Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

MEXICKÉ FAZOLE S KUŘECÍM MASEM

OBSAH

Mexické fazole s vepřovým masem

Ingredience: 400 g sterilovaných bílých fazolí, 400 g červených fazolí v chilli omáčce (sterilované), 200 g vepřového masa, 1 žlutá paprika, 1 zelená paprika, 1 červená paprika, 1 cibule, 1 lžíce gulášového koření, 1 stroužek česneku, mletý pepř, 1 lžička majoránky, 4 lžíce oleje, sůl

Technologický postup: Zeleninu očistíme, cibuli nasekáme a papriky nakrájíme na nudličky. Vepřové maso očistíme a nakrájíme na kostky. Na oleji zpěníme cibuli. Vložíme maso a osmahneme. Vše podlijeme vodou z fazolí a dusíme doměkka. Je-li třeba, dodáme vodu. Na jiné pánvi orestujeme na troše oleje nakrájenou papriku. Do hotového masa dáme fazole, povaříme a přidáme papriku, česnek, majoránku a podle chuti osolíme. Mexické fazole můžeme zahustit hotovou tmavou jíškou. Kdo má rád ostřejší, přidá si feferonku a podobně. Mexické fazolemasem podáváme s čerstvým pečivem.

Zdroj: Mexické fazole

Diskuze

V diskuzi NUTRIE RECEPT MANIPULACE S MASEM NUTRIE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav.kotink.

Dobrý den, mám dotaz. Má se ulovená nutrie ponechat v srsti nějaký čas jako zajíc, nebo se musí hned stáhnout z kůže a vyvrhnout. Děkuji za radu a přeji hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Nutrie se hned stahuje.V kožichu se nenechává...kůže se stahuje a namáčí do přípravků a pak napína. Vyčiní se.Nutrii se odstraní vnitřnosti a vše jak u králíka.Má zdravé maso, ktré se kdysi dodávalo do nemocnic...a taky se z něj dělaly výborné kobásy..vím to, protože jsme je doma měli a ne v malém množství...i zlaté nutrie :)

Zdroj: diskuze Nutrie recept Manipulace s masem nutrie.

Výběr klobásy

Klobásu na mexickou kuchyni vybírejte vždy kvalitní s vepřovým masem. Pikantnost klobásy zaleží na vaší chuti. Mexická kuchyně je však vyhlášená svou ostrostí.

Zdroj: Mexické fazole s klobásou

Mexické fazole s párkem

Ingredience: 600 g sterilovaných červených fazolí, 1 cibule, 6 stroužků česneku, olej, 4 lžíce kečupu, 4 párky

Technologický postup: Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibulku, poté přidáme červené fazole v plechovce, párky pokrájené na kolečka, chvíli osmažíme (musíme je hlídat, aby se nám nepřipálily), vmícháme česnek a nakonec vše dokončíme 4 lžičkami kečupu.

Zdroj: Mexické fazole

Poradna

V naší poradně s názvem PIVOŇKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROSLAV ZÁLEŠÁK.

Máme v zahrádce krásnou Pivoňku velkokvětou, po odkvětu zústaly semena anevíme jak se dají využit na rozmnožování, kdy tyto semena vysadit do země, děkuji za radu Jaroslav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Pivoňka se nejlépe množí odkopkem kořenového balu. Tak se může docílit, že pokvete ještě v tom roce, kdy došlo k přesazení. Důležité je označit na rostlině jih v jejím původním stanovišti a při umístění na nové místo ji orientovat zase k jihu. Při množení ze semene se dočkáte prvních květů až za tři roky. Teď co s těmi semeny. Semena nechte dozrát co nejdéle na rostlině. Pak je sesbírejte a dejte je do sucha doschnout. Začátkem října je vysaďte na slunný záhon stejným způsobem jako fazole. Tento způsob venkovní výsadby v časném podzimu dává semenům jejich povinnou průpravu pro vzejití, což je říjnové relativně teplé a vlhké ošetření vystřídané chladem zimy a následované oteplením na jaře. Je to sekvence podmínek, která umožní vyklíčení většiny semen na jaře a v létě příštího roku. Hodně zdaru.

Zdroj: diskuze Pivoňka

Mexické fazole z konzervy

Ingredience: 400 g sterilovaných bílých fazolí, 400 g sterilovaných červených fazolí, 30 g rajského protlaku, 2 klobásy, 2 cibule, 3 stroužky česneku, mletý pepř, chilli, sůl, olej

Technologický postup: Cibuli nakrájíme nahrubo na měsíčky a dáme smažit ve větší pánvi, po chvíli přihodíme na kolečka nakrájené klobásy a smažíme, dokud cibule nezměkne, ale zůstane trošku křupavá. Potom přidáme fazole a protlak a prohřejeme za opatrného míchání. Nakonec přidáme prolisovaný česnek a podle chuti dosolíme a dochutíme pálivým kořením (mletý pepř a chilli).

Zdroj: Mexické fazole

Pikantní mexické fazole

Ingredience: 300 g velkých fazolí, 1/2 l hovězího vývaru (bujón), 4 cibule, 5 stroužků česneku, 100 g anglické slaniny, 300 g mletého hovězího masa, chilli, drcený kmín, 2 feferonky, oregano, bobkový list, 250 g rajského protlaku, sůl, 2 lžíce hladké mouky

Technologický postup: Přes noc namočíme fazole. Ráno je uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme a na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu s cibulkou a česnekem. Přidáme maso, orestujeme, vydusíme šťávu. Okořeníme, promícháme, přidáme mouku s protlakem a pokrájené feferonky. Nakonec vložíme fazole s vývarem a povaříme. Vše dochutíme solí nebo chilli.

Zdroj: Mexické fazole

Mexické fazole bez masa

Ingredience: 750 g černých fazolí (sterilované, nebo předem namočené a uvařené), 1 větší rajský protlak, 2 lžíce kečupu, 3 stroužky česneku, 2 cibule, 500 g zeleninového leča (nebo čerstvých rajčat a papriky), sůl, worcesterská omáčka, 1 kostka masového bujónu, 1 lžička chilli koření, 2 lžíce hladké mouky

Technologický postup: Najemno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek orestujeme na pánvi, přidáme kečup, protlak, lečo a fazole. Podle chuti osolíme, přidáme bujón, worcesterskou omáčku, chilli koření, vše necháme provařit a na závěr zahustíme moukou, kterou rozmícháme v troše studené vody. Mouku necháme krátce provařit a můžeme podávat. Takto připravené fazole podáváme s pečivem.

Zdroj: Mexické fazole

Mexické fazole po kovbojsku

Ingredience: 2 paprikové klobásy, 1 hrnek červených fazolí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 konzerva loupaných rajčat, sůl, pepř, sladká paprika, chilli, jíška, olivový olej, jarní cibulka na posypání

Technologický postup: Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme česnek na plátky. Pak orestujeme na kousky nakrájenou klobásu. Přidáme koření a orestujeme. Vlijeme fazole, které jsme nechali minimálně 12 hodin namočené ve vodě, a konzervu rajčat, které v plechovce trochu rozsekáme nožem. Vše společně dusíme, až jsou fazole měkké. Poté zahustíme trochou jíšky a provaříme. Na talíři posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Podáváme s chlebem, pittou nebo tortillou.

Zdroj: Mexické fazole

Recept na mexické fazole

Ingredience: 2x červené fazole, slanina, klobása, cibule, kukuřice, zakysaná smetana, kapie, rajče, čerstvý chléb, olej, pepř, sůl, mletá sladká paprika, chilli

Postup: Na pánvi orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu a klobásu, přidáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, zpěníme, nasypeme červené fazole buď z konzervy, nebo namočené a uvařené ve slané vodě, kukuřici, na větší kousky nakrájenou kapii, rajčata.

Dochutíme solí, pepřem, chilli, mletou paprikou. Prohřejeme, promícháme a podáváme. Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou. Jako příloha je vhodný čerstvý chléb. Můžeme přidat i na nudličky nakrájené restované vepřové nebo hovězí maso. Posypat můžeme nahrubo nastrouhaným sýrem (kdo má rád sýr).

Zdroj: Mexické fazole s klobásou

Tortilla s kuřecím masemfazolemi

Ingredience: 4 kuřecí prsa, sůl, koření na fajitas (nebo grilovací koření), olej, 200 g sterilovaných červených fazolek (nejlepší jsou v rajčatové omáčce), 2 stroužky česneku, 10 cherry rajčátek, 1 zelená paprika, 4 tortilly

Postup: Kuřecí maso nakrájíme na kousky, osolíme, posypeme kořením a opečeme zprudka na trošce oleje na pánvi. Přidáme fazole i s rajčatovou omáčkou, prolisovaný česnek, pokrájená rajčátka a papriku a ještě chvíli prohříváme. Tortilly dáme mezitím na 1 minutu do mikrovlnné trouby a horké klademe na talíře. Do střední části navršíme masovo-fazolovou náplň, tortillu zabalíme a ihned podáváme.

Zdroj: Tortilla s kuřecím masem

Mexické fazole s cuketou

Ingredience: olej, 1 větší cibule, 1 menší cuketa, 3 stroužky česneku, oregano, bazalka, pepř, chilli, Cikánská omáčka, 20 g rajčatového pyré, 1 konzerva červených fazolí ve slaném nálevu (nebo fazole ze sáčku), kukuřice

Technologický postup: Na olej dáme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu (bez vnitřků). Až cuketa zežloutne a cibule zesklovatí, tak přidáme česnek krájený na plátky. Vše okořeníme oreganem, bazalkou, pepřem a chilli. Přidáme Cikánskou omáčku a rajčatové pyré a nakonec konzervu fazolí (trochu nálevu odlít), nebo den předem namočené fazole ze sáčku. Můžeme přidat i hrst zmrazené či čerstvé kukuřice. Směs by měla být hustá. Pokud není, tak ještě chvíli vaříme. Podáváme s chlebem nebo s kukuřičnými krekry, například Chio Tortillas (pikantní).

Zdroj: Mexické fazole

Pravé mexické fazole

Ingredience: 1 cibule, 1 červená paprika, 1 stroužek česneku, 2 lžíce rostlinného oleje, ½ lžičky mletého chilli, 400 g konzervovaných fazolí v tomatové omáčce, mletý pepř, sůl, limetkovou šťávu, 4 tortilly

Technologický postup: Nejprve si nachystáme suroviny – cibuli nakrájíme najemno, papriku nakrájíme na malé kousky, česnek rozmačkáme. Na vysoké silnostěnné pánvi rozpálíme rostlinný olej. Zároveň na něj vhodíme předem připravenou směs cibule, křehké šťavnaté papriky a česneku. Smažíme, dokud všechno nezměkne. Přidáme chilli, promícháme a pokračujeme další minutu. To úplně stačí k tomu, aby se ingredience spojily a chilli dostalo šanci proměnit masitou luštěninu poněkud mdlé chuti v exotickou pochoutku. Přisypeme fazole a směs opatrně prohřejeme. Dochutíme špetkou pepře, soli a limetkovou šťávou. Odstavíme pánev z plamene. Ohřejeme tortilly (v mikrovlnné troubě stačí půl minuty při nižším výkonu). Mexické fazole rozdělíme na čtyři díly a naplníme jimi stočené placky.

Zdroj: Mexické fazole

Mexické fazole v tortille

Ingredience: 500 g kuřecího masa, 2 rajčata, 1 rajčatová šťáva nebo protlak, trocha kečupu, 2 papriky, 2 cibule, 1 mrkev, 1 pórek, 5 středních chilli papriček nebo sušené chilli, 500 g fazolí, 100 g sterilované kukuřice, 3 stroužky česneku, mletý pepř, oregano, olej, sůl

Ingredience na tortillu: 125 ml vlažné vody, 1 lžička soli, 50 g sádla nebo tuku Omega, 2 hrnky hladké mouky

Technologický postup: Den předem dáme namočit fazole, následující den je uvaříme doměkka. Maso nakrájíme na menší kousky, mírně osolíme a usmažíme na rozpálené pánvi s menším množstvím tuku. Usmažené maso dáme stranou a přidáme nahrubo nakrájenou cibuli, menší plátky mrkve. Restujeme zhruba 5 minut a přitom podléváme šťávou z masa. Když je zelenina skoro měkká, přidáme na kousky krájenou papriku, po dalších 5 minutách rajče, česnek, jemné sekané chilli, pórek a kukuřici, promícháme a přidáme ostatní ingredience – rajčatovou omáčku, protlak, kečup, oregano, pepř, sůl (dle chuti). Nakonec smícháme s fazolemi a masem a plníme do tortill.

Tortilly: Z ingrediencí vypracujeme těsto, to na tortilly nemusí kynout, proto hned po umíchaní těsto vyválíme na tenké tortilly. Pečeme nasucho, rychle, po obou stranách na pánvičce. Po upečení ihned plníme připravenou směsí a podáváme.

Zdroj: Mexické fazole

Mexické fazole s klobásou

Ingredience: 200 g klobásy, 1 červená cibule, 1 bílá cibule, 1 konzerva tmavých fazolí v ostrém nálevu, 1 konzerva sterilované kukuřice, 4 lžíce rajčatového protlaku, 1 dl červeného vína, 1 lžička mleté sladké papriky, špetka pálivé mleté papriky, 500 ml vývaru, 1 naťová cibulka, sůl, olej

Technologický postup: Na pánev do rozpáleného oleje vhodíme nadrobno pokrájenou cibuli (jednu červenou a jednu bílou), a až je dorůžova opečená, přidáme na tenká půlkolečka pokrájenou domácí klobásu a řádně opečeme. Přisypeme trochu sladké a špetku pálivé papriky, promícháme a vysypeme do pánve obsah konzervy tmavých fazolí v ostrém nálevu, zároveň se sterilovanou kukuřicí. Poté přidáme ještě několik lžic rajského protlaku, vše prohřejeme a zastříkneme červeným vínem. Podle potřeby přilijeme vývar. Důkladně vše provaříme a nakonec přisypeme naťovou zelenou cibulkou, pokrájenou na tenká kolečka. Můžeme podávat v tortille nebo s chlebem.

Zdroj: Mexické fazole

Mexické fazole s kukuřicí

Ingredience: 600 g červených fazolí (tmavých), 200 g mražené kukuřice, olej, 100 g uzené slaniny, 1 cibule, mletá paprika, mletý pepř, hladká mouka, 50 g rajčatového protlaku, chilli pasta, sůl, bobkový list, masox, česnek, špetka oregana

Technologický postup: Fazole uvaříme téměř doměkka s bobkovým listem, osolíme, přidáme kousek masoxu a pepř. Před dokončením přidáme kukuřici a ještě krátce povaříme, ale jen v malém množství vody. Zahustíme cibulovou jíškou, kterou připravíme tak, že osmažíme kostičky slaniny, přidáme trošku oleje, na něm zpěníme a chvilku orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku, připravíme jíšku a v ní nakonec zpěníme mletou papriku. Zalijeme studenou vodou, prošleháme metličkou a použijeme. Do fazolí přidáme rajčatový protlak, můžeme i kečup, chilli podle potřeby, rozetřený česnek, taky můžeme čerstvou papriku a rajčata. Necháme zvolna dobře provařit a dochutíme, jak kdo má rád. K těmto fazolím se hodí nějaká opečená uzenina nebo uzené maso s osmaženou cibulkou a chléb.

Zdroj: Mexické fazole

Náplň do tortilly s kuřecím masem

Ingredience: 500 g mletého kuřecího masa, 400 g kukuřice, 2 papriky, 1 pórek, 4 rajčata, 4 lžíce zakysané smetany, 2 lžičky kukuřičného škrobu, 4 lžíce oleje, 4 tortilly, 4 lžičky mexického koření, 4 lžíce kečupu, 4 lžíce rajčatového protlaku

Postup: Na pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm maso. Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a přidáme spolu s kukuřicí bez nálevu a kořením k masu. Škrob rozmícháme s kečupem a protlakem, vmícháme do prohřáté masové směsi a krátce povaříme. Směs rozetřeme na placky, zarolujeme a podáváme s kopečkem zakysané smetany.

Zdroj: Tortilla s kuřecím masem

Co je to tortilla

Wikipedie uvádí, že tortilla (španělská výslovnost [tortija]; původním významem dortík) je druh tenkého chleba, placka, původem ze španělské či arabské kuchyně jako placka z cizrny, jejíž název byl přenesen španělskými dobyvateli do Nového světa. Může být nejčastěji z pšeničné nebo kukuřičné mouky. V mexické kuchyni se peče tortilla (zmiňovaná již v mayských legendách a v aztéčtině nazývaná tlaxcalli) převážně z kukuřičné mouky a zpravidla slouží po zavinutí jako základ anebo příloha ke směsi dalších ingrediencí. V Mexiku se jedná o často používaný kulinářský prvek, podobně jako chléb v Evropě anebo rýže v Asii. Může se jednat o skromnou večeři nebo o bohatou hostinu - vše záleží pouze na kvalitě a pestrosti náplně. Ve Španělsku se ale pod pojmem tortilla zpravidla rozumí španělská omeleta ze silného bramborového těsta. Formou polotovarů se vyrábí a prodávají tortilly i v Česku.

Zdroj: Tortilla s kuřecím masem


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP