Téma: 

naložený česnek soli zezelenání


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PEČENÝ BŮČEK

Naložený pečený bůček

Ingredience:

  • 1 kg vepřového bůčku bez kosti a kůže
  • 10 stroužků česneku
  • pepř celý
  • bobkový list

Postup:

Maso očistěte a omyjte. Připravte si větší hrnec, máte-li tlakový, budete mít rychleji hotovo, pokud se vám maso do hrnce nevejde, rozdělte ho na dva díly. Maso vložte do vody, přidejte celé stroužky česneku a pepř s bobkovým listem asi po 5 kusech. V tlakovém hrnci vařte cca 30 minut, v obyčejném asi 1 a půl hodiny. Povařený bůček vyjměte a nechte vychladnout.

Marináda:

  • 10 stroužků česneku
  • pepř
  • paprika sladká
  • grilovací koření
  • worcesterskou omáčku
  • sůl

Postup:

Česnek prolisujte a smíchejte s kořením, budete-li dávat více grilovacího koření, není už sůl potřeba. Studený bůček potřete připravenou marinádou po celém obvodu, zabalte do alobalu a nechte v lednici 7 až 10 dní rozležet. Krájejte na slabé plátky a konzumujte za studena.

Detail odstavce: Naložený pečený bůček
Zdroj: Pečený bůček
Zveřejněno: 8.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: uskladneni cesneku

Důvod zezelenání rozmačkaného česneku je jednoduchý - příliš nízká teplota při uskladnění. Když se česnek dostane do teploty nižší než 8 nebo 5 stupňů, tak začne klíčit. A právě toto klíčení doprovází produkce chlorofylu, díky čemu váš česnek zezelenal. Rozmačkaný česnek se solí skladujte ve vakuové misce, v temnu při teplotě 15°C (+- 3°C).

Zdroj: diskuze Uskladneni cesneku
Odesláno: 15.3.2014 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

JAK PĚSTOVAT ČESNEK

Vaření s česnekem

Při přípravě potravin dělá chuť česneku doslova zázraky. Chuť a ostrost syrového česneku se liší v závislosti na odrůdě. Všechny druhy česneků při vaření změknou. Česnek můžeme přidávat do polévek, dušených i smažených pokrmů. Zkuste ochutnat: celé stroužky osmažíte na olivovém oleji s trochou soli a pak jimi potřete topinku.

Detail odstavce: Vaření s česnekem
Zdroj: Jak pěstovat česnek
Zveřejněno: 29.4.2013


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: česnek v soli na uskladnění

Někde jsem četl, že je možno česnek naloupat a do sklenice 0,7 l dát 1cm soli, na toto naloupaný česnek ale již nevím, zda vysát vzduch nebo jak dále uskladnit a jak dlouho česnek vydrží. Pokud mi dáte informaci k požadovanému tak předem děkuji.

Zdroj: diskuze Česnek v soli na uskladnění
Odesláno: 5.12.2016 uživatelem Antonín Sehnálek
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

MEDVĚDÍ ČESNEK - PĚSTOVÁNÍ A ÚČINKY

Zpracování medvědího česneku

Česnek medvědí je používán jako léčivá rostlina, zelenina a pěstuje se i pro okrasu. Podporuje chuť k jídlu, trávení a tvorbu krve.

Použití v kuchyni

Sbírá se nať na počátku květu, to je v květnu, a cibule v srpnu a září. Čerstvou natí se koření bílé polévky, omáčky, masa a podobně.

Použití v léčitelství

Česnek se doporučuje pro snížení krevního tlaku, proti chřipkám, ateroskleróze a astmatu. Uskladnit medvědí česnek je složitější, protože sušit ho nemá velký smysl. Sušením medvědí česnek ztrácí účinné látky. Můžeme jej uskladnit třeba do mrazáku, ale pozor, musí se dostatečně zabalit, jinak vám vše načichne česnekovým aroma. Dále můžete udělat z medvědího česneku lihovou tinkturu, nebo naložit medvědí česnek do soli.

