Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

MED A CUKROVKA

Obsah

Co je to Mospilan

Systémově účinný insekticid ve formě prášku rozpustného ve vodě, určený k hubení širokého spektra živočišných škůdců v ochraně rostlin, zejména mandelinky bramborové v bramborách, mšic včetně vlnatky krvavé a obaleče jablečného v jádrovinách, molic, smutnic a mšic na okrasných rostlinách.

Mospilan 20 SP je systémově působící insekticid ze skupiny neonikotinoidů. Působí jako neurotoxikant, blokuje nikotinový Ach receptor v postsynaptické membráně nervového systému živočišných škůdců. Přípravek působí systémově i translaminárně, prostupuje celým profilem listu. Účinkuje jako kontaktní a požerový jed ve velmi nízkých dávkách, má relativně rychlé počáteční působení v porostu. Vyniká dlouhodobým a vyrovnaným reziduálním účinkem proti širokému spektru živočišných škůdců rozhodujících zemědělských plodin. Mospilan 20 SP je velmi flexibilní k vyšší teplotě během aplikace, v rostlině je rozváděn akropetálně (vzhůru, do nově narůstajících listů), nikoliv bazipetálně ke kořenům. Pro lepší penetraci do porostu se doporučuje dle podmínek a plodiny použití se smáčedly (zeleniny, luskoviny).

Přípravek se využívá k ošetření těchto rostlin: řepka olejná, jádroviny, peckoviny, brambory, obiloviny, kukuřice, slunečnice, cukrovka, luskoviny, chmel, zelenina a okrasné rostliny.

Cena přípravku Mospilan 20 SP se pohybuje podle nabízeného množství a společnosti, která produkt prodává. Postřik lze pořídit v internetových obchodech nebo některých zahradnických prodejnách.

Zdroj: Mospilan

Účinky na zdraví

Jeho účinky působí detoxikačně na organismus, pomáhá při zácpě, snižuje horečku, dokáže snížit krevní tlak, povzbuzuje chuť k jídlu a má protirakovinné účinky. Je vhodný pro diabetiky. Léčebné působení celeru znali už staří Egypťané, přijímán byl hlavně jako afrodiziakum. Nyní jsou jeho účinky využívány při léčbě nejrůznějších nervových chorob, včetně depresí. V celeru je obsažen vitamín C, A, B, E a K, dále pak minerální látky, jako sodík, vápník, draslík, železo, hořčík, jód a fosfor.

Celer je velmi oblíbený ve východní Evropě, tamní lékaři věří, že je prospěšný při hormonální úpravě lidského organismu.

100 gramů celeru obsahuje:

  • 1,3 gramu vlákniny,
  • 8,5 gramu sacharidů,
  • 1,8 gramu bílkoviny,
  • 0,03 gramu tuků.
Chemické složení ve 100 g celeru:
  • draslík (K): 305 mg
  • hořčík (Mg): 12 mg
  • chrom (Cr): 0,001 mg
  • jód (I): 0,003 mg
  • mangan (Mn): 0,16 mg
  • měď (Cu): 0, 15 mg
  • sodík (Na): 90 mg
  • vápník (Ca): 60 mg
  • zinek (Zn): 0,31 mg
  • železo (Fe): 1 mg

Celer obsahuje asi o 50 procent více sodíku než vápníku. V praxi to může znamenat úlevu pro ty, kteří se až dosud neobešli bez cukru a cpali se převážně bílým pečivem. Důsledkem takového stravování je ukládání koncentrovaných škrobů v organismu a tzv. civilizační nemoci, jako jsou artritida, cukrovka, ledvinové kameny a podobně. Celer dovede usazeniny rozpouštět a napomáhá k jejích rychlejšímu vylučování z organismu.

Tip: Při metabolických onemocněních a poruchách vylučování kyseliny močové se doporučuje denně vypít půl litru celerové šťávy. Připravíte ji z čerstvé zeleniny na elektrické odstředivce. Pro lepší strávení ji můžete smíchat se šťávou z mrkve.

Zdroj: Pěstování celeru

Jahody a cukrovka

Denní porce jahod pro diabetiky je 7 středně velkých jahod. Je vhodné jahody kombinovat i s dalšími potravinami, například je vhodný jogurt, tvaroh, ovesné vločky či müsli, díky tomu se sníží glykemický index a vyrovná se hladinu cukru v krvi.

Jahody ve 100 g obsahují 7,68 g sacharidů.

Jablka ve 100 g obsahují 13,81 g sacharidů.

Ovšem jablka, jak již bylo popsáno, obsahují prospěšné látky, které nezvyšují hladinu cukru v krvi.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Tip na jídelníček

  • snídaně: bílá káva nebo ovocný čaj, dva plátky celozrnného chleba, sýr a šunka
  • dopolední svačina: mrkvový salát s jablkem a banánem
  • oběd: přírodní kuřecí řízek (150 g), těstoviny, brambory nebo kuskus
  • odpolední svačina: bílý jogurt, plátek celozrnného chleba a šunka
  • večeře: zapečená brokolice s vejcem a brambory

Pokrmy by měly být podávány 4–5x denně ve 2- až 3hodinových intervalech.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Cukrovka a bobkový list

Bobkový list nepochybně snižuje hladinu cukru v krvi. I proto čaj z této bylinky konzumují diabetici. Doporučuje se užívat asi 1 g bobkového listu denně asi jeden měsíc. Listy se musí rozdrtit (můžeme si jich nadrtit víc a uchovávat je v uzavíratelné skleničce) a doporučuje se bobkový list užívat dvakrát denně a vždy ho zapít vlažnou vodou. Díky užívání vavřínu se dá dosáhnout snížení hladiny glukózy v krvi zhruba o čtvrtinu. Po dobu konzumace tohoto čaje je důležité dávat si pozor na krvácení, protože vavřín způsobuje ředění krve.

Zdroj: Čaj z bobkového listu

Dieta a udržování acidobazické rovnováhy

Strava sehrává při udržování správných úrovní pH v těle důležitou úlohu. Bohužel naše „moderní“ stravování způsobuje snižování těchto úrovní a následně vytváří v těle kyselé prostředí. Buněčné aktivity a funkce jsou narušeny v případě, že se tkáně nacházejí ve stavu permanentní nerovnováhy. Při nízkých úrovních začínají buňky kolabovat. To potom následně vede k onemocním jako:

  • rakovina;
  • cukrovka;
  • osteoporóza;
  • gastritida;
  • onemocnění srdce a cév;
  • a mnoho dalších.

Soda bicarbona přispívá k transportu kyslíku tím, že rozšiřuje cévy a napomáhá uvolňování kyslíku do buněk. Tím se v buňkách zvyšuje pH.

Zdroj: Jedlá soda na zdraví

Prasklá kůže na patě – příčina

Suché a prasklé paty poznáte jednoduše – vznikají trhlinky, které jsou viditelné na první pohled, kůže je velmi suchá, zatvrdlá a v okolí paty zarudlá. Může být tmavě hnědá nebo žlutá. Často za tento stav může nesprávná péče o nohy, špatné obutí, nedostatečná vlhkost kůže, zatížení, stárnutí, suchý vzduch, přechlorovaná voda, dlouhé stání na tvrdé podlaze. Další příčinou může být onemocnění, jako je lupénka, cukrovka, onemocnění štítné žlázy či ekzémy. Běžné příznaky zahrnují svědění, olupování kůže kolem paty, bolest, hluboké trhliny a jiné nepříjemnosti.

