Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

MĚDNATY POSTŘIKY

OBSAH

Účinnost modré skalice

Čistý síran měďnatý (modrá skalice, CuSO4) je anorganická sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v přírodě, ale častěji je vyrobena člověkem z přírodních složek – mědi a síry. Produkty, které obsahují modrou skalici, jsou s omezeními povoleny v certifikovaném ekologickém zemědělství.

Modrá skalice patří mezi měďnaté fungicidy. Obecně tyto postřiky obsahují různé přísady a inertní přísady, ale je to měď, která v nich funguje. Různé produkty budou obsahovat různá množství mědi. Obecně řečeno, čím více mědi ve směsi, tím lépe bude fungovat při prevenci chorob, které napadají ovocné stromy.

Povětrnostní podmínky hrají významnou roli v účinnosti modré skalice, protože ji lze smýt deštěm nebo závlahou.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů

Poradna

V naší poradně s názvem RAKYTNÍK - JEHO PĚSTOVÁNÍ A VYUŽITÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Mach0ňová.

Můj rakytník je napaden endomykozou. Mohu plody konzumovat.Vím, že je na to postřik chlorid mědnatý. Má někdo více informací. Děkuji Hana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Napadení endomykózou plodů se objevuje za letních měsíců, a to v červenci a srpnu. Endomykóza plodů se projevuje světlými skvrnami na plodech, které se nacházejí na osvětlené straně větví. Skvrny se mohou jevit jako sluneční úpal plodů, ale pod mikroskopem je pod oplodím znatelné podhoubí, jenž se šíří dokonce až do dužniny. V důsledku toho plody měknou a lehce hnijí. Jedná se o neinfekční chorobu, u níž je jednou z příčin zřetelný rozdíl teplot vzduchu ve dne a v noci.

Chemická ochrana se provádí pomocí přípravku CUPROCAFFARO MICRO, který obsahuje oxychlorid mědi Cu2Cl(OH)3, což je populární fungicid. Při aplikaci na plody určené ke konzumaci má ochrannou lhůtu 21 dní.

Neošetřené plody s probíhající živou plísní nejsou vhodné ke konzumaci, neboť plíseň je přítomna nejen na povrchu plodů, ale i uvnitř dužiny.

Zdroj: diskuze Rakytník - jeho pěstování a využití

Postřiky na trávník

Proti houbovým chorobám trávníků se používají přípravky – pesticidy, ze skupiny fungicidů. Každý přípravek má svou účinnou látku. Tyto účinné látky mají své spektrum účinnosti. Bohužel není jedna účinná látka na všechny houbové choroby a plísně v trávníku. Každá účinná látka má nějakou účinnost na danou chorobu a plíseň, vždy je třeba se poradit v zahradnických potřebách. U trávníků se vyskytují tyto houbové choroby: antraknóza, řasy, hnědá ohniskovitost, dolarová skvrnitost, čarodějné kruhy, plíseň sněžná.

Nejčastěji se k ošetření využívají tyto přípravky: Ortiva, Rovral AquaFlo, Polyversun.

Postřiky se aplikují postřikovačem, a to preventivně nebo ihned při prvním výskytu choroby. Aplikace se provádí při teplotách 12 až 25 °C na suché porosty. Neaplikuje se ihned po seči, ale až za 2–3 dny, aby tráva dostatečně po seči zregenerovala. Po postřiku by nemělo alespoň 4 hodiny pršet nebo by neměla být pouštěna závlaha.

Zdroj: Postřiky na houbové choroby

Diskuze

V diskuzi CHEMICKÉ PŘÍPRAVKY PRO VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Zdravíčko,
existují postřiky (chemikálie / EKO), které jsou kombinované pro více chorob najednou? Např. pro peronosporu a zároveň pro padalí ... nebo musím ošetřovat proti každému zvlášť?
Pokud musím ošetřovat zvlášť, jaké nechat prodlevy mezi jednotlivými postřiky?
Dík za odp., Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olda.

Pro ošetření více chorob můžete smíchat různé přípravky do jednoho postřiku. Smícháním vznikne takzvaná jícha, která se pak aplikuje na rostliny. O tom, jaké postřiky na co použít, se dodočtete v kalendáři pro vinaře, kde je pro každý měsíc popsáno jak postupovat. Zde najdete kalendář pro vinaře: www.ceskenapady.cz/k…

Zdroj: diskuze Chemické přípravky pro vinnou révu

Postřik

S ochranou je třeba většinou začít již v polovině června a podle potřeby ošetření opakovat v závislosti na průběhu počasí a výskytu prvních příznaků.

Vhodné postřiky:

  • ANTRE 70 WG – fungicidní přípravek ve formě granulátu dispergovatelného ve vodě, slouží k ochraně proti několika chorobám, mimo jiné proti septoriové skvrnitosti.
  • FLOWBRIX – fungicidní přípravek ve formě suspenzního koncentrátu k ochraně révy vinné, chmele, sadů a dalších plodin. Jde o moderní měďnatý fungicid nové generace proti houbovým chorobám. Postřik působí kontaktně a preventivně. Je vhodný do antirezistentních programů a integrované produkce.
  • KUPRIKOL 50 – fungicidní postřik proti houbovým chorobám, jako je plíseň bramborová, plíseň na rajčatech, plíseň okurková, plíseň révová.
  • POLYRAM WG – postřikový fungicidní přípravek ve formě granulí dispergovatelných ve vodě (WG), určen proti plísni bramborové v porostu brambor, strupovitosti u jádrovin, plísni révové v révě, rzi karafiátové na karafiátech a proti septoriové skvrnitosti.
  • Další: Dithane DG Neotec, Ortiva, Ridomil gold MZ Pepite

Zdroj: Septoriová skvrnitost rajčete

Diskuze

V diskuzi POSTŘIKY NA VINNOU RÉVU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Franrišek Svoboda.

Dobrý den, potřebuji poradit jak ošetřovat moje 3 hlavy vinné révy na zahrádce, abych konečně něco sklidil.
Předminulý rok jsem stříkal jen nahodile a nesklidil jsem nic k jídlu.
Loni jsem si objednal soupravu na ochranu vinné révy BIO, stříkal jsem každý týden podle návodu a sklidil jsem 1 kbelík plesnivých popraskaných plodů do popelnice.
Můžete mi poradit chemické postřiky a co jiného bych měl udělat?
Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Postřiky na vinnou révu

Ošetření vinné révy na jaře

První postřik většinou stačí v dubnu, až začne réva rašit, je vhodné ji opláchnout Ridomilem nebo jiným měďnatým přípravkem. V době řádění plísní postřiky opakujte dle pokynů v příbalových letácích.

Zdroj: Postřiky na vinnou révu

Diskuze

V diskuzi POSTŘIKY VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Kdy je třeba stříkat vinnou révu a jaké přípravky doporučujete?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Nováková.

Nevím kdy mohu ošetřovat vinno révu postřikem. Vždy mě shnije 70% úrody. Děkuji pěkně Helenka.

Zdroj: diskuze Postřiky vinné révy

Fytoftorová kořenová hniloba

Další z chorob motýlího keře je phytophthora, neboli fytoftorová kořenová hniloba, další houbová nemoc, co napadá kořeny. Nad zemí je to patrné žloutnutím listů, menšími květy než obvykle a hnijícími stonky na rostlině. Pod zemí vnější vrstvy kořenů hnijí.

Phytophthora může být někdy ošetřena aplikací fungicidu, i když někdy i po ošetření rostlina zemře. Účinné fungicidy jsou na bázi hydroxidu měďnatého. Jejich seznam a ceny naleznete zde: hydroxid měďnatý cena.

Zdroj: Motýlí keř nemoci

Diskuze

V diskuzi POSTŘIKY NA VINNOU RÉVU MAGNUM-COPE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich Hodboď.

Prosím o sdělení jiného postřiku misto Falkonu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oldřich Hodbod.

Dobrý den prosím o sdělení zda exisuje náhrada za postřik Falkon ?Děkuji Oldřich Hodboď

Zdroj: diskuze Postřiky na vinnou révu magnum-cope

Vlastnosti modré skalice

Modrá skalice je určená pro doplňkovou výživu zemědělských plodin s vyššími nároky na uvedený prvek (pšenice, ječmen, oves, jetel a další). Měď příznivě působí na stabilitu chlorofylu a prodlužuje období aktivní fotosyntézy. Při nedostatku mědi se výrazně snižuje využití dusíku z hnojiv. Charakteristickým symptomem nedostatku mědi jsou bílé skvrny a bílé špičky listů, kterými trpí zejména luskoviny. Síran měďnatý je vhodný pro listovou (foliární) aplikaci, kterou se však nedoporučuje provádět na přímém slunci. Síran měďnatý se používá rovněž k potlačení mechů, lišejníků a chorob na rostlinách.

