Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

MRKVOVÁ POLÉVKA PRO DĚTI

OBSAH

Mrkvová polévka pro děti

Ingredience: 5 mrkví, 1 cibule, sůl, bujón, olej

Technologický postup: Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Větší mrkve očistíme a nakrájíme na větší kousky. V hrnci si na oleji nebo másle opečeme nakrájenou cibuli. Zalijeme asi 0,5 l vody, hodíme do hrnce nakrájenou mrkev a bujón, ale postačí i obyčejná sůl. Povaříme cca 30–45 minut, dokud není mrkev měkká. Poté polévku rozmixujeme ručním mixérem a dochutíme podle potřeby. Polévku pro děti servírujeme v hlubokém talíři, můžeme ozdobit smetanovým krémem a k tomu přidáme křupavou bagetu nebo opečený chléb.

Zdroj: Mrkvová polévka

Diskuze

V diskuzi DÝŇOVÁ POLÉVKA Z DÝNĚ HOKAIDO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jane.

Hmm zrovna se na ní chystám, díky www.ceskenapady.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel OTTO PEDACK.

Dobrý den všechny vás zdravím chtěl bych reagovat a přidat svůj příspěvek jelikož pěstuji dýně Hokaido jak zelené tak oranžové a jelikož z nich dělám krémové omáčky a polévky tak musím říct že za mě opravdu vynikající rodina tyto polévky miluje a můžu je vřele všem doporučit nebojte se toho zkuste to fakt se to vyplatí takže hezký den a dobrou chuť.

Zdroj: diskuze Dýňová polévka z dýně Hokaido

Dietní mrkvová polévka

Ingredience: 1 cibule, 3 stroužky česneku, olej, 6 velkých mrkví, zeleninový vývar, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Cibuli najemno nakrájíme a orestujeme na oleji, přidáme česnek a poté mrkev nakrájenou na kolečka. Až se mrkev rozvoní, přilijeme zeleninový vývar a dusíme pod pokličkou mrkev doměkka. Po změknutí rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme solí a pepřem.

Zdroj: Mrkvová polévka

Diskuze

V diskuzi CUKETOVÁ POLÉVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Čámská.

Vždy jsem ráda vařila a sbírala recepty. Mám jich doma dost, ale ted musím vařit dietně, takže uvažuji jak na takovou cuketovou polévkou - bez koření.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cuketová polévka

Krémová mrkvová polévka

Ingredience: 500 g mrkve, 2 brambory, 1 cibule, tuk, 1 kostka drůbežího bujónu, 200 ml bílého jogurtu, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Na tuku osmahneme cibuli, přidáme nakrájenou mrkev, brambory a zalijeme vodou, aby byly suroviny potopené. Uvaříme s kostičkou bujónu. Pak rozmixujeme, dosolíme a opepříme. Na talíři zdobíme cákanci jogurtu nebo smetany, případně troškou barevného pepře. Můžeme podávat se smaženým hráškem.

Zdroj: Mrkvová polévka

Diskuze

V diskuzi FORMIL PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milka.

Používáte někdo Formil pro malé děti. CHci mít jistotu, že s tím má někdo dobré zkušenosti, že se nevyskytuje alergie u dětí na tento prací prášek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Formil pro děti

Mrkvová polévka s rýží

Ingredience: 400 g mrkve, citrónová šťáva, 1 kostka masoxu, 40 g rýže, 40 g másla, petrželová nať

Technologický postup: Mrkev očistíme a nahrubo nastrouháme. Rýži spaříme vroucí vodou. Na másle osmahneme mrkev, přidáme rýži, vše zalijeme masoxovým vývarem a uvaříme do měkka. Před podáváním zjemníme polévku máslem, ochutíme citrónovou šťávou a ozdobíme sekanou petrželkou. Mrkvovou polévku s rýží podáváme horkou.

Zdroj: Mrkvová polévka

Mrkvová polévka se zázvorem

Ingredience: 100 g másla, 200 g cibule, 500 g mrkve, 100 g čerstvého zázvoru, 200 ml kokosového mléka, 500 ml kuřecího vývaru, hrst koriandru, 4 plátky čerstvého kokosu, sůl, mletý pepř

Technologický postup: Na másle orestujte nakrájenou cibuli, přidejte na kostky nakrájenou mrkev a nastrouhaný zázvor. Vše zalijte vývarem a nechte vařit doměkka. Potom do polévky nalijte kokosové mléko a nechte ho krátce povařit. Poté polévku rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Polévku servírujte s čerstvými plátky kokosu a lístky čerstvého koriandru, který polévce dodá exotickou chuť.