Zdroj: Prasklá pata - babské rady

Antibiotika na zuby

U antibiotik je problém, že se do zubu nedostanou a infekci v něm zničit nedokážou (už v něm není žádný krevní oběh). Mohou tedy maximálně zklidnit reakci v kosti kolem zubu. U podání antibiotik platí zásada, že léčba v endodoncii musí být takzvaně kauzální, to znamená, že musí vést k odstranění příčiny onemocnění. Podle této zásady v podstatě není potřeba při dokonalém ošetření kanálků podávat antibiotika. Avšak při vážnějším průběhu zánětů v okolí hrotu kořene, kdy jsou přítomny celkové příznaky – nemocný má zvýšenou teplotu a velký otok, je jejich rozumné použití zcela namístě. Dále se antibiotika podávají u pacientů s celkovým onemocněním, jako je cukrovka, srdeční vady, poruchy imunity a podobně.

Zdroj: Jak léčit zánět pod mrtvým zubem

Kaki a těhotenská cukrovka

Kaki obsahuje 34 g sacharidů ve 100 g. I když je to sladké ovoce, diabetikům prospívá ze dvou důvodů:

  • více než polovinu z jeho 15 % sacharidů tvoří fruktóza, tedy přírodní ovocný cukr, který diabetici, jejichž pankreas produkuje méně inzulinu, lépe snášejí a snáze vstřebávají;
  • rozpustná rostlinná vláknina ve formě pektinu zpomaluje uvolňování cukrů ve střevech, čímž diabetiky chrání před prudkým nárůstem hladiny fruktózy a glukózy v krvi.

Mezi jeho účinky na zdraví dále patří:

  • Pomáhá snižovat špatný cholesterol v krvi.
  • Dodává energii a snižuje únavu.
  • Oddaluje stárnutí.
  • Podporuje vyprazdňování.
  • Pomáhá rozkládat tuky.
  • Posiluje naši imunitu.
  • Má vliv na metabolismus.
  • Těhotným dodává cenné látky, je vhodné i při kojení.
  • Je vhodný na stres a nervozitu.
  • Má dobrý vliv na kosti.
  • Podporuje nervovou soustavu.
  • Doporučuje se při potížích s ledvinami a játry.

Zdroj: Jak se jí kaki ovoce

Dieta

V dřívějších letech platilo, že diabetici mají mnohé potraviny zapovězeny. Především to byly poživatiny bohaté na cukry, které dieta postiženým lidem striktně zakazovala. Dnes toto tabu již neplatí, jídelníček je vyvážený a cukrovka pacienty příliš neomezuje. Potraviny na cukrovku se takřka neliší od výživy normálních zdravých lidí. Musí jít zejména o vyvážený příjem potravin bohatých na živiny. Diabetici II. typu, kteří jsou schopni svou výživu obměňovat, mohou hladinu cukru ve své krvi upravit do normálu i bez medikamentů. Diabetikům I. typu se potraviny obsahující cukry dovoluje konzumovat pouze v určité míře. Denní kalorická dávka pocházející z cukrů smí obnášet jen deset procent. Správná životospráva diabetiků se totiž neodvíjí pouze od druhu konzumovaných produktů, ale také od velikosti jednotlivých porcí.

Sacharidy: Tvoří základ stravy pro jedince trpící cukrovkou, a to i navzdory hluboce zakořeněným mýtům. Při výběru jídel je však nutné zaměřit se na zdravější varianty, mezi něž patří ovoce, zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky.

Vláknina: Zahrnuje všechny nestravitelné součásti potravin. Nevstřebatelné sacharidy pomáhají snižovat hladinu cukru v krvi a tím předcházet vzniku srdečních onemocnění. Mezi potraviny bohaté na vlákninu patří ovoce, zelenina, luštěniny, ořechy a celozrnná mouka.

Ryby: Výrobky z ryb obsahují důležité bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny. V našem jídelníčku by se měly objevit alespoň dvakrát týdně. Zdravé jsou zejména mořské ryby, například treska, tuňák, losos či makrela.

Nenasycené tuky: Mastné kyseliny představují bohatý energetický zdroj pro lidský organismus. Nenasycené tuky dokonce pomáhají snižovat v krvi hladinu cholesterolu, která je u mnoha cukrovkářů zvýšena. Vhodnou volbou jsou olivový a řepkový olej, ořechy nebo avokádo.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Nevhodné a škodlivé potraviny

Nasycené tuky: Pro diabetiky představují nasycené tuky časovanou bombu. Pokud nechcete riskovat své zdraví, vyhýbejte se konzumaci vysokotučných mléčných výrobků, uzenin a tučného masa. Vepřové a hovězí můžete nahradit kuřecím, králičím nebo rybím masem.

Smažená jídla: Při smažení vznikají transmastné kyseliny a další látky poškozující lidský metabolismus. I když tyto pokrmy mohou lahodit chuťovým pohárkům, raději zvolte zdravější postupy, například vaření, pečení či dušení.

Cholesterol: Živočišný tuk tvoří základ buněčných membrán. Nadměrné množství cholesterolu však vede k jeho ukládání do tepen a vzniku aterosklerózy. Příjem této látky by neměl převyšovat 300 miligramů denně. Potravinami bohatými na cholesterol jsou tučné mléčné výrobky, tučná masa, žloutky a vnitřnosti.

Sůl: Je-li jí moc, způsobuje zvýšení krevního tlaku a urychluje proces kornatění tepen. Hotové pokrmy na talíři tedy zásadně nedosolujeme a vyhýbáme se potravinám s vysokým obsahem soli, tedy hlavně uzeninám, polotovarům a různým slaným pochutinám.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Babské rady na studené ruce, nohy a nos

Studené ruce, nohy a nos jsou často příznakem nemocí cév a nervů, ale také metabolických a autoimunitních onemocnění. Mezi nejčastější patří například cukrovka, zúžení malých tepen nebo snížená funkce štítné žlázy.

Základní doporučení:

  • Nevystavujte se zbytečně nízkým teplotám a mrazu.
  • Chraňte se před chladem vhodným oblečením. Nezapomeňte na teplé ponožky a rukavice.
  • Nenoste příliš těsné oblečení, které vás škrtí – může narušit správnou cirkulaci krve v končetinách.
  • Vyhýbejte se stresu a dodržujte správnou životosprávu.
  • Na končetiny jsou vhodné masáže za použití teplého olivového, sezamového nebo měsíčkového oleje.
  • K prokrvení nohou je vhodné používat masážní podložku nebo chodit po nerovném povrchu, třeba po kamíncích.
  • Sprchujte se.
  • Aplikujte střídavou koupel v teplé a studené vodě.
  • Koupejte se v některém z osvědčených nálevů, a to z křenu, z drceného hořčičného semínka, ze zázvoru, z rozmarýnu nebo z levandule.
  • Pijte bylinné čaje na prokrvení – máta, srdečník, maliník, meduňka, měsíček.
  • Krevní oběh podpoříte i rostlinnými preparáty – vynikající je zejména brazilská guarana, osvědčil se i ženšen nebo jinan dvoulaločný.

Zdroj: Studený nos

Průjem z úžehu

Senioři a novorozenci jsou na úžeh náchylnější. Novorozenci a kojenci nemají ještě plně vyvinuté termoregulační mechanismy, u starších osob se podílejí na zvýšené míře rizika přidružená onemocnění (cukrovka, nemoci srdce a plic), užívání léků a zpomalená termoregulace.

Některé léky ovlivňují schopnost organismu reagovat na teplo. Je třeba si dávat pozor na užívání léků, které zužují cévy, na léky na krevní tlak, léky, které podporují vylučování sodíku a vody, ale také na antidepresiva.

Obézní osoby jsou vystaveny vyššímu riziku, neboť větší vrstva tělesného tuku zpomaluje výdej tepla z organismu. Úplně zdravý člověk si může přivodit úžeh, pokud vykonává nadměrnou fyzickou práci v extrémních teplotních podmínkách.

Úžeh jen málokdy vede k trvalému poškození. Pro plné vyléčení má velký význam včas poskytnutá první pomoc a následný brzký příchod do nemocnice. Pokud nebyla první pomoc při úžehu postiženému poskytnuta neprodleně, může ve vážných případech dojít až k poškození orgánů nebo k úmrtí.

Při průjmu je nutné doplňovat tekutiny a chladit organismus.

Zdroj: Úžeh a zvracení

Zánět močovodu

Zánět močové trubice, latinsky uretritida, se vyskytuje ve dvou formách – nekapavčité a kapavčité. Projevuje se především změnami při močení, nejčastěji pálením a řezáním, častým nutkáním na močení, zkaleným až bělavým výtokem, objevuje se podrážděná močová trubice. U žen je uretritida mnohdy spojena se zánětem pochvy. Kapavčitá uretritida má jiný průběh u žen a jiný u mužů. U žen může být počátek zcela bez příznaků nebo jsou velmi slabé, což představuje nebezpečí nepozorovaného rozšíření infekce na děložní čípek, dělohu a vejcovody. Jsou-li zasaženy vejcovody, může dojít k jejich zjizvení a následné neplodnosti. Asi 50 % žen s kapavkou pozoruje příznaky v podobě pálení při močení a výtoku. Děložní hrdlo nemocné ženy je zarudlé a potažené hnisem. Může se objevit krvácení mimo menstruaci či krvácení po pohlavním styku. Infekce může zasáhnout také žlázky na malých stydkých pyscích a žlázky při ústí močové trubice a může dojít ke vzniku bolestivého abscesu.

U mužů se kapavčitá uretritida ohlašuje výraznými zánětlivými potížemi. Vyústění močové trubice je zarudlé a zduřelé a nastupují obtíže v podobě pálení a bolesti při močení se silným hlenovitým hnisavým výtokem. Při neléčení se zánět může rozšířit na prostatu, semenné váčky či nadvarle. Po akutním počátečním stadiu příznaky postupně slábnou a uretritida přechází do chronického onemocnění. Během něj se objevuje vleklý slabý výtok.

Nekapavčité uretritidy může vyvolat celá řada mikroorganismů. Nejčastěji jde o E. coli, ale také to může být Chlamydia trachomatis, adenoviry, mechanické zranění močové trubice, chemické zranění a opakované podchlazení. Je to velmi časté onemocnění, které je častější u žen než u mužů. Faktory, které usnadňují rozvoj nemoci, jsou cukrovka, onemocnění prostaty, těhotenství a špatná intimní hygiena. Hlavními projevy uretritidy jsou změny při močení. Pacienti nejčastěji popisují pálení a řezání, časté nutkání na močení. Dále se vyskytuje zkalený až bělavý výtok. U žen je uretritida spojena často se zánětem pochvy. Onemocnění je nepříjemné a má tendenci se často opakovat.

Zdroj: Uretritida

Jak jde dohromady med a diabetik

Většina lidí má občas chuť na něco sladkého. Pro diabetiky ale platí, že vždy záleží na množství. Dvě lžičky medu například obsahují 50 g cukru. Dále jde o způsob, jak je med požíván. Přeměna cukrů se usnadní, když se povolené množství medu rozdělí do více jídel. Diabetici by také neměli med jíst po lžících ani rozpuštěný v nápojích, ale pouze ve spojení s pevnými potravinami.

Volba vhodné potraviny je při sestavě jídla velmi důležitá. Z jídel bohatých na balastní látky se cukerné sloučeniny uvolňují pomaleji než z jídel na balastní látky chudých. Zvláště hodnotnými dodavateli balastních látek jsou obilné produkty, jako například celozrnné pečivo, obilné vločky a výrobky müsli. Obilné balastní látky zlepšují účinek inzulínu, který zodpovídá za snižování hladiny cukru v krvi a přispívá k udržování nízkých hodnot krevního cukru po jídle bohatém na uhlovodany. Diabetikům, kteří mají chuť na chléb s medem, lze tedy doporučit, aby zvolili některý z druhů celozrnného chleba a pod med si namazali pokrmový tuk nebo tvaroh. Také s celozrnným pečivem, mléčnými produkty, neslazenými obilnými vločkami a syrovými saláty pro diabetiky je med dobře stravitelný. Ale pozor! Z ovocných pokrmů (z rozsekaných a rozemletých ovocných plodů) se velmi rychle uvolňují ovocné cukry, takže jejich přislazování se nedoporučuje.

Také ne každý med je pravý! Mnohé výrobky označené jako „dia“, které se prodávají v malých baleních s potiskem úlů a včel, vypadají na první pohled jako med. V mnohých případech jím ale nejsou. Pouhý pohled na složení prozradí, co v těchto kelímcích vlastně je: vodní roztok sladidla či různé cukerné náhražky a ovocný cukr. Oproti těmto produktům má med velkou výhodu, že kromě cukru obsahuje celou řadu látek, které jsou pro diabetickou látkovou výměnu cenné: stopový prvek chrom, který zlepšuje účinek inzulínu, a vitamíny řady B, které podporují funkce nervové soustavy.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Škodí jablko při cukrovce

Jablka jsou vysoce výživná, mají vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a několik antioxidantů. Jedno středně velké jablko má 95 kalorií, 25 gramů sacharidů a 14 % denní hodnoty vitamínu C. Je zajímavé, že velká část jablečných živin se nachází ve slupce. Jablka navíc obsahují velké množství vody a vlákniny. Středně velké jablko obsahuje cca 4,4 g vlákniny. Vláknina zpomaluje trávení a absorpci sacharidů, což způsobuje, že nedochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi tak rychle. Je známo, že vláknina má ochrannou funkci proti diabetu II. typu a že vláknina v jablku může zlepšit hladinu cukru v krvi.

I když tedy jablka obsahují sacharidy, které mohou zvýšit hladinu cukru v krvi, obsažená vláknina pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi. Kromě toho je vláknina velmi přínosná i v jiných oblastech našeho zdraví. Jablka tedy v konečném důsledku mají jen minimální účinek na hladinu cukru v krvi a je nepravděpodobné, že by způsobila rychlý nárůst hladiny cukru v krvi, dokonce u diabetiků. Jablka navíc obsahují polyfenoly, rostlinné sloučeniny, které mohou zlepšit citlivost na inzulín a snížit inzulínovou rezistenci. Polyfenoly jsou obsažené ve slupce a stimulují slinivku.

Každodenní konzumace jablka může pomoci zabránit cukrovce II. typu, stejně jako udržet stabilní hladinu cukru v krvi. Příznivý vliv mají pravděpodobně i obsažené antioxidanty.

Jablko obsahuje tyto antioxidanty:

  • quercetin – zpomaluje trávení digoxem, což pomáhá předcházet tvorbě cukru v krvi;
  • kyselina chlorogenová – pomáhá tělu účinněji využívat cukr;
  • phlorizin – zpomaluje vstřebávání cukru a snižuje hladinu cukru v krvi.

Jablka jsou vysoce výživná a mají minimální vliv na hladinu cukru v krvi. Jsou zdravá a jsou v rozumné míře zdravá i pro diabetiky při pravidelné konzumaci. Každá denně spotřebovaná porce ovoce vede k nižšímu riziku srdečních onemocnění (až o 7 %).

Ale pozor, pokud počítáte sacharidy, nezapomínejte na 25 gramů sacharidů, které jablko obsahuje. Nezapomínejte také sledovat hladinu cukru v krvi po jídle a zjistěte, jak na vás osobně jablka působí.

Tipy:

  • Rozložte si denní dávku ovoce (jablek) na celý den, abyste co nejvíce udržovali hladinu cukru v krvi stabilní.
  • Vyvarujte se jablečného džusu. Džus nemá stejné výhody jako jablko, obsahuje více cukru a chybí v něm vláknina.
  • Konzumujte jablko i se slupkou, ta je zdrojem prospěšných látek.
  • Přidávejte jablko do pokrmů. V tvarohu či jogurtu jsou výborným dochucovadlem.

Zdroj: Jablka a cukrovka

Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Michal Vinš


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP