Téma: 

nakládání srnčího masa


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

MARINÁDA NA UZENÍ DRŮBEŽE

Jak udit kachnu

Uzení je v tomto případě trochu odlišné od obvyklých postupů, liší se hlavně v nakládání. Drůbež nakládáme pouze do láku, ať už celou anebo porcovanou na části. Krůty, kachny a ostatní drůbež se doporučuje vykostit, připravit na jednotlivé porce a pak teprve udit. Hotové maso se při krájení nedrobí a nerozpadá a je připravené přímo na talíř. Celá drůbež anebo porce se udí zásadně s kůží, potrhaná nebo chybějící kůže není vzhledná, i chuťově není drůbež stažená z kůže dobrá. Povrchová vrstva se příliš vysuší a ztvrdne.

Nakládání do láku se provádí pouze směsí soli a dusičnanu draselného. Poměry jsou stejné jako při uzení masa, vážíme i s kostmi a považujeme je za maso pro výpočet množství soli. Nedává se cukr a česnek. Pro naložení je lepší drůbež pouze chlazená, mražené je sušší.

Kachnu rozdělíme na porce, důkladně nasolíme a necháme 1 až 3 dny proležet. Před uzením oklepeme sůl a udíme podle velikosti porcí doměkka 6 až 8 hodin na 75 °C.

Detail odstavce: Jak udit kachnu
Zdroj: Marináda na uzení drůbeže
Zveřejněno: 15.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

MARINÁDA NA UZENÍ DRŮBEŽE

Druhy solení vhodné na nakládání

Suché solení – používá se, pokud chceme udit velký kus masa. Sůl, cukr, sanytr se v poměru 100 : 10 : 1 vetře do masa. Je možné přidat i koření. Maso se zavěsí do sklepa, kde se nechá i dva měsíce, než začneme udit. Pokud máme menší kousky masa, můžeme je vložit do kamenné nádoby. Takto naložené maso otáčíme každé dva dny, aby se sůl i koření dostaly do všech částí masa, a to přibližně po dobu jednoho měsíce. Pokud jsou kousky masa menší než jeden kilogram, postačí dva týdny. Šťávu z masa, která se vytváří, odstraníme. Při tomto způsobu nakládání se musí maso před uzením důkladně umýt a jeden den nechat uležet ve vodě (vodu měníme). Poté je potřeba maso osušit. Během skladování kontrolujeme barvu i vůni masa.

Mokré solení – maso se naskládá do kameninové, plastové nebo smaltové nádoby a jednotlivé vrstvy masa se polévají solným lákem. Na jeden litr láku je třeba 1 litr vody, 100 g soli, 10 g cukru, 1 g sanytru. Na kilo masa potřebujeme cca 750 ml litru láku. Při přípravě láku rozpustíme doporučené množství solicí směsi v pitné vodě a 20–30 minut povaříme. Je možné přidat i koření. Přecedíme přes plátno nebo husté sítko. Než směsí maso zalijeme, je třeba jej vychladit. Je důležité, aby bylo maso celé ponořené. Naložené by mělo být dva až tři týdny. Poté se maso opláchne v teplé vodě, zavěsí se na vzdušné místo a nechá se řádně oschnout.

Sanytr (ledek) je draselná sůl kyseliny dusičné, silné oxidační činidlo, v potravinářství uvedeno pod kódem E252.

Maso by mělo být skladováno při teplotách od 0 do 4 °C. Pokud maso nakládáme, měli bychom se vyhnout některým chybám, jako je špatně umyté nádobí, neúplné prosolení masa, předčasné, nebo naopak pozdní zalití lákem, nedodržení teploty, vyčnívající části masa z láku a podobně.

Detail odstavce: Druhy solení vhodné na nakládání
Zdroj: Marináda na uzení drůbeže
Zveřejněno: 15.5.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

NEJLEPŠÍ RECEPTY NA MLETÉ MASO

Nebezpečí u mletého masa

Mletá masa podléhají rychlé zkáze, proto musí být připravována bezprostředně před tepelnou úpravou. U déle namletých mas a při špatném skladování dochází k bakteriálnímu působení, což může mít za následek vznik nebezpečné bakterie salmonela.

Detail odstavce: Nebezpečí u mletého masa
Zdroj: Nejlepší recepty na mleté maso
Zveřejněno: 14.11.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: zavařovaní uzeneho masa

mam uzeném maso hodně libové chci ho zavařit nužu přidat sádlo.

Zdroj: diskuze Zavařovaní uzeneho masa
Odesláno: 6.2.2019 uživatelem krutska anna
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ÚPRAVA SRNČÍHO MASA

Srnčí maso – nakládání

Srnčí maso není potřeba vždy nakládat, sice by mělo srnčí maso jako každá zvěřina před zpracováním uzrát, ale obvykle jí stačí ta doba od zastřelení zvěře po čekání na povinný veterinární rozbor (ten trvá několik dní). Pokud ale pochází srnčí maso ze staršího zvířete, může krátké naložení masa pomoci v jeho zkřehnutí.

Maso, které lze vykostit, nakládáme vykostěné. Maso musíme před naložením řádně odblanit a omýt. Musíme si připravit dostatečně velkou nádobu, do níž maso vložíme. Připravíme si máslo, které necháme rozpustit a mírně vychladnout. Máslem pak maso potřeme a zbytek másla pak na maso nalijeme. Nádobu se srnčím masem uložíme do chladnější místnosti, kde ji necháme zhruba tři dny. Nemusíme se bát, že by maso začalo zapáchat, protože vychladlé máslo na mase vytvoří povlak, který k masu nepropustí vzduch. Srnčí maso se nenakládá osolené, solí se až pak před konečnou úpravou. Sůl by při naložení způsobila, že by srnčí maso ztratilo chuť.

Detail odstavce: Srnčí maso – nakládání
Zdroj: Úprava srnčího masa
Zveřejněno: 23.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: domácí šunka

Dobrý den, mám dotaz zda se dá domácí šunka vyrobit také z mraženého/ rozmraženého masa...nemám možnost pokaždé dostat čerstvé maso ale v mrazáku ho mám dosti a také jakje to potom s vařením...mám schinkenfee ale nevím , zda z rozmraženého masa se musí vařit na ( jakou teplotu a jakou dobu )? Děkuji moc za radu.

Zdroj: diskuze Domácí šunka
Odesláno: 4.2.2016 uživatelem sidonie
Počet odpovědí: 0

ÚPRAVA SRNČÍHO MASA

Srnčí maso - charakteristika

Srnčí maso je jemné nejen svou chutí ale i vůní, která není tak aromatická jako u jiné zvěřiny. Zvěřinové maso (tedy i to srnčí) je vhodné ke konzumaci i v rámci různých diet. Navíc obsahuje dostatek železa, zinku, aminokyselin a vitamíny ze skupiny B.

Někteří lidé se srnčího masa obávají ze zdravotních důvodů, ale srnčí maso prodávané v českých obchodech prochází veterinární kontrolou, která stanoví, zda je maso nezávadné. Není teda potřeba mít z něj obavy. I maso získané přímo od mysliveckých spolků, by mělo být testováno. U takovýchto zdrojů není třeba mít strach o své zdraví (ke kontrole zdravotní nezávadnosti konkrétního kusu zvěře se vystavuje i písemné potvrzení).

Pro srnčí maso je typická jeho červenohnědá barva, jemná struktura svalového vlákna (čím starší je zvíře, z něhož maso pochází, tím je pevnější struktura masa i jeho chuť je výraznější). „Dietáři“ jistě ocení i nízký obsah tuku u tohoto masa. Jako u jiných typů masa, i u srnčího platí, že velmi žádané je maso z mladých srnců (zhruba okolo jednoho roku věku).

Srnčí maso není vhodné k dlouhým tepleným úpravám, protože má tendenci se snadno vysušit (vliv na to má nepochybně nízký podíl tuku v mase). Proti vysušení mu může pomoci třeba prošpikování slaninou, nebo obalením do ní (navíc slanina dodá srnčímu masu zajímavou chuť).

Za nejušlechtilejší srnčí maso se považuje hřbet, který se podává i jako carpaccio (maso se nakrájí na velmi tenké plátky a krátce se opeče). Stejně tak se ale může hřbet péct vcelku, nebo třeba jako srnčí medailonky.

Na steaky se ze srnčího masa nejvíce hodí vrchní a spodní šál. K pečení se zas doporučuje třeba kýta a plec (tu kuchaři využívají i na různé masové rolády). Pro přípravu omáček, srnčího guláše nebo masové směsi se využívá srnčí bok, pupek i hrudí.

Cena srnčího masa je různá. Například srnčí kýta bez kosti se prodává zhruba za 500 Kč za kilogram, srnčí plec bez kosti pak asi za 350, srnčí svíčková zhruba za 800 Kč a cena za maso na srnčí guláš se pohybuje kolem 250 korun.

Detail odstavce: Srnčí maso - charakteristika
Zdroj: Úprava srnčího masa
Zveřejněno: 23.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: domácí šunka mražené maso

Dělal jste někdo domácí šunku z mraženého masa? A s jakým výsledkem? Já to zkusil a výsledek byl: Krásně růžová, homogenní, dala se krájet i na milimetrové plátky. Chuť žádná, vůně také žádná, v ústech pocit suchého masa, jako přesolená (dal jsem na 1 kg 9 g soli 9g pragandy ). Poradí někdo, nebo má někdo podobnou zkušenost? Předem díky za radu.

Zdroj: diskuze Domácí šunka mražené maso
Odesláno: 11.6.2016 uživatelem Frodl
Počet odpovědí: 0

RECEPTY NA SRNČÍ GULÁŠ

Srnčí guláš na houbách

Ingredience: 500 g srnčího masa (kýta, svíčková), 1 cibule, 3 stroužky česneku, sádlo nebo olej na orestování, sůl, pepř, kmín, tvrdší houby (hřiby, suchohřiby, případně sušené a namočené do vody), tmavá jíška v prášku (množství dle strávníků)

Postup: Nakrájíme cibuli a česnek, osmahneme na sádle. Přidáme maso nakrájené na větší kostky, orestujeme, podlijeme vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Během dušení osolíme, opepříme a okmínujeme. Ke konci přidáme houby a ještě dusíme cca 15 minut. Zahustíme tmavou jíškou. Tuto variantu s houbami podáváme s rýží a zeleninou.

Detail odstavce: Srnčí guláš na houbách
Zdroj: Recepty na srnčí guláš
Zveřejněno: 15.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Prodej masa z nutrie

Mam zajem koupit maso z nutrie ale bohuzel nevim kde

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Odesláno: 4.11.2017 uživatelem Petr Huza
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

ÚPRAVA SRNČÍHO MASA

Srnčí guláš na houbách

Ingredience:

  • 1 500 g srnčí kýty (nebo jiné maso vhodné na guláš)
  • 1 sklenka naložených hub
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce koření „Divočina“
  • 4 ks cibule
  • Bobkový list
  • Mletý černý pepř
  • Sůl
  • Sušená smetana
  • Sušený tymián

Postup přípravy:

Maso si očistíme, omyjeme, odblaníme a nakrájíme na malé kostky. Připravíme si i cibuli, kterou oloupeme a také nakrájíme na drobné kostky, stejně jako slaninu. V hrnci nebo v hluboké pánvi zahřejeme olej a orestujeme si cibulku se slaninou, jakmile začne cibule zlátnout, přidáme i kostky masa. Zprudka maso ze všech stran orestujeme, přidáme koření, bobkový list, tymián, vodu a hrnec přiklopíme poklicí. Maso průběžně podléváme vodou a dusíme maso tak dlouho, než změkne. Zhruba za hodinu přidáme do hrnce i houby. V závěru omáčku zaprášíme hladkou moukou (aby se zahustila), promícháme, ochutíme solí, pepřem, přidáme smetanu a vše ještě provaříme.

Detail odstavce: Srnčí guláš na houbách
Zdroj: Úprava srnčího masa
Zveřejněno: 23.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: svíčkova z vepřového masa s halali

Smetana nesmí být studená z lednice,před použitím nechte několik hodin v pokojové teplotě,na procentech tuku nezáleží.

Zdroj: diskuze Svíčkova z vepřového masa s halali
Odesláno: 5.2.2019 uživatelem MILAN
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

RECEPTY NA SRNČÍ GULÁŠ

Srnčí guláš v pomalém hrnci

Ingredience: 400 g srnčího masa, 400 ml vody, 1 instantní žampionová polévka zn. Mammita, 1 sáček Sedlácký kotlík – Maggi nápady, 1 kostka čirého vývaru, špetka pepře, 3–4 PL hladké mouky, drcený kmín

Postup: Maso pokrájíme na drobné kousky a vložíme do hrnce, posypeme pepřem a kmínem, promícháme. Vodu svaříme a v horké rozpustíme kostku čirého vývaru, vmícháme oba sáčky sypkých ingrediencí a nakonec vešleháme hladkou mouku. Nalijeme na maso, promícháme a vaříme High 3–4 hodiny, až je maso měkké a omáčka krásně hladká. Pokud je příliš hustá, tak ji rozředíme vlažnou vodou a ještě 30 minut povaříme. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Detail odstavce: Srnčí guláš v pomalém hrnci
Zdroj: Recepty na srnčí guláš
Zveřejněno: 15.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: zavařovaní uzeneho masa

Určitě nic nezkazíte, když libové uzené maso zalijete vyškvsřeným sádlem a pak vše zavaříte. Experimentovat se dá i se slaninou nebo špekem buď vcelku a nebo umletý špek přidat k uzenému a pak zavařit.

Zdroj: diskuze Zavařovaní uzeneho masa
Odesláno: 6.2.2019 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

ÚPRAVA SRNČÍHO MASA

Srnčí roláda

Ingredience:

  • ½ kostky masoxu
  • 12 plátků šunky / slaniny
  • 1 ks jablka
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce rybízové marmelády
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžička koření „Divočina“
  • 200 g uzené slaniny
  • 2 dl vody
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 500 g srnčího hřbetu (bez kostí)
  • 50 g másla
  • Pepř
  • Sůl

Postup přípravy:

Jako obvykle si nejprve omyjeme, odblaníme srnčí maso. Pak srnčí hřbet osušíme a nařízneme ho do tvaru placky. Maso je třeba paličkou rovnoměrně rozklepat (použijeme potravinářskou folii). Naklepané maso posypeme kořením „Divočina“ a pomažeme olejem. Maso pak srolujeme a zabalíme do alobalu a necháme ho přes noc v lednici „odpočinout“. Druhý den maso rozvineme. Pak si nakrájíme slaninu na drobné kostky a ještě ji na pánvičce opečeme do zlatova. Připravíme si jablka, oloupeme je a zbavíme jadýrek. Jablka nakrájíme na větší kostky. Stejně si připravíme citrón – omyjeme ho a nastrouháme z něj část kůry. Pak se vrhneme na maso, které mírně osolíme, opepříme a potřeme rybízovou marmeládou a hořčicí. Maso posypeme brusinkami i opečenou slaninou a přikryjeme ho plátky šunky. Plát masa pak zavineme do rolády. Roládu ještě zajistíme provázkem, aby se při vaření nerozpadla. Srnčí roládu necháme na pánvičce s tukem ze slaniny zatáhnout. Roládu pak vložíme do tlakového hrnce a podlijeme vodou, rozdrobíme do ní masox, přidáme jablka, marmeládu, hořčici, worcester, trošku osmažené slaniny, citronovou kůru. Hrnec pak uzavřeme tlakovou poklicí a necháme vařit asi 20 minut. Jakmile hrnec ochladíme, otevřeme ho a vyndáme z něj maso. Šťávu pak rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme. Přidáme i plátek másla, aby se šťáva zjemnila. Omáčku ještě prohřejeme. Roládu zbavíme provázku a nakrájíme na plátky.

Detail odstavce: Srnčí roláda
Zdroj: Úprava srnčího masa
Zveřejněno: 23.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: nutrie na maso

Maso z nutrie jde koupit na farmách přímo od chovatelů. Obvyklá cena je 140 Kč za kilo masa. Seznam farem můžete vidět tady: www.goofle.cz/search…

Zdroj: diskuze Nutrie na maso
Odesláno: 15.6.2017 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 4 Zobrazit odpovědi

ÚPRAVA SRNČÍHO MASA

Srnčí na divoko s chlupatými knedlíky podle Kluků v akci

Kluci v akci ve svém receptu používají srnčí hřbet bez kosti, ale stejně tak se dá použít i srnčí kýta.

Ingredience na maso a omáčku:

  • 100 g špeku
  • 12 kuliček celého černého pepře
  • 150 g celeru
  • 150 g kořenové petržele
  • 150 g mrkve
  • 200 g brusinkového kompotu
  • 300 g cibule
  • 5 listů bobkového listu
  • 800 g srnčího masa
  • 8 kuliček jalovce
  • 8 kuliček nového koření
  • Pepř
  • Slunečnicový olej
  • Sůl
  • 50 ml rostlinného oleje

Ingredience na chlupaté knedlíky:

  • 150 g ve slupce vařených oloupaných brambor
  • 1 ks vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • 350 g syrových oloupaných brambor
  • Hrst petržele kudrnky
  • Sůl

Postup přípravy masa a omáčky:

Napřed si důkladně omyjeme, očistíme a odblaníme maso, které pak osolíme, opepříme a zakápneme olejem. Maso pak necháme nějakou chvilku odležet. Mezitím si nakrájíme špek na malé kostky a připravíme si i cibuli, kterou si oloupeme a nadrobno nakrájíme. Stejně si očistíme a nakrájíme i celer, mrkev a kořenovou petržel. Připravíme si pánev, na které na oleji opečeme slaninu, k ní přidáme i všechnu zeleninu a koření. Společně pak zeleninu se slaninou a kořením restujeme dozlatova. Orestovanou zeleninu podlijeme vodou a pánev přikryjeme pokličkou a necháme zeleninu dusit, dokud nezměkne. Uvařenou zeleninu důkladně rozmixujeme a pak přidáme brusinkový kompot. Omáčku dochutíme solí a pepřem, pokud je potřeba. Omáčku je možné rozředit vodou, pokud je hustá, ale k chlupatým knedlíkům by neměla být zas až příliš řídká. Jakmile omáčku dokončíme, je čas vrhnout se na pečení srnčího masa. Maso se peče na pánvi, dokud nebude skoro hotové, je potřeba dát pozor, aby nebylo vysušené. Po dopečení maso vložíme do omáčky, kde se ještě prohřeje.

Postup přípravy bramborových knedlíků:

Připravené brambory (vařené i syrové) si nastrouháme najemno na struhadle, a pak je smícháme s moukou, vajíčkem, petrželkou. Přidáme sůl a vše důkladně zamícháme a z bramborové směsi vytvoříme těsto. Dáme si vařit vodu, a jakmile začne vařit, tak ji osolíme. Těsto si rozdělíme a vytvarujeme knedlíky (rukou, lžící). Knedlíky házíme do vařící vody a občas je podebereme, aby se nechytaly ke dnu hrnce. Knedlíky se vaří zhruba 5 – 7 minut (délka vaření závisí na velikosti knedlíků), pokud nejsou knedlíky zcela ponořené, je vhodné je v půlce doby otočit. Jakmile jsou knedlíky dovařené, zakápneme je zlehka olejem.

Detail odstavce: Srnčí na divoko s chlupatými knedlíky podle Kluků v akci
Zdroj: Úprava srnčího masa
Zveřejněno: 23.2.2019


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: plněné papriky bez masa

Líbí se mi tento recepis, myslím, že takto plněné papriky musí být velmi dobré a chutné. G.

Zdroj: diskuze Plněné papriky bez masa
Odesláno: 26.8.2016 uživatelem Gabriela
Počet odpovědí: 0

RECEPTY NA SRNČÍ GULÁŠ

Úprava srnčího masa na guláš

Divoká zvěř má maso, které je málo tučné a lehce stravitelné. Navíc obsahuje vysoké množství tělu prospěšných látek, jako například vitaminy skupiny B, minerální látky a stopové prvky. Zakoupíme-li maso čerstvě ulovené, je třeba ho dát minimálně na den, spíš na tři dny, odpočinout do chladu, aby se rozleželo. Toto pravidlo je poněkud v rozporu se skutečností, že divoké maso je hojně prokrvené, což mu sice dává onu tmavou barvu a charakteristickou chuť, ale zároveň ho činí náchylnějším ke zkažení. Takže pozor zejména na teplotu a cirkulaci vzduchu. Jedním z tipů, jak zvěřinu zhodnotit a zároveň donutit změknout, je naložení do nějaké marinády. Zmražené maso vysychá a zvěřina, která má málo tuku, je náchylná k vyschnutí ještě více.

Detail odstavce: Úprava srnčího masa na guláš
Zdroj: Recepty na srnčí guláš
Zveřejněno: 15.2.2019

ZAVAŘOVÁNÍ MASA DO SKLENIC

Zavařování hovězího masa

Syrové hovězí maso nasolíme (můžeme použít rychlosůl, maso bude růžové), opepříme a necháme rozležet do druhého dne v lednici. Poté je nakrájíme na větší kostky nebo plátky a dobře natlačíme do sklenic (asi 2 cm pod okraj), zalijeme 2–3 lžícemi převařené vody, uzavřeme a sterilujeme.

Detail odstavce: Zavařování hovězího masa
Zdroj: Zavařování masa do sklenic
Zveřejněno: 1.10.2018

SRNČÍ GULÁŠ

Srnčí guláš na víně

Ingredience: 750 g srnčího masa, ½ lžičky sušeného tymiánu, 5 kuliček jalovce, 3 bobkové listy, 1 lžíce červené mleté papriky, 1 sušená feferonka, 1 lžička kmínu, 1 lžíce sádla, 3 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 500 ml červeného vína, 2 lžíce brusinkové zavařeniny

Technologický postup: Maso nakrájejte na kostky a smíchejte s tymiánem, jalovcem, bobkovými listy, paprikou, feferonkou a kmínem. Nechte odležet do druhého dne. Na sádle orestujte najemno nakrájenou cibuli, po 3–5 minutách přidejte rozmačkaný česnek a po další minutě rovněž maso (i s kořením). Zprudka osmažte, aby maso zhnědlo a zatáhlo se. Osolte, opepřete, zalijte vínem a zvolna duste pod poklicí zhruba 2 hodiny. Ke změklému masu přidejte 2 lžíce brusinkové zavařeniny a společně vařte asi 15–20 minut. Podávejte ozdobené tymiánem a kolečky čerstvé feferonky.

Detail odstavce: Srnčí guláš na víně
Zdroj: Srnčí guláš
Zveřejněno: 9.10.2016

ÚPRAVA SRNČÍHO MASA

Srnčí kýta na smetaně podle Jiřího Kodeta (a Kluků v akci) s houskovým knedlíkem

Ingredience na maso, omáčku:

  • 1,2 kg srnčí kýty
  • 1 celer
  • 2 cibule
  • 2 l hovězího vývaru (osoleného)
  • 2 mrkve
  • 250 ml smetany
  • 4 kořenové petržele
  • 50 ml octa
  • 60 g uzeného špeku
  • Bobkový list
  • Citron
  • Cukr
  • Černý pepř
  • Jalovec
  • Nové koření
  • Slunečnicový olej
  • Sůl
  • Tymián

Ingredience na houskové knedlíky:

  • 1 vejce
  • ¼ l mléka
  • 2 housky
  • 2 žloutky
  • 500 g hrubé mouky
  • Kypřící prášek do pečiva
  • Sůl

Postup přípravy masa a omáčky:

Před přípravou srnčího masa je důležité mít hotový hovězí vývar, ideálně samozřejmě domácí. Vývar by měl být vychladlý a scezený. Pak do něj vlijeme ještě ocet, přidáme snítku tymiánu, černý pepř, nové koření, bobkový list a jalovec. Připravíme si srnčí maso, které prošpikujeme špekem a svážeme provázkem, aby drželo tvar. Na pánvičce si zahřejeme olej a maso na něm zprudka opečeme ze všech stran. Maso vložíme do hrnce a zalijeme ho ochuceným vývarem (maso musí být celé potopené). Jakmile maso a vývar zchladnou, tak je vložíme do lednice, kde maso necháme dva dny odležet. Musíme ho ale každý den jednou / dvakrát otočit. Po dvou dnech maso vyjmeme z vývaru. Pak si oloupeme a nakrájíme cibuli na kostky. Očistíme si i zeleninu a nahrubo ji nastrouháme. Na pánvi si rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli, pak k ní přidáme část nastrouhané zeleniny a osmahneme ji. Vložíme maso a na něj navršíme zbytek zeleniny a vše podlijeme vývarem, přidáme černý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec a plátky citronu. Pánvičku zaklopíme a vše pečeme asi při 180 °C, dokud maso nezměkne (asi dvě hodiny). Poté vyjmeme maso a koření a omáčku rozmixujeme. Z vody a cukru si připravíme karamel, který přidáme společně se smetanou do omáčky a vše povaříme. Z masa mezitím odstraníme provázek a nakrájíme ho na tenké plátky.

Postup přípravy houskových knedlíků:

Z mouky, prášku do pečiva, mléka s vejcem a žloutků si vypracujeme hladké těsto, do něhož ještě přimícháme na kostky nakrájené housky. Z těsta vytvoříme asi dva knedlíky, které vaříme v osolené vodě asi 25 minut (zhruba v polovině času knedlíky otočíme).

Detail odstavce: Srnčí kýta na smetaně podle Jiřího Kodeta (a Kluků v akci) s houskovým knedlíkem
Zdroj: Úprava srnčího masa
Zveřejněno: 23.2.2019

ÚPRAVA SRNČÍHO MASA

Srnčí kostky na víně

Ingredience:

  • 15 dkg kořenové zeleniny
  • 2 dl červeného vína
  • 2 lžičky směsi koření: „Divočina“
  • 5 dkg cibule
  • 700 g srnčí kýty
  • Instantní jíška
  • Olej
  • Sůl
  • Vývar

Postup přípravy:

Nejprve si omyjeme maso a pak ho nakrájíme na kostičky. Připravíme si cibuli, oloupeme ji a najemno nakrájíme. Pak je na řadě zelenina: celer, mrkev a petržel očistíme a nastrouháme najemno. Na pánvi si rozehřejeme olej, na němž osmahneme dorůžova cibulku. Pak přidáme maso a zprudka jej orestujeme, dokud se maso nezatáhne. Poté k němu přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Vše společně dvě minuty opečeme a posypeme kořením „Divočina“, osolíme a podlijeme vínem a připraveným vývarem. Pánvičku přikryjeme pokličkou a maso se zeleninou dusíme na mírném ohni. (Maso se dusí, dokud zcela nezměkne.) Pak na závěr omáčku zahustíme instantní jíškou podle potřeby. K srnčím kostkám na víně se hodí podávat bramborové knedlíky.

Detail odstavce: Srnčí kostky na víně
Zdroj: Úprava srnčího masa
Zveřejněno: 23.2.2019

ÚPRAVA SRNČÍHO MASA

Srnčí dušené v červeném víně

Ingredience:

  • 1 cibule (větší)
  • 1 kg srnčího masa (prorostlejšího)
  • 1 lžíce džemu (brusinkový, rybízový)
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 250 ml horké vody
  • 2 bobkové listy
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 lžíce sádla
  • 2 plné lžíce hladké mouky
  • 2 větší stroužky česneku
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky jalovce
  • 60 g slaniny
  • 750 ml červeného vína
  • Mletý pepř (čerstvě)
  • Petržel
  • Sůl
  • Šalotka

Postup přípravy:

Očistíme si maso, odblaníme ho a omyjeme, nakrájíme si ho na větší kostky. Na řadu poté přijde cibule, oloupeme a nakrájíme ji. Očistíme si i omyjeme petržel a mrkev, tu si nakrájíme na ne moc široká kolečka. Stroužky česneku neloupeme, jen je rozmačkáme nožem. Maso se zeleninou a kořením pořádně promícháme, zalijeme vínem a zakryjeme. Směs se nechá den naložená. Druhý den slijeme maso se zeleninou (víno dáme stranou). Maso osušíme papírovou utěrkou, osolíme a obalíme ho v hladké mouce. Zeleninu s kořením necháme pro změnu okapat. Než zelenina okape, zbavíme slaninu kůže a nakrájíme ji na kostičky. Připravíme si hrnec (vhodný i do trouby), a v něm slaninu osmažíme dozlatova. Slaninu z hrnce pak vyndáme a místo ní pak vložíme do hrnce tuk, na kterém osmažíme maso, aby se zatáhlo, ale nedusilo. Jakmile je maso zatažené, dáme ho stranou a v hrnci opékáme zeleninu s kořením asi deset minut. K zelenině pak přidáme i rajčatový protlak a víno a pořádně vše promícháme. Vaříme, dokud cítíme alkohol, jakmile ho cítit přestaneme, tak se vypařil a můžeme přidat vodu a maso. Znovu vše důkladně promícháme. Předehřejeme si troubu asi na 130 °C a vložíme do ní hrnec přikrytý alobalem (pokud nemáme hrnec vhodný do trouby, tak maso se zeleninou přelijeme do nějakého pekáčku, a také ho přikryjeme alobalem). Maso v troubě dusíme další tři hodiny, ale je potřeba ho kontrolovat a čas od času promíchávat. Zhruba po dvou hodinách navíc přidáme do omáčky i džem a vše ještě dosolíme a dopepříme podle potřeby. Poslední hodinu se maso peče již odkryté. Po dopečení masa se omáčka ještě dohustí, pokud je to potřeba.

Detail odstavce: Srnčí dušené v červeném víně
Zdroj: Úprava srnčího masa
Zveřejněno: 23.2.2019

RYCHLOSŮL PRAGANDA

Co je to sůl Praganda

Praganda je registrovaný název českého výrobku. Jedná se o dusitanovou směs, která se používá v uzenářské výrobě. Praganda je také známá pod obecným označením uzenářská (řeznická) rychlosůl.

Výrobce uvádí, že je Praganda určena výhradně pro použití v masném průmyslu. Pragandu si ale kupují i lidé pro soukromé účely, a to pro domácí výrobu některých uzenářských specialit nebo pro nakládání (očkování) masa před uzením, rožněním nebo grilováním. Uzenářská rychlosůl, dusitan sodný, je ve složení potravin vyznačen kódem E250.

Dusitanová směs Praganda (takzvaná rychlosůl) se používá k nakládání a předúpravě masa určeného pro další zpracování do masných výrobků, konzerv a polokonzerv. Zajišťuje stabilitu vybarvení a chuťových vlastností masných výrobků.

Jedlá sůl je nejdůležitější pomocnou surovinou v masném průmyslu, kde je používána z chuťových a technologických důvodů. Z technologického hlediska je aplikace soli významná především pro svůj vliv na vaznost masa a tím na výtěžnost masné výroby a na konzistenci výrobku. Sůl má také konzervační účinek. Samotná sůl se ale používá jen u malé části výrobků, které jsou již tradičně šedé (například tlačenka, jitrnice, bílé klobásy). Většinou se přidává ve směsi s dusitanem sodným jako solicí dusitanová směs.

Dusitan se používá v případech, kdy je solené maso zpracováno v krátké době, nejvýše několik dnů po zasolení. Přispívá ke zvýšení údržnosti výrobku, podílí se na vytvoření chuti a vůně masných výrobků, chrání tuky přítomné v mase a masných výrobcích před oxidací a zajišťuje vznik typického růžového zbarvení nakládaných masných výrobků. Bez něj by maso při tepelném opracování získalo šedohnědé zbarvení, jako je tomu například při běžném vaření masa.

Rychlosůl se používá v masném průmyslu k přímému solení masa nebo jako součást používaných nakládacích láků. V případě přímého solení masa se kusy masa před naložením, kutrováním nebo masírováním posypou sypkou solicí dusitanovou směsí. V případě nasolení masa za použití láku se solicí dusitanová směs rozpouští spolu s dalšími ingrediencemi ve vodě a vzniklým lákem se předem nasolené maso, které bude dále skladováno (naloženo), zalije nebo se připravený lák přímo do masa vstříkne. Tento postup se standardně používá při výrobě šunek, uzených mas a specialit, které se pak zpracovávají vařením nebo uzením.

Praganda je tvořena minimálně 94 % chloridu sodného (NaCl), maximálně 0,3 % dusitanu sodného (NaNO2), cukrem a škrobovým sirupem.

V posledních letech se velmi rozšířilo používání jódované soli a jódované solicí dusitanové směsi v masné výrobě. Četné odborné studie prokazují, že použití jódované solicí směsi neovlivňuje negativně chuť, vůni a vzhled hotových masných výrobků. Vzhledem k množství masných výrobků konzumovaných českými spotřebiteli lze používáním solicí dusitanové směsi s jódem jednoduše a efektivně zajistit přísun tohoto významného prvku do lidského organismu.

V současné době se ale na Pragandu díváme i optikou zdravého stravování. Informace o Pragandě a podobných výrobcích jsou bez potíží k dohledání. V některých pramenech se uvádí, že dusitan sodný může být karcinogenní. Proto je věcí každého dospělého, jestli se rozhodne Pragandu do svých domácích uzenářských výrobků přidávat, anebo ne. Právě tak nákup a konzumace uzenin, u nichž je použití dusitanů vyznačeno kódem E250, je jen volbou každého.

Lékaři před dusitany varují. Vážou se na hemoglobin a zjednodušeně řečeno ve vyšších, trvale podávaných dávkách mohou způsobit otravu krve. Uzeniny by vůbec neměly konzumovat malé děti do tří let. Pokud by malé dítě jedlo denně salámy a párky, může příjem dusitanů způsobit chudokrevnost.

Detail odstavce: Co je to sůl Praganda
Zdroj: Rychlosůl Praganda
Zveřejněno: 13.12.2016

UTOPENCI

Jak použít Deko na utopence

Deko usnadňuje nakládání utopenců.

Ingredience nálev: 100 g Deka, 1,5 l vody, ½ l octa, 6 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, sůl

Ingredience utopenci: 20 ks špekáčků, 0,5 kg cibule, 1 lžíce moučkového cukru

Technologický postup: Svaříme vodu s octem a solí, vsypeme celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100g balíčku Deka, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky oloupeme, nakrojíme napůl, ale nedokrojíme (můžeme nechat i vcelku) a do hrnce či sklenice je vkládáme do vrstev rozevřeným řezem dolů, střídavě s cibulí nakrájenou na kolečka. Prosypeme cukrem, pokud jsme zvolili umělé sladidlo, necháme ho rozpustit ve vařícím nálevu, přidáme další koření a zalijeme téměř chladným nálevem. Necháme zrát v chladnu a temnu 10 dní.

Detail odstavce: Jak použít Deko na utopence
Zdroj: Utopenci
Zveřejněno: 25.4.2016

RECEPTY NA SRNČÍ GULÁŠ

Srnčí guláš v papiňáku

Ingredience: 600 g srnčího masa (můžete kousek kližky a krku), 100 g špeku, 2 PL sádla, 2 větší cibule, 10 kuliček jalovce, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, na špičku lžičky nastrouhaného muškátového oříšku, 2 PL mleté červené papriky, 3 stroužky prolisovaného česneku, 1 kostka masoxu, 2 PL hladké mouky

Postup: Srnčí maso zbavíme případného loje, opláchneme, osušíme a nakrájíme na stejnoměrné kostky. V papiňáku na sádle necháme dorůžova osmahnout na kostičky nakrájenou slaninu a cibuli, přidáme až na mletou papriku všechno koření a lehce zarestujeme. Přimícháme pokrájené maso, promícháme a dusíme ve vlastní šťávě, dokud se tekutina nevydusí. Pak zasypeme mletou paprikou, znova promícháme, 1/2 minutky restujeme, přilijeme 5 dl horké vody, hrnec uzavřeme a pod tlakem na mírném plameni vaříme cca 40 minut. Hrnec necháme ochladit, přidáme kostku masoxu, prolisovaný česnek, přilijeme hladkou mouku rozmíchanou v 1 dl studené vody a za občasného promíchání ještě 10 minut provaříme. Podáváme s čerstvým chlebem.

Detail odstavce: Srnčí guláš v papiňáku
Zdroj: Recepty na srnčí guláš
Zveřejněno: 15.2.2019

ÚPRAVA SRNČÍHO MASA

Srnčí guláš na pivu

Ingredience:

  • 100 g špeku
  • 10 kuliček jalovce
  • 200 ml světlého piva
  • 2 ks červené papriky
  • 2 ks rajčat
  • 5 ks červené cibule
  • 800 g srnčí kýty
  • Majoránka
  • Mletá sladká paprika
  • Mletý černý pepř
  • Olej
  • Sůl
  • Vývar

Postup přípravy:

Srnčí maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Nakrájíme si i najemno slaninu. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji také najemno. Rajčata s paprikou si omyjeme a také nakrájíme na kostky. Pak si v hrnci zahřejeme olej a vsypeme do něj špek s cibulí a dozlatova orestujeme. Přidáme pak maso, které v rychlosti ze všech stran osmahneme, aby se zatáhlo. Pak k němu přidáme rajčata, papriku, mletou papriku, sůl, pepř a jalovec. Vše důkladně promícháme a necháme dusit ve vlastní šťávě. Do guláše vlijeme i horký vývar, celé pivo a opět maso dusíme, dokud nezměkne. Guláš můžeme zahustit nastrouhanou syrovou bramborou, nebo suchým chlebem a ještě chvilku ho povaříme. Na závěr se guláš dochutí solí, pepřem, majoránkou a jalovcem.

Detail odstavce: Srnčí guláš na pivu
Zdroj: Úprava srnčího masa
Zveřejněno: 23.2.2019

ÚPRAVA SRNČÍHO MASA

Smažené srnčí řízky

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g srnčí kýty
  • Hladká mouka
  • Olej
  • Strouhanka
  • Sůl
  • Tuk na smažení

Postup přípravy:

Omyjeme, odblaníme a nakrájíme si srnčí maso (kýtu). Maso je potřeba i naklepat z obou stran. Pak si oloupeme česnek a rozdrtíme ho, přidáme k němu sůl a olej a vše důkladně zamícháme. Česnekem v oleji si pak potřeme připravené řízky. Potřené řízky necháme ještě asi hodinu „odpočinout“ ideálně v ledničce. Pak následuje klasický trojobal. Maso tedy obalíme nejprve v mouce, pak ve vejcích rozšlehaných se solí a nakonec ve strouhance. Obalené řízky ještě osmažíme na rozpáleném oleji (či jiném tuku).

Tento klasický recept se dá mnoha způsoby ještě „okořenit“. Někdo doporučuje srnčí maso ještě nejprve prošpikovat slaninou, a pak plátky zakápnout citrónovou šťávou, osolit, opepřit, potřít máslem a přidat k nim jalovec. Takto „naložené“ řízky ještě nechat pár hodin odležet a následně obalit v trojobalu. Možné je také potřít řízky před obalením česnekem. Jak každému vyhovuje.

Detail odstavce: Smažené srnčí řízky
Zdroj: Úprava srnčího masa
Zveřejněno: 23.2.2019