Detail odstavce: Zpracování medvědího česneku
Zdroj: Medvědí česnek - pěstování a účinky
Zveřejněno: 27.6.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

UCHOVÁNÍ ČESNEKU

Česnek se solí

Ingredience: česnek, sůl dle potřeby, skleničky s uzávěrem (například od dětské výživy)

Postup: Do skleničky dáme vrstvu soli, pak vrstvu oloupaných stroužků česneku. Zasypeme solí a vše opakujeme, až je sklenice plná, horní vrstvu tvoří sůl. Uzavřeme víčkem a skladujeme v temnu a chladu.

Další možností je česneková pasta se solí...

Detail odstavce: Česnek se solí
Zdroj: Uchování česneku
Zveřejněno: 14.9.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: česnek v soli na uskladnění

Vyzkoušejte to na malém množství. Použijte k tomu skleničky od Krenexu. U jedné zkuste vysát vzduch a druhé ne. Obě skleničky pak uskladněte v temnu při pokojové teplotě. Podle výsledku testu pak zjistíte, který postup vám vyhovuje. Domnívám se, že sůl vytáhne ze stroužků jejich vlhkost a ty se pak zcvrknou a budou takové gumové.

Zdroj: diskuze Česnek v soli na uskladnění
Odesláno: 5.12.2016 uživatelem Honza
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

UCHOVÁNÍ ČESNEKU

Uchování česneku v soli

Ingredience: na 1 litr vody 250 g soli

Postup: Česnek oloupeme, stroužky narovnáme do malých skleniček s uzávěrem na závit a zalijeme studeným solným nálevem, aby byly všechny stroužky dobře potopené. Konzervace česneku v soli má stejné využití v kuchyni jako čerstvý česnek.

Detail odstavce: Uchování česneku v soli
Zdroj: Uchování česneku
Zveřejněno: 14.9.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: sušený česnek vyloupaný

Při sušení česnek vždy ztratí část svého aroma asi o 50%. Dá se to pak dohnat tím, že ho v sušeném stavu spotřebujete více.
Nakrájený česnek na plátky se suší nejlépe. Můžete ho sušit běžně na vzduchu nebo v horkovzdušné sušičce na ovoce.

Zdroj: diskuze Sušený česnek vyloupaný
Odesláno: 3.7.2015 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

UCHOVÁNÍ ČESNEKU

Česnek v olivovém oleji

Ingredience: česnek, olivový olej nebo extra slunečnicový olej lisovaný za studena, sůl, skleničky

Postup: Česnek oloupeme a umeleme na strojku nebo jej rozdrtíme v lisu na česnek. Ve skleničkách promícháme olivový olej, lisovaný česnek, sůl (soli tolik, kolik máte rádi). Důležité je nedávat plné skleničky, obsah nabobtná a olej pak vytéká ven. Takto konzervovaný česnek uchováváme v chladu, například ve spíži, protože velmi snadno kvasí. Při dobrém skladování vydrží rok i déle, jen trochu změní barvu.

Pozor! Při nakládání česneku do oleje je nutné dodržet recepturu i způsob skladování! Česnek ponořený v oleji je krásné anaerobní místečko pro množení klostridií. Česnek v oleji kvasí! Tomu se dá zamezit nakládáním v octu a skladováním lahvičky v chladu. Když ale nedodržíte recept, nebo naložený česnek uchováváte v teple, můžete se snadno přiotrávit.

Tip: Česnek po sklizení očistíme a stonek seřízneme na 15 cm a dáme natí do vázy – takto vydrží přes zimu.

A jaký návod na uskladnění česneku máte vy? Podělte se o své recepty.

Detail odstavce: Česnek v olivovém oleji
Zdroj: Uchování česneku
Zveřejněno: 14.9.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: sušený česnek vyloupaný

Prosím o radu jestli se dají stroužky česneku nakrájet na plátky a usušit. Nestratí česnek sušením aroma??? Děkuji

Zdroj: diskuze Sušený česnek vyloupaný
Odesláno: 3.7.2015 uživatelem jitka hurná
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

UCHOVÁNÍ ČESNEKU

Česnek se solí – česneková pasta

Ingredience: 1 kg česneku, 350 g soli

Postup: Česnek oloupeme, umeleme nebo rozmixujeme. Přidáme sůl a dobře promícháme. Nalijeme do sklenic a uzavřeme víčky. Uchováváme v chladu, nejlépe ve spodní části ledničky.

TIP: Aby vám česnek nezezelenal, je nutné stroužky podélně rozříznout a důkladně vyjmout klíček – střed česneku. Pokud necháte jen kousíček, dojde ke zbarvení obsahu!

Detail odstavce: Česnek se solí – česneková pasta
Zdroj: Uchování česneku
Zveřejněno: 14.9.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: holandský řízek

Do holandského řízku česnek nepatří. Pokud chcete, tak česnek přidat můžete, ale potom místo holandského řízku získáte karbanátek.

Zdroj: diskuze Holandský řízek
Odesláno: 9.10.2016 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

UCHOVÁNÍ ČESNEKU

Uchování česneku v mrazáku

Postup: Stroužky úplně neolupujte, nechte jim „noční košilku“. Takto ošetřený česnek dejte do mističek na mrazák. Kupodivu nechutná špatně. Zamrazený česnek je ideální na namazání topinek. Používat se dá ale i všude tam, kde má být drcený, protože si uchovává svoji sílu. Rozmrzne okamžitě, stačí stroužek pár vteřin tisknout v dlani.

Také lze zamrazit česnek už utřený se solí. Sůl způsobí, že směs úplně nezmrzne a dá se pak pěkně nabírat.

Detail odstavce: Uchování česneku v mrazáku
Zdroj: Uchování česneku
Zveřejněno: 14.9.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

UCHOVÁNÍ ČESNEKU

Česnek v soli a sádle

Potřebné množství česneku vyloupejte, nechte stroužkům košilku, naházejte do „sádláku“, překryjte plátýnkem a uložte do spižírny. Stroužky postupně odebírejte z hrnce dle potřeby a vždy povrch uhlaďte, aby stroužky česneku nevyčnívaly. Sádlo z česneku se dá následně použít do pokrmů. Čerstvý chléb namazaný tímto sádlem, posypaný cibulí a trochou kmínu, s kyselou okurkou, to je opravdu delikatesa.

Česneková pasta se sádlem je další možnou variantou: Nadrtíte česnek, který zamícháte do povoleného sádla a nalijete do skleničky s uzávěrem. Požíváte, tam kde je potřeba utřený česnek.

Detail odstavce: Česnek v soli a sádle
Zdroj: Uchování česneku
Zveřejněno: 14.9.2017


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: choroby tújí

Může jít o houbovou nákazu. Aplikujte postřik přípravkem Kuprikol 50 dvakrát s odstupem tří týdnů. Zároveň si kupte hořkou sůl (magnézium) a rostlinu postříkejte 3% roztokem v mezidobí mezi ošetřeními Kuprikolem. Zbytek hořké soli můžete použít na zálivku.

Zdroj: diskuze Choroby tújí
Odesláno: 7.5.2018 uživatelem Zahradník
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

RAKYTNÍK NALOŽENÝ V MEDU

Jak uchovat rakytník

Pokud jej zmrazíte, jeho účinek se uchová i po dvou letech. Plody můžete také sušit či z nich vyrobit pálenku. Z dužiny jsou osvědčené marmelády, pyré, šťávy a džusy. Můžete vyrobit přímo jen rakytníkovou verzi nebo přidat i jiné druhy ovoce, které máte zrovna k dispozici.

Detail odstavce: Jak uchovat rakytník
Zdroj: Rakytník naložený v medu
Zveřejněno: 6.2.2018


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: česnek skladování - plíseň

Ta plíseň se vám dělá protože skladujete česnek v příliš vlhkém prostředí. Česneku úplně stačí, když ho uskladníte v otevřené papírové krabici v místnosti při teplotě 10 až 15 °C v temnu. Oloupejte z česneku oplesnivělé slupky a dejte ho do krabice. Když česnek necháte na teplotě pod 10°C tak vybudíte jeho klíčení a nevydrží vám.

Zdroj: diskuze Česnek skladování - plíseň
Odesláno: 29.12.2013 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

MEDVĚDÍ ČESNEK

Recept na pesto z medvědího česneku

Ingredience:

  • 2 hrsti kešu oříšků
  • 4 lžíce olivového oleje
  • Parmezán
  • Sůl
  • Svazek medvědího česneku

Postup přípravy:

Nejprve omyjeme listy medvědího česneku. Připravíme si kešu oříšky, které společně s listy medvědího česneku rozmixujeme. Během mixování se postupně přidává i olivový olej. Poté si najemno nastrouháme parmezán a přidáme ho do pesta. Na závěr ho podle potřeby dochutíme solí.

Detail odstavce: Recept na pesto z medvědího česneku
Zdroj: Medvědí česnek
Zveřejněno: 23.12.2018

MEDVĚDÍ ČESNEK - PĚSTOVÁNÍ A ÚČINKY

Pěstování

Na rozdíl od klasického česneku se medvědí česnek pěstuje pro konzumaci listů, a to jako vhodný doplněk výživy. Medvědí česnek dobře roste ve volné půdě i v květináči. Jako substrát postačí propustná, humózní zemina (kvalitní zahradnický substrát).

Detail odstavce: Pěstování
Zdroj: Medvědí česnek - pěstování a účinky
Zveřejněno: 27.6.2017

RAKYTNÍK NALOŽENÝ V MEDU

Jak naložit rakytník do medu

Recept na rakytník v medu je jednoduchý. Volí se stejné množství rakytníkových plodů a medu, se kterým se plody promíchají. Poté se naskládají do sklenic a na povrchu zalijí medem. Sklenice se uzavřou a uloží na chladné a temné místo. Po každém odebrání plodů se musí obnovit horní vrstva medu.

Detail odstavce: Jak naložit rakytník do medu
Zdroj: Rakytník naložený v medu
Zveřejněno: 6.2.2018

JAK PĚSTOVAT ČESNEK

Mráz a česnek

Vlivem chladného počasí brzy na jaře se stává, že z cibulky vyraší více výhonků. Také zakrnělé rostlinky nebo zmačkaný stroužek na jaře může být následkem drsné zimy, nebo když česnek brzy na jaře zamrzne. Zakrslé rostliny můžou také signalizovat přítomnost třásněnek.

Detail odstavce: Mráz a česnek
Zdroj: Jak pěstovat česnek
Zveřejněno: 29.4.2013

JAK PĚSTOVAT ČESNEK

Péče o česnek v době růstu

Česnek musí být po vysazení stále vlhký, aby vyrazily kořeny. S vodou to však nikdy nepřehánějte, během chladnějších měsíců, kdy se přebytečná voda nestačí odpařovat, by vám přestal růst, nebo dokonce začal hnít. Pokud neprší, zalévejte česnek jednou týdně. Na konci vegetačního období snižte zálivku, protože česnek k tomu, aby začal zrát, potřebuje horké a suché léto.

Při pěstování česneku si dejte pozor na hmyz, myši a další škůdce, kteří mohou ovlivnit vaši úrodu tím, že buď samotný česnek požírají, nebo si tvoří hnízda mezi rostlinami.

Detail odstavce: Péče o česnek v době růstu
Zdroj: Jak pěstovat česnek
Zveřejněno: 29.4.2013

MEDVĚDÍ ČESNEK

Recept na máslo s medvědím česnekem

Výhodou másla s medvědím česnekem je, že chvíli máslo vydrží a není nutné ho okamžitě zkonzumovat. Navíc je recept velmi jednoduchý.

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 60 g medvědího česneku
  • Sůl

Postup přípravy:

Nejprve listy medvědího česneku zbavíme nečistot. Máslo mezitím necháme změknout. Do něj se pak přidají listy medvědího česneku a špetka soli. Vše mixujeme tak dlouho, než vznikne jemná hmota. Máslo je potřeba dát vychladit v nějaké formičce nebo misce.

Detail odstavce: Recept na máslo s medvědím česnekem
Zdroj: Medvědí česnek
Zveřejněno: 23.12.2018

MEDVĚDÍ ČESNEK

Účinky medvědího česneku

Medvědí česnek se řadí k bylinkám, protože má léčivé schopnosti. Je vhodný k léčbě vysokého krevního tlaku, pomáhá s regulací cholesterolu v krvi, se zlepšením průtoku krve, má vliv i na posílení organismu, paměti a imunitního systému. Medvědí česnek má také protiplísňové a protibakteriální účinky. Je také prokázáno, že medvědí česnek pomáhá i při léčbě dlouhotrvajícího kašle. Medvědí česnek je výborným zdrojem vitamínu C, zároveň patří i mezi antioxidanty a je i přírodním antibiotikem.

Vhodné není nadměrné užívání nejen medvědího česneku, to totiž může vést k průjmům, problémům s nadýmáním i k zánětu ledvin.

Alergie na medvědí česnek

Medvědí česnek není rozhodně vhodný pro lidi, kteří mají problém i s klasickým česnekem. I medvědí česnekčesnekové silice, které dokážou vyvolat nemalou alergickou reakci, která se může projevit otokem hrdla, dýchacími potížemi, při kontaktu s pokožkou jejím zarudnutím.

Detail odstavce: Účinky medvědího česneku
Zdroj: Medvědí česnek
Zveřejněno: 23.12.2018

MEDVĚDÍ ČESNEK

Recepty s medvědím česnekem

Medvědí česnek se doporučuje konzumovat nejlépe čerstvý. Je možné ho jen nakrájet a nasypat na chleba s máslem, anebo ho použít do některého z následujících receptů.

Detail odstavce: Recepty s medvědím česnekem
Zdroj: Medvědí česnek
Zveřejněno: 23.12.2018

RAKYTNÍK NALOŽENÝ V MEDU

Choroby

U rakytníku se vyskytují běžné choroby způsobené nevhodnými půdními nebo klimatickými podmínkami, jejž se projevují žloutnutím rostliny. V důsledku toho může docházet k sekundárnímu napadení, a to k uchycení bělorůžových spor hub na rostlinné orgány, což může vést ke vzniku houbových onemocnění. Rakytník je také napadán některými chorobami a škůdci, avšak jen minimálně, častější je pouze endomykóza plodů. Výjimečně je napadán škůdci zavlečenými z jiných rostlin, například puklicemi či sviluškami.

Detail odstavce: Choroby
Zdroj: Rakytník naložený v medu
Zveřejněno: 6.2.2018

SULKA

Jak použít Sulku na česnek

Sulku na ochranu česneku můžeme použít jako mořidlo nebo jako zálivku. Vždy je potřeba česnek namořit, po zasázení je možné provést ještě dvě zálivky 2,5% koncentrací sulky.

Detail odstavce: Jak použít Sulku na česnek
Zdroj: Sulka
Zveřejněno: 1.3.2016

PALAČINKY

Palačinky naslano

Ingredience na těsto: 1 špetka soli, 1 lžička mleté sladké nebo pálivé papriky, 200 g hladké mouky, 100 g mascarpone (nebo tavený sýr), 1–2 vejce, 1 dl rostlinného oleje, 2 stroužky česneku, 0,5 l mléka

Postup: Ze soli, mouky, vajec a mléka připravíme těsto na palačinky. Každou palačinku potřeme taveným sýrem, zavineme a potřeme olejem s utřeným česnekem a pálivou nebo sladkou paprikou.

Detail odstavce: Palačinky naslano
Zdroj: Palačinky
Zveřejněno: 7.2.2019