Při manipulaci pozor na jedovatost. Při požití dochází k silnému zvracení a vodnatým průjmům s příměsí krve. Postižený může s příznaky těžkého šoku zemřít během několika hodin. Jako protijed se podává mléko nebo jedna lžička ferrokyanidu draselného rozpuštěného v půl litru vody. Předtím je nutné vyvolat zvracení, maximálně však deset minut po intoxikaci. Při potřísnění kůže vodným roztokem CuSO4 omyjeme pokožku vodou a mýdlem. Přípravek je vysoce toxický pro vodní organismy s dlouhodobými účinky.

Zdroj: Postřik vína modrou skalicí

Diskuze

V diskuzi POSTŘIKY VINNÉ RÉVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Nováková.

Nevím kdy mohu ošetřovat vinno révu postřikem. Vždy mě shnije 70% úrody. Děkuji pěkně Helenka.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, již druhým rokem se mi na révě vytvořila šedá plíseň na hroznech.Kdy a čím mám provézt postřik?Děkuji

Zdroj: diskuze Postřiky vinné révy

Kalendář ochrany révy vinné

Zde jsou základní postřiky:

  • těsně před rašením proti kadeřavosti a plstnatosti – 3% Sulikol – celý keř
  • po vyrašení proti černé a červené spále – 0,2% Dithane
  • 20 dnů a 7 dnů před kvetením proti padlí a plísni révové – 0,2% Sulikol a 0,2% Dithane; vyskytne-li se obaleč (vyžírá mladé bobule) – 0,2% Zolone
  • po odkvětu ihned, za 12 dnů potom a pak ještě cca za 10 dnů proti padlí a plísni révové – Discus, Quadris nebo Zato
  • dále se 2–3x opakují postřiky proti padlí a plísni révové podle potřeby – Karatane nebo Rubigan a Kuprikol
  • v období vybarvování (zaměkávání) proti bílé hnilobě a plísni šedé – Euparen Multi

Takto by to mělo být ve velkovýrobě, máte-li hrozny pro konzum, ne na víno, tak si vystačíte se dvěma postřiky před květem (Sulikol a Dithane) a se 2–3 postřiky po odkvětu po 10 dnech (Sulikol a Kuprikol). Eventuálně na konci použít zmiňovaný Euparen Multi.

Žádný přesný kalendářní sled postřiků zvláště u révy neexistuje. Musí se sledovat její vývoj. Například kvetení je důležitý bod. Réva kvete zpravidla v červnu, ale podle počasí, odrůdy a místních podmínek to může být na jeho začátku nebo klidně až na konci.

Zdroj: Postřiky na vinnou révu

Modrá skalice – dávkování

Vodní řasy vždy na začátku sezony jednorázově odstraníte modrou skalicí (síran měďnatý, CuSO4.5H2O). Na 1 m3 vody se doporučuje kolem 5–7 g modré skalice, přičemž půlkilové balení vyjde zhruba na 60 Kč.

Skalici smíchejte v kbelíku s vodou a nechte ji dokonale rozpustit. Za spuštěné filtrace připravený roztok nalijte do bazénu a vodu filtrujte po dobu 24 hodin.

Výsledkem bude křišťálově průzračná voda, která vám vydrží celé léto. Podle potřeby můžete přidat chlorové tablety. Hodnotu chloru i pH se doporučuje kontrolovat jednou týdně a na základě výsledků vodu upravovat.

Skalice modrá patřila k tradičním přípravkům proti zelenání vody a tvorbě řas. Obvykle se dávkovala v množství 3–4 g na 1 m3 vody jednou týdně, za teplého počasí i dvakrát. Od jejího používání se však již ustoupilo, protože poškozuje po vypuštění vody životní prostředí, a také kvůli tomu, že působí na barvu vlasů a není zdravotně nezávadná.

Zdroj: Kyselina solná do bazénu

Diskuze

V diskuzi POSTŘIKY NA HOUBOVÉ CHOROBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Dobrý den,
prosím může mě někdo poradit, na převislém modřínu se objevily takové chumáčky bílé(jako mouka) s čím to postříkat a co by to mohlo být.
Moc děkuji za radu Irena

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Postřiky na houbové choroby

Postřiky

Na ochranu proti pilatce švestkové se používají postřiky s účinnou látkou thiacloprid. Thiacloprid je insekticid ze třídy neonikotinoidů. Jeho mechanismus účinku je podobný jako u jiných neonikotinoidů (acetamiprid, clothianidin, imidacloprid a thiamethoxam) a spočívá v narušení nervového systému hmyzu stimulací nikotinových acetylcholinových receptorů. Na pilatku švestkovou je nejúčinnější právě thiacloprid. Thiacloprid byl vyvinut společností Bayer CropScience pro použití na zemědělských plodinách k hubení různého savého a žvýkacího hmyzu, především mšic a molic. Thiacloprid je k dispozici pod obchodními názvy:

  • CALYPSO 480 SC,
  • PROTEUS 110 OD,
  • SONIDO.

Při použití je třeba dodržovat určitá doporučení v zájmu zabránění vzniku rezistence. Přípravky, které obsahují účinné látky typu neonikotinoidu, se musí střídat s jiným insekticidem s odlišným mechanismem účinku a nesmí se aplikovat více než 4krát za vegetační sezónu. Pro drobné zahrádkáře je nejlepší přípravek CALYPSO 480 SC. Přípravek se aplikuje ručně postřikem.

Zdroj: Pilatka švestková nepřežije postřiky přípravkem Calypso

Plíseň rajčat – plíseň bramborová

Plíseň bramborová (Phytophthora infestans) se projevuje výskytem hnědých či šedých ploch nebo skvrn na listech, na povrchu spodních listů se objevuje bílý plísňový povlak, po kterém následuje černání stonků. Napadené plody poté zhnědnou, scvrknou se a shnijí. Rozvoj choroby usnadňuje hustá výsadba. Plíseň bramborová se velmi ráda šíří za vlhkého počasí a za nízkých nebo kolísavých teplot. Pokud není včas zastavena, může způsobit uhynutí celé rostliny.

Ochranou je napadené listy a plody stříhat a zničit hned, jak se objeví první příznaky (napadené rostliny patří na oheň, ne do kompostu!!!). Již v průběhu měsíce června, zvláště je-li vlhký, používejte preventivní postřik přípravkem Ortiva (přípravek je širokospektrální a působí i proti ostatním chorobám rajčat). Jednou za 2 až 3 týdny použijte Kuprikol nebo jiný měďnatý fungicid. Pěstujete-li rajčata ve skleníku, kontrolujte, zda je dobře větraný, zvláště pak za teplých letních nocí.

Jak vypadají rajčata napadená plísní bramborovou, se můžete podívat tady: plíseň rajčat foto.

Zdroj: Choroby rajčat

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIKY NA VINNOU RÉVU MAGNUM-COPE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich Hodbod.

Dobrý den prosím o sdělení zda exisuje náhrada za postřik Falkon ?Děkuji Oldřich Hodboď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Stejné složení jako postřik FALCON 460 EC má i IMPULSE SUPER a ROMBUS TRIO. Podobné složení má přípravek HUTTON PLUS a SOLIGOR. Vše je od výrobce od výrobce Bayer.

Zdroj: diskuze Postřiky na vinnou révu magnum-cope

Je modrá skalice jedovatá

Přestože je měď organická, je ve vysokých koncentracích nebezpečná pro lidi i zvířata. Při použití postřiku modrou skalicí je třeba dbát na ochranu pokožky a očí, stejně jako u jiných chemikálií pro domácnost. Pokuste se provést postřik za klidného dne. Tím zajistíte, že většina mědi půjde na strom a ne na vás a okolí. Měď je zvláště toxická pro ryby, proto buďte zvlášť opatrní při postřiku v blízkosti rybníků.

Během aplikace postřiku je možné že budete zasaženi síranem měďnatým alias modrou skalicí. Pokud je síran měďnatý absorbován kůží nebo očima, může způsobit pocit pálení a štípání. To může mít za následek svědění, ekzém, a pokud se dostane do očí, tak konjunktivitidu, zánět, otoky nebo podráždění rohovky.

Modrá skalice může způsobit vážné podráždění očí. Konzumace velkého množství modré skalice může vést k nevolnosti, zvracení a poškození tělesných tkání, krevních buněk, jater a ledvin. Při extrémních expozicích může dojít k šoku a smrti.

Modrá skalice je silné oxidační činidlo a v závislosti na požité dávce může vést k rozsáhlému poškození buněk. Systémové účinky otravy se projevují především na červených krvinkách, gastrointestinálním systému, ledvinách a kardiovaskulárním systému.

Zdroj: Modrá skalice na postřik stromů

Nepřímá ochrana

Na podporu boje proti pilatce švestkové se doporučuje:

  • ihned sesbírat a zničit spadlé plody;
  • půdu pod stromy na podzim nebo v předjaří odrýt a pohnojit žíravými hnojivy;
  • včasné vyvěšení bílých lepových desek.

Zdroj: Pilatka švestková nepřežije postřiky přípravkem Calypso

Postřiky na rajčata

Plíseň rajčat (plíseň bramborová), kterou způsobuje houba Phytophthora infestans, je nejnebezpečnější choroba rajčat napadající zejména venkovní porosty. V některých letech může zničit větší část úrody. Na plodech se objevují malá šedozelená místa, která se rychle zvětšují, nemocné pletivo hnědne a povrch je vrásčitý. Pletivo pod skvrnami je rovněž tmavé. Obdobně jako u brambor vznikají na listech neohraničené vodnaté, později hnědé skvrny, které se rychle šíří. Plíseň se šíří za deštivého počasí a při nedostatečném vzdušném proudění. Při prvním výskytu choroby je porosty rajčat nutné podle stupně ohrožení opakovaně ošetřit přípravky Acrobat MZ, Bravo 500, Dithane DG Neotec, Ortiva, Kuprikol 50. Při ošetření se musí aplikovat zejména na spodní části rostlin. Je nutné dodržovat ochranné lhůty.

U rajčat se vyskytují i jiné houbové choroby, a to septoriová skvrnitost, černí rajčatové a skvrnitost hnědá, která napadá také plody, kde způsobuje tmavé, vpadlé skvrny. Všechny tyto choroby však také potlačují přípravky účinné proti plísni rajčat. Při napadení se doporučuje odstranit takto napadené plody.

U rajčat je důležité, aby se nenamáčely stonky a listy při zalévání, to brání šíření houbových chorob.

Zdroj: Postřiky na houbové choroby

Postřik Spintor

Spintor je přírodní postřikový insekticid ve formě suzpenzního koncentrátu pro ředění vodou určený k ochraně brambor, révy vinné, jabloní, květáku, hlávkového zelí, růžičkové kapusty, brokolice, póru, cibule, papriky a rajčat proti škůdcům. Alternativně se používá i na hubení vrtule ořechové. Během vegetačního období se používají dva postřiky s odstupem minimálně 7 dní. Zde je vidět, jak vypadá přípravek Spintor a jaká je jeho cena.

Zdroj: Vrtule ořechová postřik

Postřiky

Plstnatost a kadeřavost: při rašení stříkáme přípravkem Omite 570 EW či Sulkou nebo Sulikolem. Postřik zopakujeme v druhé dekádě srpna.

Padlí a peronospora: stříkáme těsně po odkvětu a za čtrnáct dnů opakovaně přípravky Quadris Max či Optikombi vinná réva.

Botrytida: postřik provedeme v době zaměkání bobulí přípravkem Teldor 500 SC.

Rozhodně se nevyplácí nemoci vinné révy podcenit.

Zdroj: Jak pěstovat vinnou révu

Jak proti tomu bojovat

Důležitým opatřením proti této chorobě je odstranění a likvidace listí na podzim. Pouze ve výjimečných případech by měly být používány fungicidy. Vyšší dávky dusíku v hnojivech také snižují rozsah choroby. Výskyt choroby lze omezit ošetřením, nejlépe před kvetením ořešáku, které je možné jednou nebo dvakrát zopakovat po odkvětu. Ošetřovat by se měly především mladé stromky.

Doporučené postřiky:

  • Kuprikol 50
  • Kupricol 250 SC
  • Flowbrix
  • Cuprocaffaro

Zdroj: Černání ořechů


Autoři obsahu

Mgr. Jiří Dvořák

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Jana Válková

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP