Informace od profesionálů

MENU

  

CHOROBY

  

PĚSTOVÁNÍ

  

ŠKŮDCI

  

RECEPTY

  
Téma

NAKLADANY RYMOVNIK

OBSAH

Kde se dá koupit

Bylinu rýmovník pořídíte v dobrém zahradnictví. Cena rostliny se pohybuje okolo 60 korun, peníze investované do nákupu léčivé byliny spolu s trochou péče se rozhodně vyplatí. Rýmovník miluje běžný substrát, lehkou písčitou zeminu.

Zdroj: Rýmovník

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Mam rymovnik a můžu vám ho rozmnožit
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina Zůzová.

Dobrý den, moc prosím, posíláte odnože i poštou? Jsem z Ústí nad Labem. Moc děkuji, přeji hezký den. Martina Zůzová

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Nakládaný křen s jablky

Pro nakládaný křen s jablky budete potřebovat asi 3 větší kořeny křenu, 2 větší nebo 3 menší jablka, 1 lžíci cukru, 1/2 lžičky soli, 1 dl vinného octa a asi 1 až 2 dl vody. Křen i jablka očistěte, oloupejte a nastrouhejte na jemno, jablka samozřejmě bez jádřince. Přimíchejte se všemi surovinami, přendejte do umytých sklenic a zavařujte po dobu 15 až 20 minut.

Zdroj: Strouhaný křen

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK HNĚDÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Štefanová Anna.

Pokut se na rýmovníku začnou tvořit hnědé skvrny , většinou se už nedá nic zachránit. Kupte si nový rýmovník a zbytečně mu nedopřávejte vodu. Rýmovník nesnáší přemokřelou půdu. Doporučuji přesadit do hlinitopísčité zeminy a nepřelévat vodou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdenek.

Dobry den, taky se mi udelaly na listechnede skvrny. Zajima me spis jestli to je prelevanim, zalevam tak dvakrat tydne, spis malo..?

Zdroj: diskuze Rymovník hnědé skvrny

Využití v kuchyni

V kuchyni se rýmovník hodí například k dochucení masa nebo zeleniny a uplatnit jej můžete i při vaření polévek. Kromě toho odpuzuje hmyz, a to včetně molů, což může být v mnoha ohledech velmi praktické. Budete-li navíc rýmovník pěstovat doma, možná brzy sami zjistěte, že se vám o něco lépe dýchá. Jeho pěstování přitom není nikterak složité, takže ho zvládne úplně každý.

Zdroj: Rýmovník eucalyptový

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana Kaplanová.

Nabízím zakořeněně sazenice rýmovníku, Praha 4.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Kabrna.

Dobrý den, schánim rýmovník. F. Kabrna

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Molice, či rýmovník?

Jako rýmovník jsou někdy označovány všechny druhy rodu Plectranthus (molice), kterých je asi 350. Nejčastěji jde však o pojmenování australského druhu Plectranthus argentatus. Jeho původní domovinou je Austrálie, ačkoli je dnes rozšířen i na dalších kontinentech.

Zdroj: Mast z rýmovníku

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše.

pokud napišete adresu pošlu vám ho.....napište na filovamiluse@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marta Hykyšová.

Taky mám zájem o Rýmovník.Vzala bych si 4 krát.Děkuji

Zdroj: diskuze Rymovnik

Plectranthus argentatus

Jako rýmovník jsou někdy označovány všechny druhy rodu Plectranthus (molice), kterých je asi 350. Nejčastěji jde však o pojmenování australského druhu Plectranthus argentatus. Jeho původní domovinou je tedy Austrálie, ačkoli je dnes rozšířený i na dalších kontinentech.

Zdroj: Rýmovník eucalyptový

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslava.

Dobrý den, ráda bych si od vás vzala větvičku k zakořenění. Mohla byste mi ji předat 8.11. Nebo 9.11. ? Byla bych moc ráda. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Rymovnik jsem koupila v OBI Ruzyne

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Co když nakládaný hermelín kvasí

Existuje několik receptů na nakládaný hermelín. Všechny jsou založeny na stejném principu, což je olejová báze, v octu by to zajisté nebylo ono. Nakládaný hermelín může být chutnou svačinou, večeří, nebo i doplňkem hlavního chodu. A jak na to? Nejprve si připravíme nádobu, do které budeme hermelín nakládat. Můžeme zvolit několik způsobů, jak na to. Jedním je, že si nejprve do nádoby nalijeme olej a poté přidáváme ingredience, druhým způsobem je opačný postup, nejprve vložíme sýry a přídavné suroviny a poté vše zalijeme olejem. Záleží na každém z vás, jaký zvolíte postup. Ale pozor, v obou případech je důležité, aby v nádobě nezůstaly vzduchové bubliny! Jejich výskytu se vyvarujeme právě vhodně zvoleným způsobem plnění. Pokud tam zůstanou, právě ony vzduchové bubliny způsobují pozdější kvašení a kazivost naložených sýrů. Důležité je ponechat sýry pod hladinou oleje, což se ne vždy podaří.

Zdroj: Nakládaný hermelín

Diskuze

V diskuzi PLECTRANTHUS PURPURATUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Záděrová.

Potřebovala bych kousek odkoupit jestli někdo může pomoci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

pokut rýmovník černá už se nedá zachránit, dostal moc vody, nesmí se přelévat.

Zdroj: diskuze Plectranthus purpuratus

Využití rýmovníku

Rýmovník je možné použít třeba jako přírodní repelent (jeho vůně odpuzuje mouchy, i komáry), koření (vhodné použít k masu i do pomazánek), čaj (proti nachlazení, chřipce), inhalátor (ulevuje od bolesti v krku, ucpaného nosu, je vhodný i na rýmu), k ošetření ran a ekzémů. Rýmovník je vhodný také pro děti, protože jeho chuť pro ně není dráždivá.

Zdroj: Čaj z rýmovníku

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluška.

Dobrý den,ráda bych od Vás koupila rýmovník jestli ještě máte :) Jsem z Prahy 4 Braník
Děkuji Miluška

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzana.

Nabízím rýmovník, Praha 4. Kontakt na e-mail kaplanova.z1@seznam.cz případně telefonicky na č. 604 107 332.

Kaplanová

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Množení

Rýmovník se snadno množí výhonky, uštípněte si kousky a dejte je na nějaký čas do vody, zakoření velmi rychle. Stejně tak je můžete rovnou zapíchnout do propustné zeminy s obsahem písku – rostlina se chytí téměř okamžitě. Nezaštipované výhonky mohou vyrůst až metr do délky!

Při přesazování dávejte pozor, aby byla zemina dobře propustná, tedy prodyšný květináč a obsah písku v substrátu.

Zdroj: Rýmovník

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK ALERGICKÉ REAKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den chci se zeptat jestli jsou nejaké alergické reakce na rymovnik dostala jsem sirup pro syna tak se chci zeptat jestli ho může jsou mu dva roky Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše.

dobrý den ....rýmovník je dobrý pro alergiky , co já mám zkušený a od kamarádek vím , po menších dávkách by neměl být problém.

Zdroj: diskuze Rymovnik alergické reakce

Použití a účinky

Při rýmě je dobré vdechnout vůni z lístků rozlámaných v ruce. Odvar z 1 lístku rýmovníku na 200 ml vody se popíjí při vysokém tlaku, cholesterolu a srdečních potížích. Výluh z rýmovníku lze použít na drobné ranky a spáleniny, urychluje hojení. Rýmovník navíc z místnosti, ve které je pěstován, odhání svým aromatem (jako meduňka s mátou dohromady) hmyz, působí proti komárům, mouchám nebo molům.

Rýmovník je vhodný do ložnic, dětských pokojů, obýváků, respektive kamkoli do bytu. V místnosti, kde je umístěn, se zcela prokazatelně lépe dýchá, rýmovník dokonce pomáhá astmatikům. Doporučuje se také při vysokém tlaku, cholesterolu a srdečních potížích. Jeho užívání pomáhá rovněž odstraňovat ledvinové a žlučové kameny.

Rýmovník se dá použít jako „angínovník“ – využívá se jako prevence před vznikem angíny.

Zdroj: Rýmovník

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Naděžda Blabolilova.

Dobrý den! Věděl by měkdo,zda-li mohu rýmovník sušit jako ostatní bylinky?Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rýmovník

Inhalace rýmovníku

Dobrým pomocníkem při nachlazení je rýmovník, bylinka, která by neměla chybět v žádné domácnosti. Má specifickou vůni připomínající směs máty, eukalyptu, meduňky a kafru. Jak již název napovídá, rýmovník účinkuje především při nachlazení, rýmě a bolestech v krku, a to díky obsahu účinných vonných silic. Zároveň má antioxidační vlastnosti. Kromě inhalace rozmačkaných listů rýmovníku si můžete připravit čaj, sirup anebo jej jednoduše zkusit žvýkat.

Zdroj: Inhalace na průdušky

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK PĚSTOVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Kabrna.

Dobrý den, bydlím mezi Rakovníkem a Rokycany a scháním rýmovník. Pomůžete? F. Kabrna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela Pasini.

Jsem z Prahy 9,mohu rýmovníkové odnože darovat.Pasini

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Medvědí česnek, cukr a rum

Na ostrově Man jsou cibule medvědího česneku nakládány v hnědém cukru a rumu, aby se uchovaly na zimu jako lék proti kašli a chladu.

Zdroj: Medvědí česnek v lihu

Nakládaný hermelín se zelím

Suroviny:

  • 3 hermelíny
  • 250 g kysaného zelí (bez nálevu)
  • 2 cibule
  • 1 lžíce provensálského koření
  • 5 kuliček celého černého pepře
  • 1 lžíce octa
  • olej

Postup:

Připravíme si zavařovací šroubovací sklenici nebo jinou dózu k nakládání hermelínu, propláchneme ji horkou vodou a poté jednou lžící octa. Hermelíny rozkrájíme na čtvrtiny, cibuli nakrájíme na kolečka, zelí pořádně vymačkáme, aby v něm nezůstala žádná šťáva. Když máme vše nachystané, můžeme začít se samotným nakládáním hermelínu. Do sklenice postupně vrstvíme cibuli, zelí, hermelín poskládaný do původního tvaru a koření. Poslední vrstvičkou by mělo být zelí. Nakonec zalijeme olejem, uložíme do ledničky, a pokud to vydržíme, necháme týden uležet. Podáváme s jakýmkoli slaným pečivem. Dobrou chuť.

Zdroj: Nakládaný hermelín

Pepřová omáčka bez vývaru

Ingredience:

  • 2 - 3 lžičky nakládaného zeleného pepře
  • 1 - 2 lžíce másla
  • 150 ml smetany
  • Sůl
  • Mouka

Postup přípravy:

Nejprve si na pánvičce rozehřejeme máslo, k němu se pak přidá podrcený nakládaný zelený pepř (je dobré ho předtím namočit do horké vody, aby změkl), chvíli je potřeba máslo s pepřem promíchávat a pak přilijeme smetanu, přidáme sůl a vše vaříme asi ještě 2 minuty.

Zdroj: Recept na teplou pepřovou omáčku ke steakům

Zázrak jménem rýmovník

Řecký eukalyptus, kubánské oregano, španělský tymián, indický brutnák, nebo třeba molice. Ve všech případech se jedná o bylinu z čeledi hluchavkovitých s latinským názvem Plectranthus, respektive o rýmovník. Rýmovník poznáte lehce nejen podle silných dužnatých listů, hustě a souvisle porostlých stříbrnými chloupky, ale také podle velmi intenzivní specifické vůně, která připomíná směs kafru, máty, meduňky a eukalyptu.

Rýmovník je nenáročná rostlina, která potřebuje jen dostatek světla. Přes zimu je ideální umístit květináč na parapet okna, kam alespoň část dne svítí slunce. V létě pak rostlině dopřejte letnění na terase, balkonu nebo venkovním parapetu, aby měl šanci se bohatě rozrůst. Rýmovník miluje teplo, a proto mu nesvědčí průvan a dlouhodobější pokles teploty pod 12 stupňů. Nebezpečné je i větrání. Naopak mu bude svědčit suchý horký vzduch, takže se nebojte ho umístit i na parapet nad radiátorem. Co se týká zálivky, zcela dostačující je, když rýmovník zalijete jen tehdy, když je substrát opravdu suchý.

Rýmovník přesaďte ihned, jakmile si ho přinesete z obchodu. Každý rok na jaře ho pak přesazujte pravidelně. Odmění se vám tím, že se rozroste. Jako zeminu použijte dobře propustnou směs s vyšším podílem písku a umístěte rostlinu do květináče s odtokovým otvorem. Rýmovník nemá rád přílišnou vlhkost. Na dno proto ještě před přesazením nasypte například kamínky. Také se nebojte rýmovník pravidelně zaštipovat, aby se rozkošatěl.

Zdroj: Mast z rýmovníku

Nakládaný křen

Asi nejčastějším způsobem, jak bývá křen uskladňován, je zavařenina. Umožní vám po celý rok si kdykoliv odebrat množství, jaké budete potřebovat. Křen nastrouhejte, zakápněte octem nebo citronem, aby nezčernal. Připravte si nálev z cca půl litru vody, 1 dl octa, špetky soli a 2 lžic cukru. Nastrouhaným křenem naplňte umytou skleničku, zalijte nálevem, uzavřete a na 15 minut zavařte.

Zdroj: Strouhaný křen

Hospodský nakládaný hermelín

Suroviny:

  • 5 koleček hermelínu
  • 1 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžičky grilovacího koření
  • 1 lžička tymiánu
  • 3 kuličky celého pepře
  • slunečnicový olej

Postup:

Hermelíny vyjmeme z obalu a podélně je rozkrojíme. Do připravené sklenice nebo nějaké dózy vyskládáme na dno plátky nakrájené cibule, poté přidáme hermelíny rozkrojenou stranou nahoru, posypeme grilovacím kořením, tymiánem, na plátky nasekaným česnekem a kuličkami pepře a přikryjeme opět vrstvou cibule. Tento postup se opakuje do té doby, než vložíme poslední plátek hermelínu. Poslední vrstvou je vždy cibule. Nakonec zalijeme slunečnicovým olejem, sklenici nebo dózu zavřeme a necháme uležet při pokojové teplotě. Třetí den můžeme již ochutnat, hermelín bude krásně rozleželý. Podáváme s čerstvým chlebem. Pokud bychom takto naložený hermelín uložili do lednice, měl by tvarohovou příchuť. Dobrou chuť.

Zdroj: Nakládaný hermelín


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Gabriela Štummerová

Nina Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskéNápady

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP