Recepty
Receptů na přípravu květáku je mnoho. Mezi nejvíce oblíbené patří květákové placičky, květáková polévka, zapečený květák, takzvaný květákový mozeček s vejci, květákové karbanátky a smažený květák. Níže naleznete několik receptů právě na květákové placičky. Sami posuďte, zda tyto recepty stojí za to!
Zdroj: Květákové placičky podle Pohlreicha
Recepty na květák
Pro naše zdraví je nejprospěšnější, když se květák pouze ohřeje v páře, a pokape citronem a kvalitním olejem.
Zapečený květák
Ingredience: 1 květák, 1 cibule, 100 g šunky, 3 vejce, 1 dl mléka, 100 g tvrdého sýra, 1 polévková lžíce oleje, muškátový oříšek, pepř, sůl
Postup: Květák rozebereme na růžičky, které chvilku povaříme v osolené vodě. Šunku pokrájíme na kostičky. Na trošce oleje necháme zesklovatět cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme šunku a opečeme. Celá vejce rozšleháme vidličkou s mlékem, solí, pepřem, strouhaným muškátovým oříškem a vmícháme strouhaný tvrdý sýr. Květák posekáme, rozložíme do olejem vymazané zapékací misky, posypeme osmaženou šunkou a zalijeme vejci s mlékem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a zapékáme asi dvacet minut. Zapečený květák podáváme nejlépe s vařeným bramborem.
Smažený květák
Ingredience: 1 větší květák, sůl, hladká mouka a strouhanka dle množství obalovaného květáku, 2 vejce, olej na smažení na plech
Postup: Květák rozebereme na růžičky a důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Růžičky osolíme a NEVAŘÍME! V jedné misce si připravíme těstíčko ze dvou vajec, hladké mouky a vody a důkladně vymícháme vidličkou dohladka. Do druhé mísy nasypeme strouhanku. Osolené růžičky obalíme v těstíčku a ve strouhance a klademe na plech, na který jsme předem nalili olej ke smažení a poté jej ohřáli. Plech dáme do trouby a smažíme při 200 °C, asi po 30 až 45 min růžičky obrátíme a dosmažíme dozlatova. Předvaření v tomto případě není nutné, takto je květák opravdu VÝTEČNÝ.
Květák na mozeček
Ingredience: 1 květák, 3–4 vejce, 1 hrneček vody, sůl, kmín, rostlinný olej, 1 cibule
Postup: Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Cibuli oloupeme, očistíme a nasekáme najemno. Ve vyšší pánvi rozpálíme olej a vsypeme cibuli. Za občasného míchání ji necháme zrůžovět. Pak ji zalijeme vodou. Směs necháme přejít varem a přidáme růžičky květáku. Podle chuti základ květákového mozečku osolíme, opepříme a ochutíme kmínem. Přikryjeme a necháme pomalu dusit, než květák změkne. Zatím rozklepneme vejce a rozkvedláme je třeba v hrníčku. Měkký květák opatrně rozmačkáme vidličkou. Vlijeme vejce, důkladně promícháme a necháme asi 5 minut vařit. Květákový mozeček podáváme s bramborovou kaší nebo s čerstvým chlebem.
Květákové placičky
Ingredience: nasekaný středně velký květák, 1/2 hrnku mletých nebo nasekaných mandlí, 1 lžíce kmínu, 1/2 lžíce mletého koriandru, 1 čajová lžička soli, 1/2 čajové lžičky kajenského pepře, 1 rozmačkaný stroužek česneku, 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky, 2 velká vejce, 3 lžíce rozmixovaného syrového celeru (slouží k dohuštění)
Postup: Všechny ingredience smícháme dohromady (pokud je hmota příliš řídká, přidáme ještě rozmixovaný celer) a tvoříme placičky, které smažíme na pánvi na oleji nebo pečeme dozlatova v troubě. Druhý způsob je zdravější a bez námahy, jen je před pečením dobré placičky potřít olivovým olejem, aby nebyly suché. Dodržte veškeré ingredience a zažijete doslova gastronomický zážitek.
Dietní recept na květák
Ingredience: 1 květák, 20 ml olivového oleje, 2 lžičky římského kmínu, sůl
Postup: Květák rozeberte na malé růžičky, v míse smíchejte koření s olivovým olejem a ve vzniklé směsi důkladně promíchejte květákové růžičky. Květák pak rozložte na pečicí papír a pečte na 150 °C cca 50 minut dozlatova. Nechte potom vychladnout na mřížce. Můžete vyzkoušet i zdravější verzi a květák místo pečení vysušit do křupava v sušičce. Je to dobré, křupavé a zdravé mlsání.
Zdroj: Květák
Co pomáhá na dnu
Pokud máte dnu, měli byste především změnit způsob stravování. Potraviny obsahující hodně purinů zvyšují koncentraci kyseliny močové v krvi. Z jídelníčku tak vylučte zejména mastné výrobky s vysokým obsahem bílkovin, mozeček, vývary, masové omáčky, sledě, ledvinky, játra, mleté maso, šneky, sardinky, křen, fazole, květák, čočku, houby, ovesnou kaši, zelený hrášek, korýši, špenát, celozrnné pečivo a droždí.
Osoby, které mají se dnou problém, by vůbec neměly pít alkohol. Alkohol pravděpodobně zvyšuje tvorbu kyseliny močové a brzdí její vylučování, což může u mnoha jedinců vyvolat další dnavý záchvat. Mimořádně škodlivé je i pivo, které obsahuje velké množství purinů. Pokud si neumíte odepřít sklenku alkoholu, zmírněte alespoň jeho účinky. Pijte pomalu a zároveň jezte sacharidy, které se snadno vstřebávají, například krekry, ovoce a sýry.
Pokud trpíte nadváhou a zbavujete se nadbytečných kilogramů, buďte opatrní. Zaručené diety totiž mohou ještě více zkomplikovat průběh nemoci. Většina drastických diet, včetně hladovky, vede k rozpadu buněk, ze kterých se následně uvolňuje kyselina močová. Pokud chcete zhubnout, požádejte lékaře, aby vám pomohl vypracovat rozumný postup redukce hmotnosti.
Také nadměrné množství vitamínových složek, především niacinu a vitamínu A, může zhoršit průběh nemoci. Než začnete brát vyšší dávky vitamínů, poraďte se s lékařem. Pokud denně pijete dostatek vody, kyselina močová se vyloučí z organismu dřív, než stihne vyvolat zdravotní potíže. Většina lidí však pije málo čisté vody. Optimální množství je 5–6 sklenic denně. Příjem dostatečného množství tekutin zároveň omezuje tvorbu ledvinových kamenů, k nimž mají sklony právě pacienti trpící dnou. Zdravé jsou i bylinkové čaje. Protože neobsahují kofein a mají málo kalorií, můžete je pít bez omezení. Nejlepší jsou čaje ze šípku nebo z máty. Čaj pijte několikrát denně.
Zdroj: Léky na dnu bez předpisu