Zdroj: Mrkvová polévka

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍSAVNÍK TŘÍPRSTÝ JEDOVATÝ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ANNA SUCHA.

Mohl by mě někdo odpovědět jestli je přísavník tříprstý jedovatý,aby se něco nestalo dětem.Moc děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Na přísavníku jsou jedovaté jeho plody. Jed účinkuje jen na savce, takže ptáci ani domácí drůbež nejsou ohroženi. Jedovatost bobulí je jen slabá a k otravě ohrožující život dětí by bylo zapotřebí sníst velkou hrst těchto plodů. Jejich chuť je však silně hořská a díky tomu je prakticky nemožné spolknout větší množství bobulí. Takže otravy dětí se přímo bát nemusíte.

Zdroj: diskuze Přísavník tříprstý jedovatý

Mrkvová polévka s koriandrem

Ingredience: 2 lžíce oleje, 1 nasekaná cibule, 800 g umyté a nakrájené mrkve, 3 stroužky rozetřeného česneku, 2 lžičky mletého koriandru, 1 litr zeleninového vývaru, 4 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, šťáva z 1 citrónu, špetka mletého muškátového oříšku, sůl, mletý pepř, 200 ml smetany

Technologický postup: Rozehřejte v hrnci olej, přidejte cibuli, mrkev a česnek a nechejte je maličko změknout (ne zbarvit). Přidejte mletý koriandr a sůl, zamíchejte, povařte asi minutu. Přidejte vývar, přikryjte pokličkou a vařte asi 20 minut, dokud mrkev úplně nezměkne. Přidejte čerstvý koriandr. Ponorným mixérem rozmixujte. Přidejte citrónovou šťávu, muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem. Podávejte horké, zdobené trochou smetany.

Zdroj: Mrkvová polévka

Diskuze

V diskuzi SOOLANTRA KORONAVIRUS DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

ivermectin dokáže zneškodnit koronavirus (zpevňuje buněčné stěny a virus se tak nedokáže obalit buněčnou membránou, tzn, že se nedokáže množit). Jak je to s obsahem v této masti nevím, v každém případě jsem si ji objednal přes E-buy a už ji mám jako prevenci doma. Normálně se koupit nedá, je jen na předpis (stejně jako všechno, co nějak efektivně pomáhá).

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Tady je jak se má davkovat ivermektin.

Forma: perorální tableta
Síla: 3 mg

Dávkování při infekci parazity ve střevním traktu

Dávkování pro dospělé (ve věku 18–64 let)

Typické dávkování: 200 mcg / kg tělesné hmotnosti užívané jako jedna dávka. Většina lidí nebude potřebovat více než jednu dávku.

Dávkování pro děti (ve věku 0–17 let)

Pro děti, které váží 33 kg (15 kg) nebo více

Typické dávkování: 200 mcg / kg tělesné hmotnosti užívané jako jedna dávka. Většina dětí nebude potřebovat více než jednu dávku.

Pro děti s hmotností menší než 15 kg

Nebylo potvrzeno, že tento lék je bezpečný a účinný pro použití u těchto dětí.

Dávkování pro seniory (ve věku 65 let a starší)

Játra seniorů nemusí fungovat tak dobře, jako dříve. To může způsobit, že tělo zpracuje léky pomaleji. Výsledkem je, že více tohoto léku může zůstat v těle déle. To zvyšuje riziko nežádoucích účinků.

Opakování dávky je možné nejdříve za 3 měsíce.

Zdroj: diskuze Soolantra koronavirus diskuze

Jednoduchá mrkvová polévka

Ingredience: 4 brambory, 200 g smetany, 1 zeleninový bujón, 2 lžíce másla, 1 l vody, mletý pepř, 4 mrkve, sůl, 2 lžíce světlé jíšky

Technologický postup: Připravíme si větší hrnec a rozehřejeme v něm máslo. Poté přidáme nastrouhané větší mrkve a chvíli restujeme, asi tak 10 minut na mírném ohni. Pak mrkev zalijeme horkou vodou, přidáme zeleninový bujón, na kostky nakrájené brambory a přikryjeme pokličkou. Mrkvovou polévku vaříme přibližně 20 minut, dokud nejsou brambory měkké. Po změknutí brambor polévku osolíme, trošku opepříme a vlijeme smetanu. Zamícháme, maličko povaříme a zahustíme jíškou. Mrkvovou polévku mírně povaříme a poté ihned podáváme. Na talíři posypeme mrkvovou polévku čerstvou nakrájenou petrželkou na ozdobu.

Zdroj: Mrkvová polévka

Diskuze

V diskuzi ČAJ Z RÝMOVNÍKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jozef Rimanovsky.

Kolik toho mužu na 3 krat vypit.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aja Rousová.

Ahoj, můžou čaj z rýmovníku i malé děti?

Zdroj: diskuze Čaj z rýmovníku

Mrkvová polévka s pomerančem

Ingredience: 25 ml slunečnicového oleje, 1 kuřecí bujón, 4 mrkve, 2 cibule, 2 brambory, 1 chilli paprička, špetka mleté skořice, 1 lžička kari, 2 ks kardamomu, špetka mletého hřebíčku, 200 ml pomerančové šťávy, šťáva z 1 citrónu, 2 lžíce medu, 200 ml zakysané smetany

Technologický postup: Mrkev a brambory oloupejte, umyjte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Zeleninu osmažte v hrnci na rozehřátém oleji, přidejte koření (kari, chilli papričku, skořici, hřebíček a kardamom). Vše chvíli smažte a poté zalijte 1,5 l vody. Polévku vařte cca 40 minut, dokud zelenina nebude úplně rozvařená. Poté přidejte šťávu z pomeranče a citrónu. Přidejte také kuřecí bujón. Následně polévku důkladně rozmixujte na jednotnou hmotu. Dochuťte medem, a pokud je potřeba, také špetkou soli. Podávejte pokapané zakysanou smetanou.

Zdroj: Mrkvová polévka

Poradna

V naší poradně s názvem WWW.HOVĚZÍ POLEVKA-ČISTIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Trvalová Dagmar.

Jak vyčistit hovězí polévku.Mám vývar z hov. kostí a je bílý,Jak ho vyčistit i když jsem pěnu odebrala. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Hovězí vývar vyčistíte tak, že do horkého vývaru rozmícháte vaječný bílek bez žloutku. Bílek na sebe naváže všechny drobné nečistoty a jde pak dobře vychytat přes cedník. Výsledkem je průzračný vývar.

Zdroj: diskuze Www.hovězí polevka-čistit

Mrkvová polévka s kari

Ingredience: 1 kg mrkve, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 cm čerstvého zázvoru, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce kari, 1 lžička kurkumy, 1 lžička mleté skořice, šťáva ze dvou pomerančů, 0,7 l kuřecího vývaru, 100 ml kokosového mléka, 100 g bílého jogurtu, hrstka nasekaného zeleného koriandru, mletý barevný pepř, sůl

Technologický postup: Mrkev oloupeme, nakrájíme na kostky. Cibuli, zázvor a česnek na kostičky. V hrnci zahřejeme olej a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme česnek a zázvor, promícháme a necháme rozvonět. Přidáme kari, kurkumu, skořici a krátce opečeme (pozor, ať se koření nepřipálí). Vmícháme mrkev, zalijeme vývarem, zakryjeme pokličkou a vaříme doměkka 20 minut. Tyčovým mixérem polévku rozmixujeme na pyré. Vmícháme pomerančovou šťávu a kokosové mléko, necháme prohřát. Dochutíme solí, pepřem. Servírujeme s jogurtem, nasekaným koriandrem, celé okořeníme čerstvě mletým barevným pepřem.

Zdroj: Mrkvová polévka

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA BUŘTGULÁŠ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda.

Pane Černíku, do buřtguláše přidávám na konec šlehačku, aby se zjemnil. Je i pro děti a ne jen pro chlapy, co ho zapijí škopkem piva.
A jsem přesvědčena, že pan Pohlreich o vaření toho ví mnohem víc, než vy, pokud nevaříte v nějaké vyhlášené restauraci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava.

Správně ,i já dávám do buřtguláše smetanu dodá jemnou a výraznou chuť. Me vnučky buřtguláš milují.
Mám dost kuchařek od pana Pohlreicha a každé jídlo které v nich je dokáže vysvětlit i člověku který neumí uvařit ani čaj aby udělal výborné jídlo.
Na Pohlreicha co se týká kuchyně nedám dopustit a smekam před ním.

