Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

MAČINGOVÁ DIETA RECEPTY CELEROVÉ HRANOLKY


Zajímáte se o téma MAČINGOVÁ DIETA RECEPTY CELEROVÉ HRANOLKY? Tak právě pro vás je určen tento článek. Domácí hranolky se dají připravit na několik způsobů a z několika různých surovin, nemusí jít vždy jen o brambory. Záleží pouze na vaší chuti a fantazii.


Hranolky z celeru

Ingredience: 1 ks celeru, ½ dl olivového oleje, sůl, oregano

Technologický postup: Jednu velkou celerovou bulvu důkladně očistíme, oloupeme a pomocí ostrého nože nakrájíme na přibližně stejně velké hranolky. V mističce rozmícháme olej se solí a oreganem. Celerové hranolky rozprostřeme na plech a potřeme ochuceným olejem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme doměkka asi 30 minut. Občas promícháme a znovu potřeme olejem – podle potřeby. Celerové hranolky podáváme jako přílohu k nejrůznějším pokrmům, ale vegetariánům klidně postačí s bramborovou kaší i jako hlavní chod.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Příběh

Ve svém příspěvku SMOOTHIE RECEPTY KOMENTÁŘ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Skokova.

Dobry den mam prosim dotaz na mixer jestli bude vyhovujici tento https://mixersmoothie.cz/sm… i na led jak zminuji? Chci hlavne mixovat smoothie pro deti ale take sekat led. Bude vyhovujici? Predem dekuji za odpoved, Skokova Simona.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mášinka.

No já mám tedy lepší mixér a to Vitamix. Ten udělá jak smothie tak i rozdrtí led. Zvládá dokonce i burákové máslo. Lepší si za mixér rozhodně připlatit.

Zdroj: příběh Smoothie recepty komentář

Osvědčený recept na hranolky

Ingredience: 4 velké brambory, sůl, 1 l oleje na smažení

Technologický postup: Brambory oloupeme a podélně nakrájíme na hranolky silné 1 cm. V několika vodách je propláchneme, protože pouští hodně škrobu. Hranolky nasypeme do hrnce, zalijeme je studenou vodou tak, aby dosahovala 2 cm nad brambory, osolíme 1 zarovnanou lžičkou soli a přivedeme k varu. Vaříme 10–12 minut, dokud zcela nezměknou, dokonce by měly vypadat, že se téměř rozpadají. Buďme za jejich otřepaný vzhled vděční a nebraňme se mu, později se promění v něco báječně křupavého. Pokud brambory pouze uvaříme doměkka a trochu nepřevaříme, připravíme se o velkou část závěrečného požitku. Uvařené brambory opatrně vylovíme lžící na plech vyložený čistou utěrkou a necháme zcela vychladnout. Naprosté zchladnutí je tak důležité, že ho klidně můžeme uskutečnit den předem. Ve vyšším kastrůlku rozehřejeme olej na 180 stupňů, to je teplota, při které se hranolky smaží dost zprudka a zběsile, trocha pobublávání a prskání to rozhodně není. Pokud máme kuchařský teploměr nebo fritézu, použijeme ji, ale není žádný problém, když vám tohle vybavení chybí. Hranolky postupně v několika dávkách usmažíme dozlatova, trvá jim to 3–5 minut, podle teploty oleje. Vyjmeme je děrovanou lžící na talíř vyložený papírovými kuchyňskými utěrkami, které ochotně nasají odkapávající tuk. Takto připravené hranolky podáváme co nejdříve od usmažení, po deseti minutách už totiž mají jen polovinu své čerstvé křupavosti.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Hranolky z červené řepy

Ingredience: 3 větší červené řepy, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 1 lžička uzené papriky

Technologický postup: Do mísy nalijeme olej, přidáme sůl, pepř a uzenou papriku. Řepu oloupeme a nakrájíme na hranolky. Vložíme je do mísy s olejovou marinádou a pečlivě hranolky ze všech stran obalíme. Vyskládáme na plech s pečicím papírem a pečeme při 180 °C asi 35 minut, klidně i déle. Musí hezky ztmavnout, pak jsou výborné. Tyto hranolky jsou vhodné například jako příloha ke grilovaným kuřecím křidélkům.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Vařené a smažené bramborové hranolky

Ingredience: 6 ks brambor, olej na smažení, sůl

Postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a důkladně je vypereme v opravdu studené vodě. Když se vyplaví škrob, hranolky přecedíme a přesuneme do hrnce s vroucí vodou. V ní je 5 minut vaříme, pak vodu scedíme, a když z hranolků uteče pára, dáme je minimálně na hodinu do lednice (ale mohou tam být i přes noc). Poté rozpálíme v pánvi olej a hranolky usmažíme dozlatova. Vyjmeme je, osušíme v papírových utěrkách a osolíme.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Pečené bramborové hranolky s česnekem a paprikou

Ingredience: 6 ks brambor, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, špetka mleté papriky, 3 lžíce rostlinného oleje

Technologický postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky. Do mísy nalijeme olej, přidáme nasekaný česnek, mletou papriku, sůl, pepř a hranolky ve směsi důkladně obalíme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů, hranolky rozprostřeme po zapékací misce či plechu s pečicím papírem a pečeme je 25–35 minut dozlatova.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Celerový salát

Celerové saláty jsou výborné hlavně v zimě a jsou levné, rychlé, jednoduché a chutné.

Syrový celerový salát

Ingredience: stejné množství celeru a mrkve, k dochucení oříšky, ovesné nebo žitné vločky po jedné lžíci, hrst celerové natě

Postup: V poměru 1 : 1 smícháme syrový nastrouhaný celer s mrkví. Přidat můžeme oříšky, experimentátoři mohou vyzkoušet i přísadu tvořenou ovesnými nebo žitnými vločkami. Povrch salátu posypejte celerovou natí.

Tip: Takto připravený salát dodá organismu nejen důležité vitamíny (zejména skupiny B) a nenasycené mastné kyseliny, ale dovede též eliminovat nepříjemné důsledky naší rafinované stravy, plné anorganických prvků.

Jablkovo-celerový salát

Ingredience: 30 dkg celeru, 30 dkg jablek, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, bobový list, nové koření, troška cukru, estragonový ocet (i obyčejný)

Postup: Celer nakrájený na nudličky povařte v osolené a okyselené vodě spolu s kořením. Vařte na skus. Po vychladnutí přidejte najemno krájená jablka, olej a podle chuti oslaďte.

Tip: Celer stačí očistit a nakrájet na malé kostičky. Podobně upravte i další ovoce – jablka, ananas nebo pomeranč. Do salátu můžete přidat třeba i nahrubo nasekané ořechy. Smíchejte s jogurtem nebo zakysanou smetanou a mírně osolte.

Jak se vám líbí netradiční celerové recepty? A jste příznivci celeru? Pokud ne, zkuste je a uvidíte, jak jsou chutné, a nemusíte být ani vegan. Vždyť takové zpestření masového jídelníčku není na škodu a ještě ušetříte. Nasládlá chuť celeru nemusí nutně doplňovat jen masitá jídla. Zkuste ji přidat třeba k ovoci, jistě tím rodinu příjemně překvapíte.

Zdroj: článek Pěstování celeru

Hranolky

Ingredience: 200 g celeru, 1 dl oleje, sůl na ochucení

Postup: Celer očistíme, nakrájíme na hranolky a smažíme na oleji. Osolíme a můžeme podávat. Mají opravdu výtečnou chuť. Toto je recept Antonie Mačingové, díky níž se do širokého povědomí dostaly nejen celerové hranolky.

Zdroj: článek Pěstování celeru

Hranolky na pánvi

Ingredience: 2 ks brambor, 1 lžička hladké mouky, rostlinný olej na smažení, sůl

Technologický postup: Brambory nakrájíme na hranolky o velikosti 0,5–1 cm, dáme do vařící vody a vaříme tak asi 5 minut. Nesmí být dovařené, jen předvařené. Doba varu záleží na druhu brambor. Pak vyndáme na utěrku a necháme oschnout (dají se uvařit v předstihu). Před smažením posypeme hladkou moukou a dáme do oleje na pánev smažit. Doba smažení je od 2 do 5 minut. Hranolky jsou méně nasáklé olejem, uvnitř nejsou tvrdé, a co je především velká výhoda: v krátké době se jich usmaží více porcí. Solí se až před podáváním, na talíři.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Domácí hranolky v troubě

Ingredience: 1 kg brambor, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl

Technologický postup: Předehřejeme troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. Brambory oloupeme a nakrájíme na silné hranolky. Opláchneme je a osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou. Promícháme je s olejem a rozložíme v jedné vrstvě na dva velké nepřilnavé plechy; ty můžeme ještě vyložit pečicím papírem. Hranolky rozložíme v dostatečné vzdálenosti od sebe – pokud je příliš namačkáme k sobě, spíš se podusí, než propečou. Pečeme dozlatova, trvá to 30 až 40 minut; občas promícháme. Na závěr osolíme.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Dvakrát smažené bramborové hranolky

Ingredience: 6 ks brambor, olej na smažení, sůl

Technologický postup: Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a pečlivě propláchneme ve studené vodě. Osušíme je papírovými utěrkami a v pánvi rozpálíme olej. Hranolky v něm smažíme doměkka asi 5 minut. Poté je naběračkou vyjmeme, osušíme papírovými utěrkami a necháme zchladnout. Pak je můžeme dát do lednice, kde vydrží třeba i do druhého dne. Stačí je totiž už jen vrátit do rozpáleného oleje a dosmažit. A na závěr osolit.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Crisp recepty

Multifunkční trouba s funkcí Crisp umožňuje přípravu jako při tradičním pečení, ale za podstatně kratší čas.

Linecký Crisp koláč s tvarohem a jablky

Ingredience na těsto: 50 g cukru, 50 g másla, vajíčko, 1 lžíce rumu, 150 g polohrubé mouky, ½ sáčku prášku do pečiva

Ingredience na tvarohovou náplň: 125 g měkkého tvarohu, 50 g cukru, ¼ sáčku pudinku

Ingredience na jablkovou náplň: 1 jablko oloupané a nastrouhané, mletá skořice

Technologický postup: Ze všech surovin zpracovat těsto a dát do chladu odležet. Rozdělit na 2 části a každou vyválet na placku. Jednu přenést na plech vyložený pečicím papírem, potřít tvarohovou náplní a posypat strouhanými jablky smíchanými se skořicí. Potom buď přikrýt druhou plackou, nebo z ní nakrájet proužky a udělat z nich na koláč mřížku. Péct v mikrovlnné troubě s funkcí Crisp 10 minut.

Pizza

Ingredience: 250 ml vlažné vody, 2 lžičky soli, 4 lžíce olivového oleje, 500 g hladké mouky, 1/2 kostky droždí, špetka cukru, čerstvá zelenina (papriky, cuketa, lilek, cibule, rajčata), žampiony, olivový olej, balzamikový ocet, sůl, pepř, čerstvé bylinky, česnek, kečup, salám chorizo, anglická slanina, šunka, mozzarella, feta

Technologický postup: Z uvedených surovin zaděláme těsto. Poté těsto vyklopíme do olejem vytřené mísy, celou mísu uzavřeme do většího mikrotenového sáčku a dáme do ledničky. Pizzu děláme druhý den, ale těsto nám takto vydrží i tři dny. Zeleninu nakrájíme na silnější plátky, papriky překrojíme na větší kusy a nasucho ugrilujeme dozlatova, ale jen tak, aby byly „na skus“. Z oleje, octa, soli, pepře, nasekaných bylinek a rozetřeného česneku umícháme zálivku. Ugrilovanou zeleninu dáme do salátové mísy, polijeme zálivkou a opatrně, ale důkladně promícháme. Těsto vyjmeme ze sáčku, rozdělíme na tři části, ze kterých vytvoříme bochánky. V troubě s funkcí Crisp rozehřejeme nasucho Crisp talíř asi 5 minut. Mezitím rozválíme nebo rukama roztáhneme jeden bochánek těsta do kulatého tvaru. Pracujeme na mírně pomoučněné pracovní desce. Horký talíř vyjmeme z trouby, připravenou placku na něj přeneseme, potřeme kečupem a obložíme grilovanou zeleninou překrájenou na menší kousky, nudličkami uzeniny a natrhaným (mozzarella), popřípadě rozdrobeným (feta) sýrem. Talíř dáme zpět do trouby a na funkci Crisp pečeme cca 15 minut. Upečenou pizzu vyndáme na rovnou podložku a ještě horkou nakrájíme. Během pečení jedné várky si rozválíme další placku, kterou po upečení té předchozí vkládáme na horký talíř.

Crisp kuře

Ingredience: 1 kuře, sůl, pepř, tymián, majoránka, rozmarýn, olej

Technologický postup: Kuře oči

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Crisp

Hranolky anglicky

Hranolky se anglicky nazývají French fries, BrE chips nebo jen chips.

Zdroj: článek Domácí hranolky

Květáková polévka bez smetany

Suroviny:

  • 1 květák
  • 1 kedlubna
  • 2 menší mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celerové bulvy a celerové nati
  • 1 cibule
  • 4 brambory
  • libeček
  • máslo
  • hladká mouka
  • sůl, mletý pepř, muškátový květ nebo muškátový oříšek

Postup:

Na másle osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme drobně krájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání jemně osmažíme. Poté zalijeme asi litrem vody, přidáme lžičku soli, na kostky nakrájenou kedlubnu, můžeme přidat nasekané zelené lístky, které obklopovaly růžici květáku, a brambory. Necháme vařit. Z másla a hladké mouky si připravíme jíšku. Květák rozebereme na co nejmenší možné růžičky. Když jsou brambory napůl měkké, přidáme do polévky sekanou celerovou nať, růžičky květáku a jíšku. Vaříme dalších pět minut, ale ne víc, aby se nám květák nerozvařil. Nakonec okořeníme mletým pepřem, muškátovým oříškem nebo květem a nasekaným libečkem.

Zdroj: článek Květáková polévka

Celerové bramboráky

Ingredience: 300 g očištěných syrových brambor, 300 g očištěného celeru, 1 vejce, 100 g pšeničné mouky polohrubé nebo celozrnné, 2 stroužky česneku, 1–2 lžičky Solčanky (zeleninové koření se solí bez glutamátu sodného), majoránka, olej na smažení (nejlépe řepkový rafinovaný)

Postup: Brambory nastrouháme na jemném struhadle a lehce vymačkáme přebytečnou vodu. Syrový celer rovněž nastrouháme najemno. Nastrouhané brambory s celerem smícháme s prolisovaným česnekem, přidáme Solčanku, majoránku, vejce a zahustíme moukou dle potřeby. Těsto by mělo být trochu řidší než na klasický bramborák. Po přípravě ho necháme pár minut odležet. Bramboráčky můžeme péct na pánvi v oleji nebo můžeme zvolit pečení v troubě na plechu potřeném olejem. Během pečení je dobré bramboráčky alespoň jedenkrát obrátit.

Tip: Těsto na bramboráčky můžete příště obohatit například strouhanou mrkví nebo nakrájenou kapustou či špenátem. Vyzkoušejte také celerové řízky – syrový celer nakrájejte na plátky asi 1 cm silné, obalte v trojobalu nebo hrašce a osmahněte. Podávejte s luštěninovou kaší a dušenou zeleninou + pickles. Zbylé bramboráčky můžete sníst později jako svačinku. ¨

Hraška je směs hrachu a bezlepkových obilovin na zahušťování pokrmů nebo přípravu těstíčka, které se používá k obalování namísto klasického trojobalu.

Zdroj: článek Pěstování celeru

Smažený celer se sýrem

Ingredience: 1 větší celer, 2 tavené sýry, 1 sardelová pasta, 3 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 1/4 prášku do pečiva, špetka soli, tuk na smažení, 5 lžic mléka

Postup: Těstíčko připravíme smícháním mléka, vejce, mouky, prášku do pečiva a soli. Pečlivě očištěný celer uvaříme ve slané vodě téměř doměkka. Nakrájíme ho na tenké plátky a vždy dva k sobě spojíme taveným sýrem, který ještě potřeme sardelovou pastou. Plátky k sobě pevně přitiskneme a obalíme nejdřív v mouce a potom v těstíčku. Vhodnou přílohou je bramborová kaše.

Tip – celer v sýrovém těstíčku: Nejprve nastrouháme sýr. Vidličkou rozkvedláme vajíčko (vajíčka, podle množství celerových placek), přisypeme strouhaný sýr a přilijeme trochu mléka. Pořádně promícháme. Celerové placky poté obalujeme v této směsi a následně v mouce. Olej rozpálíme na pánvičce a na něm pak smažíme celerové plátky do zhnědnutí těsta. Smažený celer si vychutnejte s brambory a domácí tatarkou.

Zdroj: článek Pěstování celeru

Celerová polévka podle Pauluse

Ingredience: 500 g celeru, 50 g šalotky, 60 g másla, 125 ml bílého vína, 80 ml bílého portského vína, 1 l kuřecího vývaru, 0,4 l smetany, sůl, pepř, citronová šťáva, lanýžový olej

Příprava: Šalotku zlehka orestujeme na másle, přidáme oloupaný celer nakrájený na kostičky a společně restujeme asi 10 až 15 minut. Přidáme víno, portské a vývar a vaříme doměkka. Nakonec přidáme smetanu, provaříme, ochutíme a rozmixujeme. Před podáváním polévku propasírujeme přes jemný cedník a případně ještě trochu zředíme vývarem, přidáme pár kapek lanýžového oleje a vyšleháme tyčovým mixérem do pěny.

Tip: Podávejte takto připravené celerové velouté ve vydlabané bulvě celeru a částečně přikryjte seříznutým vrškem se srdíčkem zelené celerové natě. Budete mít nevšední zážitek.

Zdroj: článek Pěstování celeru

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Michal Vinš

 Mgr. Světluše Vinšová

 Gabriela Štummerová


mačingova dieta recepty
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
mačingová dieta salát z červené repy
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.