Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

MARMELÁDA Z BLUMY


Recepty na zavařování blum

Recept 1

Ingredience: 2 kg blum, 800 g cukru krupice, 10 g kyseliny citronové, 2 l vody, 2 kusy hvězdiček badyánu, 2 kousky celé skořice.

Postup: Zralé pevné blumy dobře omyjeme, rozpůlíme a zbavíme pecek. Nálev: do hrnce vsypeme krupicový cukr, zalijeme ho vodou, přivedeme k varu a necháme krátce svařit, poté přidáme kyselinu citronovou, kousek skořice a badyán. Blumy naskládáme do čistých vyvařených sklenic, zalijeme je horkým nálevem až po okraj, uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C.

Recept 2

Ingredience: 1 kg blum.

Postup: Blumy vypeckujeme. Sklenice vypaříme a propláchneme slivovicí nebo jiným alkoholem. Na dno sklenice dáme asi 5 pecek a pak už skládáme půlky blum, dokud není sklenice plná (napěchovaná, ale blumy se nesmí nedotýkat víčka). Poté už jen „zavíčkujeme‟ a dáme zavařit. Sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C. Blumy pustí dost vlastní šťávy. Poněvadž nejsou doslazované, mají pořád „svoji‟ chuť, což znamená, že mohou být kyselejší. Dají se proto použít i k přípravě slaných jídel (třeba s masem).

Marmeláda z blum

Ingredience: 1 150 g cukru písek, 1 GELFIX KLASIK, 1 kg blum.

Postup: Blumy vypeckujeme, poté buď pokrájíme na malé kousky, nebo rozmixujeme. V troše cukru rozmícháme GELFIX KLASIK a roztok přidáme k ovoci. Povaříme asi 1 minutu. Pak přidáme zbytek cukru, promícháme a vaříme ještě asi 5 minut. Přibližně 2 malé lžičky marmelády nalijeme na talířek a necháme vychladnout. Pokud marmeláda ztuhne, nemusíme již nic přidávat (jinak přidáme ještě 2 lžičky kyseliny citronové). Horkou marmeládu nalijeme do skleniček, ty uzavřeme a dáme dnem vzhůru. Nezavařujeme.

Zdroj: článek Blumy

Příběh

Ve svém příspěvku SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarča.

Dobrý den, může mi prosím někdo poradit, zda existuje nějaká ranná odrůda rakytníku? Na mnoha místech jsem se dočetla, že sklizeň by měla být nejdříve koncem srpna, ale v tuto dobu bych už měla bobulky seschlé, měkké, přezrálé a částečně i opadané. Je možné, že bych měla uzrálé bobule už v polovině až ke konci července? Máte někdo zralý rakytník už v červenci? Rakytník mám nasazen na jižní straně na slunném místě, v Uh. Hradišti.
Děkuji za radu.
Jarča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JItka.

Asi máte jako já rannou odrůdu Sluníčko, který v teplém létě dozraje do poloviny srpna a pak už praská a nedá se sklidit :-) Stalo se mi to předloni, když jsem ho nestačila otrhat před dovolenou. Tato odrůda má hodně plodů nahuštěných přímo u větve, tedy žádné trhání vidličkou nebo stříhání větviček do mrazáku...
Trhám je ručně, vlastně prstem zajedu mezi plody a podeberu stopku, aby mi plody nepraskly. Je to zdlouhavé, ale úroda za to stojí! Výborný je likér, marmeláda i čaj ze zmrzlých plodů...

Zdroj: příběh Sklizeň rakytníku

Recepty na povidla

Recept 1

Ingredience: 3 kg blum, 1,2 kg cukru krystal nebo krupice.

Postup: Blumy zasypeme cukrem, důkladně promícháme a necháme odstát (ideálně 24 hodin, ale nejméně přes noc). Zakryjeme alobalem (udělejte z něj pokličku, která trochu vzduchu propustí). Jestliže si vzpomeneme, v polovině doby stání zamícháme. Nádobu s blumami dáme na plotnu a zprudka vaříme asi 1 hodinu. Celou dobu by směs měla probublávat. Blumy se rozvaří na kaši (musíte pravidelně míchat, aby se směs nepřipalovala). Po 1 hodině snížíme teplotu a směs takto vaříme přibližně další 2 hodiny. Když má směs správnou povidlovou konzistenci (to znamená, že neteče, ale není ani ztuhlá jako kámen), ještě horkou ji nalijeme do skleniček, které jsme vypláchli rumem. Skleničky naplníme po okraj, „zavíčkujeme‟ a hned otočíme víčkem dolů. Tím se povidla sama konzervují.

Recept 2

Ingredience: 6 kg blum, 1 kg krupicového cukru, 250 ml octa, 1 vrchovatá lžička mleté skořice, 100−150 ml tuzemského rumu.

Postup: Blumy vypeckujeme a vložíme do největšího a nejširšího hrnce, který doma máme. Zasypeme je cukrem a zalijeme octem. Od této chvíle je nemícháme. Přiklopíme a necháme 24 hodin stát (lépe v chladu, aby nezkvasily). Hrnec bez poklice postavíme na sporák (v ideálním případě na kamna) a přivedeme k varu. Hodinu vaříme co nejprudčeji, poté teplotu snížíme, přiklopíme a vaříme pět hodin na nejmenším plamenu. Nemícháme! Povidla rozmícháme tyčovým mixérem, přidáme skořici a rum, promícháme a plníme sklenice (sklenice musí být čisté a úplně suché). Povidla by měla sahat centimetr pod okraj. Na povrch každé skleničky kápneme trochu tuzemského rumu, čímž zajistíme lepší trvanlivost. „Zavíčkujeme‟, naplněné skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme je do druhého dne vychladnout.

Recept 3

Ingredience: 1 kg blum, 2 dl vody.

Postup: Blumy dobře omyjeme, rozpůlíme, odstraníme z nich pecky a nakrájíme je na malé kousky. Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly dáme 1 kg nakrájených blum a přilijeme 2 dl vody. Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program DŽEM a pekárnu zapneme. Program zopakujeme ještě alespoň dvakrát. Povidla jsou hotová, když jsou dostatečně hustá. V průběhu programu dobře vymyjeme zavařovací sklenice, dáme je na plech a ve středně vyhřáté troubě sterilizujeme. Hotová povidla dáme do sklenic a necháme je pomalu vychladnout (při přípravě povidel nepřidáváme žádný cukr). Povidla je vhodné skladovat v menších sklenicích. Doba přípravy a název programu se mohou lišit podle typu domácí pekárny.

Zdroj: článek Blumy

Příběh

Ve svém příspěvku MARMELÁDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Super recept na marmeládu,děkuji!Dělala jsem poprvé ze švestek a nemá chybu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Marmeláda

Ryngle versus blumy

Jaký je přesný rozdíl mezi rynglí a blumou? V tom nemají úplně jasno snad ani biologové. Jejich společný rod slivoň je totiž velice variabilní a názory na zatřiďování jednotlivých druhů a poddruhů se teprve postupně vyvíjejí. Všeobecně ale bývají odrůdy a variety s kulatými plody nazývány ryngle (var. Claudiana), ovoidní (vejcovité) a protáhlé pak blumy (var. Ovoidea, případně var. Subrotunda).

Třeba taková slíva, dříve považovaná za samostatný druh, je dnes řazena jako poddruh švestky, podobně jako mirabelka. Jejím poddruhem je zase typický staročeský špendlík. Jisté je, že stejně jako švestky patří i slívy, ryngle, mirabelky, špendlíky a blumy do početné rodiny slivoní (Prunus). Jejich příbuzné jsou i další peckovice: višeň, třešeň, broskev, meruňka. Celý rod tak má na 430 druhů. Podle odrůdy jsou pak plody různě velké a zabarvené.

Slivoň bluma (Prunus domestica subsp. italica) je pravděpodobně křížencem slivoně trnky a slivoně myrobalán. Planá forma blumy není totiž známa. Jde o strom se silnějšími větvemi, vysoký asi 5 až 8 metrů, pro zajištění plodnosti se musí roubovat. Listy mají stejný tvar jako u švestky, ale jsou větší. Květy jsou bílé, po oplodnění na místě květu vyroste dužnatý plod žluté barvy, kulatého tvaru, přibližně 5 cm v průměru. Plod po dozrání v červenci až srpnu obsahuje velkou pecku.

Zdroj: článek Ryngle

Příběh

Ve svém příspěvku DNA BLUMY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina matyskova.

Je vhodná konzumace blum na dnu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.

Přestan jíst maso vejce ryby jez jen ovoce a zeleninu a třeba se uzdravíš že?
hare KršnA hARE kRŠNA KRŠNA KRŠNA HARE HARE HARE RAMA HARE RAMA RAMA RAMA HARE HARE

Zdroj: příběh Dna blumy

Co obsahují blumy

Blumy obsahují mnoho důležitých živin, které naše tělo potřebuje. Blumy představují bohatý zdroj draslíku, vitamínů skupiny B, vitamínů C a A a celé řady dalších minerálů (fosfor, železo, vápník). Dalším důležitým vitamínem je vitamín E, což je silný antioxidant, jenž chrání buňky lidského těla před poškozením.

Zdroj: článek Blumy

Příběh

Ve svém příspěvku RYNGLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav Šraga.

Dobrý den,
která odrůda (dostupná na trhu) ryngle nebo blumy, případně i švestky je nejvíce odolná vůči monilóze.
Mám Althanovu renklódu, která tím velmi trpí (což je známá věc).
Děkuji.
L.Š.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Ryngle

Blumy versus špendlíky

Švestky, slívy, ryngle, mirabelky, špendlíky a blumy patří do početné rodiny slivoní (Prunus). Mezi jejich příbuzné patří i další peckovice: višeň, třešeň, broskev, meruňka. Celý rod má přibližně 430 druhů. Složením těla do něj patří i mango, ale jako tropická plodina se tam nepočítá.

Blumy mají žluté, zelené i fialovočervené kulovité plody se žlutou dužninou. Na trh se běžně dostává cca osm druhů blum.

Špendlíky vypadají jako menší žluté švestky, jsou tedy oválné. Dužnina, kterou lze dobře oddělit od pecky, má velice lahodnou chuť.

Zdroj: článek Blumy

Příběh

Ve svém příspěvku KROUCENÍ LISTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Klíma.

Dobrý den, na podzim jsme zasadili planou meruňku, na jaře ji ale krátce po rašení listů se listy začaly kroutit a přestaly růst. Nevíme proč a zda se to dá ještě napravit. Děkuji za radu, Klíma, Kolín.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta Tesařová.

PROČ SE KROUTÍ LISTY U BLUMY ČÍM JE POSTŘÍKAT DĚKUJI

Zdroj: příběh Kroucení listů

Švestková marmeláda z domácí pekárny

Ingredience:

  • 1 000 g švestek vypeckovaných
  • 400–600 g cukru
  • 1 balení Gelfixu 3:1
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup:

Švestky důkladně omyjte a vypeckujte, nasekejte na malé kousky, namixujte nebo namelte v masovém mlýnku. Připravte si domácí pekárnu, zkontrolujte, zda je dobře usazena forma na pečení a metličky. Připravené švestky přesypte do formy, přidejte cukr, Gelfix, kyselinu citronovou a skořici, pekárnu uzavřete a zapněte na program marmeláda. Více si pekárny nemusíte všímat, a to až do té doby, než vás signál upozorní, že je program u konce. Může se stát, že marmeláda bude pořád příliš řídká. Odeberete-l pár lžic na malý talířek, měla by marmeláda začít želírovat – houstnout. Neděje-li se tak, zapněte klidně program ještě jednou. Hotovou marmeládu plňte ještě horkou do čistých a suchých skleniček a po důkladném uzavření otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Zdroj: článek Švestková marmeláda

Příběh

Ve svém příspěvku LÉČENÍ PRAŠIVINY U KRÁLÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Kokcidiosa je nakažlivé onemocnění, které působí králíkářům největší ztráty. Stejnou metlou, jako je pro lidstvo tuberkulosa, je pro králíky kokcidiosa. Nemoc je vyvolávána choroboplodnými zárodky tak zvanými kokcidiemi a sice druhem kokcidium oviforme, dnes zvaným Eimeria Stiedae. Zárodky tyto se nacházejí ve žlučovodech a ve sliznici střevní člověka a hlavně králíků. Nakažení děje se obyčejně potravou (zelenou pící, trávou atd.), v níž nalézají se tyto choroboplodné zárodky. Nemocní králíci jsou s počátku smutní, téměř ničeho nežerou, mají vysokou horečku, dech jejich stává se rychlým a krátkým, slábnou, hubnou, až konečně v poměrně krátké době hynou. Někdy se při tom nadýmají, silně slintají, aneb dostávají průjmy. Léčení bývá málokdy úspěšným, protože nemoc se úžasně rychle šíří a téměř celý chov vymírá. Zvláště zhoubně řádí choroba mezi králíky mladými; když některý z nich nemoc přečká, zdá se býti zdravým a bývá obyčejně v chovu používán dále. Uzdravení takového zvířete bývá však toliko zdánlivé, neboť stává se vlastně trvalým nositelem a rozšiřovatelem této nákazy. Při pitvě mrtvého králíka nalézáme dosti často na játrech bílé nebo nažloutlé uzlíky v různém množství a v různých velikostech. Jindy pouhým okem nenalezneme vůbec žádných změn a v těch případech doporučoval bych odbornou prohlídku zvěrolékařem, který mikroskopickým rozborem králičího trusu stanoví přesnou diagnosu. Nákaza šíří se velmi rychle po celém okolí, králíkárna bývá pak choroboplodnými zárodky tak zamořena, že v ní bez nebezpečí není možno dále králíky chovati. Jediným bezpečným prostředkem k zabránění nového vypuknutí nákazy je spálení mrtvých králíků, steliva a celé králíkárny. Pouze tam, kde choroba netrvala dlouho, kde králíkárna je kusem vyšší hodnoty, je možno ohroženou králíkárnu úzkostlivou desinfekcí zachrániti. Z léků, které jak jsem podotkl nemají valného úspěchu, užívá se nejčastěji slabého roztoku kreolinu (každý druhý den vnitřně podati jednu kávovou lžičku), glycerinu, chininu, směsi sirného květu a kalomelu (jednu lžičku denně).

Nadmutí vyskytuje se nejvíce u králíků mladých, ale i starších a bývá příčinou častého uhynutí. Onemocnění pozná se snadno dle toho, že břicho králíka je nápadně nafouklé a králík se sotva pohybuje. Tvrdívalo se, že příčinou nadmutí je krmení čerstvé zelené píce, hlavně jetele, dnes však víme, že není to pouze jetel, nebo zelená píce, ale že to bývá mnohem častěji zatuchlá nebo plesnivá sláma, namrzlé nebo nahnilé brambory, změněné obilniny, zvadlá a kvasící potrava atd. Následkem chybného kvašení vytváří se v žalludku a ve střevech veliké množství plynů, které silně stěny jejich napínají, takže může dojíti k prasknutí jich a náhlé smrti. Léčení: jakmile zpozorujeme nadmuté břicho u králíka, musíme ihned břicho králíka tříti, volně vypustiti na dvůr a přinutit k pohybu. Vnitřně podáváme mu vodu s několika kapkami čpavkového lihu, heřmánkový odvar, vápennou vodu (jednu lžičku), aloe na slabou špičku nože.

Slintavka objevuje

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Léčení prašiviny u králíků

Konzumace blum

Blumy se nejčastěji konzumují přímo, tedy za syrova. Konzumují se samozřejmě plody čerstvé a zralé. Ve studené kuchyni se přidávají do ovocných salátů, v teplé kuchyni se blumy příliš nepoužívají, ale jsou velmi chutné například v bublaninách a nákypech. V potravinářském a konzervárenském průmyslu se z měkčích plodů některých odrůd vyrábí povidla a džemy, pevnější a menší plody se kompotují.

Zdroj: článek Blumy


Warning: Undefined array key 4222 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4223 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4224 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4225 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4226 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4227 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4228 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4229 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4230 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4231 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4232 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4233 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4234 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4235 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4236 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4237 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4238 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4239 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4240 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4241 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4242 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4243 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4244 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4245 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4246 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4247 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4248 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4249 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4250 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4251 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4252 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4253 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4254 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4255 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4256 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4257 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4258 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4259 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4260 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4261 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4262 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4263 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4264 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4265 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4266 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4267 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4268 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4269 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4270 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4271 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4272 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4273 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4274 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4275 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4276 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4277 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4278 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4279 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4280 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4281 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4282 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4283 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4284 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4285 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4286 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4287 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4288 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4289 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4290 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4291 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4292 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4293 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4294 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4295 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4296 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4297 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4298 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4299 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4300 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4301 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4302 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4303 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4304 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4305 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4306 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4307 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4308 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4309 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4310 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4311 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4312 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4313 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4314 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4315 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4316 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4317 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4318 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4319 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4320 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4321 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4322 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4323 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4324 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4325 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4326 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4327 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4328 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4329 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4330 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4331 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4332 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4333 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4334 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4335 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4336 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4337 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4338 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4339 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4340 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4341 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4342 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4343 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4344 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4345 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4346 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4347 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4348 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4349 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4350 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4351 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4352 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4353 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4354 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4355 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4356 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4357 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4358 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4359 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4360 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4361 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4362 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4363 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4364 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4365 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4366 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4367 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4368 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4369 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4370 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4371 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4372 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4373 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4374 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4375 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4376 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4377 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4378 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4379 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4380 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4381 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4382 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4383 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4384 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4385 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4386 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4387 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4388 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4389 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4390 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4391 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4392 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4393 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4394 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4395 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4396 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4397 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4398 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4399 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4400 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4401 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4402 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4403 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4404 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4405 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4406 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4407 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4408 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4409 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4410 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4411 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4412 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4413 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4414 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4415 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4416 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4417 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4418 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4419 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4420 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4421 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4422 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4423 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4424 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4425 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4426 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4427 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4428 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4429 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4430 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4431 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4432 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4433 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4434 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4435 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4436 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4437 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4438 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4439 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4440 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4441 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4442 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4443 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4444 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4445 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4446 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4447 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4448 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4449 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4450 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4451 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4452 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4453 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4454 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4455 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4456 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4457 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4458 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4459 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4460 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4461 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4462 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4463 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4464 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4465 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4466 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4467 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4468 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4469 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4470 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4471 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4472 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4473 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4474 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4475 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4476 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4477 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4478 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Warning: Undefined array key 4479 in /www/hosting/publicatus.cz/master2/includes/function.php on line 4445

Odrůdy blum

Gauota má atraktivní jasně červené plody, které mají přes 5 cm v průměru. Tužší dužnina krémové barvy je šťavnatá, příjemně sladká, velmi chutná. Tato velmi raná odrůda zraje v první polovině srpna. Zde můžete vidět, jak vypadá Gauota.

Kuban Delight patří mezi odolné a spolehlivě plodící odrůdy blumy. Středně velké tmavě červené až fialové plody mají šťavnatou a pevnou žlutooranžovou dužninu s vynikající sladkou chutí. Sklízejí se od poloviny srpna a dají se skladovat až 1 měsíc. Zde můžete vidět, jak vypadá Kuban Delight.

Black Diamond je raná odrůda blumy s velkými tmavě modrofialovými kulatými plody, které zrají od poloviny do konce srpna. Dužnina je načervenale žlutá, pevná, šťavnatá, poměrně sladká a velmi chutná. Zde můžete vidět, jak vypadá Black Diamond.

Angeleno s velkými oválnými plody sytě modré až černé barvy má vynikající sladkou chuť. Žlutorůžová dužnina je poměrně šťavnatá. Plody dozrávají od poloviny září a lze je bez problémů skladovat až do konce listopadu. Zde můžete vidět, jak vypadá Angeleno.

Black Gigant má velmi atraktivní a trvanlivé velké plody tmavě modré až černé barvy a kulovitého tvaru s tuhou, slabě narůžovělou a velmi chutnou dužninou, které se sklízejí od poloviny září. Odrůda je velmi odolná a má značné výnosy. Zde můžete vidět, jak vypadá Black Gigant.

Black Amber dozrává od poloviny září. Plody jsou větší, kulovité, tmavě fialové až černé. Žlutě narůžovělá šťavnatá dužnina má vyváženou sladkou chuť. Odrůda se hodí k přímé konzumaci, uskladněné plody vydrží 1 měsíc. Zde můžete vidět, jak vypadá Black Amber.

Friar patří mezi odolnější odrůdy. Velké kulatější plody sytě modré barvy s tenkou slupkou mají oranžovou, velmi chutnou, středně sladkou dužninu, která se nesnadno odděluje od pecky. Sklízí se od konce října. Zde můžete vidět, jak vypadá Friar.

Superior je bluma, která byla vyšlechtěna pro pěstování v chladnějších podmínkách (snáší až −25 °C). Má středně velké kulaté plody červenozelené barvy s pevnou, zlatavě žlutou a sladkokyselou dužninou. Zde můžete vidět, jak vypadá Superior.

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Blumy

Poradna

V naší poradně s názvem USCHLÁ RŮŽE Z JERICHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Roth.

Dobrý večer.
Když dědeček byl asi měsíc před smrtí dal krabičku a v ní bylo něco co vypadalo
jako koudel.Na otázku co to je odpověděl to je růže z Jericha.Bohužel víc už mi
nestačil říct.70roků neměla vodu.Když jí dám do vody,za jak dlouho se zazelená.
Moc děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pokud ji umístíte do vlažné vody, měla by se vaše růže z Jericha otevřít asi za 4 hodiny, přičemž na plnou velikost se může otevřít až za několik dní. Chcete-li ji „zasadit“, tak naplňte misku oblázky nebo štěrkem a přidávejte vodu, dokud nebudou oblázky ponořené. Umístěte svou Růži z Jericha navrch tak, aby se její kořeny dotýkaly vody. Můžete také vynechat oblázky a dát rostlinu přímo do mělké misky s vodou, ale je známo, že oblázky jí pomáhají vyvážit a také vypadají hezky. Umístěte ji na nepřímé, ale vydatné světlo a čekejte! Použijte destilovanou vodu nebo nechte vodu z kohoutku přes noc odstát, aby se chlór a další chemikálie odpařily, než ji použijete na rostlinu.

Zalévání

Vyměňujte vodu pro svou růži z Jericha každý den, aby byla čistá. (Pokud tu a tam vynecháte den, bude to stále v pořádku.) Vše, co musíte udělat, je natočit si každý večer trochu čerstvé vody. Ráno misku s oblázky sceďte a přidejte odstátou čerstvou vodu.
Největším trikem u zalévání růže z Jericha je nepřehnaně ji zalévat. To je snadné, protože rostlinu stačí vyjmout z vody každý týden, aby si odpočinula. Žádné dohady o tom, kolik vody jí dát nebo jak často. Stačí jí dát každotýdenní krátkou pauzu od vodní misky a je spokojená.
Každý měsíc dejte své růži z Jericha týden bez vody, aby trochu vyschla. Vyberte si každý měsíc stejný týden (první, druhý, třetí, apod.), aby to bylo snadné. Misku s kamínky jednoduše sceďte a rostlinu ponechte na oblázcích, nebo rostlinu úplně vyjměte a dejte na tmavší místo.

Teplota

Růže z Jericha nejlépe prospívá při pokojové teplotě, takže pozor na průduchy, průvan a extrémní výkyvy teplot. Je to sice pouštní rostlina, ale extrémní horko nebo chlad ji mohou stále poškodit.

Zdroj: příběh Uschlá růže z Jericha

Řez a stříhání

Blumy se množí vegetativně, a to očkováním a roubováním. Pěstují se do výšek okolo 350 metrů nad mořem, protože špatně vzdorují mrazu. Pro vyšší nadmořské výšky jsou pak určeny odolné druhy. Blumy se sází na jaře či na podzim, přičemž místo štěpování musí zůstat nad zemí. Některé odrůdy jsou samosprašné, proto není třeba shánět opylovače. Existují však také cizosprašné a částečně samosprašné odrůdy, u nichž je třeba do jejich blízkosti vysadit ještě jinou odrůdu, která se o opylení postará. Nejlepší plody blum bývají na 2−3letém dřevě, což se zohledňuje také při řezu.

Zdroj: článek Blumy

Příběh

Ve svém příspěvku DENDROBIUM NOBILE PŘESAZOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den mám problém nevím jak mám přesadit tuto orchidej,má od stonku kořeny s výhonkama.Děkuji:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Koupila jsem si v OBI nadhernou metrovou Dracenu,ktera byla v akci kolem 300Kc.Pravda mela nektere listy viditelne odstranene ze stredu ruzice a jine zase meli nevzhledne ustrizene spicky,dokonce i celou polovinu listu.Coz jsem tolik nevnimala,nebot radost z toho,ze si muzu splnit muj sen mi vyradila z provozu rozum.Podvedomi se mi,ale asi na sekundu restartovalo,protoze jsem si to i s Dracenou namirila k prodavaci s otazkou,jest-li mi Dracena neuhyne a vzpamatuje se.Odpovedel ze ano a pridal dalsi rady ohledne pece.Asi po 3 tydnech se zacala moje "botanicka zahrada" menit na ..... ani nemam slov.Zpozornela jsem...aaaa do prdele puklice....hlavou mi letel rozhovor s prodavacem....vzapeti si nadavam do "bububu" ....jasne,ze se vzpamatuje...psychologie prodeje,na co jsem ji studovala?....proc rikam dceri: nez si neco koupis dobre si to prohlidni... kam jsem cumela ja?....na ten silnej kmen a jak je krasne vysoka....blbo uzavrela debatu sama se sebou.Co slo jsem ostrihala,celej zarostlej strop vodenkou strhla a kdyz jsem zkoncila rozbrecela se.Tolik let piplani a radost z kazdeho noveho listecku a ted holy klacky :-( Rady z internetu nepomahali,za to prazdne kvetinace se mi mnozili.Az jsem nasla navod na vetsinu skudcu.Obycejny slupky z cibule,cim.vic tim lip a 2 dny je louhovar ve srudeny vode,pak vsechny kytky postrikat.Dalsi dny plne nadeje a ocekavani....HURAAA...JASAM A MAM SNAD JESTE VETSI RADOST,NEZ KDYZ JSEM SI "SPLNILA MUJ SEN".ZADNE DALSI NOVE NAPADENE LISTY A TO NA ZADNY KYTCE.PRO JISTOTU PO TYDNU OPACKO S POSTRIKEM.. .KYTKY SE ROZRUSTAJI A "MOJE BOTANICKA" NA KTEROU SE CHODIL KOUKAT CELEJ BARAK VCETNE NAVSTEV NAJEMNIKU BUDE BRZY JAKO DRIV A V OBI UZ NEKOUPIM NIKDY NIC!!!

Zdroj: příběh Dendrobium nobile přesazování

Broskvová marmeláda

Ingredience

  • 1 kg broskví, nejlépe zralých
  • 1 želírovací cukr (500 g)
  • 1 lžička kyseliny citronové

Postup

Marmeláda z broskví se připravuje z předem umytých, oloupaných a vypeckovaných broskví. Dužinu rozmačkejte (nejlépe vám to půjde šťouchadlem na brambory, přesypte do domácí pekárny), přidejte želírovací cukr, lžičku kyseliny citronové a zapněte na program „marmeláda“. Až bude program u konce, kápněte trochu marmelády na talířek a nechte zchladnout. Bude-li marmeláda málo hustá, přidejte ještě jednu lžičku kyseliny a důkladně promíchejte. Nalijte do sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Nemáte-li domácí pekárnu nebo nechcete-li ji použít, nasypte našťouchané broskve do hrnce, podlijte malým množstvím vody, přidejte želírovací cukr a kyselinu citronovou a vařte asi 45 minut za stálého promíchávání. Horké plňte do sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout.

Zdroj: článek Zavařování broskví

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ OHLEDNĚ NÁZVU KVĚTINY - VIZ FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Korenská.

Dobrý den, prosím o název této květiny. Předem děkuji za odpověď. Eva
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na vašem obrázku bude asi pepřinec (Peperomia), respektive nějaký jeho druh. Tyto druhy mají tlusté mohutné stonky a masité listy. Je to tropická trvalka, která je pěstována pro její okrasné listy. Nejčastěji pochází z tropické Ameriky. Jsou kompaktní a obvykle nepřesahují výšku 30 cm. Jednotlivé druhy se značně liší ve vzhledu. Listy jsou hladké a masité a mohou být oválné nebo mohou mít tvar srdce. Drobné květy jsou nenápadné a rostou ve tvaru kordovitých hrotů.

Nároky na světlo
Peperomia je nenáročná pokojová rostlina a dobře roste na jasném nepřímém světle, které poskytuje západní nebo východní okno. Tyto rostliny dokonce rostou i pod fluorescenčními světly (umělé osvětlení). Nedostatečné světlo způsobuje, že pomalu rostoucí peperomie přestane růst. Přímé sluneční světlo naopak spálí její listy.

Nároky na vodu
Před každou zálivkou nechte půdu vyschnout. Přelití vede k hnilobě kořenů, je hlavní příčinou závažných problémů s těmito rostlinnými. Nejlepší je namočit květináč na 10 minut do vody a pak vyndat. Tato technika udržuje listy suché a pomáhá předcházet nemocem rostlin. Husté listy rostlin Peperomia drží vodu a umožňují rostlině odolávat dlouhým obdobím bez zálivky.

Hnojení
Tyto pokojové rostliny přihnojujte měsíčně od jara a v létě základním rostlinným rostlinným hnojivem ve výši 1/2 doporučené dávky. Během podzimu a zimy není nutné tuto rostlinku hnojit.

Nároky na teplotu
Teploty mezi 16 - 27 °C jsou nejlepší. Teploty pod 10 °C a studené průvany z oken a dveří poškozují listy.

Vlhkost vzduchu
Peperomia je původem z deštných pralesů Brazílie a proto milují teplé vlhké prostředí.

Květy
Květy peperomických rostlin jsou velmi malé a nevýrazné. Jsou to listy, které jsou na rostlině tak zajímavé.

Škůdci
Domácí škůdci jako vlnatka a mšice mohou být pro rostlinu problém.

Nemoci
Ringspot virus je skvrnitost listů, který se vyznačuje jako nevzhledné kulaté fleky a nejčastěji se objeví kvůli vysoké vlhkosti. Vzhledem k tomu, že pro tuto chorobu rostlin neexistuje žádné chemické ošetření, musí být poškozené listy a dokonce i celá infikovaná rostlina vyhozeny. Udržujte listy peperomie suché a zajistěte dobrou cirkulaci vzduchu, abyste zabránila tomuto onemocnění.

Půda
Použijte dobře provzdušněnou volnou půdu, která dobře vysychá.

Velikost květináče
Velikost květináče má toto rostlina ráda spíše menší než větší. Přesazujte, až když kořeny zcela naplní současnou nádobu. Pěstování peperomie v květináči, který je příliš velký, zabraňuje rychlému vysychání půdy a způsobuje hnilobu kořenů.

Řez
Peperomia může být seříznuta kdekoli na lodyze. Nový růst se pak vyvíjí z uzlů těsně pod řezem ve stonku.

Množení
Peperomia se snadno množí z listových výrůstků, odřezků výhonků a rozdělením rostlin. Dobré je nechat nařezané konce listů nebo stonků používané k množení nejdříve vysušit několik hodin nebo přes noc před jejich vysazením.

Jedovatost
Peperomie je jedovatá s úrovní toxicity 1.

Zdroj: příběh Dotaz ohledně názvu květiny - viz foto

Pěstování blum

Bluma je 5 až 8 metrů vysoký strom se silnějšími větvemi, který se musí roubovat, aby plodil. Listy se podobají listům švestky, ale jsou větší. Květy jsou bílé a po jejich oplodnění vyroste na jejich místě kulatý dužnatý plod žluté barvy, který má přibližně 5 cm v průměru. Uvnitř dužniny je velká pecka. Blumy dozrávají obvykle během července a srpna.

Zdroj: článek Blumy

Poradna

V naší poradně s názvem PERGOLA NA ZAHRADE - ZDI Z BLOKŮ NA BETONOVYCH ZAKLADECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jelena.

Prosim jestli nekdo nevi.Povazujese stavba z bloků na zabetonovanych zakladech za pergoli???Naš soused koupil zahradu s zahradnim domkem, ale vcil k domku namyslel udelat pristavbu na pevnych betonovych zakladech zdi z bloků + strecha!! Jsme rozdeleny jeho plotem z pletiva.Pergoli postavil od plotu mozna ani ne 20 cm. Můze bez ohlašeni provest takovou stavbu??? jeho stavba vyška ze 4 m. ze strechou nam zastinila ovocny stromek.Hlavne ze u nas jako sousedů nikdo nezeptal ani nejake oznameni z mesta nedostali.Je to v poradku???Dekuji za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.

Pokud má pergola výšku maximálně 5 m a zastavěnou plochu maximálně 25 m2, tak její stavba nevyžaduje ani stavební povolení, ani ohlášení stavby. Máte ale několik možností, jak tuto situaci řešit. Pokud vám cizí stavbou vznikla trvalá újma, tak se můžete se sousedem dohodnout na kompenzaci nebo se můžete rovnou obrátit na soud, kde vyčíslíte svoji újmu v korunové hodnotě a požádáte soud o rozhodnutí buď o odstranění stavby a nebo o finančním vyrovnání ve váš prospěch. Pokud ale nejste potížista a nechcete rozdmýchávat sousedskou nesnášenlivost, tak svůj stromek radši přesadíte a přizpůsobíte svou zahrádku novým podmínkám.

Zdroj: příběh Požadavky pro kolaudaci

Postup

Minikiwi a vodu přiveďte k varu, ztlumte na středně nízkou teplotu a vařte 20 minut. Rozmixujte ponorným mixérem na pyré a přidejte cukr a citronovou šťávu. Pokračujte ve vaření po dobu 1 hodiny a 30 minut. Často míchejte, nebo se vám to na dně připálí. Můžete to zkusit trochu uspíšit při vyšší teplotě, ale pravděpodobně to spálíte, takže nebuďte horliví. Možná, že když na začátku nepřidáte tolik vody, můžete si trochu ukrátit vaření, ale opravdu to není moc vody na to, kolik je tam ovoce.

Testování, zda je správná konzistence, může být ošemetná věc, protože za tepla bude marmeláda vždy tekutá, bez ohledu na to, jestli už je hotová. Udělejte toto: dejte na talíř lžíci džemu. Talíř dejte na 5 minut do mrazáku. Není to dost času na zmražení, ale dostatečně to ochladí toto malé množství. Vyjměte talíř z mrazáku a projeďte prstem chladnou marmeládu. Pokud džem zůstane oddělený, aniž by se tekutina vracela do středu, je hotovo. Pokud to teče, pokračujte ve vaření a míchání! Hotovou marmeládu dejte do sklenic a zavíčkujte. Sterilizujte ve vroucí vodní lázni po dobu 15 minut. Vyjměte a ujistěte se, že všechna víčka vyskočí.

Z tohoto receptu se vyklube krásná sladká koláčová marmeláda. Pravděpodobně byste mohli přidat více cukru, aniž byste to zkazili, ale připadá mi to příjemně kyselé a na této úrovni stále trochu sladké. Je však kyselejší než většina marmelád zakoupených v obchodě.

Zdroj: článek Marmeláda z minikiwi

Poradna

V naší poradně s názvem NETÝKAVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Dostala jsem překrásnou netýkavku červeně kvetoucí.Od dubna mi pořád kvete na parapetu, má velkou spoustu květů. Je to ale ožralka, denně se musí zalévat.Nevíte jestli přežije zimu, nikdy jsem jí neměla tak nemám zkušenosti. Díky za radu.Hezký zbytek dne, Božena.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Aby vaše netýkavka zůstala naživu i přes zimu, udržujte ji teplotu na 13 °C. Tato teplota pomůže pozdržet její netrpělivé květy během zimní sezóny. Netýkavka bude spokojená, pokud bude mít prostor s teplotou 7 až 13 °C.
V zimě ji umístěte na parapet ve vytápěné zimní zahradě nebo chladné místnosti.
Rostlinu před zazimováním prohlídněte a byla-li venku, ošetřete ji kvůli obavám ze škůdců nebo chorob. K tomu použijte některý ze systémových insekticidů. Před umístěním na místo s jasným světlem, teplem a mírným množstvím vlhkosti je nejlepší odříznout asi třetinu rostliny.
Z odříznutých částí si můžete udělat řízky a vypěstovat přes zimu nové čerstvé rostliny.
Z rostliny odstřihněte 10 až 15 cm dlouhé odřezky špiček. Tím si zajistíte, že vaše netýkavka nebude na konci zimní sezóny vypadat pokrouceně a dřevnatě. Pokud chcete pěkný a čistý řez, doporučuji použít nůž nebo sterilní nůžky.
Jakmile skončíte, odstraňte listy ve spodní části řízků a poté je zasaďte do květináčové směsi. Ujistěte se, že směs je lehká a vlhká. Pak řízky umístěte na místo, které má tlumené světlo.
Kolem květináče můžete použít plastový sáček a vytvořit z něj skleník. Chcete-li jej použít, umístěte řízky netýkavky dovnitř a nechte je odkryté. Je to lepší, než když je pytlík dnem vzhůru, přes který pak nemůže proudit vzduch. Jakmile odřezky začnou růst, produkují i kořeny.
Připravte se na to, že budete muset zvětšovat velikost nádob nebo z nich rostliny úplně vyndat, až přijde jaro. Vezměte prosím na vědomí, že je nejlepší hnojit pouze tehdy, když rostlina aktivně roste a když je půda trvale vlhká.
Pokud rostliny přes zimu umístíte na místa s nedostatečným přirozeným světlem, musíte světlo doplnit. Pro dosažení nejlepších výsledků umístěte rostlinné světlo přibližně 15 cm nad vrchol rostliny po dobu přibližně 12 hodin denně.
Netýkavku můžete taky vypěstovat z nasbíraných semen, která během sezóny vyprodukovala.
Ačkoli mnoho hybridních rostlin produkuje zdravá semena, jejich potomci se zřídka podobají mateřské rostlině. Semena proto sbírejte pouze od nehybridních netýkavek.
Nasbírané semeno začněte vysévat do interiéru na začátku března. Přidejte semínka do vlhké směsi bez půdy a zatlačte dolů. Dále můžete na semeno přidat tenkou vrstvu hlíny. Nezapomeňte udržovat semena v teple.

Zdroj: příběh Netýkavka

Rozdíl mezi marmeládou a povidly

Jestli si přesně nevybavujete, jaký je vlastně rozdíl mezi marmeládou a povidly, tak vám prozradím, že spočívá především ve způsobu jejich přípravy. Jak marmeláda, tak povidla se mohou vyrábět téměř z každého ovoce a oba druhy bývají většinou bez kousků. Teď tedy ten rozdíl: marmeláda se připravuje z rozvařeného ovoce, bývá doslazena a zahuštěna želírovacím přípravkem. U povidel se ovoce, později ovocná dřeň, vaří tak dlouho, až se zbaví vody a zhoustne bez přidaných pomocných látek, a jen zřídka bývají doslazována.

Zdroj: článek Švestková marmeláda

Příběh

Ve svém příspěvku HLEDÁM SVÉ POZEMKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan Matuška.

Hledám rozsah svého majetku děkuji Matuška.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milan.

Obvykle se o rozsahu svého nemovitého majetku dozvíte z každoročního výměru daně z nemovitosti. Finanční úřad má k dispozici všechny nemovitosti a k nim i jejich vlastníky, kteří jsou povinni platit majetkovou daň. Finanční úřad posílá každý rok od března do května výzvu k zaplacení daně z nemovitosti.
Pokud chcete mít jistotu, kde co přesně máte, tak se můžete dotázat na jednotlivá územní pracoviště každého kraje, kam zašlete svou úředně ověřenou žádost o výpis z katastru podle svého jména. Seznam krajských katastrálních úřadů i s adresami je zde: https://www.cuzk.cz/Kontakt…

Zdroj: příběh Kde zjistit číslo pozemku

Jablečná povidla v domácí pekárně

Ingredience

  • 1 kg jablek,
  • 1 lžíce octa,
  • 250 g cukru,
  • špetka mleté skořice,
  • 1 roztlučený hřebíček,
  • 2 polévkové lžíce rumu.

Postup

Jablka umyjeme, oloupeme, odstraníme jadřince a pokrájíme. Pokapeme cikcak octem a dáme na hodinku odležet. Ponorným mixérem rozmixujeme v plastové misce a nalijeme do pekárny. Zapněte program „Marmeláda“, což je u Moulinex č. 9 – trvá 1 h a 5 minut, přičemž tento program nejprve 5 minut docela rychle míchá a pak už jen „peče“. Po skončení pustíme znovu program „Marmeláda“ a přidáme cukr a rum, skořici a hřebíček. Pekárna opět pracuje 1 hodinu a 5 minut. Po ukončení spustíme program „Marmeláda“ naposledy. Pak již jsou povidla hustá, takže je nalijeme do skleniček, které si nahřejeme na plechu s vodou v troubě. Poté sklenice otočíme dnem vzhůru a zabalíme ještě do froté ručníku, aby byly déle v teple.

Dávka z 1 kg upravených jablek vyjde na necelé 2 malé skleničky. Pokud máte doma tolik jablek, že nevíte, co s nimi, zkuste tato jablková povidla z domácí pekárny. Jsou opravdu výborná!

Zdroj: článek Jablečná povidla od babičky pečená v troubě

Poradna

V naší poradně s názvem ZAVAŘOVÁNÍ KAPUSTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Keilová.

Prosím zavařoval jste někdo kapustu??? jak na to ?? díky Zuzana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nechte kapustu zkvasit podobně jako zelí. Výsledný produkt je bezlepkový, paleo a je vhodný pro vegany i vegetariány. Tady je recept na dva litry kysané kapusty:

Suroviny:
1 velká hlava kapusty
4-5 šálků organického kadeřávku - velké stonky jsou odstraněny a listy nazřezány na tenké proužky
1 malá organická červená cibule - nakrájená na kostičky
4 čajové lžičky himalájské růžové soli
1 lžíce loupané organické bílé buničiny z kůry citronu
3 stroužky oloupaného česneku
4½ šálků teplé čisté vody (40° C)
1 čajová lžička organického kokosového cukru nebo Rapadury
1 balíček bakteriální kultury pro mléčné kvašení https://www.amazon.com/gp/a…
2 čisté skleněné zavařovací sklenice s víčkem

Postup
1. Odstraňte 4 vnější listy z kapusty, opláchněte, osušte a odložte. Odstraňte košťál a nakrájejte zbývající časti kapusty na tenké plátky nebo použijte kuchyňský robot. Umístěte kapustu a nakrájený kadeřávek do velkého sítka a důkladně opláchněte vodou. Možná to budete muset udělat v několika dávkách v závislosti na velikosti sítka.
2. Do velké mísy dejte omytou kapustu s kadeřávkem, přidejte červenou cibuli, posypte dvěma lžičkami růžové soli a promíchejte čistýma rukama, dokud kapusta a kadeřávek nezačne vadnout a neuvolní kapalinu. Pak to nechte stranou a přejděte k přípravě solanky.
3. Do mixéru dejte zbývající 2 lžičky růžové soli, bílou kůru z citronu, rozmačkaný česnek, vodu, cukr a rozmixujte, dokud to nebude hladké. Nakonec ručné přimíchejte mléčné kultury. Nechejte slanou vodu odležet po dobu 10-15 minut, aby se dobrá bakterie probudila a začala se krmít cukrem. Nalejte slanou vodu na nakrájenou zeleninu a dobře promíchejte rukama, dokud nebude veškerá zelenina pokryta solankou.
4. Směs nandejte do čistých skleněných sklenic a důkladně to rukama nebo velkou lžičkou umačkejte, dokud slanina nezakryje všechnu zeleninu. V horní části každé nádoby ponechte nejméně 6 cm místa na zakrytí.
5. Na začátku odložené 4 okrajové listy z kapusty přeložte a umístěte na vrch fermentované zeleniny, zatlačte dolů na listy, aby se zakryly solankou. Opakujte to i pro druhou sklenici. Tímto dalším krokem pomůžete udržet vaši fermentovanou zeleninu pod solankou. Můžete také použít malou čistou sklenici, která se vejde do nádoby a zeleninu přitlačí ke dnu. Ujistěte se, že máte alespoň 3 nebo 6 cm slaného nálevu nad horní částí fermentované zeleniny a složených listů.
6. Sklenice umístěte do lepenkové krabice, abyste je chránili před světlem. Nechte zeleninu kvasit při pokojové teplotě po dobu 5-7 dnů. Ochutnejte malou část po 4 dnech v letních měsících a 5-6 dnech v chladnějších měsících, abyste zjistili, zda se vám líbí chuť. Pokud se vám líbí chuť, odstraňte horní listy zelí a umístěte fermentovanou zeleninu do ledničky. Čím déle zeleninu kvasíte, tím více bude kyselejší. Poté, co dokončíte fermentaci, umístěte zeleninu do chladničky po dobu až 6-8 měsíců.
7. Pokaždé, když ujíte kysanou zeleninu, uji

Zdroj: příběh Zavařování kapusty

Jablečná marmeláda v domácí pekárně

Ingredience: 1 kg nakrájených jablek, cukr, 1 Gelfix, 2 lžičky kyseliny citronové

Nebo: 1 kg nakrájených jablek, želírovací cukr, 2 lžičky kyseliny citronové

Nastavení pekárny: program Džem/Marmeláda

Postup: Do formy pekárny dáváme malé kousky nakrájených jablek a použijeme buď Gelfix, nebo z receptu vynecháme cukr a dáme pouze ovoce, kyselinu citronovou a želírovací cukr. Vždy se řídíme návodem na sáčku – poměr ovoce a cukru! Spustíme program Džem/Marmeláda. Po ukončení programu ihned formu vyjmeme (pozor, je horká, použijeme kuchyňské rukavice, chňapku či utěrku) a lijeme do čistých sklenic, ale neplníme až po okraj – můžeme zalít 1 víčkem rumu. Poté ihned uzavřeme a otočíme aspoň na 10 minut na víčko, aby se chytlo. Po úplném vychladnutí uložíme do chladna.

Kdo nemá rád kousky ovoce anebo se mu nebude zdát džem dostatečně hladký, může jej ihned po ukončení programu dát do mixéru. Z 1 kg ovoce je asi pět 375 ml skleniček.

Zdroj: článek Jablečná povidla v domácí pekárně

Jablková povidla od babičky

Ingredience: 1 kg jablek, 1 lžíce octa, 25 dkg cukru, špetka mleté skořice, 1 roztlučený hřebíček, 2 polévkové lžíce rumu

Postup: Jablka oloupeme a pokrájíme na malé kousky. Pokapeme cikcak octem a dáme na hodinku odležet jen tak na stůl. Ponorným mixérem je poté rozmixujeme v plastové misce a nalijeme do pekárny.

Zapneme program „Marmeláda“, který trvá cca 1 hodinu a 5 minut. Nejprve pekárna 5 minut docela rychle míchá a pak už jen peče. Po skončení znovu pusťte program „Marmeláda“ a přidejte cukr, rum, skořici a hřebíček a ještě jednou program „Marmeláda“ – pak už bude směs přiměřeně hustá, takže ji můžete nalít do skleniček. Sklenice otočte dnem vzhůru a zabalte ještě do froté ručníku.

Zdroj: článek Jablečná povidla v domácí pekárně

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová

 Mgr. Jana Válková

 Mgr. Jiří Dvořák

 Mgr. Marie Svobodová


marmeláda v domácí pekárně
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
marmeláda z broskví domácí pekárny
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo dvacetsedm.