Zdroj: diskuze Recept na buřtguláš

Mrkvová polévka s kokosovým mlékem

Ingredience: 1,2 kg karotky, 1 l silného zeleninového vývaru, 1 limetka, 165 ml kokosového mléka, 100 g plátku mandlí, 2 lžíce olivového oleje

Technologický postup: Všechny mrkve důkladně opláchněte, ostrouhejte škrabkou na brambory a nakrájejte na tenká, asi 2mm kolečka (u silných částí na půlkolečka). Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte mrkev a asi 3 minuty ji za stálého míchání opékejte na středním plameni, až se rozvoní a pustí karoten. Poté ji zalijte horkým vývarem, ztlumte plamen na minimum a vařte 15–20 minut, dokud mrkev nezměkne, ale nesmí být úplně rozvařená. Odstavte z ohně a nechte mírně zchladnout. Zatímco se polévka vaří, opečte na suché pánvi plátky mandlí do zlatohněda – trvá to asi 5 minut, podle typu pánve. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Doplňte polévku o 165 ml kokosového mléka a pořádně vymíchejte do hladkého krému. Nakonec vše ochuťte vymačkanou šťávou z jedné limetky, případně trochou soli či pepře. Podávejte posypané opečenými plátky mandlí, případně pokropené několika kapkami olivového olejem s citronem.

Zdroj: Mrkvová polévka

Brokolicová polévka pro děti

Ingredience:

  • 1 ks brokolice
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks petržele
  • 3 brambory
  • 100 ml mléka
  • sůl
  • majoránka

Postup:

Všechnu zeleninu omyjte, oloupejte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vložte do hrnce a nechte vařit asi v 3/4 litru vody. Trochu osolte a vařte doměkka. Poté vše rozmixujte ponorným mixérem dohladka, přidejte mléko, dochuťte majoránkou, případně ještě solí a krátce povařte. A můžete podávat. Množství soli a koření volte podle věku dítěte: úplně malé děti se bez soli zcela obejdou, větší děti zase pravděpodobně nebudou mít o neochucenou polévku zájem.

Zdroj: Brokolicová polévka

Pórková polévka pro děti

Ingredience: 1 lžička másla, 1 lžička mouky, 1 pórek, 350 ml vody, 150 ml mléka

Postup: Pórek (nejlépe BIO) důkladně očistíme a nakrájíme na kolečka. Ukrojíme lžičku másla, rozehřejeme ji v kastrůlku. Přidáme připravený pórek a lehce ho opražíme. Přidáme vodu tak, aby byl pórek potopený. Vaříme doměkka. Jakmile je pórek měkký, slijeme vodu, jemně zaprášíme hladkou moukou (stačí lžička) a dolijeme BIO mlékem. Doléváme podle potřeby a na závěr promixujeme podle zvyklostí dítěte. Pórková polévka pro batolata je moc dobrá. Jen s ní opatrně, pokud vaše děťátko trpívá na bolesti bříška.

Zdroj: Pórková polévka

Dýňová polévka hokaido – videorecept

Zde naleznete přesný videopostup, jak připravit dýňovou polévku.

Zdroj: Dýňová polévka

Co je to frankfurtská polévka

Polévka má název podle frankfurtského párku a v Čechách se vše, co obsahovalo párek, jmenovalo stejně, například frankfurtská pečeně. Název polévky tedy není odvozen podle oblasti či města, ale podle frankfurtských párků.

Zdroj: Frankfurtská polévka

Frankfurtská polévka z pořadu Kluci v akci

Bohužel v TV pořadu Kluci v akci tuto polévku nevařili. Nevadí, zde jsou další zajímavé recepty...

Zdroj: Frankfurtská polévka

Čočková polévka pro děti

Ingredience: 200 g čočky, 2 brambory, 1 mrkev, ¼ celeru, 1 cibule, 2 lžíce másla, 4 lžíce hladké mouky, 1 stroužek česneku, majoránka, sůl

Technologický postup: Nejlépe přes noc namočenou čočku dáme vařit v nové vodě a asi po půlhodině přidáme na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nastrouhaný celer a prolisovaný česnek. Mezitím najemno nakrájíme cibuli, osmahneme ji na másle, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vodou, dobře povaříme, přidáme uvařenou čočku a zeleninu i s vodou, ve které jsme ji vařili. Dochutíme majoránkou a solí.

Zdroj: Čočková polévka


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Nina Vinšová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP