Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

MEDOVÉ PERNÍČKY HNED MĚKKÉ

OBSAH

Medové perníčky měkké

Ingredience: 400 g hladké mouky, 2 vejce, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, 140 g moučkového cukru, 100 g Hery, 2 lžíce medu

Postup: Cukr utřeme se 2 vejci a změklým tukem na pečení, poté přidáme med a koření. Do této kašičky vmícháme mouku se sodou. Medu nedáváme víc, perníčky by byly tvrdé! Vypracujeme těsto a necháme 30 minut odpočinout v lednici. Těsto rozválíme na silnější plát a vykrajujeme libovolné tvary, které klademe na plech vyložený pečicím papírem. Medové perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 8 minut.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Poradna

V naší poradně s názvem ZKVAŠENÝ MED se k tomuto tématu vyjádřil uživatel J.Hrdličková.

Zapomenuté 1 kg medu skladované při pokojové teplotě mi ve sklenici zkvasilo.
Ráda bych se dověděla, jak je to možné a jestli se dá z medu ještě něco udělat, kromě vyhození.
Med není hořký nebo nakyslý, ale nechutná medově.
Děkuji všem ochotným za odpověď.
Hrdličková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Pravý včelí med nikdy nezkvasí. Zkvasit může jen med, do kterého byly přidány různé příměsi, jako například cukr, špinavá voda nebo další levné náhražky, kterými se med pančuje, aby ho bylo víc za míň peněz. Zkvašený med již není možné bezpečně použít a ani ho vrátit do původního stavu. Kupte si raději med čerstvý nejlépe přímo od včelaře.

Zdroj: diskuze Zkvašený med

Hera na měkké perníčky

Hera je vynikající a ekonomickou alternativou při pečení. Možná namítnete, že použití másla při pečení je nepřekonatelné a nenahraditelné, ale vzhledem k astronomickým cenám másla často neúnosné. Zde je recept na perníčky s použitím Hery a posuďte sami, jak jsou nerozeznatelné od použití másla.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Poradna

V naší poradně s názvem SKLIZEŇ A SUŠENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Prosím o sdělení co se používá ze sklizené saturejky.Zda se používají jen listy nebo i nať. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Ze saturejky se používají především mládé listy a měkké části nati. Ostatní části rostliny je možné nadrtit a macerovat 3 týdny v oleji pro získání saturejkového oleje.

Zdroj: diskuze Sklizeň a sušení

Recept na měkké perníčky bez sody

Ingredience: 250 g moučkového cukru, 3 vejce, 120 g medu, 400 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, koření na perníčky (nebo lžička skořice, lžička anýzu, špetka hřebíčku a špetka badyánu), bílek na potření

Postup: Vytvoříme těsto, které necháme minimálně 24 hodin zabalené ve fólii v lednici odpočinout. Poté přes fólii vyválíme plát. Vykrájíme perníčky a pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C 8 minut, aby se nevysušily a neztvrdly. Po vytažení z trouby je hned ještě horké můžete potřít bílkem.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlaďka.

Dobrý den,ostřižení keře s plody se nemusíte bát.Je dobré aspoň 30 % větví nechat a rakytník zase obrazí. Taky už budu tak do 14 dní sklízet.Teď hodně zalívám,plody se krásně nalévají a čekám ještě na správnou chuť.Čím vyzrálejší tím lepší.Určitě nebudu čekat se sklizní až na září.Plody by šli špatně sklízet.Záleží na teplém počasí.Ať se daří oranžové zlato! Vlaďka
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Právě jsem dosbirala .loni chtěla v říjnu byli měkké a vůbec nic z toho nebylo.spatne chuti jak by už přezrálé kvasné .

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku

Zdobení měkkého perníčku

Zdobení perníčků má u nás dlouholetou tradici, perníčky se zdobí na Vánoce, Velikonoce a na svatební hostiny.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Diskuze

V diskuzi ŘEZ VINNÉ RÉVY NA PODZIM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šiši.

Dobrý den, jsem laik, mám vinnou révu 3 rokem a zanedbala jsem řez v prvém roce. Mohu tvarovat řezem i na podzim, nebo jen opravdu na jaře. Díky za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Vodičková.

poraďte, prosím, kdy odstranit nové měkké výhony, které vyrůstají okolo kmínku z kořenů? Je možné je odstranit kdykoli během roku, tedy i v létě? děkuji Eva Vodičková - Jablonná nad Vltavou

Zdroj: diskuze Řez vinné révy na podzim

Perníčky paní Brýdové

Ingredience: 500 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 5 lžic medu, 100 g másla nebo Hery, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 kávové lžičky koření do perníku, 1 lžička sody a 1/4 prášku do perníku

Postup: Těsto necháme uležet v lednici alespoň 12 hodin. Z těsta pak vyválíme placku silnou cca 3–4 mm. Pozor, ať nemáte perníčky moc tenké, pak opravdu měkounké nebudou ani s tímto receptem. Pečeme na 180 stupňů, než začnou vonět. Paní Brýdová doporučuje válet těsto přes potravinovou fólii a téměř vůbec nepodsypávat. Takže opravdu do těsta a ani pod něj při válení nepřidávejte ani trošku mouky navíc, to je jeden z důvodů, proč pak perníčky nejsou po upečení měkké a nadýchané. Věřte, že takto upečené perníčky okamžitě zmizí.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Diskuze

V diskuzi KDY SKLÍZET KAKI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Liba.

Některé plody jsem otrhala v listopadu,ale bylo to moc brzy,doma nedozrály,byly stále uprostřed trpké.Co jsem nechala přejít mrazem byly měkké a musela jsem je jíst lžíci.Tak nevím,kde se stala chyba Liba

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Svatoslava.

Děkuji za vaši zkušenost. Chci se ještě zeptat, zda vám plody po přejití mrazem také změnily barvu? Nebo jste je nechala ještě nějakou dobu po mrazu dozrát na stromě?
Děkuji předem za odpověď.

Zdroj: diskuze Kdy sklízet kaki

Perníkové koření Vitana

Obsahuje vyváženou směs mleté skořice, badyánu a hřebíčku, sestavenou podle originální receptury, která se výborně hodí k přípravě perníku. Používejte ji i k dochucení sladkého pečiva (medové perníčky, vánoční cukroví, buchty, koláče a další).

Perníkové koření Vitana můžete koupit zde.

Zdroj: Perníkové koření

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olda.

Říjen je na sklizeň rakytníku dobrý čas. Sběr plodů vyžaduje trochu cviku a zručnosti, protože rakytník bodá svými ostny a jeho plody jsou velmi měkké. Plody rakytníku se nejlépe získají tak, že nastříháte větvičky rakytníku a i s plody je dáte na hodinu zmrznout do mrazáku. Pak s těmito zmrzlými větvičkami zatřepete a plody se snadno samy oddělí a spadnou na připravenou podložku.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

myslím, že sklizeň v říjnu je pozdě, už mění chuť a když přejde mrazem,
je úplně jiné, horší chuti. Já sklízím v srpnu, než začnou bobule měknout
a chuťově jsou výborné

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku

Perníčky z Hery

Ingredience: 75 dkg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 20 dkg medu, 15 dkg Hery, 3 vejce, 3 lžíce kakaa, 1 lžíce koření do perníku, 1 lžička skořice, 1,5 lžičky sody (můžete nahradit kypřicím práškem do perníku)

Postup: Ručně nebo v elektrickém robotu si ze všech surovin vypracujte těsto. Může se vám zdát trochu lepivé, ale nebojte se, při vykrajování už vás trápit nebude. Pozor, dodržujte množství medu v receptu a výrazně ho nepřidávejte, mohlo by to ohrozit výsledek.

Takto připravené těsto je nutné nechat alespoň do druhého dne rozležet v lednici. Rozhodně nepodlehněte návalu euforie a nevrhněte se do pečení hned. Opravdu těstu dejte čas, aby se v něm rozleželo veškeré koření.

Po odležení těsto klasicky vyválejte na silnější plát (cca 0,5 cm), už by vám nemělo lepit. Vykrájejte perníčky a šup s nimi do trouby předehřáté na 180 °C. Stačí péct 8 minut, aby se nevysušily a neztvrdly. Po vytažení z trouby je hned ještě horké můžete potřít bílkem, budou se pak krásně lesknout. Vychladlé, pokud vám je rodina nesní, ozdobte dle své fantazie bílkovou nebo cukrovou polevou.

Jeden tip na originální perníčky: Červené potravinářské barvivo namíchejte do bílku, kterým část horkých perníčků po upečení potřete. Bílé zdobení na červeném podkladu vypadá opravdu skvěle a věřte, že budete originální.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Diskuze

V diskuzi CIBULE JAKO LÉK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Plačková.

Děkuji,hned jdu vyzkoušet, tak věřím že kašel vyléčí.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cibule jako lék

Hned měkoučké perníčky

U těchto perníčků neplatí, že je potřeba je péci alespoň 3 týdny před Vánocemi, aby změkly, jsou měkké hned po upečení a vychladnutí, takže pokud už máte na rozležení málo času, volte určitě tento skvělý recept. Aby vám perníčky zůstaly měkoučké po celou dobu, skladujte je v uzavíratelné plastové nádobě.

Ingredience:

  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 6 lžic medu
  • 600 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 balení kypřicího prášku do perníku

Postup:

Mouku prosejte na vál, přidejte pokrájené změklé máslo, moučkový cukr, med, vejce, kakao, skořici, perníkové koření a kypřicí prášek. Vypracujte hladké těsto, které vložte do fólie a nechte alespoň 24 hodin v lednici odpočinout.

Odpočaté těsto rozválejte na pomoučeném vále na 5 mm silný plát, vykrájejte požadované tvary, přendejte na papírem vyložený nebo vymazaný plech a dejte do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte asi 5 až 7 minut. Po vyjmutí z trouby ihned potřete rozšlehaným vejcem pro lesklý vzhled perníčků. Přendejte na kuchyňskou mřížku a před zdobením nechte úplně vychladnout.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak

Diskuze

V diskuzi SKLIZEŇ RAKYTNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarča.

Dobrý den, může mi prosím někdo poradit, zda existuje nějaká ranná odrůda rakytníku? Na mnoha místech jsem se dočetla, že sklizeň by měla být nejdříve koncem srpna, ale v tuto dobu bych už měla bobulky seschlé, měkké, přezrálé a částečně i opadané. Je možné, že bych měla uzrálé bobule už v polovině až ke konci července? Máte někdo zralý rakytník už v červenci? Rakytník mám nasazen na jižní straně na slunném místě, v Uh. Hradišti.
Děkuji za radu.
Jarča

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Dobrý den, taky jsem na tom stejně, že už bych nejraději rakytník otrhala ,ale jak čtu tak je na něj brzo? .V minulém roce jsem ho nechala déle a pak byl problém ho otrhat,protože praskal a vytékala šťáva.Jinak marmoška byla luxusní :)větvičky stříhat nemůžu z důvodu,že plody mám hned u kmenu ,tak to bych o něj přišla...tak jdu hledat další reference jak na to ...

Zdroj: diskuze Sklizeň rakytníku

Poleva paní Brýdové

Ingredience: 1 bílek, 140 až 150 g extra jemného cukru, trochu citronové šťávy, 2 lžíce solamylu

Postup: Šlehejte elektrickým metlovým šlehačem 1 bílek a přidávejte postupně cukr, solamyl a citronovou šťávu. Hotová poleva se nesmí roztékat, ale ani nesmí být tak hustá, že nejde vytlačovat ze sáčku. Hustotu vyzkoušejte na vzorku a případně korigujte přidáním citronové šťávy, kterou také přeceďte přes sítko, aby se do polevy nedostala dužina nebo jadérko. Pokud nechcete přidat citronovou šťávu, můžete polevu zahustit solamylem.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ CHLEBA Z KVÁSKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Valeš.

Dobrý den, poprosím o radu. Peču kváskový chleba, to je báječná věc, trochu mě zrazuje, že mi ten chleba brzy tvrdne. Rychleji než koupený. Dávám jej do lněného plátna, do mikrotenu, nic nepomáhá. Peču 10 min. na 210, potom 35 min na 190. 700 g pšeničné hladké, 350 ml vody, 350 ml žitného kvásku. Budu Vám vděčný za jakoukoli radu. Předem děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Proč je kupovaný chléb tak měkký?

Na chlebu, který dostanete v místních pekárnách, je něco kouzelného – je vždy tak měkký a nadýchaný. Mnoho z těchto chlebů, zejména balených, je vyrobeno s množstvím chemických přísad, jako je propionát vápenatý, amyláza a oxid chloričitý, které pomáhají udržet je měkké, lehké a nadýchané po celé dny.

V domácích podmínkách můžete delší měkkosti docílit přidáním soli (2% z množství mouky, při 700 gramech je to 14 g soli). Zvážit můžete také přidání osmahnuté cibulky.

Zdroj: diskuze Domácí chleba z kvásku

Pár tipů

Světlé stínování se na perníčcích dělá jako první, a to naředěnou bílkovou polevou (ředí se kapkou citronu), a nanáší se štětcem. Po zaschnutí se ještě domalovává linkami.

Bílková poleva se samozřejmě dá obarvit potravinářským barvivem. Ovšem bílá barva vynikne nejlépe, i proto se do těsta přidává kakao.

Sáček s polevou držte v jedné ruce, kterou postupně přidávejte tlak, díky němu zdobíte. Prsty druhé ruky tento sáček „stabilizujte“, aby se druhá ruka tolik neklepala nebo nevybočovala ze směru. Špičku sáčku držte při zdobení nad perníčkem a linku na něj pokládejte, nekreslete. Díky tomu se vám lépe podaří rovné linky.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Poradna

V naší poradně s názvem PŘESAZOVÁNÍ ORCHIDEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zahradník.

Lepkavé kapičky rostlina vylučuje na svou obranu před škůdci. Nejspíše byly nové druhy napadené a škůdce se rozšířil i na vaše zdravé rostlinky. Pokud nevíte čím přesně jsou napadeny, tak zkuste aplikovat postřik pomocí přípravku Actara 25 WG. Ten si rostlina natáhne do sebe a udrží ho 3 měsíce. Po tu dobu cokoliv ji kousne a nasaje její šťávu, tak zahyne. Actara 25 WG jde koupit normálně v hobby marketu a jak vypadá můžete vidět na přiložené fotografii. Primárně je určena pro boj s mandelinkou, ale její schopnost jde užít proti širokému spektru dalších škůdců.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Čokovská.

Moc děkuji za radu, hned to zkusím.

Zdroj: diskuze Pestovani orchidee phalaenopsis

Bílková poleva na perníčky recept

Ingredience: 1 bílek, 50 g moučkového cukru, podle potřeby špetka potravinářského barviva

Postup: Cukr prosejeme, raději dvakrát. Obě suroviny spojíme a trpělivě mícháme na lesklou bílou kašičku, která se neroztéká. Rozděláme ji na poloviny a do jedné přidáme potravinářské barvivo. Takto připravenou polevou zdobíme perníčky, dortíčky a jiné cukroví. Pozor! Nevyužitá bílková poleva zasychá.

Zdroj: Poleva na perníčky

Vanilkové rohlíčky hned měkké

Ingredience: 20 dkg másla, 2 žloutky, 6 dkg cukru moučka, 12 dkg mletých ořechů, 28 dkg hladké mouky, vanilkový cukr s cukrem moučka na obalení

Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady a těsto necháme uležet do druhého dne. Na druhý den vyválíme malé rohlíčky, které pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů. Doba pečení je cca 10 minut. Rohlíčky děláme ručně, těsto se moc nehodí do strojku. Obalujeme mírně vychladlé, jelikož jsou velmi křehké a horké by se lámaly. Tyto rohlíčky jsou opravdu měkké ihned po upečení.

Zdroj: Vanilkové rohlíčky

Poleva na perníčky

Ingredience: 1 bílek, 15 dkg moučkového cukru, 1 lžička solamylu, 3–4 kapky citronové šťávy

Postup: Na 1 vaječný bílek vmícháme asi 15 dkg alespoň 3x přesátého moučkového cukru (to je to nejdůležitější u kvalitní polevy), přidáme 1 lžičku solamylu a přikápneme 3–4kapky citronové šťávy, citronky nebo octa přes sítko (udělá nádhernou bílou barvičku).

Mícháme ručně asi 20 minut, až je poleva bílá. Na šlehači lze také, ale pozor, někdy je jakoby „dutá“. Zdobíme kornoutkem se zdobicí tryskou z domácích potřeb asi za 5 Kč. Chceme-li zdobit i barevně, přidáme do oddělené polevy (dáme si třeba do malé skleničky menší množství polevy) potravinářské barvivo libovolné barvy a pár kapek vody. Pozor, stačí troška barviva i vody, nesmí se moc naředit, musí zůstat dost hustá, aby nerozmáčela perníček a neroztékala se.

Připravenou polevu vždy přikryjte vlhkou utěrkou, můžete dát na noc do ledničky, když zbyde ve skleničce, a přikryjte čepičkou z alobalu. Poleva se loupe, mění-li se příliš teploty, například když necháte perníčky u radiátoru. Chcete-li vyplňovat kontury (vybarvovat), dejte si do malého hrnečku polevu, přidejte pár kapek vody a pomocí malého štětečku vybarvujte. Lze zdobit také jedlými cukrářskými perličkami, je to také moc hezké.

Perníčky je možné zdobit i celoplošně, a to tak, že na cca 20 kouscích provedete jen konturu po obvodu perníčku, po zaschnutí vyplníte některé plochy štětcem, polevou mírně zředěnou, případně i barevnou, a zase necháte zaschnout. Potom teprve finálně konturujte a zdobte. Můžete dělat vzory, tečky, čáry, co vás napadne, můžete se řídit i kreslenými návody. Pozor, pokud si neuděláte okraje, poleva vám bude při vyplňování štětcem stékat!

Zde je videonávod na pečení a zdobení perníčků.

Zdroj: Recepty na perníčky, které jsou hned měkké

Pravé perníčky

Ingredience:

  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 50 g másla
  • 600 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 vejce na potření

Postup:

Nejprve vyšlehejte med, cukr a vejce a poté přidejte máslo, perníkové koření a skořici. Na vál prosejte mouku, do které zamíchejte jedlou sodu a kakao. Přidejte vyšlehanou hmotu a propracujte hladké těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte asi 4 hodiny v lednici odpočinout, pokud ho budete zpracovávat až druhý den, určitě to ničemu vadit nebude.

Připravené těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát silný asi 5 mm a vykrajujte z něho požadované tvary. Jednotlivé kousky přendejte na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech. Vložte do vyhřáté trouby na 160 °C a pečte 6 až 7 minut. Chcete-li, aby byly perníčky lesklé, tak je hned po vyndání z trouby potřete rozšlehaným vejcem. A nechte úplně zchladnout na kuchyňské mřížce.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak

Bezlepkové perníčky

Ingredience:

  • 120 g medu
  • 130 g moučkového cukru
  • 60 g másla
  • 400 g bezlepkové mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 vejce na potření perníčků

Postup:

Med mírně zahřejte, přidejte máslo, aby se rozehřálo, a odstavte z tepla. Do této směsi ještě vmíchejte vejce. Na vále smíchejte mouku, perníkové koření, skořici, sodu a nastrouhanou citronovou kůru. Na závěr přidejte směs z medu, másla a vajec a vypracujte důkladně hladké těsto, které zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 2 hodiny odpočinout.

Odpočaté těsto vyválejte na pomoučeném vále na plát o síle 5 mm, vykrájejte požadované tvary, přendejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný a vložte do předem vyhřáté trouby na teplotu 170 °C. Pečte asi 10 minut, hned po vyjmutí z trouby potřete perníčky rozšlehaným vajíčkem, aby se leskly, a přendejte je na kuchyňskou mřížku, kde je nechte vychladnout. Po vychladnutí můžete zdobit.

Zdroj: Zdobené perníčky několikrát jinak

Recept na polevu na perníčky

Poleva: 2 bílky a práškový cukr, rum

Postup: Ingredience smícháme a šleháme do bíla, přidáme rum a rozředíme na ne moc hustou polevu. Hmotou potíráme 1x spodní stranu a 2x horní stranu.

Zdroj: Poleva na perníčky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP