Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

LISTOVÉ TĚSTO S JABLKY

OBSAH

Listové těsto s pudinkem a jablky

Ingredience: 1 kg listového těsta

Ingredience na jablečnou náplň: 1 vanilkový cukr, 800 g jablek, 100 g cukru krupice, 1vanilkový pudinkový prášek

Ingredience na jablečnou náplň: 500 g tvarohu, 200 g cukru krupice, 1vanilkový cukr, 3vejce, 1 vanilkový pudinkový prášek

Technologický postup: Jeden balíček těsta rozválíme na rozměr o něco větší, než je pekáček, aby nám těsto vyšlo i na strany. Dáme pečicí papír a těsto přeneseme do pekáčku. Připravíme si jablečnou náplň: jablka oloupeme a poté nakrájíme nebo nastrouháme. Přidáme vanilkový pudink v prášku, vanilkový cukr a osladíme podle chuti, záleží na kyselosti jablek. Připravíme si tvarohovou náplň: do mísy dáme tvaroh, vajíčka, oba cukry a přimícháme pudinkový prášek a vše dobře promícháme. Na těsto natřeme jablečnou náplň a na ni nalijeme tvarohovou náplň. Z druhého těsta vyválíme plát velký, jako je pekáček, a přikryjeme tímto těstem tvarohovou náplň. Řezy z listového těsta s jablky a tvarohem dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi 35–40 minut. Řezy necháme vychladnout. Potom je můžeme pocákat čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.

Zdroj: Listové těsto

Diskuze

V diskuzi PIZZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Ráda bych se zeptala na těsto na Pizzu které když chladne není tak tvrdé a zůstává alespon trošku vláčné a jestli se dá dát do mražáku jako kupovaná a pak znovu ohřát aby zase změkla děkuji předem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Nemít na druhý den tvrdou pizzu - jednoduchý návod na to je mít kvalitní mouku a z ní dělat těsto. Rozhodně nedělejte těsto jen z Hladké mouky, potřebujete 00 - pekařskou hladkou, nejlépe Italskou. Já podle tohoto testa dělám co je na stránce dělám už dlouho a jsem velice spokojená. A manžel si rochní

Zdroj: diskuze Pizza

Řezy z listového těsta s jablky a tvarohem

Ingredience: 500 g listového těsta, 1 vejce, 1 vanilkový cukr

Ingredience na tvarohovou náplň: 500 g tvarohu, 3 vejce, 100 g cukru

Ingredience na jablkovou náplň: 800 g jablek, 100 g cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek

Technologický postup: Nejprve si připravíme náplně. Tvarohovou náplň uděláme tak, že smícháme tvaroh, vejce a cukr a vše důkladně promícháme. Jablkovou náplň připravíme tak, že jablka oloupeme, nastrouháme, přidáme cukr, pudink a vše důkladně promícháme. Listové těsto (polovinu) vyválíme a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto natřeme tvarohovou náplň a na ni jablkovou náplň. Nakonec vyválíme další listové těsto, které opatrně položíme na jablkovou náplň. Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 28 minut. Po upečení necháme vychladnout a krájíme na jednotlivé porce.

Zdroj: Moučníky z listového těsta

Listové těsto s pudinkem a jablky

Ingredience: 1 kg listového těsta

Ingredience na jablečnou náplň: 1 vanilkový cukr, 800 g jablek, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek

Ingredience na tvarohovou náplň: 500 g tvarohu, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, 1 vanilkový pudinkový prášek

Technologický postup: Jeden balíček těsta rozválíme na rozměr o něco větší, než je pekáček, aby nám těsto vyšlo i na strany. Dáme pečicí papír a těsto přeneseme do pekáčku. Připravíme si jablečnou náplň – jablka oloupeme, nakrájíme nebo nastrouháme. Přidáme vanilkový pudink v prášku, vanilkový cukr a osladíme podle chuti, záleží na kyselosti jablek. Připravíme si tvarohovou náplň – do mísy dáme tvaroh, vajíčka, oba cukry a přimícháme pudinkový prášek a vše dobře promícháme. Na těsto natřeme jablečnou náplň a na ni nalijeme tvarohovou náplň. Z druhého těsta vyválíme plát velký, jako je pekáček, a přikryjeme tímto těstem tvarohovou náplň. Řezy z listového těsta s jablky a tvarohem dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi 35–40 minut, po upečení je necháme vychladnout. Potom je můžeme pocákat čokoládovou polevou nebo jen pocukrovat.

Zdroj: Recepty z listového těsta s pudinkem

Diskuze

V diskuzi PEČENÍ V PEKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,nevím co dělám špatně při pečení chleba v pekárně.Nejprve do nádoby naliju vodu,dám sypkou směs koupené v obchodě.Dám příprava těsta a po u míchání pečení.
Po upečení mám stvrdlou hroudu.Může mi někdo poradit?Děkuji Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kubcova Eva.

Zakoupila jsem si pekárnu Delicia.Uz jsem v ni zadelala a nechala vykynout těsto na vanocku.Poradi mi někdo zkušenější jak na obyčejné kvasnice - ne ty v prášku.Dela se kvasek nebo se tam daji jen kvasnice rozdrobené.
Děkuji

Zdroj: diskuze Pečení v pekárně

Koláč z listového těsta s tvarohem a jablky

Ingredience: 250 g listového těsta, 250 g tvarohu, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku vanilkového pudinku, trochu rozinek, trochu mléka, dvě větší jablka, skořicový cukr nebo skořice, cukr krupice

Technologický postup: Budeme potřebovat koláčovou formu, poté rozválíme placku listového těsta dokulata, formu vyložíme pečicím papírem, položíme na něj listové těsto a okraje, které přesahují, zahneme dovnitř. Těsto propícháme vidličkou. Dále si připravíme tvarohovou náplň: tvaroh, vajíčko, vanilkový cukr a pudink promícháme, trochu naředíme mlékem, hmota musí být mazací, ne tekoucí, přisypeme trochu rozinek, jak kdo má rád, a natřeme směs na listové těsto. Tvaroh můžeme přisladit, jak kdo má rád. Jablka oloupeme, nakrájíme na plátky, dáme do misky, přisypeme skořicový cukr, nebo pokud nemáme doma, tak skořici a třeba vanilkový cukr a promícháme, aby se jablíčka pěkně obalila cukrem. Naskládáme na tvaroh a dáme do trouby. Pečeme v troubě na 180 °C cca 35 minut. Pokud jsou jablka kyselejší, tak v průběhu pečení ještě trochu pokapeme medem. Kdyby měla jablíčka tendenci se přichytávat, tak přikryjeme alobalem a jen na konci pečení necháme přibližně 10 minut odkryté. Je to jednoduché, výborné a příprava je hlavně velmi rychlá.

Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem

Poradna

V naší poradně s názvem ROZMNOŽOVÁNÍ KANADSKÝCH NEBO ZAHRADNÍCH BORŮVEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dužíkova eliška.

Jak se rozmnožují kanadské borůvky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pro rozmnožování kanadských borůvek budete potřebovat řízky, které získáte z jednoletých větví, které mají průměr nejméně 0,6 cm. Větve musí být zdravé a odříznutí je potřeba provést brzy na jaře pomocí ostrého nože nebo nůžek na stříhání. Řízky by měly obsahovat zdravé listové pupeny.
Odstraňte všechny květní pupeny, ale listové pupeny nechte neporušené. Odříznutou větev rozdělte na řízky o délce kolem 12 cm. Nejlepší je použít řízky, které obsahují pouze listové pupeny, nikoliv ty, které obsahují stopy po odstranění květových pupenů, takže nařežte řízky odpovídajícím způsobem.
Odřízněte kůru 2,5 cm od spodu každého řízku. Seříznuté řízky můžete skladovat až tři měsíce, pokud je to nutné, v plastových sáčcích obsahujících sphagnový mech. Uzavřete sáčky a uchovávejte na chladném místě při teplotě mezi 1 až 5 stupni Celsia s vlhkostí mezi 80 až 90 procenty. Je-li to ale možné, zpracujte řízky hned, aniž byste je ukládali. Čím déle je ukládáte, tím méně šancí, že budou kořenit.
Vytvořte si obdélníkové rozmnožovací lože dostatečně velké, aby se do něho vešly všechny řízky 5 cm od sebe. Umístěte rozmnožovací lože do skleníku na plné slunce.
Smíchejte jeden díl rašeliny a jeden díl hrubého betonového písku a vytvořte kořenové médium. Alternativně můžete smíchat polovinu rašeliny a polovinu vermikulitu nebo perlitu nebo jednu třetinu perlitu, písku a vermikulitu. Naplňte rozmnožovací lože kořenovým médiem.
Přidejte řízky, které svisle zapíchněte do kořenového média s oloupanými částmi dolů. Šedesát procent řízku by mělo být pod povrchem a jedním nebo dvěma listovými pupeny nad ním. Zatlačte médium kolem každého řízku.
Ve skleníku udržujte teplotu kolem 20 stupňů Celsia. Zalévejte jednou týdně a udržujte vlhké kořenové médium. Zvyšte zalévání, když se začnou vyvíjet nové listy.
V polovině června zvyšte skleníkové větrání, kdy už by se měly vyvinout kořeny. Aplikujte týdenně rozpustné nebo pomalu uvolňující se hnojivo, například NPK 15-30-4 nebo NPK 13-36-13. Aplikujte také síran amonný, fosforečnan amonný, močovinu nebo jinou formu dusíku. Dodržujte pokyny uvedené na etiketě hnojiva a dusíkatých přípravků.
V zimě nechte řízky ještě v rozmnožovacích lůžkách. Borůvky budou připraveny k přesazení do vaší zahrady příští rok na jaře.

Zdroj: diskuze Rozmnožování Kanadských nebo zahradních borůvek

Listové těsto se salámem

Ingredience: 500 g listového těsta, 100 g krájeného měkkého salámu, vejce, grilovací koření

Technologický postup: Těsto vyválíme na obdélníkový plát, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme grilovacím kořením a nakrájíme na proužky cca 12 x 3 cm. Kolečka salámu překrojíme na polovinu a poklademe na okraj proužku, aby obloučky přečnívaly. Proužek těsta zarolujeme, těsto dole stiskneme, postavíme na plech s pečicím papírem. Takto postupně zpracujeme všechny proužky těsta. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova. Podáváme teplé nebo studené.

Zdroj: Listové těsto

Poradna

V naší poradně s názvem CHOROBY A ŠKŮDCI VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den, na odrůdě Prim jsem objevil problém. Dokázal by někdo poradit, co to je a popř. co s tím? Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Takto vypadá sluneční úžeh plodů vinné révy. Příčina je vysoká teplota v kombinaci s nevhodně načasovaným nebo rychlým odlistěním a vystavením hroznů přímému slunku. Sluneční úžeh révy vzniká jako poškození infračerveným zářením. V podstatě lze mluvit o poškození hroznů vysokými teplotami. Tepelné záření, které může způsobit sluneční úžeh, se odvíjí od kombinace teploty, slunečního záření a proudění větrů. V bobulích, exponovaných ke slunečnímu záření, může být teplota vyšší až o 10°C, než je aktuální teplota vzduchu. Při teplotách okolo 35°C, může být teplota bobulí kolem 45°C, což může být destruktivní nejenom pro slupku, dužninu bobule, ale také pro enzymatický systém. Zcela destruktivně proto může být ovlivněná tvorba látek obsažených v bobulích a tím také kvalita hroznů. Vliv tepelného záření na bobule se zesiluje, zejména za bezvětří nebo minimálního proudění vzduchu.

Určitě znáte z vlastní zkušenosti velmi intenzivní, sálavé teplo, které je možné pozorovat při vysokých teplotách, při intenzivním slunečním záření a za bezvětří ve vinici. Právě toto teplo má destruktivní vliv na bobule.

Proudění větru může snižovat riziko vzniku slunečního úžehu. Proudění větru má ochlazující vliv a teplota bobulí se může výrazně snižovat. Může být na stejné úrovni, jako je aktuální teplota vzduchu nebo i nižší.

Poškození na hroznech se objeví většinou do 24 hodin a po 5–10 dnech působení těchto extrémních podmínek může dokonce dojít až k odumření třapiny. Jakmile překročí teplota vzduchu 35 °C, lze předpokládat, že úplná exponovanost hroznů je výrazně škodlivá.

Napadení bobulí je typické propadáním slupky bobule, která se zbarvuje do hnědé až fialové barvy. Při silnějším napadení dochází k scvrkávání bobulí. Postupně může dále docházet k zasychání bobulí. Takto extrémně poškozené bobule již nejsou vhodné ke zpracování na víno. Jelikož jsou často poškozené pouze části exponovaných hroznů, bylo by velice obtížné a časově náročné hrozny třídit ve vinici. Je proto třeba hrozny co nejšetrněji vylisovat a minimalizovat jakýkoliv delší kontakt poškozených hroznů s moštem. Mohlo by docházet k extrakci hořkých látek do moštu a vína.

Na poškození jsou náchylnější větší bobule. Poměr mezi slupkou bobulí a objemem bobule je poměrně malý a vrstva kutikuly je většinou tenká. Nejcitlivější jsou právě stolní odrůdy, kam patří i odrůda Prim, a dále moštové odrůdy s větší bobulí.

S blížícím se termínem zaměkání je proto také třeba změnit strategii odlistění. Odlistění zóny hroznů, prováděné v tuto dobu, by mělo být pouze jednostranné. Při směru řad sever-jih by se mělo odlistění provádět pouze z východní strany listové stěny. Při jiném směru řad, vždy z takové strany, kde svítí ranní slunce. Bobule jsou také odolnější ke slunečnímu úžehu, pokud bylo odlistění provedené brzy po odkvětu révy vinné.

Jestliže je některá vinice výrazněji odlistěná a zároveň hrozí poškození vysokými teplotami a sluncem, je možné aktuálně provést postřik kaolinem v 5% koncentraci. Kromě zpevnění slupky bobule má kaolin další pozitivní vlastnosti, ve vztahu k růstu a vývoji révy vinné.

Zdroj: diskuze Choroby a škůdci vinné révy

Jednoduché listové těsto

Ingredience: 310 g hladké mouky, 250 g másla, 1 vejce, 1 lžíce octa, ½ lžíce soli, voda

Technologický postup: Do odměrky vyklepneme vejce, rozmícháme vidličkou, přidáme ocet, sůl a dolijeme ledovou vodou do celkového množství 150 ml. Do prosáté mouky nastrouháme na velké slzy dobře vychlazené máslo. Do směsi tuku s moukou postupně na vále zapracujeme (velkým nožem) tekutou složku a rychle rukama, ne moc důkladně, vypracujeme těsto. Těsto necháme odpočinout v chladu a posléze je vyválíme a zpracujeme na požadované produkty.

Zdroj: Listové těsto

Tyčinky z listového těsta

Ingredience: 500 g listového těsta, 1 vejce, semínka, koření, sýr, polohrubá mouka, máslo

Technologický postup: Listové těsto vyválíme na ploše předem vysypané polohrubou moukou. Těsto neděláme moc tenké, jinak by se nenafouklo. Po vyválení nakrájíme těsto na pásky o délce asi 8 cm a šířce 1,5 cm. Než rozděláme tyčinky od sebe, pomažeme je vajíčkem a posypeme různými semínky (celý kmín, sezamová semínka, lněná semínka, slunečnicová semínka). Ale nejlepší a nejchutnější je posypat listové tyčinky sýrem či nivou. Tyčinky z listového těsta dáme na předem vymazaný plech. Pečeme při teplotě 160 °C asi 10–15 minut. Jednoduše vytáhneme, až tyčinky budou nazlátlé. Před podáváním necháme chvíli vychladnout.

Zdroj: Listové těsto

Šátečky z listového těsta s jablky

Ingredience: 6 jablek, 1 vanilkový cukr, 1 skořicový cukr, 2 vejce, 500 g listového těsta, 2 hrnky cukru krupice

Technologický postup: Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Vložíme do hrnce, malinko podlijeme vodou a dusíme do poloměkka. Do druhého hrnce dáme 2 hrnky cukru a mícháme, dokud nezkaramelizuje. Do karamelu zamícháme podušená jablka a ještě chvíli podusíme (karamel ztvrdne, ale hned se rozvaří) – směs necháme vychladnout. Listové těsto rozválíme na plát a vykrajujeme čtverečky cca 15 x 15 cm nebo tvary dle libosti, naplníme směsí jablek, pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova. Ihned po upečení obalujeme ve směsi skořicového a vanilkového cukru.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Listové těsto s pudinkem a tvarohem

Ingredience: 500 g listového těsta, 500 g tvarohu, 2 dl mléka, 1 dl oleje, 3 žloutky, 90 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 80 g vanilkového pudinkového prášku, 3 bílky

Technologický postup: Listové těsto vyválíme na velikost plechu. Plech opláchneme studenou vodou a dáme na něj těsto (nemělo by se pak zbytečně lepit). Náplň připravíme z tvarohu, mléka, oleje, žloutků, moučkového cukru, vanilkového cukru a pudinku, vše vymícháme dohladka. Směs rovnoměrně rozprostřeme na těsto a dáme péci. Připravíme si sníh z bílků, do kterého přidáme moučkový cukr a ještě zašleháme. Sněhem potřeme téměř upečený koláč a dopečeme dorůžova.

Zdroj: Recepty z listového těsta s pudinkem

Co je to listové těsto

Listové těsto lze bez nadsázky považovat za jednu z největších kuchyňských výzev, ke které i zkušení kuchaři přistupují s posvátnou úctou. I když je jeho příprava náročná na čas a preciznost provedení, ve chvíli, kdy se do ní pustíte, vás uchvátí. Podle jakéhosi kulinárního a matematického vzorce se postupně vytvářejí vrstvičky těsta.

Zdokonalení přípravy listového těsta je připisováno legendárnímu francouzskému šéfkuchaři jménem Antonin Carême. Jeho metoda vytváření vrstevnaté struktury pomocí šesterého otáčení těsta dává připraveným pokrmům báječnou lehkost a křehkost. Použití másla pak přináší ničím nenapodobitelnou vůni a lahodnost.

Listové těsto je lehké, křehké, kynuté těsto obsahující několik vrstev tuku. Na přípravu tohoto těsta je zapotřebí dvou druhů těst, které se na konci procesu spojí dohromady.

Základními surovinami jsou mouka, voda, máslo, sůl, vejce, ocet. Vzniklý polotovar lze plnit různými nádivkami.

Zdroj: Listové těsto

Šátečky z listového těsta slané

Ingredience: 500 g listového těsta, 150 g eidamu, 200 g šunkového salámu, pizza koření, zakysaná smetana

Technologický postup: Listové těsto rozválíme a nakrájíme na větší čtverečky, které pomažeme smetanou, poklademe šunkovým salámem, sýrem a posypeme pizza kořením. Čtverečky přeložíme a okraje těsta dobře přimáčkneme k sobě. Slané listové šátečky upečeme v rozehřáté troubě dozlatova. Upečené slané listové šátečky podáváme jako pikantní chuťovku.

Zdroj: Šátečky z listového těsta

Pomazánka pro děti

Pomazánka s medem a jablky

Ingredience: 150 g lučiny, 2 jablka, 3 lžičky medu, 2 lžičky kakaa, špetka mleté skořice

Postup: Lučinu našleháme s nastrouhanými jablky, ze kterých jsme vymačkali šťávu. Směs lučiny s jablky ochutíme medem a mletou skořicí, vmícháme kakao a dochutíme. Mažeme na celozrnné pečivo.

Zdroj: Recepty na jednohubky

Šneci z listového těsta

Ingredience: 500 g listového těsta, 100 g šunky, 100 g plátkového sýra, oregano, kečup, vejce

Technologický postup: Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem. Listové těsto můžeme koupit již rozválené na pečicím papíře, ten pak jen můžeme rozložit. Pokud máme listové těsto vcelku, rozválíme je. Těsto pokapeme kečupem a rozetřeme po celé ploše těsta (od krajů asi 1 cm). Kečup posypeme oreganem, množství podle chuti. Dále poklademe po celé ploše šunku a na ni sýr. Sýr můžeme použít libovolný polotvrdý či tvrdý – eidam, madeland, sýr ementálového typu. Plátkový sýr můžeme případně i nahradit sýrem strouhaným. Těsto s náplní srolujeme do rolády, při rolování mírně utahujeme. Roládu krájíme na asi 1 cm silné plátky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Šneky na plechu potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme při 180 °C dozlatova, tedy asi 20 minut. Můžeme podávat ještě teplé nebo nechat vychladnout a podávat studené.

Zdroj: Listové těsto

Listové těsto s tvarohem a meruňkami

Ingredience: 500 g listového těsta, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce moučkového cukru, 6 meruněk

Technologický postup: Tvaroh rozmícháme s jedním vejcem a cukrem (při dávkování cukru se řídíme vlastní chutí). Těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na obdélníky 8 x 16 cm. Na jednu polovinu obdélníku dáme lžíci tvarohu, přiklopíme druhou polovinou, okraje dobře zmáčkneme k sobě a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Na každý čtverec položíme půlku meruňky řeznou stranou dolů a ze zbytku těsta uděláme kolem meruňky ohrádku. Každý kousek potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 12 minut dozlatova.

Zdroj: Recepty na listové těsto s tvarohem

Recept na rychlý jablečný koláč

Ingredience: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek mléka, ½ hrnku rostlinného oleje, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 5 jablek, tuk, strouhanka na vysypání plechu

Postup: Ve větší míse smícháme všechny ingredience a vytvoříme hladké tekutější těsto. Na tukem vymazaný a strouhankou vysypaný plech nalijeme těsto a rovnoměrně ho stěrkou rozetřeme. Těsto posypeme vymačkanými strouhanými jablky a dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Koláč kontrolujeme podle špejle – až se těsto nebude na špejli lepit, koláč je upečený.

Tip: Do koláče můžeme přidat rozinky, mletou skořici či nasekané oříšky. Výborný je i s drobenkou nebo s jiným ovocem (broskve, jahody, švestky).

Zdroj: Jablečný koláč na plech

Listové těsto ze dvou částí

Ingredience: 600 g hladké mouky, 500 g másla, sůl, voda

Technologický postup: Ingredience se nyní rozdělí na 2 různé části a každá se zpracovává zvlášť, to proto, abychom vytvořili 2 těsta, která se budou nadále překládat a vytvoří takzvané lístky. 1. těsto (250 ml vlažné vody, ½ lžičky soli, 500 g hladké mouky): všechny suroviny smícháme v míse a zpracováváme rukou, dokud nevznikne hladké těsto. Necháme v lednici alespoň 3 hodiny uležet. 2. těsto (500 g másla, 100 g mouky): máslo pokojové teploty smícháme s moukou a směs rozetřeme na pečicí papír. V lednici necháme ztuhnout. Až obě těsta ztuhnou, vyválíme z prvního těsta obdélník a na jednu jeho stranu rozválíme 2. těsto. Nyní tuto vrstvu dvou těst přeložíme zbývající částí prvního těsta. Celkově musíme těsto rozválet a přeložit 11x, počítaje i s prvním krokem. Nejspíše se vám to nepodaří najednou, protože těsto má tendenci příliš povolat (kvůli poměrně vysoké teplotě doma). Proto je před překládáním umístíme znovu do lednice, dokud neztuhne. Hotové těsto můžeme rozřezat na požadované rozměry a zabalené uložit do mrazáku.

Zdroj: Listové těsto


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP