Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

MAGNÓLIE PĚSTOVÁNÍ V KVĚTINÁČI

OBSAH

Magnólie sunsation

Tento druh je typický svými překrásnými žlutými květy s růžovo-červeným stínováním. Dorůstá maximální výšky 3 – 4 metry. Proto ji ocení ti, kteří disponují menšími zahradami.

Zde se můžete podívat, jak vypadá magnólie sunsation.

Zdroj: Magnólie

Poradna

V naší poradně s názvem MAGNÓLIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.

Slyšela jsem, že magnolie po přesazení zajde. My ji máme přes 20 let na jednom místě, jen ji zkracujeme dlouhé výhony, ale je to čím dál těžší, protože je vysoká.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přesazení magnólie může být výzvou i pro toho nejzkušenějšího zahradníka. Při správném plánování, správných nástrojích a pečlivém provedení se však vaší magnólii bude dařit i na novém místě. Zde najdete podrobný návod, jak přesadit magnólii: www.ceskenapady.cz/p…

Zdroj: diskuze Magnólie sunsation

Kdy přesadit magnólii

Nejlepší doba pro přesazení magnólie je v období vegetačního klidu, obvykle brzy na jaře, než magnólie začne kvést.

To dává magnólii největší šanci na přežití na svém novém místě. Kořenový systém stromu je během této doby méně aktivní, což snižuje šok z přesazení.

Pamatujte, že načasování je rozhodující – čas na přesazení by neměl nastat v době, kdy je magnólie v plném květu.

Zdroj: Přesazení magnólie

Po přesazení

První rok po přesazení zajistěte, aby byl keř magnólie dobře zavlažován a chráněn před extrémními podmínkami.

Magnólii hnojte jako obvykle a zvažte použití zahradního baldachýnu na ochranu před intenzivním sluncem nebo mrazem.

Zdroj: Přesazení magnólie

Diskuze

V diskuzi KVĚTINA KALA PĚSTOVÁNÍ V KVĚTINÁČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Draha Pokorna.

Dostala jsem loni v listopadu kalu tmavomodrou až do fialova k narozeninám v květináči. Krásně kvetla ale běhemdvou měsíců asi ztratila listy a zůstala tak. Nevěděla jsem co dál, protože nemám žádné zkušenosti s pěstováním kali. Tak jsem ji přesadila do věšího květináčku a sem tam zalila.Teď ale běhemměsíce a půl narostli nové listy pěkné, ale začínají mít hnědé fleky a nevypadá to vůbec hezky.Tak jsem se chtěla někoho z Vás přes meil zeptat co s tím dál mám dělat.Zatím květ není v dohlednu.Květináč má průměr asi 16cm,cibulka tak8cm.Za případné rady velice děkuji Pokorna draha

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ema.

Prosím, naučte se gramatiku:)

Zdroj: diskuze Květina kala pěstování v květináči

Závěr

Přesazení magnólie může být výzvou i pro toho nejzkušenějšího zahradníka. Při správném plánování, správných nástrojích a pečlivém provedení se však vaší magnólii bude na novém místě dařit.

Pamatujte, že trpělivost je klíčová a váš keř magnólie se brzy usadí ve svém novém domově a znovu dodá krásu vašemu dvorku.

Klíčové věci

  • Nejlepší doba pro přesazení magnólie je v období vegetačního klidu na začátku jara.
  • Nezbytná je správná příprava včetně výběru vhodného nového místa a příprava výsadbové jámy předem.
  • Použití správných nástrojů a pečlivé dodržování kroků může zajistit úspěšnou transplantaci magnólie.
  • Následná péče je zásadní, aby pomohla magnólii přizpůsobit se a prospívat v novém prostředí.

Zdroj: Přesazení magnólie

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ KOČIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Chtěla bych se zeptat jak zazimovat jivu , "kočičky" když ji pěstují v květináči.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pěstování kočiček

Pěstování bazalky v květináči

Bazalce se výborně daří i v květináči za oknem, nebo na balkoně v truhlíku. Na okně slouží bazalka jako repelent proti hmyzu. Bazalka má ráda slunce, takže jestli máte alespoň jedno okno, kam svítí slunce, nic vám nebrání v jejím pěstování. Pokud se rozhodnete si bazalku předpěstovat v květináči, než ji zasadíte ven do záhonu, začněte s výsadbou semínek už březnu, nejpozději začátkem dubna. Tak budete mít jistotu, že vám vyrostou dostatečně silné a velké rostlinky k výsadbě ven.

Zdroj: Jak pěstovat bazalku

Diskuze

V diskuzi VŘES - STŘÍHÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan Drobilič.

Již několik let se pokouším o pěstování vřesu (venku na zahrádce i na slunném místě v květináči na balkoně).Bohužel po cca 2-letech je konec. Asi je neumím správně stříhat ve vhodnou dobu , příp. jiné podmínky při pěstování.
Můžete mi prosím poradit ??
Děkuji.
Drobilič.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vřes - stříhání

Magnólie genie

Je novinkou z Nového Zélandu a je výsledkem několikaletého šlechtění a křížení. Vznikl tak druh, jenž se vyznačuje sytě červeno-vínovou barvou květů tulipánovitého tvaru, které neblednou. Jsou složeny z 6 – 12 okvětních lístků a dosahují velikosti až 15 cm. První květy se objevují koncem dubna, začátkem května. Keř vydrží nakvétat až do léta, kdy už je rostlina také olistěná pevnými tmavě zelenými listy. Kvete již jako dvouletá. Nerozrůstá se tolik do šířky a je proto vhodný i do menších zahrad či předzahrádek.

Zde se můžete podívat, jak vypadá magnólie genie.

Zdroj: Magnólie

Poradna

V naší poradně s názvem MAGNÓLIE A MRÁZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Prosim o radu magnolie kterou mame jiz 9let vzdy krasne kvetla , ted mela jiz napukle kvety ale po mrazu ktere byly nejednou poupata jakoby uschla a cela magnolie je bez listu a poupata jakoby uschla, manzel ji chce vykopat a dat novou, ale me je ji lito nevim co s ni mam delat muze mi prosim nekdo poradit, da se nejak zachranit, diky za radu Alca

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Normálně ji nechte v zemi a příští rok zase pokvete. Nedávné bleskové mrazy zničily nově narašená poupata i listy, které uschly a zhnědly. Samotná rostlina však přežila, stejně jako každou předchozí zimu.

Zdroj: diskuze Magnólie a mráz

Podsadba pod vinnou révu v květináči

Kromě vinné révy je možné v tom samém květináči pěstovat i další rostliny. Jako podsadba se hodí tymián, rozmarýn nebo levandule. Ale i kvetoucí trvalky, jako je robustní kakost, jsou také skvělými rostlinami.

Odstraňte všechen plevel, abyste zabránili konkurenci o živiny.

Zdroj: Pěstování vinné révy v květináči

Diskuze

V diskuzi BOBKOVÝ LIST PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Sedlakova.

Lze vysadit ven Vavřín-Bobkový list Laurus koupený v květináči?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Vysadit jde, ale musí se na podzim vykopat a přenést do studené místnosti.

Zdroj: diskuze Bobkový list pěstování

Výskyt

Magnólie se nejvíce vyskytují v mírném až tropickém pásmu Asie a Ameriky. Největší počet druhů najdeme ve východní a jihovýchodní Asii (ve staré Číně dokonce využívali jejich léčivých vlastností a dodnes je považují za symbol ženské krásy, čistoty a sladkosti). Na americkém kontinentě pak roste nejvíce druhů v Kolumbii, kde jsou mnohé z nich místními endemity.

Zdroj: Magnólie

Diskuze

V diskuzi PĚSTOVÁNÍ KAMÉLIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROŠOVÁ.

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli by kamélii vadilo podlahové topení.A musí mít hodně světla,nebo by mohla být v chodbě,kde moc světla není?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Hacundova.

Mám dvě kamélie v jednom květináči jsou už dost velké a bojím se je rozesadit jenom je přesazujeme do větších květináčů nepoškodí se kořeny když je rozesadim ?

Zdroj: diskuze Pěstování kamélií

Kde sehnat semena

Semínka levandule můžete dle druhu koupit zde.

Zdroj: Pěstování levandule v květináči

Poradna

V naší poradně s názvem MAGNÓLIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cardová Dana.

Dobrý den, mám asi 2metrovou magnolii a potřebovala bych jí přeladit na jiné místo.Nechci ale o ní přijít a tak prosím o radu jak to udělat. Děkuji Cardová Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Přesazení magnólie není jednoduché. Přesazuje se na podzim, ale aby to rostlina přežila, tak je zapotřebí začít již na jaře, kdy se vykope kolem rostliny hluboká rýha. Vzdálenost rýhy je 12 cm na každý jeden centimetr průměru kmínku. Máte-li kmínek magnólie tlustý 5 cm, bude vzdálenost rýhy 60 cm kolem dokola. Hloubka rýhy je shodná, také 60 cm. V této době až do přesazení musíte vydatně a často zalévat! Rostlina si během léta vytvoří zátky na přeťatých kořenech a snáze tak snese přemístění. V nové lokalitě umístěte rostlinu stejně, to znamená co bylo na jih, musí být na jih i v novém místě. Na novém místě obložte kořeny organickým kompostem, ne čerstvým hnojem! A přihnojujte až za rok od přesazení. Stále i po přesazení vydatně zalévejte. Rostlina se bude zapamatovávat dlouho a nejspíše rok nepokvete.

Zdroj: diskuze Magnólie a mráz

Prodej sazenic levandule

Sazenice levandule můžete koupit zde.

Zdroj: Pěstování levandule v květináči

Diskuze

V diskuzi MAGNÓLIE SUNSATION se k tomuto tématu vyjádřil uživatel , věra.

Dobrý den můžete mi poradit Chtěla bych přesadit magnólií začínám mít Poupata Mohu to do konce dubna přesadit nebo až na podzim, ,

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiřina.

Slyšela jsem, že magnolie po přesazení zajde. My ji máme přes 20 let na jednom místě, jen ji zkracujeme dlouhé výhony, ale je to čím dál těžší, protože je vysoká.

Zdroj: diskuze Magnólie sunsation

Přezimování levandule

Pokud máte klasickou Levanduli angustifolia, mohla by přežít venku v květináči, pokud ho obalíte proti promrznutí a občas během zimy zalijete, ještě lepší varianta je zasadit levanduli na zimu do země. Při pozdním sázení dejte kolem chvojí. Pokud máte Levanduli stocheas, tak ta mráz nesnáší a musí přezimovat v bezmrazém prostoru.

Zdroj: Pěstování levandule v květináči

Zálivka a hnojení

V létě je vavřín náročný na dostatek vláhy a hnojiva. Ale nechte zeminu mezi zaléváním vyschnout. Třebaže rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku, má kořeny citlivé na přemokření. Zvláště při pěstování v květináči nezapomeňte na silnou drenážní vrstvu, protože pokud rostlině uhnijí kořeny, tak se s tím jen těžko vyrovná. Dalším parametrem je výživná, ale propustná zemina. Té docílíte přídavkem perlitu nebo drobného štěrku.

Zdroj: Bobkový list v květináči

Jak přesadit magnólii

Přesazování magnólie vyžaduje péči a přesnost.

  • Prořezání kořenů a větví: Pomocí rýče kružte kolem magnólie asi 60 cm od kmene a rýč jemně zařezávejte do půdy. Tato metoda, známá jako prořezávání kořenů, připravuje kořeny na transplantaci a podporuje vývoj nových kořenů. Ořežte také všechny vyčouhlé, odumřelé nebo poškozené větve.
  • Příprava nového stanoviště: Na novém místě vykopejte díru, která je připravena přijmout strom magnólie, a ujistěte se, že hloubka díry odpovídá aktuální hloubce magnólie v zemi.
  • Příprava kořenového balu: Kopejte kolem magnólie a vytvořte kolem ní příkop. Jak budete kopat hlouběji, nakloňte lopatu nebo rýč mírně dovnitř, abyste vytvořili kořenový bal. Cílem je udržet kořenový bal neporušený.
  • Podřezávání: Zasuňte lopatu pod kořenový bal, abyste odřízli případné hlubší kořeny. To uvolní strom magnólie a umožní vám jej zvednout.
  • Zvedání stromu: S pomocí přítele nebo pomocí kolečka jemně zvedněte magnólii, aby kořenový bal zůstal v bezpečí.
  • Přesazování: Přesuňte strom magnólie do připravené jámy. Magnólie by měla být umístěna svisle, aby byla ve stejné hloubce jako předtím.
  • Zásyp: Vyplňte díru zeminou a ujistěte se, že kolem kořenů nejsou žádné vzduchové kapsy. Půdu jemně přitlačte kolem kmene.
  • Zalévání a mulčování: Jakmile je magnólie na svém novém místě, ujistěte se, že ji dobře zalejete, abyste ji udrželi potřebnou vlhkost. Mulčujte kolem základny, ale s mulčem se držte dál od kmene. To pomůže udržet vlhkost a chránit nové kořeny.
  • Vytyčování: U vyšších magnólií použijte kůly, které strom podepřou a ochrání před silným větrem.

Zdroj: Přesazení magnólie

Magnolia Susan

Magnolia Susan, můžete ji také znát pod českým názvem šácholan Susan, byla vyšlechtěna stejně jako magnolie Betty ve 20. století v USA, a to několikerým křížením stejných odrůd jako magnolie Betty, tedy magnolie Liliflora a magnolie Stellata. Snad právě proto toho mají oba druhy tolik společného. Ani teď si nenechte uniknout fotografie zachycující krásu tohoto kultivaru.

Každá magnolie je něčím typická, a co že vás zaujme jako první u magnolie Susan? Určitě je to její jedinečná červená, někdy tmavě růžová barva na povrchu květů tulipánového tvaru, uvnitř je květ jen o pár odstínů světlejší. U květů této magnolie se asi nedočkáte, aby se úplně otevřely, jako to bývá u ostatních magnolii. Jak jsem již uvedla, Magnolia Susan je hodně podobná kultivaru Magnolia Betty, kvete rovněž až na konci dubna či v květnu, čímž klesá riziko umrznutí narašených květů.

Už vás asi ani nepřekvapí, že rovněž u Magnolie Susan se listů dočkáte teprve po odkvětu a že sytě zelené listy vydrží až do podzimu.

Jak pěstovat Magnolii Susan

Magnolia Susan je středně vysoký až vysoký keř, dosahuje výšky kolem 1,5 až 3 metrů a šíře 1 až 2 metry, takže i když se opět nejedná o největší z druhů magnolií, přesto potřebuje mít svůj prostor. Znovu si místo pro zasazení vyberte důkladně, protože ani Magnolie Susan nemá ráda přesazování. Nejlepší je, aby své stanoviště nemusela nikdy měnit. Ani s prostřiháváním to nepřehánějte, není potřeba, jen to opravdu nutné a hned po odkvetení.

Magnolii Susan vyberte slunné až polostinné místo, nejlépe s kyselejší, ale dobře propustnou půdou a myslete na pravidelnou zálivku, za kterou vás tato magnolie odmění krásnými rudými květy a sytě zelenými listy.

Zdroj: Druhy kvetoucích keřů magnólia

Osázení vinnou révou

Nyní přichází specifické přípravné práce pro výsadbu vinné révy do květináčů nebo sudů. Dno naplňte do výšky deset centimetrů drenážním štěrkem (16/32 nebo 32/64). Nahoru položte kousek mulčovacího rouna, abyste zabránili pronikání zeminy do drenážní vrstvy. Zbývající objem doplňte směsí zahradního substrátu a písčito-štěrkové ornice.

Po naplnění se můžete pustit do sázení révy. Při sázení vinné révy platí pravidlo: rostlinu vždy sázejte hlouběji o šířku dlaně než byla původní výška květináče. Nakonec zeminu kolem rostlin pevně přitlačte.

Aby víno v květináči dobře rostlo, je třeba uzavřít a vyplnit případné vzduchové otvory na dně. Základem je proto místo po výsadbě silně zalít a nechat odtéct přebytečnou vodu. Vinná réva tak může v květináči plynule rozprostřít své kořeny a ideálně prospívat.

Pokud přemýšlíte, která odrůda bude nejvhodnější pro pěstování v květináči, můžete zvolit buď odrůdu 'Lakemont' nebo 'Vanessa'.

Zdroj: Pěstování vinné révy v květináči

Pěstování magnólie

Stálezeleným druhům magnólií se daří jen v tropickém pásmu, u nás by nepřežily zimu. Proto se tu dlouhodobě pěstují jen opadavé druhy. A není to nikterak složité. Pro magnólii vybírejte slunná stanoviště, která jsou zároveň chráněná před severním větrem a mrazem. Nesázejte ji poblíž zdí a velkých betonových nebo asfaltových ploch – z nich sálající teplo by ji mohlo výrazně poškodit. Mladým rostlinám nesvědčí ani přímé a ostré slunce. Magnólie vyžadují dobře propustnou mírně kyselou půdu. Vysoký obsah vápníku v půdě může vyvolat tzv. chlorózu – žloutnutí listů (hlavně z jara). Proti ní pomáhá přihnojování organickými hnojivy, která obsahují železo. Magnóliím nesvědčí ani přemokřená půda, kdy kořeny hnijí a rostlina následně odumírá.

Při zasazování berte v úvahu, že se jedná o rozložitý solitér, který potřebuje kolem sebe dostatek prostoru a nesnáší přesazování. Proto je lepší koupit již vzrostlé exempláře. Při výběru dbejte na to, aby kořenový bal nebyl přeschlý. Magnólii vysazujte nejlépe v březnu až dubnu, můžete i začátkem podzimu. Vykopejte jí prostornou jámu, hlínu smíchejte s rašelinou nebo kompostem. Nesázejte ji příliš hluboko. Patří totiž k rostlinám, které koření mělce. Z tohoto důvodu není dobré ji okopávat. Okolí zasazené rostliny pokryjte mulčovací kůrou nebo posekanou trávou. Udrží se tak správná vlhkost a hlavně v létě nebude půda tak rychle vysychat. Čerstvý kompost nebo rašelinu přisypte k magnólii i na podzim – mladé rostliny tak ochráníte před mrazem. To samé můžete zopakovat i na jaře, kdy rostlině dodáte potřebné živiny. Magnólie, pokud možno, nestříhejte. Pouze jestliže chcete vytvarovat keř nebo omezit její vzrůst. Udělejte to ale ihned po odkvětu, aby stihla nasadit poupata na příští rok. Aby plně vynikla krása magnólie, je dobré zasadit ji, v dostatečné vzdálenosti, před vzrostlé zelené jehličnany např. tisy. Zároveň ji tak ochráníte před nepřízní počasí.

Zdroj: Magnólie


Autoři obsahu

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Romana Šebková

Nina Vinšová

Gabriela Štummerová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP