Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

MED NA PRUJEM

OBSAH

Dušená mrkev při průjmu

Slyšeli jste někdy o mrkvové polévce jako léku na průjem? Mrkvová polévka je skvělým tipem mezi domácími léky na průjem (nejen) u dětí, dospělých a dokonce i psů.

Díky mrkvové polévce, která je pojmenována po dětském lékaři Ernstu Morovi, se na začátku 20. století výrazně snížil počet úmrtí na komplikované průběhy průjmů u dětí. Mrkvová polévka později ztratila svou významnost se zavedením antibiotik. Přesto je v dnešní době účinným a jednoduchým domácím lékem na průjem.

Svou jemnou sladkou chutí dětem velmi chutná a pomáhá jim překonat namáhavý průjem.

Recept na přípravu je jednoduchý. Hlavní složkou polévky proti průjmu je mrkev. Když se mrkev vaří, tvoří se cukry, které jsou velmi podobné těm ve struktuře střevních klků. Patogeny se na tyto cukry navážou a jsou s nimi vylučovány – tělo se může zotavit.

Voda a sůl obsažené v polévce pomáhají tělu kompenzovat ztrátu tekutin a minerálů.

Suroviny:

  • 500 gramů mrkve;
  • voda;
  • 1 lžička soli.

Postup:

Mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kousky.

Poté je hodinu vaříme v litru vody. Tato dlouhá doba vaření je důležitá pro vytvoření dlouhých cukerných řetězců!

Poté se kousky mrkve jemně rozdrtí a množství se doplní na jeden litr.

Nakonec stačí přidat 1 lžičku soli.

Zdroj: Recepty na dušenou mrkev

Poradna

V naší poradně s názvem SULKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Pánková.

Dobrý den,
od druhého dne po postřiku stromů přípravkem Sulka - K má náš pejsek střevní problémy (průjem). Protože postřik si samožřejmě nevybírá jen větve stromů, ale ve velkém množství padá na trávník, kde se pes pohybuje a často trávu olizuje, mohou tím být vyvolány jeho problémy?
Děkuji za odpověď.
Marcela Pánková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sulka - K obsahuje síru a ta může způsobit zažívací potíže psům, kteří ji spolknou. Nabízí se zde řešení ve formě dodatečného postřiku trávy čistou vodou z hadice, aby se z ní rychle spláchly ještě nezaschnuté zbytky přípravku Sulka - K.
Pejskovi na několik dní dopřejte dietu a krmte jen kuře s rýží, než se jeho hovínko vrátí do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sulka

Jak dlouho trvá úžeh

Doba trvání je různá, pokud se stav do dvou dnů nezlepší anebo přetrvávají obtíže, doporučuje se hospitalizace, kde se pomocí infuzního roztoku dodají chybějící tekutiny. Úžeh u dětí může provázet i průjem.

Nejsme-li schopni stav zvládat, voláme zdravotnickou pomoc 155!!!!!

Zdroj: Úžeh - doba trvání

Poradna

V naší poradně s názvem CERERIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Kaplanová.

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda může celerit poškodit zažívání pejska,nebo kočičky...Náš pejsek měl problémy,zvracel a vnučka mi dávala za vinu,že jsem celerit nasypala také krůžičkám a nijak jsemho moc nezahrabala do hlíny...Děkuji za vaši radu,zdraví Hana Kaplanová.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zatímco hnojivo Cererit může poskytnout výživu rostlinám, obsahuje škodlivé chemikálie, které jsou pro psy a kočky jedovaté. Pes nebo kočka mohou tyto chemikálie náhodně zkonzumovat, když jsou nasypány na záhonu třeba jen tím, že budou běhat a hrát si v těchto místech a pak při olizování svého těla zkonzumují jednotlivé kuličky hnojiva, které jim uvízly v tlapkách nebo v srsti. I malé množství může způsobit problémy, držte proto své mazlíčky daleko od hnojiv nebo použijte vhodné zábrany.

Příznaky, že pes pozřel hnojivo, zahrnují:
- Slintání.
- Nevolnost.
- Zvracení.
- Průjem.
- Obtížné dýchání.
- Třes a záchvaty.

Je třeba aktivně dohlížet na své psy, když jsou venku. Pokud váš mazlíček pozře na zahradě škodlivý toxin, vyhledejte okamžitou pohotovostní veterinární péči. Pokud víte, že snědli něco škodlivého, přineste s sebou i vzorek jedovaté látky.

Nejlepší je jít se psem ven. Čerstvý vzduch a pohyb jsou dobré pro vás i pro ně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Cererit

Za jak dlouho zabere?

Endiaron k tomu, aby účinkoval na průjem, nepotřebuje proniknout do organismu. Stačí pouze jeho přítomnost v obsahu střev. Účinná látka z Endiaronu chloroxin se jen velmi nepatrně vstřebává do organismu a většina ho zůstává ve střevech, až do jeho vyloučení stolicí. Chloroxin zpomaluje pohyb střev, čímž způsobí, že se obsah střev pohybuje pomaleji a může tak být zbaven většího množství vody. Stolice se tak stává hustší a průjem mizí. Účinky se dostavují rychle. Po spolknutí Endiaronu a zapitím sklenice elektrolitického nápoje (pomerančová šťáva a voda s trochou soli) dojde k rozpuštění tablety v žaludku. Do 20 minut se dostane účinná látka chloroxin do tenkého střeva, kde začne okamžitě působit. Tím, jak postupuje obsah střeva směrem ke konečníku, se projevují jeho účinky. Do tří až čtyř hodin dojde ke kontaktu celého střeva s chloroxinem a v tuto dobu je jeho účinek nejsilnější. Klinické zlepšení je obvykle pozorováno do 48 hodin.

Zdroj: Endiaron, za jak dlouho zabere?

Poradna

V naší poradně s názvem JE KALANCHOE JEDOVATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Jak se presne jmenuje tahle kalanchoe a je jedovata?Dekuji
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Vaše kalanchoe se latinsky jmenuje Kalanchoe blossfeldiana. Kalanchoe není pro lidi jedovatá. Větší problém ovšem kalanchoe představuje pro zvířata. Obsahuje totiž srdeční glykosidy, které jsou toxické pro mnoho zvířat. V některých částech světa, kde kalanchoe rostou divoce ve volné přírodě, jsou často hlášeny otravy hospodářských zvířat, přičemž jejich smrt je obecně kvůli vlivu glykosidů na jejich srdce. Květy kalanchoe obsahují mnohem více glykosidů, než kterékoliv jiné části rostlin, takže většina hospodářských zvířat se otraví, když je rostlina v plném květu. V našich podmínkách je kalanchoe pěstována v zahradách nebo v květináčích, spíše než na pastvinách, takže rostlina nepředstavuje významné riziko pro hospodářská zvířata. Domácí zvířata jsou však v ohrožení.
Vzhledem k tomu, že kalanchoe je běžná pokojová rostlina, je třeba chránit domácí zvířata před otravou. Toho se nejlépe dosáhne, když jsou rostliny nepřístupné pro psy, kočky a ptáky, protože dokonce i jen trochu květů může poškodit vašeho domácího mazlíčka. Je prokázáno, že tele zemře po snědení 7 gramů květů na 1 kg tělesné hmotnosti, ale smrtelná dávka pro menší zvířata není přesně známa. Během několika hodin po požití rostliny se u zvířete může spustit slintání průjem a bolesti žaludku. V případě, že zvíře pozřelo značné množství kalanchoe, tak tyto příznaky doplní i zmíněné srdeční účinky. V takovém případě je nejlepším řešením, co nejdříve dostat zvíře k veterináři. Existuje lék na tyto stavy, a veterinář zároveň může poskytnout symptomatickou a podpůrnou pomoc.

Zdroj: diskuze Je kalanchoe jedovata


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP