Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

MARMELÁDA Z BRUSINEK

Obsah

Marmeláda z brusinek

Ingredience: 250 g čerstvých brusinek, 200 ml vody, 200 g cukru krupice, 2 ks hřebíčku, půl lžičky citronové kůry

Postup: Čerstvé plody brusinek umyjeme pod tekoucí vodou. V kastrolu promícháme vodu s cukrem a přivedeme k varu. Do vroucího cukerného roztoku nasypeme brusinky a vaříme na mírném ohni, dokud bobule nepopraskají. Přidáme kůru a hřebíčky. Marmeládu vaříme za občasného míchání a necháme probublávat asi cca 15 minut do zhoustnutí. Ještě teplou marmeládu přendáme do sklenice a uzavřeme. Marmeládu podáváme jako přílohu ke sladkým moučníkům, k masu, omáčkám anebo na chleba s máslem.

Zdroj: Zavařování brusinek

Diskuze

V diskuzi MARMELÁDA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Super recept na marmeládu,děkuji!Dělala jsem poprvé ze švestek a nemá chybu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a bude moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Marmeláda

Rozdíl mezi marmeládou a povidly

Jestli si přesně nevybavujete, jaký je vlastně rozdíl mezi marmeládou a povidly, tak vám prozradím, že spočívá především ve způsobu jejich přípravy. Jak marmeláda, tak povidla se mohou vyrábět téměř z každého ovoce a oba druhy bývají většinou bez kousků. Teď tedy ten rozdíl: marmeláda se připravuje z rozvařeného ovoce, bývá doslazena a zahuštěna želírovacím přípravkem. U povidel se ovoce, později ovocná dřeň, vaří tak dlouho, až se zbaví vody a zhoustne bez přidaných pomocných látek, a jen zřídka bývají doslazována.

Zdroj: Švestková marmeláda

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarča.

Dobrý den, může mi prosím někdo poradit, zda existuje nějaká ranná odrůda rakytníku? Na mnoha místech jsem se dočetla, že sklizeň by měla být nejdříve koncem srpna, ale v tuto dobu bych už měla bobulky seschlé, měkké, přezrálé a částečně i opadané. Je možné, že bych měla uzrálé bobule už v polovině až ke konci července? Máte někdo zralý rakytník už v červenci? Rakytník mám nasazen na jižní straně na slunném místě, v Uh. Hradišti.
Děkuji za radu.
Jarča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel JItka.

Asi máte jako já rannou odrůdu Sluníčko, který v teplém létě dozraje do poloviny srpna a pak už praská a nedá se sklidit :-) Stalo se mi to předloni, když jsem ho nestačila otrhat před dovolenou. Tato odrůda má hodně plodů nahuštěných přímo u větve, tedy žádné trhání vidličkou nebo stříhání větviček do mrazáku...
Trhám je ručně, vlastně prstem zajedu mezi plody a podeberu stopku, aby mi plody nepraskly. Je to zdlouhavé, ale úroda za to stojí! Výborný je likér, marmeláda i čaj ze zmrzlých plodů...

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku

Recepty na brusinky

Ingredience: 200 g cukru, 250 g čerstvých brusinek, 200 ml vody, 1 ks hřebíčku, ½ lžičky citronové kůry

Technologický postup: Čerstvé bobule brusinek propláchneme studenou vodou. V kastrolu promícháme vodu s cukrem a přivedeme k varu. Do vroucího cukerného roztoku přidáme brusinky a vaříme, dokud bobule nepopraskají. Pak teplotu snížíme, přidáme kůru a hřebíček. Marmeládu z čerstvých brusinek vaříme na mírném ohni, za občasného míchání necháme probublávat asi 15 až 20 minut do zhoustnutí. Ještě teplou marmeládu přendáme do sklenic a uzavřeme. Takto připravený džem z čerstvých brusinek s kousky bobulek podáváme jako přílohu k sladkým moučníkům, masu a omáčkám. Můžeme servírovat i ke svíčkové omáčce.

Zdroj: Brusinky

Brusinkový kompot

Ingredience: 1 kg brusinek, 450 g cukru krupice, 10 ks hřebíčku, 2 celé skořice

Postup: Umyté brusinky dáme do mísy, zasypeme cukrem a promícháme. Mísu uložíme na 24 hodin do chladna. Druhý den přesypeme brusinky do hrnce, přidáme hřebíček, celou skořici a přidáme 2 dcl převařené vody. Brusinky přibližně 20 minut zvolna prohříváme na plotně, ale NEVAŘÍME!!! Teplé brusinky plníme do malých skleniček, zavíčkujeme, dáme do zavařovacího hrnce a sterilujeme na 90°C 20 až 25 minut.

Zdroj: Zavařování brusinek

Švestková marmeláda z domácí pekárny

Ingredience:

  • 1 000 g švestek vypeckovaných
  • 400–600 g cukru
  • 1 balení Gelfixu 3:1
  • 1/2 lžičky kyseliny citronové
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup:

Švestky důkladně omyjte a vypeckujte, nasekejte na malé kousky, namixujte nebo namelte v masovém mlýnku. Připravte si domácí pekárnu, zkontrolujte, zda je dobře usazena forma na pečení a metličky. Připravené švestky přesypte do formy, přidejte cukr, Gelfix, kyselinu citronovou a skořici, pekárnu uzavřete a zapněte na program marmeláda. Více si pekárny nemusíte všímat, a to až do té doby, než vás signál upozorní, že je program u konce. Může se stát, že marmeláda bude pořád příliš řídká. Odeberete-l pár lžic na malý talířek, měla by marmeláda začít želírovat – houstnout. Neděje-li se tak, zapněte klidně program ještě jednou. Hotovou marmeládu plňte ještě horkou do čistých a suchých skleniček a po důkladném uzavření otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Zdroj: Švestková marmeláda

Švestková marmeláda s kakaem

Ingredience:

  • 1 000 g švestek vypeckovaných
  • 400–500 g cukru
  • 80 g kakaa
  • 10 ml rumu

Postup:

Švestky důkladně omyjte a vypeckujte, vložte je do hrnce a povařte alespoň 20 minut. Pak nechte vychladnout a rozmixujte ponorným mixérem nebo s pomocí kuchyňského robota. Přidejte zbylé ingredience, důkladně promíchejte a nechte 24 hodin rozležet. Druhý den naplňte do čistých skleniček, důkladně uzavřete a povařte v zavařovacím hrnci či vodní lázni při teplotě 80 °C asi 15 minut.

Zdroj: Švestková marmeláda

Broskvová marmeláda

Ingredience:

  • 1 kg broskví, nejlépe zralých
  • 1 želírovací cukr (500 g)
  • 1 lžička kyseliny citronové

Postup:

Marmeláda z broskví se připravuje z předem umytých, oloupaných a vypeckovaných broskví. Dužinu rozmačkejte (nejlépe vám to půjde šťouchadlem na brambory, přesypte do domácí pekárny), přidejte želírovací cukr, lžičku kyseliny citronové a zapněte na program „marmeláda“. Až bude program u konce, kápněte trochu marmelády na talířek a nechte zchladnout. Bude-li marmeláda málo hustá, přidejte ještě jednu lžičku kyseliny a důkladně promíchejte. Nalijte do sklenic, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Nemáte-li domácí pekárnu nebo nechcete-li ji použít, nasypte našťouchané broskve do hrnce, podlijte malým množstvím vody, přidejte želírovací cukr a kyselinu citronovou a vařte asi 45 minut za stálého promíchávání. Horké plňte do sklenic, uzavřete, otočte dnem vzhůru, nechte vychladnout.

Zdroj: Zavařování broskví

Perník s kokosem

Ingredience: 100 g hladké mouky, 100 g celozrnné mouky, 80 g cukru krupice, 1 čokoládový pudink, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 vrchovatá lžíce výrazné marmelády, 1 lžička perníkového koření, 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva, hrst brusinek, špetka soli, marmeláda na potření, čokoláda na vaření, strouhaný kokos, 1 lžička tuku (Omega, Hera, máslo) a hrubá mouka na pekáček o velikosti 18 x 30 cm

Ingredience: Do kuchyňského robotu dáme vejce s cukrem a solí a chvilku šleháme. Přidáme tekuté přísady a pudinkový prášek a rozmícháme. Poté vsypeme mouku, kakao, koření a prášek do pečiva. Chvilku promícháme (ne moc dlouho) a přidáme brusinky. Vlijeme do vydatně vymazaného a vysypaného pekáčku a vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C cca na 20 minut. Je-li perník upečený, zjistíme zapíchnutím špejle. Pokud se na ni nelepí těsto, je hotový. Po krátkém zchladnutí perník vyklopíme a necháme vystydnout. Pomažeme marmeládou. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření s tukem a vylijeme na moučník. Nožem roztáhneme do krajů a posypeme strouhaným kokosem.

Zdroj: Perník na plech

Zavařování brusinek jako kompot

Ingredience: 1 kg brusinek, 0,5 kg cukru, 2 ks hřebíčku, 1 ks celé skořice, 4 lžíce vody

Technologický postup: Do hrnce vložíme připravené brusinky, podlijeme malým množstvím vody a zakryté poklicí vaříme. Jakmile plody pustí více šťávy, přidáme hřebíček, skořici a při mírném varu bez poklice zahušťujeme asi 20 minut. Potom přisypeme cukr a opatrně mícháme do jeho rozpuštění. Zahušťujeme ještě asi 5 minut. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a sklenice obrátíme dnem vzhůru. Takto necháme do vystydnutí. Plníme-li při nižší teplotě, sterilujeme 20 minut při 80 °C.

Zdroj: Brusinky

Kalorie v brusinkách

Nutriční hodnota v 10 g brusinek je následující – energetická hodnota 105,1 kJ; 25,12 kcal; bílkoviny 0,13 g; sacharidy 6 g; tuky 0,07 g; vláknina 0,6 g.

Zdroj: Brusinky

Jablková povidla od babičky

Ingredience: 1 kg jablek, 1 lžíce octa, 25 dkg cukru, špetka mleté skořice, 1 roztlučený hřebíček, 2 polévkové lžíce rumu

Postup: Jablka oloupeme a pokrájíme na malé kousky. Pokapeme cikcak octem a dáme na hodinku odležet jen tak na stůl. Ponorným mixérem je poté rozmixujeme v plastové misce a nalijeme do pekárny.

Zapneme program „Marmeláda“, který trvá cca 1 hodinu a 5 minut. Nejprve pekárna 5 minut docela rychle míchá a pak už jen peče. Po skončení znovu pusťte program „Marmeláda“ a přidejte cukr, rum, skořici a hřebíček a ještě jednou program „Marmeláda“ – pak už bude směs přiměřeně hustá, takže ji můžete nalít do skleniček. Sklenice otočte dnem vzhůru a zabalte ještě do froté ručníku.

Zdroj: Jablečná povidla v domácí pekárně

Brusinkový džem

Ingredience: 500 g brusinek, 200 g cukru krupice, šťáva z jednoho citronu, 1 bio citron, 125 ml vody, 1 malé kyselé jablko

Technologický postup: 500 g brusinek (i mražených) opláchněte a osušte. V nekovové misce smíchejte s 200 g krupicového cukru a šťávou z 1 citronu. Nechte stát přes noc, jednou až dvakrát promíchejte. Malé kyselé jablko očistěte, nastrouhejte a s nastrouhanou kůrou z 1 bio citronu (nebo 1–2 lžičkami sušené kůry) vložte do hrnce. Přidejte šťávu, kterou pustily brusinky, 2 hrsti plodů a 125 ml vody. Půl hodiny zvolna vařte, dokud směs nezhoustne. Dosypte zbylé brusinky a 5–8 minut ještě vařte.

Zdroj: Brusinky

Švestková marmeláda s jablky

Ingredience:

  • 1 000 g švestek (vypeckovaných)
  • 1 000 g oloupaných jablek
  • 500–800 g cukru
  • 2 balení Gelfixu
  • 1/2 lžičky skořice
  • šťáva z 1 citronu
  • 20 ml rumu

Postup:

Švestky důkladně omyjte a vypeckujte, jablka oloupejte a zbavte jádřince, zakápněte citronovou šťávou. Všechno ovoce nasekejte na malé kousky, rozmixujte v kuchyňském robotu nebo namelte v masovém mlýnku. Směs přendejte do většího hrnce, přidejte ostatní suroviny a přiveďte k varu. Za častého míchání vařte asi 40 minut. Ještě horké plňte do umytých a suchých skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte úplně vychladnout.

Zdroj: Švestková marmeláda

Švestková marmeláda s čokoládou

Ingredience:

  • 1 000 g švestek vypeckovaných
  • 200–400 g cukru
  • 100 g čokolády na vaření
  • 1 balení Gelfixu 3:1
  • šťáva z 1 citronu

Postup:

Švestky důkladně omyjte a vypeckujte, nasekejte na malé kousky, namixujte nebo namelte v masovém mlýnku. Přendejte do hrnce, přiveďte k varu a vařte asi 45 minut, poté přidejte Gelfix s trochou cukru, čokoládu nalámanou na kousky, cukr dle chuti, raději méně, přidat můžete vždycky, a nakonec šťávu z citronu. Znovu přiveďte k varu a vařte alespoň 15 minut. Ještě horké plňte do čistých suchých sklenic, pořádně uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru.

Zdroj: Švestková marmeláda

Nakládané brusinky

Ingredience: 2 l přebraných brusinek, 500 g cukru, půl strouhaná citronová kůra z jednoho citrónu, jedna lžička mleté skořice, 1/4 l vody

Postup: Cukr svaříme s vodou a sebereme pěnu. Poté do roztoku vložíme oprané a okapané brusinky, necháme přejít varem, brusinky scedíme a vložíme do vymytých a suchých sklenic. Do cukerného roztoku přidáme nastrouhanou citronovou kůru, lžičku skořice a znovu povaříme. Horký roztok vlijeme na brusinky, sklenice dobře uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Ukládáme do temna.

A jaké jsou vaše recepty na zavařované brusinky. Podělte se s nimi.

Zdroj: Zavařování brusinek

Domácí švestková marmeláda

Ingredience:

  • 1 000 g švestek (vypeckovaných)
  • 400–600 g cukru
  • 1 balení Gelfixu 3:1
  • 1/2 lžičky mleté skořice

Postup:

Švestky nejdříve omyjte a vypeckujte, poté je vhoďte do mixéru a krátce rozsekejte, nebo použijte mašinku na maso a pomelte, nemáte-li ani jedno, nakrájejte švestky na menší kousky. Vložte do hrnce a nechte povařit asi 1 hodinu. Nechte vychladnout a buď za pomoci ponorného mixéru, nebo kuchyňského robotu rozmixujte do hladka. Přidejte Gelfix, část cukru a povařte asi 5 minut. Poté marmeládu ochutnejte a dochuťte cukrem tak, jak vám to bude vyhovovat. Nechte ještě pár minutek povařit a pak rovnou plňte do předem umytých a usušených skleniček, které ihned uzavřete a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.

Zdroj: Švestková marmeláda

Autoři obsahu

Nina Vinšová

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP