo ho přidáváme do čaje.

Květ černého bezu má i čisticí účinek na naše tělo. Pomáhá nás zbavovat usazených toxinů, především kyseliny močové, léčí tedy neduhy, jako je revma a dna, popřípadě je výbornou prevencí těchto nemocí.

Stejně tak nám pomůže i v případě potíží s močovými cestami a ledvinami (nedostatečná činnost a ledvinové a močové kaménky), působí močopudně a čistí od usazenin. I při nadměrném zadržování tekutin v těle a otocích je vhodné pít čaj z bezu nebo užívat sirup.

Léčivé účinky květu černého bezu ocení i ti z nás, kteří trpí problémy s krevním tlakem a cévními chorobami. Bez totiž zlepšuje pružnost cévních stěn a lehce snižuje krevní tlak.

Chladný neslazený čaj z květů je skvělým lékem i při zažívacích potížích, jako jsou žaludeční a střevní koliky, plynatost, nevolnost a pomalé trávení, či nedostatečná činnost žlučníku. Bezový čaj nebo sirup přidaný do nápojů má i mírně projímavé účinky, může nám tedy ulehčit život, trpíme-li zácpou.

Zdroj: Léčivé účinky černého bezu
Zveřejněno: 23.9.2013

LÉČIVÉ ÚČINKY ČERNÉHO BEZU

Využití černého bezu

  • V potravinářství: používají se především bobule – bezinky. Šťáva lisovaná z těchto plodů se používá jako potravinářské barvivo. Pecek zbavená dřeň jako náhražka dražšího ovoce pak především do směsí. Nezastupitelnou úlohu mají i při výrobě likérů. Pro tyto účely se bezinky částečně vykupují i pěstují.
  • V domácí kuchyni: květenství je možné máčet v těstíčku a smažit podobně jako květák – tato pochutina se nazývá kosmatice. Z květů se dá připravit bezová šťáva nebo kvašením osvěžující limonáda.

Je možné z nich vyrobit i sirup. Ze sušených léčivý čaj. Z bezinek se vyrábí sirup, marmeláda, likéry i víno. Bezové víno má výbornou chuť a vůni. Je též využíváno jako chuťové korigens.

  • Ve farmacii: moderní farmaceutický průmysl má zájem hlavně o květy. Pro tyto účely se sušené květy vykupují.
  • V lidovém léčitelství: všechny části rostliny mají léčivé účinky. Sbírá se květ, list, bobule a kůra, a to v červnu a červenci, bobule v říjnu a listopadu.

V minulosti se bezem léčilo snad téměř všechno. Výhonky bezu se používaly na zmírnění bolesti zubů, mladé lístky smíchané s ječnou moukou léčily popáleniny a přikládaly se také na rány způsobené pokousáním vzteklého psa. Práškem z rozemletých suchých listů se zastavovalo krvácení z nosu.

Zdroj: Léčivé účinky černého bezu
Zveřejněno: 23.9.2013

TINKTURA Z ČERNÉHO BEZU

Potřebné prostředky

Budete potřebovat několik věcí, abyste si mohli doma vyrobit bezinkovou tinkturu. Nejprve potřebujete vidličky, které slouží k odstranění bezinek ze stonku. Dále cedník a mísu, do níž uložíte umyté bezinky. Poté si připravte stoprocentní vodku, ta je při procesu výroby tinktury důležitá, protože obsahuje 50 % vody a 50 % alkoholu, což vede k vytvoření standardního roztoku tinktury. Můžete také použít běžně dostupný alkohol nebo dokonce brandy, ale opravdu jen v nejnutnějším případě.

Zdroj: Tinktura z černého bezu
Zveřejněno: 30.7.2014

BEZINKOVÝ LIKÉR S RUMEM

Bezinkový likér s vodkou

Ingredience: 200 g bezinek, 300 g malin, 700 ml vodky, 1 sáček vanilkového cukru, 150 g cukru, 80–100 g třtinového cukru

Postup: Bezinky dejte do hrnce, přidejte 200 ml vody a povařte je za občasného míchání 40 minut. Přidejte maliny a vařte ještě 15 minut. Nechte vychladnout a přepasírujte přes síto nebo plátýnko. Šťávu promíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem a vlijte do větší sklenice. Dolijte vodkou a za občasného protřepání nechte v chladu 3–4 týdny. Poté přelijte do lahví a nechte v temnu a chladu.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Zveřejněno: 2.10.2017

BEZINKOVÝ LIKÉR S RUMEM

Obecné rady k výtvorům z bezinek

Obecně likér sám o sobě není ničím zajímavý. Bezbarvý alkohol, žádná příjemná chuť ani vůně. Až s přidáním dalších ingrediencí se z něj stává alkoholický nápoj, který si můžete čas od času bez výčitek dopřát. Likéry se do Evropy začaly rozšiřovat z arabského světa. Tehdy to ale nebyla pochutina, oceňoval se jejich léčivý účinek. Jako lék se tak užíval v malém množství a uklidňoval žaludek. Často jej na žaludeční obtíže využívali vojáci při taženích skrze Evropu směrem na východ. Byliny se ale do alkoholu nakládaly všude. Hořká chuť však nebyla pro každého. Drsní chlapi si s ní sice poradili, ale jemným dámám se likéry sladily medem, a ty už se blížily tomu, co známe dnes.

No a jaké likéry mají svou tradici? V Itálii je to amaretto nebo rosilio s brandy, v Irsku se whisky míchá se smetenou a vzniká baileys, v Mexiku je zase populární malibu, Brazilci pijí cachacu. A v Čechách? Tady máme už léta svou bylinnou becherovku. Ušlechtilé likéry se podávají před jídlem i po něm. Podporují trávení a po vydatném obědě splní roli závěrečné tečky.

A jak si doma připravit báječný likér? Natrháme plody bezu černého. Ty zrají většinou v září, mají temně fialovou barvu. Dozrávají poměrně nesouměrně a asi se vám stane, že některé kuličky už budou hodně zralé a občas mezi nimi bude i zelená či nedozrálá. Ale to ničemu nevadí. Plody trháme s celým květenstvím, jde to dobře i rukama, ideálně do košíčku. Jakmile si je doneseme domů, nastává ta nejméně oblíbená práce. A to zbavit kuličky všech stopek a vybrat ty hodně nezralé.

Bezinky opereme a necháme okapat. Výborné je, když do nich ještě jednou nalijete vodu – nahoře se budou držet ty nedozrálé a také stopky, takže můžete ještě vybrat všechno to, co nechcete. Bezinky necháme chvíli okapat a dáme do velkého kastrolu, ve kterém je budeme vařit.

Zdroj: Bezinkový likér s rumem
Zveřejněno: 2.10.2017